|
Notka |
|
Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów". |
Pokaż wyniki sondy: Podoba Ci się nowe KWC? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
6 | 1,52% |
Nie |
385 | 97,47% |
Nie mam zdania |
4 | 1,01% |
Głosujący: 395. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nowe KWC: dobre czy nie? Oddaj swój głos
Zdaję sobie sprawę, że jest sporo sponsorowanych recenzji na YT, :/ zwłaszcza wśród bardziej znanych dziewczyn, które recenzują od dawna i mają sporo widzów. Ale na KWC też jest coraz więcej testerek (niedługo będą tu dominować).
Pomimo trochę gorszej (pod względem technicznym) jakości nagrań mniej popularnych recenzentek na YT lubię posłuchać ich opinii, bo zapewne występuje mniejsze ryzyko, że dostają kasę na wychwalanie produktu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Konto usunięte
|
Nie, nie i jaszcze raz nie!
Nieczytelne, nieprzydatne, nie do zaakceptowania. KWC dla mnie już nie istnieje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ważniejszy też był dla mnie układ alfabetyczny marek/producentów i podkategorii, bo KWC traktowałam jak bazę danych. Asortyment sklepów jest zawsze ograniczony, a tutaj dzięki wkładowi użytkowniczek możliwości były znacznie większe. I poszukiwania prostsze dzięki funkcjonalności i przejrzystości katalogu. Wizaż latami walczył o to, by nie upodobnić się kafeterii i podobnej kiepścizny. Było, minęło. Cytat:
Edytowane przez mentha Czas edycji: 2016-04-10 o 10:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Konto usunięte
|
Rozpoczęłam kasowanie recenzji. Ale nie, to nie mogło być takie proste
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
A mnie to nie dziwi, bo widać, że tu nic nie działa jak powinno.
Najlepiej, aby można była za sprawą magicznego kliknięcia wykasować wszystkie swoje recenzje - z wyjątkiem dodanych produktów oczywiście. Albo usuwanie konta, które automatycznie likwiduje wszystkie recenzje - nie wiem czy jest taka opcja, a może ktoś chciałby skorzystać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
Powtórzę, bo ten temat wraca któryś raz - recenzje-widma nie znikną, dopóki ktoś z tamtej strony nie ogarnie koncepcji profilu, tzn. nie sprawi, że będą pokazywać się tylko istniejące wpisy z oceną daną przez użytkownika, a nie średnią z rankingu. By spełnić deadline (co się robi z deadlinem? do późniejszej edycji po kawie), wykorzystali ten sam widok w ostatniej setce (gdzie istotniejsza byłaby akurat liczba ocen - ja zwykle czytam to, co zwykle by mnie nie interesowało, jeśli to pierwsza recenzja, a pomijam, to co ma już dziesiątki <-- nie, stop. Dlaczego ciągle to robię. Niech sczeźnie. Zburzyć, zaorać, spalić i posypać solą.
A konta nie można usunąć. Ad magiczne kliknięcie - myślałam o tym, ale to nie byłoby w pełni legalne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
No to dorzucę swój głos choć nic nowego nie powiem ale skoro wszyscy to wszyscy.
Jestem na Wizażu 11 lat i tyle też piszę recenzje. Udzielałam się głównie na KWC, Forum raczej czytałam. Także jest to kawał historii i ponad tysiąc recenzji o ile dobrze pamiętam - bo na KWC już nie wchodzę. Dlaczego? Naprawdę przez te wszystkie lata zrobiłam tu kawał wolontariatu jak wiele z Was. Po co? Bo Wizaż miał coś, czego nie miały inne portale - wiarygodną treść tworzoną przez użytkowniczki i - uwaga! - weryfikowaną również przez nie. Kodeks Pudernicy to była świetna sprawa - choć z wieloma zapisami użytkowniczki się nie zgadzały i ja sama też prowadziłam boje - to jednak sprawdzał się on doskonale gdyż odsiewał ziarno od plew. Wizaż to było jedyne miejsce, gdzie recenzje były wystawiane przez użytkowniczki świadome, po regulaminowym czasie, biorące pod uwagę pewne ważne czynniki. To skutecznie odstraszało użytkowników jednorazowych, których słownictwo ograniczało się do "ble" oraz "zajefajny". I to przyciągało czytelników gdyż mało polskich serwisów internetowych tworzyło wartościowe treści i to za pomocą czytelników. To był i dalej jest fenomen. Momentem, gdy KWC zaczęło mnie do siebie zniechęcać był czas wprowadzenia testów. Aktywnie walczyłam o oddzielenie recenzji testerek, które nie spełniały wymogów Kodeksu Pudernicy a liczyły się jak te zwykłe finalnie wpływając na końcową ocenę produktu w rankingu. To poważnie zachwiało wiarygodnością Wizażu jako miejsca, gdzie treści podlegają weryfikacji i mają dużą wartość. Moje prośby o chociażby oznaczanie takich recenzji jako testowe lub umieszczenie ich poza katalogiem - pozostały bez echa. Od tamtego momentu wiedziałam, że zaczyna się długa droga w dół. Na obecnym KWC byłam dwa razy. Przeczytałam wątki na tym forum, zgadzam się z Waszymi postulatami odnośnie wyglądu - KWC jest istotnie wyjątkowym bublem technicznym. Niemniej - takie rzeczy można zmienić, niejedną zmianę wyglądu Wizaż przeszedł. Niektórych rzeczy naprawić się jednak nie da. Taką rzeczą jest wiarygodność. Ja obecnie nie wyobrażam tu sobie pisać nie dlatego, że foch i nie wypada tylko dlatego, że ja po prostu nie jestem już targetem Wizażu i nie widzę najmniejszego sensu w produkcji recenzji wiarygodnych. Obecne KWC nie pozostawia wątpliwości, że stało się areną reklamową dla producentów. Tutaj nie chodzi o przyciąganie użytkowników wiarygodnością. Tutaj chodzi o rozdanie iluś tam sztuk danego produktu, w odzewie otrzymanie niemalże kompletu pozytywnych recenzji i kciuków w górę. To chyba najtańszy sposób na reklamę jaki można sobie wyobrazić. Także - właściciele decydując się na taką strategię, na nagradzanie nie jakości a ilości - jednoznacznie pokazali, co się teraz liczy. Ponieważ dla mnie przebywanie w takim miejscu i nabijanie odsłon jest totalną stratą czasu - treści te są bezwartościowe z mojego punktu widzenia - nie mam zamiaru generować ruchu czy zawartości. Nie mam złudzeń, że to samo czeka Forum. Sygnałów jest wiele, linkowanie przypadkowych słów w Waszych postach do treści reklamowych to chyba ten największy. Strona główna nie pozostawia wątpliwości - nie dostaniecie sensownych artykułów bo nie jesteście targetem Wizażu. Oczywiście ta strategia jest zabójcza gdyż taka forma reklamy przemawia wyłącznie do osób, które mają średnie pojęcie o kosmetykach. Taką formą reklamy będą zainteresowane wyłącznie firmy oferujące produkty tanie i popularne - Wizaż już stał się miejscem obciachowym z powodów, o których wyżej a teraz brak treści użytkowników świadomych tylko ten upadek przyspieszy. Na pewno nie będą współpracować producenci z tzw. wyższej półki bo ich targetu tu nie będzie. Odpadną też producenci bio-, eko-, nisza bo nie będzie tu użytkowników świadomych. Zostaną szampony supermarketowe i żele pod prysznic z dyskontu bo im to się jeszcze chwilę opłaci ale potem też pójdą bo wbrew pozorom użytkownik jednorazowy nie jest wierny i choć dostał żel za darmo to sam go później nie kupi. I nie pozostanie po nim żadna godna uwagi treść. Wiem też, że przedstawiciele firm kosmetycznych w przeciwieństwie do redakcji mają czas i ludzi do czytania wątków takich jak ten i analizowania pewnych trendów - za to im płacą. I bądźcie pewne, że wnioski wyciągną - Wasze pisanie może wydawać się Wam na nic i tak jest w przypadku Wizażu ale raban, który narobiłyście już się odbija szerokim echem w działach reklamy i blogosferze. Po prostu szanujący się producent nie będzie się tu reklamował. Nawet myśląc czysto biznesowo - ta setka testerek do kosmetyku darowanego już nie wróci ("niech teraz da mi kto inny, po co kupować") i treść przez nie wygenerowana raczej odstraszy niż zachęci do zakupu. Nie jest to klient, o jakiego warto walczyć. Także jest to reklama pozornie skuteczna i tania ale na dłuższą metę zabijająca produkt. Kiedyś naklejka "doskonałość KWC" była zachętą do zakupu, teraz widząc taką naklejkę produkt ominę gdyż wiem, że naklejka została "kupiona". Tak zrobi wiele użytkowniczek, tych świadomych - to właśnie one kreowały wiele z wizażowych hitów i nakręcały popularność danego produktu co było synonimem jakości. Teraz KWC to synonim taniego chłamu stąd ulokuję swój czas gdzie indziej a pieniądze przeznaczę na coś, co nie będzie miało na sobie znaczka KWC. PS. Reklama "nietestowany na Wizażu" byłaby dla mnie hitem i zachęciłaby do kupna. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#278 | |
rude jest piękne:)
|
Cytat:
![]() napisze tylko od siebie ,ze reklamowane byly podroby zglosilam zdumiona ,ze pozwala sie na cos takiego ![]() ha zaplacone to mozna ![]() suma sumarum po wielkich mecyjach ponoc reklame zdjeto nie sledze teraz ,a nawet jak widze takie kwiatki ,to nie zglaszam wizaz sam we wlasnym sosie sie utopi ![]()
![]() |
![]() |
#279 |
rude jest piękne:)
|
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
Kasia2d16 brawo za ten post! Masz oczywiście racje, również nie wierzę w sukces wizażu i kwc przy takiej polityce. Ta droga na skróty nie poplaci.
Ja na przykład kupuje głównie kosmetyki organiczne, doprawdy nie mam czego szukać na kwc zapchanym przez reklamy i testerki darmowych produktów. Kwc straciło wiarygodność, tu jest ból. Nieczytelnosc i inne techniczne sprawy to gwóźdź do przysłowiowej trumny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
damn good coffee
|
Strasznie smutne, czytać wypowiedzi (pożegnania?) "starych" i zasłużonych recenzentek, mając świadomość, że góra ma to w głębokim poważaniu, bo liczy się tylko hajs, hajs, hajs i jeszcze więcej hajsu, a osoby które de facto stworzyły ten portal zostały zepchnięte na margines. Ja w tym momencie tak widzę Edipresse:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości poszukałam sobie w sieci, czy ktoś gdzieś komentował nowe KWC poza Wizażem. Trafiłam na oficjalny wpis na stronie wydawcy. Umarłam
![]() ![]() ![]() (W sumie to czytam ten tekst po raz kolejny i najchętniej zaznaczyłabym wszystko jako dowód na robienie idiotek z wizażanek.) źródło: https://edipresse.pl/news/kosmetyk-w...lona-katalogu/ Cytat:
![]() |
![]() |
#283 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jasno, konkretnie, dobitnie i prawdziwie ![]() ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- to też tylko do czasu ![]() ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Wtajemniczenie
|
"18 marca wydawca serwisu Wizaz.pl [Edipresse Polska] wprowadził relanuch największego w Polsce, opiniotwórczego katalogu produktów kosmetycznych- KWC."
relanuch? poważnie? też piszę i też popełniam literówki i też zdarzyło mi się, że tekst z literówką poszedł do publikacji, kiedy ktoś zabrał tekst nieprzygotowany do końca i sam go również nie przeglądał, bo czas nas goni i lepiej wysłać cokolwiek... to , plus teksty pełne (!) literówek i błędów merytorycznych, pojawiające się na wizażu daje mi obraz tego, co się dzieje w redakcji. Szybko, wypuszczamy mnóstwo treści, nie muszą być dobre, ale nasz target potrzebuje ciągłego zalewu treści, bo nie chce czytać dobrych tekstów, tylko chce ich dużo, bo inaczej zapomni o naszym istnieniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Konto usunięte
|
Przyszlam ponarzekac
![]() Z moderacja dogadac sie nie da. Kilkukrotnie zglaszalam nieprawdziwe recenzje. Jeden z produktow (Garnier chyba) mial trylion recenzji, z czego miazdzaca wiekszosc od nowych uzytkownikow z tylko jedna (wlasnie ta) recenzja na koncie. Nie zostaly usuniete do tej pory. Tak samo wciaz nie ogarniam jak cel (poza zarobieniem hajsu) ma otwieranie konkursu. ktorego rezultatem jest testowanie jakiegos produktu docelowo zwienczone pozytywna recenzja na KWC. Chyba Wizaz ma za duzo uzytkownikow i ktos postanowil przetrzebic stadko. Nie, nie i jeszcze raz nie dla nowego KWC. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2016-04-11 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Niech no tylko znajdę czas; wszystkie moje recenzje polecą się bujać; te perfumowe na fragrantice, a te inne - w recenzenckim niebycie.
@Kasia2d16 - Twój post wyraża wszystko, co czują wieloletnie użytkowniczki Wizażu, zrobione w balona przez nowego właściciela.
![]() |
#287 |
kosmita jakiś normalnie
|
a ja znalazłam całkiem świeży wywiad z AgaZ, współtwórczynią wizaz.pl - padają tam m.in. takie słowa:
(...) Wychodzę zawsze z założenia, że tworząc serwis czy aplikację, musimy bardzo wsłuchiwać się w potrzeby odbiorców. Nie jesteśmy tylko od tego, by rządzić i zarządzać, tylko aby być w pozycji lekko przepraszającej, pokazującej, że rozumiemy potrzeby i staramy się je rozwiązać (...) To znamienne, jak bardzo słowa te oddają, jak ona i nowy właściciel różnią się podejściem do użytkownika. Całość, a w niej m.in. historia powstania wizaz.pl tu: http://www.ikmag.pl/miesiecznik/rozm...embrzycka.html
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Misianka, ja się ostatnio nawet zastanawiałam co Aga i Złośliwiec myślą o nowym KWC i czy w ogóle to komentowali gdziekolwiek.
![]() |
#289 | |
kosmita jakiś normalnie
|
i jeszcze taki fragment (z innej publikacji):
(...) Początkowo Wizaż.pl to było nasze hobby, a nie pomysł na życie. Ja chciałam dzielić się swoją wiedzą z zakresu charakteryzacji i wizażu, a mój mąż uwielbiał wyzwania programistyczne. To była tylko zabawa i sposób na poznanie wielu wspaniałych kobiet, które udzielały się na naszym âkameralnymâ forum â wspomina początki Agnieszka, redaktor naczelna Wizaz.pl. Stałych użytkowniczek Wizażowi sukcesywnie przybywało. Dziś jest ich 1,5 miliona. Twórcy szczerze przyznają, że same kobiety mają ogromny udział w tworzeniu contentu serwisu. - Rozwijając stronę, na pierwszym miejscu zawsze stawiamy na użyteczność i przyjazną atmosferę. Sami oczywiście byśmy tego nigdy nie osiągnęli. To jest praca setek społecznych moderatorek, które dbają o serwis, jak o własny i tysięcy zaangażowanych âWizażanekâ, członkiń naszej społeczności â mówi Zembrzycka i podkreśla, że szczególnie dumna jest z Kosmetyku Wszech Czasów, niezależnego, opiniotwórczego katalogu recenzji kosmetycznych. (...) Cytat:
![]() biorąc pod uwagę ich podpisy pod avkami, zostali jakoś zobowiązani/poproszeni o przynajmnej neutralność ![]() myślę, że odcięli się emocjonalnie, bo to akurat najlepsze dla nich i dla nas też ![]()
Edytowane przez misianka Czas edycji: 2016-04-11 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Wtajemniczenie
|
Ja na ich miejscu, mimo, że zarobione pieniądze przeznaczyli na nowy biznes, który pewnie też da dużo satysfakcji, czułabym jakąś przykrość, że nowy właściciel niszczy wszystko, co zbudowane przez lata. Szczególnie, że wizaż to była pasja, która przerodziła się w firmę, a nie biznes nastawiony na rozkręcenie i sprzedanie jak najdrożej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko to brzmi pięknie. Ale jednak moderatorkom też nie płacono ...... ![]() Ze tak zacytuję ciekawe uwagi : Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym jakoś za czasów Złosia "nie dało się" usunąć konta a teraz już o dziwo można ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882726 Cud ? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
No proszę. Wychodzą naprzeciw potrzebom. Jeszcze trochę i może pojawi się guzik autodestrukcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Jak miło się czyta wszystko o powstawaniu serwisu i podejściu do klienta. Szkoda, że obecny koncern nie zdecydował się tego kontynuować... no cóż... sami na tym stracą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
ATAK GARNIERA. Ale to jest obrzydliwe....
![]() Wysyp wspaniałych recenzji od nowych użytkowniczek (czyżby nowy KWC przyciągnął nowicjuszki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | ||
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Na coś takiego można niestety dać się czasem głupio złapać
![]() ![]()
![]() |
#300 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() W całości zgadzam się z kasią2d16 ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.