Nasze książkowe grzechy - cz. IV - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-29, 14:14   #271
minka-80
...po prostu być.

Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. IV

Cytat:
Napisane przez czerwieclipiec Pokaż wiadomość

Stosik.
Widzę cztery sztuki z Wydawnictwa CZarne i już zazdroszczę uwielbiam je
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 14:30   #272
Lukardis
Zaczytanie

Piękny stosik, ale kojarzę jedynie Elif Shafak
Miłej lektury

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 14:56   #273
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

"Jedwabnik" z Biedronki, reszta ŚK

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 18:12   #274
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Stosik.
raczej cały zacny stos

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
"Jedwabnik" z Biedronki, reszta ŚK

Też kupiłam Pereza Reverte podobno Batalista jest świetny, tylko zakończenie troszkę rozczarowuje.
Ja na razie czytam nowego Severskiego, ale jakoś wolno mi idzie, nie wiem przemęczenie czy co

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 18:49   #275
czerwieclipiec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez minka-80
Widzę cztery sztuki z Wydawnictwa CZarne i już zazdroszczę uwielbiam je
Jakoś tak wychodzi, że coraz więcej tych księżyców mam na półkach. Czarne ma chyba najciekawszą oferę wydawniczą na rynku.

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Piękny stosik, ale kojarzę jedynie Elif Shafak
Miłej lektury

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
raczej cały zacny stos
- I showered before I came here.
- ... maybe a little myrrh. Opium. You're wearing Opium.
- I got it, didn't I? Yeah.
czerwieclipiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 18:59   #276
minka-80
...po prostu być.

Cytat:
Jakoś tak wychodzi, że coraz więcej tych księżyców mam na półkach. Czarne ma chyba najciekawszą oferę wydawniczą na rynku.

To tak jak ja mam ich coraz więcej.

A dziś przyszedł mój prezent gwiazdkowy. Tylko trzeba poczekać z rozpakowaniem :p
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 19:15   #277
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Też kupiłam Pereza Reverte podobno Batalista jest świetny, tylko zakończenie troszkę rozczarowuje.
Ja na razie czytam nowego Severskiego, ale jakoś wolno mi idzie, nie wiem przemęczenie czy co
Ja bym nie powiedziała, że świetny, a koniec hmm trochę dziwny

Wróciłam z zakupów z 2 kolejnymi tomami Jo Nesbo. Mam 2 pierwsze i 2 ostatnie, bo nie mogę się zdecydować od czego zacząć

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

W ogóle to miałam kupić Krawędź wieczności, ale -25% to zawsze znajdę w sieci, a nie czytałam poprzedniczek. Paryż - chcę . Piękne wydanie i oby równie ciekawa zawartość. Macałam znowu nową Montero, ale z nią mi się nie pali (wylicytowałam dopiero co "Wiedeńską grę"). Eh, przydałoby się tak z 500zł na karcie na książki

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-29, 20:25   #278
magnolia79
Irenosława Pierwsza

czerwieclipiec, agatka
świetne stosiki

Na Mikołaja chciałabym Skłóconą z życiem, ale Mikołaja sama już sobie przytargałam kupiłam kurtkę i srebrny naszyjniczek, wiec starczy!

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-29, 23:28   #279
ParoleParole
Zakorzenienie

Poszłam dzisiaj do Empiku zobaczyć na ceny książek czy są mocno różne od tych z Matrasu..

I jeszcze wczoraj leżał calutki stos nowej książki Rozenkowej, a dzisiaj zero ani jednej. Pytam sprzedawcy, a ten mi z tekstem, że za komuny też brakowało towaru. I stwierdził, że nie będzie jej szukał.

A, że dwie pozostałe ksiązki taniej na Matrasie wychodzą to sobie tam zamówię.

Chcę:
- Perfekcyjny Rok z perfekcyjną panią domu
- "Zostań, jeśli kochasz"
- "Jak dbać o włosy"

Ogólnie duużo mnie kusi, a kasa nie chce się rozmnażać

Ale jak Matras ma do końca stycznia -30 na wszystko to powoli zapasy zrobię
Stary 2014-11-30, 09:12   #280
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym nie powiedziała, że świetny, a koniec hmm trochę dziwny

Paryż - chcę . Piękne wydanie i oby równie ciekawa zawartość.
Zgadzam się, oglądałam Paryż w Empiku - wydany bardzo ładnie.

Co do Batalisty to koniec podobno rozczarowujący, ale książka jako całość zachwalano mi jako rewelacyjną, oprócz zakończenia. Zobaczymy jak mi się spodoba, kiedy w końcu przyjdzie jej kolej do czytania, a kolejka mi się długa zrobiła.

Stary 2014-11-30, 09:41   #281
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się, oglądałam Paryż w Empiku - wydany bardzo ładnie.

Co do Batalisty to koniec podobno rozczarowujący, ale książka jako całość zachwalano mi jako rewelacyjną, oprócz zakończenia. Zobaczymy jak mi się spodoba, kiedy w końcu przyjdzie jej kolej do czytania, a kolejka mi się długa zrobiła.
u mnie Batalista też czeka w kolejce, ale skoro piszecie o słabym zakończeniu, to pewnie jeszcze trochę poczeka
a Paryż będę miała w łapkach w poniedziałek
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-30, 10:04   #282
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
u mnie Batalista też czeka w kolejce, ale skoro piszecie o słabym zakończeniu, to pewnie jeszcze trochę poczeka
a Paryż będę miała w łapkach w poniedziałek
Króciutka, szybko skończysz
Ja muszę przysiąść nad Ręką Fatimy jutro/we wtorek, bo mega mnie wciągnęła, a weekend przy notatkach

Stary 2014-11-30, 10:21   #283
Naomi21
Zakorzenienie

Gratuluję zakupów, dziewczyny

Męczę teraz "Dom na plaży" Sarah Jio (kupiłam ostatnio podczas promocji Znaku), jakie to słabe Miałam duże oczekiwania co do tej autorki, a to takie czytadło na poziomie gimnazjalistek
Stary 2014-11-30, 11:04   #284
sadie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość

Męczę teraz "Dom na plaży" Sarah Jio (kupiłam ostatnio podczas promocji Znaku), jakie to słabe Miałam duże oczekiwania co do tej autorki, a to takie czytadło na poziomie gimnazjalistek
Też niedawno czytałam. Myślałam, że będzie miły odmóżdżacz, a tu psikus, bo książka wyjątkowo kiepska. Główna postać dostaje łomot od przełożonego i krzyczy desperacko "proszę, nie bij" - no średnio wpisuje się w mój obraz bohaterskiego żołnierza Fabuła nie tylko sztampowa, ale zwyczajnie naiwna, kupy się nie trzyma. Ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że amerykańscy pisarze powinni dostać szlaban na pisanie o II wojnie, bo zwyczajnie nie maja pojęcia z czym się mierzą. Europejska wycieczka Anne jest idealnym przykładem.
sadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-30, 11:15   #285
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:

przeszło mi przez myśl, żeby to kupić w ramach "odmóżdżania" jako czytadło do tramwaju, bo opinie były niezłe w niecie
ale wychodzi na to, że nie warto

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-30, 14:41   #286
Callitus
Zakorzenienie

Zaciekawił mnie "Paryż", ale... 70 zł?! Kupię sobie ebooka na amazonie za $8, bo ceny książek w Polsce ostatnimi czasy to jakieś horrendalne kwoty - a my chcemy promować czytelnictwo?
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-30, 14:52   #287
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Zaciekawił mnie "Paryż", ale... 70 zł?! Kupię sobie ebooka na amazonie za $8, bo ceny książek w Polsce ostatnimi czasy to jakieś horrendalne kwoty - a my chcemy promować czytelnictwo?
też mnie zirytowała nieco okładkowa cena tej książki
na szczęście nawet w Empiku obniżyli cenę do 50 zł, no i pozostaje aplikacja mobilna Allegro i kupony, dzięki którym zakupiłam sporo książek za 30-40% ceny sugerowanej
Stary 2014-11-30, 15:04   #288
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
na szczęście nawet w Empiku obniżyli cenę do 50 zł, no i pozostaje aplikacja mobilna Allegro i kupony, dzięki którym zakupiłam sporo książek za 30-40% ceny sugerowanej
Wiadomo, że nikt nie kupi takiej książki za okładkową cenę, ale i tak wzrost cen ostatnimi czasy jest niesamowicie wysoki. Niedawno mało które książki kosztowały więcej niż 40 - 50 zł, a teraz ceny rzędu 60 - 70 za te nieco grubsze to codzienność.
Mam tyle książek, że nie mam potrzeby ganiania za nowościami i spokojnie poczekam sobie, aż pojawią się w bibliotece (ostatnio dorwałam Amerykaanę i czekam na Głosy Pamano), ale robienie z książki towaru luksusowego nikomu nie pomoże
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-30, 15:27   #289
PinkVanille
Zakorzenienie

Co do ceny Paryża to bez promocji bardzo wysoka. Ogólnie ostatnio książki podrożały, ale jeśli wierzyć w tak niskie czytelnictwo jak podają to nic dziwnego, że książki są coraz droższe. Z drugiej strony czasami wydaje mi się, że te opinie o nieczytaniu są mocno przesadzone, w mojej rodzinie kupuje się bardzo dużo książek plus przeglądając to forum albo na LC widać, że są osoby które kupują na prawdę dużo książek więc już sama nie wiem jak to jest. Na pewno niższe ceny książek przekonałyby więcej osób do kupowania, tak mi się wydaje.

Cytat:

Cytat:
Napisane przez sadie Pokaż wiadomość
Też niedawno czytałam. Myślałam, że będzie miły odmóżdżacz, a tu psikus, bo książka wyjątkowo kiepska. Główna postać dostaje łomot od przełożonego i krzyczy desperacko "proszę, nie bij" - no średnio wpisuje się w mój obraz bohaterskiego żołnierza Fabuła nie tylko sztampowa, ale zwyczajnie naiwna, kupy się nie trzyma. Ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że amerykańscy pisarze powinni dostać szlaban na pisanie o II wojnie, bo zwyczajnie nie maja pojęcia z czym się mierzą. Europejska wycieczka Anne jest idealnym przykładem.
Rozważałam kupno tej książki - coś lekkiego, babskiego, ale po waszych opiniach raczej sobie odpuszczę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-30, 16:05   #290
patgozolek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Wlasnie... nie wiem czy to celowe by ciagle narzekać na niskie czytelnictwo?
Trudno sie dziwić gdy do wyboru jest obiad na kilka dni albo ksiazka...

Affection, acceptance and unconditional love. We all want it. We all look for it. But, when we find it, it’s flat out terrifying.

Nie ma większego oszusta niż ten, kto oszukuje sam siebie.
patgozolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-30, 16:30   #291
julietta83
Zakorzenienie

Jak przypadkiem mówię, że kupuję po kilka książek miesięcznie, to widzę zdziwienie i zastanowienie, jakie ja krocie muszę zarabiać Z drugiej strony to jedna z niewielu przyjemności, na które mi nie szkoda pieniędzy. Nie lubię duperelek w mieszkaniu, więc nie kupuję kurzołapek jak wazoniki, figurki czy świeczuszki, a książki to jedyny mój "element wystroju".

Ale nie wierzę, że spadek cen książek zwiększyłby na nie popyt. Kto ma kupić, to i tak kupi, a niektóre osoby po prostu tego nie robią i już. Nie czytają w ogóle albo korzystają wyłącznie z bibliotek.
Nie zdarzyło się, żeby cena książki odwiodła mnie od jej zakupu, jeśli jest na mojej ścisłej liście "do przeczytania". Wolę zrezygnować z jakiegoś ciucha albo kolejnej butelki perfum Może tylko czasem promocja lub niższa cena skusi mnie do zakupu czegoś spoza listy podstawowych chciejstw.
Stary 2014-11-30, 18:05   #292
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie wierzę, że spadek cen książek zwiększyłby na nie popyt. Kto ma kupić, to i tak kupi, a niektóre osoby po prostu tego nie robią i już. Nie czytają w ogóle albo korzystają wyłącznie z bibliotek.
Nie zdarzyło się, żeby cena książki odwiodła mnie od jej zakupu, jeśli jest na mojej ścisłej liście "do przeczytania". Wolę zrezygnować z jakiegoś ciucha albo kolejnej butelki perfum Może tylko czasem promocja lub niższa cena skusi mnie do zakupu czegoś spoza listy podstawowych chciejstw.
Mam tak samo, z tą różnicą, że ciuchów też mi trudno sobie odmówić

Stary 2014-11-30, 18:15   #293
markac28
Raczkowanie

Cytat:
Mam długo już aplikacje mobilną allegro a jedyny kupon który dostałam to na zabawki jak zdobywać te kupony?

Cytat:
markac28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-30, 18:25   #294
Lukardis
Zaczytanie

Wchodzisz w apkę, logujesz się na swoje konto, wybierasz zakładkę Moje allegro > Moje kupony i na dole jest "Odbierz kupon"

Stary 2014-11-30, 19:01   #295
julietta83
Zakorzenienie

Cytat:
Wchodzisz w apkę, logujesz się na swoje konto, wybierasz zakładkę Moje allegro > Moje kupony i na dole jest "Odbierz kupon"
do dziś można kupon odebrać
tylko możesz mieć nieaktualną wersję aplikacji, to wtedy trzeba zaktualizować
Stary 2014-11-30, 19:19   #296
Ojoanna29
Zakorzenienie

Widziałam, że autor "Paryża" napisał też książki o innych miastach, ciekawe czy je wydadzą.

Zrobiłam sobie listę książek-prezentów dla rodziny, ale po dzisiejszej rozmowie z siostrą mogę ją wyrzucić do kosza Jedna siostra nie ma czasu na czytanie, druga zażyczyła sobie książkę Anwen, za to dla mamy mam kupić jakąś biografię (zastanawiam się nad Dymną), tacie muszę wymyślić coś innego zamiast książki.. Jeszcze prezenty dla psów i zegarek dla tż, który cały czas zmienia zdanie, a ja bym już chciała wszystko kupić! No i dla siebie coś by wypadało kupić, może coś zostanie z wypłaty..

Ciekawe czy będą jeszcze kupony na allegro, został mi ten jeden, ale będę kupować zegarek dla tż, więc tam go użyję, a zastanawiam się też nad "Księgami Jakubowymi" bo przeczytałam ostatnio genialną recenzję, poza tym jak sama sobie nie kupię tego Andersena to nigdy nie będę go miała
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-30, 19:39   #297
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Widziałam, że autor "Paryża" napisał też książki o innych miastach, ciekawe czy je wydadzą.

Zrobiłam sobie listę książek-prezentów dla rodziny, ale po dzisiejszej rozmowie z siostrą mogę ją wyrzucić do kosza Jedna siostra nie ma czasu na czytanie, druga zażyczyła sobie książkę Anwen, za to dla mamy mam kupić jakąś biografię (zastanawiam się nad Dymną), tacie muszę wymyślić coś innego zamiast książki.. Jeszcze prezenty dla psów i zegarek dla tż, który cały czas zmienia zdanie, a ja bym już chciała wszystko kupić! No i dla siebie coś by wypadało kupić, może coś zostanie z wypłaty..

Ciekawe czy będą jeszcze kupony na allegro, został mi ten jeden, ale będę kupować zegarek dla tż, więc tam go użyję, a zastanawiam się też nad "Księgami Jakubowymi" bo przeczytałam ostatnio genialną recenzję, poza tym jak sama sobie nie kupię tego Andersena to nigdy nie będę go miała
A faktycznie - Nowy Jork, Londyn i parę innych (nie-miastowych ).

Trudno powiedzieć co z tymi kuponami zrobią. Mam do opłacenia 29zł, muszę jeszcze coś domówić do kuponu

Ja Księgi mam, ale nie wiem kiedy to ruszę Póki co skończę Rękę Fatimy, potem Wyznaję i Wszystko, co lśni. Miniaturzystka jeszcze nie przyszła, a baaardzo mnie ciekawi

Tak w ogóle na Świecie Książki -50% na wybrane książki wyd. Literackiego (może ktoś coś wypatrzy). Ja bym chciała "Imię Róży" ale nie opłaca mi się 1 książki zamawiać (koszty wysyłki), a nie mam u siebie ich sklepu..

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Z biografii to w tym roku podobała mi się ta Steve'a Jobsa, Beksińscy portret podwójny i Ta kobieta. O, jeszcze ta o Walcie Disneyu była niezła, choć mało aktualna (pisana w latach 70 z tego co pamiętam, ale wydanie śliczne).

Ogólnie w przyszłym roku nie idę na ilość. Chcę przeczytać 50-70 książek, ale bardziej konkretnych

Stary 2014-11-30, 19:39   #298
sadie
Zadomowienie

Cytat:
A faktycznie - Nowy Jork, Londyn i parę innych (nie-miastowych ).

Trudno powiedzieć co z tymi kuponami zrobią. Mam do opłacenia 29zł, muszę jeszcze coś domówić do kuponu

Ja Księgi mam, ale nie wiem kiedy to ruszę Póki co skończę Rękę Fatimy, potem Wyznaję i Wszystko, co lśni. Miniaturzystka jeszcze nie przyszła, a baaardzo mnie ciekawi

Tak w ogóle na Świecie Książki -50% na wybrane książki wyd. Literackiego (może ktoś coś wypatrzy). Ja bym chciała "Imię Róży" ale nie opłaca mi się 1 książki zamawiać (koszty wysyłki), a nie mam u siebie ich sklepu..

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Z biografii to w tym roku podobała mi się ta Steve'a Jobsa, Beksińscy portret podwójny i Ta kobieta. O, jeszcze ta o Walcie Disneyu była niezła, choć mało aktualna (pisana w latach 70 z tego co pamiętam, ale wydanie śliczne).

Ogólnie w przyszłym roku nie idę na ilość. Chcę przeczytać 50-70 książek, ale bardziej konkretnych
ostatnio z promocji w Świecie Książki z trzech zamówionych książek dostałam tylko jedną
Stary 2014-11-30, 19:41   #299
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez sadie Pokaż wiadomość
ostatnio z promocji w Świecie Książki z trzech zamówionych książek dostałam tylko jedną
Uuuu, ale napisałaś do nich?
Ja u nich zamawiałam 3-4 razy i póki co było wszystko OK.

Stary 2014-11-30, 20:14   #300
sadie
Zadomowienie

Cytat:
Uuuu, ale napisałaś do nich?
Ja u nich zamawiałam 3-4 razy i póki co było wszystko OK.
o jednej książce napisali wcześniej maila, że wyczerpał się nakład, drugiej po prostu nie wysłali - zakładam, że z tego samego powodu. Płaciłam przy odbiorze, więc z tym nie było problemu, jedynie moje rozczarowanie, bo bardzo na te dwie książki liczyłam, a trzecia była na dokładkę, jako prezent.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości