Zarobki w partnerstwie a podział kosztów - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-30, 16:28   #271
asvr
Zadomowienie

Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ja nie chce meiszac, serio, po prostu takie pytanie mi sie nasuwa.
Jestes pewna, ze on bylyby tak sao oszczedny przy innej dziewczynie?
Po prostu taka oszczednosc (moze blednie) kojarzy mi sie z sytuacja, kiedy ktos nie chce angazowac ani sie do konca, ani swoich uczuc ani finansow, bo nie jest pewny, czy to jest TA osoba z ktora chce spedzic zycie.
Bo jednak w takim zwiazku, kiedy myslimy, ze z taka osoba spedzimy zycie, jest jednak inaczej, tak mysle. Dajemy wszystko co mamy, zyjemy razem i chcemy uchylic nieba komus i sobie tez, czemu nie. Jeszcze raz zaznaczam, ze moze blednie sadze, moze on faktycznie oszczedny i nadmiar gotowki oszczedza dla Was na gorsze czasy.
Luba, ja jestem bardzo ciekawa jakby było przy innej dziewczynie, ale no cóż nie sprawdzę tego Jak patrze po jego rodzinie wszyscy rozwody, u mnie podobnie. Może tak jest ze i nie chce zbytnio ryzykować, ale to mysle tak globalnie on się boi bo widzi ile problemów wlasnie z podzialem ma rodzina.

Może by było inaczej gdyby mi naprawde nie wiem nie starczało do pierwszego? nie wiem ciężko powiedziec.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 16:30   #272
ellen72
Raczkowanie

Jesli jego "ambicja" jest przypadkiem nie wydac wiecej niz Ty, to troche dziwne i niefajnie z jego strony. Chyba, ze to bardziej Ty chcesz, zeby tak bylo. Skoro tak jest dla Ciebie bardziej komfortowo, to jest to zrozumiale.
ellen72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 16:33   #273
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellen72 Pokaż wiadomość
Moze macie oboje na tyle duzo pieniedzy, ze cala roznica sprowadza sie do "ja oszczedzam tyle, a on tyle".

On wydawal mniej na zycie, ale wyjazdy wybieralby drozsze gdybys Ty takie tez chciala?
Tak no właśnie mamy obydwoje teoretycznie sporo pieniędzy.
Myślę że na troche droższe wyjazdy byśmy jeździli ale to tez nie tak że by zwiększył budżet na wyjazdy w ciagu roku dwukrotnie, ale np o 25% to by jeszcze przełknał. On po prostu mega się cieszy z tego oszczedzania.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez ellen72 Pokaż wiadomość
Jesli jego "ambicja" jest przypadkiem nie wydac wiecej niz Ty, to troche dziwne i niefajnie z jego strony. Chyba, ze to bardziej Ty chcesz, zeby tak bylo. Skoro tak jest dla Ciebie bardziej komfortowo, to jest to zrozumiale.
Myślę, że on tak na to niepatrzy. Wspólnie kupujemy generalnie tylko jedzenie i wyjazdy. Całą reszte każdy sam więc nikt nie wie ile druga strona na co wydaje.

Stary 2015-10-30, 16:34   #274
ellen72
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
Myślę że na troche droższe wyjazdy byśmy jeździli ale to tez nie tak że by zwiększył budżet na wyjazdy w ciagu roku dwukrotnie, ale np o 25% to by jeszcze przełknał. On po prostu mega się cieszy z tego oszczedzania.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Myślę, że on tak na to niepatrzy. Wspólnie kupujemy generalnie tylko jedzenie i wyjazdy. Całą reszte każdy sam więc nikt nie wie ile druga strona na co wydaje.
No tutaj wlasne mialam na mysli wyjazdy i wspolne sprawy.
ellen72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 16:39   #275
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:

No jak on się tak cieszy z oszczędzania to mi to niestety pachnie tym, że się cieszy, że nie musi dużo w związek inwestować i może sobie odkładać na czasy gdy nawinie się dziewczyna, dla której uzna że warto wydać więcej na wspólne rzeczy.

Nawet mając oddzielne budżety nie wyobrażam sobie nie wiedzieć ile partner zarabia, albo na co kasę wydaje (mówię o większych wydatkach).
Stary 2015-10-30, 16:47   #276
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
No jak on się tak cieszy z oszczędzania to mi to niestety pachnie tym, że się cieszy, że nie musi dużo w związek inwestować i może sobie odkładać na czasy gdy nawinie się dziewczyna, dla której uzna że warto wydać więcej na wspólne rzeczy.

Nawet mając oddzielne budżety nie wyobrażam sobie nie wiedzieć ile partner zarabia, albo na co kasę wydaje (mówię o większych wydatkach).
Kolor Bzu, nie wiem moze być tak jak mówisz kto to wie? tylko on...
Ja wiem ze on ma duzy problem z wydawaniem nawet na siebie. Oszczędza bo tak wyniósł z domu.
A co do tego na co on wydaje to ja pracuje bardzo duzo, inwestuje swoją kasę, mam mase rzeczy do ogarnięcia na codzien więc szczerze szkoda mi czasu na zastanawianie się ile on wydał na buty czy coś w samochodzie.

Stary 2015-10-30, 17:00   #277
zdradzo
Raczkowanie

Wg mnie wszystko cacy, ale BARDZO-zaznaczam BARDZO niefajne jest to, że Ty nie wiesz, co on by zrobił, gdyby powinęła Ci się noga. Świadczy to o tym, że nie możesz na nim w 100% polegać. Wiadomo, że każdy rozsądny człowiek w pierwszej kolejności liczy na siebie i oszczędza, jeśli ma z czego, na "czarną godzinę", ale po to jest się w związku, aby dawać sobie poczucie bezpieczeństwa-także w sferze finansowej. Jeśli ja nie wiem, jak zachowałby się mój facet, gdybym znalazła się bez pracy, to...no sorry, przekracza to moją percepcję Jestem naprawdę totalnym w szoku, że ludzie tak żyją i (chyba) są szczęśliwi.

Dla mnie to Wy prowadzicie związek nie tradycyjny związek, a związek bez zobowiązań (i ok, są też związki, w których para nie mieszka razem, a tylko spotyka w weekendy i żyją tak latami, są związki homo, otwarte itp. No, generalnie różnie sobie ludzie żyją ). Dziś jesteście razem, a jutro możecie nie być i nikt nie będzie "stratny". Niezbyt interesujecie się Waszymi planami (nawet nie wiesz, na co Twój facet oszczędza-czy w ogóle na cokolwiek, czy może jest zwykłym skąpcem i dusigroszem, i woli mieć miliony na koncie i to go jara, a nie jakieś tam zwiedzanie świata <to odnośnie namawiania go przez Ciebie na podróże>), niezbyt możecie na siebie liczyć (no bo Ty "nie wiesz co on by zrobił).

Dla mnie nie do ogarnięcia, ale skoro Wam pasuje, to nic, tylko życzyć szczęścia.

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2015-10-30 o 17:04
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 17:15   #278
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Albo po prostu taki jest, są przecież ludzie wolący kasę mieć niż ją wydawać

Natomiast to:
Cytat:
Napisane przez asvr
Jak patrze po jego rodzinie wszyscy rozwody, u mnie podobnie. Może tak jest ze i nie chce zbytnio ryzykować, ale to mysle tak globalnie on się boi bo widzi ile problemów wlasnie z podzialem ma rodzina.
jest smutne.

No ale najważniejsze że się w tym modelu finansowym odnaleźliście, że jesteście szczęśliwi, w końcu to o to w tym wszystkim chodzi

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

Cytat:
Napisane przez zdradzo Pokaż wiadomość
Dla mnie to Wy prowadzicie związek nie tradycyjny związek, a związek bez zobowiązań(...)
Ej, ale są przecież związki z rozdzielnością majątkową i jakoś żyją
Stary 2015-10-30, 17:21   #279
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość

Rozdzielność majątkowa to inna para kaloszy i wcale nie musi oznaczać dzielenia się wszystkim co do grosza lub nie musi być jednoznaczna z tym, że żona nie jest pewna, czy może liczyć na oparcie męża.
Stary 2015-10-30, 17:28   #280
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Wg mnie wszystko cacy, ale BARDZO-zaznaczam BARDZO niefajne jest to, że Ty nie wiesz, co on by zrobił, gdyby powinęła Ci się noga. Świadczy to o tym, że nie możesz na nim w 100% polegać. Wiadomo, że każdy rozsądny człowiek w pierwszej kolejności liczy na siebie i oszczędza, jeśli ma z czego, na "czarną godzinę", ale po to jest się w związku, aby dawać sobie poczucie bezpieczeństwa-także w sferze finansowej. Jeśli ja nie wiem, jak zachowałby się mój facet, gdybym znalazła się bez pracy, to...no sorry, przekracza to moją percepcję Jestem naprawdę totalnym w szoku, że ludzie tak żyją i (chyba) są szczęśliwi.

Dla mnie to Wy prowadzicie związek nie tradycyjny związek, a związek bez zobowiązań (i ok, są też związki, w których para nie mieszka razem, a tylko spotyka w weekendy i żyją tak latami, są związki homo, otwarte itp. No, generalnie różnie sobie ludzie żyją ). Dziś jesteście razem, a jutro możecie nie być i nikt nie będzie "stratny". Niezbyt interesujecie się Waszymi planami (nawet nie wiesz, na co Twój facet oszczędza-czy w ogóle na cokolwiek, czy może jest zwykłym skąpcem i dusigroszem, i woli mieć miliony na koncie i to go jara, a nie jakieś tam zwiedzanie świata <to odnośnie namawiania go przez Ciebie na podróże>), niezbyt możecie na siebie liczyć (no bo Ty "nie wiesz co on by zrobił).

Dla mnie nie do ogarnięcia, ale skoro Wam pasuje, to nic, tylko życzyć szczęścia.
Jeśli znajde się bez pracy to pójdę do innej staram się kształcić rozwijać tak by nie mieć problemu. I oczywiście oszczędności.
Tego co będzie jutro to akurat nie wie nikt
Ja np. oszczedzam kase bez jakiegoś planu. Po prostu oszczędzam, nie trzeba miec zaraz planu na tę kasę. On tez oszczędza. Bo lubi.

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Rozdzielność majątkowa to inna para kaloszy i wcale nie musi oznaczać dzielenia się wszystkim co do grosza lub nie musi być jednoznaczna z tym, że żona nie jest pewna, czy może liczyć na oparcie męża.
Zdradzo ja się nie rozliczam co do grosza i tez bym tego nie chciała.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
Albo po prostu taki jest, są przecież ludzie wolący kasę mieć niż ją wydawać

Natomiast to:
jest smutne.

No ale najważniejsze że się w tym modelu finansowym odnaleźliście, że jesteście szczęśliwi, w końcu to o to w tym wszystkim chodzi

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

Tak to ten typ
odnaleźliśmy sie bardzo naturalnie aczkolwiek widze teraz ze to jednak mocno odstaje od tego jak zyja inni

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
niezbyt możecie na siebie liczyć (no bo Ty "nie wiesz co on by zrobił).
Nigdy nie wiesz co ktoś by zrobił w konkretnej sytuacji. Możesz tylko przypuszczać. Zawsze jest to niewiadoma, natomiast ja bym się czuła tragicznie jeśli musiałabym byc na czyimś utrzymaniu. Staram sie tak dbac o przyszłość by radzić sobie z kimś jak i sama gdyby tak się stało.

Stary 2015-10-30, 17:32   #281
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Tak to ten typ
odnaleźliśmy sie bardzo naturalnie aczkolwiek widze teraz ze to jednak mocno odstaje od tego jak zyja inni
Oddzielna kasa, rozliczanie się po połowie jakimś mega rzadkim zjawiskiem nie jest (zwłaszcza w czasach studenckich ), ale to "równanie w dół" to ciekawostka przyrodnicza, przynajmniej dla mnie Bywałam w związku osobą z większą wypłatą i do głowy by mi takie rozwiązanie nie przyszło

Dużo jest takich par w Waszym otoczeniu?
Stary 2015-10-30, 17:35   #282
zdradzo
Raczkowanie

Ja wiem, że pracę się zmienia, są oszczędności, ale w życiu różnie bywa i może okazać się, że robota sama nas nie woła, a oszczędności się skończyły. Wtedy fajnie mieć pewność, że możemy liczyć na wsparcie partnera.

Co do tego, że są ludzie, którzy lubią kasę mieć, a nie wydawać. Ja uważam, że kasa jest po to, żeby osiągać cele, jest tylko środkiem, a nie celem samym w sobie. Trzeba wydawać ją rozsądnie, a nie przepie*rzać, ale gdybym miała partnera, który odkładałby do sakiewki każdy grosik i cieszyłby się, że sakiewka coraz cięższa i nie dał ruszyć z niej złotówki więcej ponadto, co "trzeba", to zwariowałabym. Bogu dzięki, że nie trafiłam na takiego partnera, jakiego ma asvr I nie piszę tego złośliwie-on zapewne też by ze mną nie wytrzymał
Stary 2015-10-30, 17:39   #283
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli znajde się bez pracy to pójdę do innej staram się kształcić rozwijać tak by nie mieć problemu. I oczywiście oszczędności.
Chyba, ze trafi sie sytuacja, kiedy do tej pracy nie bedziesz mogla pojsc. I co wtedy?

Cytat:
Nigdy nie wiesz co ktoś by zrobił w konkretnej sytuacji. Możesz tylko przypuszczać. Zawsze jest to niewiadoma, natomiast ja bym się czuła tragicznie jeśli musiałabym byc na czyimś utrzymaniu. Staram sie tak dbac o przyszłość by radzić sobie z kimś jak i sama gdyby tak się stało.
Wiesz, to w sumie smutne. Bo jakos wiedzialam zawsze, ze sa takie powazne/wazne sytuacje w ktorych czlowiek wie, co zrobi. I takie rzeczy trzeba wiedziec o najblizszym czlowieku. Nie tylko sadzic po tym co mowi ale jak sie zachowuje, takze w stosunku do innych ludzi.
Sa sytuacje na tyle tragiczne, ze to, na czyim utrzymaniu jestes, wcale nie jest tragiczne. I one, te sytuacje, sie zdarzaja. Dobrze jest wiedziec, ze w takiej sytuacji nie zostanie sie samemu, bo to jest naprawde tragedia nie do udzwigniecia, jesli musisz sie sam borykac z nieszczesciem.
Dlatego owszem, trzeba na siebie liczyc, jak najbardziej. Ale nei wyobrazam sobie byc z kims, kto nie jest lub nie bedzie dla mnie opoka w kazdej sytuacji.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 17:39   #284
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Oddzielna kasa, rozliczanie się po połowie jakimś mega rzadkim zjawiskiem nie jest (zwłaszcza w czasach studenckich ), ale to "równanie w dół" to ciekawostka przyrodnicza, przynajmniej dla mnie Bywałam w związku osobą z większą wypłatą i do głowy by mi takie rozwiązanie nie przyszło

Dużo jest takich par w Waszym otoczeniu?
Tak jak patrze po moich kolegach to tez nie fundują swoim dziewczynom np wycieczek do okoła świata bo ich stać. Raczej też równają w doł i np. jadą sobie do Azji i powrót. A stać by ich było dookoła świata.
Wg niego i tak żyjemy "na bogato" mimo równania do mnie. Zanim sie poznalismy to on na wakacje jezdzil raz w roku przeze mnie zaczal wydawac wiecej kasy bo mi raz w roku zdecydowanie nie pasuje i tak sobie żyjemy

Stary 2015-10-30, 17:39   #285
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Pamiętaj, że to oszczędny człowiek
oszczedny to bylby gdyby zainwestowal w karte miejska, na wakacje bral wielki plecak i namiot a na miejsce docieral stopem albo z biletem kupionym w promocji. A tu chyba mamy przypadek, ze waz syczy w portfelu akurat wtedy gdy trzeba Tobie cos kupic.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 17:41   #286
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Ja wiem, że pracę się zmienia, są oszczędności, ale w życiu różnie bywa i może okazać się, że robota sama nas nie woła, a oszczędności się skończyły. Wtedy fajnie mieć pewność, że możemy liczyć na wsparcie partnera.

Co do tego, że są ludzie, którzy lubią kasę mieć, a nie wydawać. Ja uważam, że kasa jest po to, żeby osiągać cele, jest tylko środkiem, a nie celem samym w sobie. Trzeba wydawać ją rozsądnie, a nie przepie*rzać, ale gdybym miała partnera, który odkładałby do sakiewki każdy grosik i cieszyłby się, że sakiewka coraz cięższa i nie dał ruszyć z niej złotówki więcej ponadto, co "trzeba", to zwariowałabym. Bogu dzięki, że nie trafiłam na takiego partnera, jakiego ma asvr I nie piszę tego złośliwie-on zapewne też by ze mną nie wytrzymał
Zdradzo jeden uważa tak drugi tak, skoro mu fajne ze oszczedza niech oszczędza a mimo oszczwedzania i tak wydajemy na rozne rzeczy po kilka tysiecy miesięcznie. Wiec mimo oszczednosci żyjemy na poziomie.

Stary 2015-10-30, 17:42   #287
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Trochę mnie bawią te wszystkie deklaracje kobiece "ja, gdybym miała 10x więcej niż mój partner, to bym mu wszystko kupowała i za wszystko płaciła!". Bo łatwo się mówi, jak się wie, że taka sytuacja na 95% nigdy nie nastąpi Też bym oddała TŻtowi połowę wygranej z szóstki w totka!

A skąd można wiedzieć, że taka sytuacja nie nastąpi?
Takie sytuacje następują sobie w życiu, a nawet dziwniejsze.
My przerobiliśmy chyba wszelkie układy pot kto ma więcej, kto akurat kogo jest "utrzymankiem" z powodów różniastych mimo mania owego sławetnego wykształcenia, chcenia, blablabla, praz układ ze zarobki są równe.

NIGDY nie wymyślisz co, kiedy i jak Cię w życiu spotka.

Tez jak Luba, zdarzyło się tak, ze wprawdzie nie w ciąży, ale z 2 malutkich dzieci zarabiałam tylko ja. A mąż z pewnych względów, ponad rok nie mógł pracować. Co ciekawsze- zdrowy był jak rydz. Ale praca była niemożliwa i nie było to kompletnie związane z posiadanym chceniem, wykształceniem, ambicjami, znajomościami, pomysłami.
Yyy, i nie, nie był w wiezieniu ani nic takiego, ufo tez go nie porwało.

Trochę mnie bawi jak widzę to tutaj zarzekanie się że ktoś, coś, nigdy, olaboga.
Powiem tak "zarzekała się żaba błota. W życiu realnym jednak lepiej mieć na kogo liczyć także finansowo i modlić się żeby na sknerę i egoistę nie trafić.

Co do sytuacji AER- nie wiem na jakim etapie ten związek jest.
Czy to spotykanie sie ze sobą, czy para która ze sobą mieszka, ma wspólne gospodarstwo domowe, plany na wspólną przyszłość.
Jeśli to drugie, to ... chyba AER trafiłaś na sknerę a nie że on oszczędny jest.
Jak kupić pralkę lepszą jak on równa w dół? Gorszą i żrąca więcej pradu?
Dom 300 m2 to takie tam gadanie, ale juz lokalizacja domu/mieszkania kosztuje- kupicie "dalej" i będziecie wydawac na benzynę wiecej na dojazdy?
A ewentualne dzeici? Będa miały tylko to na co Ciebie stać ?
Koszt kursu językowego to około 4000 zł rocznie + około 2500 + kieszonkowe wyjazd na obóz językowy w _Polsce_
Jak Cie nie beędzie stać to on dzeiciakowi na to nie wyłozy bo będzie wolał zaoszczedzić?

To Samug jakiś

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2015-10-30 o 18:45
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 17:45   #288
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
oszczedny to bylby gdyby zainwestowal w karte miejska, na wakacje bral wielki plecak i namiot a na miejsce docieral stopem albo z biletem kupionym w promocji. A tu chyba mamy przypadek, ze waz syczy w portfelu akurat wtedy gdy trzeba Tobie cos kupic.
Rena co mi trzeba kupić na co sama nie mogę sobie pozwolić?

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
Chyba, ze trafi sie sytuacja, kiedy do tej pracy nie bedziesz mogla pojsc. I co wtedy?

Wiesz, to w sumie smutne. Bo jakos wiedzialam zawsze, ze sa takie powazne/wazne sytuacje w ktorych czlowiek wie, co zrobi. I takie rzeczy trzeba wiedziec o najblizszym czlowieku. Nie tylko sadzic po tym co mowi ale jak sie zachowuje, takze w stosunku do innych ludzi.
Sa sytuacje na tyle tragiczne, ze to, na czyim utrzymaniu jestes, wcale nie jest tragiczne. I one, te sytuacje, sie zdarzaja. Dobrze jest wiedziec, ze w takiej sytuacji nie zostanie sie samemu, bo to jest naprawde tragedia nie do udzwigniecia, jesli musisz sie sam borykac z nieszczesciem.
Dlatego owszem, trzeba na siebie liczyc, jak najbardziej. Ale nei wyobrazam sobie byc z kims, kto nie jest lub nie bedzie dla mnie opoka w kazdej sytuacji.
Oczywiście warto by było tak jak mówisz. nie wiem czy słusznym jest myslecie ze skoro teraz kupujemy na zmianę jedzenie to jak komuś się noga potknie i sie nie pozbiera to druga strona nie da mu pieniedzy. chyba troszke za dalko to poszło.

Stary 2015-10-30, 17:47   #289
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Aer jeśli oboje zarabiacie dużo, a tutaj chyba taki jest przypadek, to jeszcze jakoś.
I byłoby tez jakoś jeżeli zylibyście oboje na tym smaym wysokim poziomie i po rpostu każde z Was miało inną klwotę oszczędności. Ale jak trzeba równać w dól by było sprawiedliwie to już coś nie halo.

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:
Oczywiście warto by było tak jak mówisz. nie wiem czy słusznym jest myslecie ze skoro teraz kupujemy na zmianę jedzenie to jak komuś się noga potknie i sie nie pozbiera to druga strona nie da mu pieniedzy. chyba troszke za dalko to poszło.
No a czym jest kupowanie dóch mieszkań (zamiast jedngo wiekszego i w lepszej lokalizacji)? Czym jest kupowanie innych aut? czym jest wyjeżdżanie tylko tam gdzie stać osobę mniej zarabiającą?
Teraz mu jest żal dorzucić kilkadziesiąt tysiecy do samochodu, a nie będzie mu żal dorzucić kilkudziesięciu tysiecy do budżeu jeśli Ty będziesz wyłaczona na jakiś czas z pracy?
Stary 2015-10-30, 17:49   #290
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Teraz mu jest żal dorzucić kilkadziesiąt tysiecy do samochodu, a nie będzie mu żal dorzucić kilkudziesięciu tysiecy do budżeu jeśli Ty będziesz wyłaczona na jakiś czas z pracy?
Ja mam wrażenie, że to nie jemu jest żal, tylko ona sobie tego by nie życzyła.
Stary 2015-10-30, 17:53   #291
asvr
Zadomowienie

Dziewczyny myślę ze tu nie ma co dalej dyskutować my zyjemy tak, że płacimy mniej więcej po równo za wspólne rzeczy. Są ludzie że tylko jedno płaci albo że płacą propocjonalnie do zarobków. Wszystkie układy dozwolone.
Nie wiem czy naprawde mozna mowic ze któryś gorszy skoro dwojgu odpowiada?
Wydaje mi się, że po sposobie dzielenia kasy nie powinno się dalej wnioskować jak ludzie się zachowają w sytuacjach kryzysowych bo to przecież zupełnie inna sytuacja.
Co do domu to narazie jest to w dalszych planach bo mamy mieszkania wiec nawet o szczegółach nie rozmawialiśmy. Na pewno wybierzemy wspólnie taki by nam pasował i by nas było stać. Dzieci to w ogóle jakaś dalsza bajka jak dla mnie(nie wiem czy w ogóle chciałabym).

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Otoż to.

Stary 2015-10-30, 17:56   #292
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wnioskuje po tym jak kupujecie jedzenie ale po tym co piszesz. Sama pisalas, ze nie wiesz co on zrobi w razie neiszczescia, niew iesz na co oszczedza czy w ogole oszczedza, bo nie wiesz na co i ile wydaje.

Tu nie chodzi o to na jaka wycieczke jedziecie, spoko, my tez jezdzilismy raczej tam gdzie chcielismy a nie dookola swiata Chodzi bardziej o to,ze w sumie zyjecie osobno, nie tylko finansowo, bo wlasciwie lacza Was te wycieczki, kupowanie jedzenia i pewnie lozko.
A cala reszta osobno i Was nie obchodzi, nie wiesz czy on sobie cos tam kupil, nie wiesz czy ma jakies marzenie i na nie oszczedza, nie interesuje Cie co kupil do auta, a moze dla neigo to cos waznego.
Moze sie myle, moze jestescie ze soba bardzoblisko, ale z tego copiszesz wynika, ze nie macie jednak wielu punktow stycznych.

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
ale pytanie wazne: mimo tego, ze ona nie chce to czy on by chcial? gdyby nagle przyszlo jej do glowy, ze chce lepsze auto i poszla do niego z pytaniem, czy by jej nie dolozyl, to co on na to? teoretycznie

Stary 2015-10-30, 18:00   #293
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Aer jeśli oboje zarabiacie dużo, a tutaj chyba taki jest przypadek, to jeszcze jakoś.
I byłoby tez jakoś jeżeli zylibyście oboje na tym smaym wysokim poziomie i po rpostu każde z Was miało inną klwotę oszczędności. Ale jak trzeba równać w dól by było sprawiedliwie to już coś nie halo.

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

No a czym jest kupowanie dóch mieszkań (zamiast jedngo wiekszego i w lepszej lokalizacji)? Czym jest kupowanie innych aut? czym jest wyjeżdżanie tylko tam gdzie stać osobę mniej zarabiającą?
Od dawna mamy te mieszkania Nie kupilismy ich roku temu, kupilismy je jak jeszcze siebie nie znalismy
Nie wiem czy by jezdzil ze mna w podroz dookola swiata co rok nawet jakbym miala te kase, po prostu jest granica ktore on nie chce przekraczac w wycieczkach i mysle ze teraz jestesmy juz na tej na granicy ewentualnie niewiele pod.

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
Ja nie wnioskuje po tym jak kupujecie jedzenie ale po tym co piszesz. Sama pisalas, ze nie wiesz co on zrobi w razie neiszczescia, niew iesz na co oszczedza czy w ogole oszczedza, bo nie wiesz na co i ile wydaje.

Tu nie chodzi o to na jaka wycieczke jedziecie, spoko, my tez jezdzilismy raczej tam gdzie chcielismy a nie dookola swiata Chodzi bardziej o to,ze w sumie zyjecie osobno, nie tylko finansowo, bo wlasciwie lacza Was te wycieczki, kupowanie jedzenia i pewnie lozko.
A cala reszta osobno i Was nie obchodzi, nie wiesz czy on sobie cos tam kupil, nie wiesz czy ma jakies marzenie i na nie oszczedza, nie interesuje Cie co kupil do auta, a moze dla neigo to cos waznego.
Moze sie myle, moze jestescie ze soba bardzoblisko, ale z tego copiszesz wynika, ze nie macie jednak wielu punktow stycznych.

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

ale pytanie wazne: mimo tego, ze ona nie chce to czy on by chcial? gdyby nagle przyszlo jej do glowy, ze chce lepsze auto i poszla do niego z pytaniem, czy by jej nie dolozyl, to co on na to? teoretycznie
Nie jestem w stanie zagwarantowac jak sama sie zachowam w pewnych sytuacjach wiec jak moge mówić za inną osobę? Możemy przypuszczać ale pewności nigdy nie będziemy mieli. Wiem jakie ma marzenia i je realizujemy - jego jak i moje. mamy mase wspólnych zainteresowań. Nie interesuja mnie czesci do samochodu czy ciuchy - niech kupuje jak potrzebuje, ja nawet swoich zakupow nie lubie bo to dla mnie po prostu nudy. Naprawde za daleko lecisz ze swoją oceną.
A co by powiedział na takie pytanie o te kilkadziesiat tysiecy nie wiem ale na pewno by był mocno zdziwiony.

Raczej marzenia realizujemy z normalnej pensji a nie z oszczedności. Troszke zbyt pochopnie oceniasz mówiąc ze niewiele nas łaczy a tak naprawde nawet nie wiesz jak spędzamy dnie i żyjemy.

Edytowane przez asvr
Czas edycji: 2015-10-30 o 18:03
Stary 2015-10-30, 18:10   #294
zdradzo
Raczkowanie

Wiemy tyle, ile napisałaś. Dla mnie wspólne spędzanie czasu nawet na realizacji marzeń nie stanowi jeszcze dobrego związku. Dobry związek stanowią wg mnie rzeczy fundamentalne, takie jak to, czy wierzymy, że możemy na kimś polegać w 100%. O tę wiarę w drugiego człowieka chodzi, a nie o to, jak on się zachowa, bo tego nie wiemy. Ja sobie dam uciąć głowę, że mój tż wyskoczyłby z ostatniej pary gaci, gdyby była taka potrzeba. To mi daje poczucie bezpieczeństwa. Gdybym nie wiedziała/nie wierzyła/miała wątpliwości, jak on się zachowa, gdy będzie mi gorzej lub gdy będę czegoś potrzebować, a nie będzie mnie aktualnie stać, to bym miała w doopie taki związek. Spełniać marzenia można też z koleżankami albo ludźmi o podobnych.

Ostatecznie jest tak jak napisałaś-skoro Wam dobrze, to jest to najważniejsze i nikomu nic do tego. Wasz układ stanowi jednak pewną egzotykę, jak widać (tak, dla mnie to układ)

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2015-10-30 o 18:21
Stary 2015-10-30, 18:14   #295
asvr
Zadomowienie

Jest dobrze dziewczyny temat był o pieniazkach w związku a nie o samym związku więc nie rozpisywałam się jak żyjemy na codzień a zyjemy bardzo dobrze. Natomiast inaczej niż większość dziewczyn płacimy za wspólnie rzeczy i tyle
Myślę, że każdy model jest dobry kiedy żadna ze stron nie czuje się wykorzystywana i każdemu to odpowiada.

Stary 2015-10-30, 18:29   #296
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Jest dobrze dziewczyny temat był o pieniazkach w związku a nie o samym związku więc nie rozpisywałam się jak żyjemy na codzień a zyjemy bardzo dobrze. Natomiast inaczej niż większość dziewczyn płacimy za wspólnie rzeczy i tyle
Myślę, że każdy model jest dobry kiedy żadna ze stron nie czuje się wykorzystywana i każdemu to odpowiada.
To prawda

Myślę, że ogólny bulwers wywołało nie to, że podobnie partycypujecie w kosztach utrzymania, tylko to, że on nie dołoży, bo Ciebie nie stać. Czaisz: "mnie stać-ciebie nie". W większości związków (chyba) nie ma takiego podziału. Jest "nas stać-nas nie stać".
Stary 2015-10-30, 18:34   #297
asvr
Zadomowienie

Cytat:
To prawda

Myślę, że ogólny bulwers wywołało nie to, że podobnie partycypujecie w kosztach utrzymania, tylko to, że on nie dołoży, bo Ciebie nie stać. Czaisz: "mnie stać-ciebie nie". W większości związków (chyba) nie ma takiego podziału. Jest "nas stać-nas nie stać".
"czaję"
Natomiast ja bym naprawde niewyobrazala sobie oczekiwać by mi dal ze swoich oszczedności na moją zachciankę kwotę kilkadziesiąt tysięcy Bo jest to zachcianka miec samochod z salonu zamiast kilkuletniego czyli taki na który mnie stać.
A powtarzam nigdy nie mamy pewności jak kto się zachowa w sytuacji kryzysowej. Ja mam nadzieje ze by mi pomógł ale raczej poprzez dawanie wędki niż ryby. I mysle ze tak by było ale nie zagwarantuje co zrobi druga osoba.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 18:42   #298
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
"czaję"
Natomiast ja bym naprawde niewyobrazala sobie oczekiwać by mi dal ze swoich oszczedności na moją zachciankę kwotę kilkadziesiąt tysięcy Bo jest to zachcianka miec samochod z salonu zamiast kilkuletniego czyli taki na który mnie stać.
A powtarzam nigdy nie mamy pewności jak kto się zachowa w sytuacji kryzysowej. Ja mam nadzieje ze by mi pomógł ale raczej poprzez dawanie wędki niż ryby. I mysle ze tak by było ale nie zagwarantuje co zrobi druga osoba.
Tu nawet nie chodzi o to auto i kilkadziesiat tysiecy, moze byc nawet 500 zl, czy on sobie wyobraza

Powtarzam, smutne to co piszesz. Ja jestem pewna tak ze 4 osob na calym swiecie, wiem, ze to jest duzo i ze mam szczescie, ale generalnie trzeba miec choc jedna osobe, ktorej jestesmy w zyciu pewni.
Ja wiem jak zachowam sie np kiedy bede miala okazje zdradzic bliska osobe, wiem jak sie zachowam kiedy spotka kogos mi bliskiego nieszczescie i wiem jak sie zachowaja te mi najblizsze osoby. To nie jest tak, ze calkiem nie wiemy jak sie my zachowamy, uwazam, ze slowa "nigdy nie mow nigdy" nie zawsze sa prawdziwe.
To jest tez jakis sposob na pokazanie jakim sie jest czlowiekiem, kiedy sie pewne rzeczy o sobie wie. Nie jest wazne czy ja wplacam do wspolnej puli 10 czy 90% i nie to okresla jakim jestem czlowiekiem, czy jestem zaradna, samodzielna czy niezalezna. Ale to co o sobie wiem ja i moi najblizsi jest najwazniejsze i swiadczy o mnie.

Stary 2015-10-30, 18:45   #299
zdradzo
Raczkowanie

Ok, inaczej sprawa się ma, jeśli on jeździ mercem nówką, a Ty rozklekotanym rzęchem, a inaczej, jeśli jeździsz po prostu "normalnym" samochodem.
No i ja nie myślałam o kilkudziesięciu tysiącach, a raczej kwestii np ok. 10 tys., jeśli kwota ta rzeczywiście miałaby pozwolić Ci na kupno nieco lepszego auta. Dokładanie np. 50 tys., też jest dla mnie przesadą, jeśli nie jest się małżeństwem.

A tak generalnie, to nie o to nieszczęsne auto chodzi-to tylko taki przykład.

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2015-10-30 o 18:47
Stary 2015-10-30, 19:03   #300
asvr
Zadomowienie

Widzicie czyli fundamenty nas różnią ja nigdy nie powiem ze jestem pewna czyjegos zachowania ani swojego. W życiu wiele razy się przekonałam ze wydawało mi się jedno a postąpiłam inaczej. Ja mysle ze doĂžoki się w jakiejś sytuacji nie znajdziemy nie wiemy co zrobimy i tyle. Ale u Was ciesze się, że Wy wiecie.
Luba przykro mi ze to dla Ciebie smutne ze wydaje tylko swoje pieniadze ale tak juz jest i mysle ze dlugo pozostanie.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości