![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. VII
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Najłatwiej byłoby, gdyby wszyscy młodzi sami płacili za swoje wesela.
![]() No ale wiadomo, że co region to obyczaj, rodzice też są różni i gdy się dokładają to jakoś trzeba się dogadać.
#273 |
Zakorzenienie
|
I inaczej czy juz ktos wczesniej miał pieniadze czy od poczatku sami zbierali
![]() Edytowane przez Lilly_Lilly Czas edycji: 2015-03-13 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Rozeznanie
|
Rozdzielmy w ogóle dwie sprawy.
1. Młodzi sami sobie płacą za wesele. I tu jest logiczne, że każdy daje ile może, a nie ilu gości, bla, bla. Kasa jest wspólna anyway i nie ma co się rozdrabniać, bo po weselu i tak wszystko zostaje wspólne. Jak rodzice się coś w tej opcji dorzucają - to ile chcą i idzie na co wybiorą młodzi, proste. 2. Za wesele płacą rodzice I tu też mamy parę możliwości. Bo mogą płacić za całe, za większość, albo za konkretny element. U mnie np. talerzyki. Skoro płacą tylko za ten konkretny element, a nie dają mi 10 000 tys. i mówią - masz wydaj na co chcesz. To jak któraś ze stron ma wizję, że chce płacić po połowie - ok. Nikt tego nie broni. Ale tak samo normalne dla mnie jest, że wtedy rodzice mówią: To ilu od NAS jest gości? 35... Ok 35xtalerzyk i tyle dają. I druga strona robi tak samo. I to nie jest żadne dziwactwo, tylko pieniądze na drzewach nie rosną, moim rodzicom na głowę nie spadają za nic i dlaczego mają płacić za gości TŻta? Albo dlaczego jego mieliby płacić za moich jeśli miałabym ochotę zaprosić ich 3 razy więcej niż jego? Przez sam fakt wesela, jego wujek nie zostanie magicznie wujkiem mojej siostry ciotecznej i może i impreza jest Nasza i goście są Nasi, ale moi i Pana Młodego, a nie rodziców ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() My też za wesele płacimy sami, przyjmujemy jedynie pomoc w postaci prezentów ślubnych, ale przecież nie jest to jedyne funkcjonujące rozwiązanie i trzeba czasem wczuć się w inną sytuację. Edytowane przez 201608212239 Czas edycji: 2015-03-13 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
zresztą ja juz sie nie wypowiadam bo nawet narzeczoną nie jestem
![]() ![]()
![]() |
#277 | ||||
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;50628690]Czy czymś grozi, hmm ewentualnie dyskomfortem i bólami, ale nie poważną utratą zdrowia czy śmiercią. Chodziło mi o to, że mam nadzieję, że to zespół jelita drażliwego, a nie przewlekłe zapalenie trzustki, co ma podejrzewane, bo to może prowadzić do raka, a rak trzustki to wyrok po prostu... A że kiedyś będzie zupełnie zdrowy to już chyba w ogóle niemożliwe. Dlatego wolałabym mniejsze zło
![]() Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa ![]() ![]() ![]() ![]() My zbieramy razem do tzw jednej skarpety, czyli razem tworzymy wspólną pulę, z której wspólnie wszystko opłacimy. TŻ dokłada się naturalnie więcej, bo wiece zarabia, ale w końcu po ślubie nic się nie zmieni, przecież nie będziemy się składać na utrzymanie domu po równo ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- ![]() ![]() ![]() A tak btw matura i studia wcale nie znaczą, że nie będziesz pracować fizycznie za najniższą krajową ![]() Nie chce brac slubu koscielnego bez wesela, a potem isc taka wystrojona zwyczajnie do domu itp. A jesli bralabym cywilny, to jakis obiad w domu i kawa, albo w restauracji dla najblizszej rodziny. Cytat:
A ja wlasnie tak nie chce, bo zwyczajnie mi sie to nie widzi Cytat:
Mam problem z nauka matematyki i nie oznacza to, ze polegne na studiach humanistycznych, bo akurat pamiec do uczenia sie definicji, regulek itp, to mam dobra A DLA MNIE slub koscielny= wesele na sali Cytat:
Cytat:
Nie powiedzialam, ze cywilny to nie slub. Gdybym miala kase na wesele na 150 osob, to raczej logiczne, ze wezme koscielny w bialej sukni |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
na cywilny też można zaprosić 150 osób
ale to polska mentalnośc cywilny =gorszy, mniej gości w kościele=lepszy dużo gości ja bym chciała cywilny w plenerze bo do kościoła nie chodzę
#279 |
Konto usunięte
|
[1=f1c0d63fc5ca1c381c34296 7d346813606c679f4_610b1c1 cbeee7;50636742]
Mam problem z nauka matematyki i nie oznacza to, ze polegne na studiach humanistycznych, bo akurat pamiec do uczenia sie definicji, regulek itp, to mam dobra Mature z pozostalych przedmiotow mam zdana, tylko matematyki mi sie nie udaje. A nie chce podejmowac studiow przedmiotow scislych [/QUOTE] Ale humanistyczne to nie tylko definicji i regułki. Ja miałam chyba logikę na pierwszym roku, a to dział matematyki przecież. Na jakie bys studia chciała iść? |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Konto usunięte
|
Prawo administracyjne. Tam jest tylko statystyka chyba przez jeden semestr
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
statystyka to matematyka i intepretowanie wynikow
ja mam z tego warunek i nie jest to takie proste
#282 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Ale jest roznica, aby ogarnac jeden dzial, a 12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
wredna wizażanka
|
[1=f1c0d63fc5ca1c381c34296 7d346813606c679f4_610b1c1 cbeee7;50636742]Nie chce brac slubu koscielnego bez wesela, a potem isc taka wystrojona zwyczajnie do domu itp. A jesli bralabym cywilny, to jakis obiad w domu i kawa, albo w restauracji dla najblizszej rodziny.
A ja wlasnie tak nie chce, bo zwyczajnie mi sie to nie widzi Mam problem z nauka matematyki i nie oznacza to, ze polegne na studiach humanistycznych, bo akurat pamiec do uczenia sie definicji, regulek itp, to mam dobra A DLA MNIE slub koscielny= wesele na sali Mature z pozostalych przedmiotow mam zdana, tylko matematyki mi sie nie udaje. A nie chce podejmowac studiow przedmiotow scislych Nie powiedzialam, ze cywilny to nie slub. Gdybym miala kase na wesele na 150 osob, to raczej logiczne, ze wezme koscielny w bialej sukni[/QUOTE] Logiczne bo? Bo cywilny to tylko skromny poczęstunek dla najbliższych a kościelny wesele z pompa? ![]() Nie chcę Cię martwić, ale również na studiach humanistycznych pojawiają się przedmioty ścisłe. ![]()
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
[1=f1c0d63fc5ca1c381c34296 7d346813606c679f4_610b1c1 cbeee7;50636959]Prawo administracyjne. Tam jest tylko statystyka chyba przez jeden semestr[/QUOTE]
Statystyka na studiach może być o wiele gorsza niż matematyka w liceum. ![]()
#285 |
Zakorzenienie
|
matematyka to pikuś w porównaniu ze statystyka gdzie trzeba kurtozy i inne dziwne rzeczy liczyć
#286 |
Zakorzenienie
|
No jasne. Szczególnie matematyka, która obowiązuje na podstawowej maturze z matmy.
#287 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A jesli wybieralabym kierunek (bo prawo administracyjne to jeszcze nie pewnosc na 100%) to napewno bede patrzec na to, aby matma byla " przelotem" , a nie przez cale studia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Konto usunięte
|
Statystyka na maturze to jest nic przy statystyce na studiach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
wredna wizażanka
|
![]() [1=f1c0d63fc5ca1c381c34296 7d346813606c679f4_610b1c1 cbeee7;50637075]I wlasnie mi o to chodzi, bo ja tak uwazam. A jesli wybieralabym kierunek (bo prawo administracyjne to jeszcze nie pewnosc na 100%) to napewno bede patrzec na to, aby matma byla " przelotem" , a nie przez cale studia[/QUOTE] Pamiętaj, że to co jest logiczne dla Ciebie, nie mówi być logiczne dla kogoś innego - jeżeli para jest niewierząca to wg Ciebie powinna zapomnieć o hucznym weselu, bo bierze 'tylko' cywilny?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 | ||||||
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;50634047]Ja się nie denerwuję, no coś Ty
![]() Dokładnie ![]() Jasne że tak. Jednak mnie jak i parę innych dziewczyn dziwi rozliczanie się co do złotówki. Skoro wesele jest wspólne i żadna różnica kto więcej zapłaci za wesele. Cytat:
So true ![]() Cytat:
oo... Dziwne ale może fajnie będzie ![]() Cytat:
Inaczej forum nie miałoby sensu. Przecież tutaj nie chodzi o wzajemne głaskanie się ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja jestem przeciwna uzgadnianiu wesela przez rodziców. Mogą doradzić i pomóc ale jakby mieli mi się wcinać to powiedziałabym że nie chcę żadnego wesela bo ma być ono nasze czyli moje i TŻa a nie naszych rodziców... Cytat:
---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Vin nie rozumiem skąd takie oburzenie z Twojej strony jak ktoś napisze coś nie po Twojej myśli. Nikt nie chcę Cie obrazić tylko wyrazić swoje zdanie, a bez sensu byłoby gdyby każdy miał taką samą opinię na dany temat... |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
No i trzeba też zwrócić uwagę na to, że na każdym kierunku są przedmioty absolutnie nie związane z kierunkiem studiów i trzeba je zaliczyć.
![]() Wiecie co, wczoraj mi się zrobiło tak dziwnie i wychodzi na to, że jestem zazdrosna. ![]() Mieszkam z 3 koleżankami. Jedna jest sama, druga jest ze swoim TŻem od ponad 3 lat - studiuje dziennie i pracuje, no i jest młodsza ode mnie o 2 lata, a trzecia - moja rówieśniczka tylko pracuje i jest ze swoim TŻem tylko o kilka miesięcy dłużej niż ja. Obecnie też jest w związku na odległość. Jakiś czas temu doszły mnie słuchy, że ta ostatnia planuje w najbliższym czasie zaręczyć się ze swoim TŻ. Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa, bo nie koleguję się z nią za specjalnie (dawny uraz). Natomiast z tą drugą rozmawiałam w grudniu i zwierzyłam jej się, że rozmawialiśmy z TŻ na temat naszej przyszłości. Powiedziałam, że snuliśmy wspólne plany, że bardzo optymistycznie podszedł do tematu zaręczyn, ślubu, dzieci etc. oraz że chciał poznać mój gust odnośnie pierścionków i rozmiar palca. Ona wtedy stwierdziła, że nie chciałaby póki co zaręczyn, bo teraz priorytetem jest dla niej skończenie studiów. Jakoś w tamtym tygodniu wspominała, że jej TŻ przebąkuje coś o zaręczynach i cieszyła się z tego. Wczoraj powiedziała, że odbyli poważną rozmowę i przyznał jej się, że to niedługo nastąpi. Widać, że się niesamowicie cieszy i teraz naprawdę tego chce. Oczywiście ja im życzę jak najlepiej i będę się bardzo cieszyć gdy się zaręczą, jednak z drugiej strony poczułam takie ukłucie zazdrości, że one obydwie się zaręczą i będą planować śluby a ja mieszkając z nimi pod jednym dachem nadal będę nie wiadomo ile czekać, bo u nas nic się nie zmienia na lepsze. ![]() Musiałam się Wam wygadać, bo przecież nikomu innemu tego nie powiem. ![]()
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono." ![]() ![]() ![]() Warto byś tu zajrzał(a), zanim założysz nowy wątek. Dlaczego wątki nie pojawiają się od razu po założeniu? Edytowane przez panna_felicjanna Czas edycji: 2015-03-13 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- [1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;50637266] Jasne że tak. Jednak mnie jak i parę innych dziewczyn dziwi rozliczanie się co do złotówki. Skoro wesele jest wspólne i żadna różnica kto więcej zapłaci za wesele. .[/QUOTE] juz wczesniej pisałam ze sie nie rozliczamy co do złotówki.
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Konto usunięte
|
Tutaj nie chodzi o Ciebie ale ogólnie to rozliczanie się kto płaci za kogo a rzeczy wspólne na pół.
|
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;50637266]
Ja jestem przeciwna uzgadnianiu wesela przez rodziców. Mogą doradzić i pomóc ale jakby mieli mi się wcinać to powiedziałabym że nie chcę żadnego wesela bo ma być ono nasze czyli moje i TŻa a nie naszych rodziców... [/QUOTE] tu akurat się zgodzę i mam nadzieje ze nie bede mieć takiej sytuacji ani ze strony moich rodziców ani ze strony przyszłych teściów ![]() ![]()
![]() |
#295 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
[1=f1c0d63fc5ca1c381c34296 7d346813606c679f4_610b1c1 cbeee7;50637537]Ale to jest inna sprawa, a my nie zaliczamy sie do takiej pary. Niech inni robia jak chca, ale ja mam swoje zdanie i tego sie bede trzymac
---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Nie przejmuj sie. Mnie tez tak naprawde szlag trafia jak jakas kolezanka sie zareczyla ![]() Będę zazdrościć, gdy one się zaręczą, bo twierdziły że one jeszcze nie chcą zaręczyn. ![]()
#297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
Rozbraja mnie jak mówicie, że rodzice mają dać kasę na wesele, ale się nie wtrącać na co ma iść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Ala trzymam kciuki zeby ci sie udało zdać mature i dostać sie na wymarzone studia
![]()
![]() Edytowane przez Lilly_Lilly Czas edycji: 2015-03-13 o 13:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.