Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-06, 09:58   #271
201801191006
Konto usunięte

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

sliweczka85, sama sobie jesteś winna, że się dobrze nie bawiłaś i robiłaś coś wbrew sobie.
u mnie w wiosce jak się ktoś dowie, że ja już po ślubie i nie było wesela na 3 dni, to mnie pewnie obgadają z góry na dół, ale mam to w poważaniu.

no i mam już mózg wyprany ślubnymi tematami, bo mi się śniło, że byłam gościem na tym weselu w teatrze
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 10:52   #272
I ona
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Ja nie uznaje robienia czegoś wbrew sobie. U mnie na wiosce, z której pochodzę też będzie larmo, że wziełam ślub po cichu, że sąsiedzi nie zaproszeni, że nie było hucznej zabawy Tylko, że po mnie to spływa jak woda kiedy biorę prysznic U mnie na wsi wesele na 2 dni to stanadrd, jak kogoś nie stać to bierze kredyt i robi tak jak wszyscy

A ja nie wyobrażam sobie po prostu zabrać kilkudziesięciu tysięcy z kasy zbieranej na mieszkanie lub mieć świadomość, że moi rodzice zabierają kredyt żeby wieś była zadowolona
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 11:10   #273
Antii89
Zakorzenienie

Nie ogarniam jak można brać kredyt na wesele. Jak mnie nie stać robię obiad dla najbliższych i tyle. Przecież wesele to tylko 1-2 dni, a w tym wszystkim chodzi, żeby być szczęśliwym całe życie, a nie zrobić pokaz dla rodziny i sąsiadów.
Ja w ogóle nie uznaję kredytów konsumpcyjnych, jedynie hipoteczny.
Stary 2015-01-06, 11:33   #274
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie uznaję kredytów konsumpcyjnych, jedynie hipoteczny.
Mam to samo i przez to się dziwiłam, jak w moim wątku ktoś napisał o tej pozytywnej historii kredytowej. Dla mnie to jest absurd.

Umie oszczędzać na bieżące wydatki, kupuje sprzęty na gotówkę?
Niegodzien otrzymania kredytu na mieszkanie.

Kasa się go nie trzyma, żyje od pierwszego do pierwszego, nawet głupią mp4 kupuje na kredyt?
Wymarzony kredytobiorca!

Wesela to dla mnie coś strasznie dziwnego. Nie jestem w związku, ale wiem, że zrobienie wesela bardzo bolałoby mnie finansowo Nie dość, że nie lubię takich imprez (nie tylko wesel - też np. sylwestrów, balów karnawałowych, itp.), to jeszcze przepuścić kwotę wielkości wkładu na mieszkanie w jedną noc Jak ktoś w dodatku bierze na taką imprezę kredyt, to już mi w ogóle brak słów. Zastaw się a postaw się.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 11:59   #275
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Mam to samo i przez to się dziwiłam, jak w moim wątku ktoś napisał o tej pozytywnej historii kredytowej. Dla mnie to jest absurd.

Umie oszczędzać na bieżące wydatki, kupuje sprzęty na gotówkę?
Niegodzien otrzymania kredytu na mieszkanie.

Kasa się go nie trzyma, żyje od pierwszego do pierwszego, nawet głupią mp4 kupuje na kredyt?
Wymarzony kredytobiorca!
Patrząc na to logicznie to zgadza się, jest to totalny absurd, ale doradcy żenią takie kity. Jak zmieniałam konto to bank stwierdził, że zrobi mi to bezpłatnie pod warunkiem, że wezmę jeden z produktów, bezpłatnych, ale jednak, któryś mam wziąć. Wzięłam opcję ze zwiększonym limitem na koncie, babka gadała, żeby to wykorzystać, bo się przyda do kredytu. Nie wykorzystałam ani razu ani nic innego ani mąż nigdy nie kupowaliśmy na raty, a kredyt dostaliśmy. Także nie wiem czy to nie taka gadka, żeby wcisnąć jakiś dodatkowy produkt, czyli zakup na raty.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 11:59   #276
GrumpyCat
Wredny kotecek

A ja nie uznaję kredytu hipotecznego :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 12:01   #277
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A ja nie uznaję kredytu hipotecznego :P
Czyli mieszkanie kupujesz za gotowke?
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 12:09   #278
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
Czyli mieszkanie kupujesz za gotowke?
Wypowiadałam się już na ten temat tutaj obszernie więc nie będę powtarzać. Głupie jest branie kredytu na wesele, tak samo jak głupie jest zakładanie sobie pętli na 30 lat i spłacanie 2-3krotnej wartości mieszkania bo jest parcie na własne. Ale to tylko w naszym biednym kraju taka mentalność zachodni sąsiedzi są mądrzejsi.

"A bo dla dzieci zostanie" serio? Dziwne. Skoro każde pokolenie tak myśli to nie wiem czemu co pokolenie kupuje się mieszkanie na kredyt. Przecież ciągle któreś powinno przechodzić dalej A jednak kończy się 20-parę lat i zaczyna zbierać na wkład własny. I tak koło się kręci.
Stary 2015-01-06, 12:15   #279
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Wypowiadałam się już na ten temat tutaj obszernie więc nie będę powtarzać. Głupie jest branie kredytu na wesele, tak samo jak głupie jest zakładanie sobie pętli na 30 lat i spłacanie 2-3krotnej wartości mieszkania bo jest parcie na własne. Ale to tylko w naszym biednym kraju taka mentalność zachodni sąsiedzi są mądrzejsi.

"A bo dla dzieci zostanie" serio? Dziwne. Skoro każde pokolenie tak myśli to nie wiem czemu co pokolenie kupuje się mieszkanie na kredyt. Przecież ciągle któreś powinno przechodzić dalej A jednak kończy się 20-parę lat i zaczyna zbierać na wkład własny. I tak koło się kręci.
I przechodza ale np. Ja mam 24lata i na szczescie zyja rodzice i dziadkowie wiec skoro rodzice maja okolo 50lat teraz to raczej nie logiczne jest czekanie ze teraz dostane od nich mieszkanie. Tylko kiedys w nieokreslonej dalszej przyszlosci. I nie kazda rodzina ma jedno dziecko
Stary 2015-01-06, 12:22   #280
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
I przechodza ale np. Ja mam 24lata i na szczescie zyja rodzice i dziadkowie wiec skoro rodzice maja okolo 50lat teraz to raczej nie logiczne jest czekanie ze teraz dostane od nich mieszkanie. Tylko kiedys w nieokreslonej dalszej przyszlosci. I nie kazda rodzina ma jedno dziecko
Właśnie! Dlatego odrzuciłabym argument "biorę kredyt bo będzie dla dzieci", a co jak ja dzieci mieć nie chcę?:P

Wiecie o co mi chodzi, bierze się kredyt "bo dla dzieci zostanie" a jak pomyśleć logicznie to wasze dzieci i tak będą musiały kredyt brać.

Każdy robi jak uważa, ja nie mam zamiaru do emerytury spłacać olbrzymich rat. Zaraz padnie argument jak ostatnio, że rata=opłata za wynajem. No właśnie nie równa się. Jak chce się mieć nowe fajne mieszkanko w fajnej lokalizacji. A nie mam zamiaru spłacać starego śmierdzącego mieszkania bo "tak taniej".
Stary 2015-01-06, 13:12   #281
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie! Dlatego odrzuciłabym argument "biorę kredyt bo będzie dla dzieci", a co jak ja dzieci mieć nie chcę?:P

Wiecie o co mi chodzi, bierze się kredyt "bo dla dzieci zostanie" a jak pomyśleć logicznie to wasze dzieci i tak będą musiały kredyt brać.

Każdy robi jak uważa, ja nie mam zamiaru do emerytury spłacać olbrzymich rat. Zaraz padnie argument jak ostatnio, że rata=opłata za wynajem. No właśnie nie równa się. Jak chce się mieć nowe fajne mieszkanko w fajnej lokalizacji. A nie mam zamiaru spłacać starego śmierdzącego mieszkania bo "tak taniej".
Nie mogę bardziej się zgodzić!!!
Dlatego, jak też już pisałam, oszczędzam, aby kupić mieszkanie za gotówkę. Jest to możliwe, należy tylko gruntownie przemyśleć swój sposób życia, zwiększyć dochody i ograniczyć maksymalnie wydatki (da się).

Ani jedna osoba z moich znajomych nie poważyła się na coś takiego jak zakup mieszkania w Krakowie za gotówkę, gdzie sobie trzeba liczyć przynajmniej 6 tys za metr (lub więcej) jeśli mówimy o mieszkaniu około 40 metrów. Wszyscy bredzą o równaniu rata = wynajem, spłacasz na swoje. I że nie mają z czego oszczędzać. W czterech literach mam to wynajmowane od banku "swoje". Jak spłacę, to za 30 lat mieszkanie będzie starą ruiną.
Wokół mnie jest mnóstwo młodych ludzi o dochodach oscylujących między 3500-6000 nett0. Są to jednak osoby, którym każdy luksus się "należy", auto się "należy" - na benzynę, bo nie będą gazem beszcześcić auta, 30 paczek Davidoffów miesięcznie się "należy" oraz kawa ze Starbucksa/Coffee Heaven jest dzień w dzień "konieczna". Tak samo jak "konieczne" są szmaty z Zary.
Jak mówię, że dwie pracujące osoby są w stanie odłożyć w kilka lat na mieszkanie, to nikt mi nie wierzy.
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 14:14   #282
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Nie mogę bardziej się zgodzić!!!
Dlatego, jak też już pisałam, oszczędzam, aby kupić mieszkanie za gotówkę. Jest to możliwe, należy tylko gruntownie przemyśleć swój sposób życia, zwiększyć dochody i ograniczyć maksymalnie wydatki (da się).

Ani jedna osoba z moich znajomych nie poważyła się na coś takiego jak zakup mieszkania w Krakowie za gotówkę, gdzie sobie trzeba liczyć przynajmniej 6 tys za metr (lub więcej) jeśli mówimy o mieszkaniu około 40 metrów. Wszyscy bredzą o równaniu rata = wynajem, spłacasz na swoje. I że nie mają z czego oszczędzać. W czterech literach mam to wynajmowane od banku "swoje". Jak spłacę, to za 30 lat mieszkanie będzie starą ruiną.
Wokół mnie jest mnóstwo młodych ludzi o dochodach oscylujących między 3500-6000 nett0. Są to jednak osoby, którym każdy luksus się "należy", auto się "należy" - na benzynę, bo nie będą gazem beszcześcić auta, 30 paczek Davidoffów miesięcznie się "należy" oraz kawa ze Starbucksa/Coffee Heaven jest dzień w dzień "konieczna". Tak samo jak "konieczne" są szmaty z Zary.
Jak mówię, że dwie pracujące osoby są w stanie odłożyć w kilka lat na mieszkanie, to nikt mi nie wierzy.
O widzisz - dwie. Ja na razie mogę liczyć tylko na siebie. Gdybym mogła dostać kredyt byłby dla mnie o wiele lepszy od najmu mieszkania, bo opłaty porównywalne (w dodatku kupując dwupokojowe jeden pokój mogę wynająć i opłacić nim czynsz), a wynajmując mieszkanie z jednej wypłaty odłożę jakieś śmieszne pieniądze lub prawie nic. Chociaż muszę przyznać, że jestem zdecydowanie poniżej dochodów, o jakich mówisz (na obecnym stanowisku po skończeniu studiów, z nadgodzinami, będę mieć trochę ponad 2000 PLN, może uda mi się to w ciągu roku podwyższyć do 2500-3000, dopiero z czasem mogę zacząć zarabiać więcej). Nierealne jest dla mnie w tej chwili kupienie mieszkania za gotówkę, bo nie widzę szans na odłożenie wystarczająco dużych kwot z obecnej wypłaty lub tej możliwej do osiągnięcia w najbliższym czasie.

Mieszkanie po 30 latach jako ruina? Przecież w międzyczasie robi się remonty. Z takim podejściem i to za gotówkę będzie ruiną, po co kupować nawet za gotówkę, jak można co pięć lat zmieniać wynajmowane mieszkanie na nowe?

Zgodzę się z Tobą, że niektórzy są po prostu rozrzutni i nie potrafią odmówić sobie niektórych rzeczy Niektórzy ludzie to po prostu taki typ, że żyją od wypłaty do wypłaty - niezależnie od tego, czy mieliby do dyspozycji minimalną, czy dziesięć minimalnych.

Gdybym doszła do zarobków rzędu 5000-6000 PLN i mieszkania by potaniały (a liczę na to, że ceny spadną przy tych rosnących wymaganych wkładach własnych) - wtedy byłabym w stanie odłożyć przez kilka lat, bo u mnie mieszkania i tak nie są szczególnie drogie. W innym przypadku tego nie widzę Dlatego nie skreślam kredytów na mieszkanie, bo dla niektórych to jedyna szansa na własny lokal.

To już nawet nie chodzi o coś takiego, jak zostawianie mieszkania dzieciom. To też - przynajmniej dla mnie - większy komfort na stare lata, gdy zostaje emerytura, a kredytu już do spłacania nie ma. Wtedy koszty generuje już samo mieszkanie, a nie wynajem; dodatkowo część można podnająć. Albo sprzedać i iść do domu spokojnej starości To tak o przypadkach wynajmowania mieszkania przez całe życie, bo kredyt jest zły, a nie było się w stanie uzbierać na kupno (bo co innego jak ktoś da radę, uzbiera i kupi).

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Poza tym przyznaję, że nie wiem, jak jest np. w takim Krakowie. Obecnie mieszkam w Szczecinie i tu nie ma wygórowanych cen za rozsądne warunki, więc nie trzeba się rzucać na zagrzybione mieszkanie na zadupiu, bo taniej
Stary 2015-01-06, 14:51   #283
KaasiaJot
Raczkowanie

Podczytuję Wasza dyskusję o kupnie mieszkania, bo myśleliśmy z mężem o zamianie naszego na coś większego i coś mi się to nie do końca kalkuluje załóżmy, że jesteśmy w stanie realnie odłożyć 3 tyś miesięcznie, a potrzebujemy ich w sumie jakieś 350 tyś (przy założeniu, ze mieszkanie ma 50 m2, koszt 1m2 to 6 tyś, a stan surowy trzeba jeszcze wyremontować i umeblowac + miejsce parkingowe czy komórka lokatorska). Toż to wychodzi 10 lat oszczędzania...:/ Gdybym chciała się sprężyć i zawęzić ten okres do 2-3 lat to daje nam kwotę 10 tyś miesięcznie, a tyle przy najszczerszych checiach nie jesteśmy w stanie odkładać, bo po prostu przekracza to nasze miesięczne dochody. Reasumując przyłącze się do zwolenników kredytu od kilku lat takowy posiadam i nie narzekam
KaasiaJot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 14:56   #284
MiniMonix
Zakorzenienie

Dyskusja na temat kredytów a wynajęcia mieszkań już była. Skończcie proszę bo znowu będzie przez pół wątku wzajemnego przekonywania do swoich racji.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:08   #285
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
Dyskusja na temat kredytów a wynajęcia mieszkań już była. Skończcie proszę bo znowu będzie przez pół wątku wzajemnego przekonywania do swoich racji.
Prośby o skończenie jakiegoś tematu bo coś tam też już były

Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:09   #286
MiniMonix
Zakorzenienie

Szkoda że nie działają ;/

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

Stary 2015-01-06, 15:13   #287
KaasiaJot
Raczkowanie

To przepraszam przyznam szczerze, ze nie miałam czasu przeczytać całości pierwszej części wątku, a że w tej czesci dyskusja na ten temat trwała w najlepsze, to myslalam ze się dowiem czegoś nowego w tym temacie...W każdym razie, jeśli można, to dołączę do Was, bo odkąd powiększyła nam się rodzina, to temat oszczędzania stał mi się szczególnie bliski
KaasiaJot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:16   #288
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Zaraz dojdziemy do tego, że nie będzie można o niczym dyskutować, bo 'już było'. Do wątku dołączyły nowe osoby i może mają coś ciekawego do powiedzenia w tych poruszanych już tematach?

Najlepiej zamilknijmy, bo przecież o oszczędzaniu na jedzeniu/chemii/ciuchach/kosmetykach/środkach transportu itd. itd. już było
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:17   #289
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
OK, to i tak taki temat, że nikt nikogo nie przekona

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-06, 15:22   #290
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Zaraz dojdziemy do tego, że nie będzie można o niczym dyskutować, bo 'już było'. Do wątku dołączyły nowe osoby i może mają coś ciekawego do powiedzenia w tych poruszanych już tematach?

Najlepiej zamilknijmy, bo przecież o oszczędzaniu na jedzeniu/chemii/ciuchach/kosmetykach/środkach transportu itd. itd. już było
No to dalej przekonajcie się bez końca czy brać kredyt, czy wynajmować. Powodzenia

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

Stary 2015-01-06, 15:22   #291
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:30   #292
I ona
Zakorzenienie

Nikt nikogo nie przekona, bo w tym wypadku niestety prawda leży po środku. Rację poniekąd mają i zwolennicy i przeciwnicy kredytów. Bo kredyt właśnie ma w sobie plusy i munisy i teraz tylko zależy od tego w jakiej kto się znajduje sytuacji (czy tana sytuacja powoduje to, że te minusy wygrywają czy plusy).
Stary 2015-01-06, 15:31   #293
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Nikt nikogo nie przekona, bo w tym wypadku niestety prawda leży po środku. Rację poniekąd mają i zwolennicy i przeciwnicy kredytów. Bo kredyt właśnie ma w sobie plusy i munisy i teraz tylko zależy od tego w jakiej kto się znajduje sytuacji (czy tana sytuacja powoduje to, że te minusy wygrywają czy plusy).

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:33   #294
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
No to dalej przekonajcie się bez końca czy brać kredyt, czy wynajmować. Powodzenia
W ten sposób można każdą dyskusję sprowadzić do 'przekonywania się bez końca' Jaki byłby więc sens istnienia forum dyskusyjnego, gdybyśmy nie dyskutowali ze sobą?
Stary 2015-01-06, 15:42   #295
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
W ten sposób można każdą dyskusję sprowadzić do 'przekonywania się bez końca' Jaki byłby więc sens istnienia forum dyskusyjnego, gdybyśmy nie dyskutowali ze sobą?
Na temat wspomnianego przez ciebie oszedzania kosmetyków/chemii itd może być wiele sposobów o których nie wszystkie wiedzą. Temat "kredyt czy wynajem" co daje? Wg mnie nic

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

Stary 2015-01-06, 15:44   #296
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
O widzisz - dwie. Ja na razie mogę liczyć tylko na siebie. Gdybym mogła dostać kredyt byłby dla mnie o wiele lepszy od najmu mieszkania, bo opłaty porównywalne (w dodatku kupując dwupokojowe jeden pokój mogę wynająć i opłacić nim czynsz), a wynajmując mieszkanie z jednej wypłaty odłożę jakieś śmieszne pieniądze lub prawie nic.
To jest bardzo dobry pomysł! Popieram
Faktycznie napisałam "dwie osoby pracujące", bo rachunki wtedy niewiele większe, a jednak dwie pensje.
Mimo to, zawsze zachęcam do przemyślenia swojego codziennego życia i wydatków. Jako ciekawostkę podam fakt, że moja koleżanka utrzymuje się za 1700zł i nie oszczędza nic (550 wynajem +rachunki, reszta tzw "życie"). Ja staram się zmieścić w 1500 zł (850 wynajem +rachunki, reszta tzw "życie"). Uważam również, że poleganie tylko na dochodzie z pracy nie zawsze jest jedyną opcją - po pracy można dorabiać (tłumaczenia, korepetycje, niańczenie dzieci, drobne naprawy, kokos.pl, sprzedaż niepotrzebnych książek, sprzętów itp).

Piszę to z perspektywy osoby, która skończyła byle jakie studia (filologiczne). Jeszcze parę miesięcy temu pracowałam (o zgrozo) w szkole za 1600 zł na etacie. Mogłabym tam pracować dalej. Mogłabym narzekać, że mało, że praca bez perspektyw i własne mieszkanie kupię za 50 lat. Ale trzeba było sprawy wziąć we własne ręce i zmienić niskopłatną, dziadową posadę nauczyciela
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-06, 15:48   #297
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Na temat wspomnianego przez ciebie oszedzania kosmetyków/chemii itd może być wiele sposobów o których nie wszystkie wiedzą. Temat "kredyt czy wynajem" co daje? Wg mnie nic
Według Ciebie - to chyba wiele wyjaśnia Jak widać powyżej - nie każdy musi mieć takie samo zdanie. A już na poprzednich stronach da się zauważyć, że nie wszystko zostało w tym temacie powiedziane. Ot, choćby o tym budowaniu historii kredytowej - każda ma inne doświadczenia i warto je ze sobą porównać.

A tu pojawia się na wątku ktoś nowy, powie parę słów i zaraz ktoś się dowala, że ma nie poruszać tematów, które dwa tygodnie temu w innym wątku komuś się nie spodobały. Bardzo to miłe

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-06, 15:52   #298
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
To jest bardzo dobry pomysł! Popieram
Faktycznie napisałam "dwie osoby pracujące", bo rachunki wtedy niewiele większe, a jednak dwie pensje.
Mimo to, zawsze zachęcam do przemyślenia swojego codziennego życia i wydatków. Jako ciekawostkę podam fakt, że moja koleżanka utrzymuje się za 1700zł i nie oszczędza nic (550 wynajem +rachunki, reszta tzw "życie"). Ja staram się zmieścić w 1500 zł (850 wynajem +rachunki, reszta tzw "życie"). Uważam również, że poleganie tylko na dochodzie z pracy nie zawsze jest jedyną opcją - po pracy można dorabiać (tłumaczenia, korepetycje, niańczenie dzieci, drobne naprawy, kokos.pl, sprzedaż niepotrzebnych książek, sprzętów itp).

Piszę to z perspektywy osoby, która skończyła byle jakie studia (filologiczne). Jeszcze parę miesięcy temu pracowałam (o zgrozo) w szkole za 1600 zł na etacie. Mogłabym tam pracować dalej. Mogłabym narzekać, że mało, że praca bez perspektyw i własne mieszkanie kupię za 50 lat. Ale trzeba było sprawy wziąć we własne ręce i zmienić niskopłatną, dziadową posadę nauczyciela
Bardzo się cieszę, że Ci się udało i popieram to, że trzeba walczyć o lepszy byt. Jednak piszesz o zmianie pracy jak o zmianie skarpetek - przepraszam, czasem się mimo wielkich chęci pracy zmienić nie da lub jest to bardzo trudne. Nie jest to takie oczywiste Wiesz znam mase ludzi, bardziej lub mniej wykształconych ale mądrych i dość ogarniętych życiowo a mimo to wśród nich są osoby, które pracują za marną kasę bo nie mają wyjścia. Sytuacje są naprawdę bardzo różne.
Stary 2015-01-06, 15:59   #299
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Według Ciebie - to chyba wiele wyjaśnia Jak widać powyżej - nie każdy musi mieć takie samo zdanie. A już na poprzednich stronach da się zauważyć, że nie wszystko zostało w tym temacie powiedziane. Ot, choćby o tym budowaniu historii kredytowej - każda ma inne doświadczenia i warto je ze sobą porównać.

A tu pojawia się na wątku ktoś nowy, powie parę słów i zaraz ktoś się dowala, że ma nie poruszać tematów, które dwa tygodnie temu w innym wątku komuś się nie spodobały. Bardzo to miłe
No strasznie się dowalam, nie ma co jak juz, to grzecznie poprosiłam.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

Stary 2015-01-06, 16:35   #300
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KaasiaJot Pokaż wiadomość
Podczytuję Wasza dyskusję o kupnie mieszkania, bo myśleliśmy z mężem o zamianie naszego na coś większego i coś mi się to nie do końca kalkuluje załóżmy, że jesteśmy w stanie realnie odłożyć 3 tyś miesięcznie, a potrzebujemy ich w sumie jakieś 350 tyś (przy założeniu, ze mieszkanie ma 50 m2, koszt 1m2 to 6 tyś, a stan surowy trzeba jeszcze wyremontować i umeblowac + miejsce parkingowe czy komórka lokatorska). Toż to wychodzi 10 lat oszczędzania...:/ Gdybym chciała się sprężyć i zawęzić ten okres do 2-3 lat to daje nam kwotę 10 tyś miesięcznie, a tyle przy najszczerszych checiach nie jesteśmy w stanie odkładać, bo po prostu przekracza to nasze miesięczne dochody. Reasumując przyłącze się do zwolenników kredytu od kilku lat takowy posiadam i nie narzekam
Uff wreszcie jakies wyliczenia)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości