Koty vs psy, kot i pies - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Wolisz koty czy psy?
koty 15 30,61%
psy 11 22,45%
uwielbiam wszystkie zwięrzęta 22 44,90%
w ogóle nie lubię zwierząt 1 2,04%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-06, 14:02   #271
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Czy można przyzwyczaić psa do kota ?

zakonna - nawet mi przez głowę nie przeszła krytyka, bo robiłaś to samo co ona. W trakcie pobytu w różnych pomieszczeniach zwierzęta mogły się wąchać przez drzwi, a po wypuszczeniu kot mógł zwiedzić psi pokój, a psy koci (odpowiednik kocyka)

Jak dołączałam drugiego kota, to nie miałam możliwości izolowania zwierząt, więc musiałam je wrzucić do "kociej zupy", na szczęście się nie pozabijali. Nie wyobrażam sobie oswajania kota z dorosłym psem bez możliwości izolacji.
Stary 2013-11-06, 14:25   #272
zakonna
Naczelna Nastolatka

pierwszy kot miał u nas najgorszy początek, bo był małym kociakiem i nie był przyzwyczajony do psów. Jak przytargaliśmy do domu drugiego, dorosłego chowanego przy psach, to była krótka piłka . Psy się rzuciły do wąchania i lizania, a koteczek tylko na nie popatrzył z pogardą, strzelił jednego i drugiego psa po ryju i był od razu spokój z pilnowaniem kota
Stary 2013-11-06, 14:27   #273
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
pierwszy kot miał u nas najgorszy początek, bo był małym kociakiem i nie był przyzwyczajony do psów. Jak przytargaliśmy do domu drugiego, dorosłego chowanego przy psach, to była krótka piłka . Psy się rzuciły do wąchania i lizania, a koteczek tylko na nie popatrzył z pogardą, strzelił jednego i drugiego psa po ryju i był od razu spokój z pilnowaniem kota

3-miesięczna siostra mojej koteczki też sobie od razu ustawiła buldoga w ten sposób
Stary 2013-11-06, 14:54   #274
zakonna
Naczelna Nastolatka

taka mała, a taka cwana? w sumie u nas na co dzień się sprawdza ten stereotyp, że koty rządzą. Nie wiem z czego to wynika.
Stary 2013-11-06, 15:17   #275
malgosia86
Zadomowienie

Malla

Zakonna, nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale Ty miasz psy, które nie są wrogo nastawione do kotów. To jest trochę inna sytuacja.
Ale jeśli ma się psa, który źle reaguje na koty albo nie wiemy, jak zareaguje na kota w swoim domu, to nie ma co ryzykować i od razu wrzucać kota z psami do jednego pomieszczenia, zwłaszcza jeśli jest to mały kot.

Inna sprawa, że zwierzęta się na siebie na rzucą, a inna, na ile cała sytuacja będzie stresem dla ktorejkolwiek strony (u siebie widzę, że to pies, nie kot, ma delikatniejszą psychikę; na początku, przez stosunkowo długi czas, gdy kot pojawiał się w jakimś pomieszczeniu, pies wychodził; oswajał się z obecnością kotą powoli, a kotu było wszystko jedno).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 15:29   #276
Kornella
Zadomowienie

Nie wiem co mam zrobić. Ja niestety nie mogę o tym zdecydować, tylko rodzice. Ojciec nawet nie wie że coś takiego knuję. Mama z jednej strony chciałaby, a z drugiej boi się, że pewnego dnia nie przypilnujemy ani jamnika ani kotka i pies może go udusić. I co mnie martwi to, to że kotek może uciec, pójdzie gdzieś na pola (do miasta mamy około 1,5-2km) a tam to dopiero go psy dorwą. A co jeśli on już jest przyzywczajony do tego miejsca? Zawsze ale to zawsze widuję go pod pocztą, często siedzi pod ulubionym drzewem, a jak jest zimno i pada deszcz to chowa się do komórki jakiejś i wystaje tylko ta kochana mordka jacyś dobrzy ludzie mają zawsze to okienko otwarte i kotek może wejść do komóreczki i się ogrzać.

Dzisiaj przywiozłam mu mleczko, ale widziałam że ktoś też mu daje, bo obok stał pojemnik i w środku było bardzo mało tego mleczka (podejrzewam że to mleko) a kocichna siedziała w komóreczce, bo wtedy padał deszcz.

Mama mówi, że jak ma go Ori (mój jamnik) pogrzyźć, to lepiej już go dokarmiać i niech sobie żyje w tej komórce.
A wystarczy że powie się Oremu "kota, szukaj kota, kot". To ten uszy do góry i już chce wychodzić na podwórko. Źle robiliśmy ucząc go tego, ale wtedy nie myslałam ani ja, ani mama... że on się tego nauczy i będzie pamiętał..

~Erica Spindler
Kornella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 15:32   #277
zakonna
Naczelna Nastolatka

dlatego napisałam, że każdy musi dostosować metodę do swojego stada. Moja suka koty goni okrutnie na spacerach. Dostaje mega świra na ich widok więc jak zjawił się KOTECZEK w domu, to o mało nie wyszła z siebie. Ale faktem jest, że moje psy nie są agresywne do kotów i bardzo słuchają naszego przewodnika stada
Stary 2013-11-06, 15:41   #278
malgosia86
Zadomowienie

Kornella, u mnie były dokładnie takie same obawy. Z tym że kot znalazł się w domu z zaskoczenia, ale mieliśmy mu znaleźć nowy dom, bo u nas nie był bezpieczny...

Może zrób podobnie? Idzie zimno, tam gdzie teraz jest pewnie grożą mu inne zwerzęta, chłód, choroby (brak szczepień). Jeśli nie da się pogodzić psa z kotem, to znajdziesz mu inny dom.

Jeśli ludzie są odpowiedzialni, to ryzyko, że nie upilnujesz kota jest naprawdę małe. Tylko wszyscy muszą się do tego przyłożyć.
Mój kot nie wychodzi z domu w ogóle. Nie ciągnie go na zewnątrz. Tym samym nie było sytuacji, że pies mógłby go gonić np. po podwórku.

Jak chcesz przeczytać, jakie ja mam warnuki w domu, jakie miałam wątpliwości itp. to zajrzyj na pierwszą stronę wątku kociego i ostatnie poprzedniego kociego wątku - wtedy zaczęła się moja przygoda z kotem w domu na stałe

Złych nawyków można psa oduczyć
Mój też takie miał, tez to wynikało z naszej nierozwagi...
Jak chcesz się więcej dowiedzieć o psach to poczytaj książki - lektura obowiązkowach to o CSach (calming signals).

Stary 2013-11-06, 16:01   #279
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Kornella Pokaż wiadomość
A wystarczy że powie się Oremu "kota, szukaj kota, kot". To ten uszy do góry i już chce wychodzić na podwórko. Źle robiliśmy ucząc go tego, ale wtedy nie myslałam ani ja, ani mama... że on się tego nauczy i będzie pamiętał..
Mówcie na kota "mamut", to może pies go nie ruszy, bo nie ma szukać mamuta

A tak serio, to nie dowiesz się, póki nie spróbujesz. Swój kot to co innego niż kot, którego trzeba przegonić z podwórka. Jak masz pokój, w którym mogłabyś kotka izolować od psa, to nie widzę problemu, zwłaszcza że nie mieszkasz sama, więc żadne zwierzę nie będzie siedziało karnie samotne w pokoju, tylko może mieć człowieka na wyłączność. Zawsze możesz przechować go przez zaledwie parę tygodni, aby znaleźć nowy dom. Idzie zima, kociaki mają branie.
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
a kotu było wszystko jedno
Kwintesencja kotowatości
Stary 2013-11-06, 16:25   #280
Petrycja
Zakorzenienie

Ja kiedyś przyzwyczajałam dosyć agresywnego psa do kota. Cały czas ktoś mówił do psa "zostaw", a ten nauczony posłuszeństwa zostawiał kota chociaż na chwilę w spokoju, w końcu zaakceptował go bo widział, że ten kot jest "nasz". Po dwóch miesiącach kot spał już z psem w posłaniu, więc wszystko jest możliwe
Stary 2013-11-06, 16:38   #281
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Swój kot to co innego niż kot, którego trzeba przegonić z podwórka.
dokładnie!

To że pies goni koty na spacerze nie oznacza, że z domowym kotem będzie robił to samo.
Mój pies ma silny instynkt łowiecki (próbował gonić koty, zające, sarny, bażanty), ale nigdy (!) nie gonił naszego kota.
Chyba że w ramach zabawy, ale to rzadko i na długo po tym jak kot znalazł się w domu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-06, 19:05   #282
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Kornella Pokaż wiadomość
1.Nie wiem co mam zrobić. Ja niestety nie mogę o tym zdecydować, tylko rodzice. Ojciec nawet nie wie że coś takiego knuję. Mama z jednej strony chciałaby, a z drugiej boi się, że pewnego dnia nie przypilnujemy ani jamnika ani kotka i pies może go udusić.
2. I co mnie martwi to, to że kotek może uciec, pójdzie gdzieś na pola (do miasta mamy około 1,5-2km) a tam to dopiero go psy dorwą. A co jeśli on już jest przyzywczajony do tego miejsca?
3. Zawsze ale to zawsze widuję go pod pocztą, często siedzi pod ulubionym drzewem, a jak jest zimno i pada deszcz to chowa się do komórki jakiejś i wystaje tylko ta kochana mordka jacyś dobrzy ludzie mają zawsze to okienko otwarte i kotek może wejść do komóreczki i się ogrzać.
1. A, to całkiem zmienia pole widzenia. Ja bym najpierw ustaliła z rodzicami czy oboje się zgodzą na kota.
To jest kot wychodzący, a z wzięciem takiego mogą- lecz nie muszą- wiązać się pewne problemy:
- kuweta; możliwe jest , że kot nie umie z niej korzystać (bo skąd ?) i trzeba będzie go uczyć (da się to opanować)
- żywienie- przygarniając kota powinnaś dowiedzieć się na temat żywienia np. mleko wskazane jest tylko do któregoś tygodnia, później trzeba kota przestawić na wodę (są takie koty, które same rezygnują z mleka) , whiskasy tudzież inne kitekaty nie są wskazane ze względu na zbyt ubogi skład
- kota powinien obejrzeć wet; odrobaczy go, ewentualnie odpchli i zaszczepi. Określi wiek, płeć, zrobi ogólny 'przegląd'- to wiąże się z kosztami. W niektórych lecznicach jest możliwość rozłożenia spłaty na raty.

2. Możesz spróbować nie wypuszczać kota. W tym przypadku również może nie być łatwo , ale nie jest to niemożliwością.
Koty mojej sąsiadki były przyzwyczajone do psa, ale do moich np. nie podchodziły. Z czasem przestały uciekać na ich widok, bo zobaczyły, że nic im nie robią.
Były chyba tylko ze 2 takie, które szukały kontaktu z moimi po tym , jak zdechł 'ich' pies. Chodziły za nimi, przytulały się, było mi smutno, jak ich obserwowałam

3. A czy pewne jest, że kot do nikogo nie należy
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 20:41   #283
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Zgadzam się, że psa można oduczyć. Ja miałam jednego zabranego dość późno z ulicy (polował), wielkie bydle jak... (ludzie się go bali mimo, że to naprawdę była miziasta potężna psia persona :P). Owszem na początku trochę kota ganiał (zostawali oczywiście pod nadzorem sami) ale potem... Kurczę na starym kompie nawet miałam foty jak razem spali. Niestety zarówno kot z psem i drugim psem już za TM ale teraz mam nowe pokolenie i też bez problemu to przeszło. Ja mam obecnie teriera ta sama rodzica co jamnik bo jamnik też pies tropiący i myśliwski. Jeżeli się boicie to zróbcie tak jak mówicie mu w komórce styropianową budkę (bo zima idzie) i stamtąd przenoście kocyki albo nie wiem stare swetry na których kot będzie spał (zobaczycie jak pies na nie reaguje). I wtedy podejmijcie decyzje.
Stary 2013-11-17, 16:54   #284
I am Rock
lokalna gwiazda

Podobno ważne jest, by nowe zwierzę miało zapach domu. Bo jego zapach jest obcy. A w tym celu dobrze jest owinąć zwierzę w swój noszony /nieświeży/ sweter, czy coś w tym rodzaju.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-23, 19:44   #285
misza80
Przyczajenie

Witam wszystkich miłośników zwierzaczków
Najpierw w naszym domu był kotek syjamski … niestety umarł… co spowodowało straszną pustkę…po jakimś czasie myślałam by wziąć kolejnego kociaka ale mąż przyprowadził psiaka …no i obecnie mamy 2,5 letniego owczarka niemieckiego ( donka ) przygarnęliśmy go gdy miał 5 miesięcy… przeszedł wiele ale udało się pies do ludzi super niestety do psów ( nie wszystkich ) agresywny…
Tak poza tym wszystko jest ok …ja zaczęłam pracować i psiak zrobił się osowiały i smutny a że moja tęsknota za kotem nie minęła po rozmowie z weterynarzem postanowiliśmy kupić lub przygarnąć kotka syjamskiego ( obecnie trwają poszukiwania kociaka)…. Czytam wasze wątki jak to powinno wyglądać pierwsze spotkanie zwierzaków… jestem przerażona a z drugiej strony mój pies nie gania kotów na dworze bo nie pozwalam na to może nie będzie źle??? A co wy o tym sądzicie????
Pozdrawiam serdecznie
misza80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-24, 04:10   #286
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez misza80 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich miłośników zwierzaczków
Najpierw w naszym domu był kotek syjamski … niestety umarł… co spowodowało straszną pustkę…po jakimś czasie myślałam by wziąć kolejnego kociaka ale mąż przyprowadził psiaka …no i obecnie mamy 2,5 letniego owczarka niemieckiego ( donka ) przygarnęliśmy go gdy miał 5 miesięcy… przeszedł wiele ale udało się pies do ludzi super niestety do psów ( nie wszystkich ) agresywny…
Tak poza tym wszystko jest ok …ja zaczęłam pracować i psiak zrobił się osowiały i smutny a że moja tęsknota za kotem nie minęła po rozmowie z weterynarzem postanowiliśmy kupić lub przygarnąć kotka syjamskiego ( obecnie trwają poszukiwania kociaka)…. Czytam wasze wątki jak to powinno wyglądać pierwsze spotkanie zwierzaków… jestem przerażona a z drugiej strony mój pies nie gania kotów na dworze bo nie pozwalam na to może nie będzie źle??? A co wy o tym sądzicie????
Pozdrawiam serdecznie
Dobrze by było najpierw sprawdzić, jak pies zareaguje na kota, zanim weźmiecie. Może macie znajomych z kotami?

A agresję wobec innych psów powinno się wyeliminować, polecam zrobienie tego, zanim weźmiecie kota.
Nieleczona agresja może się któregoś razu przerzucić na małego, a nie chciałabyś chyba zobaczyć martwego kota w mieszkaniu?
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 07:46   #287
misza80
Przyczajenie

Witam
dziękuje za odpowiedź już piszę jak to wygląda mniej więcej
Pies na koty reaguje raczej z zaciekawieniem… u koleżanki jak jestem a zobaczy jej kota to szczekał ale po którymś spotkaniu przestał tylko go obserwuje z zaciekawieniem… niestety kot jest już dorosły i nie chce nawiązać kontaktu z moim psem więc pies zawsze jest na spotkaniu na smyczy…
Co do agresji do psów to chodziliśmy z nim na szkolenie … dało to tyle że z niektórymi psami się bawi… ale są psy których nie akceptuje… wtedy się szarpał i szczekał przeraźliwie… po szkoleniu jest to zminimalizowane do tego że czasem nawet nie zwraca uwagi a czasem obserwuje ale nie szczeka…
Stary 2014-03-28, 15:53   #288
tevarrena
Raczkowanie

Nasza suczka została przyzwyczajona do kota, gdy miała nieco ponad rok. Z tym, że u nas jest pewnie dość niecodzienna sytuacja, ponieważ nasz piesek jest bardzo towarzyski i kocha wszystkie zwierzęta - kiedyś przyłapałam ją, jak z radością wodziła noskiem po podłodze, bo przed nią szedł pajączek Z kociakiem zaprzyjaźniła się bardzo szybko, dziś są najlepszymi przyjaciółkami i konflikty pojawiają się tylko wówczas, gdy jedna drugiej wyżera jedzonko z miski... Natomiast kuzynka ma psa, który ma już 8 lat, a w zeszłym roku przygarnęła jeszcze kota. Przez pierwsze 2 dni kot był w transporterze, a pies obchodził transporter, wąchał i warczał. Na trzeci dzień wypuścili kota, pies podszedł, próbował ugryźć, kot się odwinął, podrapał psa w nos ostrym pazurem. Od tej pory trzymają się od siebie z daleka, mieszkają w jednym domu, często zostają sami na kilka godzin, ale się totalnie ignorują.
tevarrena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-29, 21:56   #289
misza80
Przyczajenie

no to zobaczymy jak to będzie u nas chodzimy na spacerki tam gdzie są koty przesiadujemy tam dość długo Piesio obserwuje ale już nie szczeka na nie
w domu przyzwyczajamy do drapaka i kuwety już go te przedmioty nie ruszają ... zobaczymy co będzie jak kicia pojawi się w domu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-27, 23:19   #290
misza80
Przyczajenie

Witamy
no i mamy kota syjamka
pierwszy dzień pies z kotem
kot na wolności pies w kagańcu 10 min potem zwierzaki przebywały w osobnych pokojach
drugi dzień kot na wolności pies bez kagańca… częstsze wizyty ale po wizycie nadal w osobnych pokojach…
trzeci dzień pokoje otwarte … zwierzaki luzem… pod naszym nadzorem…
na razie noce w osobnych pokojach …
czwarty dzień wygląda tak…
Stary 2014-04-28, 11:50   #291
Malla
Nie depcze krokusów

Co za hodowla uczy kotki tak nieładnie się wypowiadać? To obroża z feromonami? Strasznie malutki jest.

Pies wygląda na wyluzowanego, gdy mu coś ogon zjada

Uwielbiam rodziców wychowujących dzieci ze zwierzętami
Stary 2014-04-28, 21:41   #292
misza80
Przyczajenie

mam zbyt wyluzowanego mena :P Czoko ma 7 tygodni a miał mieć 9 ... wzieliśmy go z likwidowanej hodowli przynajmiej tak mówiła pani od której go wzieliśmy... Pani weterynarz mówi jednak że to ściema...
Stary 2014-04-28, 22:17   #293
Malla
Nie depcze krokusów

Hodowlę zawsze można sprawdzić w necie, a rodowód w klubie. Weźmie psa za mamę
Stary 2014-04-28, 22:40   #294
misza80
Przyczajenie

wiem ale po prostu kotek nas ujął i sam nas wybrał ... długo by opowiadać
Stary 2014-04-29, 09:17   #295
Malla
Nie depcze krokusów

Śliczny jest Moja też ma takie umaszczenie, osmolone uszka są rozbrajające.
Stary 2014-04-30, 10:09   #296
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misza80 Pokaż wiadomość
wiem ale po prostu kotek nas ujął i sam nas wybrał ... długo by opowiadać
Super masz podejście Przede wszystkim z tym, że psa przyzwyczajałaś do obecności rzeczy których będzie używał kot i z samym widokiem kotów, myślę że to mogło dużo dać Jeszcze trochę i będzie przyjaźń Śliczny owczarek, z resztą kociak też jest super, no i ich relacje wyglądają i zapowiadają się bardzo dobrze. Psiak wyluzowany bardzo a kociak taki uroczy
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 17:20   #297
misza0208
Raczkowanie

zanim kociak trafił do nas zrobiłam rozeznanie co i jak... sama cieszę się że nam się udało... myślę że jak się zna dobrze własne zwierze to jest to dużo...
Ci którzy nie znali Ado z bliska mówili że to nie możliwe ... a ja wiedziałam że tak , bo mój pies ma wielkie serce
dziękuje za słowa uznania i pozdrawiam

ps. misza80 to też ja coś mi się porobiło z kontem ... wsumie sama nie wiem co

Edytowane przez misza0208
Czas edycji: 2014-05-01 o 17:23
misza0208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 21:44   #298
Michiru
Zakorzenienie

dodam coś od siebie.

moi rodzice przez 6lat mieli sukę Perłę, znalezioną jak miała ok.2,5roku. rok temu mama przyniosła z pracy kociaka, maleńkiego dachowca, mała Przylepka nie miała wtedy więcej niż 6tyg. jakby nie została zabrana czekało by ją kalectwo albo śmierć, bo razem i innymi kotami włóczyła się hucie. psina zaakceptowała ją od razu, bez trzymania w osobnych pokojach czy w transporterze. Perła padła kilka tygodni temu i od jakiegoś czasu rodzice mają 2letniego psa i tez nie było ceregieli. Tofik za zbytnią ciekawość dostał raz w nos i od tej pory może się nie kochają, ale tolerują.

dziś ja wzięłam 8tygodniowego kocurka (Felix), mając już 8letniego psa. Zeus nie jest agresywny w stosunku do innych zwierząt, ale trochę nadpobudliwy i bardzo ciekawski, do tego kociaka zobaczy dopiero dzisiaj, jak TŻ przyprowadzi go od teściowej, więc będzie ciekawa noc. póki co planujemy ich zapoznać, a na noc odseparować w osobnych pomieszczeniach i zobaczymy co będzie jutro. ja jestem nastawiona optymistycznie, co najwyżej trochę pracy trzeba będzie włożyć, by ich stosunki układały się dobrze, nie może być inaczej
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 13:58   #299
nawiedzonanarzeczona
Rozeznanie

ja musiałam przyzwyczaić kota do psa i odwrotnie.
Skończyło się w ten sposób, że kot boi się innych psów, a moich nie, psy za innymi kotami nie przepadają- a mojego lubią.
Jeśli chcesz więcej informacji jak przebiegał proces oswajania itd. to zapraszam na priv
nawiedzonanarzeczona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-28, 17:59   #300
Michiru
Zakorzenienie

śpieszę donieść, jak poszło przyzwyczajenie mojego kilkuletniego psa do kociaka kolorowo nie było. trzeba było non stop mieć tą dwójkę na oku, bo pies co chwilę warczał, a kociak był niesamowicie ciekawski, co to za duże zwierzę i non stop do niego podchodził. jak wychodziliśmy z domu to kociaka zamykaliśmy w pokoju, a pies miał do dyspozycji przedpokój, drugi pokój i kuchnię. na noc tak samo. potem zaczęliśmy zostawiać drzwi otwarte i o dziwo się nie pozabijali. od tej pory zostawiamy im wolną rękę. kot już się nauczył, że jak pies śpi/drzemie/leży to ma go omijać łukiem. ale na noc kociak emigruje do drugiego pokoju, bo ciężko go zmęczyć i wariuje wieczorami, a i my, i pies chcemy spać
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości