|
|
#271 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
ja jestem jak najbardziej zainteresowana
|
|
|
|
|
#272 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zadomowienie
|
hmmmm... myśle iż nie
..będziesz wysyłać parę godzin... Chyba iż jakimś bezpośrednim protokołem ftp? |
|
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
W ostatnim odcinku Nigella robiła jakąś potrawe z kurczaka,ryżu i orzechów.Wcześniej marynowała kurczaka w jogurcie,cytrynie i jeszcze czymś......no właśnie w czym???Wie może któraś z Was????
|
|
|
|
|
#276 |
|
With Beauty In Love
|
jogurt, cytryna i cynamon
)
|
|
|
|
|
#277 |
|
With Beauty In Love
|
PILAW Z KURCZAKA-potrawa pochodząca z indii. Ryż basmati, gotowy w 10-15 minut, należy go wrzucić na patelnię, na której rozpuszczamy łyżkę masła, łyżkę oliwy, zalewamy 4 filiżankami rosołku z kostek, do tego rosołku nigella dodała trochę szafranu. Potem dodała sok z cytryny i kilka ziaren kardamonu.
Kurczaka kroimy w kostkę (nigella użyła piersi) i marynujemy w jorurtowo-cytrynowo-cynamonowej mieszaninie o nieznanych proporcjach. Smażymy na oliwie do zrumienienia. Dorzucamy uprażone orzechy, jakie konkretnie-nie wiem. Na koniec posypała danie pietruszką. To tyle zapamiętałam... |
|
|
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z pewnościa się skuszę, uwielbiam wszelkie kremowe desery:
Miodowe Semifreddo: - 1 jajo - 4 żółtka - 100 g miodu najwyższej jakości, plus ok. 3 łyżki do przybrania - 300 ml śmietany kremówki - 25 g orzeszków pinii, prażonych Przygotowanie: Wykładamy 900 g/1-litrową formę do chleba folią spożywczą. W misce postawionej na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą, ubijamy jajo i żółtka z miodem, do momentu aż masa zrobi się jasna i gęsta. Ja używam do tego metalowej ubijaczki, jednak jeśli zapragniecie odrobiny kulinarnej pomocy, na pewno szybciej będzie użyć ręcznego miksera. Śmietanę kremówkę ubijamy na gęsto i delikatnie dodajemy do niej masę z jaj i miodu. Wlewamy całość do przygotowanej wcześniej formy i ostrożnie przykrywamy folią spożywczą, przed włożeniem do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Kiedy deser jest gotowy do podania, wykładamy go na odpowiedniej wielkości talerz i skrapiamy miodem, jeszcze przed cięciem na kawałki, posypując prażonymi orzeszkami pinii. Semifredo szybko się rozpuszcza, ale to również składa się na urok jego niebiańskiej konsystencji. Jeśli będziecie mieli trochę ciemnego, gęstego wina deserowego w kolorze miodu do popijania - tym wspanialej. 6 – 8 porcji. Ze str. TVN. |
|
|
|
|
#281 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#282 |
|
Rozeznanie
|
zrobiłam przed chwilą semi freddo ciekawa jestem jak wyjdzie
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
czy w Polsce można kupić (i gdzie) książki Nigelli?
|
|
|
|
|
#284 |
|
Ordnung muss sein!
|
nie widzialam dwoch poprzednich odcinkow.Napiszcie co bylo,bo moj maz twierdzi ze ten przedostatni to powtorka.
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zadomowienie
|
^Olka^ oj jaki śliczny kicior w avatarku
Proszę, napisz jak wyszło Twoje semifreddo? Jestem bardzociekawa, bo mnie też korci by zrobić
|
|
|
|
|
#286 |
|
With Beauty In Love
|
sprawdź sobie na stronce tvn style, tam jest dokładnie napisane, co w danym odcinku no i jakiś przepisik zawsze zamieszczają. Ja nie widziałam ostatnich 2 odcinków niestety...
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
*makaron z małżami *ryż czarny z krewetkami w wietnamskim sosie *niebiesko-czarny stek [przepis na stronie tvn] *biszkopt z kremem z marscapone |
|
|
|
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#289 |
|
With Beauty In Love
|
Fajną pomidorową robiła, ta kobieta mnie powala, czasami ma takie genialne pomysły, czasem kombinuje i dopieszcza potrawy, a czasem idzie najprostszą drogą. Jest super!!!
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie przepisu nie powtórzę, ale: wlała do gara puszkę pomidorów, dopełniła wrzątkiem do konsystencji kremu, takiego niezbyt gęstego, do tego wsypała ryż basmati, pogotowała go do miękkości [około 10-15 min] i na talerzach posypywała parmezanem. Zapomniałam o przyprawach, napewno jakieś były. Ja zamiast puszki pomidorów zalałam sos pomidorowy [pomidory z puszki+cebulka+czosnek+só l+pieprz+zioła] własnej roboty, który miałam w zamrażalniku. Po prostu aż poraża swą prostotą i zarazem genialnością, zero roboty - maximum smaku! Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2006-02-27 o 13:32 Powód: Wlała nie puszkę pomidorów tylko sos pomid.ze słoika i nie dodawała żadnych przypraw! |
|
|
|
|
|
#292 |
|
Raczkowanie
|
Ja też robiłam semifreddo. Już dwa razy
. Za pierwszym razem wyszło pyszne, ale baaardzo słodkie. Moim zdaniem za dużo miodu jest w przepisie. Nie wiem jak Nigella była w stanie zjeść te lody, zwłaszcza, że ona jeszcze polewała je miodem. Ja nie polewałam, a i tak były za słodkie . Nawet mój tata, który uwielbia słodkości tak stwierdził, więc coś w tym jest Za drugim razem zrobiłam moją, zmodyfikowaną wersje semifreddo i wszystkim smakowało ![]() Zaznaczam, że semifreddo Nigelli oprócz tego ze wg mnie za słodkie jest rewelacyjne zawsze mozna wyciągnąć z lodówki drugi pojemnik, a lody nie roztopią się w czasie jedzenia pierwszej porcji, tylko będą miały idealną konsystencję . Spróbujcie! Przepis jest banalny i szybki ( po warunkiem, że uzywa się miksera). Smacznego!
|
|
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
Acha, ja ubijałam śmietanę ze śmietanfixem. Wychodzi wtedy tak wspaniale sztywno ubita
.
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
semi freddo wyszło smakowite, do tego zrobiłam apple crisp z ostatniego miesięcznika "Kuchnia" mmmm pychaa
|
|
|
|
|
|
#295 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź- w takim razie też muszę zrobić
![]() I proszę o podrapanie Psotki za uszkiem i po brzuszku jak lubi- od Baobaba
|
|
|
|
|
#296 |
|
Zadomowienie
|
tak sobię myślę, iż dla mnie zamiast 100ml miodu to by nardziej się nadawało 100g czkolady
![]() a czasem pożeram coś podobnego, tylko migdałowego- nazywa się to parfais ![]() ale czekoladowe...ojej...już mi slinka cieknie |
|
|
|
|
#297 |
|
Rozeznanie
|
najwyżej pacnie łapą albo posyczy
mała lwica
|
|
|
|
|
#298 |
|
Rozeznanie
|
a tak btw baobab próbowałam wysłać by ftp odcinek Nigelli ale nie dało rady
|
|
|
|
|
#299 | |
|
With Beauty In Love
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
Może raczej sosu do spagetti?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

..
)

. Nawet mój tata, który uwielbia słodkości tak stwierdził, więc coś w tym jest