![]() |
#2971 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Jejku ja tez cały czas szukam
![]() ![]()
![]() |
#2972 |
Zakorzenienie
|
Abstrahując od wszystkiego... nieco z innej bajki.
Chodzi mi o wasze pomysły względem prezentu świątecznego. Wiem, wiem...trochę szybko, ale nie lubie nic kupować na ostatnią chwilę, lubie mieć wszystko wcześniej przemyślane. Dla naszych rodzin, juz coś znalazłam. Problem jest tylko z moim T. kompletnie nie mam pomysłu, wszelkie próby dowiadywania się spełzły na niczym, więc może Wam się uda... T. interesuje się , tak jak ja, fotografią, wiem , że marzy mu się nowy obiektyw podobny do mojego, ale na taki to mnie w tej chwili nie stać. Sprzęt fotograficzny jest dość drogi. Myslałam również o specjalnym plecaku, o którym też wczesniej wspominal, taki z przegródkami na różne części od aparatu, jest bardzo komfortowy i pomysłowy, niemniej jednak, nie wydaje mi się dobrym prezentem, nie pod choinkę. T. także interesuje się astrologią , więc myślałam, że może coś w tym kierunku, tylko co ???? Kompletnie pojęcia nie mam. Help ![]()
![]() |
#2973 |
Zadomowienie
|
Rok temu na święta zauważyłam, ze bardzo często obdarowywują się żelami pod prysznic
![]() ![]()
![]() |
#2974 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Ja chodziłam na kurs językowy z mojego biura, ale to była porażka przez duże P. Na 15 osób 2 chodziły i czasem ktoś się pojawił na zajęciach kogo dawno nie było. A automatycznie jak taka osoba się pojawiła to powtarzaliśmy tylko materiał. To wyobraźcie sobie że non stop powtarzaliśmy pierwszą lekcję. Koszmar. Teraz siedze w domu i próbuje się nauczyć sama...hmmm próbuje ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2975 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2976 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc próbuj dalej, mi nauka w domu bardzo dużo daje. Mam trochę własnych materiałów ale i sporo drukuje zadań z internetu, udało mi sie znaleźć coś , głównie na holenderskich stronach. Robie ćwiczenia codziennie i mój T. po pracy je sprawdza. Do tego płyty, które pomagają mi w wymowie i koniecznie słownik!!! Co lepsze, cudowne odkrycie , choć tak banalne - BIBLIOTEKA! Niesamowite ile maja tam materiałów do nauki. Bardzo brakowało mi gramatyki , której na kursie nie mamy zbyt wiele, a bez której konstrukcja zdań całkowicie jak dla mnie siada. Mają tyle książek, programów do nauki i ćwiczeń, że oszalałam jak to zobaczyłam i nie wiedziałam na co sie zdecydować ![]() Ćwicz dużo, rób dużo zadań, drukuj z internetu, to naprawdę dużo daje i szybciej sobie wszystko utrwalasz. Cytat:
Biorąc jednak pod uwagę jakie rezultaty odnoszę ucząc się godzine dziennie z własnych materiałow zrezygnowałam i kontynuuje naukę sama, jak czegos nie rozumiem lub nie wiem to albo pytam mojego T, albo doszukuje sama (najczesciej to drugie, bo dla niego wszystko jest oczywiste i sam nie wiem dlaczego tak jest). Naprawdę zachęcam - uczcie się same ale systematycznie. Jedyne na co mogę się skarżyć to mowa , ale co do tego oczekuje , że w koncu przełamię barierę na kursie i przestanę pytac po angielsku. Juz się łapię na tym, gdy rozmawiam z T, że zapominam angielskich słów i mówie w jezyku holenderskim. Oczywiście pojedyncze, ale sam fakt, że już myśle w j.dutch niż english daje mi trochę satysfakcji. Np. Can you put it on the tafel czy Can you bring me the kussen - brzmi smiesznie, ale to tylko oznacza, ze są efekty.
![]() |
![]() |
#2977 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja juz na tyle dukam po holendersku, ze jak siedzimy z moimi rodzicami i nie chcemy żeby wiedzieli o czym gadamy to uzywamy holenderskiego. Znaczy TŻ używa, ja rozumiem juz prawie wszystko. Odpowiadam mu prostymi zdaniami, przy tych skomplikowanych mam duży problem ![]() Mogłabyś podać linka do tych ćwiczeń? Gramatyka jest fajnie opisana tutaj http://www.dutchgrammar.org/uploads/...tion%201.1.pdf
![]() |
![]() |
#2978 |
Zakorzenienie
|
W bibliotece, mam tyle książek z gramatyką , że mi wystarczy.
Co do ćwiczeń, hmmm....musiałabym poszukać, wydrukowałam i dalej szukałam innych...Poszukaj w google dutch oefening i Ci wyskoczy, musisz poszperać, czasem przeszukac dalsze strony, ale ćwiczyć naprawdę warto. Wiem, wiem...sama tłumaczyłam ostatnio mojemu T. pewne rzeczy gramatyczne, o których on nie wiedział, bo dla holendrów one poprostu są. Tak jak dla Polaków z polską gramatyką.
![]() |
#2979 |
Przyczajenie
|
OjOj i tu bym sie nie zgodziła. Polacy zdecydowanie lepiej znają przynajmniej te najważniejsze zasady gramatyczne języka polskiego, niż Holendrzy zasady swojego. Różnica jedynie może byc taka, że w j. Polskim jest znacznie więcej odmian, zasad i wyjątków. I my sie ich w szkole uczymy, a Holendrzy nie. Moi nauczyciele często nam powtarzają, że nie mamy domowników co pytać, bo przeciety Holender tego nie wie. Wie jak sie mówi, więc teorią nie zawraca sobie głowy.
---------- Dopisano o 02:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:46 ---------- OjOj i tu bym sie nie zgodziła. Polacy zdecydowanie lepiej znają przynajmniej te najważniejsze zasady gramatyczne języka polskiego, niż Holendrzy zasady swojego. Różnica jedynie może byc taka, że w j. Polskim jest znacznie więcej odmian, zasad i wyjątków. I my sie ich w szkole uczymy, a Holendrzy nie. Moi nauczyciele często nam powtarzają, że nie mamy domowników co pytać, bo przeciety Holender tego nie wie. Wie jak sie mówi, więc teorią nie zawraca sobie głowy.
![]() |
#2980 |
Zadomowienie
|
lilloise zgadzam się w stu procentach. Siostra mojego TŻ (ma 14 lat) mówiła mi, że przyciskają ich z języków obcych czyli niemiecki, francuski i angielski.
![]() |
#2981 |
Zakorzenienie
|
A ja się nie zgodzę.
Nie każdy Polak zna ogólne zasady gramatyczne , niestety liczba ich jest nawet spora. Ja jestem humanistką i j.polski to był "mój konik" ale ilu osobom musiałam tłumaczyć pewne zasady, nawet nie zliczę. Dla niektórych, to również po prostu jest i tyle.
![]() |
#2982 |
Zadomowienie
|
Z tą gramatyką polską... cóż ja też myślę że większość polaków też ma problem z wytłumaczeniem zasad... ostatnio mój Tż pytał się skąd ma wiedzieć czy mówi się 'lat' czy 'lata' np. dwa lata, dziesięć lat ect...
wytłumaczyć mu tego nie umiałam ![]()
![]() |
#2983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zgadzam się,że mnóstwo naprawdę MNÓSTWO polaków robi takie byki,że czasem mi za nich wstyd jak słyszę... Moja szwagierka,która bardzo szczyci się tym iż ukończyła "jakieś" tam studia,jak coś czasem palnie to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać...Np:paznokieć jej peknął albo powiedziała coś "tatowi" ![]() ![]()
Szczyt fantazji: polozyc sie w kaluży, wsadzic piórko w dupe i udawac żaglowke... ![]() Edytowane przez kasica123 Czas edycji: 2012-11-04 o 18:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2984 |
Przyczajenie
|
Ok, może się nieco zapędziłam. Jasne, że Polacy też robią okrutne błędy, ale myślę, że wynika to bardziej z tego jak się ktoś przykładał do polskiego w szkole i jakiej "polszczyzny" używało się w domu. Większość moich znajomych jednak zna choćby te podstawowe zasady (bo nie oszukujmy się, polska gramatyka na niezłe wyzwanie), podczas gdy jeszcze nie spotkałam Holendra (który nie ma nic wspólnego z nauczaniem) i potrafił by również te podstawowe zasady wymienić we własnym języku.
Może to tylko zbieg okoliczności, że takich ludzi znam/spotykam, ale takie są przez to moje obserwacje. W Holandii przykłada się w szkole niewiele uwagi do gramatyki... najwyraźniej praktyka jest ważniejsza niż teoria.
![]() |
#2985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet wczoraj z Tż rozmawiałam,że bardzo często tu w Holandii tak jest.I nie tylko jeśli chodzi o edukacje,ale również często można spotkać osoby na stanowiskach pracy, do których w żaden sposób nie są przygotowani edukacyjne.Tak jak napisałaś bardziej przywiązują uwagę do praktyki jak teorii.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2986 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie, jakiś czas mnie nie było ale niestety poszukiwanie pracy mnie tak wciągnęło...do tego planujemy się przeprowadzić do Eindhoven,a na to też potrzebuje sporo czasu by znaleźć odpowiednie mieszkanko dla Nas. OD wczoraj choróbsko mnie dopadło tak że dzisiaj nie mogę słowa wypowiedzieć...i tak wszystko się zbiegło. Modle się tylko by synek się ode mnie nie zaraził.
A co u Was dziewczyny? aaaa i zabrałam się solidnie za nauke języka ![]() ![]() tym razem się uda hehe ![]() miłej niedzieli kobitki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2987 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zrobiłam wczoraj sałatkę gyros i TŻ sie zajadal ![]() Zdrowiej szybko, bo choroba to nic przyjemnego ![]()
![]() |
![]() |
#2988 |
Raczkowanie
|
![]()
Byłaś gdzieś z mamą? To mówisz jesienna Holandia jej się podobała?
![]() zazdroszczę oferty pracy! Ja to już szukam w promieniu 50 km od miejsca zamieszkania i jak kulą w płot! Nic nie ma - aż mi się wierzyć nie chce! Ale od jutra nowy tydzień - nowe możliwości ![]() Ja dziś na obiad spaghetti zaserwowałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2989 |
Raczkowanie
|
a u mnie jak zwykle problemy, mam pracę i to nawet całkiem spoko, ale.. jest oczywiście jak zwykle jakieś "ale". a mianowicie: w biurze mają taki bałagan, że miesiąc czekałam na kontrakt, w końcu go dostałam, lecz nie podpisany, ani przeze mnie, ani przez pracodawcę, w tym przypadku to raczej zwykły śmieć i podtrzymuję, że jak kontraktu nie miałam, tak dalej nie mam, a to już trzeci miesiąc pracy i co mnie dobija totalnie, zwłaszcza w tym momencie (oczekiwanie), co miesiąc jest ta sama sytuacja z wypłatą, tzn trzeba się prosić o nią około 2 tygodni i czekać, czekać czekać... powinnam dostać pieniądze na początku miesiąca, dajmy na to 3. i nadal nic nie mam, jest to okropnie denerwujące i przytłaczające, nie wiem, czy coś mogę w ogóle zrobić w takiej sytuacji...
23.07.2011 - I found You ![]() 07.09.2011 - You're mine "Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko." niderlandzki już NIE chudniemy ćwiczymy |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2990 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Z praca cieżko, ostatnio łapie się na weekendowki w restauracji czego bardzo nie lubię. TŻ pracuje w tyg a ja w weekendy wieczorem, co krzyżuje każde nasze wspólne plany :/ obecna oferta pracy jest podobna ale zawsze lepiej mieć swoje pieniądze. TŻ zarabia na tyle, ze nawet odkladamy cos każdego miesiąca ale jak pomyśle, ze możemy odłożyć to plus moje zarobki to od razu jest motywacja ![]() U mnie spagetti jest conajmniej raz w tygodniu, zamiennie z lazanią ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2991 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
takie dopominanie się o oczywiste (swoje) rzeczy jest naprawdę meczące i irytujące
23.07.2011 - I found You ![]() 07.09.2011 - You're mine "Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko." niderlandzki już NIE chudniemy ćwiczymy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2992 |
Zadomowienie
|
to i ja się dołączę..
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2993 |
Zadomowienie
|
![]() |
#2994 |
Zadomowienie
|
Okolice Rotterdamu a Ty ?
![]()
![]() |
![]() |
#2995 |
Zadomowienie
|
Okolice Amsterdamu
![]() ![]()
![]() |
#2996 |
Raczkowanie
|
ja tez z okolic Amsterdamu
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2997 |
Zadomowienie
|
Jestem tu 1,5 roku. Mieszkam razem z Tz pracuje przez jedno z wielu biur
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2998 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#2999 |
Zadomowienie
|
Dokładniej to mieszkam w Huizen
![]()
![]() |
#3000 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisz coś więcej o sobie...o swoich doswiadczeniach itd... U nas w sobote zawita Św Mikołaj ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.