|
|
#271 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Francuski
Ja nauczylam sie rozrozniac que i qui robiac cwiczenia na podcast francais facile. Polecam
Wezmy na tapete dwa zdania z "que" i "qui": J'ai une soeur que je n'aime pas. Mozemy rozlozyc to zdanie na dwie czesci: J'ai une soeur / je n'aime pas. W obu zdaniach podmiot jest ten sam: "je". Nie zmienia sie, dlatego lacznikiem jest "que". J'ai une soeur qui est belle. Ponownie rozkladamy zdanie na dwie czesci: J'ai une soeur / (elle) est belle. W drugiej czesci zmienia nam sie podmiot, nie kontynuujemy zdania jako "je", ale jako "elle", stad lacznik "qui". Po "qui" nastepuje najczesniej opis czegos (osoby, przedmiotu, sytuacji). Mam nadzieje, ze w miare jasno sie wyrazilam
Edytowane przez Harika Czas edycji: 2014-09-30 o 23:12 |
|
|
|
|
#272 |
|
Przyczajenie
|
Bruno Pelletier
![]() Ale Daniela Bouchera z Twojego avka również znam (no trudno żeby nie
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, wiecie może gdzie znajdę filmy z francuskimi napisami?
|
|
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zadomowienie
|
http://papystreaming.com/fr/
Nie zawsze jest opcja angielski + napisy francuskie, ale w większości filmów powinnaś ją znaleźć. |
|
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze jedno - czy ja muszę coś ściągnąć z tej strony żeby obejrzeć film? Edytowane przez zywieczdroj Czas edycji: 2014-10-20 o 18:33 |
|
|
|
|
|
#277 |
|
Zadomowienie
|
Nie, nie musisz nic ściągać
|
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie
Dlaczego raz jest : Le chien est grand a później La porte est grande Czy to dlatego, ze do feminine dodajemy -e ? Albo Les oeufts sont petits a za innym razem Les fleurs sont petites |
|
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki... ucze się z tego Rosetta Stone a tam nie ma żadnych objaśnień gramatycznych więc czasami się zastanawiam o co biega i muszę sama dojść do odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#281 |
|
Zadomowienie
|
Love Messages, nalezy pamietac jeszcze, ze wraz z dodaniem 'e' do wersji zenskiej przymiotnika zmienia sie nam wymowa:
- maly: petit [czyt. peti], - mala: petite [czyt. petit] To samo tyczy sie liczby mnogiej: - mali: petits [czyt. peti], - male: petites [czyt. petit]. Uproscilam wymowe petit, bo tak naprawde 'e' po 'p' jest praktycznie pomijane. W zapisie fonetycznym to takie 'e' odwrocone, ktore czyta sie troche jak 'y'. W zwiazku z tym wymowa to tak de facto 'pti' (petit). Nie kazdy przymiotnik jednak odmienia sie poprzez dodanie e, s lub es. Ale do tego jeszcze dojdziesz
Edytowane przez Harika Czas edycji: 2014-10-24 o 18:48 |
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
|
|
|
|
|
#283 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, poradzicie? Jak się osłuchać z francuskim? Gdy przy słuchance nie mam przed sobą teksu, panikuję, wszystko brzmi tak samo...
|
|
#284 |
|
Konto usunięte
|
Najlepiej zacząć od słuchania najprostszych konwersacji przy maksymalnym skupieniu. Myślę, że to jest kwestią wprawy
|
|
|
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
też tak myślę, słuchać słuchać i jeszcze raz słuchać, do ćwiczeń powinnaś wybierać prostsze teksty w których znasz jako tako słownictwo ale myślę, że nie zaszkodziłoby jakbyś w między czasie w wolnej chwili słuchała też tych trudniejszych np. tv w czasie sprzątania mieszkania - nie musisz się na tym skupiać, wystarczy, że słyszysz i się osłuchujesz.
|
|
|
|
|
#286 |
|
Przyczajenie
|
Wszystko co powiedziały poprzedniczki no i czas, czas, czas - trochę to zajmuje zanim z tego zlepku dźwięków da się wyłowić słowa i je rozróżnić xD
Poszłam na kurs i dzieją się dziwne rzeczy - zblokowałam się w mówieniu - wcześniej gadałam, niekoniecznie poprawnie, ale bez większego problemu, teraz boję się odezwać bo nie wiem czy będzie poprawnie :P
|
|
#287 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W trakcie nauki błędy są normalne |
|
|
|
|
|
#288 |
|
Przyczajenie
|
Wiem, ale nie przeszkadza mi to wściekać się co chwila na siebie :P
|
|
#289 |
|
Zadomowienie
|
Bez obaw dziewczyny, odblokujecie sie
Ja mialam mega blokade, bedac na kursie... robilam 2 semestry w Polsce na poziomie A1-A2 i jak mialam cos powiedziec to zapominalam jezyka w gebie. Potem wyjechalam do Francji, zamieszkalam z Francuzami, poszlam na kurs, poznalam innych obcokrajowcow, no i nie dalo sie nie mowic po francusku Teraz juz sie nawet nie zastanawiam 10 razy zanim cos powiem, wychodzi automatycznie. Nie zawsze poprawnie, ale to tez kwestia czasu. I wcale sie nie boje tego, ze mnie ktos poprawi nie mam juz tez oporow, by rozmawiac z ludzmi na ulicy, czy w sklepie, wczesniej dla swietego spokoju udawalam, ze nie rozumiem, a Francuzi to bardzo rozgadany narod i zaczepki sa czeste ![]() Ja polecam dla osluchania ogladac swinke Pepe. Mi bardzo pomogla na poczatku Jesli lubicie ogladac makijaze czy fryzury na YT to tez mozna poszukac sobie jakis francuskich vlogerek, tu jest jedna, ktora bardzo lubie: https://www.youtube.com/channel/UCvc...L84xDALWbqRXLg ma w miare czysty akcent, bez jakis nalecialosci i latwo ja zrozumiec.Nie martwcie sie, osluchanie przyjdzie z czasem. Co do francuskch piosenek... ja bym do konca im nie ufala w kwestii lingwistycznej francuskie teksty zyja wlasnym zyciem, nie do konca sa dobre do nasladowania. Oczywiscie kazda forma "osluchu" jest dobra
|
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Polecicie jakiś dobry słownik francusko-polski nie online tylko do ściągnięcia na komputer?
|
|
|
|
|
#291 |
|
Raczkowanie
|
na dzień dzisiejszy najtaniej, bo za darmo wychodzi google translator można sobie ściągnąć w wersji offline na tablet (na kompa chyba też) nie jestem pewna, czy on jest taki dobry ale jest za darmo i tragedii nie ma
|
|
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
Jestem całkiem nieźle osłuchana, odblokowana też już byłam - nie miałam wyjścia xD Poszłam na kurs i głupio mi się odezwać :P Ale może to przejdzie, kurs jest tylko dodatkiem, dalej koresponduję z wieloma osobami po francusku, oglądam filmy, wywiady...
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, wiecie, gdzie mogę kupić naklejki na klawiaturę? Szykuje mi się dużo pisania po francusku, a kopiowanie literek mija się z celem
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
musisz tylko zapamietać, ze np ctrl+w to e z akcentem "grave", ctrl+d to c z ogonkiem itd
|
|
|
#295 |
|
Zadomowienie
|
Hej Francuzki!
Czy któras z Was mi pomoże z tłumaczeniem tego zdania: Pas tout de suite quar (?) il ya beaucoup de travos (?) a fair quar c une ville maison. Niestety jest to chyba slang, wiadomość tekstowa i cieżko mi zrozumiec o co może chodzić.
Kochaj albo Rzuć! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pas tout de suite car il y a beaucoup de travaux à faire car c'est une vieille maison. dosłownie: Nie od razu, bo jest dużo prac (w znaczeniu: remontów) do zrobienia, bo to jest stary dom.
|
|
|
#297 |
|
Zadomowienie
|
Pieknie dziękuję
Kochaj albo Rzuć! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
|
|
|
|
#298 |
|
Przyczajenie
|
Trochę Was sobie podczytuję i postanowiłam napisać. Moją przygodę z francuskim zaczęłam niedawno, bo jakieś 3 miesiące temu. Uczyłam się bardzo intensywnie z duolingo i samouczka pons, aż w końcu postanowiłam pójść na kurs. Ku mojemu zdziwieniu zakwalifikowali mnie od razu do grupy A2, właśnie zaczęliśmy książkę Nouveau Rond-Point 2. O ile z rozumieniem tekstów na tym poziomie raczej nie mam problemów to słuchanie wciąż mnie troszkę dobija. Pewnie jest tak jak mówicie- kwestia czasu i osłuchania. Zaczęłam też oglądać świnkę Peppę jak to ktoś wcześniej zasugerował i mam nadzieję, że to coś pomoże
Codziennie staram się zrobić chociaż kilka ćwiczeń lub coś przeczytać. Zobaczymy jakie będą efekty. Pozdrawiam miłośniczki francuskiego!
|
|
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
annagreeneye, witamy! Co do zakwalifikowania na poziom A2 to zwykle tak sie dzieje, jak tylko widza, ze masz jakies pojecie o francuskim
Mnie tez chcieli na taki poziom wyslac w AF, ale ja sie uparlam, ze chce zaczac od zera :p bylam jedynie osluchana i nigdy sie francuskiego wczesniej nie uczylam Tutaj we Francji moj znajomy w naszym instytucie dostal sie na A2 choc prawie w ogole nie znal francuskiego, jedynie nauczyl sie kilku zwrotow od swojej kolezanki - Francuzki, w zwiazku z tym jak tylko zobaczyli, ze cos tam probuje dukac to go dali na A2 ![]() A ja sie musze pochwalic, odebralam ostatnio dyplom i zdalam wszystkie egzaminy, takze oficjalnie juz mowie na poziomie B2 A kurde ciezkie byly... zabraklo mi chyba 0.3 pkt do sredniej Très bien Nastepny etap to juz DALF C1
|
|
|
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie zdawałaś ten egzamin na B2? Tez słyszałam, że B2 to już dość wysoki poziom i trudny egzamin. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

Kierowca