Świnki Morskie - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-23, 17:30   #2971
pejtoon
Zakorzenienie

Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

Cytat:
Napisane przez sky Pokaż wiadomość
Nie poddawaj! Wkrótce mama zmięknie. Powodzenia.
Dzięki kochana
Będę twarda

KRAINA PAPIERU - zapraszam !
pejtoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 17:31   #2972
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez pejtoon Pokaż wiadomość
Wiem, zawsze warto spróbować Już wspominam od jakiegoś czasu, ale nic narazie się nie dzieje

BOŻE wlasnie sobie patrze na all .. a tam .. cudowna pieknusia świnka i to z mojego miasta !! Musi być moja! http://www.allegro.pl/item318050879_swinka_morska.html
Ale slodka ta swinka. Bierz ja. Namow mame. A najlepiej od razu na dwie
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 17:44   #2973
Lavi92
Zakorzenienie

Hmm nie wiem, czy dobrym rozwiazaniembedza od razu 2 swinki, skoro mama nie chce sie zgodzic na 1.
Moze lepiej kupic 1 a za ok miesiaca druga?
Stary 2008-02-23, 17:47   #2974
pejtoon
Zakorzenienie

ACh
właśnie pokazałam mamie tą świnkę i ... zaczęła na mnie wrzeszczeć Powiedziała, że mam zapomnieć

Stary 2008-02-23, 17:49   #2975
motylek1007
Zakorzenienie

pejtoon a Ty sama sie utrzymujesz? pracujesz gdzies? bo spojrzalam w Twoj profil ze masz 20 lat, jesli tak to moze pojdziesz na uklad z mama ze sama bedziesz utrzymywac swinki/swinke?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 18:08   #2976
pejtoon
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
pejtoon a Ty sama sie utrzymujesz? pracujesz gdzies? bo spojrzalam w Twoj profil ze masz 20 lat, jesli tak to moze pojdziesz na uklad z mama ze sama bedziesz utrzymywac swinki/swinke?
Ta mam 20 lat, studiuję, oczywiście że sama bym ja utrzymała, mam dla nie domek, a jedzonko i reszte potrzebnych rzeczy bym zalatwila w swoim zakresie. Grosza od mamy bym nie wzięła.
No ale jak dla mojej mamy do i tak za maly argument, zreszta każdy argument dla niej jest niczym. Nawet jeśli chodzi o inne sprawy ..
Trudno, chyba nic nie zrobię, nic poza czekaniem, az sie wyprowadze i zamieszkam z moim TŻ, juz mi obiecał nawet 2 świnki

Stary 2008-02-23, 18:18   #2977
motylek1007
Zakorzenienie

no niestety rodzice czasami tacy są...wiem cos o tym....

[*] 11.09.2012

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 19:04   #2978
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
juz mi obiecał nawet 2 świnki
ja mojego przygotowuję, bo stale była mowa o 1 i jak tak je stale oglądamy, to już też mu się podobają, ale dwóch nie jest pewien ( a te dwie to sprawka Motylka- jedyne , czego się boję, to ze żle rozpoznadzą płeć i nie będą tej samej)

nie rozumiem tych oporów rodziców-u mnie też tak zawsze było, ale jak już zwierzak się pojawiał, to też mieli radochę z ich obserwowania
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 20:15   #2979
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ta mam 20 lat, studiuję, oczywiście że sama bym ja utrzymała, mam dla nie domek, a jedzonko i reszte potrzebnych rzeczy bym zalatwila w swoim zakresie. Grosza od mamy bym nie wzięła.
No ale jak dla mojej mamy do i tak za maly argument, zreszta każdy argument dla niej jest niczym. Nawet jeśli chodzi o inne sprawy ..
Trudno, chyba nic nie zrobię, nic poza czekaniem, az sie wyprowadze i zamieszkam z moim TŻ, juz mi obiecał nawet 2 świnki
u mnie tez tak było, jak mówiłam kiedys o króliku to nie ma mowy temat zamknięty, a kiedy po roku powiedziałam ze kupie swinke i nic nie zrobią bo i tak ją kupie to co mogli? przeciez jej nie wyrzucą a tez nie biore od nich kasy na utrzymanie 2
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 20:26   #2980
sky
Zadomowienie

Możesz postawić ich przed faktem dokonanym.Tak właśnie było w przypadku mojego kota. Najpierw było oburzenie, a teraz biją się o to kto go nakarmi. Ja już planuję gdzie posadzić marchew w ogrodzie...
Stary 2008-02-23, 20:40   #2981
motylek1007
Zakorzenienie

nie zawsze postawienie przed faktem dokonanym sie oplaca...ja tak przynioslam kota (sąsiadka mi dala) i kot z domu został usuniety po paru godzinach...

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 20:41   #2982
Mirelkaaa
Zakorzenienie

kot to co innego... a swinka to duzo mniejsze zwierzątko... znasz swoich rodziców i musisz wiedziec czy mogliby usunąć świnki z domu;/ ja wiedziałam ze tego nie zrobią, ale oczywiście jakbym przyprowadziła psa czy kota to tez pewnie by go usuneli
Stary 2008-02-23, 20:44   #2983
motylek1007
Zakorzenienie

dlaczego kot to cos innego? moja mama wie ze ja zawsze chcialam kota i wie jak ja kocham zwierzeta i mimo ze minęło od tamtego czasu moze z 10 lat to nie rozumiem jej jak mogla mi tego kota wyrzucic, mimo ze płakałam i błagałam....

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-23, 21:13   #2984
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego kot to cos innego? moja mama wie ze ja zawsze chcialam kota i wie jak ja kocham zwierzeta i mimo ze minęło od tamtego czasu moze z 10 lat to nie rozumiem jej jak mogla mi tego kota wyrzucic, mimo ze płakałam i błagałam....
hmm to tak jak ja, wylaŁAM tyle łez o psa husciego, wiesz ile płakałam, tak cholernie chciałam do dzis nosze fotki haskiego w portfelu, ale nic zaczęło się ze pies to ogromny obowiązek, bo co będzie jak mnie nie będzie w domu a pies będzie chciał na dwór, duzo małych psów gryzie meble i mówili ze moge kupic sobie króliki, swinki tylko nie psa, ale ja chciałam psa, postanowiłam ze i tak go sobie kiedys kupie jak zamieszkam sama a to ta różnica ze swinka mieszka w klatce, posprzątasz jej i praktycznie jakby jej nie było a kot, chodzi po całym domu, często zacią ga firanki itd... swinka to dużo mniejszy kłopot...
choc ja jakny mojemu dziecko taK zależało to bym mu pozwoliła, ale kazdy rodzci jest inny;/
Stary 2008-02-23, 21:17   #2985
motylek1007
Zakorzenienie

ale ja juz tego kota przynioslam....mialam w domu.....

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-23, 21:39   #2986
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Ja bym tez sie nie zgodzila na kota czy psa. Sama mam psa i wiem ze to duzy klopot.

Niestety u mnie jest odwrotnie z moja mam. Jakiekolwiek zwierze zawsze wezmie, a do tego mam mlodsze rodzenstwo i one co chwila cos przynosza. A szczerze powiem, ze zwierzat nie lubie Tylko swinki i kroliki wchodza w gre.
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 21:46   #2987
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ale ja tez miałam tego psa przyprowadzic, ale wiem ze rodzice by go oddali;/
Stary 2008-02-23, 21:56   #2988
motylek1007
Zakorzenienie

mysle ze jednak wieksza tragedia jest kiedy masz juz to zwierze w domu a jednak rodzice sie pozbywaja....

wiem ze pies czy kot to wieksze zobowiazanie i trzeba wyprowadzac itp ale dla mnie to nie problem i moja mama wie o tym doskonale, tylko ze ona nie lubi zwierzat "luzem" po domu chodzacych, dlatego ewentulanie moge miec swinki poki z nia mieszkam.
Zreszta tak sie przyzwyczailam do nich, ze czekam na wyprowadzke, wtedy moge powieszych swinkowa rodzine - co na pewno uczynie.

Zeby bylo zabawiniej moje swinki nie siedza w klatce tylko maja do dyspozycji moj pokoj

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-23, 22:29   #2989
pejtoon
Zakorzenienie

Ja ogolnie kocham każde zwierzaki ... i właśnie nie wiem jak mama by zareagowala jak bym przynniosla świnke do domu .. nawet chyba kazala mi ja usunąć z domku
A odpowiedzialna za zwierzaki, które mam jestem i ona dobrze o tym wie, w końcu rybki sobie wesolo plywają w akwarium, no i maly, tzn mój piesek też jest szcześliwy. A na spacerki chodzę z nim ja i moja siostra ... mama nie byla z nim ani razu, ale choć zawsze była przeciwna psowi w domu, wiem, że się do niego przyzwyczaiła i kocha go
No własnie co do pieska .. musze go uciszyć, bo chrapie jak szalony i nie mogę zasnąć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 00:16   #2990
Maripossa
Zakorzenienie

Dziewczyny chyba musze rozdzielic moje swinki

Mialam teraz 2tyg.ferii po sesji, spedzilam troche czasu w domu i na obserwacji moich swinek, spedzilam z nimi wiecej czasu... to jest okropne plakac mi sie chcialo momentami. A ja nic nie moge zrobic!! Blanka traktuje rose gorzej niz myslalam... nie dosc, ze nie pozlwala jej jesc i pic kiedy ona chce (ta sie musi skradac do miski, lapnac cos i szybko uciekac...), to do tego ja gryzie i "bije", nie ma sladow od gryzienia, ale rto widac.... chodzi kolo niej, rusza tym tylkiem, grucha przeokropnie a ta mala goni po calek klatce i piszy! a ta za nia i traca ja to pryszczkiem, ugryzje ja, to lapkami po pyszczku uderza (tylnymi) JEST NIE DO ZNIESNIENIA! Rosa biedna chuda jak patyczek (choc wetka powiedziala, ze jeszcze najgorzej nie jest bo nie wyczuwa zeby zeberka jej wystawaly) a na Blanke jstem strasznie wsciekla choc wiem ze to tylko zwierzotko i niczemu winne nie jest, ale mnie jest tak zal Rosy siedze tu i sluchac tego nie moge, nie moge na to patrzec!!

Nie wiem co zrobic...czy rozdzielac je do 2 osobnych klatek czy co... ta mam jedna, duza, metrowa...nie mam drugiej klatki, jednak mam akwarium sama juz nie wiem, dosc mam czekania, bo ponad pol roku minelo a sytuacja wogole sie nie poprawia a wrecz mam wrazenie, ze sie pogarsza. Blanka jest jak Don Corleone (nie zartuje), ktory chce miec WSZYSTKO i slabszego wytepi...ona jest jak pasozyt nie mam juz sil...
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 00:57   #2991
trojka
Zakorzenienie

jejuuu :-( koniecznie je rozdziel, chudzinkę nawet daj do pudła, a najlepiej jakby atakująca siedziała w klatce a chudzinka biegała po całym pokoiku, nie można pozwolić by ta zazdrośnica ją wykończyła :-(
To straszne :-( szkoda że dopiero teraz zauważyłaś to,
biedna świneczka :-(

I spróbuj wyjmować małą z klateczki i karmić ją poza klatką, osobno. Rozdziel je bo mała na pewno się stresuje i nie śpi nawet spokojnie. Nie czekaj tylko ją zabieraj od tego oprawcy :-(

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 09:23   #2992
sky
Zadomowienie

Cytat:
nie zawsze postawienie przed faktem dokonanym sie oplaca...ja tak przynioslam kota (sąsiadka mi dala) i kot z domu został usuniety po paru godzinach...
Dobrze motylku, ja chciałam tylko powiedzieć jak było w moim przypadku. Wiadomo, że każdy rodzic zareaguje inaczej.
Stary 2008-02-24, 10:03   #2993
motylek1007
Zakorzenienie

Maripossa zasada brzmi że jeżeli krew sie nie leje (a wywnioskowalam ze u Ciebie sie nie leje) to nie wtrącamy się do swinkowych spraw. Jeżeli je rozdzielisz juz prawdopodnie nigdy nie połączysz i beda cale zycie osobno...

Moze karm je osobno? wyciagaj jedna do innego pomieszczenia i daj warzywa i ziarno, zostaw na godzinke niech sie naje, chociaz wet powiedzial ze nie jest zle...

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-24, 11:52   #2994
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Maripossa zasada brzmi że jeżeli krew sie nie leje (a wywnioskowalam ze u Ciebie sie nie leje) to nie wtrącamy się do swinkowych spraw. Jeżeli je rozdzielisz juz prawdopodnie nigdy nie połączysz i beda cale zycie osobno...

Moze karm je osobno? wyciagaj jedna do innego pomieszczenia i daj warzywa i ziarno, zostaw na godzinke niech sie naje, chociaz wet powiedzial ze nie jest zle...
Ale powiedz co to da? nie moge byc z nimi caly dzien, naet jak wyciagam Blanke, sedze z nia i rosa ma mozliwosc pochasania po klatce, zjesc cos itd., to jak tylko ja wloze to Blanka grucha nia i juz leci ja przeganiac...tak jest praktycznie NON STOP, caly czas lysze za uszami gruchanie, jej podskakiwanie, "bicie" Rosy... krew sie nie leje, to znaczy ze wszystko jest w porzadku? ja tam nie wierze takim "zasadom"...ktos sobie je wymyslil i tyle.

Uwierzcie ze probowalam wyciagac jedna od drugiej na jakis czas, mialy osobne pojemniczki na jedzienie, to nic nie dawalo!
Przeciez one jedza praktycznie caly czas, co chwile po wode podchodza i Blanka wyrywa Rosie pojnik z pyszczka...
Nie rozumiem, ze u ludzi to nie jest normalne, bo to dreczenie psychiczne i fizyczne chyba tez a u zwierzat nalezy to zaakceptowac...
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 12:00   #2995
motylek1007
Zakorzenienie

Próbowałas zrobic jak mówilam 2 miski w ROZNYCH katach klatki? przeciez ona nie bedzie w stanie obskoczyc 2 misek, ewentulanie nawet 3 miseczki w róznych rogach.

Dokup nawet poidełko drugie i zawies je w innym miejscu.

Ja bym je nie rozdziala, bo jesli krew sie nie leje nie jest tak zle a juz je nie polaczyc i maja zyc osobno? sama mowisz ze nie ma Cie caly czas wiec beda zyly samotnie...
Czy one duzo biegaja po domu? byc moze ta klatka jest dla nich za mala, moje chlopaki maja do dyspozycjo caly moj pokoj i jakos sie podzielili

jak dajesz warzywka to podziel na mniejsze kawałki i daj w rózne katy klatki lub we 2 miseczki

To Twoje świnki i tylko Ty jestes za nie odpowiedzialna, jeśli uwazasz ze lepiej bedzie zyc im osobno i samotnie siedziec cale dnie to zrob tak...tylko nie licz ze na wybiegu bedzie wtedy panowala zgoda bo nie bedzie....

Ja osobiscie bym swinek nie rozdzialała

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-24, 12:26   #2996
trojka
Zakorzenienie

Maripossa jeśli byś się zdecydowała je rozdzielić to wyślę Ci klatę, poidełko i karmniczek, klatka poogryzana bo kilka świnek przez nią przeszło,
tylko byś mi za przesyłkę zapłaciła, bo u mnie tylko miejsce zajmują te dwie klatki.

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 13:15   #2997
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
mysle ze jednak wieksza tragedia jest kiedy masz juz to zwierze w domu a jednak rodzice sie pozbywaja....

wiem ze pies czy kot to wieksze zobowiazanie i trzeba wyprowadzac itp ale dla mnie to nie problem i moja mama wie o tym doskonale, tylko ze ona nie lubi zwierzat "luzem" po domu chodzacych, dlatego ewentulanie moge miec swinki poki z nia mieszkam.
Zreszta tak sie przyzwyczailam do nich, ze czekam na wyprowadzke, wtedy moge powieszych swinkowa rodzine - co na pewno uczynie.

Zeby bylo zabawiniej moje swinki nie siedza w klatce tylko maja do dyspozycji moj pokoj
tak oczywiscie ze większa i to duzo, ale chciałam powiedziec ze moi rodzice zrobiliby tak samo potworne

Cytat:
Napisane przez motylek1007
Próbowałas zrobic jak mówilam 2 miski w ROZNYCH katach klatki? przeciez ona nie bedzie w stanie obskoczyc 2 misek, ewentulanie nawet 3 miseczki w róznych rogach.

Dokup nawet poidełko drugie i zawies je w innym miejscu.

Ja bym je nie rozdziala, bo jesli krew sie nie leje nie jest tak zle a juz je nie polaczyc i maja zyc osobno? sama mowisz ze nie ma Cie caly czas wiec beda zyly samotnie...
Czy one duzo biegaja po domu? byc moze ta klatka jest dla nich za mala, moje chlopaki maja do dyspozycjo caly moj pokoj i jakos sie podzielili

jak dajesz warzywka to podziel na mniejsze kawałki i daj w rózne katy klatki lub we 2 miseczki

To Twoje świnki i tylko Ty jestes za nie odpowiedzialna, jeśli uwazasz ze lepiej bedzie zyc im osobno i samotnie siedziec cale dnie to zrob tak...tylko nie licz ze na wybiegu bedzie wtedy panowala zgoda bo nie bedzie....

Ja osobiscie bym swinek nie rozdzialała
ja zrobiłabym tak jak radzi motylek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 13:37   #2998
Judyta~
Raczkowanie

Maripossa, może Xenia się wypowie, bo ja też czytam te opowieści przerażona (i nie tylko w Twoim przypadku świnki nie potrafią się dogadać, a ciągle walczą) i tak sobie myślę - czy na pewno lepiej jest żyć we dwie, skoro jedna nieustannie żyje w ogromnym stresie? Ja jestem wciąż przed kupnem drugiej świnki i tego się właśnie najbardziej obawiam, że sie nie dogadają... Dla właściciela, który miał spokojnie wychodzić z domu nie martwiąc się o swoje zwierzęta, świadomość, że druga świnka jest ciągle przeganiana i dręczona przez drugą, nie jest na pewno komfortowa i powoduje, że wcale taki spokojny nie jest. Chyba nie zawsze życie w stadzie jest takim rajem, jak się to powszechnie głosi
Judyta~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 13:42   #2999
motylek1007
Zakorzenienie

u mnie też nie zawsze jest różowo i tez jest gruchanie a zycie na 1 misce byloby niemozliwe, ale staram sie tak zrobic, aby im do min ograniczyc konflikty.

Nie raz moje prosiaki sie ostro pokłóciły i nie raz jeszcze tak bedzie.
Dochodzi nawet do tego ze jeden drugiego nie chce wpuscic po półke,ale sie nie wtracam do nich i za godzine jest oki.

Widzialam tez przerazajace sceny kiedy to Czandor bedac malym swiniakiem jeszcze stawial sie i "za kare" Bibi go przydusil przednimi lapkami i tak przez chwile na nim siedzial ale nie skrzywdzil.
WIdzialam tez jak walczyly na polce i to tak ze oboje spadli, stali na 2 tylnich lapkach a przednimi sie "bili" ale tez sie nie wtracalam w to, nie krzyczalam nic nie robilam i przeszlo.

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-24, 14:13   #3000
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie też nie zawsze jest różowo i tez jest gruchanie a zycie na 1 misce byloby niemozliwe, ale staram sie tak zrobic, aby im do min ograniczyc konflikty.

Nie raz moje prosiaki sie ostro pokłóciły i nie raz jeszcze tak bedzie.
Dochodzi nawet do tego ze jeden drugiego nie chce wpuscic po półke,ale sie nie wtracam do nich i za godzine jest oki.

Widzialam tez przerazajace sceny kiedy to Czandor bedac malym swiniakiem jeszcze stawial sie i "za kare" Bibi go przydusil przednimi lapkami i tak przez chwile na nim siedzial ale nie skrzywdzil.
WIdzialam tez jak walczyly na polce i to tak ze oboje spadli, stali na 2 tylnich lapkach a przednimi sie "bili" ale tez sie nie wtracalam w to, nie krzyczalam nic nie robilam i przeszlo.
ale ja mam farta, moje swinki się nie bija, razem jedzą z jednej miski, jak jedna nie ma miesjca to druga się przesuwa, a jak jedna o mało nie spadnie to druga jej pomaga
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości