![]() |
#271 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wyprawka dla niemowlaka, rzeczy ZBĘDNE. :)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
U nas zbędne okazały się:
- zasypka, oliwka, kremy z cynkiem na odparzenia - dwóch pierwszech nie używaliśmy ani razu, kremu z cynkiem bardzo sporadycznie, mamy trzy tubki, a zużyliśmy 1/2 jednej tubki w pól roku (przez pierwszy miesiąc używaliśmy Linomag, ale i tak nam zostały nieotwarte opakowania - nie ma co kupować na zapas) - noworodka ubierałam w spiochy i połspiochy, ale później zalowałam, że kupiłam je też w wiekszych rozmiarach, u nas lepiej sprawdzały się rampersy i dresowe spodenki, na noc pajace - krem dla niemowlaka/balsam - niedrapki - uzylismy raz w szpitalu, za to moja znajoma uzywala nawet w 3, 4 miesiacu, wiec to wszystko zalezy od dziecka i rodzicow ![]() - herbatki na laktacje - chyba ze dla walorów smakowych ![]() - spiworka uzywalismy od około 4 miesiaca skonczonego, na szczescie mielismy kupiony duzy rozmiar, wczesniej syn spal otulony we flanelowej pieluszcze lub w kocyku, miał zbyt silny odruch moro - bluzki - sa ok, ale kilka sztuk i dla większego niż noworodek dziecka, zeby ubrac na cebulkę np na body z krótkim rękawkiem (my mamy po dwie w rozmiarze z długim rękawkiem, bawełniane, wystarcza), dla noworodka lepsze zamiast bluzek sa kaftaniki zakładane na body, jak jest chłodniej w domu - bawełniane czapki - użyliśmy raz (pewnie 'zimowym' noworodkom będa bardziej przydatne?) Wszystko inne, co mielismy, uzywalismy, badz nadal uzywamy ![]() Edytowane przez jenna2202 Czas edycji: 2015-10-28 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
wbrew obawom rzeczy zbednych malo nakupowalam, natomiast to co pokupowala mi rodzina w prezencie to juz kompletnie inna sprawa:
-herbatki na kolki-dziecie na szczescie nie mialo -szampon do wloskow-niby ma na glowie ale tak malo ze nie uzywamy, moze w przyszlosci -szumis-tez sie naczytalam na temat dobroczynnosci szumow itd i dziecie mialo w nosie czy szumi czy nie, teraz sie o tyle przydaje ze jest ciezszy niz inne misie wiec klade obok Malej a na nim klade jej reke wiec czuje jakby ktos obok niej stale byl -spiochy-kupione przez rodzine z polski, uzywalam tylko spiochow angielskich-czyli w polskim nazewnictwie pajacow, gdyby nie to ze Mala po operacji nie moze zginac rak w lokciach nie uzywalabym praktycznie w ogole -ozdobne sukienki i ubranka zapinane na plecach, kompletnie nieprzydatne, niektorych w ogole nie ubralam -grube rajstopki-zapowiedzialam sobie ze nie bede meczyc dziecka ubieraniem tego paskudztwa i z wiekszosci juz wyrosla nawet metki zostaly cdn, dziecie placze ![]()
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
co mi sie jeszcze przypomnialo:
warto zwrocic uwage przy zakupie spiochow/pajacow ile maja napow do zapinania. wiekszosc rozpina sie min na nogach i w kilku na dlugosc calej nozki byl tylko jeden nap, plus jeden w kroku... ubralam dziecie, w 5 sekund wyfikala sobie stope, zdjelam i ubralam inne. chyba z 3 -4 od razu przez to odlozylam do pudla nieubierane. pajace z weluru chyba-nielubilam, nieubieralam, moim zdaniem ja "gryzly" nie zawsze warto tez sluchac doradzania sprzedawczyn-im placa za to zeby sprzedac jak najwiecej, najdrozej-mojej tesciowej wcisnely komplet ubranek z bawelny "antyalergicznej" , zaplacila kupe kasy a ja i tak ubieralam wszystko co mialam nie patrzac, antyalergiczne czy nie i dziecie nic nie odczulo. ja nie neguje, jesli kogos stac to niech kupuje, ale wiadomo ze wraz z dzieckiem mamy mnooostwo wydatkow. tak samo jak specjalny komplet ksiazeczek dla malej ze niby tylko takich mozna uzywac bo sa specjalnie zafoliowane a dzieci wszystko do buzi biora... no i owszem wszystko biora lacznie gryzakami i zabawkami ktore uprzednio wytra o podloge itd, ksiazeczki wiec tez ma naprawde rozne i szczerze mowiac bardziej jej sie podobaja te "niezafoliowane" ale takie ktore maja dodatkowo wstawki z roznych materialow, tekstur itp
![]() |
![]() |
#275 |
Przyczajenie
|
U nas całkowicie zbędne okazały się:
- kremy na odparzenia - waciki przeznaczone dla niemowląt, - wszystkie ciuszki, które mają guziczki na plecach, - łapki niedrapki (założone dosłownie jeden raz po przyjeździe ze szpitala do domu, - rożek niemowlęcy (w ogóle nieużywany) - szlafroczek (dla noworodka całkowicie zbędna rzecz) - wanienka (mamy w domu wannę i od początku w niej kąpaliśmy nasze maleństwo) - karuzela nad łóżeczko ( całkowity brak zainteresowania przez pierwsze 4 miesiące, za to później ciągnęła za misie, co mogło się skończyć guzem w przypadku zerwania) tak czy siak na pewno nie działała na małą uspokajająco czy usypiająco - wręcz przeciwnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#277 |
BAN stały
|
Nie wyobrazam sobie kąpać niemowlaka klęcząc na podłodze koło prysznica. Wanienka na stojaku to minimum komfortu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wanienka dla mnie to minimum bo mamy stół dobrej wysokości, gdyby go nie było to też bym się zdecydowała na stojak. I jeszcze zamiennik: zamiast niedrapek/rękawiczek/skarpetek na rączki, które momentalnie spadały na początku uwielbiałam body/pajace z takim wywijanym rękawkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Przyczajenie
|
Moja córka ważyła 3750 jak się urodziła, wiec nie należała do najmniejszych. Na wyjście ze szpitala miała kupiony kombinezon 56rozm. i tonęła w nim, ale mi się nie udało znaleźć mniejszego. Ten 56 wystarczył na 1,5 miesiąca. Mała rodziła się na początku grudnia więc niestety w ciągu jednej zimy potrzebne były dwa kombinezony...
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mieliśmy wanienkę na dwóch stabilnych krzesłach i było spoko.
![]() |
![]() |
#281 |
BAN stały
|
Oczywiscie krzesla jako stojak są jak najbardziej ok ;-) mialam na myśli podwyższenie zeby nie klęczeć na podłodze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
my mamy wanienkę i to bez stojaka. dopóki mieszkaliśmy na starym mieszkaniu to kąpaliśmy albo na pralce (jeśli we 2kę), albo musiałam sobie wanienkę przenieść do pokoju, jesli kąpałam sama. teraz kąpiemy w kuchni na podłodze i żyjemy. oczywiście po cesarce też sobie nie wyobrażam takich akrobacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Konto usunięte
|
My chcieliśmy na stole, po pierwszej kąpieli tz poleciał po stojak do wanienki
![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
A jakie ubranka najlepiej u was się sprawdziły przy raczkującym dziecku?
![]() |
![]() |
#285 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Ja tam nie obawiam się tego co będzie po porodzie, bo będę miała zapewnioną pomoc. Wanienki nie kupuję w takim razie bo z tego co czytam da się bez niej obejść
![]()
![]() |
#288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Buc
|
Cytat:
![]() ![]() Bodziak plus spodnie dresowe dają rade.
![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie duża oszczędność, zważywszy że wanienka to koszt jakichś 40 zł. ![]() My kupiliśmy ta większą i synek kąpie się w niej nadal, (18 msc), tyle że teraz wstawiamy ją do dużej wanny.
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Konto usunięte
|
Jako ze mamy wszystkiego po dwa komplety (tak jakbyśmy mieszkali w dwóch miejscach) to napisze tylko, ze wanienka z ikei jest do kitu, moj mały w wieku 3 miesięcy przestał sie mieścić. Lepsze sa te większe a w ogóle im większa tym lepsza
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Moderator
|
My cały czas kąpiemy w tej z Ikei, a młody ma 20 m-cy
![]() Ale zaczęliśmy w niej kąpać jak już stabilnie siedział, bo wcześniej miał taką długą i płytką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
A ja wolę kleknac przy wannie (mala wanienka w dużej wannie) niz dźwigać ją z wodą. Zresztą z moimi możliwościami to zaraz bym rozlala
![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Bez roznicy. Moja nie wytarla kolan w żadnych spodniach. A ubieralam jem dresiki lub leginsy.
![]() |
#296 |
Przyczajenie
|
![]()
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Przejdę od razu do konkretów, jestem w szóstym miesiącu ciąży i chcę zacząć się rozglądać za ciuszkami, wszelkimi pierdółkami dla maleństwa i między innymi pieluszkami. Moje pytanie brzmi: które pieluchy jednorazowe wybrać, czym się kierować przede wszystkim, czy kupić po paczce z "każdej" firmy? Ile tego mam kupić - dziecko rośnie - wiadomo - ale na ile mi mniej więcej starczy pierwszy rozmiar?... Kurcze no nic nie wiem, pomóżcie ! ![]() ![]() ![]() Tylko bardzo proszę o niesprzeczanie się które są dobre które złe - wystarczy opinia czy dane pieluszki się sprawdziły. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do świeżych/doświadczonych mam - szukam porady :)
hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jeśli chodzi o kosmetyki od początku używamy Hippa - ponoć najmniej szkodliwej chemii mają, ale też babydream z rossmanna też są ok ![]() ![]() ![]() a tak naprawdę na początku nigdy nie wiadomo czy nie uczulą - ja sugerowałam się analizami z w/w strony i jakoś się udało ![]()
"Prawdziwa wiara to nie modlitwa bez końca. To ufność, że Bóg usłyszał Cię za pierwszym razem." Mateuszek ![]() ![]() Edytowane przez rena5 Czas edycji: 2015-11-16 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Nie kupuj pieluch na zapas. Jak uczulą to co z nimi zrobisz.
Kup 1 paczkę do szpitala. Siostra przy 2 dzieci używała Dada z biedronki.
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Do świeżych/doświadczonych mam - szukam porady :)
Ja miałam kupione 1 trzech rożnych firm ( po jednej paczce). U nas sprawdziły się pamersy. Nie kupowałam na zapas i dobrze bo z 2 Mała szybko wyrosła.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#300 |
Konto usunięte
|
Nie kupuj niczego za dużo (ani pieluch ani kosmetyków) i zacznij od rzeczy z niższej półki cenowej - np. Dady zamiast Pampersów, a do kąpieli polecam bardzo kosmetyki Babydream. Jakby się okazało, że coś uczula albo podrażnia, to wtedy się zastanowisz nad czymś innym.
Akurat u nas od początku Pampersy, kilka razy próbowałam innych, ale zawsze z podkulonym ogonem wracałam do Pampów. Jedne odparzały, inne przesikiwał. Ale różne są potrzeby dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:53.