|
|
#271 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln
gdyby się zepsuł to nie mieliby z kim handlować, takie coś można mówić między sobą a nie do klienta
|
|
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaaa jeszcze odnośnie większych banknotów. W Holandii poszłam z koleżanką na zakupy do jakiegoś dziecięcego bo kupowała coś dla rodziny, miała do zapłaty ok 60e, dała banknot 100e - i pani kasjerka bardzo długo go oglądała z każdej strony, zawołała inną kasjerkę, a na końcu kierownika. Płatność trwała około 20 minut
![]() Na poczatku myślałam, że może nie mają z tego wydać, potem to zaczęło wyglądać jakby pieniądz był podejrzany (wypłacony w bankomacie obok), w sumie nie wiem o co chodziło, bo panie nie mówiły po angielsku, ja holenderskiego nie znam.
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln
Nie mam problemów z rozmienieniem pieniędzy,ale zwykle staram się mieć 100 zł w mniejszych papierkach
Gdy jednak zdarzy się,że mam grubszą kasę to po prostu piętro niżej mam kasę w pracy i rozmieniam w kasie Rano wielkich zakupów nie robię,dopiero po pracy,więc panie zwykle mają multum drobnych i nie narzekają Raz tylko w niedzielę rano w empiku gość narzekał gdy zrobiłam zakupy za niecałe 20 zł + 50 zł (karta do komórki),że płacę 100 zł. Nie wydawało mi się to wielkim wykroczeniem ale zaczęły się pytania czy nie mam drobniej oraz czy nie mogę zapłacić kartą. Odpowiedziałam na oba pytania przecząco i gość poprosił drugiego o rozmienienie. Do takich spraw mam dystans i zauważyłam,że w empiku tylko sprzedawcy mają zawsze problem panny żadnego,nie wiem od czego to zależy
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem wredna i jeśli nie mam drobnych lub są mi one potrzebne do innego celu, to mówię, że nie mam i niech kombinują i latają rozmieniać.
Nie boję się złego spojrzenia ekspedientki w sklepie, na złość im nie robię, sumienie mam czyste a jak któraś sobie pozwoli na wredne komentarze, to nie spuszczę głowy, tylko kierownika poproszę. Przy okazji można mu wówczas powiedzieć, co myśli się o braku drobnych.
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Dziwią mnie Biedronki, które nie przyjmują płatności kartą, ale ustawiają obok siebie (często w środku sklepu) tylko bankomaty wypłacające minimum 50 zł. Nie ma się potem co dziwić, że to najdrobniejszy klienta banknot. |
|
|
|
|
|
#276 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#277 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawi mnie jaka u nas byłaby reakcja płacących gdyby przy każdej 100 lub 200 był wzywany kierownik do sprawdzania banknotu
|
|
#278 |
|
ma zielone pojęcie
|
A Biedronki mają wpływ na to, jakie banknoty wypłaca bankomat? Zwłaszcza, gdy bankomat nie jest na terenie sklepu, ale zaraz obok niego?
|
|
#279 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Wtajemniczenie
|
No ale to i tak nie zależy od Biedronki tylko Euronetu...
Biedronka pewnie jako dzierżawca miejsca na bankomat - zarabia na tym.
|
|
#281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaznacze, że nie jestem pewna czy tak jest w tym przypadku, ale jak w budynku pracy moim kiedys byl bankomat to firma musiala placic za niego, a nie na odwrót.
|
|
|
|
#282 |
|
.
|
zapewniam, że nie wszędzie są euronety.
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
no prosze
to mój błąd.a jakie sa jeszcze?
|
|
|
#284 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, jaki stoi u mnie na osiedlu, ale ja wyplacam 20.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#285 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Tak w temacie, to bardzo mnie dziwi, że Biedronka nadal z uporem nie wprowadza możliwości płatności kartą. Czasami chodzę tam tylko po bułki i mleko, mam w portfelu 50 gr i najdrobniejszy banknot, jaki mogę wypłacić, to 50 zł.---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- W jednej z moich biedronek jest taki granatowy, nie wiem jaka to sieć, ale nie Euronet. |
|
|
|
|
|
#286 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#287 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w Biedronce jest bankomat Euronet i częściej wypłaca banknoty 10 czy 20 złotowe niż 50zł. Chociaż nie zawsze tak jest. Co do rozmieniania często też mnie denerwuje jak jestem rano w supermarkecie (zwykle przed pracą jestem zaraz po 7) a okazuje się że kasjerka nie ma wydać. Kierownik czy jakiś tak jej zwierzchnik nie powinien jej zapewnić z rana drobnych do wydawania? I tu nawet nie chodzi o wydanie z 50 czy 100zł, ostatnio miała problem żeby wydać z 20zł, chciała bilon, którym koniec końców zapłaciłam choć zabrakło mi coś koło 30gr i musiałam donieść. Do szału natomiast doprowadza mnie zdanie "Czy mogę być dłużna grosika?" Praktycznie zawsze zdarza się ze zabraknie kasjerce tego grosika, nie chodzi o te pieniądze ale o sam fakt.
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Pracowałam na kasie, dziwicie się że nie ma czym wydać? Bardzooo często przychodzili ludzie po otwarciu i rzucają 100zł , a za zakupy 5-10-20zł, nie ma drobniej musisz mu wydać..
Edytowane przez kasia1608 Czas edycji: 2014-03-19 o 08:51 |
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie przy biedronce jest bankomat PKO a przy drugiej eurocash czy jakoś tak.
No ale to nie wina klientów że mają 100zł albo 50zł z samego rana :P najpewniej własnie tak wybrali z bankomatu, a skoro sprzedawcy niechętnie rozmieniają pieniądze to skąd wziąć inaczej?
|
|
|
#290 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#291 | ||
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tak to można się przepychać bez końca. Bla bla bla, to nie wina sprzedawcy, że wszyscy mu płacą 100zł, skąd ma wziąć drobne jak nie od klienta
|
||
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam wątek :P
Jeżeli komuś nie odpowiada praca w handlu niech zmieni na inną :P Nie moja wina że nie mam drobnych skoro bankomat tak wydał. Nie mam obowiązku przed zakupami rozmieniać pieniędzy, zresztą gdzie miałabym to zrobić? iść do banku rano i stać ponad godzinę w kolejce, zapłacić za wymianę na bilon (ale nie za drobny bo to też problem) i dopiero wtedy udać się do sklepu. Pisałam tutaj, miałam bilon w woreczkach po 50gr, po złotówce, na te kwoty składały się różne monety: po 20,10,5,2,1 gr i spotkałam się z niechęcią w sklepie. Sorry ale na siłę nikogo uszczęśliwiać nie będę. Ostatnio w drogerii płaciłam drobnymi do 50gr (zakupy za niecałe 4zł) i co? było wzdychanie i niechętne zbieranie tego z tacki.
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą zastanawia mnie, czy serio z płatnościami kartą wiążą się takie duże koszty? Tzn. wiadomo jednorazowo system, terminale, ale na dłuższą metę?
|
|
|
#294 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczynałam zmianę z 200 zł w banknotach (10 i 20 zł) i 200 zł w drobnych. Pierwsi klienci rzucili mi po 100 zł - czyli nie mam już banknotów. Sygnalizuję kierownice, że potrzebuje rozmienić, problemów nie było nawet jakbym potrzebowała rozmieniać 10 razy w ciągu dnia, bez gadania przynosiła. No ale czasem trzeba było chwilę poczekać, kilkadziesiąt kas, co chwilę ktoś coś chce, wiadomo. W tym czasie obsługuję kolejnych klientów, no i znowu widzę duży nominał. Muszę wydać drobnymi, no nie mam wyjścia. Klient się krzywi, że takie drobne, że portfel ciężki będzie, że gdzie on to teraz wyda...
|
|
|
#296 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), ale w nielubianych sklepach oraz supermarketach nie mam wyrzutow sumienia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#297 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
By sobie poanulowała zakupy i poodnosiła na półki to by się może następnym razem zastanowiła.
|
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to ma świetnych speców od marketingu, którzy umieją wykreować i wmówić konsumentom wizerunek taniego sklepu. Brak płatności kartą nie ma wpływu na ceny u nich. Ma za to wpływ na to ile kasy zostaje w kieszeni Biedronki [poprawcie mnie jeśli się mylę, bo mogę mieć stare info, ale kiedyś do banku szło chyba około 1% od kwoty zakupów w ramach opłat]. Niejednokrotnie czytałam też wypowiedzi właścicieli/marketingowców Biedronki, którzy sami wprost mówili, że chcą, aby ich klient robił przemyślane zakupy. A podobno takie robi się mając ograniczoną ilość gotówki w portfelu, a nie mając kartę do konta z debetem. Ja Biedronkę omijam szerokim łukiem. Nie pasują mi ich produkty, poza tym dla mnie przemyślane zakupy to zrobienie listy tego co potrzebuje w domu, przejrzenie gazetek promocyjnych różnych sklepów i zaplanowanie sobie ich, a nie zmuszanie się do korzystania z gotówki. |
|
|
|
|
|
#299 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Ale skąd to możesz wiedzieć jeśli omijasz ten sklep EOT.
|
|
|
|
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio poszlam z kolezanka do Biedronki, chciałysmy kupic, jakis alkohol, sprite i chipsy, najlepiej Lays solone. Nic z tego nie było. Tzn alkohol jakis był, ale nie udalo sie nam nic wybrać.Pamietam, ze jak bylysmy w trojmiescie to tam chodzilysmy czasami do Biedronki w Brzeźnie (na Zaspie?), w kazdym razie kolo tego osiedla Nadmorski Dwór, tam mieszkałyśmy. Tam były jakies fajne rzeczy których nie ma u mnie, np desery mleczne, musy owocowe, pamietam, ze byla tez promocja na lody Carte Dor i sporo ich tam kupowałyśmy.
Edytowane przez kaja2301 Czas edycji: 2014-03-19 o 11:06 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

Gdy jednak zdarzy się,że mam grubszą kasę to po prostu piętro niżej mam kasę w pracy i rozmieniam w kasie
panny żadnego,nie wiem od czego to zależy
a jak któraś sobie pozwoli na wredne komentarze, to nie spuszczę głowy, tylko kierownika poproszę. Przy okazji można mu wówczas powiedzieć, co myśli się o braku drobnych.

By sobie poanulowała zakupy i poodnosiła na półki to by się może następnym razem zastanowiła.