plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-27, 23:32   #271
Absynthia
Raczkowanie

Dot.: Czy Evra pomaga w zwalczaniu torbieli???

Plamienie przy pierwszym opakowaniu Evry to dość często spotykany objaw, z tego co się orientuję. Ja miałam przez trzy tygodnie i wyglądało to trochę tak, jak niekończący się okres. Teraz jest wszystko dobrze.
Jeśli chodzi o to, czy Evra pomaga w zwalczaniu torbieli... tego jeszcze nie wiem. Znalazłam podobny problem na forum, może na coś ci się przydadzą te wypowiedzi:
http://www.wizaz.pl/forum/archive/in...p/t-86806.html
W wątku jest, co prawda, mowa o tabletkach, ale Evra się od nich zasadniczo nie różni, bo działa jak pigułka. Poza tym, przypomnij sobie, co lekarz przy badaniu mówił o torbieli... Więcej nie napiszę, bo na torbielach się nie znam.
Absynthia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-29, 09:29   #272
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26
mi podobnie jak wielu tu wam żaden lekarz nie robił żadnych kontrolnych badań
wiec tak chyba jest praktykowanego
asia26

ja osobiście z evry jestem zadowolona choć na początku miałam obawy czy rzeczywiście ona zadziała , na pewno sie marszczy troche ten plaster ale teraz przyklejając na ramieniu nie jest tak źle kwestia przyzwyczajenia .Do jednego tylko sie nie można przyzwyczaić do ceny , która jest wysoka
asia26

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2006-02-08 o 12:31 Powód: post pod postem
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-29, 19:21   #273
asia26
Zadomowienie

Dot.: Czy Evra pomaga w zwalczaniu torbieli???

Ja tez miałąm usunieta torbiel z jajnika i od tego czasu najpierw stosowałam antykoncepcje dosutna a po ponad 4 latach przeszłam na evre , głównie dlatego gdyz mój lekarz stwierdził ,iz stosujac antykoncepcyjne jakiekolwiek środki w moim przypadku zaraz po usunięciu torbiela unikne prawdopodobieństwa powstania nowego poprzez hormony zawarte w środkach anty.TAK wiec bywało i tak ,że zabezpieczenie nie było mi potrzebne a tebletki brałam ciągiem no oczywiście z przerwami 7 dniowymi w m-cu az do teraz kiedy przeszałm na evre.I problem z torbielami zniknał.Tyle jeszcze ,ze wiele kobiet choruję na ednometriozę choć sama o tym nie wie , a po usunięciu takiego torbiela i poddaniu go bad.Histopatologicznym mozna to wykluczyc albo działac zapobiegawczo
pzdr asia26
Stary 2006-01-30, 13:05   #274
odkiedy
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Czy Evra pomaga w zwalczaniu torbieli???

dziękuje Asia26, miałam obawy że to jakaś lipa, ale teraz to juz się nie martwię, a jedyny minus przy plastrach(przynajmniej u mnie) to bardziej wysuszona skóra.Dzięki i Pozdrawiam
odkiedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 12:22   #275
ciapuszka
Raczkowanie

Dot.: plastry antykoncepcyjne

Ludziska każda kobieta dobiera antykoncepcje pod siebie. Jestem zadowolona w 100% z plasterków. Dziewczyny twierdzą że sie odkleja i nie ładnie wyglada...
więc... nie zdazyło mi sie nigdy żeby plasterek sie odkleił, co prawda jesli był niewłaściwie przyklejony to sie marszczył, trzeba wybierać powierzchnie równe, cokolwiek przylepiłybyście na zaokroąglone ramie to zawsze sie troszke pozwijają, wiec może lepiej plecy wybrac?
Brak skutków ubocznych
Brudził sie troszke, ale nie za kazdym razem, trzeba odpowiednio przycisnąć boki plastra podczas przyklejania
Jestem zadowolona z tych plasterków
ciapuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 18:12   #276
asia26
Zadomowienie

ja je stosuje juz troszkę.Ogólnie jestem zadowolona na początku troszkę tylko schizowałam czy aby na pewno działa, bo brzegi troszkę sie odklejają na to nie ma rady .Ale metoda wygodna plasterek zmienia sie co tydzień mozna chodzić na solarium i w ogóle ok.N a początku owszem przez pierwsze 2 opakowania miałam ogromne swędzenie w miejscu plastra a także jakby ból mięsni ale przeszło.Co mi dokucza to duże migreny przed miesiączka i w czasie !?No i cena plasterka nie jest za niska ja stosuje evre i miesięcznie wydaje na nia około 60zł.
Ale polecam sprawdzic i się sama przekonać!
pzdr asia26
Stary 2006-02-08, 19:14   #277
zakrecona1881
Raczkowanie

Dot.: pigułka a plasterek??

Cytat:
Napisane przez kiciulka1985
wlasnie tez jestem ciekawa
do tego tez mam jeszcze dwa pytania:
1. czy plasterki maja wplyw na poped seksualny?
2 . ile kosztuja?

jak sie lepilam nimi to nie kcialo mi sie nic nawet zeby moj afcet mnie dotykal nio ale nie wiem moze nie wszyscy tak maja no i agresor uuu niezly mialam i wogole totalnie nie poznawalm siebie ja palcilam za nie 45 zl ale ceny zroznicowane sa bardzo
Stary 2006-02-22, 21:01   #278
Ingunia7
Przyczajenie

Witam wszystkich!
Mam pytanko?Od dzisiaj zaczęłam stosować plastry evra i chciałabym sie dowiedziec czy moge korzystac z solarium?
Będę wdzieczna za odpowiedz!
pozdrawiam
Ingunia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 13:58   #279
asia26
Zadomowienie

Ja przeszałm na plastry z diane po ponad 4 latach.Metoda fajna raz w tyg sobie przyklejasz plaster skuteczna sprawdzona No jedynie na poczatku troche odklejanie brzegów plastra mnie wkurzyło ale teraz jakoś sobie poradziłam i jest w porządku nawet sie nie odklejają.NA pewno metoda mniej inwazyjna bo nic nie łykasz .Choć musze powiedzieć ,że jeszcze nie jestem pewna ale mam trochę depresje ale nie wiem czy po plastrach w 100%.Na poczatku mnie mięśnie reki bolały i swędzenie miałm duże ale minęło po 2 tyg.No i zdarzyło mi się natknac na ludzi nader ciekawskich,którzy mnie wypytywali co to za plaster.Szczególnie jak jest lato to ukryć sie go nie da w moim przypadku bo naklejam go na ręke.
polecam zatem
asia26
Stary 2006-02-27, 20:18   #280
mech
Zadomowienie

Marcia, edytuj proszę post i usuń ofertę sprzedaży. Na Wizażu NIE WOLNO niczego sprzedawać, to po pierwsze. A po drugie prawo Polskie zakazuje odsprzedawania leków na receptę.
mech jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-24, 21:59   #281
cellaris
Rozeznanie

Exclamation EVRA a problemy z krążeniem ,do Pana Doktora, pilne

Zwracam się z pytaniem,które męczy mnie od kilku dni, otóż... dostałam właśnie od mojego ginekologa receptę na plastry evra. Szczerze mówiąc chciałam by dobrał mi jakieś odpowiednie dla mnie tabletki anty, ale gdy powiedziałam,ze moja mama miała dwukrotnie zapalenie żył i że występują w mojej rodzinie częste przypadki zachorowania na żylaki to lekarz mimo tego,że mam bardzo dobre wyniki krwi przepisał mi plastry. Stwierdził,że w ich przypadku jest mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na zapalenie żył itp. niż przy tabletkach anty. No i wszystko byłoby super gdyby nie fakt,że gdy wróciłam do domu siadłam przy internecie a tutaj na amerykańskiej stronce czytam,że przy plastrach do krwi dostaje się więcej hormonów niż przy braniu tabletek, z co za tym idzie jest większe prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu krążenia. No i co ja mam teraz zrobić?
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-26, 08:52   #282
cellaris
Rozeznanie

Angry antykoncepcja, evra, a problemy z krążeniem?

Zwracam się do was kobietki z problemem, który męczy mnie od kilku dni, otóż... ze względu na mój stan zdrowia przez najblizszy rok nie powinnam(a wręcz nie wolno mi) zajść w ciążę (miałam usuwaną grasicę i w grudniu czeka mnie kontrolne TK, rentgen itp.). W związku z tym zrobiłam wszystkie potrzebne badania (morfologia, cholesterol, próby wątrobowe, krzepliwość krwi, glukoza) i wybrałam się do lekarza po tabletki antykoncepcyjne. W czasie wywiadu powiedziałam,ze moja mama miała dwukrotnie zapalenie żył (po ciąży), a ja mam taką dziwną przypadłość,że jak dłużej postoję (ok.8-10 min) to moje nogi przybierają taki lekko sinawy odcień i czasem czuję swędzenie. Oczywiście to wszystko przechodzi gdy rozruszam nogi. Na to mój lekarz stwierdził,że mam problemy z krążeniam i absolutnie nie mogę brać tabletek,a jako alternatywę zalecił mi plastry evra, bo mają podobno o połowę mniej hormonów niż tabletki,a przez to są dla mnie bezpieczniejsze. No i wszystko było ok. dopóki nie wróciłam do domu i nie zaczęłam szukać w necie informacji na temat evry. Otóż znalazłam info,że tak ma ona mniej hormonów niż tabletki anty, ale dlatego,ze te hormony od razu przedostają się do układu krwionośnego, bez "filtrowania" przez wątrobę to i tak oddziałują na układ krążenia tak samo jak tabletki. No więc logicznie rzecz bieorąc też nie powinnam ich brać. Tak więc jestem w kropce. Wczoraj miałam nakleić pierwszy plasterek,ale nie umiałam się "przemóc" i stwierdziłam,że może zacznę je stosować od następnego cyklu.Może, któraś z was uzywa tych plastrów mając podobne problemy jak ja Czekam na wszelki informacje i opinie, bo szczerze mówiąc jestem już lekko załamana. Dodam,ze wyniki krwi (łącznie z krzepliwością) były prawidłowe. Jedynie te moje nogi... ochhh ciężki jest żywot kobiety
Stary 2006-03-26, 21:53   #283
monis:-)
Raczkowanie

Plastry Evra

hej
chcialam sie dowiedziec cosik wiecej o plasterkach,powiedzcie dziewczyny czy sa one skuteczne i jak sie po nich czujecie???
ja obecnie biore tabletki ale mam zamiar przerzucic sie na plastry,z racji wiekszej wygody no i odciazenia watroby
napiszcie ile one teraz kosztuja???
pozdrówka
monis:-) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-26, 22:02   #284
Sovilo
Zakorzenienie

Dot.: Plastry Evra

Wrzuć w wyszukiwarkę, było kilka wątków na ten temat, wystarczy poszukać
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-26, 22:09   #285
cellaris
Rozeznanie

no jest jeden wątek i to bardzo obszerny, ja niestety nie znalazłam w nim odpowiedzi na pytanie czy przy niewielkich problemach z krążeniem (siniejące lekko nogi przy dłuższym ok.8 min. staniu też można je stosować). Może któraś z was wie??
Stary 2006-03-26, 22:31   #286
Raczkowanie

hej
jak mozecie to podajcie mi ten link gdzie jest o plastrach evra bo moj komp cos szaleje i znalezc nie moze och!

juz komp dziala normalnie i sobie poczytalam o plasterkach,moze zaczne je stosowac-zobaczymy

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2006-03-27 o 06:08
Stary 2006-03-27, 09:43   #287
cellaris
Rozeznanie

Hej podaję linka do evry, mam nadzieję,ze pomoże ci w podjęciu decyzji ja narazie jeszcze się waham.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=evra
Stary 2006-03-27, 09:59   #288
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

ja czytalam o tych plastrach w superekspresie :| ponoc te plasrtry sa skuteczne tylko w 60 % bo sa one przewidzane dla osob powyzej 90 kg .
Co mnie przerazilo oczwyscie mowie ze to tylko czytalam to nie jest moja opinia,ponoc przez nie ania mucha ostanio pryztuyła....to takze w gazecie wyczytalam ,ale jak mowie TO BYLO W GAZECIE.
Ja nie stosowalam ich "jeszcze" pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-27, 11:35   #289
cellaris
Rozeznanie

one są dla kobiet o wadze PONIŻEJ 90 kg (sądzę,ze to tylko literówka ) a to dlatego,że hormony muszą przedostać sie przez skóre i warsteę tłuszczową do krwi. W przypadku tabletek sprawa jest prostsza, łykasz i tyleA co do Ani Muchy to ona nigdy do najszczuplejszych nie należała moim zdaniem i podoba mi się z takim "ciałkiem".

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-27, 12:22   #290
Raczkowanie

dzieki za rade
nawet ta z gazety
pozdrówka
Stary 2006-03-27, 12:26   #291
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cellaris
no jest jeden wątek i to bardzo obszerny, ja niestety nie znalazłam w nim odpowiedzi na pytanie czy przy niewielkich problemach z krążeniem (siniejące lekko nogi przy dłuższym ok.8 min. staniu też można je stosować). Może któraś z was wie??

przy ŻADNYCH problemach z krążeniem nie wolno stosować antykoncepcji hormonalnej. taka informacja znajduje się w każdej ulotce. poszukaj o zakrzepicy.
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-27, 18:11   #292
asia26
Zadomowienie

Plastry kosztują około 60zł rózne są wahania w aptece !!!!Zalezy gdzie i za ile!!! Sa na pewno skuteczne i mniej obciażająca metodą tak twierdzi mój ginekolog.Ja przez długie lata stosowałam diane i obecnie jestem zadowolona.Problem jaki jest w tym to moze taki ,ze latem plaster w moim przypadku będzie rzucał się w oczy ,bo osobiście przyklejam tylko na ramię aby mieć nad nim kontrolE.aLE POLECAM spróbować

asia26
Stary 2006-03-29, 14:42   #293
Gosiak22
Przyczajenie

Hej,
mam problem. Mam 22 lata. Przez trzy lata zażywałam Mercilon i muszę przyznać, że nie miałam po nim żadnych skutków ubocznych, czułam sie świetnie, niestety po około dwóch latach zażywania pojawiły sie problemy z żołądkiem-częste wymioty, biegunki, niestrawność, wiec zmieniłam antykoncepcję na evrę-trzyma się swietnie, jest dość wygodna, jest tylko jeden problem- w ciągu 3 miesięcy przytyłam 5(!) kilo wcale się nie objadając i uprawiając sport. Co wiecej nie mogę tych zbędnych kilogramów zrzucić. Jestem totalnie zrozpaczona, nie wiem co robić, bo do pigułek boję się wrócić, wkładki domaciczne odpadają bo nie mam jeszcze dzieci, więc naprawdę nie wiem co począć?????Proszę o radę...
Gosiak22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-30, 12:54   #294
juras1981
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

plastry antykoncepcyjne

Witam. Moje pytanie jest następujące: po jakim okresie stosowania plastrów spełniają one swoją rolę ??? to jest kwestia kilku dni czy działają już od pierwszego??
juras1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-30, 20:00   #295
ineez
Raczkowanie

wg ulotki po naklejeniu pierwszego plastra w pierwszym dniu cyklu "nie ma koniecznosci stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych"[cytat moze nie doslowny ale mniej wiecej tak to brzmi;>] wiec ja to rozumiem ze od razu.. i moja ginekolog tez tak powiedziala.
ale przyznam ze jakos srednio w to wierze, bo jak - przykleje i juz, hop siup? ja tam nie wiem;>
ineez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-30, 21:48   #296
Raczkowanie

a czy ktoras z was byla taka odwazna i stosowała tylko ta jedna metode antykoncepcji???czy byly jakies dodatkowe metody??
Stary 2006-03-30, 21:55   #297
ineez
Raczkowanie

prezerwatywy ;> nie wiem to ma sens, ale sie boje.. [moj facet tez;>]

co oznacza czesto uzywany skrot TZ?
Stary 2006-03-30, 22:01   #298
Atoska
Zakorzenienie

GG do Atoska

Towarzysz Życia

No wlasnie jak to jest.. bo tez niezabardzo mi sie chce wierzyc ze sie naklei i juz :/ nie rozumiem w sumie działania takich plastrów.

Wymianka
Atoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-30, 22:15   #299
ineez
Raczkowanie

dziekuje, moja ciekawosc pod tym wzglem zostala zaspokojona;>
co do skutecznosci plastrow.. lekarka mnie zapewniala, ze jest identyczna jak przy tabletkach. po prostu ich dzialanie przebiega inna "droga"... i wszedzie, gdzie czytalam o nich informacje, pisali to samo.. a to ze uzywamy prezerwatyw - przynajmniej jak na razie - to chyba kwestia "przyzwyczajenia sie" i opanowania.. hmm.. stresu? sama nie wiem. jakos mi - i mojemu TZ [ha ;D] dobrze to wplywa na samopoczucie;D

no chyba ze ktos mnie utwierdzi w tym, ze wystarcza same plasterki;>
Stary 2006-03-30, 22:51   #300
Raczkowanie

chcialabym w to wierzyc ze same plasterki wystarcza ale jakos ciezko mi to do glówki wpoic:/moze jak wypróbuje sama na sobie to dopiero zrozumiem hehe,jesli szybciej sie nie wpadnie uuupppsss oby nie!!!!!!!!!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości