![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
a nie mój wymysł, jak niesłusznie uważasz... a prościej- Skoro wegetarianizm to dieta bezmięsna nazywanie diety mięsnej wegetarianizmem jest bez sensu. edit - tylko mi nie pisz proszę że drób i ryby to nie mięso...
![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
wegetarianizm jezeli laczy sie z jakas filozofia( bycie przeciwko cierpieniu itd) to wtedy nie mozna nazywac sie wege jezeli je sie ryby lub jakies inne mieso bo to zaklamanie
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie zakłamane jest nazywanie jedzenia mięsa - wegetarianizmem.
![]() |
![]() |
#274 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
koniec, kropka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście że istnieją odmiany wegetarianizmu ale żadna z tych odmian nie dopuszcza jedzenia mięsa. Jedzenie mięsa nie jest wegetarianizmem i cokolwiek byś tutaj nie napisała to nikogo chociaż troszkę inteligentnego nie przekonasz. edit - To ja sobie wymyśliłam że wegetarianizm to dieta bezmięsna? To chyba Ty sobie wymyśliłaś że wegetarianizm to dieta mięsna....
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
dobra tylko sie nie bijcie:P
jezeli jest to tylko dieta bo np nie lubisz miesa to powinno sie wg mnie mowic* nie jem miesa* a nie jestem wege bo jest jednak roznica sluchajcie laze ostatnio po sklepach i szukam ladnych sandalow na lato juz bym chciala chodzic najlepiej na obcasie i nie ma nic ladnego ze skory ekologicznej niech to szlag
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2008-04-28 o 21:43 Powód: dodatkowe mysli |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Reviewer Info: William McGee, M.D., M.H.A., Assistant Professor of Medicine and Surgery, Tufts University School of Medicine, Boston, MA, and Chairman, Nutrition Committee, Baystate Medical Center, Springfield, MA. Review provided by VeriMed Healthcare Network.; ADAM Health Illustrated Encyclopedia, 01/17/2007 Jak w buzke strzelil - semi-wege, nie jedzacy czerwonego miesa i tyle. Cytat:
![]() Cytat:
Druga sprawa - mowisz o jakiejs filozofii - tymczasem nie ma zadnej filozofii... Jesli masz jakies dziela na ten temat, to bardzo chetnie sie zapoznam, ale na stan mojej wiedzy nie ma mowy o zadnym spojnym systemie filozoficznym "wegetarianizm". Abstrahujac od czyichs wyborow zyciowych - kazdy je to co chce, no chyba ze ma te 16 lat to sie uzera z rodzicami, ale mniejsza o to. W kazdym razie - wsrod ludzi ktorych wegetarianizm opiera sie na jakis przekonaniach, a nie kwestiach dietetycznych zauwazylem zelocki wrecz fanatyzm w narzucaniu mniemania, ze wlasciwa droga jest ta podjeta przez nich. Oczywiscie nie mowie o wszystkich, ale jak dla mnie jest to zaskakujaco dziwnie czeste jak na osoby ponoc tak spokojne przez zycie w zgodzie z natura. A to ponoc od jedzenia miesa sie agresja z biednych zabijanych zwierzatek przenosi... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
daj spokoj przeciez nie jestem agresywna mowie tylko co mysle
to po 1 po drugie wiekszosc wege ktorych znam laczy diete z mysleniem o dobru zwierzat
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
A kto tak napisał?
rewelacyjny ten podział to ja sobie wymyśle teraz semi-czeronomięsni wegetarianie do których zaliczę tą resztę społeczeństwa, która też chce być wege a nie stosuje żadnej diety...
![]() |
#281 |
Rozeznanie
|
A ryby to nie mięso, to nie istota?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7382236]słuchaj, niektórych rzeczy się po prostu nie da wynegocjować. ja sama z własnej woli, wbrew woli rodzicom przeszłam na wegetarianizm tuż przed poważną operacją, gdy miałam 14 lat. i oni mieli tu mało co do gadania. bo ważniejszy był dla mnie los zwierząt, niż zgadzanie się z poglądami rodziców.
Edit: nawet nie wiesz, co to u mnie się w domu działo ![]() ![]() na szczęście już się z tym oswoili, że jestem wegetarianką. nadal czasem burczą coś pod nosem na ten temat, no cóż, charakteru człowieka i jego przekonań chyba nie da się zmienić ![]() nie ma żadnych "półwegetarianizmów". albo coś jest wegetariańskie, albo nie jest wcale. o tych odmianach jak ichti-, semi- czy pesco- wegetarianizm pisałam wcześniej i na podstawie wikipedii udowadniałam, że nie są to odmiany, rodzaje i inne takie od wegetarianizmu ![]() ![]() Zgadzam się z Tobą całkowicie ![]() Ja też przeszłam na wege wbrew woli rodziców, a raczej mamy. Ale najbardziej przeciwko była babcia, i tak do tej pory nie jem jej zup, nawet gdy przekonuje, że są ugotowane na warzywach, nie ufam jej ![]() Co mogą zrobić rodzice, którzy nie zgadzają się, żeby ich dziecko było wege? Wyrzucą z domu, każą iść spać pod most czy może zagrożą, że zamkną w domu na klucz i będą podawać jedzenie rurką do gardła ![]() ![]() A jeśli grożą np. wstrzymaniem kieszonkowego czy coś w tym rodzaju, to warto się zastanowić co jest ważniejsze, nowy ciuch czy życie zwierzaka, który tak samo jak my czuje ból, boi się i cierpi ![]() A zresztą, odkąd zrozumiałam co tak naprawdę dzieje się z tymi zwierzętami i dotarło to do mnie, to nie potrafiłabym przełknąć nawet kawałka mięsa, a jeśli już, to od razu bym je zwróciła... Więc nie rozumiem jak ktoś może z całego serca chcieć być wege, a jednocześnie być w stanie zjeść schabowego bez mrugnięcia okiem ![]() A te wszystkie odmiany -wege mnie śmieszą, nie bądźmy hipokrytami, nie jemy niczego co żyło i miało oczy (spotkałam gdzieś to określenie...) - jesteśmy wege, jemy - NIE JESTESMY, koniec, po co oszukiwać samego siebie i innych> Ja się swoją dietą nie chwalę wszem i wobec, jakie to modne i wspaniałe być wege (na forum powiedzmy, że jestem anonimowa), kilku znajomych dowiedziało się przypadkowo, np. kumpel z którym byłam na studniówce, a znam go od 3 lat, dowiedział się właśnie na studniówce i był bardzo zaskoczony... z pozostałymi znajomymi podobnie.
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
powtarzam pytanie
co z butami robicie??? gdzie kupujecie potrzebne mi fajne ladne modne sandaly na szpili znajde gdzies takie?>
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Czy wiekszosc to wszyscy? Czy jesli ktos nie je miesa, a nosi skorzane buty, to nie jest wegetarianinem? Wg mnie jest, to ze dla Ciebie to jest wybor filozoficzno-etyczny (?), to nie znaczy ze tak jest dla wszystkich. Mnie osobiscie dziwi w tym mysleniu o dobru zwierzat - bo to jest zaklocenie normalnego funkcjonowania ekosystemow, gatunek dominujacy wyznacza normy, inne sie albo przystosowuja, albo umieraja. To jakbym plakal nad hekatomba ogranizmow oddychajacych beztlenowo gdy bakterie wyksztalcily zdolnosc foto syntezy. Nie krytykuje nikogo, tylko sie pytal jakie jest tego uzasadnienie? Gdyby wszyscy sie przezucili na wegetarianizm, albo jeszcze lepiej, weganizm dla dobra swinek krowek i kurczakow, to by wszystkie te zwierzeta zostaly wymordowane/wyginelyby. Trzecia sprawa - piszesz o wege jako o filozofii, naprawde mnie interesuje zapoznanie sie z materialami na ten temat, jesli faktycznie sa, wiec ponawiam prosbe o nie. Cytat:
Cytat:
A co to takiego jest szowinista gatunkowy? A jak ktos je mieso, to jest co, Mengele gatunkowy czy cos w tym guscie? Cytat:
Jeżeli ktoś je ryby to jest jaroszem a nie wegetarianinem. Cytat:
Cytat:
-------- Na koniec, prosze o spokojna rzeczowa odpowiedz na moje pytania ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
wiesz co croaker siejesz zamet
zaczynasz wypisywac glupoty powiedz mi od kiedy fasola czy szczypiorek to zwierzeta ktore czuja i mysla?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
przyklad z wikipedii pod ktorym sie podpisuje
Wegetarianie uważają, że zwierzęta cierpią i powinny być lepiej traktowane. Sprzeciwiają się oni brutalnemu zabijaniu zwierząt na farmach i nadmiernej produkcji mięsa. Wielu z nich wierzy, że nie powinni spożywać mięsa dla dobra wszystkich żywych stworzeń. Dlatego rezygnują z diety mięsnej. Niektórzy z etycznych wegetarian porównują zwierzęta do ludzi — zwierzę nie chce zginąć, jednak nie ma żadnego wyboru i zostaje siłą zaciągnięte do rzeźni. Wszystkie inne zwierzęta, jego przyjaciele i rodzina będą cierpieć po jego stracie. Samo zwierzę ma także pragnienia na przyszłość i ma prawo cieszyć się z życia, nie powinno cierpieć i być zabite tylko po to, aby wyżywić człowieka, gdy istnieją dla niego lepsze metody pożywienia. Dla niektórych wegetarianizm jest także stylem życia opierającym się na ścisłych regułach etycznych nieszkodzenia innym istotom żywym, ściśle powiązanym z szeroko rozumianą ekologią. Wielu wegan nie je jaj i nabiału z przekonania, że przy przemysłowym charakterze ich produkcji zwierzęta cierpią nie inaczej niż przy zabijaniu. Współczesny wegetarianizm jest wyborem stylu życia, u podstawy którego leżą przede wszystkim względy humanitarne, intelektualne, zdrowotne, ekologiczne, a także ekonomiczne w skali makro, czyli całej naszej planety.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2008-04-28 o 22:53 Powód: do[piski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Balerinki w New Yorkerze (nigdy więcej...), adidasy nie pamiętam, bo dawno nie kupowałam, szpilki na studniówkę ze skórki ekologicznej w CCC ![]() Cytat:
![]() ![]() Coś jeść trzeba, niestety nie poświęcę się i nie umrę z głosu, żeby żadna roślinka przeze mnie nie umarła; może i rośliny też coś czują, ale bardziej przemawia do mnie świnka, która chcąc nie chcąc, idzie na rzeź czy kury przetrzymywane w ciasnych klatkach, które nigdy nie zaznały świeżego powietrza i kawałka wolnej przestrzeni niż taka marchewka czy szczypiorek ![]()
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
tjaaa buty z ccc rozwalajace sie po 2 miesiacach
mialam sandalki na koturnach... odparzaly mi stopy w zeszlym roku kupilam sliczne plaskie tbary w promodzie... po miesiacu zaczely smierdziec spod byl z materialu.... to jakas totalna porazka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | ||||||
BAN stały
|
Nie widziałem akurat, był tu wklejony? To raz, a dwa, na podstawie wikipedii to ja Ci mogę udowodnić, że słoń jest ptakiem.
Cytat:
Jak to "nadmiernej"? A kiedy by nie była "nadmierna"? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast się nie zgadzam ze stwierdzeniem "współczesny wegetarianizm jest tym czy tamtym", bo jest wiele powodów przyjęcia takiej lub innej diety wegetariańskiej. Tak jak ktoś szanuje Twoje, tak pozwól innym mieć ich ![]() No i na koniec - wybacz, ale ekonomiczne to akurat nieprawda; nie ma żadnej wykładni ekonomicznej, która by usprawiedliwiała/uzasadniała wegetarianizm. Nija_ - kryterium jak kryterium, ani lepsze ani gorsze ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Rozeznanie
|
Croaker jak już pisałam to nie jest istotne jak kogoś nazywamy, dla niego ważne jest to jak pottępuje a nie jekie nosi miano, ważne by działał zgodnie ze swym sumieniem swoimi poglądami. Powołujesz się na to że rośliny czują (swoją drogą często z braku konkretnych argumentów by pokazać "bezsens" bycia wege ludzie wykorzystują ten z palca wyssany argument). Zwierzęta zabijają się nawzajem nie dla zabawy tak jak ludzie ale po to by przeżyć, to co zwierzak upoluje to zjada, przypomnij sobie ile razy jadłeś z nudów dla czystej przyjemności albo ile razy nadmiar jedzenia lądował w koszu na śmieci? Kto z ludzi chciałby być na miejscu zwierzaków gdyby do władzy doszedł inny gatunek a człowiek straciłby prym? Polecam zapoznanie się choćby ze stronami http://www.peta.org/ i http://www.empatia.pl/ oraz z pracami Petera Singera, który bardzo dobrze wyjaśnia ideę bycia osobą nie spożywającą mięsa e względu na wyznawany podląd. Dla zainteresowanych polecam również poczytać sobie na temat "zielonego anarchizmu".
A tak na marginesie to chyba wiadomo że najzdrowsze dla człowieka jest mięso innego człowieka. Może warto pójść w tym kierunku skoro Ziemia jest i tak przeludniona? Edytowane przez nietoperek22 Czas edycji: 2008-04-29 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
A ryba to nie jest mięso?
Poza tym "jarosz" to po prostu inna, bardziej archaiczna nazwa "wegetarianina". Te słowa maja jednakowe znaczenie i mogą być używane zamiennie. Prosze przeczytac ze zrozumieniem i sprawdzić w słownikach ![]()
![]() |
#294 | ||||
Konto usunięte
|
no to jeszcze ja się do dyskusji dołączę
![]() dieta nie jest powodem do chwalenia się. ja tylko pokazałam przykładową sytuację ![]() a czy ktoś twierdzi, że nie ma czegoś takiego? ja tylko mówię, że semi-, ichti-, pesco- wegetarianizmy to nie są odmiany diety wegetariańskiej. bo nie są ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() nikt tu nie twierdzi że nie ma żadnego semiewegetarianizmu, ichtiwegetarianizmu, czy pescowegetarianizmu. my tu tylko uparcie mówimy, że wbrew bardzo sugerującej nazwie nie są to żadne odmiany i rodzaje wegetarianizmu ![]() jeszcze raz - wyciąg z wikipedii dla upartych ![]() Ichtiwegetarianizm (również zwany peskowegetarianizmem od słowa pesco - z łac. ryba) - dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu niesłusznie uznawanego za odmianę wegetarianizmu. Semiwegetarianizm (semi - łac. pół) - odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa, zbliżona do diety wegetariańskiej, różniąca się od niej zasadniczo spożywaniem niektórych rodzajów mięsa - drobiu, ryb i innych wikipedia to tylko przykład. to samo znalazło by się raczej w każdej innej porządnej encyklopedii. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
1 nie zmuszam nikogo do przyjmowania moich pogladow tylko wkleilam cytat z wiki zeby pokazac jak ja o tym mysle
wiec croaker prosze mi nie sugerowac nic-faszystka nie jestem i nikogo nie zmuszam ok wiki nie jest wiarygodna zawsze ale akurat artykul to prawda jezeli potrzebujesz innego dowodu na to co mowie poszukaj sobie w internecie filozofia nie musi sie wiazac z byciem wege ale prawda jest taka ze dla wiekszosci ludzi tak jest zwierzeta morduja sie miedzy soba...ale my nie musimy nie jestesmy miesozerni prawda?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
Niepotrzebnie się denerwujecie.
Ile ludzi - tyle poglądów i każdy znajdzie w internecie "dowody" swojej racji. Dla kogoś kto uważa wegetarianizm za styl życia bedzie irytujące to, że ktoś je np ryby lub "tylko drób" i mówi "jestem wege". Ja zrezygnował ze wszystkiego "co ma oczy" i wcale nie napisałam sobie na czole "wegetarianka" - wszelkie przyjmowanie sobie na wlasność nazwy powinno wyjść z czasem,a nie po tygodniu bez mięsa. To nie nazewnictwo się liczy, a czyny.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() O nienienie, to dopiero jest dobre. ![]() Wirtualna piątka, hehe. Cytat:
Generalnie dyskusja wielce zabawna, dziekuję bardzo za poranną rozrywkę. ;-)
![]() |
![]() |
#298 | ||
Zakorzenienie
|
W biologicznym/anatomicznym tego słowa znaczeniu tak, w potocznym/spożywczym znaczeniu - nie. Dlatego nie słyszy się żeby ktoś przyrządzał "mięso ryby" tylko rybę. Jeżeli poprosi się kelnera w restauracji o zaproponowanie czegoś z dań mięsnych ten nie zaproponuje halibuta czy dorsza ale steki i kotlety. Mięso ryb sprzedaje się zwykle w sklepach "rybnych" a nie "mięsnych". Przez dietetyków i kucharzy są wymieniane oddzielnie, wyniki goglowania na chybił trafił:
http://www.osesek.pl/miesa-ryby/ http://www.bookmaster.pl/ksiazka/61110.xhtml Cytat:
Cytat:
W środowisku wegetarian te dwa określenia nie są używane zamiennie.
![]() |
![]() |
#299 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w potocznym znaczeniu ryba to nie mięso ![]() Jesli przypadkiem kupie cielęcine (a nie mieso z cielecia) to już mozna zjeść, bo nie ma w nazwie "mięsa". Nie bywam w środowisku wegetarian ale z tego co widze to nie dosyć, że mylą pojęcia i używaja starych słow niezgodnie z ich pierwotnym znaczeniem to jeszcze są dosyc pokrętni i lekko (z żalem to pisze) zakłamani. No jasne, rybe można zjeść, bo to nie mięso ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.