Holandia - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-02, 09:02   #2971
kasica123
Zakorzenienie

Dot.: Holandia

Jejku ja tez cały czas szukam Ciężko jest...Jeszcze jak bym mogła od 6-7 rano zacząć, to byłoby łatwiej,bo w tych godzinach (9:00-16:00-17:00 ) jest to praktycznie nierealne
Stary 2012-11-02, 09:08   #2972
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Abstrahując od wszystkiego... nieco z innej bajki.
Chodzi mi o wasze pomysły względem prezentu świątecznego.
Wiem, wiem...trochę szybko, ale nie lubie nic kupować na ostatnią chwilę, lubie mieć wszystko wcześniej przemyślane. Dla naszych rodzin, juz coś znalazłam. Problem jest tylko z moim T. kompletnie nie mam pomysłu, wszelkie próby dowiadywania się spełzły na niczym, więc może Wam się uda...

T. interesuje się , tak jak ja, fotografią, wiem , że marzy mu się nowy obiektyw podobny do mojego, ale na taki to mnie w tej chwili nie stać. Sprzęt fotograficzny jest dość drogi. Myslałam również o specjalnym plecaku, o którym też wczesniej wspominal, taki z przegródkami na różne części od aparatu, jest bardzo komfortowy i pomysłowy, niemniej jednak, nie wydaje mi się dobrym prezentem, nie pod choinkę.

T. także interesuje się astrologią , więc myślałam, że może coś w tym kierunku, tylko co ???? Kompletnie pojęcia nie mam.

Help
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 10:13   #2973
xsyskax
Zadomowienie

Rok temu na święta zauważyłam, ze bardzo często obdarowywują się żelami pod prysznic ten Twoj plecak przy tym to by było cos

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
xsyskax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 11:04   #2974
zakazana84
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to zakazana84
Talking Dot.: Holandia

Cytat:
Napisane przez kasica123 Pokaż wiadomość
Jejku ja tez cały czas szukam Ciężko jest...Jeszcze jak bym mogła od 6-7 rano zacząć, to byłoby łatwiej,bo w tych godzinach (9:00-16:00-17:00 ) jest to praktycznie nierealne
haaa mam ten sam ból. Też poszukuje i też nie mogę startować od 6 lub 7 mój mąż pracuje na dwie zmiany co mnie też ogranicza a i dziecko do przedszkola muszę wozić ja, najwcześniej na 7 rano.

Ja chodziłam na kurs językowy z mojego biura, ale to była porażka przez duże P. Na 15 osób 2 chodziły i czasem ktoś się pojawił na zajęciach kogo dawno nie było. A automatycznie jak taka osoba się pojawiła to powtarzaliśmy tylko materiał. To wyobraźcie sobie że non stop powtarzaliśmy pierwszą lekcję. Koszmar. Teraz siedze w domu i próbuje się nauczyć sama...hmmm próbuje

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Napisane przez xsyskax Pokaż wiadomość
Rok temu na święta zauważyłam, ze bardzo często obdarowywują się żelami pod prysznic ten Twoj plecak przy tym to by było cos
hahaha
zakazana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 11:31   #2975
xsyskax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakazana84 Pokaż wiadomość
haaa mam ten sam ból. Też poszukuje i też nie mogę startować od 6 lub 7 mój mąż pracuje na dwie zmiany co mnie też ogranicza a i dziecko do przedszkola muszę wozić ja, najwcześniej na 7 rano.

Ja chodziłam na kurs językowy z mojego biura, ale to była porażka przez duże P. Na 15 osób 2 chodziły i czasem ktoś się pojawił na zajęciach kogo dawno nie było. A automatycznie jak taka osoba się pojawiła to powtarzaliśmy tylko materiał. To wyobraźcie sobie że non stop powtarzaliśmy pierwszą lekcję. Koszmar. Teraz siedze w domu i próbuje się nauczyć sama...hmmm próbuje

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

hahaha
Tez się sama uczę. W gminie gdzie mieszkam ponoć są jeszcze darmowe kursy ale ja wciąż zameldowana u rodziców TŻ (inna gmina) co by mniej za wynajem płacić. Znam taka starsza Polkę co uczy ale za godz życzy sobie 25 euro :/

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-02, 16:49   #2976
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Oj nie, tylko nie żele, nie znoszę tej dziwnej tradycji.

Cytat:
Teraz siedze w domu i próbuje się nauczyć sama...hmmm próbuje
Więc próbuj dalej, mi nauka w domu bardzo dużo daje. Mam trochę własnych materiałów ale i sporo drukuje zadań z internetu, udało mi sie znaleźć coś , głównie na holenderskich stronach. Robie ćwiczenia codziennie i mój T. po pracy je sprawdza.
Do tego płyty, które pomagają mi w wymowie i koniecznie słownik!!!

Co lepsze, cudowne odkrycie , choć tak banalne - BIBLIOTEKA!
Niesamowite ile maja tam materiałów do nauki. Bardzo brakowało mi gramatyki , której na kursie nie mamy zbyt wiele, a bez której konstrukcja zdań całkowicie jak dla mnie siada. Mają tyle książek, programów do nauki i ćwiczeń, że oszalałam jak to zobaczyłam i nie wiedziałam na co sie zdecydować

Ćwicz dużo, rób dużo zadań, drukuj z internetu, to naprawdę dużo daje i szybciej sobie wszystko utrwalasz.

Cytat:
Tez się sama uczę. Znam taka starsza Polkę co uczy ale za godz życzy sobie 25 euro :/
Głupota. Wystaw ogłoszenie np. na niedziela.nl , że szukasz korepetycji, ja miałam nawet oferty przez skypa za 5 euro, 7 euro i 10 euro. Od razu zaznaczyłam, że maksymalnie mogę dać 10 euro bo nie pracuje.
Biorąc jednak pod uwagę jakie rezultaty odnoszę ucząc się godzine dziennie z własnych materiałow zrezygnowałam i kontynuuje naukę sama, jak czegos nie rozumiem lub nie wiem to albo pytam mojego T, albo doszukuje sama (najczesciej to drugie, bo dla niego wszystko jest oczywiste i sam nie wiem dlaczego tak jest).

Naprawdę zachęcam - uczcie się same ale systematycznie. Jedyne na co mogę się skarżyć to mowa , ale co do tego oczekuje , że w koncu przełamię barierę na kursie i przestanę pytac po angielsku. Juz się łapię na tym, gdy rozmawiam z T, że zapominam angielskich słów i mówie w jezyku holenderskim. Oczywiście pojedyncze, ale sam fakt, że już myśle w j.dutch niż english daje mi trochę satysfakcji.

Np. Can you put it on the tafel czy Can you bring me the kussen - brzmi smiesznie, ale to tylko oznacza, ze są efekty.
Stary 2012-11-02, 17:14   #2977
xsyskax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez HAMALIELKA Pokaż wiadomość
Oj nie, tylko nie żele, nie znoszę tej dziwnej tradycji.

Więc próbuj dalej, mi nauka w domu bardzo dużo daje. Mam trochę własnych materiałów ale i sporo drukuje zadań z internetu, udało mi sie znaleźć coś , głównie na holenderskich stronach. Robie ćwiczenia codziennie i mój T. po pracy je sprawdza.
Do tego płyty, które pomagają mi w wymowie i koniecznie słownik!!!

Co lepsze, cudowne odkrycie , choć tak banalne - BIBLIOTEKA!
Niesamowite ile maja tam materiałów do nauki. Bardzo brakowało mi gramatyki , której na kursie nie mamy zbyt wiele, a bez której konstrukcja zdań całkowicie jak dla mnie siada. Mają tyle książek, programów do nauki i ćwiczeń, że oszalałam jak to zobaczyłam i nie wiedziałam na co sie zdecydować

Ćwicz dużo, rób dużo zadań, drukuj z internetu, to naprawdę dużo daje i szybciej sobie wszystko utrwalasz.

Głupota. Wystaw ogłoszenie np. na niedziela.nl , że szukasz korepetycji, ja miałam nawet oferty przez skypa za 5 euro, 7 euro i 10 euro. Od razu zaznaczyłam, że maksymalnie mogę dać 10 euro bo nie pracuje.
Biorąc jednak pod uwagę jakie rezultaty odnoszę ucząc się godzine dziennie z własnych materiałow zrezygnowałam i kontynuuje naukę sama, jak czegos nie rozumiem lub nie wiem to albo pytam mojego T, albo doszukuje sama (najczesciej to drugie, bo dla niego wszystko jest oczywiste i sam nie wiem dlaczego tak jest).

Naprawdę zachęcam - uczcie się same ale systematycznie. Jedyne na co mogę się skarżyć to mowa , ale co do tego oczekuje , że w koncu przełamię barierę na kursie i przestanę pytac po angielsku. Juz się łapię na tym, gdy rozmawiam z T, że zapominam angielskich słów i mówie w jezyku holenderskim. Oczywiście pojedyncze, ale sam fakt, że już myśle w j.dutch niż english daje mi trochę satysfakcji.

Np. Can you put it on the tafel czy Can you bring me the kussen - brzmi smiesznie, ale to tylko oznacza, ze są efekty.
Skąd ja to znam, oni sami nie rozumieją swojej gramatyki pamietam jak uczyłam się czasu przeszłego i pytałam TŻ i jego ojca kiedy używa się formy z was a kiedy z przedrostkiem ge i nie mieli pojęcia xD sama znalazłam w internecie zasady i jak im je przeczytałam to było "o, rzeczywiście tak jest"
Ja juz na tyle dukam po holendersku, ze jak siedzimy z moimi rodzicami i nie chcemy żeby wiedzieli o czym gadamy to uzywamy holenderskiego. Znaczy TŻ używa, ja rozumiem juz prawie wszystko. Odpowiadam mu prostymi zdaniami, przy tych skomplikowanych mam duży problem

Mogłabyś podać linka do tych ćwiczeń? Gramatyka jest fajnie opisana tutaj http://www.dutchgrammar.org/uploads/...tion%201.1.pdf

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-02, 19:08   #2978
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

W bibliotece, mam tyle książek z gramatyką , że mi wystarczy.
Co do ćwiczeń, hmmm....musiałabym poszukać, wydrukowałam i dalej szukałam innych...Poszukaj w google dutch oefening i Ci wyskoczy, musisz poszperać, czasem przeszukac dalsze strony, ale ćwiczyć naprawdę warto.

Wiem, wiem...sama tłumaczyłam ostatnio mojemu T. pewne rzeczy gramatyczne, o których on nie wiedział, bo dla holendrów one poprostu są.
Tak jak dla Polaków z polską gramatyką.
Stary 2012-11-03, 01:15   #2979
lilloise
Przyczajenie

OjOj i tu bym sie nie zgodziła. Polacy zdecydowanie lepiej znają przynajmniej te najważniejsze zasady gramatyczne języka polskiego, niż Holendrzy zasady swojego. Różnica jedynie może byc taka, że w j. Polskim jest znacznie więcej odmian, zasad i wyjątków. I my sie ich w szkole uczymy, a Holendrzy nie. Moi nauczyciele często nam powtarzają, że nie mamy domowników co pytać, bo przeciety Holender tego nie wie. Wie jak sie mówi, więc teorią nie zawraca sobie głowy.

---------- Dopisano o 02:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:46 ----------

OjOj i tu bym sie nie zgodziła. Polacy zdecydowanie lepiej znają przynajmniej te najważniejsze zasady gramatyczne języka polskiego, niż Holendrzy zasady swojego. Różnica jedynie może byc taka, że w j. Polskim jest znacznie więcej odmian, zasad i wyjątków. I my sie ich w szkole uczymy, a Holendrzy nie. Moi nauczyciele często nam powtarzają, że nie mamy domowników co pytać, bo przeciety Holender tego nie wie. Wie jak sie mówi, więc teorią nie zawraca sobie głowy.
Stary 2012-11-03, 09:09   #2980
xsyskax
Zadomowienie

lilloise zgadzam się w stu procentach. Siostra mojego TŻ (ma 14 lat) mówiła mi, że przyciskają ich z języków obcych czyli niemiecki, francuski i angielski.

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-03, 23:34   #2981
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

A ja się nie zgodzę.
Nie każdy Polak zna ogólne zasady gramatyczne , niestety liczba ich jest nawet spora.
Ja jestem humanistką i j.polski to był "mój konik" ale ilu osobom musiałam tłumaczyć pewne zasady, nawet nie zliczę. Dla niektórych, to również po prostu jest i tyle.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-04, 17:01   #2982
Agnjeska
Zadomowienie

Z tą gramatyką polską... cóż ja też myślę że większość polaków też ma problem z wytłumaczeniem zasad... ostatnio mój Tż pytał się skąd ma wiedzieć czy mówi się 'lat' czy 'lata' np. dwa lata, dziesięć lat ect...
wytłumaczyć mu tego nie umiałam

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 18:32   #2983
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Z tą gramatyką polską... cóż ja też myślę że większość polaków też ma problem z wytłumaczeniem zasad... ostatnio mój Tż pytał się skąd ma wiedzieć czy mówi się 'lat' czy 'lata' np. dwa lata, dziesięć lat ect...
wytłumaczyć mu tego nie umiałam
Też bym nie umiała
I zgadzam się,że mnóstwo naprawdę MNÓSTWO polaków robi takie byki,że czasem mi za nich wstyd jak słyszę...
Moja szwagierka,która bardzo szczyci się tym iż ukończyła "jakieś" tam studia,jak coś czasem palnie to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać...Np:paznokieć jej peknął albo powiedziała coś "tatowi"

Edytowane przez kasica123
Czas edycji: 2012-11-04 o 18:35
kasica123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 06:50   #2984
lilloise
Przyczajenie

Ok, może się nieco zapędziłam. Jasne, że Polacy też robią okrutne błędy, ale myślę, że wynika to bardziej z tego jak się ktoś przykładał do polskiego w szkole i jakiej "polszczyzny" używało się w domu. Większość moich znajomych jednak zna choćby te podstawowe zasady (bo nie oszukujmy się, polska gramatyka na niezłe wyzwanie), podczas gdy jeszcze nie spotkałam Holendra (który nie ma nic wspólnego z nauczaniem) i potrafił by również te podstawowe zasady wymienić we własnym języku.

Może to tylko zbieg okoliczności, że takich ludzi znam/spotykam, ale takie są przez to moje obserwacje. W Holandii przykłada się w szkole niewiele uwagi do gramatyki... najwyraźniej praktyka jest ważniejsza niż teoria.
Stary 2012-11-05, 08:17   #2985
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilloise Pokaż wiadomość
Ok, może się nieco zapędziłam. Jasne, że Polacy też robią okrutne błędy, ale myślę, że wynika to bardziej z tego jak się ktoś przykładał do polskiego w szkole i jakiej "polszczyzny" używało się w domu. Większość moich znajomych jednak zna choćby te podstawowe zasady (bo nie oszukujmy się, polska gramatyka na niezłe wyzwanie), podczas gdy jeszcze nie spotkałam Holendra (który nie ma nic wspólnego z nauczaniem) i potrafił by również te podstawowe zasady wymienić we własnym języku.

Może to tylko zbieg okoliczności, że takich ludzi znam/spotykam, ale takie są przez to moje obserwacje. W Holandii przykłada się w szkole niewiele uwagi do gramatyki... najwyraźniej praktyka jest ważniejsza niż teoria.
Z zaznaczonym zgodzę się w 100%
Nawet wczoraj z Tż rozmawiałam,że bardzo często tu w Holandii tak jest.I nie tylko jeśli chodzi o edukacje,ale również często można spotkać osoby na stanowiskach pracy, do których w żaden sposób nie są przygotowani edukacyjne.Tak jak napisałaś bardziej przywiązują uwagę do praktyki jak teorii.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-11, 08:00   #2986
zakazana84
Raczkowanie

Wink Dot.: Holandia

Witajcie, jakiś czas mnie nie było ale niestety poszukiwanie pracy mnie tak wciągnęło...do tego planujemy się przeprowadzić do Eindhoven,a na to też potrzebuje sporo czasu by znaleźć odpowiednie mieszkanko dla Nas. OD wczoraj choróbsko mnie dopadło tak że dzisiaj nie mogę słowa wypowiedzieć...i tak wszystko się zbiegło. Modle się tylko by synek się ode mnie nie zaraził.
A co u Was dziewczyny?
aaaa i zabrałam się solidnie za nauke języka
tym razem się uda hehe

miłej niedzieli kobitki
Stary 2012-11-11, 09:36   #2987
xsyskax
Zadomowienie

Cytat:
Witajcie, jakiś czas mnie nie było ale niestety poszukiwanie pracy mnie tak wciągnęło...do tego planujemy się przeprowadzić do Eindhoven,a na to też potrzebuje sporo czasu by znaleźć odpowiednie mieszkanko dla Nas. OD wczoraj choróbsko mnie dopadło tak że dzisiaj nie mogę słowa wypowiedzieć...i tak wszystko się zbiegło. Modle się tylko by synek się ode mnie nie zaraził.
A co u Was dziewczyny?
aaaa i zabrałam się solidnie za nauke języka
tym razem się uda hehe

miłej niedzieli kobitki
Hej u mnie bez zmian, dostałam ofertę pracy w sąsiednim mieście, muszę tylko Cv wysłać. Rodzice mnie odwiedzili w zeszły weekend (mama pierwszy raz w Holandii) i bardzo im się podobało. Dostałam juz wszystkie zwroty podatkowe wiec koniec z wydzwanianiem po 15 razy dziennie. Tez się za język wzielam, bo co z tego, ze rozumiem skoro odpowiedzieć nie umiem
Zrobiłam wczoraj sałatkę gyros i TŻ sie zajadal
Zdrowiej szybko, bo choroba to nic przyjemnego

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-11, 12:32   #2988
zakazana84
Raczkowanie

Wink Dot.: Holandia

Byłaś gdzieś z mamą? To mówisz jesienna Holandia jej się podobała?

zazdroszczę oferty pracy! Ja to już szukam w promieniu 50 km od miejsca zamieszkania i jak kulą w płot! Nic nie ma - aż mi się wierzyć nie chce!
Ale od jutra nowy tydzień - nowe możliwości

Ja dziś na obiad spaghetti zaserwowałam a teraz chłopaki leżą i zdychają

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Zdrowiej szybko, bo choroba to nic przyjemnego
dzięki
Stary 2012-11-11, 16:04   #2989
la_firynda
Raczkowanie

a u mnie jak zwykle problemy, mam pracę i to nawet całkiem spoko, ale.. jest oczywiście jak zwykle jakieś "ale". a mianowicie: w biurze mają taki bałagan, że miesiąc czekałam na kontrakt, w końcu go dostałam, lecz nie podpisany, ani przeze mnie, ani przez pracodawcę, w tym przypadku to raczej zwykły śmieć i podtrzymuję, że jak kontraktu nie miałam, tak dalej nie mam, a to już trzeci miesiąc pracy i co mnie dobija totalnie, zwłaszcza w tym momencie (oczekiwanie), co miesiąc jest ta sama sytuacja z wypłatą, tzn trzeba się prosić o nią około 2 tygodni i czekać, czekać czekać... powinnam dostać pieniądze na początku miesiąca, dajmy na to 3. i nadal nic nie mam, jest to okropnie denerwujące i przytłaczające, nie wiem, czy coś mogę w ogóle zrobić w takiej sytuacji...
niderlandzki
już NIE chudniemy
ćwiczymy
la_firynda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 22:32   #2990
xsyskax
Zadomowienie

Cytat:
Byłaś gdzieś z mamą? To mówisz jesienna Holandia jej się podobała?

zazdroszczę oferty pracy! Ja to już szukam w promieniu 50 km od miejsca zamieszkania i jak kulą w płot! Nic nie ma - aż mi się wierzyć nie chce!
Ale od jutra nowy tydzień - nowe możliwości

Ja dziś na obiad spaghetti zaserwowałam a teraz chłopaki leżą i zdychają

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

dzięki
Byliśmy w volendam (wioska rybacka, pełna starej zabudowy) i rodzice zrobili sobie zdjecie w holenderskich strojach Oczywiscie Amsterdam gdzie trafilismy na festyn z diabelskim kołem o wysokości 55 metrów. Myślałam, ze umrę z nerwów Morze oglądaliśmy z zandvoort, wiało niemiłosiernie Moja miejscowość tez jest śliczna (huizen) wiec spracerowalysmy z pieskami

Z praca cieżko, ostatnio łapie się na weekendowki w restauracji czego bardzo nie lubię. TŻ pracuje w tyg a ja w weekendy wieczorem, co krzyżuje każde nasze wspólne plany :/ obecna oferta pracy jest podobna ale zawsze lepiej mieć swoje pieniądze. TŻ zarabia na tyle, ze nawet odkladamy cos każdego miesiąca ale jak pomyśle, ze możemy odłożyć to plus moje zarobki to od razu jest motywacja

U mnie spagetti jest conajmniej raz w tygodniu, zamiennie z lazanią TŻ nie lubi polskiej kuchni

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

Cytat:
Napisane przez la_firynda Pokaż wiadomość
a u mnie jak zwykle problemy, mam pracę i to nawet całkiem spoko, ale.. jest oczywiście jak zwykle jakieś "ale". a mianowicie: w biurze mają taki bałagan, że miesiąc czekałam na kontrakt, w końcu go dostałam, lecz nie podpisany, ani przeze mnie, ani przez pracodawcę, w tym przypadku to raczej zwykły śmieć i podtrzymuję, że jak kontraktu nie miałam, tak dalej nie mam, a to już trzeci miesiąc pracy i co mnie dobija totalnie, zwłaszcza w tym momencie (oczekiwanie), co miesiąc jest ta sama sytuacja z wypłatą, tzn trzeba się prosić o nią około 2 tygodni i czekać, czekać czekać... powinnam dostać pieniądze na początku miesiąca, dajmy na to 3. i nadal nic nie mam, jest to okropnie denerwujące i przytłaczające, nie wiem, czy coś mogę w ogóle zrobić w takiej sytuacji...
Miałam taka sytuacje rok temu tylko, ze pracowałam przez pośrednictwo. Marudziłam im codziennie, co musiało byc bardzo irytujące, bo dostałam papier Nigdy nie spotkałam się żeby pieniądze nie były na czas, oczywiście pracując przed pośrednictwo czesto się to zdarza. Jak to u Ciebie wyglada? Pośrednictwo czy normalne zatrudnienie?

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-12, 21:50   #2991
la_firynda
Raczkowanie

Cytat:
Byliśmy w volendam (wioska rybacka, pełna starej zabudowy) i rodzice zrobili sobie zdjecie w holenderskich strojach Oczywiscie Amsterdam gdzie trafilismy na festyn z diabelskim kołem o wysokości 55 metrów. Myślałam, ze umrę z nerwów Morze oglądaliśmy z zandvoort, wiało niemiłosiernie Moja miejscowość tez jest śliczna (huizen) wiec spracerowalysmy z pieskami

Z praca cieżko, ostatnio łapie się na weekendowki w restauracji czego bardzo nie lubię. TŻ pracuje w tyg a ja w weekendy wieczorem, co krzyżuje każde nasze wspólne plany :/ obecna oferta pracy jest podobna ale zawsze lepiej mieć swoje pieniądze. TŻ zarabia na tyle, ze nawet odkladamy cos każdego miesiąca ale jak pomyśle, ze możemy odłożyć to plus moje zarobki to od razu jest motywacja

U mnie spagetti jest conajmniej raz w tygodniu, zamiennie z lazanią TŻ nie lubi polskiej kuchni

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

Miałam taka sytuacje rok temu tylko, ze pracowałam przez pośrednictwo. Marudziłam im codziennie, co musiało byc bardzo irytujące, bo dostałam papier Nigdy nie spotkałam się żeby pieniądze nie były na czas, oczywiście pracując przed pośrednictwo czesto się to zdarza. Jak to u Ciebie wyglada? Pośrednictwo czy normalne zatrudnienie?
normalne zatrudnienie.
takie dopominanie się o oczywiste (swoje) rzeczy jest naprawdę meczące i irytujące
niderlandzki
już NIE chudniemy
ćwiczymy
Stary 2012-11-13, 11:22   #2992
KaSiUL
Zadomowienie

to i ja się dołączę.. aa co!
Stary 2012-11-13, 11:41   #2993
xsyskax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KaSiUL Pokaż wiadomość
to i ja się dołączę.. aa co!
Dzień dobry skąd jestes?

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-13, 11:45   #2994
KaSiUL
Zadomowienie

Okolice Rotterdamu a Ty ?
Stary 2012-11-13, 11:57   #2995
xsyskax
Zadomowienie

Okolice Amsterdamu jak długo tu jestes? Napisz cos o sobie

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-13, 12:13   #2996
la_firynda
Raczkowanie

Cytat:
Okolice Amsterdamu jak długo tu jestes? Napisz cos o sobie
ja tez z okolic Amsterdamu pozdrawiam
niderlandzki
już NIE chudniemy
ćwiczymy
Stary 2012-11-13, 13:19   #2997
KaSiUL
Zadomowienie

Jestem tu 1,5 roku. Mieszkam razem z Tz pracuje przez jedno z wielu biur i jakos to leci do przodu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 20:21   #2998
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Okolice Rotterdamu a Ty ?
Ja jestem z Rotterdamu
Stary 2012-11-13, 20:35   #2999
xsyskax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez la_firynda Pokaż wiadomość
ja tez z okolic Amsterdamu pozdrawiam
Dokładniej to mieszkam w Huizen

10.09.2012 Dbam o włosy

Blog
Moje włosy
Stary 2012-11-13, 21:16   #3000
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem tu 1,5 roku. Mieszkam razem z Tz pracuje przez jedno z wielu biur i jakos to leci do przodu
Witamy Kasiul a skąd dokładnie jesteś??? bo ja też " z okolic Rotterdamu" hihi
Pisz coś więcej o sobie...o swoich doswiadczeniach itd...

U nas w sobote zawita Św Mikołaj trzeba się z córką wybrać

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości