![]() |
#2971 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Dzięki kochana
![]() Będę twarda ![]()
![]() |
#2972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2973 |
Zakorzenienie
|
Hmm nie wiem, czy dobrym rozwiazaniembedza od razu 2 swinki, skoro mama nie chce sie zgodzic na 1.
Moze lepiej kupic 1 a za ok miesiaca druga? ![]()
![]() |
#2974 |
Zakorzenienie
|
ACh
![]() właśnie pokazałam mamie tą świnkę ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2975 |
Zakorzenienie
|
pejtoon a Ty sama sie utrzymujesz? pracujesz gdzies? bo spojrzalam w Twoj profil ze masz 20 lat, jesli tak to moze pojdziesz na uklad z mama ze sama bedziesz utrzymywac swinki/swinke?
#2976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale jak dla mojej mamy do i tak za maly argument, zreszta każdy argument dla niej jest niczym. Nawet jeśli chodzi o inne sprawy .. Trudno, chyba nic nie zrobię, nic poza czekaniem, az sie wyprowadze i zamieszkam z moim TŻ, juz mi obiecał nawet 2 świnki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2977 |
Zakorzenienie
|
no niestety rodzice czasami tacy są...wiem cos o tym....
#2978 |
Zakorzenienie
|
ja mojego przygotowuję, bo stale była mowa o 1 i jak tak je stale oglądamy, to już też mu się podobają, ale dwóch nie jest pewien ( a te dwie to sprawka Motylka- jedyne , czego się boję, to ze żle rozpoznadzą płeć i nie będą tej samej)
nie rozumiem tych oporów rodziców-u mnie też tak zawsze było, ale jak już zwierzak się pojawiał, to też mieli radochę z ich obserwowania |
![]() ![]() |
![]() |
#2979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2980 |
Zadomowienie
|
Możesz postawić ich przed faktem dokonanym.
![]() ![]() ![]() ![]()
#2981 |
Zakorzenienie
|
nie zawsze postawienie przed faktem dokonanym sie oplaca...ja tak przynioslam kota (sąsiadka mi dala) i kot z domu został usuniety po paru godzinach...
#2982 |
Zakorzenienie
|
kot to co innego... a swinka to duzo mniejsze zwierzątko... znasz swoich rodziców i musisz wiedziec czy mogliby usunąć świnki z domu;/ ja wiedziałam ze tego nie zrobią, ale oczywiście jakbym przyprowadziła psa czy kota to tez pewnie by go usuneli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2983 |
Zakorzenienie
|
dlaczego kot to cos innego? moja mama wie ze ja zawsze chcialam kota i wie jak ja kocham zwierzeta i mimo ze minęło od tamtego czasu moze z 10 lat to nie rozumiem jej jak mogla mi tego kota wyrzucic, mimo ze płakałam i błagałam....
#2984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() choc ja jakny mojemu dziecko taK zależało to bym mu pozwoliła, ale kazdy rodzci jest inny;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2985 |
Zakorzenienie
|
ale ja juz tego kota przynioslam....mialam w domu.....
#2986 |
Zakorzenienie
|
Ja bym tez sie nie zgodzila na kota czy psa. Sama mam psa i wiem ze to duzy klopot.
Niestety u mnie jest odwrotnie z moja mam. Jakiekolwiek zwierze zawsze wezmie, a do tego mam mlodsze rodzenstwo i one co chwila cos przynosza. A szczerze powiem, ze zwierzat nie lubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2987 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2988 |
Zakorzenienie
|
mysle ze jednak wieksza tragedia jest kiedy masz juz to zwierze w domu a jednak rodzice sie pozbywaja....
wiem ze pies czy kot to wieksze zobowiazanie i trzeba wyprowadzac itp ale dla mnie to nie problem i moja mama wie o tym doskonale, tylko ze ona nie lubi zwierzat "luzem" po domu chodzacych, dlatego ewentulanie moge miec swinki poki z nia mieszkam. Zreszta tak sie przyzwyczailam do nich, ze czekam na wyprowadzke, wtedy moge powieszych swinkowa rodzine - co na pewno uczynie. Zeby bylo zabawiniej moje swinki nie siedza w klatce tylko maja do dyspozycji moj pokoj ![]()
#2989 |
Zakorzenienie
|
Ja ogolnie kocham każde zwierzaki ... i właśnie nie wiem jak mama by zareagowala jak bym przynniosla świnke do domu .. nawet chyba kazala mi ja usunąć z domku
![]() A odpowiedzialna za zwierzaki, które mam jestem i ona dobrze o tym wie, w końcu rybki sobie wesolo plywają w akwarium, no i maly, tzn mój piesek też jest szcześliwy. A na spacerki chodzę z nim ja i moja siostra ... mama nie byla z nim ani razu, ale choć zawsze była przeciwna psowi w domu, wiem, że się do niego przyzwyczaiła i kocha go ![]() No własnie co do pieska .. musze go uciszyć, bo chrapie jak szalony i nie mogę zasnąć ![]()
![]() |
#2990 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny chyba musze rozdzielic moje swinki
![]() Mialam teraz 2tyg.ferii po sesji, spedzilam troche czasu w domu i na obserwacji moich swinek, spedzilam z nimi wiecej czasu... to jest okropne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem co zrobic...czy rozdzielac je do 2 osobnych klatek czy co... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2991 |
Zakorzenienie
|
jejuuu :-( koniecznie je rozdziel, chudzinkę nawet daj do pudła, a najlepiej jakby atakująca siedziała w klatce a chudzinka biegała po całym pokoiku, nie można pozwolić by ta zazdrośnica ją wykończyła :-(
To straszne :-( szkoda że dopiero teraz zauważyłaś to, biedna świneczka :-( I spróbuj wyjmować małą z klateczki i karmić ją poza klatką, osobno. Rozdziel je bo mała na pewno się stresuje i nie śpi nawet spokojnie. Nie czekaj tylko ją zabieraj od tego oprawcy :-(
#2992 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2993 |
Zakorzenienie
|
Maripossa zasada brzmi że jeżeli krew sie nie leje (a wywnioskowalam ze u Ciebie sie nie leje) to nie wtrącamy się do swinkowych spraw. Jeżeli je rozdzielisz juz prawdopodnie nigdy nie połączysz i beda cale zycie osobno...
Moze karm je osobno? wyciagaj jedna do innego pomieszczenia i daj warzywa i ziarno, zostaw na godzinke niech sie naje, chociaz wet powiedzial ze nie jest zle...
#2994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uwierzcie ze probowalam wyciagac jedna od drugiej na jakis czas, mialy osobne pojemniczki na jedzienie, to nic nie dawalo! ![]() Przeciez one jedza praktycznie caly czas, co chwile po wode podchodza i Blanka wyrywa Rosie pojnik z pyszczka... Nie rozumiem, ze u ludzi to nie jest normalne, bo to dreczenie psychiczne i fizyczne chyba tez a u zwierzat nalezy to zaakceptowac... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2995 |
Zakorzenienie
|
Próbowałas zrobic jak mówilam 2 miski w ROZNYCH katach klatki? przeciez ona nie bedzie w stanie obskoczyc 2 misek, ewentulanie nawet 3 miseczki w róznych rogach.
Dokup nawet poidełko drugie i zawies je w innym miejscu. Ja bym je nie rozdziala, bo jesli krew sie nie leje nie jest tak zle a juz je nie polaczyc i maja zyc osobno? sama mowisz ze nie ma Cie caly czas wiec beda zyly samotnie... Czy one duzo biegaja po domu? byc moze ta klatka jest dla nich za mala, moje chlopaki maja do dyspozycjo caly moj pokoj i jakos sie podzielili jak dajesz warzywka to podziel na mniejsze kawałki i daj w rózne katy klatki lub we 2 miseczki To Twoje świnki i tylko Ty jestes za nie odpowiedzialna, jeśli uwazasz ze lepiej bedzie zyc im osobno i samotnie siedziec cale dnie to zrob tak...tylko nie licz ze na wybiegu bedzie wtedy panowala zgoda bo nie bedzie.... Ja osobiscie bym swinek nie rozdzialała
#2996 |
Zakorzenienie
|
Maripossa jeśli byś się zdecydowała je rozdzielić to wyślę Ci klatę, poidełko i karmniczek, klatka poogryzana bo kilka świnek przez nią przeszło,
tylko byś mi za przesyłkę zapłaciła, bo u mnie tylko miejsce zajmują te dwie klatki.
#2997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2998 |
Raczkowanie
|
Maripossa, może Xenia się wypowie, bo ja też czytam te opowieści przerażona (i nie tylko w Twoim przypadku świnki nie potrafią się dogadać, a ciągle walczą) i tak sobie myślę - czy na pewno lepiej jest żyć we dwie, skoro jedna nieustannie żyje w ogromnym stresie? Ja jestem wciąż przed kupnem drugiej świnki i tego się właśnie najbardziej obawiam, że sie nie dogadają... Dla właściciela, który miał spokojnie wychodzić z domu nie martwiąc się o swoje zwierzęta, świadomość, że druga świnka jest ciągle przeganiana i dręczona przez drugą, nie jest na pewno komfortowa i powoduje, że wcale taki spokojny nie jest. Chyba nie zawsze życie w stadzie jest takim rajem, jak się to powszechnie głosi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2999 |
Zakorzenienie
|
u mnie też nie zawsze jest różowo i tez jest gruchanie a zycie na 1 misce byloby niemozliwe, ale staram sie tak zrobic, aby im do min ograniczyc konflikty.
Nie raz moje prosiaki sie ostro pokłóciły i nie raz jeszcze tak bedzie. Dochodzi nawet do tego ze jeden drugiego nie chce wpuscic po półke,ale sie nie wtracam do nich i za godzine jest oki. Widzialam tez przerazajace sceny kiedy to Czandor bedac malym swiniakiem jeszcze stawial sie i "za kare" Bibi go przydusil przednimi lapkami i tak przez chwile na nim siedzial ale nie skrzywdzil. WIdzialam tez jak walczyly na polce i to tak ze oboje spadli, stali na 2 tylnich lapkach a przednimi sie "bili" ale tez sie nie wtracalam w to, nie krzyczalam nic nie robilam i przeszlo.
#3000 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.