Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ? - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-19, 10:48   #271
rousse
BAN stały

Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Cytat:
Napisane przez suszonepomidory Pokaż wiadomość
[/COLOR]

. Zaraz wyjdzie, że sałata zabija. :P
Nie, ale nie da się też na niej wyżyć. Swojego czasu było pisane o modelce , co jadła samą sałatę. Zmarła.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-19, 14:37   #272
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Nie, ale nie da się też na niej wyżyć. Swojego czasu było pisane o modelce , co jadła samą sałatę. Zmarła.
A największą bestią jest rosiczka Zjada bezbronne muchy a przecież woda, światło i ziemia jej zupełnie wystarczą

Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-19, 18:29   #273
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
no ale nikt tu nie pisal,ze mozna zyc na samej salacie wiec nie wiem o co Ci chodzi ?
nie da sie zyc na ZADNYM pojedynczym produkcie-to takie dosc oczywiste, modelka musiala byc niezbyt bystra
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 21:01   #274
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy organizmem mięso- a wszystko- i roślinożernym? Twoje braki edukacyjne są znacznie większe wobec tego.

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Przede wszystkim - nie wiem, co dla ciebie oznacza "całkowite wyzwolenie zwierząt"? Nie można w tym momencie wypuścić kur, kaczek, gęsi, norek, lisów, krów, świń i innych na wolność, ponieważ te zwierzęta nie są na to gotowe. Chodzi o to, by zapewnić im takie warunki, w kórych ich cierpienie jest ograniczone do minimum.
Ja jestem weganką ze względów etycznych, szacunek do zwierząt to dla mnie najistotniejszy aspekt przyjętego przeze mnie stylu życia. Względy zdrowotne to kwestia dodatkowa.
Mam kota. Karmię go mięsem. Układ pokarmowy kota jest krótki, nie pozwala na długotrwałe trawienie, konieczne w przypadku pokarmu roślinnego, dlatego kot MUSI jeść mięso. Człowiek udomowił kota, tak samo jak psa, ponadto mój kot to ocaleniec z gromady piwnicznych kociaków, które pojawiły się tam przez nieodpowiedzialność człowieka. My, ludzie, zaciągnęliśmy u zwierząt ogromny dług, którego nigdy, nawet gdybyśmy chcieli, nie będziemy w stanie spłacić. Dlatego mamy, jako gatunek, moralny obowiązek dbać o ich dobrobyt. Z mojego punktu widzenia, wyklucza to ich jedzenie, ale jednocześnie, zobowiązuje mnie to, by dbać o bezpieczeństwo tych, które pojawiły się na świecie z ludzkiej głupoty - jaką jest na przykład bezmyślne rozmnażanie kotów i psów.
No ja wiem że nie można wypuścić zwierząt teraz ot tak, nagle. Czytałam po prostu bloga dziewczyny, która jest za wyzwoleniem. Nie rozumiem tych docinków względem mojego posta, jakie padały- taki pogląd naprawdę istnieje, a ja chciałam po prostu o tym podyskutować. Bo to jest całkiem ciekawe- weganin wg nich nie powinien mieć zwierząt, bo trzymając w domu psa działamy egoistycznie- chcemy psinkę, a kurczak musi umrzeć, żebyśmy wyprodukowali dla niego pokarm. Ogółem karmienie mięsożernych zwierząt przez osoby płaczące na widok szynki jest trochę dziwne. I to by był koniec ciekawych aspektów wyzwolenia zwierząt- reszta to dla mnie kosmos i lekki fanatyzm.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 21:54   #275
kalincia
BAN stały

Dla mnie zwierzęta to nie "tylko zwierzęta", ale jem mięso i nie uważam tego za powód do wstydu. Lubię, smakuje mi, jest dobrym źródłem białka, żelaza i niektórych witamin. Kotleta na talezu nie uważam za dowód mego okrucieństwa. Cóż widocznie i wśród ludzi są mięso- i roślinożerni. Ja należe do tych pierwszych i nie zamierzam się z tego tłumaczyć. Mój pies i kot też się nie tłumaczą.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 22:17   #276
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Dla mnie zwierzęta to nie "tylko zwierzęta", ale jem mięso i nie uważam tego za powód do wstydu. Lubię, smakuje mi, jest dobrym źródłem białka, żelaza i niektórych witamin. Kotleta na talezu nie uważam za dowód mego okrucieństwa. Cóż widocznie i wśród ludzi są mięso- i roślinożerni. Ja należe do tych pierwszych i nie zamierzam się z tego tłumaczyć. Mój pies i kot też się nie tłumaczą.
Mnie bawi logika "nie zabiję nic większego od pająka" a to przepraszam małe zwierzątka, owady i pajęczaki nie mają prawa żyć? Ta żelazna logika

