|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
to nie o moje wesele chodzi, bo mnie na szczescie stac zeby lazdego z ot zaprosic i znajomych ![]() Wychodze z zalozenia ze jak ktos uszczupla liste przez brak ot dla kuzynostwa to tez powinno sie obciac znajomych ![]() Moje wypowiwdzi sa na podstawie doswiadczen ze slubow kuzynostwa.. niestety nie wszystkich stac na takie wieeeeelkie wesela, ale widac ze tu najlatwiej napisac "to nie nalezy zapraszac wszystkich" albo najlepiej "skoro nie stac to nie robic wesela" :/ Cytat:
((
|
|
|
#2972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
Gdybym dostała zaproszenie na wesele bez osoby towarzyszącej to zwyczajnie bym nie poszła, obojętnie kto by mnie zapraszał.
Po pierwsze źle bym się czuła nie mogąc pójść tam z TŻ, po drugie jemu byłoby przykro, po trzecie moim zdaniem zwyczajnie głupio jest zapraszać osoby dorosłe w pojedynkę. Gdyby nie było mnie stać na wielkie wesele, to wolałabym ograniczyć listę gości, jednak każdego zaprosić z OT.
|
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra bo napisalam o swoich doswiadczeniach, weselach kuzynostwa bliskiej duzej rodziny i ze mi to nie przeszkadzalo bo wiem jak jest. Co drugi Wasz komentarz brzmi jakbyscie omijaly moje wczesniejsze...wiec moze juz nic w tym temacie nie napisze
|
|
#2975 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, mam pytanie. Jeśli zapraszacie kogoś na ślub , a na wesele nie, to jak dajecie do zrozumienia, że gość ma przyjść tylko na ślub?
|
|
|
|
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2977 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym się bała, że taki gość zaproszony na sam ślub nie ogarnie, że nie jest proszony na wesele i "wprosi się", a potem problemy z dostawianiem krzeseł itd.
|
|
|
|
|
#2978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najlepiej wreczyc ZAWIADOMIENIE w mniej oficjalnej wersji niz zaproszenie u mnie bedzie nieskladane krota informacja ze o tej i o tej ta i ten biora slub i bedzie nam milo i tyle
|
|
|
#2979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a skad bedzie wiedzial gdzie jest wesele skoro nie bedzie mial adresu na zaproszeniu?
|
|
|
|
#2980 |
|
Konto usunięte
|
Rozumiem
czasem jest np. Autobus spod kościoła albo urzędu na salę.
|
|
|
|
|
#2981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no jest, u mnie tez bedzie, ale mowimy o nim osobom zaproszonym na wesele, nie spotkalam sie z tym zeby osoba zaproszona na slub pojechala na wesele
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2982 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
|
#2983 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz, dla kogos ten dzień to kwestia spedzenia go z rodziną. inaczej patrze jak ide na wesele gdzie zespol 5 osob, barman itp a mlodzi oszczedzaja nie zapraszajac OT
ale jak szłam do kuzynki, jakas sala najtansza, kucharka, 3 kelnerów i najbliższa rodzina (faktycznie tylko wujek, ciocia, kuzyni,a zebrało sie 120 osob) to przez mysl mi nie przeszło ze mam 22 lata i chlopaka a musze isc sama. wspolczulam jej bo wiedzialam ze 2 lata mocno zbierała pieniazki zeby z nami sie bawic i cieszylam sie ze moglam z nimi byc potanczylam z tata, bratem, mlodym w kolu, a dziewczyna miala slub i spedzila ten dzien tak jak sobie wymarzyla w miare swoich finansowych mozliwoscii wyszło dobrze bawilismy sie ze soba dobrze ![]() po prostu ludzie są biedni czasami, a na forum ten temat jest potraktowany jak nieistniejący i jak kogos nie stać to nie powinien wesela robic. przykre ze jak ktos ma mniej pieniażków to sie doradza - to nie rób wesela. wiekszym bledem wg mnie byloby zaproszenie co drugiej cioci niz zaproszenie kuzyna bez dziewczyny
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-07-13 o 15:44 |
|
|
|
|
#2984 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2985 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2986 |
|
Zakorzenienie
|
ja pisze o sytuacji w mojej rodzinie, ktora nikomu nie przeszkadzała, nas kuzynostwa od strony mojego taty jest prawie 40, tylko 10 ma męża/zone. wierz mi mamy z kim sie bawic.
kazda sytuacja jest indywidualna.
|
|
#2987 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Nie zaprosiłabym bez osób towarzyszących. Nie stać na wesele to albo zapraszamy najbliższą rodzinę na skromny obiad po, albo prosimy na wesele z osobami towarzyszącymi. Hmm ...w moich stronach są 2 rodzaje zaproszeń w tym jedno tylko na ślub (tak zapraszamy np. dalszą rodzinę i sąsiadów, dalekich znajomych). Po prostu brak wzmianki o tym gdzie będzie impreza po ślubie. Jeśli taka wzmianka jest to jesteś proszony też na wesele. Wtedy niczego nic dawać do zrozumienia nie trzeba. |
|
|
|
|
|
#2988 |
|
BAN stały
|
Jesli kuzyni sa zgrani i to duza prężnie dzialajaca grupa to ok, ale jesli sa niedobitki to nie fajnie jak singiel siedzi pomiedy parami.
Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-07-13 o 16:01 |
|
|
|
|
#2989 |
|
Zadomowienie
|
A ja doskonale rozumiem sQuarre. Też mam bardzo zgraną rodzinę, nawet jak szłam sama na wesele, to doskonale się bawiłam. U mnie w rodzinie większość młodych osób to single, znajomi to samo. Zaprosiłam wszystkich z OT, i co? NIKT nie zdecydował się przyjść z +1. Mało tego, od niektórych jeszcze usłyszałam, że po co wypisuję zaproszenie z OT, jak wiem, że ktoś jest samotny, i że oni odczuwają presję, że muszą kogoś koniecznie znaleźć, bo inaczej głupio i że to problem straszny
Widocznie nie da się wszystkim dogodzić- wypiszesz bez os.tow. to źle, zaprosisz z OT, to też niedobrze, bo "wywierasz presję" ![]() Aczkolwiek sama raz miałam sytuację dawno, dawno temu, że poszłam na wesele z ówczesnym chłopakiem, który w zasadzie nikogo prawie na weselu nie znał i w połowie imprezy zaczęłam żałować, że młodzi nie zapraszali bez OT - przynajmniej miałabym wymówkę, żeby go nie brać, a tak to musiałam go całe wesele zabawiać i się nim zajmować, żeby się nie czuł niekomfortowo zamiast się bawić ze znajomymi
Edytowane przez weronika9999 Czas edycji: 2015-07-13 o 16:10 |
|
|
|
|
#2990 |
|
ctrl alt delete
|
Nie wiem, ja to jakoś inaczej widzę. Tak, ludzie są biedni, ale wesele to nie buty na zimę, tylko dobro niejako luksusowe.
|
|
|
|
|
#2991 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak pisały dziewczyny - wręcza się zawiadomienie, jedynie z informacją o miejscu i godzinie zaślubin. Usuwa się też standardowe w zaproszeniach formułki o potwierdzeniach.
|
|
|
#2993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koledzy TŻ też najprawdopodobniej przyjdą sami. Teraz mieszkamy w Norwegii i tu jest to normą, że zaprasza się pojedynczą osobę. Koleżanka ma 7 wesel w tym roku a na 4 idzie sama - bo takie dostała zaproszenie, i nikt nie patrzy że na początku sierpnia sama bierze ślub. Nikt nie ma nikomu za złe
|
|
|
|
|
|
#2994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kazdy inaczej na to patrzy, ja mam doswiadczenie w weselu w gronie rodziny i wiem ze niezle poszło z nasza zgrana rodzina i dobrze. tylko dlaczego ktos kogo stac na spokonie (a nie na zasadzie zastaw sie a postaw sie) na wesele 1 dniowe na 50 osob ma sobie tego wesela odmowic bo mama/tata ma 10 rodzenstwa i rodzina to 100 osob? i rok sobie dozbiera (czekajac na sale;P)...a nie 3lata zeby na kolege kuzynki było stac. i kazdy sie cieszy ze wszyscy są zaproszeni - traktujac to jako plus.. a nie patrzy odwrotnie ze ZAPROSZENIE mi sie należało a dla mojej wygody ma byc +1 no ale to moje zdanie, ja chodze do kogos na wesele jak ta osoba jest mi bliska..wiec najczesciej mamy wspolnych znajomych/rodzine.. malo kiedy bylabym sama ze sobą.. choc prawda- raz mi sie zdarzyło byc sama na weselu w wieku 22 lat![]() aczkolwiek temat rzeka... wazne zeby sie zastanowic czy krzyczac ze cos jest FO PA kogos sie nie obraża czy nie uraża bo go faktycznie nie stać żeby było lepiej.. a bez wzgledu na poziom pieniedzy kazdemu moze sie marzyc przezycie tej nocy w taki a nie inny sposob
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-07-13 o 19:37 |
|
|
|
|
|
#2995 |
|
BAN stały
|
Ja proponuje impreze otwarta. Grilek, catering, cos swojskiego zrobionego w domu, i nie bedzie stresa ze kolega kuzynki to obciazenie
Jak napisalam, wiemy jakie mamy rodziny,zbierajmy na wesele w takim razie od osiemnastki skoro to wielkie marzenie kuzynki. Komu ma zalezec, kto ma lapac welon i jeszcze jedno skoro wodzirej zaprasza pary do zabawy to wypadałoby je zaprosić Wesele to zabawa do bialego rana tak jak bal sylwestrowy, karnawal. Raczej kazdy pisze sie z ukochanym niz przyjdzie samemu Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-07-13 o 20:27 |
|
|
|
|
#2996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak w takim razie traktowane są małżeństwa na takich skromnych weselach? Zaprasza się oboje małżonków czy tylko osobę z rodziny, a męża/żony już nie bo jest z drugiej strony?
|
|
|
#2997 |
|
Zakorzenienie
|
Malzenstwa razem, bez dzieci (w moim rejonie w ogole dzieci na wesela sie nie zaprasza...)
|
|
#2999 |
|
Та еще штучка ^^
|
Dzieci muszą być. Wesele bez dzieci to nie wesele. U nas jeżeli zaproszenie by było bez dzieci nikt by nie poszedł.
Najmłodsi bawią się najfajniej
|
|
#3000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też zapraszaliśmy bez dzieci. Nikomu się nie plątały pod nogami, dorośli mogli się w spokoju wybawić, nie musieli pilnować dzieci, nie było problemu kto je odwiezie do domu. My też nie zamierzamy zabierać naszych dzieci na wesela nawet jak nas ktoś zaprosi z dzieckiem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.

((

Po pierwsze źle bym się czuła nie mogąc pójść tam z TŻ, po drugie jemu byłoby przykro, po trzecie moim zdaniem zwyczajnie głupio jest zapraszać osoby dorosłe w pojedynkę. Gdyby nie było mnie stać na wielkie wesele, to wolałabym ograniczyć listę gości, jednak każdego zaprosić z OT.

i tyle