|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy jezeli nastene opakowanie wziełam po 8 dniach a nie po 7?to co wtedy?
Cytat:
kończysz jedno opakowanie i zaczynasz od razu drugie (bez przerwy)tak zaby skończyć je we wtorek (mozesz wziąść 2 tabletki i wtedy zrobic przerwe, lub 9 tabletek i przerwa, lub 16 i przerwa).obojetnie. (jak wezniesz te 16 tabletek to zmarnujesz najmniej tabletek z tego przesuwajacego przerwe opakowania). robisz 7 dni przerwy i zaczynasz kolejne opakowanie właśnie w środe i później juz standardowo :P mam nadzieje że nie zamotałam ![]() pozdrawiam- naan |
|
|
|
|
#272 |
|
Przyczajenie
|
antykoncepcja-zapomniałam o pigulce:(
Wiem,ze to pytanie jest wlasciwie zbedne,ale czy warto brac pigulke,kiedy zapomnialam wziac 3!!!?Tzn,czy moge wziac 2 dzis i dwie jutro?Czy to juz nie ma sensu,bo i tak wszysto sie rozregulowalo?Z teog co wiem,to juz nie warto brac,tylko poczekac do okresu i wtedy zaczac nowe opakowanie.Biore Cilest.Dzieki za odp.
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: antykoncepcja-zapomniałam o pigulce:(
Masz racje. To pytanie jest zbedne, bo odpowiedz masz na ulotce.
Nie bierz już żadnych pigułek, bo jak napisałas "wszystko sie rozregulowalo". Idz do lekarza najlepiej. |
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
nom, ja tez bym radzila isc do lekarza w takiej sytuacji. a jesli w ulotce o Cilescie jest wzmianka zemozna przerwac branie w dowolnym momencie to zrob tak.
|
|
|
|
#275 |
|
Raczkowanie
|
nie bralam cilest ale na moich ulotkach pisze ze jak sie zapomnialo wziasc to trzeba albo wiziac dwie albo ominac ja poprostu ale przez jakis okres stosowac dodatkowe zabezpieczenia hmmmmmm moze sie myle - sprawdz u lekarza
|
|
|
|
#276 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A gdzie ty coś takiego przeczytałas? Nie ma sensu dalje brać. Już zrobiłaś przerwę. Jak weźmeisz następną to będzie tak jakbyś skróciła przerwę do 3 dni (zamiast 7)
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
pominięta tabletka
Drogie Dziewczyny, wybaczcie jeśli temat już był, ale bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi. Otóż normalnie powinnam przyjmować tabletki o 21, jednakże wczoraj zapomniałam
i cała spanikowana wzięłam ją dziś o 11:30 a dopiero potem [nieodpowiedzialnie] przeczytałam, że kiedy minie więcej niż 12 h od normalnej pory przyjmowania tabletek, to tabletkę powinno się pominąć i normalnie wziąć następna, przy czym stosować inne zabazpieczenie przez kolejne 7 dni.mam pytanie odnośnie tej mojej wziętej tabletki, brać kolejną normalnie czy nie...? |
|
|
|
#279 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: pominięta tabletka
tak. kolejną bierzesz normalnie. to czy masz 12 czy 14 godzin nie robi już większej róznicy. ta teoretyczna wartość czasu tez ma pewnien margines bezbieczeństwa.
dla pewności zastosuj dodatkowe zabezpieczenie przez najbliższy tydzień |
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
A przede wszystkim przeczytaj ulotkę,bo tam jest dokładnie wyjaśnione i skorzystaj z forumowej wyszukiwarki-na ten temat było już dużo napisane.
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
przeszukałam całe forum i dowiedziałam się, ze te 14 h spóźnienia to nie jest aż tak źle. natomiast niejasne jest jeszcze dla mnie, czy po skończeniu opakowania brać dalej bez przerwy tabletki czy robić przerwę? [zapomniałam tabl. w pierwszym tygodniu]
|
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
Co w razie zapomnienia - 2 wersje !
Natomiast w uniwersalnej ulotce jest napisane:" Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze." Więc jak to jest? Może mi to ktoś wyjaśnić?
Edytowane przez Nicole Czas edycji: 2006-08-27 o 15:41 |
|
|
|
#284 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co w razie zapomnienia - 2 wersje !
Nalezy zastosowac się do zaleceń z ulotki LEKU.
Na mojej ulotce napisane jest tak jak w uniwersalnej (więc nie mam dylematu).
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie chodzi o to że nie mam ulotki
Koleżanka przywiozła mi Rigevidon z Niemiec (kupiła taniej, i tam są trochę inne niż u nas) i nie mam polskiej ulotki Może któraś z Was dysponuje ulotką (np.zeskanowaną) Rigevidonu?
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Z ulotki rigevidonu:
"Postępowanie w przypadku, gdy pacjentka zapomni przyjąć tabletkę. Jeśli zapomni sie przyjąć tabletkę i nie minęło jeszcze 12 godzin od ustalonej pory przyjmowania tabletek, należy ją przyjąć jak najszybciej. W takim przypadku nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcji. Następną tabletkę należy przyjąć o zwykłej porze. Stosowanie leku antykoncepcyjnego należy uznać za przerwane, jeżeli odstęp pomiędzy przyjęciem dwóch kolejnych tabletek wynosi powyżej 36 godzin. W celu zapobiegania krwawienia z odstawienia należy kontynuować przyjmowanie tabletek z rozpoczętego opakowania, pomijając tabletkę, która nie została przyjęta prawidłowo. Należy zastosować dodatkowo niehormonalne skuteczne metody antykoncepcji."
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
Czy brać tą ostatnią?
Oto moja historia: Doktorzy z mojej przychodni pojechali na urlop. Poszłam tego dnia co mialam wziąść po przerwie tabletke anty i wlasnie dowiedzialam sie wtedy o urlopie. Jeden z lekarzy był dopiero nastepnego dnia. Więc tego pierwszego dnia nei wzielam bo nie mialam jakiej dopiero nastepnego dnia jak mi przepisał nową recepte. Niestety nie miałam możliwości z nim rozmawiać osobiście i zapytać się - skoro nie wziełam po przerwie na okres tej pierwszej tabletki, wzielam dopiero drugiego dnia to wziąść wszystkie 21 czy tylko 20?
Skąplikowane ale mam nadzieje że mi ktoś odpowie na moje pytanie... |
|
|
|
#288 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy brać tą ostatnią?
Cytat:
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy brać tą ostatnią?
Przeczytaj ulotkę ze swoich tabletek. Są takie, gdzie jeden dzień nie ma znaczenia (tolerancja 12-24 godziny) i takie, gdzie znaczenie ma godzina.
Przeczytaj dokładnie ulotkę (czemu nikt tego nie czyta? ) a znajdziesz odp. na swoje pytanie. Jeśli ustaliłaś sobie jakiś dzień na okres i chcesz by tak zostało, możesz wziąć 20, ale pod warunkiem, że Twoje tabletki nie są z tych "co do minuty". ![]() Ja brałam Triquilar, Marcilon, Minulet i we wszystkich (okazjonalnie, nie w każdym cyklu ) dodawałam pojedyńcze dni albo je odejmowałam (bo np. chciałam dostać okres przed wyjazdem, szkoleniem, egzaminem itp.) i zawsze wszystko było w porządku.
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za pomoc
![]() Podbijam wątek, może ma któraś z Was ulotkę z Rigevidonu bądź Microgynonu i skaner?
|
#291 |
|
Wtajemniczenie
|
Zapomniana pierwsza pigułka anty z nowego opak
Dziewczyny proszę o pomoc bo jeszcze takiej głupiej sytuacji nie miałam. Otóż wczoraj to znaczy w niedziele miałam zażyć pierwszą tabletkę antykoncepcyjną z nowego opakowania (po 7 dniowej przerwie). No i nie zażyłam. Przypomniało mi się dopiero o godz.4.30 nad ranem i dopiero wtedy zażyłam. Nie wiem jak mam postępować w takim wypadku. Będę się zabezpieczać przez kolejnych 7 dni ale czy to wystarczy. Bardzo proszę o pomoc jeżeli ktoś wie jak postąpić w takiej sytuacji. Z góru dziękuję.
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniana pierwsza pigułka anty z nowego opak
Uzyj wyszukiwarki - byl juz taki watek. Mozesz tez znalezc link do niego w watku o powtarzajacych sie pytaniach.
|
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
Zapomniałam wziąć jednej tabletki,nie jestem pewna w którym tygodniu...ale kiedy zorientowałam się, że mam o jedną za dużo, wzięłam dwie jednego dnia. Teraz zaczęłam następne opakowanie bez 7-dniowej przerwy. Chciałabym sie dowiedzieć czy podczas tego cyklu jestem w pełni zabezpieczona i czy napewno dobrze postąpiłam nie robiąc przerwy-przypuszczam ,że o tabletce zapomniałam pod koniec 2 tygodnia lub na poczatku 3.
Prosze o odpowiedź!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! to naprawdę ważne ![]() Naprawde nie ma tu nikogo, kto mógłby mi udzielic odpowiedzi? Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-04-13 o 18:08 Powód: post pod postem |
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
nie wzielam 2 pigulek i co teraz? pomocy!
Mam problem. pierwsza pigulke wzielam 1 wrzesnia o godz 19. i wszytsko bylo ok. ale dzis przy 19 dniu, kiedy powinnam wziac 19 pigulke (prawda?) zauwazylam, ze wzielabym dopiero 17 !! aaaaaaaa!! i co ja mam teraz zrobic? brac dalej tabletki nomrlanie? czyli ta 17 dzis o godz 19? czy jak? prosze pomozcie! z gory dziekuje za odpowiedzi
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nie wzielam 2 pigulek i co teraz? pomocy!
aha, chaialm jescze dodac, ze pierwszej tabletki nie wiem kiedy nie wzielam, a tej drugiej nie wzielam wczoraj. maialm wziac o 19 i zapomnialam. a 12 godz juz minelo, i nomrlanie jestem zalamana, nie wiem co zrobic... :/ chyba cala antykoncpecja poszla na marne:/
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
oj chyba poszła na marne
![]() Jeżeli jesteś pewna, że nie wzięłaś dwóch pod rząd, to powinnaś przestać je brać i zrobić przerwę. A najlepiej skontaktuj sie z lekarzem.
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
jaka ta przerwe? jak dluga? nomrlanie jestem zla sama na siebie:/ juz chyba nie dokoncze tego opakowania, a nastepne zaczne jak teraz dostane okres. czy tak bedzie dobrze?
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
tylko jeśli nie chcesz dzieciaczka to stosuj cały czas dodatkowe zabezpieczenie.
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli (a tak z moich obliczeń wynika) nie wzięłaś na pewno 17 i 18 tabletki, to wystarczy, że zrobisz zwykłą 7-dniową przerwę i dalej normalnie następne opakowanie i antykoncepcja będzie zachowana. po prostu przesunęłaś okres. Ostatni tydzień brania można skrócić. Tylko trzeba pamiętać, że dni nie przyjęcia muszą być wliczone w te 7 dni.
Gorzej jak nie widaomo, których zapomniałaś.
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
w ogole jakos strasznie pokrecilam cos z tymi tabletkami. bo niedosc ze zapomnaialm dwoch to jeszcze niew iem dokladnie kiedy. znaczy tylko jedna nie wiem kiedy, a ta druga zapomniaalm wziac wczoraj.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.

i cała spanikowana wzięłam ją dziś o 11:30
a dopiero potem [nieodpowiedzialnie] przeczytałam, że kiedy minie więcej niż 12 h od normalnej pory przyjmowania tabletek, to tabletkę powinno się pominąć i normalnie wziąć następna, przy czym stosować inne zabazpieczenie przez kolejne 7 dni.