|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2971 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Dziekuje bardzo za ksiazki ![]() ![]() Co do kojca to nie wiem. Ale moze mozna wejsc na jakas stronke producenta/ allegro i podejrzec? Albo zadzwonic i zapytac ![]() Cytat:
![]() Biale obiekty w kupce to sciete bialko ![]() Dziekuje dziewczynki za trzmanie za nas kciukasow. Nastepne szczepienia juz za 6 tygodni, az mi sie o tym nie chce myslec. Moze dla odmiany tz wysle z malym ![]() Katakumba- jestes wszedobylska ![]() ![]() Pediatra badala Wojtusia (niezly koncert dal przy tym) i generalnie wszystko dobrze, ale nie do konca... Z plusow- wazy juz 6215 g ![]() ![]() Z minusow- szorstkie lydki to pewnie jakas alergia, wiec musze wprowadzic dietke i dalej smarowac balsamem emolium az samo zniknie. Chyba ze sie bedzie pogarszac to bedziemy jakies specyfiki przepisywac. Drugi to Wojtus ma za krotkie wedzidelko (za bardzo przyrosniety jezyk) i bedzie musial miec podciete (podobno zabieg blyskawiczny i bezbolesny, ale jednak...). Dlatego tez moze lykac duzo powietrza podczas jedzenia i ulewac.... I podobno dlatego tez czesto odrywa sie od piersi podczas jedzenia ![]() Basen nam odradzila, bo bardzo duzo dzieci sie przeziebia albo ma infekcje drog moczowych... Niestety nasze baseny nie sa za bardzo dostosowane dla niemowlakow.Tak wiec sprawa do przemyslenia ![]() Kapiele z nami moga byc, ale rzadko, bo mamy wanne z hydromasazem, a w calym ukladzie moga byc rozne zwierzatka (chociaz odkazamy po kazdej kapieli)... Inna sprawa to kladzenie glowy na prawo jak lezy na brzuszku lub jak ja podnosi- generalnie kazala obserwowac i tyle. Ciesze sie tylko, ze jak zaczelam troche walczyc z tym to po 2-3 dniach Wojtek juz pospi troche na lewo ![]() ![]() Ech to chyba tyle ![]() edit: Xandra, Lisey- zdrowka dla maluchow! Salomea- zawsze mozna wprowadzic obowiazkowa "O" Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-03-10 o 16:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2972 | |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2973 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale ja chciałam nawiązać do tej stulejki... Bo ja się nie znam na małych chłopcach ale mój Szymon ma dziurkę taką najwyżej na milimetr i chciałam ostatnio żeby pani doktor to obejrzała i powiedziała czy wszystko jest jak należy. A ona mi dała po łapach i powiedziała że teraz się tam nie zagląda, że najlepiej nie ruszac, i że dopiero za jakiś czas będziemy się tym martwić. Spytała tylko czy ładnie siusia (a że tak) to kazała się nie martwić. Opowiadała że kiedyś sama pokazywała rodzicom jak to masować i rozciągać ale teraz się od tego odeszło i póki dzidziak mały to się nie zagląda. Czy wszystko ok sprawdza się dużo później a leczy ewentualnie po 5 roku życia. .. My też pożegnaliśmy dziś cycusia... Zrobiło się to już bez sensu bo mleczka mam najwyżej na kilka łyków i to w jednej piersi. Trochę żal... Ale z drugiej strony może piersi mi się zrównają (bo jedna jest duuuża a druga tyci , tyci ;-) ) i będę mogła wreszcie założyc białą bluzkę (bez przeswiecających wkładek ![]() No i jeść wszyściuteńko ![]() Z tej okazji dziś winko ![]() Mój wrzaskun już śpi. Nareszcie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2974 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2975 |
Zadomowienie
|
wlasnie moje dzieciatko zasnelo
![]() przy cycu troche dluzej ja potzrymalam, potem do lozeczka ,karuzelka, pogadala i pospiewala i spi ![]() zrobilam bounty i batony sniadaniowe - tak mialam na to ochote a teraz prawie nie moge patrzec ale nadal mam ochote na blok czekoladowy - zobaczymy czy mi nie przejdzie jak go zrobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2976 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz , że ja jeszcze w życiu nic nie upiekłam?! Ale sie zbieram...i bardzo bym chciała... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2977 | |
Zadomowienie
|
Chyba problemem jest to że nie ma tyle przedszkoli z i dlatego chcą to przenieśc "0" do szkoły ( wtedy byłoba bezpłatna). Oczywiście jesli chodzi im o przerabianie programu 1 klasy w wieku 6 lat to tez jestem przeciw. Dzisiaj widziałam fragment wypowiedzi pani minister i w kilku kwestiach miała rację, ale nie we wszystkim. Oczywiście to tylko moja opinia.
Lisey -dzieki kochana za słowa otuchy , ![]() niobe7 - Ty to jesteś kusicielka. Blok czekoladowy ![]() skylie - nam pediatra w szpitalu od razu po porodzie powiedział, że to wędzidełko czy jakos tak też trzeba będzie podciąc, ale jakos na razie nie mam sumienia ani ochoty tego robic, ale wiem ze musze się przemóc bo lepiej to teraz załatwic jak Marta jest mała. O jakiej książce o zasypianiu mówiłyście oprócz TracyH.?? Ja jak juz kiedys pisałam, muszę ograniczyc młodej smoka bo woła o niego za kazdym razem jak chce spac.... ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
Ja swoją przygode z ciachami zaczęłam właśnie od bloku czekoladowego ( zawsze wychodzi przepyszny bo nic nie da sie w nim zepsuc) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2978 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A tymczasem dobranoc wszystkim! Lecę na seriale, winko i chińszczyznę! ;-) Edytowane przez JaGaaaa Czas edycji: 2009-03-10 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2979 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
moje dziecko tez juz śpi..coraz wczesniej odlatuje..to chyba dlatego ze krocej je
![]() ja walcze ze soba by nie piec ciast i nie kupowac slodyczy do domu bo tylek mimo karmienia zaczął sie rozrastać... na szczęśćie w nieszczęśćiu moje dziecko nie toleruje zjadanej przezemnie czeklady (poza tym moge jesc wszystko.. a nie jeszcze kalafior i kiszone rzeczy jej nie pasują) jak byla mniejsza to dostawala wysypki..a ostanio jak se zrobilam kakkao takie prawdziwe na śniadanie to po 15 zaczely sie wrzaski i dopiero gripe water pomógł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze-pamiętasz? ![]() ![]() ![]() Słuchajcie, czy karmiąc piersią można zarzyć paracetamol? Głowa mi pęka!!!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2981 |
Zadomowienie
|
paracetamol - można
|
![]() ![]() |
![]() |
#2982 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wlasnie znacie jakis przepis na taki spod zdo ciasta zamiast biszkoptu? Cytat:
Cytat:
![]() a do przepisow wrzuce linki: bounty http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Batonik-Bounty.html batony sniadaniowe http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/B...fast-bars.html i blok czekoladowy http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/B...ekoladowy.html JaGaaa - ale bym wypila winka kieliszeczek... ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- wiecie co, przyzwyczajam sie powoli do fioleciku ![]() chyba to szare tlo pomoglo tylko nadal mnie czcionka drazni |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2983 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiecej mozesz poczytac na http://www.stulejka.com/index.php3?strona=stulejka1 Cytat:
Jak Wojtek dojdzie do siebie po szczepieniach to pewnie umowie sie z tym chrurgiem i zrobie to odrazu ![]() ![]() Cytat:
Niobe jestes wielka z tym kucharzeniem ![]() A na spod do ciasta herbatniki szkolne lub biszkopty ![]() Niobe, Salomea- wklejcie przepis na blok czekoladowy i bounty jak znajdziecie chwilke- moze sama sie skusze i zrobie ![]() Molka- mialam mega problemy jak zaczynalam karmic piersia. Najgorzej nie chcial jesc w szpitalu. Lapal i zaraz puszczal i ryk. Do tej pory nie bierze piersi za gleboko i lyka bardzo duzo powietrza. Moze przyczyna lezy w wedzidelku... Szkoda ze nie zauwazyli tego w szpitalu, bo ile nerwow i stresu byloby mniej. No i moze moje dziecko nie ulewaloby tak strasznie i nie mialo wielkiego zoladka.... ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-03-10 o 21:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2984 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2985 |
Raczkowanie
|
a do przepisow wrzuce linki:
bounty http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Batonik-Bounty.html batony sniadaniowe http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/B...fast-bars.html i blok czekoladowy http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/B...ekoladowy.html Niobe dziękuję za linki ![]() ![]() ![]() [quote=skylie;11384506] Tak strasznie wyl, ze nie mozna go bylo polozyc na sekunde dokad nie usnal na rekach ![]() Moja mała tak wczoraj strasznie płakała, no i pomogła suszarka do włosów ![]() My już w domku. Laura śpi od 19.30. nawet szybko usnęła. Po kapieli troche płakała i nadal nie znam przyczyny tych jej napadów płaczu ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję, że trochę w nocy pośpi. Za każdym razem jak wracamy od tesciów to długo spi w nocy. Mam nadzieję, że dziś też tak będzie ![]() Jutro w końcu idziemy na spacerek ![]() ![]() No i nie udało mi się ![]() ![]() Edytowane przez edyta0131 Czas edycji: 2009-03-10 o 21:42 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2986 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2009-03-10 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2987 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() o kurka blada a juz tak pozno ![]()
![]() |
#2988 |
Raczkowanie
|
Kurdę jak ja nie cierpię nowej szaty wizażu, wolałam zdecydowanie ten stary
![]() Magdaleno jak widzisz nie jesteś sama ![]() ![]() ![]() Paula Szyszka i dziewczyny którym maluszki budzą się w nocy, u nas to samo.. Już było tak pięknie : spanko o 20 i pierwsza pobudka tak o 5, 6 rano, jedzonko i spanko do 8.30, a teraz co ![]() ![]() Dzięki dziewczynki za trzymanie kciuków za Filipka ![]() nelijka jaką kaszkę jako pierwszą podałaś?? Ja zamierzam dać jabłuszko ze słoiczka, nic jeszcze małemu oprócz mleczka i herbatki nie podawałam, zastanawiam się, może najpierw tak jak ty kaszkę dać mu spróbować ![]() ![]() aniak2888 życzę zdrówka dla całej rodzinki ![]() xandra na początku Filip miał takie ciemnawe oczka, jednak później mu się rozjaśniły, były takie szare, już myślałam, że będzie miał niebieskie (po mężu), ale nie, zmieniły znów kolor na brązowe i póki co takie pozostały ![]() ![]() skylie,Jagaa życzę szybkiego powrotu do dobrych humorków po szczepieniach. Biedne dzieciaczki się nacierpią, no ale każdy to musi przejść, to dla ich dobra. Na szczęście nie pamiętają tego i szybciutko dochodzą do siebie, no czasem trochę dłużej ![]() Paula Szyszka, Gosiaczek oddałam głosy na Wasze słodkie szkraby ![]() niobe toż z Ciebie kulinarna bogini!! Kusisz i kusisz tymi słodkościami, a ja łasuch straszny, a żeby sama coś zrobić to dwie lewe ręce ![]() edyta już było dobrze i znów to marudzenie, hmm, a w jaką część ciała była mała kłuta? Może obejrzyj to miejsce? Nie jest opuchnięte? Może ją po prostu boli. Filip po ostatnim szczepieniu miał kilka dni spuchniętą nóżkę i też był marudny. Mam nadzieję, że jutro mała wstanie w dobrym humorze, a huśtawka nastrojów odejdzie w niepamięć ![]() Dziewczyny obchodziłyście dziś Dzień Mężczyzny? Kurdę jechaliśmy autem i w radiu o czymś takim mówili, a ja pierwsze słyszę, żeby takie święto było ![]() ![]() ![]() Ostatnio wyjazd z małym po marketach to masakra jakaś. A to chce herbatki (wiem już kiedy, bo krzyczy bez powodu), a to zrobi kupę (jak na złość, a w domu ani widu ani słychu ![]() ![]() ![]() No nic, mykam spać, bo się zasiedziałam ![]() Edytowane przez drobciaa Czas edycji: 2009-03-11 o 00:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2989 |
Zadomowienie
|
dzien doberek
znowu dzis mialam pobudke no ale to nie Karola ja robi tylko synek szwagierki - dziala jak kogucik ![]() rano placz i wstawac! ja jeszcze na jakos godzine zamykam sie w pokoju z Karola i nie wytykam nosa, bo chce mi sie spac. Teraz wpadlam zobaczyc czy TZ cos napisal, a tutaj nic, chyba nie ma neta wiec wracam do wyrka |
![]() ![]() |
![]() |
#2990 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() my jeszcze w markecie ani w centrum handlowym z mala nie byliśmy.. bo wlasnie mam wizje rozbierania..przebierania .itd.. albo wysylam tz z lista i wisimy na telefonie ... albo ja jade sama..albo jak wpadnie moja mama to jedziemy razem ![]() a propo przepisów które wrzuciłyście..matki karmiące jcie fistaszki i inne orzechy? Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-03-11 o 07:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2991 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny a szczepicie na rotawirusa ??? Nie wiem czy pisalyscie dlatego pytam ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2992 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Odwiedzaj nas częściej kobitko i pisz co u małej i u Ciebie. A tak z ciekawości - jak tam Twoje kg?? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2993 |
Zakorzenienie
|
Gosiaczku dzieki za odp. Ja wlasnie caly czas sie zastanawiam nad tym szczepieniem, ale chyba jednak sie zdecyduje
![]() Moja Sarenka przesypia cale noce od ponad miesiaca. Jeszcze spi z nocy ![]() ![]() ![]() A waga, leci w dol, ale troche wolnoo. Wstaje codziennie ( za wyjatkiem srody, bo mam basen ) o 5:35 i cwicze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2994 |
Zakorzenienie
|
Paula, Gosiaczek! Super zdjęcia, oddałam głos na Wasze dzieciaczki!
Czytam, czytam, ale czasu na pisanie brak... ![]() ![]()
#2995 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2996 |
Raczkowanie
|
Drobcia najpierw zagescilam mleko najzwyklejszym kleikiem ryzowym, pozniej dalam kaszke nestele z bananami. Lenie smakuje, jest gesta wiec karmie lyzeczka
![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio ktoras z was pisala zeby przepisy podac dla maluszko - pamietalam tylko jakos zebrac sie nie moglam. Ale juz nadrabiam. Od 5 m-ca: Przysmak ryzowy z jablkiem 3 łyzeczki kleiku ryzowego 50 ml mleka modyfikowanego początkowego pol nieduzego jablka I jeszcze jeden: Puree ziemniaczane: ziemniak 50 ml mleka modyfikowanego początkowego (lub wlasnego) Ten przepis na puree jest tez od 5 m-ca, a dla dzieci na cycku od 6 m-ca ![]() I to niestety tyle, bo maluszki sa za male na jakies wieksze kombinacje, ale juz niedlugo... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2997 |
Zakorzenienie
|
ja tez zaglosowalam na wsze maluchy ale dopiero dzis bo wczoraj mi sie stona nie otwierała
![]() Gosiaczek1211 jak bym wazyła 67 kilo to bym szalala z zachwytu i nago po ulicy latala ![]() ja poki co nie moge sie odchudzac (niby waze 2 kg więcej niz przed ciążą ale i tak za duzo) bo karmię..ale stAram sie sensownie i regularnie jesc.. areobiczna 6 weidera poszla w niepamięć bo w glowie mi sie ostatni kreci przy gwaltownych ruchach a co dopiero przy ćwiczeniach.. pozostaly spacery z mala i wyglupy z moim ok 8 kilowym skarbem ![]() ja na rota szczepiłam..zaczeliśy w 6 tyg i juz po wszystkim bo byly dwie dawki i juz koniec ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2998 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A robiłaś jakieś badania?? Może warto sprawdzić dlaczego Ci się kręci w głowie.
![]() ![]() |
![]() |
#2999 | ||
Raczkowanie
|
[quote=Salomea1;11385292]Edytko jak cytujesz i skracasz posty to musisz pozostawic na początku
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja już sama nie wiem czy szczepić, czy nie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U nas dzis znowu noc niespokojna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadziję, że uda mi zacytowac kilka postów ![]() udało się ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez edyta0131 Czas edycji: 2009-03-11 o 11:29 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3000 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na rotwirusa szczepilismy (wczoraj byla druga, ostatnia dawka). Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [quote=edyta0131;11390209] Cytat:
![]() Jak juz pisalam my szczepilismy, ale pediatra powiedziala nam, ze na rota szczepi sie dopiero od 7 lat, wiec trudno o jakies badania czy potwierdzenie stopnia skutecznosci. Do nas przemowilo to, ze sama choroba moze i wyleczalna, ale przebiega bardzo ostro i gwaltownie, wiec po co meczyc malucha? Tym bardziej ze bardzo duzo dzieci choruje na rota. Jak tylko moglismy pomoc maluchowi to czemu nie. Przed szczepieniem karmilam Wojtka to ok 1h przed. Dobrze odbijalam. otem pielegniarka po troszce wstrzykiwalam mu strzykawka do buzi i czekala, az polknie i tak do konca szczepionki. Potem maly nie jadl jeszcze z 1h zeby szczepionka sie wchlonela w organizmie i zeby jej nie ulal. Moje dziecko nalezy do tych bardzo ulewajacych, a jednak to poskutkowalo ![]() Zapomnialabym- Wojtek jak spaicy to tak placze. A jak takie akcje rozkreca przy cycu to probuje odbic. Jak to nie pomaga zmieniam cyca, a jak juz to nie pomaga to wedruje sapc i na ogol to pomaga ![]() Scorpionec- ja tez zachecam do badan. Bez przyczyny w glowie Ci sie nie kreci... A masz jeszcze jakies objawy? Magdalena, Drobcia- Wy to macie zdrowie o tej porze na wizazu pisac. Ja z reguly o 23 to juz padam na twarz ![]() Nelijka- wspolczuje stluczki, ale grunt ze nikt nie ucierpial ![]() Mnie gosc, a wlasciwie dziadek wjechal w maju tamtego roku w tyl na autostradzie... Nie wychamowalo mu sie biednemy.... Bylam juz wtedy w ciazy i mialam niezlego stracha. A do tego jeszcze w obcym kraju... Cale szczescie wszytsko bylo ok. Paula Szyszka, Gosiaczek- oddalam glos na Wasze dzieciaczki ![]() Wojtus po szczepieniu tez marudny strasznie no i ma goraczke. W nocy aplikowalam mu panadol i wstawalam nie wiem ile razy. Znow wrocila zabawa w wycie co 2 min, bo smok wypadl ![]() O Dniu Mezczyzny nie slyszalam nawet.... Moze Tz tez nie, bo nic nie wspominal ![]() ![]() Ide sprawdzic co z moja maruda, ale chyba usnal. zmierze mu jeszcze tempke no i wkoncu moze wskocze pod prysznic i sie ubiore ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.