Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 12:51   #2971
Orhen
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cześć dziewczyny! To mój pierwszy post na tym forum. Mam 28 lat i w końcu zdecydowałam się na założenie aparatu Mam stłoczone zęby na dole, górę raczej prostą, tylko do minimalnej poprawy. Od czterech dni noszę aparat na szczęce. Zdecydowałam się na porcelanowy. Za miesiąc - dół i zdecydowałam się na opcję łączoną czyli zamki porcelanowe z metalowymi.
Wrażenia po założeniu aparatu - super! Bolą zęby ale tylko w momecie gdy mam coś zjeść, są wrażliwe i muszą się przyzwyczaić. Najgorzej wspominam separację - nosiłam te gumki na szóstkach przez 6 dni. To nie boli tak bardzo ale jest dość dokuczliwe, takie wrażenie, że coś uwiera między zębami, jakiś duży kawałek jedzenia i człowiek chce się tego najszybciej pozbyć, a niestety nie może.
Co do usuwania ewentualnych zębów to moja ortodontka powiedziała, że może to nie będzie konieczne ale będę miała na pewno piłowane zęby. Mam do Was pytanie - czy któraś z Was miała coś takiego robionego na swoich ząbkach?
Orhen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 13:24   #2972
Haylee
Zakorzenienie

Hej Orhen Miałam inną wadę (nie będę się o niej rozpisywać, bo juz pisałam o tym w wątku), ale również miałam piłowane ząbki - orto kilka razy brała taki pilniczek (podobny do tego do paznokci, ale trochę większy :P) wsadzała pomiędzy zęby i piłowała Nic strasznego
Stary 2007-04-20, 13:39   #2973
Orhen
Przyczajenie

Haylee, no to będę nieco spokojniejsza aczkolwiek i tak jak już przyjdzie co do czego to z pewnością będę panikować. Bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że nie będę miała wyrywanych zębów. Jestem po ekstrakcji jednej ósemki i to był dla mnie istny koszmar. Po tamtym wyrywaniu postanowiłam, że jak będę musiała usunąć pozostałe ósemki i ewentualnie inne zęby, to zrobię to pod narkozą.
Orhen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 14:20   #2974
zielonka2007
Przyczajenie

kobitki witajcie

mam pytanko.
Mam brak 4 u gory,przez pol roku po wyrwaniu chodzilam z tak zwana doklejka. Obecnie mam wstawionego zeba na włoknie szklanym bez pilowania 3 i 5, piatka minimalnie skrocona, bo od wewnetrznej strony byla dziura.
Niestety pomomo tego i zwybulilam 1500 i to ni jest zab z porcelany tylko z kompozytu zywicowego, nie jest super.
Jak mialam doklejke to wygladalo to naturalnie w dziasle, a to jest jakby do dziasla przyklejone.

Mysle o aparacie, czy by mi to dziure zaslonilo? w tym samym luku szczekowym nie mam 6 ale po przeciwnej stronie i rosnie mi 8 moz eby sie udalo?

Jestem zalamana mam 26 lat, inne zeby zdrowe, tamte poleczeniu kanalowym u innej dentystki sie polamaly.ehhh
mysle o impalncie, ale koszt dosc wysoki, mam 5 lat -bo ten zab na wloknie szklanym tyle pociagnie.
Minimlanie mam jedna 1 cofniet ado tyl jakies 0,2 mm
zielonka2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 14:45   #2975
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

Cytat:
Napisane przez justyna141 Pokaż wiadomość
izusia15 , ej a jak wyciaga ci tego kła? Bo ja mam problem z dwoma 6 , nie chca rosnac.
Kieł już całkiem wyszedł, ale jak był mniejszy można coś było z nim "podziałać". Wyszedł sam. Mojej koleżance musieli go jakoś wyciągać przez zabieg, żeby nie użyć słowa operacyjnie. Na mój gdy był średniej wielkości orto przykleiła specjalny zamek i mały drut połączyła z tym głównym, a ostatnio dodała taką specjalną białą gumkę którą przyczepiła do zamków na 4 i 2 obok tego kła. Kieł znajduje się ok pół centymetra za moją dwójką, dziwne...

Katka_krk: tak, w chwili obecnej nie mam gumek tylko druciki zaplątane wokół zamków, ale nie na wszystkich zębach. Mam porcelanowy. Kosztował 1200 zł, więc nie tak dużo.
Stary 2007-04-20, 15:16   #2976
smv
Zakorzenienie

kurcze ale tani ten twoj porcelanowy! heh ja za metal place 1100...
Stary 2007-04-20, 15:17   #2977
Tikitaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izusia15 Pokaż wiadomość
Katka_krk: tak, w chwili obecnej nie mam gumek tylko druciki zaplątane wokół zamków, ale nie na wszystkich zębach. Mam porcelanowy. Kosztował 1200 zł, więc nie tak dużo.
1200 za porcelanowy? Zazwyczaj tyle kosztuje zwykły metalowy.
A ja za swój metalowy płace 1450, tylko że to chyba nie jest taki całkiem zwykły (chyba będzie miał trochę mniejsze zamki). Sama jestem ciekawa jak będzie wyglądał, ale już w poniedziałek się dowiem.
myśli złych”
Tikitaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 15:28   #2978
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

Tak, 1200zł, bo moja miejscowość leży 450km od Warszawy i tu cennik trochę się różni, metalowy u mnie kosztuje 1000zł. Czasem lepiej mieszkać w mniejszym mieście.
Stary 2007-04-20, 15:43   #2979
smv
Zakorzenienie

swoja droga smieszne to jets ze ceny tak sie wahaja. jedni wolalaja 1000, inni 1500 a jeszcze inni 2000-bez względu na to czy to porcelana czy metal. najlepiej by bylo gdyby ap kosztowaly tyle samo lub chcoiaz byly jakies granice...na metal np 1000-1300 itd...a nie ze tu mowia 1450 a tu 1000...

Orhen to Ty nie braals znieczulonka zadnego do wyrywania? łał....gratuluje odwagi. ja ze strachu przed dentysta juz 3 tydzien zle spie a to juz w ten poniedzialek;/ brrr....ale biore znieczulenie a jak sie sa to nawet podwójna dawke
Stary 2007-04-20, 15:57   #2980
aga87
Rozeznanie

GG do aga87

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
jeny kobitki ale straszycie...mi zostal miesiac do zalozenia a juz sie cholender boje hehe...mam nadzieje ze jakos to bedzie..

pokaz nam potem swoj aparacik!

Oczywiscie ze pokaze

W poniedzialek załacze zdjecie, bo zostawiłam kabel od komorki (ktora to je zrobilam) w mieszkaniu które wynajmuje w Wawie
Wrażenia po założeniu?

Hmmm... Tak mi jakoś... nieswojo
Mam wrażenie, że moja górna warga osiągnęła rozmiary wargi Pameli Anderson (hehe, nie wyglądaowo, a jedynie przez "czucie" ) )

I tak jakoś dziwnie się przyzwyczaić.. Troszke uwiera, ale ogolem baredzo ładnie wygląda i podoba mi sie

Smv - nie bój się - zakładanie jest całkiem ciekawe Bedzie dobrze, zobaczysz

"He's all right! Aren't you,cat? Poor slob without a name! The way I see it I haven't got the right to give him one. We don't belong to each other. We just took up one day by the river.
I don't want to own anything until I find a place where me and things go together."
aga87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 16:05   #2981
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Witajcie dzisiaj miałam pierwszą wizytę po założeniu aparatu, wypytałam się dokładnie o te pierścienie, orto powiedziała że w tej klinice odchodzi się od zakładania pierścieni bo są dużym dyskomfortem dla noszących po za tym są teraz tak nowoczesne zamki które z powodzeniem je zastępują , czasem jeżeli jest taka potrzeba to decyduje się na załozenie ale generalnie stara się tego unikać. Także nie będe ich miała
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-20, 16:08   #2982
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Cześć

Izusia
gdzie Ty mieszkasz, jeśli nie tajemnica?? ... za takie pieniądze!!... ja za swój metal w Krakowie 1700 zapłaciłam i 8 dych za wizytę

Aby pokazać wam aparacik muszę od taty aparat foto pożyczyć, więc jak tylko zrobię fotki to pokaże No cóż.... sztuka wyborów, kiedyś w końcu dorobię się też aparatu foto

Miłego popołudnia

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 16:20   #2983
smv
Zakorzenienie

aga87ja sie najbardziej boje cholerka wyrywanie jezu ja juz tutaj umieram((

mam pyt: czemu niektorzy nie maja ligaturek tlyko jakies druciki dookola zamków???
Stary 2007-04-20, 17:07   #2984
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
aga87ja sie najbardziej boje cholerka wyrywanie jezu ja juz tutaj umieram((

mam pyt: czemu niektorzy nie maja ligaturek tlyko jakies druciki dookola zamków???
te druciki to są ligaturki metalowe, zakłada się je przeważnie na początku przy dużych wadach, ja mam je prawie na wszystkich zębach ale za jakies pół roku będe nosiła juz same gumeczki pomagaja one zębom szybciej się odginać
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 17:19   #2985
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez AppleGirl Pokaż wiadomość
to super, że masz gratisowe wizyty, mam nadzieję, że u mnie też tak będzie bo inaczej rodzice nie będą zadowoleni, że tyle lat się będą wydatki ciągnąć

ja mam wizytę 22 maja i wtedy się okaże czy moje ząbki będą na 100% gotowe do pozbycia się żelastwa i porcelany
kasiek trzymajmy za siebie kciuki

a tak w ogole to od kiedy nosisz ? ja mam juz 13 miesiecy

ja za swoj metal placilam w sumie 3200 czyli 1600 za luk a zamki mam normlane

ZIELONKA aparat prawdopodobnie pozamykalby te szpary najlepiej umow sie na wizyte i zapytaj

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 17:27   #2986
smv
Zakorzenienie

ooo dzis rozmawialam z koleznak co miala aparat...no i faktycznie odciski bierze sie w trakcie leczenia. kolezance braal kilka razy w aparacie...ehhe..ciekawie co nie:.
dzieki dziewczynki za informacje..
Stary 2007-04-20, 18:39   #2987
karol1212
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Czesc!! mam prosbe... czy ktos moze mi polecic ortodonte który robi aparaty na stałe nie drogie, na raty??? bardzo wazne!!! najchetniej prosiłabym na meila mruweczka4@buziaczek.pl dziekuje z góry!!!
jestem z Warszawy ale moge dojezdzac ok 50km po za Wawe!!!

Edytowane przez karol1212
Czas edycji: 2007-04-20 o 18:43 Powód: zapomniałam dodać
karol1212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 18:55   #2988
AppleGirl
Rozeznanie

ktoś pytał dlaczego druciki zamiast gumek, więc odpowiadam:
gdy jest bardzo duża wada to gumki mogą po prostu spadać z zamka, a drucik pozostanie na swoim miejscu

karol1212 powiedz skąd, bo chyba nie interesuje Cię oferta z drugiego końca Polski
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 19:22   #2989
Tikitaka
Raczkowanie

Cytat:
swoja droga smieszne to jets ze ceny tak sie wahaja. jedni wolalaja 1000, inni 1500 a jeszcze inni 2000-bez względu na to czy to porcelana czy metal. najlepiej by bylo gdyby ap kosztowaly tyle samo lub chcoiaz byly jakies granice...na metal np 1000-1300 itd...a nie ze tu mowia 1450 a tu 1000...
W pełni się z tobą zgadzam, bo tak to tylko chaos panuje i nigdy nie wiadomo jakiej ceny się spodziewać. A te rozbieżności w cenach bywają naprawde duże.
Szkoda że ja u siebie w Czestochowie nie mam możliwości założenia aparatu porcelanowego za 1200zł. Ale trudno, w końcu metalowy aparacik też fajnie wygląda
myśli złych”
Tikitaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-20, 19:46   #2990
justyna141
Raczkowanie

Izunia , a jak zeba nie ma jeszcze lub jest on obrócony , to da sie aparatem go wyciagnac ? Kurcze... obawiam sie ze moje 6 zle rosną lub nie chca rosnoc.... A nie chce czekac az one urasna zeby miec aparat
Stary 2007-04-20, 20:29   #2991
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
a tak w ogole to od kiedy nosisz ? ja mam juz 13 miesiecy
ja noszę aparat 20 miesięcy czyli od września 2005
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 20:37   #2992
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
ja noszę aparat 20 miesięcy czyli od września 2005

łoo to ja duzo krocej no ale liczy sie fakt ze zmierzamy ku koncowi ;D

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-20, 22:45   #2993
aga87
Rozeznanie

GG do aga87

A mi właśnie przed sekundą (1 dzień) odpadła gumka
Czy to wpływa jakoś nagetywnie na cały aparat?
Czy można chodzić bez 1 gumki?
Aaaa i podczas jedzenia miałam nieciekawą sytuację - cześć policzka (od wewnatrz trzecz jasna) wkręciła mi się w aparat!
Musiałam siłą to oderwać.... brrrr <słabo mi>

"He's all right! Aren't you,cat? Poor slob without a name! The way I see it I haven't got the right to give him one. We don't belong to each other. We just took up one day by the river.
I don't want to own anything until I find a place where me and things go together."
aga87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-21, 05:10   #2994
smv
Zakorzenienie

co do gumek to raczej ludzie chodza bez....dla pewnosci zadzwon do orto i zapytaj
Stary 2007-04-21, 08:04   #2995
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
ktoś pytał dlaczego druciki zamiast gumek, więc odpowiadam:
gdy jest bardzo duża wada to gumki mogą po prostu spadać z zamka, a drucik pozostanie na swoim miejscu
gumki spadac z zamka gdy duza wada??????
applegirl chyba nie bardzo o to chodzi........
druciki sa po to zeby był mocniejszy nacisk....mnie orto zaskoczyła jak mowi"to dzis zakłądamy to" bo kurcze po to zalozylam porcelane zeby nie widac było a tu no nie ma co ukrywac bardziej to widac niz by sie miało gumki...
ale 18 maja mam wizyte i wiem ze bede miała zmiane łuku no wiec pewnie mi te metalowe druciki tez zdejmą....

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 11:28   #2996
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mdz Pokaż wiadomość
No to ja pokaze Wam fotki, jak to u mnie wyglada, i czy w ogole warto to ruszac... jedna jedynka jest krzywa, co widac na drugiej fotce, bo jest w polowie z kompozytu - kiedys mialam spotkanie pierwszego stopnia zęby-chodnik... i to trzeba przerobic, bo ucieka do przodu jakby. Z dolem jest wszystko OK, nie bez powodu meczylam sie kilka lat z ruchomym aparaciorem. Fotki są małe, bo wycinałam z takich 'zwyczajnych' zdjęć, mogę zrobić i specjalnie żeby pokazać z bliska te moje przerwy, ale to jutro

Justyna141, troszke mnie zmartwilas tym poltora roku... cholercia
moim zdaniem masz ladne zabki i jak bys zlikwidowala sobie szparki to byl by swietny usmiech
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 11:45   #2997
agiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga87 Pokaż wiadomość
A mi właśnie przed sekundą (1 dzień) odpadła gumka
Czy to wpływa jakoś nagetywnie na cały aparat?
Czy można chodzić bez 1 gumki?
Aaaa i podczas jedzenia miałam nieciekawą sytuację - cześć policzka (od wewnatrz trzecz jasna) wkręciła mi się w aparat!
Musiałam siłą to oderwać.... brrrr <słabo mi>

kochana u mnie tak samo było!! 12 kwietnia byłam u orto i tego samego dnia mi spadła... myslalam ze nic nie bedzie to tak zekałam... ale przed wczoraj (tydzien po zdarzeniu) zauwazyłam ze ta jedynka bez gumki zaczeła się cofac!!!!! i zadzwoniłam opowiedzialam i wziela mnie zapisala na pon. na 5 minut. ) lepiej sie umów.
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-21, 12:13   #2998
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

Djana: mieszkam na Dolnym Śląsku blisko granicy z Czechami. Dziwne, że ceny są zalezne od wielkosci miasta, jak czytam ile kosztują wasze aparaty to mam wrażenie, że w stolicy drożej.

Justyna141: zęba można obrócić nawet o 360stopni, więc z obróceniem nie będzie problemu. A jak nie ma zęba to nie ma do czego przykleić zamka. Być może trzeba będzie pójść na zabieg Ale nie martw się, mój wychodził kilka miesięcy baaaardzo wolno.
Stary 2007-04-21, 12:39   #2999
justyna141
Raczkowanie

Wlasnie sie obawiam zabiegu... Zobaczymy Okaze sie wszystko w srode. No tobie wychodzil dlugo ale wyszedl.... a ja czekam pare mc i nic .
Stary 2007-04-21, 12:42   #3000
sawa_sawa
Rozeznanie

a dzis miałam wyrwane dwie czowrki na gorze
nie wiem jak wy to przechodziliscie ale ja siedze i rycze

sawa_sawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości