![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowy shred językowy
Cytat:
![]() też chciałam zacząć od czegoś polskiego, inaczej byłoby ciężko gramatyke załapać ![]()
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#273 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
ściągnęłam sobie 'Vite et bien' wydaje się fajne, słownictwo na początku w miarę proste
![]() ![]()
#275 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Kiepski miałam ten tydzień. Złapałam doła motywacyjnego, z którego chwilowo nie wiem, jak wyjść. Czytam Was, zazdroszczę zapału, ale nie przekłada mi się to na działanie. Jedyne, co mi trzeba to zabrać się do nauki...
![]() W mijającym tygodniu robiłam tylko Anki. Z Szypowską chyba muszę trochę przystopować, żeby uporządkować wiedzę, bo mi się miesza. |
![]() ![]() |
![]() |
#278 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:51 ---------- Na dziś: - 50 zdań ćwiczeń na L'adjectif possessif - notatki do zeszytu na litery A i B z kursu Memrise na CPE - powtórka z 4 poziomów kursu Memrise na CPE - powtórka słownictwa z kursu francuskiego z Memrise - nauka słownictwa z 4 rozdziału Francuski nie gryzie - 1 odcinek Desperate Housewives (w trakcie ![]() Dzisiejszy dzień do tyłka, niby coś zrobiłam ale w sumie nic. Najbardziej mnie denerwuje, że nie umiem się zdecydować na jedną metodę nauki. Ciężko mi idą słówka z samej książki i dopiero jak wklepe je w Memrise to ogarniam w 100%. Ciężko mi idą słówka z angielskiego CPE na Memrise póki nie zapiszę polskich tłumaczeń w zeszycie (te z kursu są zbyt ogólne). A na to wszystko schodzi mi masę czasu. Na szczęście już skończyłam wklepywać zaległe francuskie słowa na memrise i tych do wpisania z zeszytu do CPE też niewiele zostało. Postanowiłam sobie planować na przód co by mi się tak to wszystko nie rozłaziło, zobaczymy z jakim skutkiem. Mam nadzieję, że w końcu znajdę swój system nauki. Więc na jutro jeszcze planuje trochę porządków: Angielski: - wpisanie do zeszytu reszty poziomów z kursu - zrobienie map myśli do 2 zaległych rozdziałów z gramatyki, które zostały przerobione ale nie zostały usystematyzowane Francuski: - Wklepanie w Memrise narodowości - nadrobienie Bonjour de France A z rzeczy nowych: - rozdział 5 kursu CPE - rodział 4 kursu z francuza - 5 rozdział z "Francuski nie gryzie" - 6 rozdziałów kolokacji Edgard Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-09 o 23:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
Ostatnio miałam tak zakręcony czas, że nauka języków trochę na tym straciła
![]() Nie zrobiłam nic z zaplanowanych rzeczy ![]() Od jutra postaram się na nowo wrócić na dobre tory ![]()
#280 |
Raczkowanie
|
Pomocy
![]() 1. Personne ne pouvait le convaincre (czemu, w tym zdaniu nie ma "pas", to jakiś wyjątek, czy błąd?) 2. Tu tu rappelles Pouvons-nous nous rencontrer lundi Où allons-nous nous rencontrer Czemu w tych zdaniach jest podwójnie wpisany podmiot? 3. Nous pouvons nous rencontrer jeudi matin (czemu, po pouvons, jest znowu nous? ) Marola nie zmuszaj się, bo to będzie "nauka" i konieczny obowiązek, a nie przyjemność. Spokojnie, takie chwile załamania słabną, człowiek z czasem nabiera motywacji o ile nie zniechęcił się wcześniej, przez takie zmuszanie się właśnie Edytowane przez nerveuse Czas edycji: 2014-08-10 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wtedy już się nie daje "pas". Tak samo jak przy "ne... rien". Cytat:
Edytowane przez Aulnay Czas edycji: 2014-08-10 o 10:03 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuję ![]() ![]() 1. Mam jeszcze pytanie z serii tych "głupich" ![]() 2. muszę z konieczności zabrać się też niestety za angielski. Czy książka Oxford repetytorium. Podręcznik do języka angielskiego. Matura podstawowa. Będzie dobra na początek - żeby trochę sobie poprzypominać, o co w tym wszystkim chodziło? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
Czemu nie piszecie o francuskim w watku poswieconemu temu jezykowi?
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Rozeznanie
|
Spoko, ja rozumiem zadac pytanie czy dwa, ale tu juz wywiazala sie cala dyskusja o podrecznikach do francuskiego, gramatyce, bledach itp. A przeciez jest ku temu odpowiedni watek, z ktorego ktos inny tez moze w przyszlosci skorzystac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
A jaki to wątek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak, są odpowiedzi ![]() wydaje mi się że nie zbaczamy zbytnio z tematu, w końcu dużo osób tutaj uczy się francuskiego i zawsze mozna spytać o radę niż odświeżać inny wątek. Przynajmniej tak mi się wydaje ![]() a co do tematu żeby nie było offtopowo tylko ![]() to zebrałam się za memrise, duolingo i powtórzylam kilka lekcji z pas de probleme. No i obejrzałam extra french. Niderlandzki za to leży i kwiczy ![]()
![]() |
#289 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-10 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny,
czy jest jeszcze szansa na dołączenie do sierpniowych maniaczek językowych? Co prawda dzisiaj już 10, ale do końca miesiąca jednak dalej niż bliżej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
Na dziś:
- przyswojenie słownictwa i gramatyki z 4 rozdziału Francuski nie gryzie - wrzucenie słowek na memrise z książki - wypisanie słówek z kursu z CPE do zeszytu - zrobienie 1 rozdziału kursu z 1000 Introductory Words in French - Zrobienie 1 rozdziału kursu Memrise - Zrobienie 6 rozdziałów kolokacji - 2 rozdziały C'est du gateau Jest 6:13, a ja padam na ryj. ![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-11 o 05:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Ja wczoraj wzięłam się za przymiotniki i gramatykę z nimi związaną, ale żebym je przyswoiła, to nie powiem
![]() ![]() Jak Wy to robicie, że dajecie zrobić tyle rodziałów z kilku książek w ciągu jednego dnia i możecie lecieć dalej to pojęcia nie mam ![]() Edytowane przez nerveuse Czas edycji: 2014-08-11 o 08:09 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Dzięki za przygarnięcie
![]() Witam Was wszystkie w ten piękny przedpołudniowy poniedziałek ![]() Poniżej moje ambicje sierpniowe: 1. Imię / Nick (opcjonalnie) Aneta / Lillepige 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? wybrałam: angielski poziom B2/C1 niemiecki poziom B1 francuski poziom trudny do określenia, ale chyba jakieś A1/A2 duński poziom A1 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. - angielski - przyswoić idiomy i Phrasal Verbs z Fiszkoteki, ang.pl, artykuły z magazynu Business English; - niemiecki - powtórzyć wszystkie rozdziały z Begegnungen B1+, trudniejsze słownictwo wrzucić do Fiszkoteki (z Anki nigdy nie korzystałam, może spróbuję), doszlifować zagadnienia gramatyczne z w/w podręcznika w Dreyer - Schmidt i Bęzy, artykuły z Deutsch Perfekt wydanie sierpniowe; - francuski - Unité A1 z DELF 450 Activités, serial Soul le Soleil na YouTube; - duński - powtórzyć solidnie 10 pierwszych rozdziałów z Aktivt Dansk, rozkminić szczegółowo dialogi w moim ukochanym serialu "ørnen". A do tego słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać czego się tylko da w w/w językach ![]() 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Myślę, że tak jak nas wszystkich - systematyczność i konsekwencja. W duńskim wymowa!!!! 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Podręczniki, czasopisma, radio, film i co tylko napatoczy się pod rękę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
U mnie weekend prawie cały przebimbany. W sobotę ósma rocznica związku, w niedzielę pierwsza rocznica ślubu i totalnie nie było kiedy przysiąść porządnie do nauki
![]() ![]()
#296 |
Zakorzenienie
|
Ja też przez weekend nic nie zrobiłam, a muszę się zacząć uczyć do obrony po francusku...
|
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
U mnie weekend spokojny, zrobiłam mniej niż chciałam, ale to końcówka urlopu, więc luzik
![]() niemiecki: zrobione 2 całe rozdziały z Wörter und Sätze, obejrzany Berlin 36 bez napisów angielski: dokończony rozdział z Destination, duuuużo odcinków The Good Wife włoski: nauczyłam się 5 czasowników nieregularnych (szaleństwo ![]() francuski: obejrzałam La Religieuse z napisami po angielsku, ale starałam się wyławiać uchem prostsze zwroty
#298 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj wzięłam się w końcu za naukę, bo ostatnio tylko filmiki po angielsku oglądałam...
Niemiecki: 5 lekcji w sumie, ale to początek więc szybko idzie. Rosyjski: 1 lekcja + intensywne przypominanie pisma ![]() Został jeszcze angielski. Pewnie przeczytam coś na BBC + phrasal verbs.
#299 |
Zadomowienie
|
Ja jestem zła bo ostatnio tak świetnie mi szło, a teraz mi dwa dni wypadną bo dziś muszę przygotowywać wszystko i jutro pogrzeb plus stypa i wiem, że powinnam ale jakoś mnie ciągnie do tych książek i czuje się strasznie niekomfortowo.
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- O, wreszcie ktoś się rosyjskiego uczy! Też bym chciała zacząć ale to jak będę na B1/B2 z francuskiego. Powiedz mi, ciężko z tym pismem i ogólnie? Wiem, że każdemu inaczej idzie i każdy z czymś innym będzie miał problem ale jestem ciekawa Twojej opinii. Wreszcie kogoś "żywego" mogę wypytać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
O, wreszcie ktoś się rosyjskiego uczy! Też bym chciała zacząć ale to jak będę na B1/B2 z francuskiego. Powiedz mi, ciężko z tym pismem i ogólnie? Wiem, że każdemu inaczej idzie i każdy z czymś innym będzie miał problem ale jestem ciekawa Twojej opinii. Wreszcie kogoś "żywego" mogę wypytać. ![]() Hej może ja dołożę coś od siebie apropos rosyjskiego, bo uczyłam się go 8 lat, nawet maturę zdałam na piąteczkę ("starą maturę" - mam już swoje lata ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Shrinking Violet, coś popsułam z cytatem, ale jestem zupełnie nowa na Wizażu i nie do końca jeszcze się poruszam. Przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:25.