Stary 2014-12-20, 22:25   #277
kalincia
BAN stały

Ja tam spokojnie zabijam pająki, muchy itd., ale taż nic większego bym osobiście nie zabiła. Jakoś brzydziłabym się, byłoby to za trudne.
No chyba że musiałabym zwierzę zabić, żeby zjeść. Z głodu. Na przykład nie mam nic przeciwko zabijaniu myszy - szkodników, ale sama bym nie zabiła i nie opróżniła pułapki, bo bym się brzydziła. Tak samo nie mam nic przeciw temu kotletowi na moim talerzu, co nie znaczy, że osobiście zabiję świnię dla rozrywki lub nowego doświadczenia.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-20, 22:55   #278
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Ja tam spokojnie zabijam pająki, muchy itd., ale taż nic większego bym osobiście nie zabiła. Jakoś brzydziłabym się, byłoby to za trudne.
No chyba że musiałabym zwierzę zabić, żeby zjeść. Z głodu. Na przykład nie mam nic przeciwko zabijaniu myszy - szkodników, ale sama bym nie zabiła i nie opróżniła pułapki, bo bym się brzydziła. Tak samo nie mam nic przeciw temu kotletowi na moim talerzu, co nie znaczy, że osobiście zabiję świnię dla rozrywki lub nowego doświadczenia.
Więc nie jesteś miłośniczką zwierząt i musisz spłonąć w piekle :P

Stary 2014-12-21, 13:53   #279
rousse
BAN stały

Jak czytam czasem w tym wątku, o szacunku do zwierząt, jako wytłumaczeniu weganizmu, to mam wrażenie, że jest to myślenie naiwne i proste jak u dzieci, które lubią uszczęśliwiac zwierzaczki na siłę i myślą, ze króliczek/chomiczek się cieszy, jak go głaskać i kochać (a on biedny tylko drży ze strachu) i że piesek się cieszy, jak ma różową kokardkę na szyi. Zwierzaczki mają na prawdę w d*** wasz "szacunek" i to, że ich łaskawie nie zjecie, bo z tego sobie nie zdadzą sprawy i tak. Obchodzi ich raczej, że wegetarianie wykarczują lasy, w których sobie spokojnie żyły, żeby posadzić tam soję. Jak można kochać zwierzęta rujnując przyrodę, to dla mnie niepojęte, i chyba tylko dzieci myślą, że wtedy jak lasów nie bedzie to one się zwierzatkami zaopiekuja i je ukochają, a zwierzatka leśne będa z nami mieszkać szczęśliwe w domku z kokardką na szyi. Zwierzęta mają inne pojecie szczęścia niż my im to wymyślimy. Biedna gazela co ja dopadł gepard Gdyby nie było drapieżników i żadne zwierze by żadnego nie zabiło życie na Ziemi przestałoby istnieć, lub duża jego cześć by wymarała, bo cała roślinność zostałaby zjedzona, cały tlen zostałby zużyty. My jesteśmy częścią łańcucha pokarmowego, zaprogramowanego nie przez nas i nie mamy prawa tego zmieniać.

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-12-21 o 13:56
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 20:01   #280
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Jak czytam czasem w tym wątku, o szacunku do zwierząt, jako wytłumaczeniu weganizmu, to mam wrażenie, że jest to myślenie naiwne i proste jak u dzieci, które lubią uszczęśliwiac zwierzaczki na siłę i myślą, ze króliczek/chomiczek się cieszy, jak go głaskać i kochać (a on biedny tylko drży ze strachu) i że piesek się cieszy, jak ma różową kokardkę na szyi. Zwierzaczki mają na prawdę w d*** wasz "szacunek" i to, że ich łaskawie nie zjecie, bo z tego sobie nie zdadzą sprawy i tak. Obchodzi ich raczej, że wegetarianie wykarczują lasy, w których sobie spokojnie żyły, żeby posadzić tam soję. Jak można kochać zwierzęta rujnując przyrodę, to dla mnie niepojęte, i chyba tylko dzieci myślą, że wtedy jak lasów nie bedzie to one się zwierzatkami zaopiekuja i je ukochają, a zwierzatka leśne będa z nami mieszkać szczęśliwe w domku z kokardką na szyi. Zwierzęta mają inne pojecie szczęścia niż my im to wymyślimy. Biedna gazela co ja dopadł gepard Gdyby nie było drapieżników i żadne zwierze by żadnego nie zabiło życie na Ziemi przestałoby istnieć, lub duża jego cześć by wymarała, bo cała roślinność zostałaby zjedzona, cały tlen zostałby zużyty. My jesteśmy częścią łańcucha pokarmowego, zaprogramowanego nie przez nas i nie mamy prawa tego zmieniać.
Powiem Ci tak: to jest po prostu modne...
Stary 2014-12-21, 21:41   #281
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Zwierzaczki mają na prawdę w d*** wasz "szacunek" i to, że ich łaskawie nie zjecie, bo z tego sobie nie zdadzą sprawy i tak. Obchodzi ich raczej, że wegetarianie wykarczują lasy, w których sobie spokojnie żyły, żeby posadzić tam soję. Jak można kochać zwierzęta rujnując przyrodę, to dla mnie niepojęte, i chyba tylko dzieci myślą, że wtedy jak lasów nie bedzie to one się zwierzatkami zaopiekuja i je ukochają, a zwierzatka leśne będa z nami mieszkać szczęśliwe w domku z kokardką na szyi.
Szkoda tylko, że hodowla zwierząt również w znaczny sposób rujnuje przyrodę, patrz chociażby wycinanie lasów w Amazonii pod hodowlę bydła

PS Jak znajdziesz wiarygodne źródło informacji, że najczęściej uczulają rośliny, a nie np. jajka, mleko, mięczaki i skorupiaki, to daj znać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 22:20   #282
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Szkoda tylko, że hodowla zwierząt również w znaczny sposób rujnuje przyrodę, patrz chociażby wycinanie lasów w Amazonii pod hodowlę bydła

PS Jak znajdziesz wiarygodne źródło informacji, że najczęściej uczulają rośliny, a nie np. jajka, mleko, mięczaki i skorupiaki, to daj znać.
W zasadzie męczące jest to :znajdź mi wiarygodne informacje na to i tamto...
To znajdź wiarygodne źródło, które nas przekona, że tak nie jest
Stary 2014-12-21, 22:50   #283
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
W zasadzie męczące jest to :znajdź mi wiarygodne informacje na to i tamto...
Nie widzę nic męczącego w tym, że proszę, by ktoś podał wiarygodne źródło, które potwierdza jego argument.

Cytat:
To znajdź wiarygodne źródło, które nas przekona, że tak nie jest
Nie, bo to nie ja stwierdziłam, że uczulają głównie rośliny. Zauważ, że ja nawet nie zanegowałam tego, że uczulają głównie rośliny. Ba, wręcz wprost w tym wątku pisałam, że zwyczajnie nie wiem, co uczula częściej.
Stary 2014-12-21, 22:53   #284
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Nie widzę nic męczącego w tym, że proszę, by ktoś podał wiarygodne źródło, które potwierdza jego argument.

Nie, bo to nie ja stwierdziłam, że uczulają głównie rośliny. Zauważ, że ja nawet nie zanegowałam tego, że uczulają głównie rośliny. Ba, wręcz wprost w tym wątku pisałam, że zwyczajnie nie wiem, co uczula częściej.
A ja uważam, że to jest męczące.

No ale Ty masz problem z weryfikacją wiarygodności postu a nie autorka postu więc czemu to ona ma czegoś szukać ?
Stary 2014-12-21, 23:09   #285
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
No ale Ty masz problem z weryfikacją wiarygodności postu a nie autorka postu więc czemu to ona ma czegoś szukać ?
Ponieważ argument niepoparty żadnymi dowodami trudno uznać za znaczący w sprawie. Więcej na ten temat możesz przeczytać np. tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%99%C5%BCar_dowodu#C i.C4.99.C5.BCar_dowodu_w_ logice.

Z mojej strony koniec tematu (EOT).
Stary 2014-12-21, 23:20   #286
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Ponieważ argument niepoparty żadnymi dowodami trudno uznać za znaczący w sprawie. Więcej na ten temat możesz przeczytać np. tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%99%C5%BCar_dowodu#C i.C4.99.C5.BCar_dowodu_w_ logice.

Z mojej strony koniec tematu (EOT).
Wikipedia nie jest uznawana nigdzie za wiarygodne źródło
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości