![]() |
#2971 |
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cześć dziewczyny! To mój pierwszy post na tym forum. Mam 28 lat i w końcu zdecydowałam się na założenie aparatu
![]() Wrażenia po założeniu aparatu - super! Bolą zęby ale tylko w momecie gdy mam coś zjeść, są wrażliwe i muszą się przyzwyczaić. Najgorzej wspominam separację - nosiłam te gumki na szóstkach przez 6 dni. To nie boli tak bardzo ale jest dość dokuczliwe, takie wrażenie, że coś uwiera między zębami, jakiś duży kawałek jedzenia i człowiek chce się tego najszybciej pozbyć, a niestety nie może. Co do usuwania ewentualnych zębów to moja ortodontka powiedziała, że może to nie będzie konieczne ale będę miała na pewno piłowane zęby. Mam do Was pytanie - czy któraś z Was miała coś takiego robionego na swoich ząbkach? |
![]() ![]() |
![]() |
#2972 |
Zakorzenienie
|
Hej Orhen
![]() ![]() ![]()
#2973 |
Przyczajenie
|
Haylee, no to będę nieco spokojniejsza aczkolwiek i tak jak już przyjdzie co do czego to z pewnością będę panikować. Bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że nie będę miała wyrywanych zębów. Jestem po ekstrakcji jednej ósemki i to był dla mnie istny koszmar. Po tamtym wyrywaniu postanowiłam, że jak będę musiała usunąć pozostałe ósemki i ewentualnie inne zęby, to zrobię to pod narkozą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2974 |
Przyczajenie
|
kobitki witajcie
mam pytanko. Mam brak 4 u gory,przez pol roku po wyrwaniu chodzilam z tak zwana doklejka. Obecnie mam wstawionego zeba na włoknie szklanym bez pilowania 3 i 5, piatka minimalnie skrocona, bo od wewnetrznej strony byla dziura. Niestety pomomo tego i zwybulilam 1500 i to ni jest zab z porcelany tylko z kompozytu zywicowego, nie jest super. Jak mialam doklejke to wygladalo to naturalnie w dziasle, a to jest jakby do dziasla przyklejone. Mysle o aparacie, czy by mi to dziure zaslonilo? w tym samym luku szczekowym nie mam 6 ale po przeciwnej stronie i rosnie mi 8 moz eby sie udalo? Jestem zalamana mam 26 lat, inne zeby zdrowe, tamte poleczeniu kanalowym u innej dentystki sie polamaly.ehhh mysle o impalncie, ale koszt dosc wysoki, mam 5 lat -bo ten zab na wloknie szklanym tyle pociagnie. Minimlanie mam jedna 1 cofniet ado tyl jakies 0,2 mm |
![]() ![]() |
![]() |
#2975 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Katka_krk: tak, w chwili obecnej nie mam gumek tylko druciki zaplątane wokół zamków, ale nie na wszystkich zębach. Mam porcelanowy. Kosztował 1200 zł, więc nie tak dużo.
![]() |
#2976 |
Zakorzenienie
|
kurcze ale tani ten twoj porcelanowy! heh ja za metal place 1100...
#2977 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja za swój metalowy płace 1450, tylko że to chyba nie jest taki całkiem zwykły (chyba będzie miał trochę mniejsze zamki). Sama jestem ciekawa jak będzie wyglądał, ale już w poniedziałek się dowiem.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2978 |
Raczkowanie
|
Tak, 1200zł, bo moja miejscowość leży 450km od Warszawy i tu cennik trochę się różni, metalowy u mnie kosztuje 1000zł. Czasem lepiej mieszkać w mniejszym mieście.
#2979 |
Zakorzenienie
|
swoja droga smieszne to jets ze ceny tak sie wahaja. jedni wolalaja 1000, inni 1500 a jeszcze inni 2000-bez względu na to czy to porcelana czy metal. najlepiej by bylo gdyby ap kosztowaly tyle samo lub chcoiaz byly jakies granice...na metal np 1000-1300 itd...a nie ze tu mowia 1450 a tu 1000...
Orhen to Ty nie braals znieczulonka zadnego do wyrywania? łał....gratuluje odwagi. ja ze strachu przed dentysta juz 3 tydzien zle spie a to juz w ten poniedzialek;/ brrr....ale biore znieczulenie a jak sie sa to nawet podwójna dawke ![]()
#2980 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiscie ze pokaze ![]() W poniedzialek załacze zdjecie, bo zostawiłam kabel od komorki (ktora to je zrobilam ![]() ![]() Wrażenia po założeniu? Hmmm... Tak mi jakoś... nieswojo ![]() Mam wrażenie, że moja górna warga osiągnęła rozmiary wargi Pameli Anderson (hehe, nie wyglądaowo, a jedynie przez "czucie" ![]() I tak jakoś dziwnie się przyzwyczaić.. Troszke uwiera, ale ogolem baredzo ładnie wygląda i podoba mi sie ![]() Smv - nie bój się - zakładanie jest całkiem ciekawe ![]() ![]()
![]() |
#2981 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2982 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Izusia gdzie Ty mieszkasz, jeśli nie tajemnica?? ... za takie pieniądze!!... ja za swój metal w Krakowie 1700 zapłaciłam i 8 dych za wizytę ![]() Aby pokazać wam aparacik muszę od taty aparat foto pożyczyć, więc jak tylko zrobię fotki to pokaże ![]() ![]() Miłego popołudnia ![]()
#2983 |
Zakorzenienie
|
aga87ja sie najbardziej boje cholerka wyrywanie jezu ja juz tutaj umieram
![]() mam pyt: czemu niektorzy nie maja ligaturek tlyko jakies druciki dookola zamków???
#2984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2985 | |
Kokon pro
|
Cytat:
a tak w ogole to od kiedy nosisz ? ja mam juz 13 miesiecy ![]() ja za swoj metal placilam w sumie 3200 czyli 1600 za luk ![]() ![]() ZIELONKA aparat prawdopodobnie pozamykalby te szpary najlepiej umow sie na wizyte i zapytaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2986 |
Zakorzenienie
|
ooo dzis rozmawialam z koleznak co miala aparat...no i faktycznie odciski bierze sie w trakcie leczenia. kolezance braal kilka razy w aparacie...ehhe..ciekawie co nie:.
dzieki dziewczynki za informacje..
#2987 |
Przyczajenie
|
![]() Czesc!! mam prosbe... czy ktos moze mi polecic ortodonte który robi aparaty na stałe nie drogie, na raty??? bardzo wazne!!! najchetniej prosiłabym na meila mruweczka4@buziaczek.pl dziekuje z góry!!! jestem z Warszawy ale moge dojezdzac ok 50km po za Wawe!!!
Edytowane przez karol1212 Czas edycji: 2007-04-20 o 18:43 Powód: zapomniałam dodać |
![]() ![]() |
![]() |
#2988 |
Rozeznanie
|
ktoś pytał dlaczego druciki zamiast gumek, więc odpowiadam:
gdy jest bardzo duża wada to gumki mogą po prostu spadać z zamka, a drucik pozostanie na swoim miejscu karol1212 powiedz skąd, bo chyba nie interesuje Cię oferta z drugiego końca Polski |
![]() ![]() |
![]() |
#2989 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda że ja u siebie w Czestochowie nie mam możliwości założenia aparatu porcelanowego za 1200zł. Ale trudno, w końcu metalowy aparacik też fajnie wygląda ![]()
![]() |
#2990 |
Raczkowanie
|
Izunia , a jak zeba nie ma jeszcze lub jest on obrócony , to da sie aparatem go wyciagnac ? Kurcze... obawiam sie ze moje 6 zle rosną lub nie chca rosnoc.... A nie chce czekac az one urasna zeby miec aparat
![]()
#2991 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2992 |
Kokon pro
|
łoo to ja duzo krocej no ale liczy sie fakt ze zmierzamy ku koncowi ;D |
![]() ![]() |
![]() |
#2993 |
Rozeznanie
|
A mi właśnie przed sekundą (1 dzień) odpadła gumka
![]() Czy to wpływa jakoś nagetywnie na cały aparat? Czy można chodzić bez 1 gumki? Aaaa i podczas jedzenia miałam nieciekawą sytuację - cześć policzka (od wewnatrz trzecz jasna) wkręciła mi się w aparat! ![]() Musiałam siłą to oderwać.... brrrr <słabo mi> ![]()
![]() |
#2994 |
Zakorzenienie
|
co do gumek to raczej ludzie chodza bez....dla pewnosci zadzwon do orto i zapytaj
![]()
#2995 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
applegirl chyba nie bardzo o to chodzi........ druciki sa po to zeby był mocniejszy nacisk....mnie orto zaskoczyła jak mowi"to dzis zakłądamy to" bo kurcze po to zalozylam porcelane zeby nie widac było a tu no nie ma co ukrywac bardziej to widac niz by sie miało gumki... ale 18 maja mam wizyte i wiem ze bede miała zmiane łuku no wiec pewnie mi te metalowe druciki tez zdejmą.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2996 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2997 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kochana u mnie tak samo było!! 12 kwietnia byłam u orto i tego samego dnia mi spadła... myslalam ze nic nie bedzie to tak zekałam... ale przed wczoraj (tydzien po zdarzeniu) zauwazyłam ze ta jedynka bez gumki zaczeła się cofac!!!!! i zadzwoniłam opowiedzialam i wziela mnie zapisala na pon. na 5 minut. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2998 |
Raczkowanie
|
Djana: mieszkam na Dolnym Śląsku blisko granicy z Czechami. Dziwne, że ceny są zalezne od wielkosci miasta, jak czytam ile kosztują wasze aparaty to mam wrażenie, że w stolicy drożej.
Justyna141: zęba można obrócić nawet o 360stopni, więc z obróceniem nie będzie problemu. A jak nie ma zęba to nie ma do czego przykleić zamka. Być może trzeba będzie pójść na zabieg ![]()
#2999 |
Raczkowanie
|
Wlasnie sie obawiam zabiegu... Zobaczymy
![]()
#3000 |
Rozeznanie
|
a dzis miałam wyrwane dwie czowrki na gorze
![]() nie wiem jak wy to przechodziliscie ale ja siedze i rycze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.