![]() |
#271 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
wg mnie rosnie-nie chce mi sie szukac wskaznikow dla ostatnich 15 lat
![]() a napisalam to na bazie tego co jakby ''widzę'' - wszystkei moje obecnie 40-50 letnie ciotki maja mieszkania, dorosle dzieci itp. Sposrod przyjaciol, rodziny i ludzi z pracy za to prawie nikogo nie stac na kupno mieszkania i posiadanie dziecka (wylaczam ludzi, ktorym rodizce kupili mieszkania) - a biorac pod uwage ile ludzi teraz pracuej na zlecenie to bedzie raczej lepiej niz gorzej ![]() a taki np Z.S powieksza swoj majatek o 2 mld rocznie ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#273 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
widzialam - ale wybacz jakos nie wierze, ze ten wskaznik maleje ![]() nie chce mi sie wczytywac w ten wskaznik i jego metodologie ale wiesz inflacje tez mozna policzyc na X sposobow - tak czy inaczej jest wysoki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#277 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
moze kryzys jednak udupil troche prezesow ![]() oby spadal dalej ![]() ale jak o tym mysle, to jednak nie wierze za bardzo w te wskazniki - ja widze wokolo raczej co innego Edytowane przez 201701300929 Czas edycji: 2014-10-16 o 16:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#279 |
Zadomowienie
|
Ciągnąc dalej wątek stypendiów socjalnych uważam, że państwo wcale nie pomaga tylko robi krzywdę ludziom czyniąc z nich kaleki życiowe. Jesteś zdolny, ambitny, spoko będziemy cię wspierać jeśli cię nie stać na naukę i nagradzać, ale dawanie kasy za samo bycie biednym jest po prostu dla mnie totalną porażką. Wiadomo, że każdy popełnia błędy, nie zawsze od razu wie co chce w życiu robić ale jak zostaniesz przyparty do muru i żyjesz z myślą, że jak sobie nie wypracujesz to nikt ci nic nie da to jednak człowiek bardziej zastanowi się nad swoją drogą życiową i nie będzie ciągnąć np. studiów z braku laku.
Co do rozwarstwienia społecznego, niektórzy mogą mieć takie poczucie,że to się pogłębia dlatego, że jesteśmy krajem, który niedawno wyszedł z komuny i nie bardzo potrafimy się przystosować do "nowych warunków". Tymczasem jest to zupełnie naturalne, że jedni zarabiają 1000-2000 a inni 5000 ale jak ktoś już tu wspomniał, nie świadczy to o jakimś rozwarstwieniu społecznym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiele państw ma bardziej rozwinięty system socjalny, a nie przeszły przez komunę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855421 4]a o czym świadczy?
Wiele państw ma bardziej rozwinięty system socjalny, a nie przeszły przez komunę.[/QUOTE] O tym, że rynek reguluje pewne rzeczy. Są branże w których nie zarabia się kokosów i trzeba się z tym liczyć. Albo to akceptujesz albo zmieniasz branżę. Każdy by chciał żeby manna spadała z nieba ale tak nie jest i nigdy nie będzie. Socjal w innych państwach jest ale polega na czym innym. Głównie są to świadczenia rodzinne, które mają jakiś sens, skoro państwo chce mieć wyzszy wskaźnik urodzeń. Natomiast nikt nie opłaca nikomu studiów za darmo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
Może w każdym nie, ale piszę o większości krajów europejskich. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zamawianych już od przyszłego roku nie będzie, ale warunki na dostanie tych pieniędzy były, przynajmniej w przypadkach, które znam, śmiesznie łatwe. Na mojej uczelni rektorskie to chyba coś około 700zł. Sporo, ale i tak mniej, niż zamawiane +wiadomo, mało kto dostaje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W większości państw Europy Zachodniej rozwiniętych studia są bezpłatne, w innych np. Francja symboliczne. Te państwa mają doskonale rozwinięty także system stypendialny, bardziej niż w Polsce. Na drugim biegunie są takie państwa jak Anglia oraz Bułgaria czy Litwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i słyszałeś może kiedyś o ustawie Wilczka? Tę ustawę z PRL-u do dziś podziwiają korwiniści. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-10-16 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#291 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a że mam inne odczucia bo widzę to co widzę to cóż- tego rzeczywiście nie zmienisz ![]() do mnie naprawdę dotarło to co napisałaś ale to, że wykresik coś przedstawia to dla mnie jednak nie jest 100% argument za tym, żeby przyjąć, że rozwarstwienie się zmniejsza bo nie wiem jaką metodologią ani jaką próbę badają - ale to dość mało interesujący temat, więc proszę nie ciągnijmy go - ze wskaźnikiem miałaś rację, jeśli chodzi o ostatnie lata Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
często tych ludzi pojmowanych za bogatych a tych niby biednych dzieli tylko 2 czy 3 tysiące miesięcznie. i ludzie, na boga, tak, to jest TYLKO. bo od bogatego człowieka dzieli cię jakieś 60 tysięcy miesięcznie, nie 600... ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Konto usunięte
|
A co z sytuacją, gdy np. ktoś z filozofii czy innego takiego kierunku dostaje większe stypendium naukowe, niż ktoś ze studiów ścisłych np. medycyna, chemia czy coś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wilczek był wiernym członkiem PZPR i przy okazji piewcą wolnego rynku. ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Konto usunięte
|
Uważam, że kasa powinna iść na studentów potrzebnych kierunków, a kierunki typu filozofia powinny być płatne a nie jeszcze stypendium za to dawać. chore.
Zabawne jest to, że na moim uniwerku największy jest wydział neofilologii. Nie wspomnę o anglistyce, bo ta jest jakoś osobno. Rozumiem zapotrzebowanie jako takie na języki typu chiński czy coś w ten deseń, ale po wafla nam tyle anglistów i germanistów? Trąbi się że za mało jest studentów medycyny, ale tworzy się coraz więcej miejsc dla kierunków zbytecznych po których ludzie kończą na zmywaku i jeszcze wywala się kasę na stypendia... Masakra. Podsumowując" stypendia dla ludzi z kierunków, na które jest zapotrzebowanie, inne studia powinny być płatne. No ale to jest pewnie nierealne, tak sobie marzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Konto usunięte
|
tak, jestem przeciwko karcie nauczyciela.
---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- nie wiem czy dodał się post? ale tak, jestem przeciwko karcie nauczyciela |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
BAN stały
|
ja też jestem przeciwko karcie nauczyciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co ze stypendiami rankingowymi. I np na jednym z kierunków ktoś ma średnią 4,8 i dostaje np 300zł stypendium a na drugim ktoś ma średnią 4,0 i dostaje 500 zł? Takie rzeczy się działy u mnie na uczelni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.