![]() |
#271 |
Zadomowienie
|
Dot.: prezent na chrzciny - chlopiec. :)
[PHP]Witaj
![]() ![]() ![]() wrzucam zdjęcia. Wybacz za różowe kokardki przy bucikach, po prostu to zdjęcie było jako pierwsze ![]() co do ramki z gliną na odbicie rączek czy tam nóżki no jakoś mi się ten omysł mniej podoba, ale trzeba przyznać, że oryginalny ![]()
![]() |
#272 |
Zadomowienie
|
Myślę, że z okazji chrztu dobrym prezentem będzie też coś z akcentem religijnym - ładny obrazek z Aniołem Stróżem, albo Matka Boska z Dzieciątkiem, plus na odwrocie grawer. Są takie posrebrzane. Prezent- że tak powiem- uniseks
![]() A buciki i smoczki też są przeróżne i ciekawe. Mam na myśli np coś takiego: http://allegro.pl/obrazek-srebrny-ch...264829235.html Edytowane przez Aper Czas edycji: 2010-10-19 o 06:34 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Konto usunięte
|
A ja myślę, że do skorzystania z wyszukiwarki każda okazja jest dobra
![]() BTW, co to za paskudne buty? do czego one? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Przyczajenie
|
Możesz się również rozglądnąć za jakimś wesołym kapelusikiem.
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
szajajaba: uwierz, szukalam.
![]() dziewczyny: dzieki za pomysly. ![]() ![]()
![]() |
#276 |
Rozeznanie
|
Dot.: Prezent na Chrzciny
Proszę o pomoc..czy pasuje na chrzest jako chrzestnej kupić np. leżaczek lub fajną mate edukacyjną i do tego ramke na zdjęcia i odcisk dłoni ??
finansowo nie jestem teraz w rewelacyjnej sytuacji wiec na złote kompleciki troche obawiam się ze mnie nie stać.. nie chce wyjść na głupka kupując tylko "zabawke" ...proszę o rade..
![]() |
#277 |
Przyczajenie
|
Witaj.
No cóż. Za łańcuszkiem także jak najbardziej jestem . Możecie mu kupić jakieś buciki, kapelusik czy jakąś rozrywkową rzecz. Obrazek z Aniołem Stróżem też nie najgorszy pomysł ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
tak się składa, że i ja (kilka dni temu) zostałam poproszona o bycie matką chrzestną
![]() to jest pierwsze dziecko w rodzinie, na chrzcie byłam jak byłam małym dzieckiem, więc kompletnie nie wiem jeszcze co i jak ![]() zastanawiam się nad kupnem złotego łańcuszka dla chłopczyka + krzyżyk (mam wrażenie, że medalik to przeżytek). Tutaj chciałabym Was zapytać czy krzyżyk jest dobrze widziany? koleżanka powiedziała mi, że krzyżyków się nie kupuje ze względu na jakiś zabobon, którego już nie pamiętam - ja nie wierzę w takie rzeczy, ale nie chciałabym popełnić nietaktu w stosunku do rodziny.
![]() |
#279 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cdz - swoją drogą to kiedy zmalujesz wreszcie jakieś pazury, co? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
|
Odnośnie zabobonu:
krzyż- czyli cierpienie. Więc jak dasz krzyżyk to tak jakbyś podarowała cierpienie dla tego dzieciątka. Coś takiego obiło mi się kiedyś o uszy ![]() A wracając do tematu- za miesiąc również zostanę matką chrzestną po raz pierwszy ![]() Także jak to jest? Co mam kupić dla dzieciątka oprócz pamiątki?
![]() |
#281 |
Konto usunięte
|
Szatkę. A ubranko zostaw mamie - uwierz, chyba każda sama woli ubrać swoje dziecko
![]() Co do pytania, pewnie nieaktualnego już, o zabawkę od chrzestnej. Moja córka dostała właśnie zabawkę (prócz tego inne rzeczy, ale o tym nie miałam pojęcia a wcześniej przyjaciółce głowę suszyłam że ma nie szaleć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
Właśnie się dowiedziałam, że to matka chrzestna ma ubrać dziecko ( od pieluchy, skarpetki do czapeczki że tak napiszę). Chrzestny natomiast kupuje świecę i opłaca mszę .....
Hmmm, trochę mnie zatkało, bo całkowity ubiór zapewne mało nie kosztuje, a zważając na to, że aktualnie nie pracuje to czy wypada powiedzieć dla mamy dziecka, że mnie nie stać na całkowite ubranie dziewczynki ![]() To się porobiło ... ![]()
![]() |
#283 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, że wypada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Rozeznanie
|
nie wiem może ja dziwna jestem ale ja kompletnie nie rozumiem kupowania łańcuszków na chrzest...a już dla chłopca to wogóle..
przecież to święto dziecka i to dziecko powinno dostać coś z czego się ucieszy a nie coś co być moze nigdy na siebie nie załozy... ja dostałam na chrzest i komunie "piękne" komplety złote z kolczykami łańcuszkami i wisiorkami i co z tego jak teraz nie noszę tego zresztą nigdy nie nosiłam. bo kto daje małemu dziecku złote pierścionki nosić? a teraz są poprostu "niemodne" ..wielkie kolorowe oczka itd..moda sie niestety zmienia.. nielepiej kupic cos na czym skorzyta dziecko ?
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie trochę z innej beczki, ale odnośnie właśnie chrztu...
Potrzebne jest zaświadczenie z bierzmowania rodzicow chrzestnych. Gdzie ono sie znajduje? W mojej parafii czy tam gdzie miałam bierzmowanie ? Tak sie składa , że tam gdzie mialam bierzmowanie będzie tez chrzest. Z tym, że dzisiaj już naleze innej sąsiedniej parafii.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jak podrosną to coś zmajstruję Cytat:
![]() ja to mam gdzieś te wszystkie zabobony, rodzice również, ale obawiam się jakiś babć, które to mogą siać niemiłe słowo na mój temat z powodu krzyżyka..
![]() |
![]() |
#287 |
Rozeznanie
|
W kwietniu zostanę chrzestną 9-miesięcznego chłopca. Z rodzicami dziecka uzgodniłam, że ubranko zakupią oni sami wg własnego uznania i w związku z tym pojawia się brak pomysłu na prezent jaki ja mogłabym tu podarować małemu. Nie chciałabym, żeby to były jedynie pieniądze. Uważam, że chłopiec powinien mieć jakąś pamiątkę, ale mam ogromną pustkę w głowie. Macie jakiś pomysł na atrakcyjny podarunek dla małego?
![]() |
#288 |
Rozeznanie
|
Ja też zostałam chrzestną mojej 10-miesięcznej siostrzenicy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#289 |
Konto usunięte
|
Po raz kolejny pojawia się pomysł tych bucików - one są koszmarne, i na co to? taki łapacz kurzu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23558112]Po raz kolejny pojawia się pomysł tych bucików - one są koszmarne, i na co to? taki łapacz kurzu
![]() Jest to ciekawa odmiana tradycyjnej pamiątkowej książeczki czy obrazka. I nie łapacz kurzu bo kto powiedział, że ma stać na półce? Jest w specjalnym pudełeczku.
![]() |
#291 |
Rozeznanie
|
Przypuszczam, że takie buciki nie będą dobrym prezentem dla małego, ale zastanawiałam się nad smoczkiem ze specjalnym miejscem na pierwsze ząbki dziecka.
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
na chrzciny mała dostanie łyżeczkę, z grawerem (myślałam tez nad srebrnym smoczkiem ale jednak łyżeczka wygrała) + album dla dziecka z pierwszego roku życia. kasy nie daję bo dzieciak nic z niej nie będzie miał a to w końcu jego święto, poza tym nie zamierzam być sponsorem tylko zajmować się tym co matka chrzestna ma robić. tego samego będę oczekiwać od chrzestnych w stosunku do swojego dziecka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Rozeznanie
|
Mądre słowa, ale przypuszczam, że niestety większość rodziców oczekuje pieniądzy, aby "zwróciło im się za wydatki", jak to się mówi.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Mam zostać chrzestną jednej z blizniaczek ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Konto usunięte
|
Zabawkę? Ile mała ma?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
Ja swojej chrześnicy kupiłam Mate Edukacyjną Pluszową i zestaw grzechotek..do tego zrobiłam pampersowy tort..
Osobiście uwazam że chrzest jest dla dziecka nie dla rodziców i głupio dawac kase.. Diversification - ...niestety ale taka jest prawda- wlasnie dlatego nie daje kasy...
26.06.2010 I jestem Żoną ![]() Edytowane przez mordziula Czas edycji: 2010-12-11 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Konto usunięte
|
Mordziula, czemu głupio? Jeśli wiesz, że np. rodzice planują kupić dajmy na to fotelik czy krzesło dla dziecka? Można dać kasę z zaznaczeniem, że przeznaczone na to czy na to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Mają 2 miesiące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23693089]Mordziula, czemu głupio? Jeśli wiesz, że np. rodzice planują kupić dajmy na to fotelik czy krzesło dla dziecka? Można dać kasę z zaznaczeniem, że przeznaczone na to czy na to.[/QUOTE]
nie wiem jak to wytłumaczyc ale ja kasy nie daje i już..widziałam juz nie raz jak rodzice "pozyczają" sobie pieniądze i po takich chrzcinach dziecko nie ma ani zabawki ani kasy.. ja pytałam poprostu rodziców co dziecku potrzeba czy krzesełko czy fotelik czu leżaczek czy mate i sami sobie wybrali...to święto dziecka i prezenty są dla niego a nie dla rodziców..
![]() |
#300 |
Konto usunięte
|
Becia, to ja proponuję jakąś zabawkę na "zaś" = np. firmy k's kids (rewelacja, pełno tego na allegro, a pomysły super) albo np. little tikes. Bo popularny fisher price to pewnie dostaną na różne okazje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.