![]() |
#271 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz. V.
Cytat:
![]() Ja już mam z głowy zadanie na uczelnię, dodatkowo ogarnęłam trochę mieszkanie i siebie także jestem zadowolona. Jutro za to muszę zrobić kolejne już bardziej pracochłonne zadanie na kurs. Przy okazji rozpisałam jadłospis na cały tydzień i mam zamiar w końcu się go trzymać. Macie jakieś rady, wskazówki albo "wspomagacze" żeby wytrwać w takim regularnym planowaniu posiłków? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#274 |
Wtajemniczenie
|
Powodzenia natka!
Dziewczyny, często piszecie "zrobiłam dziś x i y, jestem z siebie zadowolona, częściowo zadowolona, szczęśliwa, w połowie szczęśliwa itd." Czy to znaczy, że zadowoleni jesteśmy tylko wtedy, gdy coś zrobimy? Lubimy siebie dopiero od momentu "odrobienia pańszczyzny", którą sami na siebie nakładamy? Bo wiecie, lata całe mi to zajęło, żeby lubić siebie po prostu, czy pracuję jak mróweczka, czy leżę odłogiem i jem czipsy oglądając serial? Ciągle mi się wydaje, że na tym wątku szczególnie jesteśmy dla siebie surowi, z drugiej strony kto, jak kto, ale my to na serio mamy powody, żeby pracować nad sobą ![]() Sprawy na dziś: przed wyjazdem sprawdzić kwestię rodzaju kontaktów w hotelu i roamingu/promocji na net w mojej ofercie! Aha, napisać smsa do jednej babki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
U mnie wczoraj minęło 30 dni codziennych ćwiczeń ... pomijając niewątpliwie poztywny wpływ na wygląd
![]() I choć czasem było b. trudno się zebrać (np wczoraj ćwiczyłam o 23 po powrocie z romantycznej kolacji z mężem- ochotę miałam mniej niż średnią), dosyć mocno pukało poczucie żeby odpuścić - to jednak jestem w stanie się zmobilizować i nie odpuścić. Jasne ćwiczenia to drobiazg- ale planuję po wakacjach przesunąć energię i mobilizację na to co mnie najbardziej uwiera (od la już) - i też tak podejść do sprawy - codziennie , konsekwentnie i bez wymówek. Zresztą to już będzie ostatnie podejście - wóz albo przewóz. Wczoraj posprzątałam mieszkanie -trochę na to czekało ale zmobilizowałam się. Niestety nie była to mobilizacja wewnętrzna a zewnętrzna - wczoraj była niania, jutro będą moi rodzice. Teraz tak przyjemnie się siedzi, że czuję się idiotycznie że skuteczniej sprzątam "dla kogoś" a nie dla "siebie" ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Powodzenia dziewczyny na zaliczeniach i innych studiowych sprawach ![]() Hej Patri? Co słychać? Wątek nam ożył i rozkwitł nowymi siłami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Wtajemniczenie
|
W miarę szybko dziś załatwiłam sprawy uczelniane
![]() ![]() Plany na dziś: sprzątnąć mieszkanie, napisać kilka maili, posiedzieć nad nauką (może), zrobić się na bóstwo, bo dziś idzimy do teatru z Tż a potem do znajomych na wódkę.
![]() |
#277 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#278 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jednak w sytuacji, gdy jest tak dużo mechanizmów wyparcia, retardacji, zawieszenia skutkujących odkładaniem - które zwykle są symptomem jakiś głębszych problemów (choć czasem tylko lenistwa) chodzi o to, by sprawy wróciły na swoje miejsce. Trudno budować zaufanie do siebie, gdy stale się nie dotrzymuje sobie danego słowa. Cytat:
Tak, chodzi o to, by nie odpuścić... Trzymam mocno kciuki za wakacyjne plany! |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Zadomowienie
|
Dzisiaj rozpoczęłam przygodę z nowym planem treningowym, było ostro ale jestem zadowolona(i wykończona przy okazji)
![]() Udało mi się nawet wstać wcześniej niż zwykle i załatwić siłownię do obiadu ![]() Teraz odpoczywam sobie a potem mam zamiar wyskoczyć gdzieś na miasto i uporządkować szafę ![]() W ogóle to przymierzam się do zakupu nowego biustonosza(moje są za duże ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez cytrusekxD Czas edycji: 2015-06-03 o 15:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny gratuluję, widzę, że ładnie odhaczacie kolejne zadania, tak trzymać!
Któraś pisała o ćwiczeniach - ja strasznie to lubię i to chyba jedyna rzecz poza książkami, w której wykazuję się systematycznością ![]() Co do mojej magisterki... przebimbałam cały dzień, robiłam wszystko by nie pisać, co chwilę mówiłam jeszcze zrobię to i się zabieram, jeszcze tylko tamto i już siadam do pisania. Brak mi słów na siebie. Po 20 zaczęłam i nie pójdę spać dopóki nie napiszę całego podrozdziału. Strona już za mną. Jutro chcę wstać przed 8 i pchać to bo niedziela się zbliża. A w sobotę na grilla jesteśmy umówieni więc tylko pół soboty mam.
![]() |
![]() |
#281 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A od lat planuję sobie, że będę robić tygodniowe menu. Nawet fotografuję menu szkolne i fotografowałam przedszkolne, ku inspiracji. Guzik. Do tej pory guzik. Trzymam kciuki za Twój sukces! ![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() i trzymam kciuki ![]() Cytat:
Wątek faktycznie ożył, fajnie że wyszłyście z klubu na "światło dzienne", Nowe Wątkowiczki wnoszą swoją energię. ![]() U mnie pewna nowość. Dziś byłam w sklepach z odzieżą. Dawno nie widziałam się w dużym lustrze w samej bieliźnie. Oj spojrzenie rzeczywistości w twarz jest czasem bolesne. Dziś było. Wyglądam... juz nie tak jak kiedyś ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ciekawe czy ja kiedyś tak napiszę. Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień. ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aktualnie trochę tak mam, a trochę nie. Sobie jakoś gotuję, ale TŻtowie muszę coś innego i jakoś nie chce mi się. Ale truskawki załatwiają sprawę ![]() Trzeba zrobić z jadłospisów hobby, wtedy jest fajnie ![]() Cytat:
Bieganie jest naprawdę dobre (interwałowo na początek), choć wiem, że nie bardzo lubisz. Ale fajnie potrafi rozbujać metabolizm. Dieta - na początku odstawić cukier, słone przekąski, wszelkie przetworzone i chemiczne jedzenie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Wtajemniczenie
|
O, to macie też Klub
![]() Wczoraj zrobiłam wszystko prócz wysłania smsa głupiego, nie wiem czemu akurat to odkładałam i odkładałam, w końcu nie wiąże się to z jakimś stresem... A no i nie poprałam. Dziś mam całą listę zadań, wiem, że Polska wypoczywa długa i szeroka, ale ja jutro jadę na wakacje, więc dziś się trzeba zebrać w sobie i wszystko pokończyć. W czasie wyjazdu planuję też codzienną aktywność fizyczną, bo od ponad 2 miesięcy ćwiczę regularnie i nie chcę stracić tego nawyku, naprawdę jestem z tego dumna. Jak wrócę napiszę jak mi poszło ![]() A w tym czasie wszystkim piszącym przeróżne prace życzę wytrwałości i weny ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
Kiedyś udało mi się coś takiego zmienić przez malutkie decyzje, zmiany, wszystko tak powoli, że mój umysł ich prawie nie zauważał i sam się przyzwyczaił ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj zachalałam i dzis cały dzien dogorywałam. Dziś przyjechałam do domu na wies i zamierzam popracowac trochę, tzn. pouczyc się.
![]() |
#285 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Odezwałam się tutaj raz i jakoś kompletnie wyleciało mi to z głowy. Widzę, że wytworzyła się tutaj fajna, motywacyjna atmosfera ![]() Ja zaczęłam czytać Drogę artysty i choć dawno sobie obiecałam, że daję sobie spokój z jakimikolwiek poradnikami, to ostatnio poczułam potrzebę pobudzenia jakichkolwiek pokładów kreatywności. Codziennie rano zapisuję trzy strony i przyznam, że zajmuje mi to sporo czasu i czasem mam ochotę rzucić tym w kąt. Któraś z Was miała do czynienia z tą książką?
![]() |
![]() |
#286 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zrobiłam sobie plan. Wiecie, że od 3 lat kupuję kalendarze z celem planowania i organizowania jakoś swojego życia i one zawsze były prawie puste? Szybko się spalam... Może teraz się uda... Rozpisałam sobie uczelniane rzeczy, mam do zdania 3 egzaminy w tym jeden piekielnie trudny warunek i praca magisterska... Podzieliłam sobie wszystko dokładnie i 26.06 powinnam najpóźniej zawieźć pracę magisterską. Plan na dziś: napisać dwa podrozdziały. Działam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Wtajemniczenie
|
Nie poszła wcale
![]()
![]() |
#288 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Wtajemniczenie
|
Ćwiczenia muszę pozaliczać do 14.06. a egzaminy mam 16 i 18.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Wtajemniczenie
|
Plan w 80% wykonany. Biorąc pod uwagę, że te dwa podrozdziały okazały się długiiiieeeee to jestem zadowolona z tego co zrobiłam, mimo, że nie zrealizowałam całego planu. Rośnie w oczach ta moja magisterka
![]() Cytat:
W ramach nagrody biorę się za czytanie Miniaturzystki, ma pozytywne opinie, zobaczymy czy i mi się spodoba ![]()
Edytowane przez muszynianka26 Czas edycji: 2015-06-05 o 19:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Ja odpuscilam wszelkie aktywnosci zawodowe, choc wisza nade mna rozne sprawy. Zamiast tego przyjemnosci... wczoraj las i grill, dzis troche leniuchowania, zaplanowanie wakacji, zakupy, podróż i bieganie. Jutro splyw kajakowy.
Czytam U.Eco "Temat na pierwsza strone". Madra ksiazka, trafne obserwacje, ale tak mi sie ciezko to czyta... Muszynianka, ciekawa jestem Twoich wrazen po lekturze Miniaturzystki. Ja kupilam kilka miesiecy temu, ale jakos mi nie zagrala i odlozylam. Daj znac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Zadomowienie
|
Pamiętam, jak mi nie szła "Historia Piękna"mimo, że wcześniej połknęłam chyba "Zapiski". Mądre, trafne, ale ciężar przebijania się tak wielki, że mimo haniebnego przetrzymania (monity z biblioteki -brrrr!) nie byłam w stanie dokończyć.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Plan na dziś: -nauka na egzamin X część 1 i 2 -dokończyć zaplanowany na wczoraj podrozdział.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, postanowiłam dołączyć, bo niestety temat zaczął być mi bliski
![]() Czytałam kiedyś, że odkładamy robienie różnych rzeczy, bo podświadomie jesteśmy przekonani, że podjęcie działań przyniosłoby w tej chwili więcej "cierpienia" niż odłożenie ich na później. Dopóki nie odłożymy tego aż tak późno, że zacznie nam to bardzo doskwierać, to nie podejmiemy działania, jeśli mamy nawyk odkładania. Pisał o tym Anthony Robbins, wierzę mu ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
Dlatego przy odkładaniu warto przełączyć się na świadomą obserwację siebie i pokusić się o chwilę szczerości ze sobą. Zapytać dlaczego odkładamy daną rzecz i poszukać odpowiedzi głębiej. Dlaczego odkładam naukę na ten egzamin? Dlaczego dalej nie posprzątałam w szafie? Dlaczego nie zaczęłam szukać ofert pracy? Bo się boję, bo mi się nie chce, bo wydaje mi się, że zajmie mi to mnóstwo czasu, którego nie mam...
Łatwo ulec pokusie, żeby odpowiedzieć, bo muszę jeszcze zrobić to i to, i jeszcze tamto, wtedy będę mogła spokojnie zabrać się za X. Sama jeszcze mam z tym duży problem, ale walczę. Niestety, ale jeżeli ma się problem z odkładaniem, to ciężko przetwarzać informacje za pomocą utartych skryptów i schematów, bo po prostu w tym przypadku są one błędnie zapisane. Nie lubimy nadwyrężać naszego mózgu i dlatego tak często pozwalamy błędnym nawykom przejąć kontrolę.
![]() |
#297 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zadomowienie
|
Joanno, przeczytałam Twój post o codziennych ćwiczeniach i niemieckim - brawo!! Bardzo optymistycznie i motywująco brzmisz
![]() A zamiast dołowania się bieganiem dołóż sobie dwie rundki z wózkiem albo pójście gdzieś zamiast podjechania ![]() Shinypearl - o tym byciu cyborgiem to to ma chyba głębokie korzenie, takie ogóle poczucie że takie jakimi jesteśmy nie jesteśmy OK i dopiero gdy spełnimy całą masę wyśrubowanych norm, to będziemy "w porządku". Mam to samo i boję się że już nigdy z tego nie wyjdę. Dla przykładu: odkryłam przedwczoraj super blog i vlog, Deliciously Ella, już polecałam go w klubie. Pomyślałam że spróbuję wegańskiego jedzenia żeby sprawdzić czy naprawdę deser bez jajek i cukru może być równie dobry jak ten z nimi. Nie zwlekałam, przy najbliższej okazji poszłam do sklepu, kupiłam potrzebne rzeczy, zrobiłam drugie danie i deser wg jej przepisów, wyszło naprawdę bardzo smaczne i rzeczywiście wegańskie brownie jest co najmniej równie dobre jak niewegańskie. Teraz piszę jedząc je razem z brzoskwinką (zamiast Reddsa i chipsów). Mogłabym potraktować to jako powód do dumy, bo nie odkładałam gotowania na nie wiadomo kiedy, udało mi się wszystko dobrze zrobić pomimo moich fatalnych kuchennych warunków, od wczoraj jem zdrowo i w dodatku mam więcej energii, to chyba zasługa tych wszystkich orzechów i awokado ![]() Oglądając te filmiki Elli usłyszałam coś fajnego i a propos - ktoś jej zadał pytanie, czy namacza orzechy przed jedzeniem, co podobno nalezy robić, na co ona odpowiedziała, że uważa, że skoro przestawiła się na jedzenie orzechów, a wcześniej napychała się Marsami to i tak uważa to za swój wielki sukces i uważa, że tak jest wystarczająco dobrze i jest z siebie zadowolona. Proste i cudowne podejście, choć to niby taka głupotka. Patri, ja też się czuję zapuszczona ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#299 |
Wtajemniczenie
|
Ja przebimbałam cały weekend. Jest mi z tym źle. Próbuję napisać trochę magisterki i na jutro się pouczyć. A Tż mi tego nie ułatwia, bo wymyślił, że zajedziemy jeszcze do jego szwagra i do matki ;/ Nie mogę się pozbierać z nauką, z tym wszystkim. Zawaliłam drugi kierunek studiów, ani chyba nie skończę ostatniego semestru ani sie nie obronię. Wstyd mi się do tego przyznać przed wszystkimi i chodzę taka podenerwowana i na niczym się nie mogę skupić. Zj*bałam sobie życie ;/
Najchętniej to bym rzuciła studia i nie wiem co bym robiła! Potrzebuję kopa a nie ma kto mi go sprzedać tak naprawdę!
"Wierzę, że zawsze można znaleźć szczęście, nawet mając tyłek wielkości dwóch kuli do kręgli.” ![]() Helen Fielding „Dziennik Bridget Jones” ![]() Edytowane przez Natka_Pietruszki91 Czas edycji: 2015-06-07 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.