Wyprawka dla niemowlaka, rzeczy ZBĘDNE. :) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-27, 13:03   #271
barbara_kzo
Raczkowanie

Dot.: Wyprawka dla niemowlaka, rzeczy ZBĘDNE. :)

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
serio, dzieciaki aż tak często ściągają skarpety?? Szymkowi się do tej pory nigdy nie zdarzyło
Swoja droga to jest bardzo dobre ćwiczenie dla dziecka. Jak jeździłam z córką na rehabilitację to Pani sama kazala nam zachecac do ciagania za skarpetki. Nie pamietam czemu to mialo sluzyc, ale tak bylo
Stary 2015-10-28, 12:47   #272
jenna2202
Raczkowanie

U nas zbędne okazały się:
- zasypka, oliwka, kremy z cynkiem na odparzenia - dwóch pierwszech nie używaliśmy ani razu, kremu z cynkiem bardzo sporadycznie, mamy trzy tubki, a zużyliśmy 1/2 jednej tubki w pól roku (przez pierwszy miesiąc używaliśmy Linomag, ale i tak nam zostały nieotwarte opakowania - nie ma co kupować na zapas)
- noworodka ubierałam w spiochy i połspiochy, ale później zalowałam, że kupiłam je też w wiekszych rozmiarach, u nas lepiej sprawdzały się rampersy i dresowe spodenki, na noc pajace
- krem dla niemowlaka/balsam
- niedrapki - uzylismy raz w szpitalu, za to moja znajoma uzywala nawet w 3, 4 miesiacu, wiec to wszystko zalezy od dziecka i rodzicow
- herbatki na laktacje - chyba ze dla walorów smakowych
- spiworka uzywalismy od około 4 miesiaca skonczonego, na szczescie mielismy kupiony duzy rozmiar, wczesniej syn spal otulony we flanelowej pieluszcze lub w kocyku, miał zbyt silny odruch moro
- bluzki - sa ok, ale kilka sztuk i dla większego niż noworodek dziecka, zeby ubrac na cebulkę np na body z krótkim rękawkiem (my mamy po dwie w rozmiarze z długim rękawkiem, bawełniane, wystarcza), dla noworodka lepsze zamiast bluzek sa kaftaniki zakładane na body, jak jest chłodniej w domu
- bawełniane czapki - użyliśmy raz (pewnie 'zimowym' noworodkom będa bardziej przydatne?)

Wszystko inne, co mielismy, uzywalismy, badz nadal uzywamy ale nie kupowalismy wszystkiego, co jest polecane w 'internetach', raczej podstawowe rzeczy, a pozniej maz dokupil, jak cos było potrzebne.

Edytowane przez jenna2202
Czas edycji: 2015-10-28 o 12:58
jenna2202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-29, 08:44   #273
madziara_07
Zadomowienie

wbrew obawom rzeczy zbednych malo nakupowalam, natomiast to co pokupowala mi rodzina w prezencie to juz kompletnie inna sprawa:
-herbatki na kolki-dziecie na szczescie nie mialo
-szampon do wloskow-niby ma na glowie ale tak malo ze nie uzywamy, moze w przyszlosci
-szumis-tez sie naczytalam na temat dobroczynnosci szumow itd i dziecie mialo w nosie czy szumi czy nie, teraz sie o tyle przydaje ze jest ciezszy niz inne misie wiec klade obok Malej a na nim klade jej reke wiec czuje jakby ktos obok niej stale byl
-spiochy-kupione przez rodzine z polski, uzywalam tylko spiochow angielskich-czyli w polskim nazewnictwie pajacow, gdyby nie to ze Mala po operacji nie moze zginac rak w lokciach nie uzywalabym praktycznie w ogole
-ozdobne sukienki i ubranka zapinane na plecach, kompletnie nieprzydatne, niektorych w ogole nie ubralam
-grube rajstopki-zapowiedzialam sobie ze nie bede meczyc dziecka ubieraniem tego paskudztwa i z wiekszosci juz wyrosla nawet metki zostaly

cdn, dziecie placze
Stary 2015-11-01, 14:28   #274
madziara_07
Zadomowienie

co mi sie jeszcze przypomnialo:

warto zwrocic uwage przy zakupie spiochow/pajacow ile maja napow do zapinania. wiekszosc rozpina sie min na nogach i w kilku na dlugosc calej nozki byl tylko jeden nap, plus jeden w kroku... ubralam dziecie, w 5 sekund wyfikala sobie stope, zdjelam i ubralam inne. chyba z 3 -4 od razu przez to odlozylam do pudla nieubierane.

pajace z weluru chyba-nielubilam, nieubieralam, moim zdaniem ja "gryzly"

nie zawsze warto tez sluchac doradzania sprzedawczyn-im placa za to zeby sprzedac jak najwiecej, najdrozej-mojej tesciowej wcisnely komplet ubranek z bawelny "antyalergicznej" , zaplacila kupe kasy a ja i tak ubieralam wszystko co mialam nie patrzac, antyalergiczne czy nie i dziecie nic nie odczulo. ja nie neguje, jesli kogos stac to niech kupuje, ale wiadomo ze wraz z dzieckiem mamy mnooostwo wydatkow. tak samo jak specjalny komplet ksiazeczek dla malej ze niby tylko takich mozna uzywac bo sa specjalnie zafoliowane a dzieci wszystko do buzi biora... no i owszem wszystko biora lacznie gryzakami i zabawkami ktore uprzednio wytra o podloge itd, ksiazeczki wiec tez ma naprawde rozne i szczerze mowiac bardziej jej sie podobaja te "niezafoliowane" ale takie ktore maja dodatkowo wstawki z roznych materialow, tekstur itp
Stary 2015-11-02, 14:25   #275
tarsiss
Przyczajenie

U nas całkowicie zbędne okazały się:
- kremy na odparzenia
- waciki przeznaczone dla niemowląt,
- wszystkie ciuszki, które mają guziczki na plecach,
- łapki niedrapki (założone dosłownie jeden raz po przyjeździe ze szpitala do domu,
- rożek niemowlęcy (w ogóle nieużywany)
- szlafroczek (dla noworodka całkowicie zbędna rzecz)
- wanienka (mamy w domu wannę i od początku w niej kąpaliśmy nasze maleństwo)
- karuzela nad łóżeczko ( całkowity brak zainteresowania przez pierwsze 4 miesiące, za to później ciągnęła za misie, co mogło się skończyć guzem w przypadku zerwania) tak czy siak na pewno nie działała na małą uspokajająco czy usypiająco - wręcz przeciwnie.
tarsiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 19:17   #276
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tarsiss Pokaż wiadomość
U nas całkowicie zbędne okazały się:
- kremy na odparzenia
- waciki przeznaczone dla niemowląt,
- wszystkie ciuszki, które mają guziczki na plecach,
- łapki niedrapki (założone dosłownie jeden raz po przyjeździe ze szpitala do domu,
- rożek niemowlęcy (w ogóle nieużywany)
- szlafroczek (dla noworodka całkowicie zbędna rzecz)
- wanienka (mamy w domu wannę i od początku w niej kąpaliśmy nasze maleństwo)
- karuzela nad łóżeczko ( całkowity brak zainteresowania przez pierwsze 4 miesiące, za to później ciągnęła za misie, co mogło się skończyć guzem w przypadku zerwania) tak czy siak na pewno nie działała na małą uspokajająco czy usypiająco - wręcz przeciwnie.
Właśnie zastanawiam się nad sensem zakupu wanienki. Mam głęboki brodzik i myślałam nad zakupem jedynie leżaczka do kąpieli. Co o tym myślicie?

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 19:35   #277
Ingrid80
BAN stały

Nie wyobrazam sobie kąpać niemowlaka klęcząc na podłodze koło prysznica. Wanienka na stojaku to minimum komfortu.
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 20:05   #278
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Nie wyobrazam sobie kąpać niemowlaka klęcząc na podłodze koło prysznica. Wanienka na stojaku to minimum komfortu.
Nam przyszło kilka razy kąpać dziecko w polowych warunkach i nigdy więcej a już na pewno nie dałabym rady uskuteczniać takich akrobacji przez pierwszy miesiąc po cesarce.
Wanienka dla mnie to minimum bo mamy stół dobrej wysokości, gdyby go nie było to też bym się zdecydowała na stojak.

I jeszcze zamiennik: zamiast niedrapek/rękawiczek/skarpetek na rączki, które momentalnie spadały na początku uwielbiałam body/pajace z takim wywijanym rękawkiem
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 12:35   #279
ewamyska
Przyczajenie

Moja córka ważyła 3750 jak się urodziła, wiec nie należała do najmniejszych. Na wyjście ze szpitala miała kupiony kombinezon 56rozm. i tonęła w nim, ale mi się nie udało znaleźć mniejszego. Ten 56 wystarczył na 1,5 miesiąca. Mała rodziła się na początku grudnia więc niestety w ciągu jednej zimy potrzebne były dwa kombinezony...
ewamyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 14:40   #280
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość

My mieliśmy wanienkę na dwóch stabilnych krzesłach i było spoko.
Stary 2015-11-04, 14:48   #281
Ingrid80
BAN stały

Oczywiscie krzesla jako stojak są jak najbardziej ok ;-) mialam na myśli podwyższenie zeby nie klęczeć na podłodze.
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-04, 14:50   #282
Michiru
Zakorzenienie

my mamy wanienkę i to bez stojaka. dopóki mieszkaliśmy na starym mieszkaniu to kąpaliśmy albo na pralce (jeśli we 2kę), albo musiałam sobie wanienkę przenieść do pokoju, jesli kąpałam sama. teraz kąpiemy w kuchni na podłodze i żyjemy. oczywiście po cesarce też sobie nie wyobrażam takich akrobacji
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 19:05   #283
201710041131
Konto usunięte

My chcieliśmy na stole, po pierwszej kąpieli tz poleciał po stojak do wanienki

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 08:55   #284
kalusia87
Zakorzenienie

A jakie ubranka najlepiej u was się sprawdziły przy raczkującym dziecku?
Stary 2015-11-11, 11:34   #285
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość

Body i rajstopy do tego
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 17:09   #286
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
my mamy wanienkę i to bez stojaka. dopóki mieszkaliśmy na starym mieszkaniu to kąpaliśmy albo na pralce (jeśli we 2kę), albo musiałam sobie wanienkę przenieść do pokoju, jesli kąpałam sama. teraz kąpiemy w kuchni na podłodze i żyjemy. oczywiście po cesarce też sobie nie wyobrażam takich akrobacji
kapiemy w wanience na podlodze, ze stojaki istnieja nie wiedzialam, w sklepach u nas nie widzialam, mialam cesarke i jakos zyje mimo tego kleczenia, z tym ze pierwsza kapiel jej urzadzilismy jak miala 6 dni
Stary 2015-11-11, 17:40   #287
MiniMonix
Zakorzenienie

Ja tam nie obawiam się tego co będzie po porodzie, bo będę miała zapewnioną pomoc. Wanienki nie kupuję w takim razie bo z tego co czytam da się bez niej obejść zakupię jedynie leżaczek do kąpieli i będzie ok

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 19:34   #288
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
Ja tam nie obawiam się tego co będzie po porodzie, bo będę miała zapewnioną pomoc. Wanienki nie kupuję w takim razie bo z tego co czytam da się bez niej obejść zakupię jedynie leżaczek do kąpieli i będzie ok
heh w mojej angielskiej ksiazce ciazowej w ogole odradzali zakup wanienki,jak juz to lepiej chociazby duza miske ktora sie potem jeszcze do czegos przyda lub w ogole najlepiej kapac dziecko w umywalce
Stary 2015-11-12, 14:23   #289
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość
heh w mojej angielskiej ksiazce ciazowej w ogole odradzali zakup wanienki,jak juz to lepiej chociazby duza miske ktora sie potem jeszcze do czegos przyda lub w ogole najlepiej kapac dziecko w umywalce
Ja teraz w wanience młodego myję łapy psa po spacerze. nie moge więc powiedzieć, że wanna się nie przydała.

Cytat:
Bodziak plus spodnie dresowe dają rade.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-12, 19:01   #290
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość

Faktycznie duża oszczędność, zważywszy że wanienka to koszt jakichś 40 zł.
My kupiliśmy ta większą i synek kąpie się w niej nadal, (18 msc), tyle że teraz wstawiamy ją do dużej wanny.
Stary 2015-11-12, 19:21   #291
pani-jesień
Zakorzenienie

Mój 15-miesięczniak też jest kąpany w wanience. Nie wiem, czemu wanienka uważana jest za zbędny zakup.
Stary 2015-11-12, 19:54   #292
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Mój 15-miesięczniak też jest kąpany w wanience. Nie wiem, czemu wanienka uważana jest za zbędny zakup.
Akurat w UK dzieci czesto sie kapie w zlewie, wiec tak, dla wielu Anglikow wanienka to wydatek zbedny
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 07:37   #293
201710041131
Konto usunięte

Jako ze mamy wszystkiego po dwa komplety (tak jakbyśmy mieszkali w dwóch miejscach) to napisze tylko, ze wanienka z ikei jest do kitu, moj mały w wieku 3 miesięcy przestał sie mieścić. Lepsze sa te większe a w ogóle im większa tym lepsza

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-13, 08:40   #294
teQiba
Moderator

My cały czas kąpiemy w tej z Ikei, a młody ma 20 m-cy
Ale zaczęliśmy w niej kąpać jak już stabilnie siedział, bo wcześniej miał taką długą i płytką.
Stary 2015-11-13, 09:31   #295
barbara_kzo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
My mieliśmy wanienkę na dwóch stabilnych krzesłach i było spoko.
A ja wolę kleknac przy wannie (mala wanienka w dużej wannie) niz dźwigać ją z wodą. Zresztą z moimi możliwościami to zaraz bym rozlala

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Bez roznicy. Moja nie wytarla kolan w żadnych spodniach. A ubieralam jem dresiki lub leginsy.
Stary 2015-11-16, 10:52   #296
daariaankaa
Przyczajenie

Smile Do świeżych/doświadczonych mam - szukam porady :)

Cześć dziewczyny Jest to mój pierwszy wątek na tym forum, proszę o cierpliwość
Przejdę od razu do konkretów, jestem w szóstym miesiącu ciąży i chcę zacząć się rozglądać za ciuszkami, wszelkimi pierdółkami dla maleństwa i między innymi pieluszkami.
Moje pytanie brzmi: które pieluchy jednorazowe wybrać, czym się kierować przede wszystkim, czy kupić po paczce z "każdej" firmy? Ile tego mam kupić - dziecko rośnie - wiadomo - ale na ile mi mniej więcej starczy pierwszy rozmiar?... Kurcze no nic nie wiem, pomóżcie !

Tylko bardzo proszę o niesprzeczanie się które są dobre które złe - wystarczy opinia czy dane pieluszki się sprawdziły.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
daariaankaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 11:40   #297
rena5
Zakorzenienie

Dot.: Do świeżych/doświadczonych mam - szukam porady :)

hej urodziłam w czerwcu więc jestem świeżą mamą miałam kupione 2 opakowania "1" z firmy dada i się sprawdziły, ale powiem szczerze, że od "2" kupujemy już pampersy, bo są bardziej miękkie. Musisz spróbować co będzie dobre dla Twojego maluszka - trochę tak na chybił-trafił się kupuje, bo nigdy nie wiadomo jaką będzie miał skórkę ja teraz kupiłabym 1 góra 2 opakowania (bo przecież zawsze można dokupić) i chyba jednak bardziej skłaniałabym się ku pampersom nie ma co kupować więcej, bo może się zdarzyć tak, że nie przypasują Wam (np. mogą odparzyć) albo dziecko urodzi się duże i szybko wyrośnie

jeśli chodzi o kosmetyki od początku używamy Hippa - ponoć najmniej szkodliwej chemii mają, ale też babydream z rossmanna też są ok polecam stronę srokao.pl, gdzie są analizy kosmetyków i innych rzeczy m.in. dla dzieci mnie pomogło to wybrać właśnie kosmetyki

a tak naprawdę na początku nigdy nie wiadomo czy nie uczulą - ja sugerowałam się analizami z w/w strony i jakoś się udało

Mateuszek -> cuda się zdarzają

Edytowane przez rena5
Czas edycji: 2015-11-16 o 15:37
rena5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 11:42   #298
Devon_rose
Zakorzenienie

Nie kupuj pieluch na zapas. Jak uczulą to co z nimi zrobisz.
Kup 1 paczkę do szpitala.
Siostra przy 2 dzieci używała Dada z biedronki.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 11:48   #299
czarownica_tea
Zakorzenienie

Do świeżych/doświadczonych mam - szukam porady :)

Ja miałam kupione 1 trzech rożnych firm ( po jednej paczce). U nas sprawdziły się pamersy. Nie kupowałam na zapas i dobrze bo z 2 Mała szybko wyrosła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 13:41   #300
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Nie kupuj niczego za dużo (ani pieluch ani kosmetyków) i zacznij od rzeczy z niższej półki cenowej - np. Dady zamiast Pampersów, a do kąpieli polecam bardzo kosmetyki Babydream. Jakby się okazało, że coś uczula albo podrażnia, to wtedy się zastanowisz nad czymś innym.

Akurat u nas od początku Pampersy, kilka razy próbowałam innych, ale zawsze z podkulonym ogonem wracałam do Pampów. Jedne odparzały, inne przesikiwał. Ale różne są potrzeby dzieci.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości