Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-06, 08:15   #2971
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Moje utrzymanie

¦niadanie: Jajko na miêkko, d³uga kromka ¿ytniego razowca z pestkami dyni ob³o¿ona avocado, wêdzonym ³ososiem, koperkiem, pomidorem i roszponk±. ¦wie¿o wyciskany sok z pomarañczy i grapefruita.

Drugie ¶niadanie: 3 ³y¿ki kaszy jaglanej na mleku migda³owym z malinami , borówkami, orzechami nerkowca i serkiem wiejskim.

Obiad: Zupa krem z borowików na bulionie warzywnym, pieczony dorsz w sosie broku³owym z jogurtem greckim, ciemny ry¿ basmati, surówka z marchewki, jab³ka i kalarepki

Podwieczorek : twaróg pó³t³usty eko z suszonym jab³kiem i fig±, migda³ami pra¿onymi i ³y¿k± domowych powide³ ¶liwkowych. Kawa³ek ciemnej czekolady Lindta z pomarañcz±. Kawa z mlekiem.

Kolacja: Kromka razowca z past± z soczewicy, czosnku i natki pietruszki, z sa³at± rzymsk± i pomidorkami koktajlowymi + sa³atka z li¶ci szpinaku, suszonch pomidorów, pestek s³onecznika, papryki, oliwek i kaparów.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-01-06 o 08:16
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 08:51   #2972
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje utrzymanie

¦niadanie: Jajko na miêkko, d³uga kromka ¿ytniego razowca z pestkami dyni ob³o¿ona avocado, wêdzonym ³ososiem, koperkiem, pomidorem i roszponk±. ¦wie¿o wyciskany sok z pomarañczy i grapefruita.

Drugie ¶niadanie: 3 ³y¿ki kaszy jaglanej na mleku migda³owym z malinami , borówkami, orzechami nerkowca i serkiem wiejskim.

Obiad: Zupa krem z borowików na bulionie warzywnym, pieczony dorsz w sosie broku³owym z jogurtem greckim, ciemny ry¿ basmati, surówka z marchewki, jab³ka i kalarepki

Podwieczorek : twaróg pó³t³usty eko z suszonym jab³kiem i fig±, migda³ami pra¿onymi i ³y¿k± domowych powide³ ¶liwkowych. Kawa³ek ciemnej czekolady Lindta z pomarañcz±. Kawa z mlekiem.

Kolacja: Kromka razowca z past± z soczewicy, czosnku i natki pietruszki, z sa³at± rzymsk± i pomidorkami koktajlowymi + sa³atka z li¶ci szpinaku, suszonch pomidorów, pestek s³onecznika, papryki, oliwek i kaparów.
Pysznie u Ciebie, ró¿norodnie i zdrowo

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 10:27   #2973
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

U z wczoraj

I jajecznica z 2 jaj sma¿ona bez t³uszczu ze szpinakiem, cebul±, pomarañcz±, wiórkami kokosowymi polanymi octem balsamicznym i oliw± z oliwek (sa³atka z wczorajszego obiadu ); 2 kromki chleba razowego z orzechami i ¿urawin± z mas³em i 2 plastrami sera ¿ó³tego; sypana herbata owocowa
II ma³e jab³ko, napój sojowy o smaku bananowym 250ml
III 2 kromki chleba ziarnistego (jedna - 35g) z mas³em, du¿ym plastrem szynki wieprzowej z czosnkiem, pomidorem i oliwkami
IV ³opatka wieprzowa w sosie w³asnym z cebul±; 1/2 woreczka kaszy jaglanej; czerwone buraczki; szklanka zupy-kremu z selera z grzankami
V serek homogenizowany naturalny 140g z ³y¿eczk± otr±b owsianych, ma³± kostk± gorzkiej czekolady, mandarynk±, ciasteczkiem zbo¿owym
VI tuñczyk w sosie w³asnym 130g z ³y¿eczk± oliwy z oliwek; sa³atka z pomidora i sa³aty ozdobnej, z 2 ³y¿eczkami pestek dyni i ³y¿eczk± musztardy; bu³ka grahamka; melisa
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 10:59   #2974
Truska90
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 235

Hej
Postanowi³am przytyæ, chuda by³am od zawsze, nigdy nie mia³am problemów z jedzeniem itd.
Jestem w takim wieku, ¿e chcê po prostu wygl±daæ bardziej kobieco. Lekarz powiedzia³, ¿e taka moja uroda i mo¿e przytyje po ci±¿y
Wstawiam mój wczorajszy jad³ospis i proszê o rady co zmieniæ

Ma byæ P ale zdajê sobie sprawê, ¿e pewnie nie jest.

I. Owsianka z 5 ³y¿ek p³atków, szklanki mleka, ³y¿ki nutelli, gar¶ci wiórków kokosowych + banan, trzy kulki podrobionego rafaello kawa z cukrem i mlekiem

II. Dwa sk³adane tosty z opiekacza z mas³em, serem mozzarella, pomidorem + dwie mandarynki, jab³ko

III. Dwa dewolaje z piersi kurczaka nadziewane mas³em, pieczarkami i serem ¿ó³tym + puree ziemniaczane z mas³em i koperkiem + surówka z marchewki i pora z majonezem

IV. Kilka pierniczków, dwie muffinki z bananami i czekolad±, dwie mandarynki

V. Jajecznica z dwóch jajek z szynk± i serem + kawa³ek chleba z mas³em i pomidorem + kubek czekolady do picia

Lubiê sobie jeszcze przed spaniem zje¶æ kawa³ek czekolady albo ciasteczko, lepiej mi siê ¶pi
Truska90 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 12:06   #2975
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
U z wczoraj

I jajecznica z 2 jaj sma¿ona bez t³uszczu ze szpinakiem, cebul±, pomarañcz±, wiórkami kokosowymi polanymi octem balsamicznym i oliw± z oliwek (sa³atka z wczorajszego obiadu ); 2 kromki chleba razowego z orzechami i ¿urawin± z mas³em i 2 plastrami sera ¿ó³tego; sypana herbata owocowa
II ma³e jab³ko, napój sojowy o smaku bananowym 250ml
III 2 kromki chleba ziarnistego (jedna - 35g) z mas³em, du¿ym plastrem szynki wieprzowej z czosnkiem, pomidorem i oliwkami
IV ³opatka wieprzowa w sosie w³asnym z cebul±; 1/2 woreczka kaszy jaglanej; czerwone buraczki; szklanka zupy-kremu z selera z grzankami
V serek homogenizowany naturalny 140g z ³y¿eczk± otr±b owsianych, ma³± kostk± gorzkiej czekolady, mandarynk±, ciasteczkiem zbo¿owym
VI tuñczyk w sosie w³asnym 130g z ³y¿eczk± oliwy z oliwek; sa³atka z pomidora i sa³aty ozdobnej, z 2 ³y¿eczkami pestek dyni i ³y¿eczk± musztardy; bu³ka grahamka; melisa
Moim zdaniem bardzo ³adnie ró¿norodnie i zdrowo

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 12:39   #2976
cherrry2009
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 164

Ogromnie proszê o poprawê mojego jad³ospisu to dopiero mój pocz±tek wiêc proszê równie¿ o wyrozumia³o¶æ

Przed ¶niadaniem jab³ko
¦niadanie - mieszanka otrêby owsiane, p³atki zbo¿owe, siemiê lniane, plus po³ow± serka homogenizowanego
Obiad - rosó³ z kluskami orkiszowymi, duszony indyk z surówk± z kiszonej kapusty i surówk± z sa³aty kukurydzy papryki odrobina oliwy z oliwek
Podwieczorek - kanapka z pieczywem pe³noziarnistym, szynka z piersi z indyka na to pomidor ogórek surowy i konserwowy + cebulka
Kolacja serek wiejski + jakie¶ warzywo najprawdopodobniej pomidor.

Bêdê ogromnie wdziêczna za wszystkie uwagi.
Stary 2014-01-06, 13:36   #2977
mrsambitious
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 8

Móg³by kto¶ zerkn±æ, doradziæ, pomóc? Bardzo proszê. Kopiujê ca³± tre¶æ:

Próbujê ju¿ po raz n-ty, ale nie poddam siê i nie przestanê, dopóki nie osi±gnê celu
Tym samym przedstawiam swój jad³ospis redukcyjny i proszê ³adnie o ocenê.
Zale¿y mi na zgubieniu jaki¶ 8 kg.

Redukcja

¶: owsianka na mleku z przyprawami (cynamon, imbir, ga³ka), marchewk±, daktylami i syropem klonowym
II¶: twaróg z olejem lnianym, cynamonem i jab³kiem
o: ry¿ br±zowy z warzywami na patelniê i fasol±
p: gruszka
KILLER
k: tost z tuñczykiem y wody i pomidorem
Stary 2014-01-06, 15:40   #2978
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Poka¿ wiadomo¶æ
ooo dzieki

zauwazy³am ¿e s³uzy mi niesamowicie taka kolacja

Ja swego czasu jad³am owsianki co dziennie na kolacjê te¿ siê tu dziwiono jak wrzuca³am jad³ospis, ale ona na kolacjê jest jak najbardziej na miejscu wa¿ny jest bilans z ca³ego dnia

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 15:44   #2979
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 172

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja swego czasu jad³am owsianki co dziennie na kolacjê te¿ siê tu dziwiono jak wrzuca³am jad³ospis, ale ona na kolacjê jest jak najbardziej na miejscu wa¿ny jest bilans z ca³ego dnia
Dziekujê

Na mnie dzia³a rewelacyjnie.
Zreszta wielu osobom na redukcji sluzy weglowa kolacja
bialaczekoladka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 15:48   #2980
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Poka¿ wiadomo¶æ
Wiesz moja owsianka jest relatywnie uboga, 2-3 ³yzki otr±b plus filizanka mleka 1.5, czasami jeszcze odrobina siemienia lnianego no i jak juz sobie dogodze to cynamon albo wiórki, wiec tu jest 200kcal. Moje kolacje s± stosunkowo pozne dlatego tutaj troche obcinam ich kalorycznosc.
Po takiej kolacji czuje sie milion razy lepiej niz po bia³ku, po ktorym czuje sie zapchana i zakorkowana na maksa, czyli dokladnie tak jak Ty po owsiance

owsianka bez p³atków owsianych?
to chyba raczej jest otrêbianka i tego to ju¿ nie polecam

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 15:59   #2981
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Dzisiejsze R:

I. Kajzerka wieloziarnista 60g z jajkiem na twardo (2szt), sa³at± i kie³kami
2 orzechy w³oskie, mandarynka, suszona morela
kubek czystego czerwonego barszczu
II. Schab wieprzowy 70g usma¿ony na ³y¿eczce oliwy z oliwek, pó³ woreczka kaszy gryczanej, ogórki kiszone
¶wie¿o wyciskany sok z marchwi, jab³ek i selera
III. Chudy twaróg 100g z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem, rzodkiewkami + bu³ka fitness z Lidla 85g

scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 16:14   #2982
201607040946
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 20 500

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje utrzymanie

Ja ju¿ chce byæ na utrzymaniu!
201607040946 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 16:35   #2983
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 172

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
owsianka bez p³atków owsianych?
to chyba raczej jest otrêbianka i tego to ju¿ nie polecam
Moglabys byc tak dobra i mi to uzasadnic? Bo moze ja poprostu niewiedz± grzeszê

ale z tego co patrzê nie wielka jest róznica miedzy jednym a drugim.
W otrebach wieksza zawartosc b³onnika bia³ka i mniej wegli, w platkach mniej b³onnika mniej bia³ka wiecej wegli, lekka roznica w kcal no i w otrebach zawartosc kwasu fitynowego.

I to robi a¿ tak± roznicê ¿e nie mozna tego je¶æ?
bialaczekoladka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 16:45   #2984
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez mrsambitious Poka¿ wiadomo¶æ
Móg³by kto¶ zerkn±æ, doradziæ, pomóc? Bardzo proszê. Kopiujê ca³± tre¶æ:

Próbujê ju¿ po raz n-ty, ale nie poddam siê i nie przestanê, dopóki nie osi±gnê celu
Tym samym przedstawiam swój jad³ospis redukcyjny i proszê ³adnie o ocenê.
Zale¿y mi na zgubieniu jaki¶ 8 kg.

Redukcja

¶: owsianka na mleku z przyprawami (cynamon, imbir, ga³ka), marchewk±, daktylami i syropem klonowym, jakie¶ ¼ród³o bia³ka? jakie¶ zdód³o zdrowych t³uszczy?
II¶: twaróg z olejem lnianym, cynamonem i jab³kiem ( ca³a kostka twarogu? i chyba nie chudy?)
o: ry¿ br±zowy z warzywami na patelniê i fasol±, jakie¶ t³uscze ?
p: gruszka
KILLER
k: tost z tuñczykiem y wody i pomidorem troche malo jak dla mnie, ja po cwiczeniach jestem glodna jak wilk
ma³o, 3 posilki, ktore jak dla mnie s± sredniawe
Zalezy tez ile tego jesz

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2014-01-06 o 16:48
Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 17:13   #2985
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez cherrry2009 Poka¿ wiadomo¶æ
Ogromnie proszê o poprawê mojego jad³ospisu to dopiero mój pocz±tek wiêc proszê równie¿ o wyrozumia³o¶æ ale co to? zak³adam, ¿e redukcja ; )

Przed ¶niadaniem jab³ko
¦niadanie - mieszanka otrêby owsiane, p³atki zbo¿owe, siemiê lniane, plus po³ow± serka homogenizowanego wydaje siê byæ trochê smutno, jak wrzucisz parê orzechów czy ze dwie suszone ¶liwki to bêdzie fajnie
Obiad - rosó³ z kluskami orkiszowymi, duszony indyk z surówk± z kiszonej kapusty i surówk± z sa³aty kukurydzy papryki odrobina oliwy z oliwek + jaka¶ kasza gryczana? ale tak to fajnie
Podwieczorek - kanapka z pieczywem pe³noziarnistym, szynka z piersi z indyka na to pomidor ogórek surowy i konserwowy + cebulka okey
Kolacja serek wiejski + jakie¶ warzywo najprawdopodobniej pomidor. w porz±dku

Bêdê ogromnie wdziêczna za wszystkie uwagi.
hej, ca³kiem fajnie! Nie wiem ile chcesz zrzuciæ i jak jad³a¶ wcze¶niej ale wydaje siê okey ; )

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze R:

I. Kajzerka wieloziarnista 60g z jajkiem na twardo (2szt), sa³at± i kie³kami
2 orzechy w³oskie, mandarynka, suszona morela
kubek czystego czerwonego barszczu
II. Schab wieprzowy 70g usma¿ony na ³y¿eczce oliwy z oliwek, pó³ woreczka kaszy gryczanej, ogórki kiszone
¶wie¿o wyciskany sok z marchwi, jab³ek i selera
III. Chudy twaróg 100g z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem, rzodkiewkami + bu³ka fitness z Lidla 85g
Trzy posi³ki ale jak siê najadasz absolutnie nie ma siê do czego przyczepiæ! bu³ka na kolacjê ( wêglowodany ) mo¿e niektórym utrudniaæ chudniêcie ale jak u Ciebie idzie okey, to nie ma co jej wywalaæ ; ) niby sok z marchwi i jab³ek w drugiej po³owie dnia te¿ ¶rednio ale nie ma co popadaæ w paranojê, jest zdrowo i fajnie. obserwuj!

R!
I. Dwie kromki chleba pe³noziarnistego pszennego - jedna z past± z chrzanem zmieszanym z awokado i wêdzonym ³ososiem, druga z pasztetem sojowym i pomidorem.
II. kromka jak wy¿ej z pasztetem sojowym, rukol±, ogórkiem kiszonym
III. kasza gryczana z olejem lnianym, pietruszk±, upra¿onym s³onecznikiem do tego sa³atka z rukoli, suszonych pomidorów, rzodkiewki i ogórków
III. Kubek waniliowego mleka sojowego z ³y¿k± siemienia lnianego

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2014-01-06 o 17:16
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 17:44   #2986
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Bardzo proszê o ocenê, zale¿y mi

U/P:
1. Owsianka z jablkiem, serkiem wiejskim 3% (opakowanie 150g) gar¶ci± p³atków gwiazdki cynamonowe i ma³ym kawa³kiem sernika, kawa z mlekiem.

TRENING OK. GODZINA

2. Szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku z buraków i marchwii, pó³ jab³ka, 2 kromki chleba orkiszowego z szynk± drobiow±, kawa³ek sernika.

3. Trochê krupniku, pieczone udko (¶redniej wielko¶ci) z kurczaka bez skóry, 2 ³y¿ki buraków, ga³ka ziemniaków.

4. Rz±dek gorzkiej czekolady magnetic, 30g slonecznika

5. 60g twarogu chudego+ma³y jogurt naturalny, do tego gar¶æ p³atków zdrowy b³onnik, cynamon i 2 piêtki chleba, a jedna posmarowana kremem z owoców (biedronka). Kakao prawdziwe z 2/3 szklanki mleka 1.5%

+ok. 2l p³ynu.

Edytowane przez Seducer
Czas edycji: 2014-01-06 o 17:47
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 18:29   #2987
cherrry2009
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 164

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
hej, ca³kiem fajnie! Nie wiem ile chcesz zrzuciæ i jak jad³a¶ wcze¶niej ale wydaje siê okey ; )
Wielkie dziêki za poprawê Do obiadu doda³am ciecierzycê - bardzo mi odpowiada jako substytut ziemniaków

Zrzuciæ chcê oko³o 15 kg, wcze¶niej moje jedzenie to tylko fast food i wszystko co mo¿na szybko wci±gn±æ, oczywi¶cie du¿o i w du¿ych odstêpach.
Stary 2014-01-06, 18:55   #2988
senkasandry
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 742

R

a ja przyszlam tu prosic o rade.

chce schudnac jakies 8 kg, ale uwielbiam slodycze i wiem, ze nie potrafie calkowicie ich odstawic.

sniadanie

1 kromka chleba z szynka i odrobina majonezu

obiad: zupa warzywna i jedna parowka do tego

podwieczorek: dwa jablka starte na tarce z cynamonem i ciasteczkami petit bery

kolacja: kromka chleba (polowa z szynka, polowa z twarozkiem)

wiem, ze przesadzilam z podwieczorkiem jablka bylyby ok, ale ciasteczka na diecie ..... nie umiem sie powstrzymac zeby nie zjesc czegos slodkiego a to jednak byla jakby szarlodka wlasnej roboty. no i moje pytanie: czym zastapic ten g³ód na slodycze? jogurt?lody smietankowe trez sa chyba niskokaloryczne? a moze co jest dopuszczalne w malych ilosciach?

ile kcal jest by schudnac (uwzgledniajac brak aktywnosci fizycznej).
senkasandry jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 19:07   #2989
sideritis
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016

Cytat:
Napisane przez senkasandry Poka¿ wiadomo¶æ
R

chce schudnac jakies 8 kg, ale uwielbiam slodycze i wiem, ze nie potrafie calkowicie ich odstawic.

sniadanie

wiem, ze przesadzilam z podwieczorkiem jablka bylyby ok, ale ciasteczka na diecie ..... nie umiem sie powstrzymac zeby nie zjesc czegos slodkiego a to jednak byla jakby szarlodka wlasnej roboty. no i moje pytanie: czym zastapic ten g³ód na slodycze? jogurt?lody smietankowe trez sa chyba niskokaloryczne? a moze co jest dopuszczalne w malych ilosciach?

Ogólnie bardzo kiepski jad³ospis, wiêc nic dziwnego, ze jeste¶ g³odna i masz ochotê na s³odycze

¦niadanie - jedna kromka to za ma³o, ten posi³ek powinien byæ syc±cy! Jaki chleb jesz? Powinna¶ odstawiæ chleb pszenny. Dorzuæ jakie¶ warzywa: pomidory, papryka, sa³ata.
Ew. moze zamiast kanapek na ¶niadanie owsianka ?

Obiad. Przede wszystkim, zamiast parówki dorzuci³abym do tej zupy jakie¶ konkretne miêcho - mo¿e wo³owe? Parówki s± mega niezdrowe..
Zupa by³a z makaronem, kasz±? Najad³a¶ siê tym obiadem?

Podwieczorek to ju¿ pewnie sama wiesz, ¿e kiepski. Tak samo kolacja..

Ogólnie - baardzo tego ma³o i ma³o syc±ce. Nic dziwnego, ¿e podjadasz. Chleb zamieñ na ten ciemny, makaron na pe³noziarnisty, ry¿ bia³y na br±zowy, w³±cz jakie¶ kasze. Pij du¿o wody i zielonej herbaty. Wiêcej warzyw, mo¿e chrup marchewkê miêdzy posi³kami? Owoce s± niewskazane po po³udniu.

Co do tych s³odyczy - robi³a¶ badania krwi? To mo¿e byæ skutek choroby/zaburzeñ hormonalnych.

Popatrz na przyk³adowe przepisy dziewczyn na redukcji i czerp z nich inspiracje, powodzenia

sideritis jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 19:07   #2990
l0st
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 25

Cytat:
R

sniadanie

Dwie kanapki i dwa jab³ka,zupa,parówka i ciastka przez ca³y dzieñ? Jak dla mnie to g³odówka... A gdzie NNKT..?

Sent from my MT11i using Wizaz Forum mobile app
l0st jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 19:24   #2991
senkasandry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sideritis Poka¿ wiadomo¶æ
Ogólnie bardzo kiepski jad³ospis, wiêc nic dziwnego, ze jeste¶ g³odna i masz ochotê na s³odycze

¦niadanie - jedna kromka to za ma³o, ten posi³ek powinien byæ syc±cy! Jaki chleb jesz? Powinna¶ odstawiæ chleb pszenny. Dorzuæ jakie¶ warzywa: pomidory, papryka, sa³ata.
Ew. moze zamiast kanapek na ¶niadanie owsianka ?

Obiad. Przede wszystkim, zamiast parówki dorzuci³abym do tej zupy jakie¶ konkretne miêcho - mo¿e wo³owe? Parówki s± mega niezdrowe..
Zupa by³a z makaronem, kasz±? Najad³a¶ siê tym obiadem?

Podwieczorek to ju¿ pewnie sama wiesz, ¿e kiepski. Tak samo kolacja..

Ogólnie - baardzo tego ma³o i ma³o syc±ce. Nic dziwnego, ¿e podjadasz. Chleb zamieñ na ten ciemny, makaron na pe³noziarnisty, ry¿ bia³y na br±zowy, w³±cz jakie¶ kasze. Pij du¿o wody i zielonej herbaty. Wiêcej warzyw, mo¿e chrup marchewkê miêdzy posi³kami? Owoce s± niewskazane po po³udniu.

Co do tych s³odyczy - robi³a¶ badania krwi? To mo¿e byæ skutek choroby/zaburzeñ hormonalnych.

Popatrz na przyk³adowe przepisy dziewczyn na redukcji i czerp z nich inspiracje, powodzenia
ja sie tym najadam, to nie jest problem ze jestm glodna i dlatego jem slodycze. ja jestem od nich uzalezniona, nawet jak nie jestm glodna to potrafie sobie zjesc sporo slodkiego, szczegolnie mnie dopada po poludniu. wiem okropny nawyk ale dlatego tutaj pisze bo chcialam sie wziac za siebie w koncu. a problem jest z tym, ze nie potrafie sobie odmowic, wytrzymuje kilka dni i jestem tak sfrustrowana i nieszczesliwa (doslownie) ze w koncu rzucam sie na slodycze. wiele razy juz probowalam, kilka dni i znowu to samo. nawet jak zastapie sobie ciastka owocami to brakuje mi czegos slodkiego w ustach i czuje sie wtedy koszmarnie, to wplywa na moje samopoczucie ten brak cukru. stad pytanie o jakies mniej tuczace slodycze.

obiadem sie najadlam, bo wzielam dokladke, jednak byly tam same warzywa: marchewka ziemniaki kapusta wiec zdrowo.
Stary 2014-01-06, 19:45   #2992
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
ja sie tym najadam, to nie jest problem ze jestm glodna i dlatego jem slodycze. ja jestem od nich uzalezniona, nawet jak nie jestm glodna to potrafie sobie zjesc sporo slodkiego, szczegolnie mnie dopada po poludniu. wiem okropny nawyk ale dlatego tutaj pisze bo chcialam sie wziac za siebie w koncu. a problem jest z tym, ze nie potrafie sobie odmowic, wytrzymuje kilka dni i jestem tak sfrustrowana i nieszczesliwa (doslownie) ze w koncu rzucam sie na slodycze. wiele razy juz probowalam, kilka dni i znowu to samo. nawet jak zastapie sobie ciastka owocami to brakuje mi czegos slodkiego w ustach i czuje sie wtedy koszmarnie, to wplywa na moje samopoczucie ten brak cukru. stad pytanie o jakies mniej tuczace slodycze.

obiadem sie najadlam, bo wzielam dokladke, jednak byly tam same warzywa: marchewka ziemniaki kapusta wiec zdrowo.
Nie. to s± normalne objawy odstawienia cukru - bóle g³owy, sfrustrowanie, depresja, senno¶æ, irytacja. przechodz± po tygodniu. albo odstawiasz wszystko ( I JESZ NORMALNE PORCJE ORAZ ZBILANSOWANE POSI£KI TAK JAK CI TUTAJ DZIEWCZYNY MÓWI¡ ) - i potem mo¿esz powoli wróciæ do ciemniej czekolady itd w ma³ych ilo¶ciach albo oszukujesz siê dalej i jesz "mniej tucz±ce s³odycze". tu ju¿ nie chodzi o dietê tylko o uzale¿nienie ; )

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2014-01-06 o 19:46
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 20:03   #2993
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

r, proszê o zerkniêcie, poprawê

9;00 owsianka z ³y¿k± manny, jab³kiem, s³onecznikiem, kilka ³y¿ek serka wiejskiego i paskiem gorzkiej czekolady

12;30 2 ga³ki ziemniaków, pier¶ podsma¿ona, ogóek kiszonym mizeria z pomidorów i cebuli

15;00 jab³ko, kromka razowca z mas³em i serkiem wiejskim, ma³a gar¶æ szparagówki

18;30 szklanka szparagówki, kawa³ek piersi, szklanka makaronu pe³noz. ugot.

æw 40minut

20;15 2 razowce z mas³em, serkiem wiejskim, polane 2 kostkami roztopionej gorzkiej czekolady, szklanka szparagówki
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 20:05   #2994
senkasandry
Rozeznanie

po tygodniu przestane miec ochote na slodkie? no to skoro tyle, to musze sie wziac w garsc. ale jogurty na podwieczorek moga byc co? do obiadu to nawet nie chce mi sie jesc, dopoero po poludniu mnie dopada.

wiem, ze kolezanka odstawila slodycze i bardzo schudla, a jadla normalnie tylko ze bez slodkiego. moja silna wola bedzie musiala pracowac na podwyzszonych obrotach.

Edytowane przez senkasandry
Czas edycji: 2014-01-06 o 20:08
Stary 2014-01-06, 20:09   #2995
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo proszê o ocenê, zale¿y mi

U/P:
1. Owsianka z jablkiem, serkiem wiejskim 3% (opakowanie 150g) gar¶ci± p³atków gwiazdki cynamonowe i ma³ym kawa³kiem sernika, kawa z mlekiem.

TRENING OK. GODZINA

2. Szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku z buraków i marchwii, pó³ jab³ka, 2 kromki chleba orkiszowego z szynk± drobiow±, kawa³ek sernika.

3. Trochê krupniku, pieczone udko (¶redniej wielko¶ci) z kurczaka bez skóry, 2 ³y¿ki buraków, ga³ka ziemniaków.

4. Rz±dek gorzkiej czekolady magnetic, 30g slonecznika

5. 60g twarogu chudego+ma³y jogurt naturalny, do tego gar¶æ p³atków zdrowy b³onnik, cynamon i 2 piêtki chleba, a jedna posmarowana kremem z owoców (biedronka). Kakao prawdziwe z 2/3 szklanki mleka 1.5%

+ok. 2l p³ynu.

Podbijam
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 20:35   #2996
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

U

1. bu³ka z mas³em i dwoma jajami na twardo, jedna po³ówka z majonezem, kubek roso³u
2. zupa pomidorowa z letnich pomidorów z lanymi kluskami, dwa zrazy wo³owe, ogórki kiszone, ziemniaki z sosem
trzy pierniczki do herbaty
3. bu³ka z mas³em, pieczarkami sma¿onymi z szynk± wêdzon±, sa³at± i sosem vinegret

+ tran, skrzypokrzywa, herbata czarna, szklanka soku Roko

Trzy posi³ki, bo krótki dzieñ i wyj±tkowo ma³o g³odna by³am.
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 21:13   #2997
meretriz
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 24

Chcialabym Wam pokazac moja dzisiejsza R troche pod znakiem kuchni meksykanskiej

Nie jest sbyt restrykcyjna, bo nie lubie restrykcyjnych diet, niezbyt przejmuje sie zasadami laczenia i nielaczenia i niejedzenia owocow po 15,16,18 czy 20 chce po prostu zdrowo, ale nadal smacznie jesc, ograniczac ilosc, ruszac sie i zrzucic pare kilo bez katowania

Sniadanie: 2 pelnoziarniste tosty - jeden z twarozkiem a drugi z guacamole guacamole - pol awokado, pol pomidora, cebula, sok z limonki, kolendra, sol i pieprz. kawa z chudym mlekiem pol na pol.

SILOWNIA - 2 spinningi pod rzad, jakies 1h40 min, matko tonelam w pocie

II sniadanie - po tym hardkorze bylam glodna jak wilk 2 kromki ciemnego chleba, 200g serka wiejskiego, duuuzy banan, kawa z mlekiem znowu

Obiad - ryz po meksykansku 100 g ryzu, lyzeczka koncentratu pomidorowego, kukurydza (ze 4 lyzki?), marchewka, cebula, czosnek, rozne przyprawy, wszycho na lyzce oleju.
wiem ze nie ma bialka ale nie pasowalo

Tu podzarlam troche musli ale niewiele

Kolacja - chudy twarog z papryka i pomarancza duza i soczysta a co

tak z 1500 kcal, a jakich smacznych
meretriz jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 22:05   #2998
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ

Trzy posi³ki ale jak siê najadasz absolutnie nie ma siê do czego przyczepiæ! bu³ka na kolacjê ( wêglowodany ) mo¿e niektórym utrudniaæ chudniêcie ale jak u Ciebie idzie okey, to nie ma co jej wywalaæ ; ) niby sok z marchwi i jab³ek w drugiej po³owie dnia te¿ ¶rednio ale nie ma co popadaæ w paranojê, jest zdrowo i fajnie. obserwuj!
Dziêki.
Czy siê najadam to kwestia sporna, bo to dopiero 4 dzieñ mojej diety i jeszcze mi siê ¿o³±dek nie skurczy³, rozepchany ¶wi±teczno-sylwestrowym ob¿arstwem. Pierwszy tydzieñ diety zawsze by³ dla mnie trudny, a potem ju¿ z górki. My¶lê, ¿e jest optymalnie, poza tym wiadomo, ¿e jednego dnia jest ciut mniej, drugiego ciut wiêcej...
Nigdy nie przeszkadza³y mi w chudniêciu wêglowodany w kolacji wiêc mam nadziejê, ¿e i teraz tak bêdzie. Bez wêgli jestem g³odna po 30 minutach i nie chce byæ inaczej.

Mam ju¿ w sumie czê¶ciowo przygotowane ¿are³ko na jutro, wiêc wrzucam:

R

I. 2 kromki chlebka orkiszowego (85g) z plastrem sera cheddar (13g), sa³at±, ogórkiem i czerwon± papryk±
II. Sa³atka: makaron (65g), szpinak baby (wielka gar¶æ), posiekane migda³y (³y¿ka), czarne oliwki, 3 suszone pomidory (nie te w oleju), spory plaster fety light, oliwa z oliwek (³y¿eczka), pieprz i sól
III. Pieczone udko z kurczaka bez skóry, kasza pêczak (50g), surówka: marchewka z jab³kiem
IV. Kromka chlebka orkiszowego (40-45g), pasta z tuñczyka wsw (60g), ricotty i kukurydzy (³y¿ka)

Cytat:
Napisane przez meretriz Poka¿ wiadomo¶æ
Chcialabym Wam pokazac moja dzisiejsza R troche pod znakiem kuchni meksykanskiej

Nie jest sbyt restrykcyjna, bo nie lubie restrykcyjnych diet, niezbyt przejmuje sie zasadami laczenia i nielaczenia i niejedzenia owocow po 15,16,18 czy 20 chce po prostu zdrowo, ale nadal smacznie jesc, ograniczac ilosc, ruszac sie i zrzucic pare kilo bez katowania

Sniadanie: 2 pelnoziarniste tosty - jeden z twarozkiem a drugi z guacamole guacamole - pol awokado, pol pomidora, cebula, sok z limonki, kolendra, sol i pieprz. kawa z chudym mlekiem pol na pol.

II sniadanie - po tym hardkorze bylam glodna jak wilk 2 kromki ciemnego chleba, 200g serka wiejskiego, duuuzy banan, kawa z mlekiem znowu

Obiad - ryz po meksykansku 100 g ryzu, lyzeczka koncentratu pomidorowego, kukurydza (ze 4 lyzki?), marchewka, cebula, czosnek, rozne przyprawy, wszycho na lyzce oleju.

Specjalistk± nie jestem, dziewczyny na pewno poradz± Ci lepiej, ale na pierwszy rzut oka, moim zdaniem:
-za ma³o kalorii bior±c pod uwagê æwiczenia
-brak bia³ka z prawdziwego zdarzenia (miêso, ryba)

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-06 o 22:28
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-07, 00:13   #2999
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Co tu siê dzieje na tym w±tku to a¿ strach wchodziæ. Chyba na fali noworocznych postanowieñ, mamy zalew tych "cudownych" diet.

Dziewczyny ogarniajcie ten ba³agan bo ja choæbym chcia³ to bez lapka nie wyrobie z pisaniem przez tel.
A teraz to mo¿naby tutaj niejeden esej napisaæ
Owsianka na otrêbch i bez konkretnych dodatków szkoda ¿e nie na wodzie jeszcze.

A do Ciebie droga dezett ju¿ naprawdê nie mam s³ów. Skupiasz swoj± uwagê na wszystkim byle nie na tym aby przytyæ. Prowadzisz rozwa¿ania, które mog³aby sobie darowaæ nawet osoba na redukcji.

Cytat:
Napisane przez meretriz Poka¿ wiadomo¶æ

- nie jest to solidne ¶niadanie nawet jak na redukcjê, trzeba by³o dodaæ jakie¶ jajko, ³ososia. Mo¿e warto by³oby zje¶æ tutaj porz±dn± owsiankê, a kanapki przelo¿yæ sobie na drugie ¶niadanie i dodaæ do tego porz±dne bia³ko, guacamole jak najbardziej mo¿e zostaæ, do tego jak±¶ sa³atkê, sok wielowarzywny

- Jak na ten wilczy g³ód i spory wysi³ek to niewiele zjad³a¶, po treningu powinna¶ zafundowaæ sobie posi³ek prawie ¿e obiadowy, czyli bia³ko +z³o¿one wêgle+ warzywa

- brak ¶wie¿ych warzyw i NNKT, ry¿ chocia¿ br±zowy? 100g to ja gotujê na dwie osoby, zamiast siê nim zapychaæ trzeba by³o daæ jakie¶ ¼ród³o bia³ka, choæby fasolê tak popularn± w kuchni meksyku, kukurydza z puszki? czêsto ma cukier, a i ta bez nie jest polecana w du¿ych ilo¶ciach na redukcji

Po po³udniu spokojnie mo¿esz zrobiæ sobie przek±skê np jogurt z owocami, orzechami i p³atkami, albo np. lekki deser na bazie kaszy, pos³odzony owocami;
oprócz tego zawsze mo¿esz chrupaæ ¶wie¿e owoce, kiszon± kapustê, kilka migda³ów, chipsy z jarmu¿u, albo jak±¶ surówkê, nawet rybkê mo¿esz ¶mia³o wsun±æ je¿eli brakuje Ci bia³ka, a dzi¶ na pewno tak jest

- trochê ma³o, brak bia³ka (to znaczy trochê bia³ka jest, ale z nabia³u,znowu), z³o¿onych wêgli i NNKT

Wstêp bardzo obiecuj±cy, ju¿ my¶la³em ¿e zobaczê zrównowa¿on± eRkê na luzie, a tutaj co? Ca³y dzieñ nabia³, zero warto¶ciowego bia³ka, 100 g ry¿u na raz i 1500 kcal. Wiesz ¿e Twoja podstawowa przemiana materii (czyli ilo¶æ energii zu¿ywanej jedynie na podstawowe procesy utrzymuj±ce organizm przy ¿yciu) mo¿e wynosiæ wiêcej ni¿ te 1500? A to jeszcze nie wszystko, przecie¿ nie le¿ysz 24h nieruchoma- chodzisz, rozmawiasz, pracujesz, mo¿e siê uczysz, ba nawet æwiczysz! Na to wszystko tak¿e zu¿ywasz sporo energii, musisz wiêc spo¿ywaæ nieco wiêcej kcal.

Nie jest wcale tak ró¿owo jak zapewnia³a¶. Uwagi jak wy¿ej.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-01-07 o 01:21
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-07, 06:10   #3000
meretriz
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 24

Zapomnialam napisac. od 11 lat nie jem miesa, wiec nigdy nie bedzie ani miesa, ani ryby w moich jadlospisach.

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Co tu siê dzieje na tym w±tku to a¿ strach wchodziæ. Chyba na fali noworocznych postanowieñ, mamy zalew tych "cudownych" diet.

Dziewczyny ogarniajcie ten ba³agan bo ja choæbym chcia³ to bez lapka nie wyrobie z pisaniem przez tel.
A teraz to mo¿naby tutaj niejeden esej napisaæ
Owsianka na otrêbch i bez konkretnych dodatków szkoda ¿e nie na wodzie jeszcze.

A do Ciebie droga dezett ju¿ naprawdê nie mam s³ów. Skupiasz swoj± uwagê na wszystkim byle nie na tym aby przytyæ. Prowadzisz rozwa¿ania, które mog³aby sobie darowaæ nawet osoba na redukcji.

Wstêp bardzo obiecuj±cy, ju¿ my¶la³em ¿e zobaczê zrównowa¿on± eRkê na luzie, a tutaj co? Ca³y dzieñ nabia³, zero warto¶ciowego bia³ka, 100 g ry¿u na raz i 1500 kcal. Wiesz ¿e Twoja podstawowa przemiana materii (czyli ilo¶æ energii zu¿ywanej jedynie na podstawowe procesy utrzymuj±ce organizm przy ¿yciu) mo¿e wynosiæ wiêcej ni¿ te 1500? A to jeszcze nie wszystko, przecie¿ nie le¿ysz 24h nieruchoma- chodzisz, rozmawiasz, pracujesz, mo¿e siê uczysz, ba nawet æwiczysz! Na to wszystko tak¿e zu¿ywasz sporo energii, musisz wiêc spo¿ywaæ nieco wiêcej kcal.

Nie jest wcale tak ró¿owo jak zapewnia³a¶. Uwagi jak wy¿ej.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jak wyzej. Miesa nie jem, wiec bialko czerpie a. z nabialu b. z jajek, ale wczoraj akurat nie jadlam.
Co zlego w 100g ryzu na raz? Lubie ryz, jestem glodna, to se jem 100 g na raz (ciemnego, ale nawet jakby bialy, to co?)

I nie myslalam i nie mysle ze 1500 kcal na R to tak malo.
meretriz jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.