Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-18, 19:35   #2971
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez boangelina Pokaż wiadomość
Dziewczyny... Masakra.
Trzy dni temu wzielam tabletke o 20, a przed polnoca poczulam sie mega zle i dostalam lekkiej biegunki. Glupia- nie wzielam nowej tabletki (uznalam ze nie jest az tak zle) no i teraz... Strasznie sie boje. Czy to jest powiedziane, ze po tych 12-stu godzinach musi wystapic owulacja? Nie moge teraz byc w ciazy ;(;(
co to znaczy 'lekkiej biegunki' ?
moim zdaniem do tego czasu (minęły prawie 4 godziny) tabletka zdążyła się wchłonąć a nawet jeśli nie to musiałabyś mieć OSTRĄ a nie lekką biegunkę

Cytat:
Pytałam ginekologa czy trzeba robić sobie przerwy w przyjmowaniu tabletek (bo tak słyszałam) a on na to że "gdzie słyszałam" i że "wcale nie trzeba bo przecież przez kilka dni w miesiącu mam tą przerwę co daje 3 miesiące w skali roku". Trochę sie zdziwiłam no ale skoro lekarz tak mówi...Jakie Wy macie informacje?
ja mam taką informację : jeśli badania są w normie (krzepliwość krwi, próby wątrobowe), nie ma skutków ubocznych (migreny, duszności itp) to przerwy nie są potrzebne - ba, krótkie mogą nawet zaszkodzić bo później organizm może mieć problem z ponownym zaakceptowaniem tabsów

no ale w tej sprawie co ginekolog to zapewne inna opinia

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 00:08   #2972
mona8921
Przyczajenie

Hej, mam PROBLEM i to duży. zapomniałam przedostatniej tabletki z blistra(juz w 3 tyg.)następnego dnia zauważyłam że jej nie wziełam i polknełam 2 naraz kończąc blister. Później dopierro przeczytałam że jeśli zapomni się tabletki w 3 tyg. to albo przerywa się przyjmowanie, albo bierze się 2 naraz i bez tyg. przerwy idzie do drugiego blistra. Podstawa problemu to fakt że uprawiał seks we wtorek a w niedziele zapomniałam o tabletce(w poniedziałek przyjełam 2), krwawienia nadal nie mam i mam szczera nadzieje że nie jestem w ciąży. Co myślicie?
mona8921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 09:04   #2973
JAGNA11
Przyczajenie

Mam rozumieć że nie robiłaś przerwy i zaczełaś następne opakowanie?
Jeśli tak to nie powinnaś być w ciąży.
JAGNA11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 11:43   #2974
kllllaudusia
Raczkowanie

Witam wszystkich,
2,5 roku zazywalam Yasminelle i 3 miesiace temu postanowilam zrobic 3 miesieczna przerwe aby zregenerowac organizm ... Niestety zauwazylam same skutki uboczne owej przerwy. Przed jej rozpoczeciem, czyli w okresie zazywania tabletek wazylam 50 - 51 kg przy wzroscie 168 i bylam zadowolona z mojego wygladu, zadnych wypryskow na twarzy ani cellulit, bardzo dobre samopoczucie. Po odstawieniu tabletek w przeciagu okolo 2 miesiecy przytylam 5 kilo, pojawil sie celullit oraz ogromna ilosc pryszczy. Nie wiem co zrobic, bo niezmienilam mojego dotychczasowego trybu zycia ani odzywiania. Dalej regularnie cwicze na silowni i trenuje krav mage. Moje posilki tez sa zroznicowane, male okolo.4 razy dziennie do godziny 18 (zero fast foodow i slodyczy oraz napojow slodzonych i gazowanych) ... i zamiast chudnac tyje w oczach. Sama niewiem skad sie te kilogramy biora. Jakies propozycje?rady?
Prosze pomozcie bo sama niewiem co zrobic
kllllaudusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 12:44   #2975
kamila2006
Zakorzenienie

nie dziwi mnie to dziwi mnie natomiast ze zrobilas przerwe skoro nie bylo ku temu powodów. zmiany zaistniale w twoim organizmie to typowe objawy (pisze typowe bo mialam takie same- a w swoim zyciu tabletki odstawialam juz 2 razy) dostosowania sie organuzmu do zmian. 3 miesieczna przerwa to wg mnie za mało. mowi sie ze polroczna przerwa to takie zdrowe minimum aby nie nasilac skutków ubocznych. co masz zrobic? hmm... nic nic szczegolnego. starj sie cwiczyc, dbaj o cere udaj sie do dermatologa.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 13:59   #2976
kubuku86
Raczkowanie

kamila2006 po jakim czasie po odstawieniu Ci ustąpiły te skutki uboczne??
ja już przytyłam 5 kg i strach pomyśleć co będzie po odstawieniu
zawsze myślałam że po odsrawieniu waga raczej powraca do normalnej a nie że jeszcze podskakuje myślę że gdzieś za pół roku będę odstawiać bo zaczynamy mieć powoli warunki na Dzidziuśka
Stary 2009-06-19, 14:11   #2977
kamila2006
Zakorzenienie

ja w czasie brania nie tyłam i nie tyje. przybyło mi troche po odstawieniu bo wtedy łąsnie mialam jakis taki wilczy apetyt. nie pamietam ale ok 3 miesiecy to trwało. kontrolowalam co jadlam i zaczelam cwiczyc i bylo ok

Motywacja 100%

Stary 2009-06-19, 14:13   #2978
kubuku86
Raczkowanie

skoro teraz mi przybyło to może już później mnie nie dopadnie

dzięki za odp
Stary 2009-06-19, 15:22   #2979
mona8921
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez JAGNA11 Pokaż wiadomość
Mam rozumieć że nie robiłaś przerwy i zaczełaś następne opakowanie?
Jeśli tak to nie powinnaś być w ciąży.
no właśnie zrobiłam przerwę, i dziś dostałam "okresu" ale to wcale nie jest krew tylko taka brunatna klejasta wydzielina, czy podczas brania tabletek jaka kolwiek wydzielina podczas tygodnia przerwy daje mi pewność że nie jestem w ciąży?
mona8921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 15:37   #2980
kllllaudusia
Raczkowanie

Kamila2006

a jak wygladalo to u Ciebie po skonczonej przerwie gdy znowu zaczelas przyjmowac tabletki. Waga sie ustabilizowala czy dalej przzybieralas na wadze a moze wrecz schudlas?
kllllaudusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 16:24   #2981
kamila2006
Zakorzenienie

mowie, nigdy gdy bralam tabletki nie zauwazylam przyrostu wagi.(bralam diane 3-4 miesiace, cilest prawie 2 lata, obecnie Y- 10 miesiecy), i gdy bralam cilest i Y nie zauwazylam zadnych dokuczliwych skutkow ubocznych. dopiero po odstawieniu tab robilo sie cos. albo wypadaly mi wlosy, albo przyrost wagi, albo pogorszenie cery. to trawo jakies 3-4 miesiace a potem bylo juz ok. piersi wracaly do pierwotnego rozmiaru, bolesne okresy powracały

Motywacja 100%

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-20, 19:33   #2982
vbhnslknghk
Przyczajenie

mam pcos i zespół jelita drażliwego. jestem w połowie drugiego blistra yasminelle. od początku miałam mnóstwo skutków ubocznych - byłam płaczliwa, miałam spadek libido, pogorszenie cery, bóle głowy itd.

mniej więcej od początku tego blistra czuję się jeszcze gorzej, miewam ataki bardzo silnego bólu brzucha (brzucha, nie podbrzusza), boli mnie też w okolicy miednicy. wczoraj pojawiły się u mnie skurcze zlokalizowane mniej więcej 5 cm nad pępkiem. trwają kilka minut, przechodzą, później znów się pojawiają. nie są bolesne, po prostu nigdy tak nie miałam. przez zespół jelita drażliwego mam ciągłe zaparcia, więc te skurcze nie są spowodowane niczym z układem pokarmowym - bo miałabym już to wcześniej.

czy to normalne? ktoś miał takie skurcze + częste bóle brzucha? powinnam się niepokoić? mój ginekolog na urlopie, w następny poniedziałek do niego lecę, wolałabym nie iść do innego, póki nie muszę, bo nie zna historii moich chorób...

proszę o pomoc

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

a na bieliźnie właśnie znalazłam kuleczkę śluzu takiego jak przed owulacją. może tak być? czy mam podejrzewać, że będę miała owulację? niezbyt mi się podoba ta myśl.
vbhnslknghk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-20, 22:58   #2983
Astoria
Raczkowanie

Jeszcze raz proszę was o rozwianie wątpliwości
Dopiero zaczynam pierwsze opakowanie yasminelle.

17ego pojawiła się brązowawa wydzielina - tabletki nie wzięłam. 18ego rano tradycyjnie pojawiły się bóle i normalne krwawienie - o 23ej wzięłam pierwszą tabletkę, dnia kolejnego również o 23ej następną. Dzisiaj współżyłam. Czy aby na pewno byłam zabezpieczona?

Czytałam ulotkę nie raz, nie dwa. Jednak ta brązowawa wydzielina nasuwa mi wątpliwości czy aby na pewno przyjęłam tabletkę pierwszego dnia i nie powinnam czasem korzystać przez tydzień z dodatkowego zabezpieczenia... mam nadzieje, że to moje wymysły i, że po prostu muszę nauczyć się ufać tabletkom.

Astoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-20, 23:12   #2984
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vbhnslknghk Pokaż wiadomość
mam pcos i zespół jelita drażliwego. jestem w połowie drugiego blistra yasminelle. od początku miałam mnóstwo skutków ubocznych - byłam płaczliwa, miałam spadek libido, pogorszenie cery, bóle głowy itd.

mniej więcej od początku tego blistra czuję się jeszcze gorzej, miewam ataki bardzo silnego bólu brzucha (brzucha, nie podbrzusza), boli mnie też w okolicy miednicy. wczoraj pojawiły się u mnie skurcze zlokalizowane mniej więcej 5 cm nad pępkiem. trwają kilka minut, przechodzą, później znów się pojawiają. nie są bolesne, po prostu nigdy tak nie miałam. przez zespół jelita drażliwego mam ciągłe zaparcia, więc te skurcze nie są spowodowane niczym z układem pokarmowym - bo miałabym już to wcześniej.

czy to normalne? ktoś miał takie skurcze + częste bóle brzucha? powinnam się niepokoić? mój ginekolog na urlopie, w następny poniedziałek do niego lecę, wolałabym nie iść do innego, póki nie muszę, bo nie zna historii moich chorób...

proszę o pomoc

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

a na bieliźnie właśnie znalazłam kuleczkę śluzu takiego jak przed owulacją. może tak być? czy mam podejrzewać, że będę miała owulację? niezbyt mi się podoba ta myśl.
co do tych skutków ubocznych to moim zdaniem nie są normalne
oczywiście, mogą wystąpić w sporym nasileniu ale nie można ich też lekceważyć
na pewno wybrałabym się jak najszybciej do gina nawet do innego, byleby to skonsultować ze specjalistą

co do śluzu - na niego nie patrz, jest sztuczny i różnie może wyglądać - nawet może przypominać śluz płodny
ale jeśli tabletki bierzesz prawidłowo to nie masz czego się obawiać

Cytat:
Napisane przez Astoria Pokaż wiadomość
Jeszcze raz proszę was o rozwianie wątpliwości
Dopiero zaczynam pierwsze opakowanie yasminelle.

17ego pojawiła się brązowawa wydzielina - tabletki nie wzięłam. 18ego rano tradycyjnie pojawiły się bóle i normalne krwawienie - o 23ej wzięłam pierwszą tabletkę, dnia kolejnego również o 23ej następną. Dzisiaj współżyłam. Czy aby na pewno byłam zabezpieczona?

Czytałam ulotkę nie raz, nie dwa. Jednak ta brązowawa wydzielina nasuwa mi wątpliwości czy aby na pewno przyjęłam tabletkę pierwszego dnia i nie powinnam czasem korzystać przez tydzień z dodatkowego zabezpieczenia... mam nadzieje, że to moje wymysły i, że po prostu muszę nauczyć się ufać tabletkom.
moim zdaniem jest ok

Stary 2009-06-21, 10:14   #2985
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość

moim zdaniem jest ok
Popieram
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 11:38   #2986
Astoria
Raczkowanie

ufff, od razu mi lżej aż trudno było mi uwierzyć, że dwie małe tableteczki mogą sprawić, że będę już zabezpieczona. w pewnym momencie żałowałam, że nie poczekałam chociażby do końca tygodnia dla pewności - zwłaszcza, że wyczytałam, że niektórzy lekarze doradzają aż miesiąc z dodatkowym zabezpieczeniem, żeby organizm się przyzwyczaił (?)

Astoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 11:55   #2987
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

tak, czasami tak radzą
na początku przyjmowania mogą występować nasilone skutki uboczne np wymioty - no i taka początkująca 'tabletowiczka' zwymiotuje dopiero co przyjętą tabletkę, nie zażyje kolejnej bo jest po prostu mało ogarnięta i nie wie co robić w takim przypadku - a później płacz, że dzidzia
czasami też może się zdarzyć że ktoś odbędzie stosunek a na drugi dzień dopadną go zawroty głowy, omdlenia i będzie musiał odstawić tabletki w trybie natychmiastowym i stosunek z dnia wcześniej może stać się niebezpieczny
to są ekstremalne sytuacje no ale zdarzyć się mogą
i dlatego moim zdaniem lekarze radzą najpierw ogarnąć tabsy, sprawdzić jak organizm je toleruje itp a później zabierać się za korzystanie

Stary 2009-06-21, 13:08   #2988
tatiancia
Raczkowanie

jesli ginekolog przepisze tabletki na wyregulowanie miesiączki to ile sie je czasu bierze? i czy to prawda że po zaprzestaniu jakos łatwiej mozna zajść w ciąże
Stary 2009-06-21, 13:57   #2989
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tatiancia Pokaż wiadomość
jesli ginekolog przepisze tabletki na wyregulowanie miesiączki to ile sie je czasu bierze? i czy to prawda że po zaprzestaniu jakos łatwiej mozna zajść w ciąże
to powinien ustalić lekarz

po odstawieniu nasza płodność wraca do takiego samego poziomu jak przed braniem tabsów
mówi się, że jest większa szansa na ciążę mnogą, ale ta szansa wzrasta minimalnie

Stary 2009-06-21, 15:03   #2990
eyee
Rozeznanie

czy komus po tych tabletkach zaczeły wypadać włosy lub przestały własnie wypadac?
eyee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 15:14   #2991
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyee Pokaż wiadomość
czy komus po tych tabletkach zaczeły wypadać włosy lub przestały własnie wypadac?
mnie przestaly kiedys wychodzily mi wlosy niemalze garsciami co mnie wkurzalo mimo ze mam bardzo geste wlosy. od kiedy biore yasminelle - prawie w ogole nie wypadaja - prawie, bo wypadaja tak jak ludziom, ktorzy nie maja z tym problemow. jest ogromna roznica

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 15:46   #2992
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
mnie przestaly kiedys wychodzily mi wlosy niemalze garsciami co mnie wkurzalo mimo ze mam bardzo geste wlosy. od kiedy biore yasminelle - prawie w ogole nie wypadaja - prawie, bo wypadaja tak jak ludziom, ktorzy nie maja z tym problemow. jest ogromna roznica
Ja zaczynam kolejny etap brania tabsów i mam nadzieje, że w takim razie i u mnie zahamuje dzikie wypadanie moich wlosów (ech, te stresy).

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 15:55   #2993
eyee
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
dziekuje za odpowiedz, prosze napisz tylko na jakim tle wypadały Ci włoski i po ilu opakowaniach zauwazyłas róznice
bede wdzieczna

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-21, 16:14   #2994
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
Ja zaczynam kolejny etap brania tabsów i mam nadzieje, że w takim razie i u mnie zahamuje dzikie wypadanie moich wlosów (ech, te stresy).
tego ci zycze

Cytat:
dziekuje za odpowiedz, prosze napisz tylko na jakim tle wypadały Ci włoski i po ilu opakowaniach zauwazyłas róznice
bede wdzieczna
wiesz, szczerze powiedziawszy nie wiem na jakim tle. wlosy wypadaly mi od prawie 3 lat i to duze zaniedbanie, ze nie poszlam z tym do lekarza, ale probowalam szamponow z rzepa, specyfikow aptecznych na wzmocnienie itp.
w koncu mialam isc do lekarza, ale zaczelam brac yasminelle i stal sie cud wlosy przestaly wypadac, wlasciwie u mnie juz po I opakowaniu byla duza poprawa, a im dluzej bralam tym bylo coraz lepiej. po 5-6 opakowaniach sytuacja juz byla normalna i od tamtej pory nie mam problemu z wypadajacymi wlosami (biore Y 1,5 roku).

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-06-21, 17:36   #2995
eyee
Rozeznanie

a czy ktos przytył po tych tabletkach?

od 1.01.2010 *7 min but blasting *50 przysiadów

od 13.01.2010
-zero chipsów, pizzy, kiełbasy, cukru, słodyczy, ciast
od 01.12.2009
-adenozyna, saw palmetto, tran, witaminy,
od 12.01.2010 kwasy
Stary 2009-06-21, 17:38   #2996
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
po pierwsze to czy ktoś przytył czy nie, nie oznacza że Ty przytyjesz albo nie
po drugie, przejrzyj wątek.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 17:46   #2997
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
ja i to duzo, ale pisalam o tym w tym watku juz tyle razy, ze wybacz, ale mi sie nie chce ponownie

Marwari ma racje, warto przeszukac watek - wpisz np. przytyłam i ci znajdzie posty.

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-06-21, 19:13   #2998
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nie. Ale mojej koleżance tak. I to właśnie po yasminelle. Po jednym opakowaniu odstawiła bo była przerażona. Jak widać każdy organizm reaguje inaczej.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 16:44   #2999
19natka88
Zakorzenienie

Witam, od 3 dni biorę Yasminelle i mam okropne mdłości, myślicie, że oprócz tego, że jest to skutek brania tabsów to może na to mieć wpływ branie ich na pusty żołądek?
Czuje się fatalnie i chciałabym jakoś to złagodzić, macie jakieś sposoby?
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 17:01   #3000
aako
Zakorzenienie

myśle ze to od tabsów - ja też czasem czuje się słabo a wzięłam juz 11 tabletek.
Oprócz tego mam napady gorąca i piersi mnie dziś rozbolały.
Ale generalnie odpukać bardzo dobrze się czuje i wreszcie jestem spokojna o ciąże..a raczej jej brak

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości