|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2971 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-08-25 o 09:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2972 |
Raczkowanie
|
piękne kwiatuchy dziewczyny pokazujecie!
Ja mam ochotę na nowego, ostatnio w Brico były, ale nie ciekawe, więc dałąm sobie spokój.... Choruję teraz na ciapka ![]() Bierka intryguje mnie skąd jesteś...z woj. Zach-pom? bo BRD to skrót nazwy mojego miasta jest ![]()
#2973 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moze macie jakies sposoby na te robactwo ![]() Alauka pochodze ze slaska a mieszkam w Niemczech stad ten skrot BRD-Bundesrepublik Deutschland. Ale cala moja rodzinka jest z zach-pom dokladnie koszalin slupsk i okolice ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2974 |
Przyczajenie
|
Hej,
dawno mnie tu nie było i tylko mozna pozazdroscic takich pieknych okazow ![]() ![]() ![]() ![]() Biały za to odwdzieczyl sie nowym listkiem pieknie wyrastajacym z podloza. Z resztą same ocencie zdjecia w zalaczeniu. Sciskam i dzieki za wszelkie info. |
![]() ![]() |
![]() |
#2975 |
Zakorzenienie
|
dzięki ewelinka. No właśnie też coś takiego słyszałam, że po mchu ciężko im zmienić przyzwyczajenia, ale przecież mech też nie za dobry, więc liczę że mój storek się opamięta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2976 |
Raczkowanie
|
MUSZKI.
ostatnio wokół moich storczyków - tych co już nie kwitną a odpoczywają sobie zaroiło się od maluteńkich muszek... siedząsobie na korze, czasem latają koło szyby.. są bardzo małe.. nie zostawiają żadnej pajęczynki, ani też żadnych lepkich śladów.... No ale są i to mnie toche niepokoi... może to przez otwieranie okna? nie wiem... czesto widuje je w korze... a mój biały co go ostatnio kupiłam, dość szybko przekwita... ![]() może to przez nie ? ona jest taka szarawa i ma czułki długie dość... zresztą na zdjeciach troszke widac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2977 |
Zadomowienie
|
Muszki na kwiatach swiadcza o tym ze w doniczkach zalegly sie pewnie larwy ziemiorek. Muszki raczej nie szkodza, ale larwy podgryzaja korzenie. Podloze nalezy mocno przesuszyc co przy storczykach jest mozliwe.jezeli to nie pomoze, srodek chemiczny na ziemorki nazywa sie Nomolt.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2978 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez ewelinka2026 Czas edycji: 2009-08-26 o 07:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2980 |
Zakorzenienie
|
W Carrefourze będą w promocji storki dwupędowe - 21.99 zł
![]()
![]() |
#2981 |
Konto usunięte
|
w storczyku mojej przyszłej teściowej zrobiła się dziwna jak dla mnie sytuacja, po zrzuceniu kwiatów długo nic się nie działo łodyga zaczęła schnąć wiec ucięłam nad ostatnim nie uschniętym oczkiem i teraz nad tym oczkiem wyszedł listek, a z dołu nowa łodyga, co zrobić z tym listkiem? jak tylko będę mogła zamieszczę zdjęcie.
A moje storczyki rozwijają się bardzo dobrze, ciapek wprawdzie już zaczyna zrzucać kwiaty ale miał je w końcu 4 miesiące. a drugi storczyk wypuścił piękną długa łodygę wiec pojawia się niedługo kwiatuszki ![]() Oto ciapek ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2982 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() U mnie nagle prawie wszsytkie storczyki "ruszyły z produkcją" ![]() Tylko mój pierworodny spi ![]() 1. biały olbrzym - nowy listek ![]() 2. fioletowy olbrzym - wypyszcza pączki na koncach 2 łodyg ![]() 3. herbaciany w różowe prążki w pełni rozwinięty + nowy listek ![]() 4. biały w różowe kropki (który spał) wypuszcza pierwsze pączki ![]() 5. a różowa miniaturka ma nowe pączki i na drugiej łodyżce przedłużenie z pączkami ![]() Istne szaleństwo ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Ewkaaa8891 Czas edycji: 2009-08-26 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2983 |
Zadomowienie
|
No to trzeba przyatakować Carfura, hehehe.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2984 |
Raczkowanie
|
ooooooo muszę looknąć na gazetkę od kiedy
![]() ![]() ![]() Bierka tak, tak, ja z B-rdu jestem ![]() ok masz załątwione, w weekend najbliższy pozdrowię morze od Ciebie ![]()
#2985 |
Zakorzenienie
|
http://www.carrefour.pl/page/pl/tani...ka-promocyjna/
Tu można sobie sprawdzić. Gazetka obowiązuje od 26.08 - czyli od dziś. Tu są fragmenty ze storczykami ![]()
![]() |
#2986 |
Zadomowienie
|
Bierka
tak, tak, ja z B-rdu jestem ![]() ok masz załątwione, w weekend najbliższy pozdrowię morze od Ciebie ![]() Bardzo dziekuje ![]() ![]() Pozdrawiam i zycze udanego 'polowania' na storki ![]() ![]()
#2987 |
Zakorzenienie
|
norka, wracaj!!!
![]() przesadziłam te moje bidulki w grubą korę, świeżutko wysuszoną w piekarniku tak na wszelki wypadek, no i teraz powiedzcie mi kiedy mam je zacząć podlewać? Za jakieś dwa tygodnie? Na razie stoją na podstawkach z keramzytem (na razie też suchym - kiedy go im zmoczyć? z tydzień myślę, nie?bo wolę poczekać aż korzenie naprawdę dobrze przeschną) póki co tylko robię im mokre okłady na liście. Myślicie że różowy puści korzonki a reszta odżyje po takim traktowaniu? Co jeszcze mogę dla nich zrobić? Póki co o dziwo ten bez korzeni ma z nich wszystkich najlepsze liście, łodyga też gruba no i jeszcze kwitnie, a w kolejce ze trzy pączki czekają i widzę że zamierzają się rozwinąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2988 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny...
w najbliższym czasie kupie nowe podłoże bo z ostatniego co miałam została sama drobna kora na dnie worka... eh.. myślałam że mnie robactwo jakimś cudem ominie.. no ale cóż PODEJMUJE SIĘ WALKI MuszkamI! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2989 |
Zadomowienie
|
No właśnie NORKA WRACAJ!!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2990 |
Zakorzenienie
|
Oj szkoda, miałam się sama wybrać, ale widzę, że nie warto... Na Elizówce kupiłam dwupędowca za 24 zł.
![]() |
#2991 |
Zadomowienie
|
Wg mnie, nie warto. Chyba że ktoś lubi storczyki z małymi kwiatami, ja do takich nie należę. Kiedyś też kupiłam na Elizówce żółtego dwupędowca z dużymi kwiatami za 24 zł i teraz namyślił się i będzie przedłużał obydwa pędy.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2992 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() jestem posiadaczką 2 storczyków. Jednego dostaliśmy z TŻtem od pani w kwiaciarni za to że TŻ pomógł pani z komputerem bo jest informatykiem. WIęc od razu zaczełam czytać ten wątek no i kupiłam kolejnego ![]() jeden jest w Krakowie u TŻta, a drugi u mnie w Kielcach. Fotki wstawię później, bo narazie storczyk został wyprowadzony na spacer ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2993 |
Przyczajenie
|
Witam
Podczytuję ten wąteczek od jakiegoś czasu, ale nie miałam jakoś śmiałości się odezwać. Dziś musze się podzielić z Wami moją radością. Do mojej kolekcji dołączył właśnie CIAPEK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2994 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2995 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A to tekst z jednego źródełka Choroby wirusowe: Wirus mozaiki cymbidium. Początkowo na liściach pojawiają się wydłużone plamy, które z czasem się powiększają. Na liściach różnych gatunków storczyków plamy te wyglądają nieco inaczej. Na Cymbidium tworzą żółtozieloną mozaikę, u Vanda i Oncidium - chlorotyczne (jasnozielone lub żółtawe przebarwienia) pierścienie i smugi, a u Cattleya, Dendrobium, Epidendrum i Milonia - nekrotyczne (miejsca, w których tkanka obumarła) plamy i pierścienie. Na kwiatach storczyków pojawiają się plamy i smugi. Choroba hamuje wzrost rośliny. Wirus mozaiki tytoniu, szczep storczykowy. Na liściach pojawiają się żółto-zielone smugi lub plamy. Na starszych liściach plamy te ulegają ściemnieniu i nekrozie (zamieraniu). Kwiaty porażonych roślin są zdeformowane, z brązowymi smugami na płatkach korony. Ochrona: Zainfekowane rośliny jakimkolwiek wirusem należy spalić razem z podłożem i doniczką. Narzędzia używane przy pielęgnacji należy odkazić denaturatem. Tylko ja nie mówie odrazu wyrzucać ale musi być odseperowana od innych |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2996 |
Przyczajenie
|
Oto mój ciapek.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2997 |
Zakorzenienie
|
Piękny!!!
![]() |
#2998 |
Raczkowanie
|
jungaa1 śliczny ten ciapek,mój wypuścił nowy listek i maleńki ,pęd mam nadzieję,że szybko urośnie.Pojechałam do Kauflandu i tam była nowa dostawa kwiatów i kilka storczyków,jeszcze ich nie podlewali to się skusiłam cały biały i małe różowe kropeczki.Szkoda tylko,że jakiś sadysta wbił mu w łodyżkę spinkę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2999 |
Raczkowanie
|
wczoraj skusiłam się na storczyka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3000 |
Raczkowanie
|
paulaaaa wspaniały zakup,niech długo cieszy oczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.