![]() |
#271 |
on tired little feet
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Jakim kompromisie? Ok ja rozumiem że wege to ktoś kto nie je mięsa, ale nie przeszkadza mi ze ktoś się nazwie tak jedząc mięso sporadycznie czy jak tam kto chce
![]() |
#272 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
* Już prędzej spotykam takich, którzy się generalnie z KK nie zgadzają, a jak chwilę pogadać, to się zgadzają nie tylko w ogólności, ale i w wielu szczegółach. Wg mnie naiwne jest podejście zakładające, że te rzesze katolików tkwią w tej instytucji z przymusu albo dla jakichś korzyści społecznych (mówię o tych, którzy sami siebie tym mianem określają, nie o tych, którzy figurują w statystykach wbrew swojej woli). Nazywają się katolikami, bo w większości tego chcą i w gruncie rzeczy działalność KK popierają. Ci, którym faktycznie z KK jest nie po drodze, prędzej czy później przestają się tak tytułować, często przechodząc przez dłuższą lub krótszą fazę semi-czegośtam i nikomu bym tego prawa do chwili zastanowienia "w rozkroku" nie odbierała ani nie poganiała w jego decyzjach. Cytat:
Jeśli ktoś twierdzi, że jest w szcześliwym zwiazku dzięki kompromisom, które satysfakcjonują obie strony, to pewnie nie rozumie znaczenia słowa kompromis, a nie jest hipokrytą. Przy odrobinie dobrej chęci można dogadać. Dyskusja zaczęła się od tego, że zwolennicy "kompromisów" (dość osobliwie pojmowanych) forsowali swoje podejście jako jedyne prawidłowe. Nagonka na hipokrytów to w 99% przypadkach zaglądanie do łóżek i talerzy osób, które nikomu nic złego nie czynią. Ja rozumiem, że czasami może się ciśnienie podnieść, gdy ktoś uprawiający petting jedzie po puszczalskich uprawiających seks przed ślubem. Ale po pierwsze - chociażby ten ktoś był "czysty" jak łza, to wciąż obrzydliwe. Po drugie - potem się obrywa komuś, kto nie jest agresywny, jeszcze przyjdzie tu z problemem, bo miś naciska, a zostaje zjechany, że jakim prawem nazywa się dziewicą, skoro uprawiała seks oralny i w ogóle, ha ha ha, hipokrytka jedna, jeszcze zasłania się religią, jak jej wygodnie... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zdeklarowana, mięsożerna wegetarianka teoretycznie nikogo nie krzywdzi, ale faktem jest, że o ile nie jest w towarzystwie osób, które czają jej slang, albo o ile nie wyjaśnia na czym ten jej wegetarianizm polega, to chcąc-nie-chcąc kłamie. A grzesząca katoliczka, deklarująca katolicyzm nie kłamie, bo nie ma takiego założenia, które nie pozwalałoby jej grzeszyć pod groźbą wydalenia z kościoła. Co więcej - grzeszenie i błądzenie jest wpisane w definicję tej religii. Ona nie odchodzi od tego ani na centymetr. Podczas gdy mięsożerna wegetarianka kłamie, w najmniej perfidnej opcji po prostu coś tam sobie plecie, nie przywiązując wagi do takich "drobiazgów", jak rzeczywistość. Nie mówię, że to koniecznie złe (bo może być nieszkodliwe). Mówię, że stawianie na równi tych dwóch rzeczy na równi jest niedorzeczne. Sytuacja nr1: Kasia usłyszała od mamy, że daje jej 50zł za które może sobie kupić coś dla siebie, że dobrze byłoby, gdyby część z tego przeznaczyła na prezent dla babci, ale ostatecznie może z nimi zrobić co chce - po czym Kasia poszła i wydała pieniądze na swoje potrzeby. Zapytana przez siostrę przyznaje, że nic jej nie zostało i nie będzie mogła się dołożyć do prezentu dla babci. Sytuacja nr2: Kasia usłyszała od mamy, że daje jej 50zł za które może sobie kupić coś dla siebie, że dobrze byłoby, gdyby część z tego przeznaczyła na prezent dla babci, ale ostatecznie może z nimi zrobić co chce - po czym Kasia poszła i wydała pieniądze na swoje potrzeby. Zapytana przez siostrę uspokaja ją, że odłożyła pieniądze na prezent dla babci (na ladę w sklepie, kupując tusz do rzęs dla siebie). Kahoko wypacza reguły kk i zrównuje jedną sytuację z drugą. Sztojabudu pyta co w tym złego, że ktoś postępuje tak lub tak. Ty dodajesz " ![]() Edytowane przez adeedra Czas edycji: 2016-09-05 o 18:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jak świętości Marii nie uznajesz, sakramenty uważasz za zbędne i nieważne, a dogmaty KK to sobie w tyłek wsadzasz, to *surprise surprise* właściwie jesteś protestantem, nie katolikiem. o to mi chodzi. sama chęć nazwania się kimś Cię tym nie czyni. reszty nie mam siły komentować, jestem zbyt padnięta po pracy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Napisałam "osoba jedząca mięso i ryby". Cytat:
Po drugie - wymieniłaś za mało danych, by stwierdzić, czy to nie Buddysta albo czciciel Światowida. Po trzecie to zachowywanie czystości jest cnotą, nie dogmatem. A to tylko część, ta mniej istotna. Ale szkoda... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez kiciun Czas edycji: 2016-09-05 o 21:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tutaj, drogie panie, nie mam się czego przyczepić, czy wyśmiać, bo nikt mi na siłę niczego nie udowadnia.
![]() |
![]() |
#280 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Naprawdę nie rozumiem, czemu Ciebie tak to boli. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od tego są absurdy, żeby mieć trochę ubawu z życiu. ![]() A odpust to słowo, którym sama to określiłam i nie ma nic wspólnego z "prawdziwym" odpustem.
![]() |
![]() |
#282 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Złośliwe wyśmiewanie kogoś, kto nic złego nie robi, nie ma nic wspólnego z ubawem w życiu, raczej z frustracją. Cytat:
Starczy już tego odwracania kota ogonem i zgrywania ekspertów od spraw cudzej wiary. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ---------- Cytat:
Nie ma takich ludzi, dla których wałkowany dwusetny z kolei raz "ubaw" byłby jeszcze zabawny. Ani to śmieszne nie jest, ani nigdy nie było. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mnie już to nie bawi. Na samym początku bawiło mnie takie podejście, bo pierwszy raz to słyszę. Teraz walczę raczej o wolność do obśmiania absurdalnych zachowań jako prawo każdego szarego człowieka, z KK to już dawno przestało mieć cokolwiek wspólnego. ![]() Również o wolność do decydowania, co według mnie jest absurdalne. Bo z jakiegoś powodu tutaj w wątku każdy może się określać kim chce i jego sprawa, ale nie można już określić, co go śmieszy, bo nie ma racji. Dokładnie wiem, co mnie śmieszy i zapewniam cię, że lepiej od ciebie, anny, czy kogotam jeszcze. Śmieszy mnie weganin jedzący schabowego, tłumaczący, że w poniedziałki się nie liczy. I będzie śmieszył. I nie przestanie. I moja sprawa, że mnie to bawi i moje prawo, żeby mu o tym powiedzieć. ![]()
![]() |
![]() |
#285 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
No i jako katoliczka wiem ze duzo mniejszym grzechem jest wspolzycie przed slubem niz rozwod po slubie koscielnym i zwiazek i wspolzycie z kims innym (pomijajac przypadek gdy parze uda sie uzyskac rozwod koscielny) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
BAN stały
|
Przyczyny pozostają te same, okoliczności się różnią, ale jak sama twierdzisz żadną z tych okoliczności nie było czekanie z seksem do ślubu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
Jednak niestety to loteria i istnieje prawdopodobienstwo ze po slubie obie strony beda rozczarowane |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Pomijam, że ABSURDU NIE BYŁO, po prostu nie zrozumiałaś albo udajesz, że nie zrozumiałaś, bo głupio Ci się teraz wycofać z kilku stron naigrywania się bez powodu. Cytat:
Cytat:
![]() Koleżanka powyżej już Cię nie śmieszy, chociaż testowanie partnerów jest z doktryną na bakier, w przeciwieństwie do skorzystania z sakramentu spowiedzi. Czy może po prostu nie wyczuwasz łatwej ofiary? Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- To nie jest loteria. To jest właśnie dobór odpowiedniego partnera, który ma takie samo podejście do kwestii seksu, a to podstawa. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
Podejscie do sexu a dopasowanie to dwie rozne sprawy. Zreszta watpie aby osoby ktore nie wspolzyja ze soba omawialy dokladnie i szczwgolowo co beda robic a czego nie beda robic w lozku i z jaka czestotliwoscia. Zwlaszcza jesli jedna z tych osob nigdy z nikim nie spala jej wyobrazenia odnodnue seksu moga sie roznic od rzeczywistosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Raczkowanie
|
Tak wtrącę bo kiedyś czytałem podobny temat tylko z perspektywy faceta, częściej takie tematy poruszają Panowie. I tam koleś się zwierzał, że jego kobieta chce się wstrzymać z seksem do ślubu, a on nie wie czy tak będzie potrafił i chyba ją zostawi itp. To od razu taki lincz go spotkał, że nie zasługuje na nią, że ona ma chociaż zasady których on nie posiada itp itd. A tutaj wszystkie Panie z kolei bardziej na tego Pana co chce więcej wstrzemięźliwości psioczą, nie czaje
![]() Edit: Znalazłem przed sekundą kilka wypowiedzi Pań, gdy koleś założył podobny temat: "no i następny przykład faceta który myśli tylko KUTASEM zamiast mózgiem ... świet schodzi na psy" "ja uwazam,ze masz swietna dziewczyne i powinienies szanowac jej poglady ,poczekac,jesli kochasz." to tylko odsetek ![]() Kolejny przykład na te wasze równouprawnienia ![]() Kobieta chce czekać do ślubu z seksem, facet nie wie czy podoła - idiota, nie zasługuje na nią Facet chce czekać do ślubu z seksem, kobieta nie wie czy podoła - zostaw go, chce ci się żyć z takim zagorzałym katolikiem? o zgrozo ![]() ![]() Edytowane przez monitor_od_kompy Czas edycji: 2016-09-06 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A kto im broni rozmawiać? Zresztą jeśli dwie osoby przez cały czas związku i narzeczeństwa nie porusza tematu, to również o czymś świadczy. A człowiek jest istotą seksualną dużo wcześniej, niż zbiera pierwsze doświadczenia. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
aa to git
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
W poprzadnich postach pisalam ze swiadomie sypiam przed slubem bo dla mnie nie istnieje zwiazek bez seksu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dwie różne - podejście do seksu to ważna kwestia, "dopasowanie" to wymysł, zakładający, że seksualność człowieka to jakaś kompletna abstrakcja, nie mająca w ogóle związku z jego osobowością. Cytat:
Przecież to dość powszechne, że o seksie się rozmawia zanim się za niego zabierze - chociaż w sumie brak tych rozmów uzasadniałby tę "loterię" i absolutną tajemnicę jaką jest libido i upodobania drugiego człowieka (nie mówiąc już o jakimś tam człowieku, ale o narzeczonym, z którym się życie planuje i którego dobrze byłoby jednak przed tym wszystkim poznać). Zwłaszcza jeśli jedna z tych osób z nikim nie spała? A jak obie z nikim jeszcze nie spały, to nie będą im się wyobrażenia "zwłaszcza" różnić? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
To ze ty sie nie spotkalas z niedopasowaniem to nie znaczy ze go nie ma. Jak pisalam powyzej znam osobiscie pary ktore sa niedopasowane tylko ze nie z powodu wstrzemiezliwosci przed slubem ale ignorowaniu tego problemu. Np. Jedna z moich kolezanek - wysokie libido a jej obecny juz maz niskie. Ona chcialaby sex najlepiej codziennie jemu starcza raz na dwa tygodnie. Ona lubi urozmaicenia a on wyklucza nawet sex oralny gdyz twierdzi ze go to brzydzi. Nie rozstana sie bo pod innymi wzgledami sobie we wszystkim pasuja i maja juz 2 dzieci a trzecie w drodze. Jak to nie jest niedopasowanie to sie poddaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Napisałaś o sytuacji, w której dwie osoby decydują się na ślub nie współżyjąc wcześniej i wyraziłaś obawę o ich ewentualne "niedopasowanie". Potem napisałaś o loterii i o kompletnym przemilczaniu tej sfery w dyskusjach - które z jakichś powodów zakładasz. No to ja zapytałam, czy kojarzysz taką parę. Odpowiedź brzmiała: NIE. Nie znasz. Pary, które współżyły, zignorowały to, że im się nie układa i brnęły dalej w związki, w których nie powinni być nie mają nic wspólnego z parą dziewic "grającą na loterii" (po co ze sobą rozmawiać, skoro można mieć niespodziankę), o których była mowa. Równie "dobry" przykład mogę sklecić z dowolnym facetem, któremu się nie podobam i który mnie się nie podoba, jak się oboje zaweźmiemy, żeby być ze sobą i po paru latach o dziwo nadal nie będzie nam się układać, to też coś opowiem o niedopasowaniu, które bardzo mnie zaskoczyło. Cytat:
"Cudowne rozwiązanie, którego sama nie znalazłam nie spadło mi z nieba, więc narzekam" =/= niedopasowanie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.