Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-24, 19:33   #2971
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

U
  1. jajko na miêkko, 2 kromki razowca z mas³em, salami, sa³ata, pomidorem, szklanka mleka
  2. kabanos
  3. kanapka orkisza (podwójna, sk³ad jak wy¿ej)
  4. miseczka truskawek z bit± ¶mietan±
  5. kotlet mielony, kilka ziemniaczków, kapusta m³oda, sos pieczeniowy, sa³ata ze ¶mietan±, piwko

i jak??????...mi siê wydaje,¿e chyba ok?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 19:37   #2972
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Cytat:
Napisane przez Winky Poka¿ wiadomo¶æ
Ty masz jeszczze z czego chudn±c? Na tym R to nie wiem, ile ju¿ jeste¶ i ci±gle chudniesz. Kiedy U?
Winky, wiem, ¿e d³ugo ju¿ jestem na R, ale wiele razy wspomina³am tu o problemach z moim rozregulowanym metabolizmem (m.in. przez dietê South Beach), a tak¿e o tym, ¿e zaczê³am tyæ na redukcji w efekcie od stycznia moja waga zmieni³a siê raptem o 2 kg, choæ by³o ju¿ mniej. Uwierz, ¿e chcia³abym byæ ju¿ na U, ale dopiero teraz, kiedy nieco rozlu¼ni³am dietê, to daje ona zadowalaj±ce efekty, wiêc mam nadziejê, ¿e teraz ju¿ ostatecznie siê zredukujê i za kilka tygodni przejdê na U
Stary 2011-05-24, 19:46   #2973
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Winky, wiem, ¿e d³ugo ju¿ jestem na R, ale wiele razy wspomina³am tu o problemach z moim rozregulowanym metabolizmem (m.in. przez dietê South Beach), a tak¿e o tym, ¿e zaczê³am tyæ na redukcji w efekcie od stycznia moja waga zmieni³a siê raptem o 2 kg, choæ by³o ju¿ mniej. Uwierz, ¿e chcia³abym byæ ju¿ na U, ale dopiero teraz, kiedy nieco rozlu¼ni³am dietê, to daje ona zadowalaj±ce efekty, wiêc mam nadziejê, ¿e teraz ju¿ ostatecznie siê zredukujê i za kilka tygodni przejdê na U
W takim razie ok. Bo ju¿ siê ba³am, ¿e wa¿ysz jakie¶ 40kg i dalej siê redukujesz.
Trzymam za s³owo, ¿e w wakacje ujrzê jakie¶ smaczne U.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 20:01   #2974
Sunday Rose
Zakorzenienie

Spokojnie, nie masz o co siê baæ, moja waga docelowa jest du¿o wy¿sza - mam 172 cm wzrostu a swoj± drog± bardziej patrzê na to, jak wygl±dam, ni¿ na cyferki ale dziêkujê za troskê
Stary 2011-05-24, 21:04   #2975
Mraufinni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Moje U.

Sniadanie:
owsianka na wodzie:
5 lyzek owsianych
1 slonecznika
1 siemienia
kilkanascie rodzynek

Lunch:
260g wiesniaka 4% + 4 lyzki musli (slodkiego) + 3-4 garscie nerkowcow, 1 garsc migdalow i kilka garsci peacan (nie patrzylam ile jem, ale wsunelam tone orzechow znowu, serio, razem min kubek wyszedl)

Obiad:
salatka: duza piers z kurczaka z rozna + 1/2 awokado + pomidor + troche ogorka + kielki alfalfa

kawa z mlekiem

Przed treningiem:
kawalek batona energetycznego, klika suszonych sliwek
odzywka bialkowa

10 min rozgrzewki + 30 min silowego + 1h Zumby

Kolacja
2 kromki zytniego mokrego niemieckiego z odrobina twarogu, wielka iloscia chudej wedliny i jakiem na twardo.
garsc rodzynek

Tyle dzis. Ktos sie pokusi o ocenke?

Caly weekend wcinalam czekolade (nie ma jak okres ) stad rano bylam lekko zemdlona i chcialam takie "³yse " sniadanie.

Prosze o ocenke
masz cudne menu! (ale rzeczywi¶cie na ¶niadanko mog³a¶ co¶ do³o¿yæ jeszcze....) zazdroszczê bardzo bo sama chcia³abym móc jadaæ orzeszki i inne bajerki cieszê siê, ¿e jest kto¶ poza mn± kto nie jada 5 posi³ków...

macie moze jakies ciekawe przepisy na ciekawe posi³ki? bo troszku mi ich brakuje a mam do¶æ ograniczone mo¿liwo¶ci (kamica ¿ó³ciowa a wiêc dieta lekkostrawna... muszê b. uwazaæ szczegolnie teraz bo w³asnie wrocilam ze szpitala z powodu ostrego zapalenia trzustki spowodowanego wlasnie przemieszczeniem sie kamyczka....). na razie staram siê powróciæ do zwyk³ego jedzenia (jestem na utrzymaniu) po kroplówkach i kleikach...

¦niadanie: 2 jajka na miêkko, bu³ka du¿a zwyk³a, gigantyczny pomidor bez skórki, miêta + jeden suchar
Obiadek: du¿a porcja makaronu pp wymieszanego ze zwyk³ym + szpinak li¶cie pó³ paczki 750g, parê ³y¿ek sosu pomidorowego, miêta
Kolacja: du¿a bu³ka zwyk³a z mas³em, miodem, konfitur± truskawkow±, kubkiem mleka + gerberek jab³ko-marchewka

myslalam o jakim¶ owsiankowym cudzie na jutro/pojutrze rano. podano mi tak± cudn± w szpitalu i normalnie chcia³abym ten wyczyn powtórzyc (moze mi smakowa³a bo przez pare dni nic nie jadlam ale ³atewer :P). chyba by³a robiona na wodzie a potem dali trochê mleka... czy taka owsianka ma nadal ten swój kleik? my¶la³am o nastêpuj±cych proporcjach: 5 ³yzek platków owsianych + szklanka wody a jak wch³onie to dolaæ mleka do smaku.... wyjdzie taka ¶rednio gêsta?

Edytowane przez Mraufinni
Czas edycji: 2011-05-24 o 21:08
Mraufinni jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 21:28   #2976
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wrzuæ te piêæ ³y¿ek do kubka i zalej je gor±c± wod± po brzegi, przykryj, zostaw na noc, rano dolej mleka i wrzuæ do mikrofali albo podgrzej i dobrze wymieszaj - mnie wychodzi gêsta i to jest super rozwi±zanie, kiedy rano nie ma siê zbyt du¿o czasu
Stary 2011-05-24, 22:20   #2977
Agu¦87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 340

CHCIA£ABYM P muszê wrêcz

-1,5 bia³ej bu³ki z sa³atka z tuñczyka majonezem i jajkiej,kukurydz±, herbata z cukrem
- 1 bia³a bu³ka z serem i serkiem, pomidorem, 200g twaro¿ku wiejskiego
- taka duza z 0.5 miska zupy jakies tam botwinka z ziemnkami ble
-ca³y talerz ziemniaków szturanych z mlekiem i 3kaszanki sma¿one na oliwe z cebul±
-talerz p³atków kukurydzianych z mlekiem 3,2%

nie mogê wcisnaæ juz wiecej a staram siê

Edytowane przez Agu¦87
Czas edycji: 2011-05-24 o 22:21
Agu¦87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-05-25, 04:45   #2978
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos

Cytat:
Napisane przez Mraufinni Poka¿ wiadomo¶æ
masz cudne menu! (ale rzeczywi¶cie na ¶niadanko mog³a¶ co¶ do³o¿yæ jeszcze....) zazdroszczê bardzo bo sama chcia³abym móc jadaæ orzeszki i inne bajerki cieszê siê, ¿e jest kto¶ poza mn± kto nie jada 5 posi³ków...

macie moze jakies ciekawe przepisy na ciekawe posi³ki? bo troszku mi ich brakuje a mam do¶æ ograniczone mo¿liwo¶ci (kamica ¿ó³ciowa a wiêc dieta lekkostrawna... muszê b. uwazaæ szczegolnie teraz bo w³asnie wrocilam ze szpitala z powodu ostrego zapalenia trzustki spowodowanego wlasnie przemieszczeniem sie kamyczka....). na razie staram siê powróciæ do zwyk³ego jedzenia (jestem na utrzymaniu) po kroplówkach i kleikach...
Hej, dzieki . Wlasnie miedzy innymi, dlatego tu wklejam jadlo, zeby nie bylo, ze wszyscy jedza tak samo ;-)

Slyszalam, ze na watrobe i woreczek dobra jest dieta nielaczenia (czyli jedzenie posilkow albo bialko + welgle albo bialko + tluszcz). Tzn napewno na watrobe dobra, bo taka mialam, co do woreczka nie jestem pewna, ale moze obadaj sprawe?

Moje U

Przed treningiem:
odzywka bialkowa + troche batona energetycznego

1h treningu (interwaly Zuzany i bieg 4km)

Po:
od razu po: 2/3 duzego mango (dzielilam sie ze wspollokatorka kawalkieM)
potem: 2 kromki razowca niemieckiego z odrobina twarogu, fuura szynki chudej i 2 jajami na twardo + ogorek & pomidor - kilka plastrow

kakao mix z odrobina czekolady na mleku lactose free

Lunch

standardowo fura orzechow (ze 5 garsci nerkowcow, + peacany + migdaly + oblizywanie lyzki w trakcie robienia masla orzechowego, generalnie full, jak zwykle, min kubek wyszedl, a na 90% wiecej)

duza micha gestej zupy-kremu curry z marchewki i soczewicy

duzy trojkat sernika a la NY cheese cake z cienka warstwa marmolady/galaretki jagodowej na wierzchuu, zjedzony bez spodu (bez ciasta)
cappuchino mocne

w
30 min szybkiego marszu i 2.5 h spaceru, w ktorego trakcie:

sok swiezo wycistany z grejfruta i marchewki 500 ml

Kolacja:

troche twarogu tlustego (umieram z goraca, wiecej nie wcisne)

Kurde jakos mi sie malo wydaje, czy jest ok? No nie moge dzis tak mi goraco. Probowalam jesc wiecej przez weekend i rezultat = zoladek strajkuje :-/ Jak tak dalej pojdzie bede musiala zaprzestac sportu, bo nie jestem w stanie jesc wystarczajaco. Chyba...

Ktos oceni?

---------- Dopisano o 04:43 ---------- Poprzedni post napisano o 04:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Agu¦87 Poka¿ wiadomo¶æ
CHCIA£ABYM P muszê wrêcz

-1,5 bia³ej bu³ki z sa³atka z tuñczyka majonezem i jajkiej,kukurydz±, herbata z cukrem
- 1 bia³a bu³ka z serem i serkiem, pomidorem, 200g twaro¿ku wiejskiego
- taka duza z 0.5 miska zupy jakies tam botwinka z ziemnkami ble
-ca³y talerz ziemniaków szturanych z mlekiem i 3kaszanki sma¿one na oliwe z cebul±
-talerz p³atków kukurydzianych z mlekiem 3,2%

nie mogê wcisnaæ juz wiecej a staram siê
P to nie jest, faktycznie. Nie podoba mi sie kolacja. Dobrze, ze jesz fajny obiad tu na plus, zwlaszcza, jesli kaszanki duze byly. Nie wiem, jaka masz wage, jesli potrzebujesz szybko przytyc to wrzuc slodyczne. Ogolnie musisz jesc wiecej bialka, wiecej NNK (orzechy, maslo orzechowe -az sie prosi). Musisz jesc jednak wiecej zeby to bylo P. Czekolada? Wrzuc gdzies czekolade. Nie jesz tez owocow, banany sa dobre na P. Jedz banany. Niestety, twoje jadlo to takie skromne U. Ale nie jest tragicznie. Walcz

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-05-25 o 04:47
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 06:22   #2979
Agu¦87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 340

Cytat:
[/COLOR]
P to nie jest, faktycznie. Nie podoba mi sie kolacja. Dobrze, ze jesz fajny obiad tu na plus, zwlaszcza, jesli kaszanki duze byly. Nie wiem, jaka masz wage, jesli potrzebujesz szybko przytyc to wrzuc slodyczne. Ogolnie musisz jesc wiecej bialka, wiecej NNK (orzechy, maslo orzechowe -az sie prosi). Musisz jesc jednak wiecej zeby to bylo P. Czekolada? Wrzuc gdzies czekolade. Nie jesz tez owocow, banany sa dobre na P. Jedz banany. Niestety, twoje jadlo to takie skromne U. Ale nie jest tragicznie. Walcz

aha nie myslalam z jest tak zle..z reguly jem co dzien banany i slodkie ale woczraj juz nie mialam kiedy. moja waga to 46/7 przy 161cm..
Stary 2011-05-25, 06:57   #2980
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Dzieñ dobry

Wklejê dzisiejsze R aby nie grzeszyæ

1 Owsianka 40g, z serkiem wiejskim 200 g, z gar¶ci± borówek amerykañskich i gar¶ci± suszonej ¿urawiny, ³y¿ka d¿emu truskawkowego
2. Bu³ka wieloziarnista z plastrem sera z dziurami i kilkoma szynki, ogórek ma³osolny
3,4. Sa³atka: pomidorki koktajlowe, 2 krokiety z miêsem, sa³ata, ogórek
5. z pó³ wêdzonej makreli

mo¿e pójdê dzi¶ æwiczyæ (nie chce mi siê zbytnio), ale tylko z godzinkê aerobów - rower

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 08:38   #2981
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

By³o ju¿ ocenione ale zasz³a zmiana w obiedzie i podiweczorku, bardzo proszê o rzucenie okiem bo nie wiem czy nei za du¿o mi wysz³o

Dziesiejsze lekkie R:

na czczo: szklanka wody z miodem i cytryn±

I¶: owsianka 60g z 1/2 twarogu i: 1/2 banana, jakie¶ 30dg truskawek lub wiêcej + cynamon i ³y¿eczka miodu

II¶: sa³atka: ³oso¶ z alaski w sosie w³asnym (pó³ puszki 400g) z ogórkiem, pomidorkiem, 2 rzodkiewkami,1/2 awokado-posypane migda³ami i skropione cytryn±

O: porcja pierogów w³oskich bez okrasy (farsz: miêso wieprzowe z pomidorami+zio³a) porcja gotowanych broku³ów

podwieczorek: ok o,25 kg truskawek z serkiem wiejskim z ³y¿eczk± miodu + gar¶æ (spora) fistaszków naturalnych

1,5 godz boksu

bardzo pó¼no:

K: jajka na twardo

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-05-25 o 18:05
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 09:51   #2982
Mraufinni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Cytat:
Hej, dzieki . Wlasnie miedzy innymi, dlatego tu wklejam jadlo, zeby nie bylo, ze wszyscy jedza tak samo ;-)

Slyszalam, ze na watrobe i woreczek dobra jest dieta nielaczenia (czyli jedzenie posilkow albo bialko + welgle albo bialko + tluszcz). Tzn napewno na watrobe dobra, bo taka mialam, co do woreczka nie jestem pewna, ale moze obadaj sprawe?

Moje U

Przed treningiem:

Po:
potem: 2 kromki razowca niemieckiego z odrobina twarogu, fuura szynki chudej i 2 jajami na twardo + ogorek & pomidor - kilka plastrow

Lunch

standardowo fura orzechow (ze 5 garsci nerkowcow, + peacany + migdaly + oblizywanie lyzki w trakcie robienia masla orzechowego, generalnie full, jak zwykle, min kubek wyszedl, a na 90% wiecej)

duzy trojkat sernika a la NY cheese cake z cienka warstwa marmolady/galaretki jagodowej na wierzchuu, zjedzony bez spodu (bez ciasta)
cappuchino mocne

w

Kolacja:

Kurde jakos mi sie malo wydaje, czy jest ok? No nie moge dzis tak mi goraco. Probowalam jesc wiecej przez weekend i rezultat = zoladek strajkuje :-/ Jak tak dalej pojdzie bede musiala zaprzestac sportu, bo nie jestem w stanie jesc wystarczajaco. Chyba...

Ktos oceni?

ano trochu ma³o mi siê wydaje szczególnie ¿e tyle sportu masz a chyba chudn±æ nie chcesz... a nie ma co siê zapychaæ niepotrzebnie skoro nie jeste¶ g³odna... szczegolnie kolacja taka uboga... widze ze masz wiekszy apetyt w godzinach sniadaniowych i obiednich wiec korzystaj z tego a na kolacje niepotrzebnie sie nie zapychaj

ano wlasnie cudnie ze jesz inaczej i to pokazujesz ja jednak chyba muszê zwiekszyc moje jad³o do 4 posilkow na dzien takie niby s± wymagania mojej diety - ¿eby mniej a czê¶ciej. jesli chodzi o ilosc to chyba jem ok ale gorzej z tymi 4 posilkami... no i nie jestem pewna czy nie jem za ma³o....

wiesz w±troba a woreczek to jedna troszke inna sprawa, muszê pilnowaæ by nie jesc okreslonych produktów - reszta mi nie szkodzi o mogê jesc w dowolnej kombinacji i tak jestem mocno ograniczona jesli chodzi o jedzonko a jakbym jeszcze miala wprowadzic diete nielaczenia.... tragedy!

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Wrzuæ te piêæ ³y¿ek do kubka i zalej je gor±c± wod± po brzegi, przykryj, zostaw na noc, rano dolej mleka i wrzuæ do mikrofali albo podgrzej i dobrze wymieszaj - mnie wychodzi gêsta i to jest super rozwi±zanie, kiedy rano nie ma siê zbyt du¿o czasu
a wychodzi wtedy taki smaczny kleiczek? ja na szczescie mam rano duuuzo czasu na pichcenie sniadanek wiec moge w sumie spokojnie rano pogotowac w wodzie t± owsianke a potem dolaæ mleczka... no nic zobaczy siê ale dzieki za pomys³!
Mraufinni jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 11:36   #2983
Chibiusa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 323

R? gdyby kto¶ móg³ rzuciæ okiem

I. jajecznica z 3 jaj na ma¶le ze szczypiorkiem z 2 plastrami sera ¿ó³tego (uwielbiam to po³±czenie) ; kawa z mlekiem

II.owsianka (ok 6 ³y¿ek p³atków) z ³y¿eczk± kakao naturalnego, trochê d¿emu truskawkowego,³ych± s³onecznika i mlekiem 1,5%

III. pier¶ z kurczaka gotowana, ry¿ br±zowy ok pó³ woreczka, ogórki kiszone,rzodkiewki

IV. tu nie mam zbytnio pomys³u, mo¿e trochê s³onecznika,¶liwek suszonych (zrezygnowa³am z orzechów ,bo nie umiem ich je¶æ z umiarem)

V. serek wiejski z ogórkiem kiszonym,³y¿ka oliwy
Stary 2011-05-25, 12:21   #2984
iza_wiosenna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 917
GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
Dziesiejsze lekkie R:

na czczo: szklanka wody z miodem i cytryn±

I¶: owsianka 60g z 1/2 twarogu i: 1/2 banana, jakie¶ 30dg truskawek lub wiêcej + cynamon i ³y¿eczka miodu

II¶: sa³atka: ³oso¶ z alaski w sosie w³asnym (pó³ puszki 400g) z ogórkiem, pomidorkiem, 2 rzodkiewkami,1/2 awokado-posypane migda³ami i skropione cytryn±

du¿e jab³ko i 1/4 kg truskawek

O: grilowany filet z kurczaka z porcj± kaszy i surówk± b±dz porcja pierogów bez okrasy z surówk± (w zale¿no¶ci od tego co bêdzie w bufecie)

1,5 godz boksu

bardzo pó¼no:

K: jajka na twardo
jak dla mnie super, lubiê Twoje jad³ospisy. ;-) po kolacji g³odna nie by³a¶?

Cytat:
Napisane przez Chibiusa Poka¿ wiadomo¶æ
R? gdyby kto¶ móg³ rzuciæ okiem

I. jajecznica z 3 jaj na ma¶le ze szczypiorkiem z 2 plastrami sera ¿ó³tego (uwielbiam to po³±czenie) ; kawa z mlekiem jest okej, ale to ¶niadanie, mo¿e choæby kromeczka pieczywka ciemnego?

II.owsianka (ok 6 ³y¿ek p³atków) z ³y¿eczk± kakao naturalnego, trochê d¿emu truskawkowego,³ych± s³onecznika i mlekiem 1,5% ok

III. pier¶ z kurczaka gotowana, ry¿ br±zowy ok pó³ woreczka, ogórki kiszone,rzodkiewki spoko

IV. tu nie mam zbytnio pomys³u, mo¿e trochê s³onecznika,¶liwek suszonych (zrezygnowa³am z orzechów ,bo nie umiem ich je¶æ z umiarem) a mo¿e jaka¶ sa³atka? mo¿e byæ owocowa z tym slonecznikiem (chyba, ¿e Ci utrudniaj± chudniêcie owoce o tej porze) i serkiem homogenizowanym naturalnym dla smaku i bia³ka?
albo warzywna-bo warzyw u Ciebie niewiele-z jak±¶ rybk±? tuñczyk?

V. serek wiejski z ogórkiem kiszonym,³y¿ka oliwy ok
imho fajnie!
chudniesz?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 14:02   #2985
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

[QUOTE=santos;27101822]Bardzo fajne P i bardzo smaczne. Fajnie ze masz luz, nie przestawaj.
Jedno mam zastrzezenie tylko, i jest to to samo zastrzezenie do innych jadlospisow P, bo wiekszosc wydaje sie miec ten problem:
Jecie za malo bialka i tluszczu. Nie chce tu wyjsc na fanatyka bialka, ale... wiem, ze macie tyc, ale tycie z wegli jest moze i proste, ale niezbyt zdrowe. Wasze ciala musza budowac takze miesnie dlatego musicie dostarczyc im wiecej bialka. Odnosze wrazenie, ze wiekszosc osob tu zwieksza kalorycznosc dodajac wegle, a powinnyscie dodawac po rowno wegli, bialka i tluszczow. Zamiast pchac w siebie jakiegos palucha slodkiego z dzemem zjedzcie porcje jajecznicy an bekonie, albo po prostu jedzcie DWA OBIADY. Efekty tycia beda trwalsze, zdrowsze i estetyczniejsze i bedzie wam latwiej potem przejsc na U. Oczywiscie na poczatku, jak ktos wazy 38 kg przy 164 cm to musi jak najszybciej przybrac na wadze i wtedy najlepsze sa produkty typu nutella i maslo orzechowe, ale im dalej tym jadlospis powinien byc bardziej zbilansowany.
Rozumiem, ze to trudne, bo wiekszosc P tu jest dziewczyn z ED i ciezko im o luz, ale musze to napisac

Dzieki i dziekuje bardzo za rady Tak, jestem swiadoma tego ze wczoraj za malo bialka i oglnie trzeba mi teraz duzo bialka na odbudowanie miesni, ale tyle wegli to bylo tak hm z radosci hah ze chyba wracam do normalnosci malymi krokami dlugo to trwalo ale juz sama po swoim postepowaniu/rozumowaniu/postrzeganiu wszystkiego widze roznice :d Chociaz w moim przypadku 42/167 wzrostu wymaga chyba szybkiego przybrania na wadze. Nie wiem, ale lepiej jak bede po prostu zwiekszala teraz jeszcze bialko i tluszcze czy jeszcze troszke mam sie 'podtuczyc' wêglami?

Cytat:
Ja np jakis rok temu skonczylam moja diete na mase , ktora, sila rzeczy byla P i tak robilam. W moim przypadku to bylo wiadomo, inaczej, bo ja musialam unikac cukru zeby nie przybrac za duzo bf, wy nie musicie tego robic, smialo jesc te paluchy z dzemem, ale OPROCZ, a nie zamiast. Jak ma byc 2 sniadanie, to niech to bedzie jajecznica z mieskiem (np na kielnasie) i kromki chleba z maslem i warzywkami (pomidor ogorek), i OPROCZ TEGO snickers, ale nie zamiast. Snickers nie ma materialu budulcowego dla ciala, to takie puste kalorie. Wam sa potrzebne puste kalorie zeby nie tracic wagi, ale material budulcowy jest kluczowy. W polsce pelno jest swietnych produktow, jedzcie np wedzona rybe, czy wiejski tlusty w duzych ilosciach, z orzechami. Ktos na watku o owsiance mial linka do bloga kulinarnego gdzie opisano jak robic ...maslo orzechowe. Kiedys kupowalam maslo z nerkowcow, niestety w Meksyku nie ma, ale.... HALLELUJA! Wlasnie sobie zrobilam pyszne maslo z nerkowocw i migdalow. Dla was swietne rozwiazanie na np 2 snadanie: owoce(suszone i nie), owsiane platki (owsianka) + czekolada mleczna+ takie maslo . Jak juz chcecie jesc takiego Pawelka to wrzuccie go do takiego miksu, nie mowcie, ze nie bedzie boski
No i standardowo, dwa obiady dzialaja najlepiej. Po prostu zjedzcie obiad dwa razy. Nawte jak nie wcisniecie, to zjedzcie 2x po 2/3 porcji normalnego obiadu, razem wyjdzie 4/3 czyli wiecej niz 1 obiad. LEpiej zjesc o polowe wiecej obiadu niz zapchac sie dzemem. TO juz lepsza Nutella, tam przynajmniej sa dodatki witaminowe i czekolada.
No i czekolade jedzcie . Duzo czekolady.
Jej, to maslo brzmi cudnie i propozycja drugiego saniadania tez, chociaz nie lubie pawelka

Dzisiaj wieczorkiem bedzie zdrowe i przykladne P
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 14:28   #2986
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez Agashia Poka¿ wiadomo¶æ
To teraz moje... mam nadzieje ¿e lepsze Peee

¦. kaszka manna ("Mleczny Start" waniliowa) 3/4 szklanki p³atków kukurydzianych i wkrojonymi kilkoma truskawkami + herbata zielona

II¦. a) bu³ka pikantna z biedronki z mas³em, sa³at±, szynk± drobiow±, rzodkiewka i pomidorem.
b) batonik kinder mleczna czekolada + Jab³ko

O. miska zupy pomidorowej zabielanej smietana z makaronem + nale¶nik a'la tortilla bo w ¶rodku z kurczakiem (z zupy), sa³at±, ogórkiem i kukurydz± (bez sosów, dlatego i¿ nie lubie )

P. cukierek nimm2 + Jogurt danio XXL truskawkowy + pomarañcz

bedzie...
K. 2 kromki chleba razowego:
obie z mas³em, salata, rzodkiewka, pomidorem i sewkiem camenbert (chyba) + herbata

lepiej ??
up ...

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ

Jej, to maslo brzmi cudnie i propozycja drugiego saniadania tez, chociaz nie lubie pawelka

masz racje brzmi mega pysznie )
Stary 2011-05-25, 14:35   #2987
Chibiusa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 323

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Poka¿ wiadomo¶æ

imho fajnie!
chudniesz?
hmm chyba ju¿ co¶ tam chudnê, sprawdzaj±c w lustrze i po ciuchach ale zobaczy siê... Dziêki za rady my¶lê,¿e owoce mi nie bêd± przeszkadzaæ,rybki te¿ lubiê,mo¿e kupiê makrelê
Stary 2011-05-25, 15:07   #2988
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

Dziêki Iza za ocenê

po treningu jestem tak nakrêcona i wymêczona jednocze¶nie, ¿e w ogólê nie czujê g³odu jem, bo wiem, ¿e trzeba a z racjii tego, ¿e po kolacji od razu k³adê siê spaæ wygl±da ona tak a nie inaczej

dziêkujê

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 16:10   #2989
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

eR;
I.owsianka (5³ p³, 2³ otr±b, po³ szkl mleka, kako, kawa zbo¿owa, ok 100g twrogu)
II.grejpfruit, homo nat "hej"4,7% wymieszany z jogutem nat (ok 100g) i kaw±+i kilkoma tabletkami s³odzika; pó³ serduszka korzennego; kawa z mlekiem paseczek ciasta na spróbê czy wysz³o
III.w±tróbka na oleju z cebul±, cukini±,papryk± i przyprawami, pó³ gotowanego kalafiora; kawa³ ciasta tego co wy¿ej(ca³o¶æ-szkl.zarodków pszennych, nieca³a szkl. m±ki pszenej pe³noziarnistej,4jaja i 2bia³ka, ok 100g jogo nat.kako nat i kawa zbo¿owa, 2jab³ka, cynamon, kilka tabletek s³odzika)
IV.puszka tuñczyka z wody, pekinka, pomidor,cebula, ¶wie¿y ogórek, du¿a gar¶æ orzechów w³oskich;

dzi¶.
I.du¿y kawa³ ciasta jw.z homo nat 150g 4,7% i truskawkami; inka z mlekiem
II.dwie garstki makaronu pe³ne ziarno z sosem z miêska mielonego z indyka, soku pomidorowego 100%, papryki,czosnku, bazylii, oregano;
dwa pomidorki z cebulk± i octem winnym jab³kowym;
III.wiejski 150 z gar¶ci± pistacji
basen
IV.dwa jaja i dwa bia³ka na oleju z cebul± i pieczarkami;

chudnê w obwodach,.
mi³o jak kto¶ zerknie.

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 16:12   #2990
Annie1441
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 579

Dobra zaryzykujê:
U
1.2 kromki bia³ego chleba z maragaryn±, pomidorem, serek wiejski, 3 rz±dki czeko kokosowej

2. jogurt pitny, kajzerka

3. grahamka, pó³ z mortadel± pomidorem, pó³ z brie, kie³bas± i pomidorem

4. no wpadnie co¶! obstawiam serek homo szarlotkowy, ale to siê zobaczy

dzisiaj bez treningu, jak jest masakra to nic nie piszcie jak obleci to proszê o ocenkê (teraz patrzê ze bez obiadu ale w tyg nie ma kto gotowac )
Annie1441 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 16:13   #2991
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Moje U
Przed treningiem:
Po:
Lunch
cappuchino mocne
w
Kolacja:
No tej kolacji faktycznie szkoda, ale reszta b.³adnie. Zupa musia³a byæ pyszna! Mo¿e ¿eby by³o l¿ej na kolacje rób sobie jakie¶ koktajle owocowe/warzywne?
Stary 2011-05-25, 16:59   #2992
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

U. mam dosyæ.

1 ¶n - ma³a owsianka - 2 ³ychy owsianych, 1 ¿ytnich, 1 orkiszowych, 3 kromki ¿ytniego - 1,5 z nutell±, 1,5 z mas³em orzechowym.
2,5 h rower
2¶n - activia naturalna do picia 300 g, trzy kromki ¿ytniego razowego, prawie ca³a puszka tuñczyka wsw z pomidorami i cebul±. po - dwie gar¶cie ¿urawiny.
obiad - kurczak w sosie sojowym - talerzyk.
kolacja - wie¶niak 200 g.

cztery ale du¿e, liczone od 10:00.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 17:37   #2993
Izaczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Cze¶æ. Trochê mnie tu nie by³o. Nie bêdê siê rozpisywaæ, wstawiê tylko swoje wczorajsze utrzymanie:
1.dwa nale¶niki z du¿± ilo¶ci± domowego serka waniliowego(serek naturalny, cukier br±zowy,wanilia), truskawkami i gar¶ci± musli bananowo-czekoladowego
2.lód wodny pomarañczowy,kanapka z dwóch kromek chleba orkiszowego z du¿± ilo¶ci± mas³a, szynk±, rzodkiewk±,ogórkiem i kie³kami + potem brzoskwinia
3.talerz sma¿onych ziemniaków, udo z kurczaka pieczone w ma¶lance i spora porcja surówki domowej
4.na mie¶cie lód w³oski wieeelkiz posypk± "snickers"
5.kilka kanapek (tzn takie po³ówki): z konserw± turystyczn± i pomidorem ,pasztetem i pieprzem kolorowym i jeszcze jakie¶ warzywka podjad³am, nie chce mi siê my¶leæ
potem do serialu podjad³am kilka paluszków solonych, a w ci±gu dnia gdzies by³a paczka (50 g) s³onecznika w skorupkach, czyli ko³o gar¶ci nie³uskanego

jak to siê prezentuje?

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 17:42   #2994
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez Izaczka Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ. Trochê mnie tu nie by³o. Nie bêdê siê rozpisywaæ, wstawiê tylko swoje wczorajsze utrzymanie:
1.dwa nale¶niki z du¿± ilo¶ci± domowego serka waniliowego(serek naturalny, cukier br±zowy,wanilia), truskawkami i gar¶ci± musli bananowo-czekoladowego
2.lód wodny pomarañczowy,kanapka z dwóch kromek chleba orkiszowego z du¿± ilo¶ci± mas³a, szynk±, rzodkiewk±,ogórkiem i kie³kami + potem brzoskwinia
3.talerz sma¿onych ziemniaków, udo z kurczaka pieczone w ma¶lance i spora porcja surówki domowej
4.na mie¶cie lód w³oski wieeelkiz posypk± "snickers"
5.kilka kanapek (tzn takie po³ówki): z konserw± turystyczn± i pomidorem ,pasztetem i pieprzem kolorowym i jeszcze jakie¶ warzywka podjad³am, nie chce mi siê my¶leæ
potem do serialu podjad³am kilka paluszków solonych, a w ci±gu dnia gdzies by³a paczka (50 g) s³onecznika w skorupkach, czyli ko³o gar¶ci nie³uskanego

jak to siê prezentuje?
Zdrowo i co¶ s³odkiego wpad³o i w ogóle mi siê podoba
A wszystko ju¿ u Ciebie okej?

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 17:50   #2995
Izaczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
Zdrowo i co¶ s³odkiego wpad³o i w ogóle mi siê podoba
A wszystko ju¿ u Ciebie okej?
Dziêkujê.Tak...chyba mogê powiedzieæ, ¿e tak. Mam parê dolegliwo¶ci, których siê nabawi³am wcze¶niej i ostatnio siê dopiero o tym dowiedzia³am,ale pozby³am siê paru rzeczy z jad³ospisu i jem je raz na jaki¶ czas i jest okej....a je¿eli chodzi o inne sfery no to faktycznie jest ok I tobie i Wam ¿yczê tego samego

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 17:50   #2996
inwersjaaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 82

Witam. Ciekawi mnie, jak mój jad³ospis wygl±da pod wzglêdem ilo¶ciowo-jako¶ciowym. Zatem do rzeczy

¶n.: 4 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów pszennych, jogurt Danone naturalny z ziarnami zbó¿ 175g

II ¶n.: kanapka (2 kromki chleba razowego) - 1 kromka posmarowana margaryn± Ram±, do tego: plaster wêdliny, 2 plasterki pomidora, rzodkiewka, przyprawa do kanapek Fit up!

Obiad: 4-5 ³y¿ek ry¿u br±zowego (po ugotowaniu) z przypraw± curry, spora pier¶ pieczona w czosnku i zio³ach <z worka>, niby-surówka: pokrojone 3 spore ogórki konserwowe, pó³ pomidora, 2-3 ³y¿ki kukurydzy z puszki naturalnie s³odkiej

Podw.: b.du¿y kubek kawy z mlekiem 1,5% i kilkoma tabletkami s³odzika, b.du¿e jab³ko

Kolacja: serek wiejski lekki 200g + wkrojone warzywa (2-3 du¿e ogórki konserwowe, pó³ pomidora, 2 ³y¿ki kukurydzy); 2 plasterki chudej wêdliny

W ci±gu dnia jeszcze kilka gum do ¿ucia bez cukru i 2 herbaty czerwone.

I jak?
Stary 2011-05-25, 17:52   #2997
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez Izaczka Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê.Tak...chyba mogê powiedzieæ, ¿e tak. Mam parê dolegliwo¶ci, których siê nabawi³am wcze¶niej i ostatnio siê dopiero o tym dowiedzia³am,ale pozby³am siê paru rzeczy z jad³ospisu i jem je raz na jaki¶ czas i jest okej....a je¿eli chodzi o inne sfery no to faktycznie jest ok I tobie i Wam ¿yczê tego samego
Cieszê siê bardzo
To daje du¿± motywacje , ¿e mo¿na wszystko zmieniæ na lepsze

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 17:56   #2998
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inwersjaaa Poka¿ wiadomo¶æ
Witam. Ciekawi mnie, jak mój jad³ospis wygl±da pod wzglêdem ilo¶ciowo-jako¶ciowym. Zatem do rzeczy

¶n.: 4 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów pszennych, jogurt Danone naturalny z ziarnami zbó¿ 175g Przyda³by siê owoc i jakie¶ bakalie: suszone owoce czy orzechy.

II ¶n.: kanapka (2 kromki chleba razowego) - 1 kromka posmarowana margaryn± Ram±, do tego: plaster wêdliny, 2 plasterki pomidora, rzodkiewka, przyprawa do kanapek Fit up! I tak wszystko liczysz? Chleb zjedz z mase³kiem do tego jajo, ser ¿ó³ty i wiêcej warzy. Mo¿e jaki¶ sok jednodniowy?

Obiad: 4-5 ³y¿ek ry¿u br±zowego (po ugotowaniu) z przypraw± curry, spora pier¶ pieczona w czosnku i zio³ach <z worka>, niby-surówka: pokrojone 3 spore ogórki konserwowe, pó³ pomidora, 2-3 ³y¿ki kukurydzy z puszki naturalnie s³odkiej Mam nadziejê, ¿e te 4-5 ³y¿ek to pó³ woreczka. Miêcho ok, ale surówka beznadziejna i za ma³a! Trzeba by³o daæ ca³ego pomidora, wiêcej kukurydzy i innych warzyw z sosem na na bazie oliwy/majonezu.

Podw.: b.du¿y kubek kawy z mlekiem 1,5% i kilkoma tabletkami s³odzika, b.du¿e jab³ko I wszystko by³o takie wielkie? S³odzik wyrzuæ, pos³od¼ miodem. W sumie to nie posi³ek. Dorzuæ mo¿e jaki¶ serek z bakaliami, jaki¶ placek/omlet albo chodzisz pasek czekolady gorzkiej.

Kolacja: serek wiejski lekki 200g + wkrojone warzywa (2-3 du¿e ogórki konserwowe, pó³ pomidora, 2 ³y¿ki kukurydzy); 2 plasterki chudej wêdliny Czemu lekki? Skromnie bardzo.

W ci±gu dnia jeszcze kilka gum do ¿ucia bez cukru i 2 herbaty czerwone.

I jak?
¦rednio. Widaæ, ¿e boisz siê je¶æ. Okres masz?
Stary 2011-05-25, 18:00   #2999
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
No tej kolacji faktycznie szkoda, ale reszta b.³adnie. Zupa musia³a byæ pyszna! Mo¿e ¿eby by³o l¿ej na kolacje rób sobie jakie¶ koktajle owocowe/warzywne?
Zazwyczaj albo robie koktajle, albo jem maly posilek potreningowy
Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzieki i dziekuje bardzo za rady Tak, jestem swiadoma tego ze wczoraj za malo bialka i oglnie trzeba mi teraz duzo bialka na odbudowanie miesni, ale tyle wegli to bylo tak hm z radosci hah ze chyba wracam do normalnosci malymi krokami dlugo to trwalo ale juz sama po swoim postepowaniu/rozumowaniu/postrzeganiu wszystkiego widze roznice :d Chociaz w moim przypadku 42/167 wzrostu wymaga chyba szybkiego przybrania na wadze. Nie wiem, ale lepiej jak bede po prostu zwiekszala teraz jeszcze bialko i tluszcze czy jeszcze troszke mam sie 'podtuczyc' wêglami?

Nie ma sprawy,
Czekamy na menu ;-)

Cytat:
Napisane przez Mraufinni Poka¿ wiadomo¶æ
ano trochu ma³o mi siê wydaje szczególnie ¿e tyle sportu masz a chyba chudn±æ nie chcesz... a nie ma co siê zapychaæ niepotrzebnie skoro nie jeste¶ g³odna... szczegolnie kolacja taka uboga... widze ze masz wiekszy apetyt w godzinach sniadaniowych i obiednich wiec korzystaj z tego a na kolacje niepotrzebnie sie nie zapychaj
ano wlasnie cudnie ze jesz inaczej i to pokazujesz ja jednak chyba muszê zwiekszyc moje jad³o do 4 posilkow na dzien takie niby s± wymagania mojej diety - ¿eby mniej a czê¶ciej. jesli chodzi o ilosc to chyba jem ok ale gorzej z tymi 4 posilkami... no i nie jestem pewna czy nie jem za ma³o....

wiesz w±troba a woreczek to jedna troszke inna sprawa, muszê pilnowaæ by nie jesc okreslonych produktów - reszta mi nie szkodzi o mogê jesc w dowolnej kombinacji i tak jestem mocno ograniczona jesli chodzi o jedzonko a jakbym jeszcze miala wprowadzic diete nielaczenia.... tragedy!

!
Dzieki za zachywty hehe.
Wieczorem jesc nie moge, za goraco, idzie zejsc z upalu po prostu. Zle mi sie spi z pelnym brzuchem.
Podobno taka dieta to i na woreczek i na watrobe wlasnie, sle szczegolow nie znam. No ale jak tak ci ciezko to lepiej faktycznie nie mecz sie ;-)

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-25, 18:05   #3000
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Zazwyczaj albo robie koktajle, albo jem maly posilek potreningowy

Nie ma sprawy,
Czekamy na menu ;-)

Dzieki za zachywty hehe.
Wieczorem jesc nie moge, za goraco, idzie zejsc z upalu po prostu. Zle mi sie spi z pelnym brzuchem.
Podobno taka dieta to i na woreczek i na watrobe wlasnie, sle szczegolow nie znam. No ale jak tak ci ciezko to lepiej faktycznie nie mecz sie ;-)
Santos, tak z ciekawo¶ci, ile tam u ciebie jest stopni?
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.