Czy stypendia socjalne mają sens? - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-16, 15:28   #271
201701300929
Konto usunięte

Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Widze, ze klotnia z powszechnie dostepnymi danymi jest w modzie.
wg mnie rosnie-nie chce mi sie szukac wskaznikow dla ostatnich 15 lat, byc moze one pokaza male wahania ale moglabym sie zalozyc, ze w ciagu najblizszych kilku lat bedzie sie poglebiac,

a napisalam to na bazie tego co jakby ''widzę'' - wszystkei moje obecnie 40-50 letnie ciotki maja mieszkania, dorosle dzieci itp.
Sposrod przyjaciol, rodziny i ludzi z pracy za to prawie nikogo nie stac na kupno mieszkania i posiadanie dziecka (wylaczam ludzi, ktorym rodizce kupili mieszkania) - a biorac pod uwage ile ludzi teraz pracuej na zlecenie to bedzie raczej lepiej niz gorzej
a taki np Z.S powieksza swoj majatek o 2 mld rocznie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
A co sądzicie dla stypendiach od Polski dla studentów z Ukrainy i Białorusi, którzy nie mają polskiego pochodzenia? Mają możliwość studiowania bez czesnego, dostają akademiki a do tego dostają kasę od naszego rządu. Uważacie, że to jest normalne?
Niet - ale nie wiem czy nei działa to na tej zasadzie, ze Polacy tez tam moga studiowac za darmo troche jak erasmus
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 15:29   #272
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
wg mnie rosnie-nie chce mi sie szukac wskaznikow dla ostatnich 15 lat, byc moze one pokaza male wahania ale moglabym sie zalozyc, ze w ciagu najblizszych kilku lat bedzie sie poglebiac,
No ale ja ci te wskazniki podalam na tacy
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 15:30   #273
pffe
BAN stały

Cytat:

a napisalam to na bazie tego co jakby ''widzę'' - wszystkei moje obecnie 40-50 letnie ciotki maja mieszkania, dorosle dzieci itp.
Sposrod przyjaciol, rodziny i ludzi z pracy za to prawie nikogo nie stac na kupno mieszkania i posiadanie dziecka (wylaczam ludzi, ktorym rodizce kupili mieszkania) - a biorac pod uwage ile ludzi teraz pracuej na zlecenie to bedzie raczej lepiej niz gorzej
a taki np Z.S powieksza swoj majatek o 2 mld rocznie

Niet - ale nie wiem czy nei działa to na tej zasadzie, ze Polacy tez tam moga studiowac za darmo troche jak erasmus
Kolega z grupy wyjechał na erasmusa i kazali mu zapłacić za zakwaterowanie (akademik), wyżywienie i nie ma tam prawa do stypendium.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 15:39   #274
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Ale Ukraińcy i Białorusini dostają jeszcze od nas kieszonkowe!
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 16:07   #275
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Kolega z grupy wyjechał na erasmusa i kazali mu zapłacić za zakwaterowanie (akademik), wyżywienie i nie ma tam prawa do stypendium.
to chyba kwestia ocen/uczelni? Dwie kumpele byly w Hiszpani i dostawaly stypendium,za ktore (bardzo skromnie) ale byly w stanie sie utrzymac

Cytat:
No ale ja ci te wskazniki podalam na tacy
widzialam - ale wybacz jakos nie wierze, ze ten wskaznik maleje
nie chce mi sie wczytywac w ten wskaznik i jego metodologie ale wiesz inflacje tez mozna policzyc na X sposobow - tak czy inaczej jest wysoki
Stary 2014-10-16, 16:15   #276
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba kwestia ocen/uczelni? Dwie kumpele byly w Hiszpani i dostawaly stypendium,za ktore (bardzo skromnie) ale byly w stanie sie utrzymac

widzialam - ale wybacz jakos nie wierze, ze ten wskaznik maleje
nie chce mi sie wczytywac w ten wskaznik i jego metodologie ale wiesz inflacje tez mozna policzyc na X sposobow - tak czy inaczej jest wysoki
Przeciez napisalam, ze Gini jest dosyc stabilny od dekady. No ale nie rosnie a dla wczesniejszych lat byl wyraznie wyzszy
Stary 2014-10-16, 16:23   #277
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Przeciez napisalam, ze Gini jest dosyc stabilny od dekady. No ale nie rosnie a dla wczesniejszych lat byl wyraznie wyzszy
"Wskaźnik Giniego, oparty na krzywej Lorenza, pokazuje nierówności w dochodach danego społeczeństwa. W Polsce w 2008 roku ten wskaźnik kształtował się na poziomie 0,34. Od początku lat 90. obserwowano jego systematyczny wzrost, jednak tendencja ta uległa odwróceniu, a współczynnik Giniego spadał w Polsce w latach 2009 do 2013 z poziomu 0,313 do 0,299."

moze kryzys jednak udupil troche prezesow
oby spadal dalej

ale jak o tym mysle, to jednak nie wierze za bardzo w te wskazniki - ja widze wokolo raczej co innego

Edytowane przez 201701300929
Czas edycji: 2014-10-16 o 16:27

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 16:27   #278
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
"Wskaźnik Giniego, oparty na krzywej Lorenza, pokazuje nierówności w dochodach danego społeczeństwa. W Polsce w 2008 roku ten wskaźnik kształtował się na poziomie 0,34. Od początku lat 90. obserwowano jego systematyczny wzrost, jednak tendencja ta uległa odwróceniu, a współczynnik Giniego spadał w Polsce w latach 2009 do 2013 z poziomu 0,313 do 0,299."

moze kryzys jednak udupil troche prezesow
oby spadal dalej

ale jak o tym mysle, to jednak nie wierze za bardzo w te wskazniki - ja widze wokolo raczej co innego
To jest fascynujące, że negujesz wykresy stworzone na bazie danych a sama cytujesz wikipedie
Stary 2014-10-16, 17:00   #279
MsLizard
Zadomowienie

Ciągnąc dalej wątek stypendiów socjalnych uważam, że państwo wcale nie pomaga tylko robi krzywdę ludziom czyniąc z nich kaleki życiowe. Jesteś zdolny, ambitny, spoko będziemy cię wspierać jeśli cię nie stać na naukę i nagradzać, ale dawanie kasy za samo bycie biednym jest po prostu dla mnie totalną porażką. Wiadomo, że każdy popełnia błędy, nie zawsze od razu wie co chce w życiu robić ale jak zostaniesz przyparty do muru i żyjesz z myślą, że jak sobie nie wypracujesz to nikt ci nic nie da to jednak człowiek bardziej zastanowi się nad swoją drogą życiową i nie będzie ciągnąć np. studiów z braku laku.

Co do rozwarstwienia społecznego, niektórzy mogą mieć takie poczucie,że to się pogłębia dlatego, że jesteśmy krajem, który niedawno wyszedł z komuny i nie bardzo potrafimy się przystosować do "nowych warunków". Tymczasem jest to zupełnie naturalne, że jedni zarabiają 1000-2000 a inni 5000 ale jak ktoś już tu wspomniał, nie świadczy to o jakimś rozwarstwieniu społecznym.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 17:05   #280
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość

Co do rozwarstwienia społecznego, niektórzy mogą mieć takie poczucie,że to się pogłębia dlatego, że jesteśmy krajem, który niedawno wyszedł z komuny i nie bardzo potrafimy się przystosować do "nowych warunków". Tymczasem jest to zupełnie naturalne, że jedni zarabiają 1000-2000 a inni 5000 ale jak ktoś już tu wspomniał, nie świadczy to o jakimś rozwarstwieniu społecznym.
a o czym świadczy?
Wiele państw ma bardziej rozwinięty system socjalny, a nie przeszły przez komunę.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 17:13   #281
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Ciągnąc dalej wątek stypendiów socjalnych uważam, że państwo wcale nie pomaga tylko robi krzywdę ludziom czyniąc z nich kaleki życiowe. Jesteś zdolny, ambitny, spoko będziemy cię wspierać jeśli cię nie stać na naukę i nagradzać, ale dawanie kasy za samo bycie biednym jest po prostu dla mnie totalną porażką. Wiadomo, że każdy popełnia błędy, nie zawsze od razu wie co chce w życiu robić ale jak zostaniesz przyparty do muru i żyjesz z myślą, że jak sobie nie wypracujesz to nikt ci nic nie da to jednak człowiek bardziej zastanowi się nad swoją drogą życiową i nie będzie ciągnąć np. studiów z braku laku.

To kraje postkomunistyczne mają właśnie największe rozwarstwienie, na zachodzie jest ono mniejsze. I jeśli sytuacja wyglądałaby tak, że jedni zarabiają 1000-2000 zł, a inni 5000 rozwarstwienie byłoby minimalne. Tymczasem jest ono duże, oczywiście daleko nam do Rosji i Ameryki Południowej, ale rozwarstwienie społecznie istnieje. Tak, że w PRL-u istniało, a te nowe warunki dla większości z nas nie są nowe. No i w Polsce mamy akurat w dużej mierze ten bezlitosny rodzaj kapitalizmu
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 17:17   #282
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
No, to kto mi podżeruje kredyt studencki? bo chyba nie zaczniecie teraz mi wmawiać, że mama skoro mam stypendium socjalne to jasnym jest, że nie ma zdolności.
Toż specjalnie wkleiłam ci cytat na ten temat - kto żyruje jak mama/rodzina/znajomi nie mogą.
201605061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 17:18   #283
MsLizard
Zadomowienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855421 4]a o czym świadczy?
Wiele państw ma bardziej rozwinięty system socjalny, a nie przeszły przez komunę.[/QUOTE]
O tym, że rynek reguluje pewne rzeczy. Są branże w których nie zarabia się kokosów i trzeba się z tym liczyć. Albo to akceptujesz albo zmieniasz branżę. Każdy by chciał żeby manna spadała z nieba ale tak nie jest i nigdy nie będzie.

Socjal w innych państwach jest ale polega na czym innym. Głównie są to świadczenia rodzinne, które mają jakiś sens, skoro państwo chce mieć wyzszy wskaźnik urodzeń. Natomiast nikt nie opłaca nikomu studiów za darmo.
Stary 2014-10-16, 17:22   #284
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
O tym, że rynek reguluje pewne rzeczy. Są branże w których nie zarabia się kokosów i trzeba się z tym liczyć. Albo to akceptujesz albo zmieniasz branżę. Każdy by chciał żeby manna spadała z nieba ale tak nie jest i nigdy nie będzie.

Socjal w innych państwach jest ale polega na czym innym. Głównie są to świadczenia rodzinne, które mają jakiś sens, skoro państwo chce mieć wyzszy wskaźnik urodzeń. Natomiast nikt nie opłaca nikomu studiów za darmo.
Sugerujesz, że w innych państwach nie ma darmowej edukacji i systemu stypendialnego?
Stary 2014-10-16, 17:24   #285
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
To kraje postkomunistyczne mają właśnie największe rozwarstwienie, na zachodzie jest ono mniejsze. I jeśli sytuacja wyglądałaby tak, że jedni zarabiają 1000-2000 zł, a inni 5000 rozwarstwienie byłoby minimalne. Tymczasem jest ono duże, oczywiście daleko nam do Rosji i Ameryki Południowej, ale rozwarstwienie społecznie istnieje. Tak, że w PRL-u istniało, a te nowe warunki dla większości z nas nie są nowe. No i w Polsce mamy akurat w dużej mierze ten bezlitosny rodzaj kapitalizmu
Wiec wytłumacz mi na czym wg ciebie polega to rozwarstwienie? Bo naprawdę nie rozumiem.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
Sugerujesz, że w innych państwach nie ma darmowej edukacji i systemu stypendialnego?

Może w każdym nie, ale piszę o większości krajów europejskich.
Stary 2014-10-16, 17:28   #286
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Cholerka owszem sa kierunki zamawiane ale jesnak jak slyszalam o warunkach to mi bylo slabo. A w koerunkach medycznych z tgo co wiem nie wystepuje cos takiego jak kierunek zamawiany.
Pomijam fakt ze powinno byc wyzsze stypendium naukowe, moze i niekoniecznie za srednia ale biorac pod uwage dokonania. Ale wszyscy wiemy ze wtedy rozkwitloby kolesiostwo. I tak zle i tak niedobrze

Zamawianych już od przyszłego roku nie będzie, ale warunki na dostanie tych pieniędzy były, przynajmniej w przypadkach, które znam, śmiesznie łatwe.

Na mojej uczelni rektorskie to chyba coś około 700zł. Sporo, ale i tak mniej, niż zamawiane +wiadomo, mało kto dostaje.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 17:33   #287
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec wytłumacz mi na czym wg ciebie polega to rozwarstwienie? Bo naprawdę nie rozumiem.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Może w każdym nie, ale piszę o większości krajów europejskich.
Wkleiłam wcześniej analizę rozwarstwienia społecznego w krajach OECD. Bardzo dobrze opisane

W większości państw Europy Zachodniej rozwiniętych studia są bezpłatne, w innych np. Francja symboliczne. Te państwa mają doskonale rozwinięty także system stypendialny, bardziej niż w Polsce. Na drugim biegunie są takie państwa jak Anglia oraz Bułgaria czy Litwa.
Stary 2014-10-16, 17:33   #288
Imperialista
BAN stały

Cytat:
To kraje postkomunistyczne mają właśnie największe rozwarstwienie, na zachodzie jest ono mniejsze.
Dlatego, że Zachód inwestował w kapitalizm, a my w marksizm i leninizm.

Cytat:
Tak, że w PRL-u istniało, a te nowe warunki dla większości z nas nie są nowe.
W PRL-u istniało najgorsze rozwarstwienie, bo decydowała wierność partii, a nie czyjaś zaradność i pracowitość. Jak ktoś chciał się wybić i prowadzić swoją drobną działalność, od razu był "elementem reakcyjnym".

Cytat:
No i w Polsce mamy akurat w dużej mierze ten bezlitosny rodzaj kapitalizmu
W Polsce mamy alternatywny socjalizm, bo jakim prawem nauczyciele dostają dodatki za pracę na wsi, a górnicy ciągle mają swoje przywileje? Prawdziwy kapitalizm nie pozwala na żadne ulgi.
Stary 2014-10-16, 17:36   #289
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego, że Zachód inwestował w kapitalizm, a my w marksizm i leninizm.

W PRL-u istniało najgorsze rozwarstwienie, bo decydowała wierność partii, a nie czyjaś zaradność i pracowitość. Jak ktoś chciał się wybić i prowadzić swoją drobną działalność, od razu był "elementem reakcyjnym".

W Polsce mamy alternatywny socjalizm, bo jakim prawem nauczyciele dostają dodatki za pracę na wsi, a górnicy ciągle mają swoje przywileje? Prawdziwy kapitalizm nie pozwala na żadne ulgi.
Jeśli w Polsce mamy socjalizmy, to na zachodzie mamy komunizm .
A i słyszałeś może kiedyś o ustawie Wilczka? Tę ustawę z PRL-u do dziś podziwiają korwiniści.

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2014-10-16 o 17:37
Stary 2014-10-16, 18:08   #290
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
A i słyszałeś może kiedyś o ustawie Wilczka? Tę ustawę z PRL-u do dziś podziwiają korwiniści.
Teoretycznie można nazwać tę ustawę ustawą z PRLu, ale biorąc pod uwagę, że powstała u jego schyłku i obowiązywała w PRL de facto pół roku a po PRL ponad 10 lat, to termin "ustawa z PRLu" brzmi nieco dziwnie

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 18:37   #291
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Z Wilczka był taki komunista, jak z Jaruzelskiego narodowiec.
Stary 2014-10-16, 18:43   #292
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
To jest fascynujące, że negujesz wykresy stworzone na bazie danych a sama cytujesz wikipedie
hę? ale ja nic nie neguję - widzę co piszesz -to z wikipedi sobie wstawiłam dla siebie, dla tej malej radosci, że jednak trochę racji miałam,
a że mam inne odczucia bo widzę to co widzę to cóż- tego rzeczywiście nie zmienisz
do mnie naprawdę dotarło to co napisałaś ale to, że wykresik coś przedstawia to dla mnie jednak nie jest 100% argument za tym, żeby przyjąć, że rozwarstwienie się zmniejsza bo nie wiem jaką metodologią ani jaką próbę badają - ale to dość mało interesujący temat, więc proszę nie ciągnijmy go - ze wskaźnikiem miałaś rację, jeśli chodzi o ostatnie lata

Cytat:
O tym, że rynek reguluje pewne rzeczy. Są branże w których nie zarabia się kokosów i trzeba się z tym liczyć.
btw czy tylko ja mam wrazenie, ze ta rynkowosc w Polsce idzie w zla strone - szukania pracownikow do pracy na czarno, wyzysku na umowie zlecenie gdzie powinna byc umowa o prace itp - i w ten sposob wyrabiamy sobei mnostwo zasilkow i mentalnosc, ze trzeba kombinowac, zeby w ogole miec jakas kasę
Stary 2014-10-16, 18:58   #293
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
A co sądzicie dla stypendiach od Polski dla studentów z Ukrainy i Białorusi, którzy nie mają polskiego pochodzenia? Mają możliwość studiowania bez czesnego, dostają akademiki a do tego dostają kasę od naszego rządu. Uważacie, że to jest normalne?
w ogóle mnie to nie dziwi. ci ludzie uciekli z rejonu zagrożenia wojną. a ktoś się oburza. przypominam że jesteśmy coś winni światu biorąc pod uwagę ile biorców świadczeń socjalnych my wysłaliśmy za granicę.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez nocna
najwidoczniej tak, wszyscy moi znajomi z erazmusa mieli opłacone zakwaterowanie i kieszonkowe - zależnie od kraju, w skandynawii dostawali dużo więcej, w czechach mniej.

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Napisane przez nimfa
nimfo, zrozum. twoje obserwacje nijak mają sie do stanu faktycznego. po prostu źle pojmujesz czym jest klasa średnia. tak jak pisałam - basia i jej siostra, oraz rodzice zarabiający łącznie 4 tysiące, to taka sama klasa średnia jak przemek i jego rodzice zarabiający razem 10 tysięcy. to że ktoś ma więcej nie znaczy że mamy rozwarstwienie społeczne

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez lizard
dokładnie...

często tych ludzi pojmowanych za bogatych a tych niby biednych dzieli tylko 2 czy 3 tysiące miesięcznie. i ludzie, na boga, tak, to jest TYLKO. bo od bogatego człowieka dzieli cię jakieś 60 tysięcy miesięcznie, nie 600...

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Zamawianych już od przyszłego roku nie będzie, ale warunki na dostanie tych pieniędzy były, przynajmniej w przypadkach, które znam, śmiesznie łatwe.

Na mojej uczelni rektorskie to chyba coś około 700zł. Sporo, ale i tak mniej, niż zamawiane +wiadomo, mało kto dostaje.
przedziwne, bo z moich doświadczeń i choćby tego co pisała (nie chcę skłamać alke wydaje mi się że... lexie), to nie było wcale łatwe lekkie i przyjemne

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
Napisane przez imperialista
bo część nauczycieli to taki samy grat komuny - wiecznie źle wiecznie mało wiecznie nie na rękę ale przecież nie pójdą na prace na kasie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-16, 19:02   #294
201605161006
Konto usunięte

A co z sytuacją, gdy np. ktoś z filozofii czy innego takiego kierunku dostaje większe stypendium naukowe, niż ktoś ze studiów ścisłych np. medycyna, chemia czy coś?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 19:09   #295
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Teoretycznie można nazwać tę ustawę ustawą z PRLu, ale biorąc pod uwagę, że powstała u jego schyłku i obowiązywała w PRL de facto pół roku a po PRL ponad 10 lat, to termin "ustawa z PRLu" brzmi nieco dziwnie
Chodzi o to, że sensem PRL-u nie było uwzięcie się na przedsiębiorców. Wręcz przeciwnie były gotowi na ustępstwa w kwestiach ekonomicznych, aby utrzymać władze. Podobnie stało się w Chinach, panuje tam ogromna swoboda gospodarcza, ale prawa obywatelskie nie są przestrzegane. ta ustawa była krokiem w tę stronę, na szczęście potoczyło się inaczej.
Wilczek był wiernym członkiem PZPR i przy okazji piewcą wolnego rynku.

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
w ogóle mnie to nie dziwi. ci ludzie uciekli z rejonu zagrożenia wojną. a ktoś się oburza. przypominam że jesteśmy coś winni światu biorąc pod uwagę ile biorców świadczeń socjalnych my wysłaliśmy za granicę.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

najwidoczniej tak, wszyscy moi znajomi z erazmusa mieli opłacone zakwaterowanie i kieszonkowe - zależnie od kraju, w skandynawii dostawali dużo więcej, w czechach mniej.

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

nimfo, zrozum. twoje obserwacje nijak mają sie do stanu faktycznego. po prostu źle pojmujesz czym jest klasa średnia. tak jak pisałam - basia i jej siostra, oraz rodzice zarabiający łącznie 4 tysiące, to taka sama klasa średnia jak przemek i jego rodzice zarabiający razem 10 tysięcy. to że ktoś ma więcej nie znaczy że mamy rozwarstwienie społeczne

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

dokładnie...

często tych ludzi pojmowanych za bogatych a tych niby biednych dzieli tylko 2 czy 3 tysiące miesięcznie. i ludzie, na boga, tak, to jest TYLKO. bo od bogatego człowieka dzieli cię jakieś 60 tysięcy miesięcznie, nie 600...

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

przedziwne, bo z moich doświadczeń i choćby tego co pisała (nie chcę skłamać alke wydaje mi się że... lexie), to nie było wcale łatwe lekkie i przyjemne

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

bo część nauczycieli to taki samy grat komuny - wiecznie źle wiecznie mało wiecznie nie na rękę ale przecież nie pójdą na prace na kasie
Mam pytanie, jesteś przeciwna Karcie Nauczyciela?
Stary 2014-10-16, 19:23   #296
201607111042
Konto usunięte

Uważam, że kasa powinna iść na studentów potrzebnych kierunków, a kierunki typu filozofia powinny być płatne a nie jeszcze stypendium za to dawać. chore.

Zabawne jest to, że na moim uniwerku największy jest wydział neofilologii. Nie wspomnę o anglistyce, bo ta jest jakoś osobno. Rozumiem zapotrzebowanie jako takie na języki typu chiński czy coś w ten deseń, ale po wafla nam tyle anglistów i germanistów? Trąbi się że za mało jest studentów medycyny, ale tworzy się coraz więcej miejsc dla kierunków zbytecznych po których ludzie kończą na zmywaku i jeszcze wywala się kasę na stypendia... Masakra.
Podsumowując" stypendia dla ludzi z kierunków, na które jest zapotrzebowanie, inne studia powinny być płatne. No ale to jest pewnie nierealne, tak sobie marzę.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 19:24   #297
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Uważam, że kasa powinna iść na studentów potrzebnych kierunków, a kierunki typu filozofia powinny być płatne a nie jeszcze stypendium za to dawać. chore.

Zabawne jest to, że na moim uniwerku największy jest wydział neofilologii. Nie wspomnę o anglistyce, bo ta jest jakoś osobno. Rozumiem zapotrzebowanie jako takie na języki typu chiński czy coś w ten deseń, ale po wafla nam tyle anglistów i germanistów? Trąbi się że za mało jest studentów medycyny, ale tworzy się coraz więcej miejsc dla kierunków zbytecznych po których ludzie kończą na zmywaku i jeszcze wywala się kasę na stypendia... Masakra.
Podsumowując" stypendia dla ludzi z kierunków, na które jest zapotrzebowanie, inne studia powinny być płatne. No ale to jest pewnie nierealne, tak sobie marzę.
Też bym tak chciała, jak Ty opisujesz.
Stary 2014-10-16, 19:27   #298
201604181004
Konto usunięte

tak, jestem przeciwko karcie nauczyciela.

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

nie wiem czy dodał się post?
ale tak, jestem przeciwko karcie nauczyciela
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 19:29   #299
pffe
BAN stały

ja też jestem przeciwko karcie nauczyciela.
Stary 2014-10-16, 19:29   #300
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
A co z sytuacją, gdy np. ktoś z filozofii czy innego takiego kierunku dostaje większe stypendium naukowe, niż ktoś ze studiów ścisłych np. medycyna, chemia czy coś?
Dla mnie przedmioty humanistyczne są trudniejsze niż ścisłe i co?
A co ze stypendiami rankingowymi.
I np na jednym z kierunków ktoś ma średnią 4,8 i dostaje np 300zł stypendium a na drugim ktoś ma średnią 4,0 i dostaje 500 zł? Takie rzeczy się działy u mnie na uczelni.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości