Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-20, 19:30   #271
aniielica
Zakorzenienie

Dot.: 15 lat a tabletki

Dzisiaj słyszałam, ze w Polsce zdarzają się sytuacje, że 7 latki mają inicjację seksualną. Nie wiem czy to prawda, ale wszystko do tego zmierza...
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 20:47   #272
magdziaS
Podróżniczka

Moja kolezanka ma w domu podobna sytuacje. Jej siostra ma 16 lat spotyka sie ze starszym o trzy lata chlopakiem, on pomieszkuje u niej od czasu do czasu, sypia u niej w pokoju no i wiadomo... Az brak mi slow Zastanawiam sie czy ja moich dzieci przypadkiem nie bede wychowywala w jakiejs gluszy zabitej dechami ...

Mam nadzieje Aniielica, ze to sa jakies naciagane fakty inaczej przestane na dobre wierzyc w ludzi.

Co do pytania autorki watku to mysle, ze jestes STANOWCZO za mloda na hormony. Zreszta watpie by ktorys lekarz Ci je przepisal.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 21:44   #273
Gina22
BAN stały

Watpię czy lekarz przepisze ci te tabletki, ale dla własnego dobra zastanów sie nad ich braniem - jesteś bardzo młoda, to właściwie czas,kiedy twój orgnizm tak naprawdę dopiero dojrzewa i nie jego praca nie jest jeszcze unormowana. Zastanów się jakie mogą być skutki, jeśli w momencie rozwijania się damy mu nagle zastrzyk dodatkowych hormonów.

Swoją drogą nie wiem czy ja zyłam w innym świecie czy co, ale mając 15 lat o seksie nie myślalam wcale - moim marzeniem bylo miec chlopaka z którym bede mogła chodzić za ręke (może ja jakas inna jestem...)
Gina22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 22:17   #274
zbroziu
Rozeznanie

GG do zbroziu

napewno znajdzie sie lekarz ktory ci przepisz tabletki, ale chyba rzeczywiscie nie warto sobie marnowac zdrowia!!! zawsze zostaja inne sposoby antykoncepcji.

66-65-64-63-62-61-60-59-58-57,6-56-55-54-53

WAGA POCZĄTKOWA: 66

CEL: 53

zbroziu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 23:40   #275
kikusia
Przyczajenie

Ja nie załuje mam kochajacego chlopaka z ktorm jestem długo... i oboje podjelismy decyzje o wspolzyciu.... moim zdaniem kazdy wybiera "swój" moment w ktorym jest gotowy to przezyc...:P ... pozdrowionka
kikusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-21, 10:42   #276
aniielica
Zakorzenienie

No nie wiem czy 15 latka jest gotowa to przeżyć i psychicznie i fizycznie... Obyś sobie nie pluła za kilka lat w brodę za to, ze zrobiłas to tak szybko i z tym a nie innym chłopakiem... Twoja sprawa. Zastanawiam się tylko gdzie są twoi rodzice w tym momencie. Dlaczego na to pozwalają? Bo to normalne nie jest U mnie w wieku 15 lat nie było mowy o żadnym seksie, o wyjazdach z chłopakami pod namiot, zostawaniu na noc itp itd.
Stary 2006-08-21, 13:59   #277
kikusia
Przyczajenie

Kazdy ma inne poglady :P Teraz dziewczyny szybciej dojrzewaja niz kiedys....
kikusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-21, 14:07   #278
Gina22
BAN stały

No dobrze, można przymknąc oko na wiek pod kątem dojrzałości psychicznej (może to będzie bład może nie - zobaczysz) ale NIKT mi nie powie, że organizm 15-latki jest już w pełni dojrzały. To by były największe bzdury jakie słyszałam. A jesli coś dojrzewa, dorasta to aby w to ingerować trzeba poczekac do końca tego procesu (i mówię tutaj o rozpoczęciu przyjmowania tabletek, a nie rozpoczęciu wspólzycia, bo to to już tylko i wyłacznie twoja sprawa)
Gina22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-21, 14:08   #279
Diorissimo
Zadomowienie

Przeraziłam się, jak to przeczytałam, 15 latka uprawiająca regularnie seks.
Dziewczyno na takie rzeczy masz jeszcze czas, do tego trzeba dojrzeć.
A co jeśli zajdziesz w ciąże?
Tabletki w Twoim wieku też są nie na miejscu.
Diorissimo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-21, 14:34   #280
aniielica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kikusia

Wiesz, nie wydaje mi się, żeby w ciągu 7 lat tak bardzo się przyspieszył rozwój psychiczny i fizyczny nastolatek. 7 lat temu ani ja ani moje koleżanki 15-latki nie myślałyśmy o seksie, a szczytem marzeń było chodzenie za rękę i przytulanie się ze swoim chłopakiem, jeśli się takiego miało. dla mnie jesteś jeszcze niedojrzałą dzewczynką, która właśnie przez takie gadanie o dojrzewaniu i sexie próbuje na silę udowodnić sobie i innym, jaka jest dorosła. Wybacz, ale dla mnie to jest niepoważne i na miejscu twojej matki sprawiłabym Ci porządne lanie. Moze mam staroświeckie poglady, ale nie wyobrażam sobie, żeby moja córka (jeśli ją będę miała) w wieku 15,16 lat chciała uprawiać sex. Znaczyłoby to dla mnie, że źle ją wychowałam.
Stary 2006-08-22, 20:15   #281
ginger20
Raczkowanie

GG do ginger20

hmm szybciej dojzewaja raczej nie sadze bo to by znaczylo ze niedlugo to bedzie sie zaczynalo wspolzycie juz w podstawowce albo i moze wczesniej niestety do czego to dazy
ja zaczelam w wieku 18 lat i zaluje ze tak wczesniej choc faktycznie chcialam pokazac ze jestem lepsza od innych bardziej dojrzala to ylo najgorsze co moglam zrobic ale coz czasu juz nie cofen niestety
wiec radze wszystkim zastanowcie sie co robicie zanim zaczniencie zabawe w doroslosc
ginger20 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-22, 20:27   #282
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniielica
Wiesz, nie wydaje mi się, żeby w ciągu 7 lat tak bardzo się przyspieszył rozwój psychiczny i fizyczny nastolatek. 7 lat temu ani ja ani moje koleżanki 15-latki nie myślałyśmy o seksie, a szczytem marzeń było chodzenie za rękę i przytulanie się ze swoim chłopakiem,
a jakby mnie sąsiadka z chłopakiem za rękę zobaczyła to cały blok by chuczał że taka młoda a za chłopakami lata... a od mam bym dostała szlaban na tydzień.
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-22, 20:53   #283
jaga_2001
Zakorzenienie

jestem w szoku Zwarzywszy, ze ta dziewczyna ma 14 lat! Taka adnotacja, jest w profilu, poza tym sama napisala, ze 15 jeszcze nie ma.

Dzieciarni w dzisiejszych czasach z nudow w glowach sie pier****. Gdzie jej rodzice?

A teraz cos do ciebie kikusia? Jak dlugo jestes ze swoim chlopakiem? Imoja rada prosto z serca. Nie bierz tabletek, przynajmniej przez najblizsze 4 lata. Jeszcze jestes w okresie dojzewania, a twoj organizm jeszcze nie w pelni sie wyksztalcil. Daj mu czas. To samo tyczy sie sesku. Ja mam 22 lata a wspolzycie rozpoczelam rok temu i nie zaluje, ze czekalam tak dlugo, bo przynajmniej trafilam na kogos, kto byl tego wart! Szanuj siebie, bo jesli tego nie zrobisz to inni ciebie tez szanowac nie beda.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-22, 21:40   #284
giraffe
Zadomowienie

Moim zdaniem sex się powinno rozpoczynać wtedy, kiedy wizja nieplanowanej ciąży nie jest czymś co może Ci złamać życie na dobre. Kiedy ma się jakieś perspektywy na przyszłość. Kiedy odczówa się ten komfort, że nawet poczas tzw wpadki facet Cię nie opuści. A jaką gwarancję daje Ci ten Twój MAŁOLAT (jak mniemam)??

Choć niestety muszę przyznać, że dopiero z biegiem czasu patrzę na to z tej "storny" to jednak w wieku 15 lat nawet na myśl by mi nie przyszło żeby się CAŁOWAĆ ze swoim chłopakiem, a co dopiero sex Pierwszy całus dostałam w 3 klasie liceum no ale cóż ... czasy się zmieniają, dzieciaki biorą się do sexu choć są ani psychicznie, ani tym bardziej fizycznie do tego NIE PRZYGOTOWANE.

A tabletki anty w celu antykoncepcyjnym może zapisać dopiero po około 4 latach miesiączkowania, gdyż dopiero po takim czasie wszystko się stablizuje, ma się już uregulowany cykl i jest się gotowym do przyjęcia dawki hormonów.

A Ty DZIECKO weź się lepiej za naukę a nie za seksienie bo zamiast zrobić karierę szybciutko zostaniesz mamusią (biada temu dziecku), ewentualnie szybciutko zyskasz opinię zwykłej szmaty (bez urazy oczywiście)
SZANUJ SIĘ

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-23, 13:22   #285
besciara
Wtajemniczenie

Talking Dot.: 15 lat a tabletki

Cytat:
Napisane przez kikusia
Mam prawie 15 lat, moge zazywac tabletki anty.
Uważam, że to zbyt mało. Poza tym lekarz nie przepiszę 14 latce tabletek anty jako formę zabezpieczenia przed ciążą.

Cytat:
Napisane przez kikusia
Ja nie załuje mam kochajacego chlopaka z ktorm jestem długo... i oboje podjelismy decyzje o wspolzyciu.... moim zdaniem kazdy wybiera "swój" moment w ktorym jest gotowy to przezyc...:P ... pozdrowionka
Moim zdaniem jesteś niedojrzała psychicznie (sądząc po sposobie argumentacji). Co do Twojej dojrzałości fizycznej to się nie wypowiadam, ale jak chcesz sobie "coś" porozrywać to Twoja sprawa . Nie moje ciałko . Swoją drogą ile Twój chłopak ma lat?.

Cytat:
Napisane przez kikusia
Kolejny argument z serii, co ja mam wam odpowiedzieć, żebyście mi dały spokój. Wszystko wskazuje na to, że Ty chyba na ślepo próbujesz sobie udowodnić, że jesteś dorosła, albo rozpaczliwie dążysz do seksu, bo chcesz być już dojrzała, w jakimś stopniu. Ciekawe w jakim środowisku się wychowujesz, ile uwagi poświęcają Tobie rodzice, czy masz koleżanki, czy w ogóle jesteś szczęśliwa.

Jeśli chodzi o mnie to ja w wieku 14-16 lat umawiałam się z chłopakami i nawet mi przez myśl nie przyszło, żeby jakiś miał się do mnie dobierać . Jestem z tego dumna bo doskonale zdaje sobie sprawę, że taki wiek powinien służyć do innych rozrywek.

Zastanów się zatem dobrze co rozumiesz pod pojęciem współżycia seksualnego i czy uważasz, że patologia to uprawianie seksu przez dzieci. Bo tak naprawdę jesteś dzieckiem (czy tego chcesz czy nie). Rozważ wszystko, napisz coś sensownego i czasami się nie obrażaj tak jak to dzieci mają w swoim zwyczaju .

Pozdrawiam .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-23, 15:07   #286
ginger20
Raczkowanie

GG do ginger20

za seks osoba w twiom wieku to prokurator moze scigac jesli twoj "partner" jest pelnoletni
ginger20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-24, 09:32   #287
Aida_h
Przyczajenie

GG do Aida_h
Thumbs down Dot.: 15 lat a tabletki

Gały mi wyszły na wierzch jak to zobaczyłam,szkoda słów.....a pisząc że masz kochającego chłopaka i jesteście ze sobą długo pewnie masz na myśli 3 miesiące???zastanów się nad sobą bo takie coś naprawde może się źle skończyć.
Aida_h jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-25, 21:45   #288
Lemon_without_sugar
Raczkowanie

Jestem przerażona!!! LoL To dziwne, ale ja w tym wieku nigdy nie pomyślałabym o sexie Nie wiem jak tak można wogóle, przecież ciało dziewczyny nie jest nawet tak wykształcone chyba :/ I nie mam pojęcia do czego tu się tak spieszyć ;/ a nie daj Boże w ciążę się zajdzie...Wstyd...dla rodziców przede wszystkim i co tu dużo ukrywać kłopot :/ Aż strach pomyśleć, co się stanie za kilka lat z młodzieżą...Widząc laski np. z podstawówki, kiedy jeszcze chodziłam do gim to normalnie ich wygląd przypominał te z lll klas gimnazjalnych ;o;o makijaż, wyzywające ciuchy, odkryte brzuchy..."to jest Polska, stary". Echh gdzie ci rodzice, którzy powinni wytłumaczyć i zakończyć takie wybryki, że tak powiem ?!

A dziwią się, że 14-latki są matkami...
Dzieci rodzą dzieci...

Mamo, Tato teraz mogę przyznać, że Wasze wysiłki nie poszły na marne...Cieszę się, że jestem taka, a nie inna

To tak, żeby uświadomić niektórym conieco

Pozdr.

Ś.p Ks. Jan Twardowski
Lemon_without_sugar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-26, 09:09   #289
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

heh... jakos mnie nie przrazil fakt, ze 15sto latka chce rozpoczac wspolzycie... Sama zaczelam majac lat 17, w sumie poki co nie zaluje. Niby to dwa lata roznicy tylko, ale psychicznie roznica kolosalna. Tylko, ze za mojego rocznika w gimnazjum bylo w miare normalnie, a teraz ? :eek!: parodia po prostu.. co jedna to lepsza kurewka ;/ wiecej odkrytego niz zakrytego ;/ i mija Cie jeszcze taka na ulicy i masz wrazenie ze zaraz rzuci sie na Ciebei z tymi pazurami noszacymy pierwse nieudolne slady manicuru, tylko za to ze nia nia patrzysz to jest tragiczne, powaznie ;/ i jest coraz gorzej..

myShaczeQ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-27, 13:18   #290
agnieszkay
Przyczajenie

No to moze ja sie wypowiem,fakt faktem ze jestes mlodziutka , ale uwazam ze jestes dziewczyna bardzo odpowiedzialna myslac juz teraz w jaki sposob sie zabezpieczyc przed nieplanowana ciaza i mimo ze ja zaczelam wspolzyc jak mialam 19 lat to wcale ciebie nie gardze za twoja decyzje,bo kto wie co by bylo gdybym wczesniej spotkala chlopaka ktorego bym naprawde kochala , piszesz ze to twoj staly chlopak a nie ktos kogo znasz 2 dni ,i jezeli jestescie obydwoje gotowi to czemu nie ,a co do prezerwatyw czy globulek to nie bylabym pewna co do ich skutecznosci .Prosze cie tylko porozmawiaj jeszcze z ginekologiem na temat antykoncepcji.Pozdrowionk a.
agnieszkay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-27, 13:28   #291
aniielica
Zakorzenienie

agnieszkay!! Przeraziła mnie Twoja odpowiedź... Swoją córkę też będziesz wychowywać w taki sposób? Dając jej przyzwolenie na sexenie się w wieku 14-15 lat? A może nawet wcześniej, bo przecież "dziewczyny teraz szybciej dorastają"... i patrząc na to co "stało się z młodzieżą" w ciągu 7-8 lat, to za 7 lat dzieci będą zaczynać współżycie w wieku 9-10 lat
Stary 2006-08-27, 13:34   #292
giraffe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszkay
No to moze ja sie wypowiem,fakt faktem ze jestes mlodziutka , ale uwazam ze jestes dziewczyna bardzo odpowiedzialna myslac juz teraz w jaki sposob sie zabezpieczyc przed nieplanowana ciaza i mimo ze ja zaczelam wspolzyc jak mialam 19 lat to wcale ciebie nie gardze za twoja decyzje,bo kto wie co by bylo gdybym wczesniej spotkala chlopaka ktorego bym naprawde kochala , piszesz ze to twoj staly chlopak a nie ktos kogo znasz 2 dni ,i jezeli jestescie obydwoje gotowi to czemu nie ,a co do prezerwatyw czy globulek to nie bylabym pewna co do ich skutecznosci .Prosze cie tylko porozmawiaj jeszcze z ginekologiem na temat antykoncepcji.Pozdrowionk a.
I myślisz, że lekarz jej przepisze tabletki anty??
Takie tabletki lekarz może przepisać dopiero jesli dziewczyna miesiączkuje już od 4,5 lat jak nie więcej, i jej organizm nie jest już w fazie dojrzewania (chociaż zdarza się, że lekarze podczas problemów związanych z dojrzewaniem przepisują właśnie środki hormonalne np. na uregulowanie cyklu).
A swoją drogą, prezerwatywy używane zgodnie z zaleceniami są skuteczną ochroną przed niechcianą ciążą.

A dziewczyna wcale nie jest odpowiedzialna Bo rozpoczynając sex w wieku 15 lat można się nabawić np. raka szyjki macicy (i to nie jest mój wymysł). Pozatym co z dojrzałością psychiczną (bo nie uważam, żeby 15 latka była na tyle dojrzała psychicznie, żeby podejmować taki krok). No ale to Jej wybór i niech się lepiej DOBRZE zabezpiecza!!

Stary 2006-08-27, 13:43   #293
agusia894
Raczkowanie

GG do agusia894

to teraz ja sie wypowiem nie bede cie oceniac czy jestes za mloda czy akurat ja stosuje pantentex oval mozna kupic w aptece bez recepty zabezpieczaj sie jesli chcesz to zrobic mam namacalny dowod mojej sasiadki w wieku lat 16 ma 2 letniego synka przestala sie uczyc i co jej po tym wiec jesli chcesz wspolzyc porozmawiaj ze swoim chlopakiem rozwazcie kilka metod antykoncepcij jesli chcesz juz teraz to sie zabezpiecz pozdrawiam aga
agusia894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-27, 14:51   #294
agnieszkay
Przyczajenie

Forum jest od tego zeby sie wypowiadac, dziewczyna pytala to odpowiedzialam jej na pytanie szczerze bo po postu taka jest moja opinia na ten temat.A jezel chodzi o to czy bede zezwalac moim dzieciom na sex w wieku 15 lat to sie okaze(bo czy bedzie to z moim przyzwoleniem czy tez bez bo przeciez nie bede z nimi 24 godziny na dobe nie bede ich prowadzic za reke do znajomych czy do kina)ale na pewno bede z nimi glosno rozmawiala na temat sexu i antykoncepcji i to wlasnie dlatego ze czasy sie zmieniaja.A z drugiej strony gdyby dziewczyna powiedziala"mam 15 lat i jestem w ciazy ,co mam teraz zrobic"to kazdy by odpowiedzial "trzebabylo wczesniej myslec o antykoncepcjii" .Gdyby w moim domu rozmawialo sie o "TYCH SPRAWACH"to moja siostra nie bylaby w ciazy w wieku 18 lat.Podoba sie czy nie takie jest moje zdanie.

Edytowane przez agnieszkay
Czas edycji: 2006-08-27 o 16:37
Stary 2006-08-27, 15:23   #295
agusia894
Raczkowanie

GG do agusia894

Cytat:
Forum jest od tego zeby sie wypowiadac, dziewczyna pytala to odpowiedzialam jej na pytanie szczerze bo po postu taka jest moja opinia na ten temat.A jezel chodzi o to czy bede zezwalac moim dzieciom na sex w wieku 15 lat to sie okaze(bo czy bedzie to z moim przyzwoleniem czy tez bez bo przeciez nie bede z nimi 24 godziny na dobe nie bede ich prowadzic za reke do znajomych czy do kina)ale na pewno bede z nimi glosno rozmawiala na temat sexu i antykoncepcji i to wlasnie dlatego ze czasy sie zmieniaja.A z drugiej strony gdyby dziewczyna powiedziala"mam 15 lat co mam teraz zrobic"to kazdy by odpowiedzial "trzebabylo wczesniej myslec o antykoncepcjii" .Gdyby w moim domu rozmawialo sie o "TYCH SPRAWACH"to moja siostra nie bylaby w ciazy w wieku 18 lat.Podoba sie czy nie takie jest moje zdanie.
popieram w 100%
agusia894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-27, 15:43   #296
giraffe
Zadomowienie

Cytat:
Forum jest od tego zeby sie wypowiadac, dziewczyna pytala to odpowiedzialam jej na pytanie szczerze bo po postu taka jest moja opinia na ten temat.A jezel chodzi o to czy bede zezwalac moim dzieciom na sex w wieku 15 lat to sie okaze(bo czy bedzie to z moim przyzwoleniem czy tez bez bo przeciez nie bede z nimi 24 godziny na dobe nie bede ich prowadzic za reke do znajomych czy do kina)ale na pewno bede z nimi glosno rozmawiala na temat sexu i antykoncepcji i to wlasnie dlatego ze czasy sie zmieniaja.A z drugiej strony gdyby dziewczyna powiedziala"mam 15 lat co mam teraz zrobic"to kazdy by odpowiedzial "trzebabylo wczesniej myslec o antykoncepcjii" .Gdyby w moim domu rozmawialo sie o "TYCH SPRAWACH"to moja siostra nie bylaby w ciazy w wieku 18 lat.Podoba sie czy nie takie jest moje zdanie.
Ja Ciebie o nic nie oskarżam. Nie mam takiego zamiaru. Jendnak nie spodobało mi się, że nazwałaś ją "odpowiedzialną" - ja się z tą opinią nie zgodziłam.

U mnie w domu o sexie i antykoncepcji zawsze mówiło się otwarcie, w wieku kilkunastu lat dobrze wiedziałam jak się można zabezpieczyć. Mówiło się również o konsekwencjach jakie niesie sex, o odpowiedzialności, o tym, że sex powinno się uprawiać z miłości (zostałam wychowana po staroświecku, i tak samo będe wychowywałą swoje dziecko). U tej 15-stolatki chyba tego właśnie brakło w wychowaniu.

Czasy czasami, ale można przecież dziecku wpoić jakieś wartości, i wtedy nie będziesz musiała myśleć, czy wieku nastu (14,15) lat Twoje dziecko się "puszcza" bo inaczej tego określić nie można. Na pewno nie jest to sex z miłości W takim wieku MIŁOŚĆ nie istnieje, istnieje tylko zauroczenie (dopiero później może się ono przerodzić w miłość - ale trzeba włąsnie do tego dojrzeć).
Wszystko zależy od wychowania, od rozmów z dzieckiem, od wpajania mu od małego pewnych wartości.

Stary 2006-08-27, 19:10   #297
agnieszkay
Przyczajenie

Nazwalam Kikusie odpowiedzialna dlatego ze mysli o antykoncepcji za wczasu.Z mojego pierwszego postu moglo by mylnie wynikac ze ja popieram wspolzycie w wieku 15 lat ale wcale tak nie jest, Kikusia i tak nas nie pytala co my o tym sadzimy bo i tak jak sama napisala wczesniej juz o tym zadecydowala a ja jej decyzje po prostu szanuje i nie probuje odwiesc jej od zamiaru tylko doradzic w sprawie antykoncepcjii.Jak napisalam rowniez wyzej ze u mnie w domu sex,antykoncepcja byly tematem tabu, to tez nie bylo mowy o wypadach pod namioty,czy nocowaniu chlopaka u mnie w domu czy ja u niego czesto to ja mialam nawet problem z wyjsciem na dyskoteke o sexie mowilo sie natomiast w tv ,na biologii na religii w kosciele(jak wiadomo nigdy przed slubem)ale w koncu to i tak odemnie zalezalo kiedy rozpoczne wspolzycie w moim przypadku bylo 19 lat(bylam z chlopakiem przez 1.5 roku) ,ale jak rowniez napisalam wczesniej w innej sytuacjii byloby moze wczesniej.Moim zdaniem mlodzi ludzie nie beda sluchac co rodzice ,ksiadz ,znajomi,ludzie odpowiadajacy na post na tym forum powiedza i tak zrobia to co uwazaja w danym czasie za sluszne,bedzie to dobry wybor czy nie .Nasze zycie jest pelne wyborow i tylko od nas tak naprawde zalezy jaka droge wybierzemy.Pozdrowionka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-27, 19:27   #298
giraffe
Zadomowienie

Owszem, życie to ciągłe wybory i podejmowanie decyzji. Jednak ja, poniekąd, w większości kwestii kierowałam się tymi wartościami, które wpoili mi rodzice. Jednak muszę się z Tobą zgodzić, iż nie zawsze - współżyć zaczęłam w wieku 18 lat z przyjacielem i to z czystej ciekawości (antykoncepcje już miałam obcykaną). I dzisiaj poatrząc na to z upływem latek muszę stwierdzić że to było po prostu GŁUPIE (co nie oznacza, że żałuje - bo tak nie jest). Kwestia tylko taka, że teraz mając Parnera, którego kocham sex ma dla mnie zupełnie inny wymiar (dojrzałam do niego). To nie jest już tylko zwykły sex - tak jak zazwyczaj odbiera się go w wieku nastu lat (ciekawość).
Jednak 18, 19 lat to nie to samo co 15. Później taka kobieta za jakieś 10 latek może wielu rzeczy żałować (zbyt wielu). Ale faktycznie jej zamiaru nie zmienimy ... i pozostaje tylko uświadomić ją o antykoncepcji.
Stary 2006-08-28, 11:02   #299
mouzi
Raczkowanie

ja zaczelam uprawiac seks pol roku po pojawieniu sie miesiaczki, ja mialam wtedy 14 lat, on 15.i nastepnego dnia poszlam po postinor(byl seks bez zab).co do kwesti prawnej to do konca nie wiem, ale ze jesli dziewczyna ma skonczone 15 lat to w sumie moze uprawiac seks , a zreszta nikt sie nie dowie, no chyba ze wpadna.a wracajac do mnie, to teraz widze ze poprzednie stposunki byly bledem, bo mam teraz partnera prawie 2,5 roku, wspolzyjemy 1,5 roku. no coz seks 14-15 latki nie dziwi nikogo chyba juz. nie wiem czy pisalam o tym, czy nie, ale czytalam o amerykanckiej 12 latce uprawiajacej seks z kilkoma chlopakami(moze 7), gdzie najstarszy mial chyba z 15 lat.a ona zglosila na policje gwalt, ale badanie nie potwierdzilo jej wersji.co do pigulek to sie zgodze, ale ja miesiaczkowalam niecale 3 lata,teraz mam spirale i jestem zadowolona.wczoraj jadac autobuse widzialam 3 dziewczyny w wieku okolo 13 lat(ale powiedzialabym ze maja z 9 ), 2 w kusych spodniczkach, i jedej przeswitywaly stringi. wrocilam z obozu i co mnie zdziwilo, ze duza mlodsza od ow wyzej "artystek" lazila w stringach po plazy. no coz
mouzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 15:42   #300
sfinx
Przyczajenie

GG do sfinx

Nie radze Ci zebys w wieku 15 lat zaczela brac tabletki, tak czy inaczej one burza gospodarke hormonalna!!
Pozdrawiam
sfinx jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości