|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: CZY MOŻLIWA JEST CYTOLOGIA BEZ WZIERNIKA?? Proszę o poważne odpowiedzi!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
ja bedac dziewica mialam robione usg dopochwowe:/i mialam zwyczajne badanie z uzyciem wziernika
Wziernik ten najmniejszy chyba nie zrobi Ci krzywdy.Zalezy jaki rodzaj blony ale to juz lekarz oceni. Cytat:
I teraz cie postrasze,tez pozno poszlam do lekarza ale nie az tak jak ty.Okazalo sie ,ze musze miec operacje,ale wczesniej USG dopochwowe..przyrzadem cos a la nieduzy wibrator (wziern iczek przy tym to pikuś )Pomartw sie tez o ewentualne schorzenia ,nie tylko o błone.Ból przy uzywaniu tamponów po czesci moze wynikac z Twojego nastawienia i spięcia. Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-03-28 o 15:55 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
fascynuje mnie to przywiązanie - że zacytuje autorkę wątku - do "kawałka skóry".
Od siedmiu lat regularnie współżyje i wciąż jestem (szczęśliwą?) posiadaczką błony dziewiczej. Ale przecież dziewicy to ze mnie nie czyni... Tak więc można i w ten sposób wszystko zależy od rodzaju i budowy błony Przyznam, że fascynuje mnie także "radość" (jeśli mogę to tak nazwać) dziewic z zastąpienia "tradycyjnego" badania ginekologicznego badaniem per rectum. Ja tam bym wolała tradycyjnie ![]() Kasia (mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam) masz 25 lat - biegiem do ginekologa!!! A skoro znalazłaś już takiego, który Ci odpowiada - to biegnij tym szybciej!!
Edytowane przez wąż Czas edycji: 2007-03-31 o 18:27 |
|
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ot wyjawil mi sie taki obraz na temat kawalka blony ,ktora czy chcemy czy nie mamy ,przez ktora kobiety od zawsze doznaja upokorzenia ,ktora byla miara moralnosci,wdg ktorej kobiety byly oceniane ,ponizane.przykre jest to iz obecnie kobiety sie tak do tego przywiazuja i przekladaja nad zdrowy rozsadek,zdrowie. |
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zadomowienie
|
Bo moze to jest kobieta naszego Pana Damiana z wątku o dziewicach
Wybaczcie... ale nie mogłam się powstrzymać, tak mi się jakoś skojarzyło ![]() ________________ A na serio... uważam, że ginekolog (fachowiec jakby nie było) nie przerwie Ci błony. Ja też trafiłam do lekarza jako dziewica, miałam normalne badanie malutkim wziernikiem i nic mi nie "trzasło"
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie ma mozliwosci skonstruowania szczoteczki z oslonka, gdyz w ta oslonke zbierany by byl materoal ze scian pochwy... Poza tym rozmaz cytologiczny robi sie w specyficzny sposob. Robi sie to taka wlasnie silikonowa szczoteczka, ktora ksztaltem wlosia przypomina wachlarz (dluzszy wlos jest na samym jej srodku). Po to ona jest tak zrobiona, by dluzszym wlosem pobrac nablonek z ujscia kanalu szyjki a krotszym z "tarczy szyjki. Taka szczoteczke po pobraniu zamyka sie w specjalnej oslonce, by nie bylo mozliwosci dotarcia o niej powietrza a tym samym bakterii. Taki material dociera do laboratorium. Tam brane jest szkielko podstawowe i ta szczoteczka jednym zamaszystym ruchem zozciera sie material z jednego konca szkielka na drugi, ale robiac tak, by szczoteczka byla ulozona plasko i aby najdluzszy wlos byl umieszczony na polowie szkielka. Taki material oglada sie po mikroskopem. Osoba ogladajaca taki material, wie, ze ten ze srodkowej czesci szkielka jest z kanalu szyjki macicy a ten z brzegow jest z tarczy, blizej sciany pochwy. Gdyby w jakiejkolwiek czesci analityk znalazl jakies podejzane komorki, wtedy w opisie moze konkretnie napiac w jakiej czesci sie one znajduja, czy na tarczy, czy w kanale. To ma ogromne znaczenie, jeksi znaduja sie komorki rakowe. Taki wymaz okresla dokladnie, czy na calej szyjce znajduja sietakie komorki, czy taki proces jest juz zaawansowany, czy dopiero co powstaja takie komorki. Przy cytologii bez wziernika, gdy komorki sa brane "na oko", na szczoteczce znajduja sie komorki, ktore sa "roznie" ulozone, bezladnie, znajduja sie tez komorki ze sciany pochwy. To samo dzieje sie pozniej na szielku. Komorki sa roznie polozone, komorki z kanalu szyjki pomieszane sa z komorkami sciany pochwy, moga sie miedzy nimi znalezc kom. nowotworowe. Wtedy osobie oceniajacej ten preparat ciezko jest jednosznacznie okreslic, czy tai proces now. jest zaawansowany czy tez nie. Jak la mnie takie badanie jak juz wczesniej pisalam jest o kant (na rys. przedstawilam: 1. ksztalt szczoteczki cytologicznej 2. wyglad rozmary z szyjki, ale przy udziale wziernika (z brzegow znajduje sie material z czesci tarczowej szyjki, ale polozonej od strony sciany pochwy - kolor pomaranczowy, z czesci tarczy polozonej od strony kanalu syjki - kolor zolty, material z kanalu szyjki macicu - kolor czarny) 3. jak material jest rozlozony na szczoteczce 4. jak material jest rozprowadzany na szkielku i jak on na nim wyglada za jakosc rysunkow przepraszam, ale nie umiem rysowac uzywajac kompa )Poza tym badanie per rectum jest u dziewic badaniem rutynowym Dodam, ze dziewica pozostalam do wieki 21 lat
|
|
|
#277 |
|
Wtajemniczenie
|
Prawdopodobieństwo jest zawsze, czy to na wf-ie, czy przy gimnastyce, czy jakimś nieszczęśliwym upadku, dlatego dla mnie panikowanie z powodu badania lekarskiego to przesada
![]() Ja na przykład niby byłam dziewicą ale nie było na to żadnego dowodu już "po fakcie", najmniejszego nawet. A dodam, że przed tym nie byłam badana nigdy ginekologicznie. Życzę Ci, by Ciebie taka "niespodzianka" nie spotkała, skoro aż tak bardzo Ci zależy, by móc komuś udokumentować, że jesteś dziewicą
|
|
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
jesli mialabym wybierac miedzy blona a zdrowiem o no coz NIE MIALABYM ZADNYCH WATPLIWOSCI. jednak zdarzaja sie fanatyczni czciciele blon. analizujac wypowiedzi zalozycielki watku mozna dojsc do wniosku ze traktuje swoja blone jak jakis fetysz. moze to jakas sekta czcicieli blony. u monty pythona bylo ze sperma jest swieta, a teraz powinno byc - blona jest swieta.
i taki maly btw. czy dasz sobie uciac to i owo ze blone posiadasz? wiesz ze zdarzaja sie przypadki ze kobieta nie ma blony dziewiczej i niegdy jej nie miala? a jestes pewna ze sie sama tamponem nierozdziewiczylas bo taki przypadek sie moze zdarzyc (owszem rzadko ale moze).? btw nr 2 --> radosc z badania per rectum jest dosc... perwersyjna. ja osobiscie nie lubie jak mi sie cos w pupe wsadza. |
|
|
|
|
#279 |
|
Przyczajenie
|
[quote=jaga_2001;4022443]Ale przeciez wzierniki maja taki wlasnie stozkowaty ksztalt. Rozwieraja sie tu przy szyjce macicy a na prawde niewiele przy ujsciu do pochwy (w filmach, ktore ogladalas byly stosowane wzierniki dla kobiet, ktore blone dziewicza juz dawno stracily i one sa znacznie wieksze!
Ogladalam nie filmy, ale zdjecia, i to wszystkich rozmiarow wziernikow, w tym tych "malutkich". Jesli ich dlugosc, tak jak piszesz, ma 81 mm, to na pewno nie byly to zdjecia w powiekszeniu. I rozwarcie takiego wziernika przy wejsciu do pochwy troche jednak za duze mi sie wydawalo... Pomijajac fakt, ze blona jest jednak troche w glebi schowana i wydaje mi sie, ze ta najwezsza czesc wziernika znajduje sie w przedsionku pochwy... Po drugie, zastanawia mnie, czemu po prostu nie moga zrobic malenkich wziernikow, ktorych pierwsze 2-3 cm bylyby wcale nierozszerzalne, dopiero naprawde ta czesc w glebi pochwy. Przeciez widocznosc chyba nie bylaby az tak uposledzona, a nawet jesli, to mozna wymyslic wziernik z malutka kamerka na koncu Moim zdaniem jesli naprawde sie chce i poszukuje, to mozna zawsze znalezc dogodne rozwiazanie. Wymaga to wysilku i wiele sceptycznie nastawionych osob trzeba przekonac, ale cos za cos. Zdaje sobie sprawe, ze wyprodukowanie czegos takiego wiazaloby sie z pewnymi kosztami, ale nie oszukujmy sie, dziewic w moim wieku chyba az tak duzo nie ma A nawet jesli pacjentka musialaby sobie sama zaplacic za "luksus" badania takim sprzetem, to wole juz to niz tradycyjny wziernik. Sa w koncu nie tak drogie komorki z kamera, wiec ile taki (nawet jednorazowy) wziernik moglby kosztowac? 200zl? Raz do roku na taki wydatek jeszcze mnie stac... Oczywiscie to na razie teoretyzowanie, ale licze na szybki rozwoj techniki, bo jak na razie chyba jednak do wziernika sie nie przekonam i coraz bardziej realistyczne mysle o wybraniu sie do tego pana, ktory robi badanie bez. Ale zeby Cie uspokoic, to poprosze go o pokazanie mi takiego rozwartego wziernika dla dziewic, wtedy ocenie wielkosc i sama zadecyduje.Wziernik dla dziewic ma wielkosc 81 mm x 18 mm (grubosc damskiego palca lub jak kto woli! nasaczony krwia tampon mini jest grubszy!), gdzie standardowy ma grubosc prawie 4 cm! Piszesz o srednicy, a nie obwodzie, prawda? (Zmierzylam olowek i w obwodzie ma wiecej Jak na srednice to troche duzo - zmierzylam u kumpeli tampon SUPER i ma (oczywiscie suchy) wlasnie mniej wiecej tyle srednicy. Nie wydaje mi sie, aby rozmoczony tampon mini byl wiekszy od suchego super, tak na oko cos mi nie pasuje. Ale dla pewnosci moge zrobic eksperyment i namoczyc mini, a potem zmierze A z tymi 4 cm to chyba o jakichs wielkich tamponach pisalas, bo jak na mini to taki rozmiar to chyba jednak przegiecie?Poza tym nie ma mozliwosci skonstruowania szczoteczki z oslonka, gdyz w ta oslonke zbierany by byl materoal ze scian pochwy... No co Ty, przeciez material ze scian pochwy bylby na zewnatrz tej oslonki, a material z szyjki w srodku. Musialabym Ci narysowac, ale za bardzo to skomplikowane, wiec sprobuje opisac. Wezmy na przyklad dlugopis - zewnetrzna oprawa to bylaby ta oslonka, a wklad to szczoteczka. Na poczatku szczoteczka jest schowana w owalna oslonke i w ten sposob wprowadzana do pochwy. Potem przy szyjce macicy czesc oslonki sie cofa, by wystawala nieodslonieta glowka szczoteczki ("wlaczenie dlugopisu"). Po pobraniu materialu szczoteczke sie cofa ("wylaczenie dlugopisu") i delikatnie wysuwa przez oslonke. Oczywiscie oslonka nie moze byc zbyt ciasna, zeby caly material nie pozostal na jej wewnetrznej stronie. To oczywiscie bardzo pobiezny i niedoskonaly opis, trzeba by bylo jeszcze dopracowac szczegoly. Jesli zas chodzi o szczoteczke, to wiesz moze, jaka jest SREDNICA podstawy tego stozka, ktory narysowalas? Bo ja prawde mowiac myslalam o innej, takiej przypominajacej ksztaltem okragla szczoteczke od tuszu do rzes. Naprawde widzialam takie zdjecia, i zapewniam, ze byla to szczoteczka CYTOLOGICZNA, a nie tylko do wymazu. A po zapytaniu jednego z ginekologow przez telefon powiedzial mi, ze moze mnie zbadac taka wlasnie szczoteczka. |
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Zadziwia mnie twoje podejscie,a wlasciwie obsesja na tym punkcie.mierzenie tamponow,suchych mokrych.Moze wynajdziesz super-wziernik dla dziewic
Przeciez najlepiej pojsc do lekarza i powiedziec mu o tym wszystkim.Tyle ,ze ty chyba starasz sie odwlec w czasie ta wizyte najdluzej jak sie da.I wlasciwie jesli okaze sie ze masz jakies dolegliwosci to pewnie bedzie wina tego ,ze nie wynaleziono odpowiednio dobrego sposobu badania dziewic. Abadanie bedzie bolesne tak czy siak, czy sie jest czy nie jest dziewica.Przynajmniej dla mnie takie jest Zejuz nie wspomne o minie i ewentualnym komentarzu gina kiedy sie dowie,ze to twoja 1 wizyta |
|
|
|
|
#281 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez urazy, ale kombinujesz jak koń pod górę, gdyby to co wymyśliłaś nadawałoby się, to dawno już ktoś by to wprowadził do użytkuBess, niestety w pewnej kwestii możemy podać sobie rękę wolę już chodzić do stomatologa niż wskoczyć na fotel, ale wolę przecierpieć, aby sprawdzić czy wszystko TAM jest w porządku
|
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
I naprawde nic ci sie nei stanie.Lekarz oceni co i jak i pobierze próbke tak ,zeby ci nic nie uszkodzić.Nie jesteś jakims ewenementem na skale swiatowa.1dziewica ,ktora przychodzi na cytologie i zalezy jej aby błona nie zostala uszkodzona.Wiem co mowie,bo bylam w podobnej sytuacji i nic mi sie nie stało.Idz do gina na pogadanke i jak cie przekona to umowisz sie na badanie.Opinie o ginach z roznych miast sa tutaj na forum i mozesz sobie znalezc jakiegos z bardzo dobra opinią
|
|
|
|
|
#284 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jakos sobie poradze, jak zacznie mi pyskowac, to zawsze moge odplacic pieknym za nadobne i trzasnac drzwiami ![]() bez urazy, ale kombinujesz jak koń pod górę, Lubie czasem pokobminowac, przewaznie mi sie oplaca Czy to moja wina, ze (bez urazy dla nikogo, ale to chyba niestety prawda) wielu ludziom nie chce sie zanadto myslec?gdyby to co wymyśliłaś nadawałoby się, to dawno już ktoś by to wprowadził do użytku To, ze np. kolo wynaleziono tak pozno nie znaczy, ze wczesniej nie nadawalo sie do uzytku. Na najbardziej oczywiste rzeczy najtrudniej czasami wpasc. Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-03-29 o 15:58 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
no i dobrze,ze jestes dociekliwa.Pojdziesz do lekarza to go zasypiesz tymi wszystkimi pytaniami i watpliwosciami.
|
|
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Bakteria wykryta w cytologii???
Witam!
Mam pytanie,najlepiej do kogoś kto się zna na cytologi. Robiłam ostatnio to badanie i wyszło podejrzenie o zakażenie chlamydia.Na szczęście wymaz dał wynik negatywny, ale zastanawiam się jak to jest ze zwykłe badanie cytologiczne dało podejrzenie o zakażenie akurat tą bakterią? Do tej pory myślałam że cytologia wskazuje na nieprawidłowe komórki w nabłonku szyjki macicy. Jak bardzo można więc wierzyc takiemu podejrzeniu, tzn. ile jest szans że po dokładnym badaniu podejrzenie się sprawdzi? |
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. sprzet medyczny z reguly jest drogi, a jak wiadomo nasza sluzba zdorwia jest uboga. Poza tym nikomu nie chce sie niczego zmieniac co istnieje od lat i dobrze spelnia swoja role. Wydaje mi sie, ze taki wziernik rozchylany w srodku niebylby zbyt wygodby dla kobiet, sprawialby wiecej bolu niz obecny, a poza tym moglby przyciac scianke pochwy... 3. pisalam o srednicy. Otorz ja tez stosuje tampony i WIEM jak wyglada nasaczony mini tampon... Poza tym radze dokladnie czytac, bo napisalam, ze to tandardowy wziernik, ktory jest stosowany u kobiet juz rozdziewiczonych ma grubosc 4 cm a nie tampon Choc przyznam, ze nasaczony tampon max zapewne ma wiecej... 4. dobrze pisalam. To sprobuj wsadzic taki dlugopic np. do ciasta i po wyjeciu sprawdz, czy w tym otworku nie bedzie ciasta... Zapewniam Cie, ze bedzie. Tak samo w tej oslonce beda komorki ze scian pochwy... 5. Nie wiem jaka ma srednice. Nie uczono mnie srednic szczoteczek do cytologii na zajeciach... Na bank nie ma 10 cm... Widze, ze robisz z igly widly i doszukujesz sie dziury w calym, dopisujac jakies bzdurne teorie... Widze, ze dla Ciebie biale nie jest biale a czarne nie jest czarne... ![]() Poza tym "ciekawosc to pierwszy stopien do piekla"
|
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bakteria wykryta w cytologii???
Cytat:
|
|
|
#289 |
|
Raczkowanie
|
Witaj.
Ja też panicznie bałam się wziernika (nikomu nie chciałam sie,,dać tym" dotkąć). Też jestem dziewicą ![]() Byłam ostatnio u super lekarza (pierwszy z ponad 10 bo niestety chorowałam) i ten jako jedyny badał mnie z wziernikiem. Na początku sprawdził czy da mi się ,,założyć'' wziernik - badanie wogóle nie bolało!!! a później jak wziął ten wziernik to...... prawie wogóle nie czułam. Tylko lekko czułam, że ,,coś mam" ale zero bólu. A bez wziernika się nie da zrobić tego badania o którym piszesz. Będzie dobrze Skromna rada - idż do Pana nie do Pani.. Jeżeli chcesz pogadać to będe na GG po 22 mój nr 9200877 Trzymaj się
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale jak kto woli oczywiscie...Zycze Ci powrotu do zdrowia i nadziei na przyszlosc. Widze, ze ta dyskusja poszla raczej w strone sporu o wartosci i pewnej przepychanki, wiec daje sobie spokoj, bo poza pisaniem na forum jest w zyciu jeszcze wiele innych rzeczy do robienia A cytologie bez wziernika i tak zrobie |
|
|
|
|
|
#291 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim wypadku to nie ty powinnas decydowac, czy cytologie zrobic przy uzyciu wziernika a lekarz, po uprzednim sprawdzeniu, czy sie Twoja blona na to nadaje czy tez nie. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mnie wtej polemice nie chodzilo o spor. Doceniam to, ze "chronisz" swoje dziewictwo Cytat:
Rlelacja miedzy pacjentem a lekarzem polega TYLKO i WYLACZNIE na wzajemnym zaufaniu Ide sprzatac
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
Powiem krótko i konkretnie - nie jest możliwe prawidłowe pobranie rozmazu cytologicznego bez założenia wziernika i UWIDOCZNIENIA części pochwowej szyjki macicy. Zapewnienia lekarza, który twierdzi, iż posiadł umiejętność pobrania rozmazu bez zakładania wziernika to totalna bzdura. To, że włoży do pochwy szczoteczkę (a raczej wacik, bo szczoteczka do cytologii zapewne uszkodzi błonę dziewiczą), nie oznacza, że na szkiełku znajdą się te komórki, które powinny - czyli z nabłonka wielowarstwowego płaskiego, z kanału szyjki i ze strefy przejściowej.
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#294 |
|
Przyczajenie
|
Może mieć, a w pewnym wieku wręcz powinna. Tyle tylko, że po założeniu wziernika, który delikatnie rozciągnie błonę dziewiczą.
Włożenie zaś szczoteczki o dość nieregularnym kształcie może spowodować uszkodzenie błony. |
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
czyli, ze prawde pisalam
|
|
#296 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niepotrzebnej błony - nie ona na szczęście decyduje o tym kim jesteś . Ja 1.5 miesiąca temu przeszłam operację "spraw kobiecych" i był to koszmar którego nie chciałabym już więcej przechodzić, ale gdyby nie fakt że wizyty u ginekologa były dla mnie priorytetem ,bo zostałam wychowana w przeświadczeniu że jestem kobietą i zaliczam się do grupy tzw. ryzyka raka szyjki macicy - moja babcia zmarła właśnie na tę chorobę, ale dzięki temu zabiegowi i pomocy lekarzy w przyszłości będę mogła mieć dzieci i cieszyć się życiem , a nie płakać w poduszkę. Dlatego z całą życzliwością dobrze Ci radzę podejmij decyzję "homo sapiens" a dla przykładu podjęcia właściwej przez Ciebie decyzji powiem Ci że mam znajomą która jest w II m-cu ciązy i właśnie teraz stwierdzono u niej nadżerkę 5 stopnia co kwalifikuje ją do usuniecia płodu i wyrzucenia wszystkich narządów rodnych, a co za tym idzie nigdy już nie będzie MATKĄ. Zastanów się na tym dobrze to może spotkać każdego POZDRAWIAM i życzę mądrych i dojrzałych decyzji |
|
|
|
|
|
#297 |
|
Przyczajenie
|
Możesz wszystkim wyjaśnić, co to jest "nadżerka 5 stopnia"?
|
|
|
|
|
#298 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynie chodziło zapewne o cytologię V stopnia, nie czepiajmy się przejęzyczeń..
"Co oznaczają grupy cytologiczne? Jest pięć grup i oznaczają one: grupa I - brak zmian; grupa II - istnienie zmian zapalnych; grupa III - stan zapalny lub zmiany przednowotworowe; w takim przypadku konieczne są zwykle dodatkowe badania diagnostyczne; grupa IV - obecność pojedynczych komórek nowotworowych; grupa V - oznacza zaawansowaną chorobę." |
|
|
|
|
#299 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bakteria wykryta w cytologii???
Nie do końca o to mi chodziło. Jeśli są widoczne bakterie, to czy można je rozpoznać?I na ile takie rozpoznanie jest słuszne?W końcu w moim przypadku dokładne badanie wykazało, że podejrzenie nie było słuszne. Jak bardzo należałoby się więc martwić po usłyszeniu takiego wyniku cytologii?
|
|
|
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: badanie cytologiczne
Hej
![]() Mam pytanie. Powiedzcie proszę, jak długo czeka się na winik cytologii? - mam na myśli prywatne badanie. Byłam dziś na bad., ale zapomniałam spytać , bo oprócz tego robiła całą serię badań.Pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

(wziern iczek przy tym to pikuś
)Pomartw sie tez o ewentualne schorzenia ,nie tylko o błone.

wolę już chodzić do stomatologa niż wskoczyć na fotel, ale wolę przecierpieć, aby sprawdzić czy wszystko TAM jest w porządku
Choc przyznam, ze nasaczony tampon max zapewne ma wiecej...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)