Podróżniczki - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-18, 20:28   #271
201705250955
Konto usunięte

Dot.: Podróżniczki

Cytat:
Napisane przez Zyta_Flores Pokaż wiadomość
Hej, a czyj kanał tzn. podaj mi link
Podałam tam hiperłącze, ale wystarczy, że klikniesz tutaj lewym
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 20:44   #272
Zyta_Flores
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Podałam tam hiperłącze, ale wystarczy, że klikniesz tutaj lewym
Dzięki! To zabieram się za oglądanie!
Zyta_Flores jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 12:05   #273
Kotulanka13
BAN stały

JA sporo podróżuję i ostatnio znalazłam fajny patent na szukanie hoteli

to jest stronka, na której można znaleźć miejsca ze specjalnym certyfikatem jakości, który daje pewność, że zamówiony miejsce w hotelu lub pensjonacie będzie ok

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2015-02-11 o 18:20 Powód: reklama
Kotulanka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 16:43   #274
Apelly
Wtajemniczenie

Ja też się zabieram za oglądanie tego vloga
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 17:46   #275
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Polecam Ci ich kanał. Aktualnie są w Wietnamie i kierują się teraz w stronę Laosu. Oglądam wszystkie ich vlogi. Generalnie jak sobie pooglądasz to usłyszysz to, o czym piszę, ale generalnie oni:
- nie rezerwują noclegów, ale swoje znajdują głównie na przedmieściach, do których wjeżdżają rowerem,
- poruszają się rowerami i polecają skutery osobom, które mają miej czasu,
- nie mają moskitier, nocują w miejscu z klimatyzacją + ew. moskitierą,
- mają bardzo mało rzeczy i podróżują 5 miesięcy z rowerami.

Dzięki za cynka!
Ostatnio jestem maniaczką Sebastiana Baryczy i jego vloga, całkiem ciekawie opowiada głównie o USA ale i tez innych krajach.
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 20:12   #276
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Dzięki za cynka!
Ostatnio jestem maniaczką Sebastiana Baryczy i jego vloga, całkiem ciekawie opowiada głównie o USA ale i tez innych krajach.
Też go oglądam i lubię, mimo wszystko
Polecam też kanał tego chłopaka, kiedyś już go na Wizażu linkowałam chyba, ostatnio wrzucił bardzo fajne filmiki dot. Naddniestrza i przekonał mnie, by tam jechać niedługo
Stary 2015-01-24, 08:28   #277
201704240951
Konto usunięte

Ooo to jego nie znam Już się zabieram za oglądanie
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 12:32   #278
Zyta_Flores
Raczkowanie

Hej, a polecicie jakieś fajne blogi/ fora dot. wskazówek praktycznych np. jak się spakować na nie-wiadomo-ile-czasu do Azji?
Stary 2015-01-24, 17:08   #279
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Hej, a polecicie jakieś fajne blogi/ fora dot. wskazówek praktycznych np. jak się spakować na nie-wiadomo-ile-czasu do Azji?
Pooglądaj MariOlę właśnie Oni w pewnym momencie pokazują, co mają ze sobą. Na 5 miesięcy po 2 sakwy na głowę, w tym oczywiście dużo miejsca zajmują akcesoria do 'ogarniania' rowerów + sprzęty fotograficzne...

Dziś odkryłam bardzo fajny blog (KLIK), babka sama podróżuje po wielu wg mnie niebezpiecznych miejscach.

W ogóle zapomniałam napisać, ale kupiłam bilety do Kijowa z Wawy w ostatniej promocji LOTu. Lecę w połowie kwietnia. Jak będzie pogoda to planuję wybrać się na południe w kierunku Naddniestrza, Mołdawii... Ciągle jednak liczę, że uda się ustrzelić dodatkowe, tanie loty na ten termin, byłaby to spora oszczędność czasu.

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2015-01-24 o 17:09
Stary 2015-01-24, 17:36   #280
Nameria
Zadomowienie

hej można się podłączyć. My z Tż też dużo podróżujemy ( jak na nasze możliwości ) minimum 2 razy do roku staramy się gdzieś jeździć. Naszym celem jest głównie Ameryka Południowa - Karaiby.
W lutym mieliśmy lecieć na Tobago, niestety musieliśmy zmienić plany a tak sie napaliłam na ten wyjazd.
Widzę, że głównie do Azji jeździcie. Nie wiem ale mnie jakoś niekoniecznie ciągnęły te rejony. Chociaż coś ostatnio Tż zaczął wspominać o Tajlandi.
My we dwoje podróżujemy i tak jest zdecydowanie najlepiej. Wiemy co chcemy robić, mamy podobny pogląd na podróżowanie no i co najważniejsze nie boimy się.
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 13:11   #281
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
W ogóle zapomniałam napisać, ale kupiłam bilety do Kijowa z Wawy w ostatniej promocji LOTu. Lecę w połowie kwietnia. Jak będzie pogoda to planuję wybrać się na południe w kierunku Naddniestrza, Mołdawii... Ciągle jednak liczę, że uda się ustrzelić dodatkowe, tanie loty na ten termin, byłaby to spora oszczędność czasu.
Nie wiem, czy to takie bezpieczne akurat w tym momencie wybierać się do Kijowa. Do Lwowa jeszcze rozumiem, ale dalej w głąb Ukrainy przy obecnym stanie... No cóż, bilety już kupiłaś, więc wypada tylko życzyć udanej i bezpiecznej podróży
Stary 2015-01-25, 14:02   #282
Zyta_Flores
Raczkowanie

Cytat:
Pooglądaj MariOlę właśnie Oni w pewnym momencie pokazują, co mają ze sobą. Na 5 miesięcy po 2 sakwy na głowę, w tym oczywiście dużo miejsca zajmują akcesoria do 'ogarniania' rowerów + sprzęty fotograficzne...

Dziś odkryłam bardzo fajny blog (KLIK), babka sama podróżuje po wielu wg mnie niebezpiecznych miejscach.

Kurcze, jakoś nie mogę znaleźć tego kawałka o pakowaniu...właśnie zrobiłam wstępną przymiarkę...i nie mogę znaleźć kostiumu...
Poczytam sobię tę babkę - dzięks za kolejny odnośnik

A na Wschodzie na pewno będzie egzotycznie - to taki inny świat

Tak z ciekawości: ile zapłaciłaś za bilet?
Stary 2015-01-25, 18:15   #283
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Też go oglądam i lubię, mimo wszystko
Polecam też kanał tego chłopaka, kiedyś już go na Wizażu linkowałam chyba, ostatnio wrzucił bardzo fajne filmiki dot. Naddniestrza i przekonał mnie, by tam jechać niedługo
Chętnie podzielę się swoją wiedzą na temat tego miejsca O Mołdawii też mogę sporo powiedzieć

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Edytowane przez plastikowabiedronko
Czas edycji: 2015-01-25 o 18:16
plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 13:08   #284
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy to takie bezpieczne akurat w tym momencie wybierać się do Kijowa. Do Lwowa jeszcze rozumiem, ale dalej w głąb Ukrainy przy obecnym stanie... No cóż, bilety już kupiłaś, więc wypada tylko życzyć udanej i bezpiecznej podróży
Jest bezpiecznie, nic się nie dzieje, no może oprócz tego, że ludziom ciężko... Moi znajomi spędzali sylwestra w Odessie, jeśli nie kupię lotu do Odessy/Zaporoża to będę jechała właśnie pociągiem do Odessy i dalej gdzieś w kierunku Mołdawii (są bezpośrednie połączenia z Kiszynowiem, ale średnio mnie to interesuje)...

Cytat:
Napisane przez Nameria Pokaż wiadomość
hej można się podłączyć. My z Tż też dużo podróżujemy ( jak na nasze możliwości ) minimum 2 razy do roku staramy się gdzieś jeździć. Naszym celem jest głównie Ameryka Południowa - Karaiby.
W lutym mieliśmy lecieć na Tobago, niestety musieliśmy zmienić plany a tak sie napaliłam na ten wyjazd.
Widzę, że głównie do Azji jeździcie. Nie wiem ale mnie jakoś niekoniecznie ciągnęły te rejony. Chociaż coś ostatnio Tż zaczął wspominać o Tajlandi.
My we dwoje podróżujemy i tak jest zdecydowanie najlepiej. Wiemy co chcemy robić, mamy podobny pogląd na podróżowanie no i co najważniejsze nie boimy się.
Myślę, że tu nasz wszystkie wszędzie ciągnie, tylko problemem jest stosunkowo młody wiek i niskie fundusze (ok, wiem, że życie np w Azji Płd.-Wsch. jest o wiele tańsze niż w Europie, ale jednak te minimum kilkaset zł w super-hiper-mega promocji trzeba wyrzucić).

Cytat:
Kurcze, jakoś nie mogę znaleźć tego kawałka o pakowaniu...właśnie zrobiłam wstępną przymiarkę...i nie mogę znaleźć kostiumu...
Poczytam sobię tę babkę - dzięks za kolejny odnośnik

A na Wschodzie na pewno będzie egzotycznie - to taki inny świat

Tak z ciekawości: ile zapłaciłaś za bilet?
Zapomniałam, że oni mają drugi kanał - tutaj szczegóły. Widzę, że drugi z najnowszych filmów jest o pakowaniu
Bilety kosztowały 299 zł RT, natomiast mi udało się go wyrwać trochę taniej.

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Chętnie podzielę się swoją wiedzą na temat tego miejsca O Mołdawii też mogę sporo powiedzieć
Na pewno będę pytała , tylko plan wyjazdu musi się wyklarować (standardowy ból mózgu studenta o tej porze). Na razie mam co najwyżej czas na przeglądanie, czy nie pojawiły się jakieś ciekawe taryfy biletów (w sumie gdyby coś do Kiszyniowa pojawiło się w granicach 35e RT to też bym się zdecydowała - bo przejazd transportem kombinowanym zajmie mi dużo czasu). Będę 6 pełnych dni.
Stary 2015-01-27, 07:51   #285
Zyta_Flores
Raczkowanie

Cytat:

Myślę, że tu nasz wszystkie wszędzie ciągnie, tylko problemem jest stosunkowo młody wiek i niskie fundusze (ok, wiem, że życie np w Azji Płd.-Wsch. jest o wiele tańsze niż w Europie, ale jednak te minimum kilkaset zł w super-hiper-mega promocji trzeba wyrzucić).

Jest dużo tańsze; w zasadzie wszędzie poza Europą tak jest, choć oczywiście zależy od standardu i...kursu dolara, który ostatnio zwariował

Zapomniałam, że oni mają drugi kanał - tutaj szczegóły. Widzę, że drugi z najnowszych filmów jest o pakowaniu
Bilety kosztowały 299 zł RT, natomiast mi udało się go wyrwać trochę taniej.
Dzięki Jestem zaskoczona, bo Mariolka więcej rzeczy wzięła niż ja planuję, a już na pewno jeśli chodzi o kosmetyki. Te sakwy na całkiem pojemne wyglądają. Teraz zastanawiam się głównie nad takimi duperelami jak skarpetki, lekki śpiworek, 1 obiektyw czy 2, kindle czy tylko tablet, apteczka oraz buty do trekkingu i czy złotówkową kartę brać oraz nad ilością gotówki. Może wynajdę jakiś filmik na ten temat A jak ktoś ma jakiś personal experience w tej dziedzinie, to chętnie przeczytam
Stary 2015-01-28, 16:03   #286
iwona_4_6
Raczkowanie

Mam pytanie do tych z Was, które były w Albanii (i w sumie w też w państwa ościennych):

orientujecie się może jak tam wyglądają przepisy drogowe? W Polsce niedawno wprowadzono ustawę, która pozwala jeździć motocyklami do pojemności 125 na kat. B (a nie A). Jak tam to wygląda?
A może wiecie gdzie mogę takie informacje uzyskać?
Stary 2015-01-28, 18:17   #287
Zyta_Flores
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwona_4_6 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do tych z Was, które były w Albanii (i w sumie w też w państwa ościennych):

orientujecie się może jak tam wyglądają przepisy drogowe? W Polsce niedawno wprowadzono ustawę, która pozwala jeździć motocyklami do pojemności 125 na kat. B (a nie A). Jak tam to wygląda?
A może wiecie gdzie mogę takie informacje uzyskać?
Próbowałabym w min/ ambasadzie. Z mojego doświadczenia w tych państwach nie za bardzo ktokolwiek przestrzega prawa drogowego (uwaga na rondach zwłaszcza w Rumunii, Albanii i Macedonii - chociaż w tej ostatniej jest mały ruch), a policja uwielbia zatrzymywać turystów na zagranicznych rejestracjach i pobierać mandaty czyt. łapówki za cokolwiek. Warto uwzględnić to w budżecie i mieć na ten cel przygotowane małe nominały w $ i euro.
Stary 2015-01-29, 16:13   #288
iwona_4_6
Raczkowanie

Cytat:
Próbowałabym w min/ ambasadzie. Z mojego doświadczenia w tych państwach nie za bardzo ktokolwiek przestrzega prawa drogowego (uwaga na rondach zwłaszcza w Rumunii, Albanii i Macedonii - chociaż w tej ostatniej jest mały ruch), a policja uwielbia zatrzymywać turystów na zagranicznych rejestracjach i pobierać mandaty czyt. łapówki za cokolwiek. Warto uwzględnić to w budżecie i mieć na ten cel przygotowane małe nominały w $ i euro.
Dzięki za podpowiedź na pewno się przyda
Stary 2015-01-31, 23:18   #289
Zyta_Flores
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwona_4_6 Pokaż wiadomość
Dzięki za podpowiedź na pewno się przyda
Proszę bardzo Co prawda przy obecnym kursie nie ma to aż takiego znaczenia, ale ku mojemu zdziwieniu policjanci rumuńscy często woleli 10 $/ 20 $ niż 10/ 20 euro. I warto twierdzić uparcie, że się nie ma więcej, chyba że kategorycznie chcą Cię odwieźć na komisariat .
Co do pozyskiwania informacji, to lepszym źródłem są ambasady (np. w przypadku Indonezji, Kolumbii w ambasadzie dowiesz się czegoś innego niż w ministerstwie i to, co powiedzą w ambasadzie jest aktualną informacją).

Ja za to mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używał worków kompresyjnych do pakowania? I jeśli tak, to jakie poleca?
Stary 2015-02-01, 16:39   #290
svamp
Zadomowienie

Właśnie wróciłam z Maroka. Najlepszy wyjazd mojego życia. Wspaniały kraj do jazdy na stopa, niesamowici ludzie i piękne krajobrazy. Prawdziwe Maroko to jednak nie ten przereklamowany Marakesz czy Fez, w którym przeraża ilość naciągaczy, a pustynne tereny, palmowe oazy i zapierająca dech w piersiach droga Marakesz-Merzouga, którą przejechałam dwukrotnie i z chęcią pojechałabym jeszcze raz
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-03, 18:54   #291
parasololka
Raczkowanie

Ja polecam Gruzje. Cudownosc. Hektolitry wina, przyjazn, zyczliwosc, wszelaka pomoc. Nawet wyladowalismy na gruzinskim weselu. Bez watpienia moj najlepszy wyjazd dotychczas - i czekam z niecierpliwoscia na czerwiec bo do Gruzji wracam Tydzien ktory poki co tam spedzilam to bez watpienia za krotko!
Stary 2015-02-04, 10:06   #292
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez parasololka Pokaż wiadomość
Ja polecam Gruzje. Cudownosc. Hektolitry wina, przyjazn, zyczliwosc, wszelaka pomoc. Nawet wyladowalismy na gruzinskim weselu. Bez watpienia moj najlepszy wyjazd dotychczas - i czekam z niecierpliwoscia na czerwiec bo do Gruzji wracam Tydzien ktory poki co tam spedzilam to bez watpienia za krotko!
Lecę do Gruzji 17 marca może masz jakieś porady odnośnie noclegów - szukałaś na miejscu czy rezerwowałaś coś wcześniej? jak to wygląda cenowo?
Stary 2015-02-04, 13:38   #293
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parasololka Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
Lecę do Gruzji 17 marca może masz jakieś porady odnośnie noclegów - szukałaś na miejscu czy rezerwowałaś coś wcześniej? jak to wygląda cenowo?
Gruzja to najcudowniejsze miejsce na świecie, w którym dotychczas byłam. Po prostu pokochałam ten kraj i choć byliśmy 3 tygodnie, to najchętniej bym tam wróciła, na tydzień, dwa, miesiąc...

Tam jest pięknie, przyjaźnie, ludzie są cudowni, wino się leje, a ja uwielbiam wino, miejsce ma klimat i po prostu jest takie... domowe Czułam się tam fantastycznie.

Co do noclegów to niestety nie jestem w stanie za bardzo pomóc, bo mieliśmy namioty i nawet w miastach je rozkładaliśmy. Na pewno mogę polecić jeden hostel w Tbilisi, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy Było tam fantastycznie, zebraliśmy się wieczorem wszyscy, narodowości było chyba 6, prowadzi to cudowny Gruzin uwielbiający śpiewać i wznoszący świetne toasty.. Może jakbyś podała jakieś nazwy hosteli to bym sobie przypomniała :P

No i musisz się liczyć z tym, że na pewno będziesz tam chciała wrócić

jeśli chodzi o ceny to są bardzo rozbieżne, w stolicy jest raczej drogawo. My z tym hostelu płaciliśmy chyba koło 60 zł za miejsce w pokoju wieloosobowym.
Ale są miejsca, gdzie jest dużo taniej

Edytowane przez Jovisse
Czas edycji: 2015-02-04 o 13:40
Jovisse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-04, 16:21   #294
Zyta_Flores
Raczkowanie

A jakie polecacie ubezpiecznia podróżne? Chodzi mi głównie o sprzęt foto
Stary 2015-02-04, 18:11   #295
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jovisse Pokaż wiadomość
Co do noclegów to niestety nie jestem w stanie za bardzo pomóc, bo mieliśmy namioty i nawet w miastach je rozkładaliśmy.
No i musisz się liczyć z tym, że na pewno będziesz tam chciała wrócić
Za każdym razem cierpię na powyjazdowe 'chcę tam wrócić', a po opowieściach znajomych jestem pewna, że z Gruzją będzie podobnie. Nie mogę doczekać się kulinarnej strony tego wypadu

Zazdroszczę namiotu... gdyby nie pora roku, to na pewno byśmy pojechali w ten sposób, a tak to trochę za zimno.
Stary 2015-02-04, 19:34   #296
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
Za każdym razem cierpię na powyjazdowe 'chcę tam wrócić', a po opowieściach znajomych jestem pewna, że z Gruzją będzie podobnie. Nie mogę doczekać się kulinarnej strony tego wypadu

Zazdroszczę namiotu... gdyby nie pora roku, to na pewno byśmy pojechali w ten sposób, a tak to trochę za zimno.
Ja osobiście cieszę się z każdego odwiedzonego i zwiedzonego miejsca, ale zdecydowanie nie do każdego chciałabym wrócić - byłam, zobaczyłam, jestem zadowolona. A Gruzja.... To inny świat Do którego mogłabym wracać co roku choćby na 2 tygodnie

Jeśli chodzi namioty to w sierpniu było na nie zdecydowanie za gorąco. Zazwyczaj niestety się w nich prażyliśmy... Najlepiej było w górach

A kulinarnie myślałam, że mnie Gruzja zachwyci bardziej mówiąc szczerze Na Chaczapuri nie mogłam już patrzeć po 3 dniach. Ale za to kubdari.... (mięsna wersja chaczapuri ze Swanetii) Coś wspaniałego Polecam zdecydowanie
Stary 2015-02-04, 21:09   #297
imakaszu
Raczkowanie

Czytam o tych Waszych podróżach, czytam i czytam... i chyba umieram z zazdrości. Zainspirowałyście mnie do wpisu o podróżniczej depresji, dzięki. : p

http://podrozezajedenusmiech.blox.pl...ie-jechac.html

Wszystko o Tanich Lotach - jak ich szukać? http://www.podrozezajedenusmiech.pl/...zukiwania.html
.
imakaszu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-04, 23:10   #298
svamp
Zadomowienie

Jovisse - na pewno podzielę się swoimi spostrzeżeniami po powrocie apetyt coraz większy!

Cytat:
Napisane przez imakaszu Pokaż wiadomość
Czytam o tych Waszych podróżach, czytam i czytam... i chyba umieram z zazdrości. Zainspirowałyście mnie do wpisu o podróżniczej depresji, dzięki. : p
Przeczytałam Twój wpis - jaki on życiowy, prawdziwy tak bardzo. I u mnie jakaś depresja podróżnicza się pojawiła, a już na pewno mocny dół pomarokański
Stary 2015-02-05, 20:54   #299
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez imakaszu Pokaż wiadomość

http://podrozezajedenusmiech.blox.pl...ie-jechac.html
Haha, dałam się nabrać Super
Stary 2015-02-06, 21:05   #300
kisiej25
Tajka

podpięłabym się jakoś pod Wasze rozmowy

kisiej25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości