Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-03, 21:19   #2971
ag9
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

A Gucio to narcyz i uwielbia siebie oglądać na zdjęciach. Smieje się i cieszy jak mu pokazuje jego zdjęcia na komórce albo jeszcze lepiej filmiki z jego udziałem.

frogutka - ja to już się boję jak to będzie jak Gabrych zacznie chodzić. Bo już teraz robi sajgon, przemieszcza się jakoś po podłodze (choć nie pełza do przodu), przesuwa mi meble, zrzuca książki z półki, grzebie przy dvd i dekoderze, chce wyciągać stolik, szuka kabli
Stary 2014-12-03, 21:20   #2972
monkaa321
Zakorzenienie

U nas nad kt sie nie bedzie przebieral za mikolaja a jak spotam jakiegos to malemu nawet nie pokaze bo sie wstydze mikolajow lazacych np w sklepach :hahaha

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Mialo byc nikt. Przepraszam za blad. Pisze z tel

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 21:39   #2973
karalalalajna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alwa Pokaż wiadomość
Karalalalajna mi potrzebna parasolka na Święta bo spacerówka do auta się nie zmieści (razem z bagażami), a potem zamierzamy zacząć używać na wiosnę na krótkie wypady

U nas dalej katar. Kuba jest rozdrażniony, nie da sobie nic przy buzi zrobić i nie chce zupek.

Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
Ahaaaa, no to teraz jasne z tą parasolką

Oli też ma katar i też zupki są ble. Właśnie mam nadzieję, ze to tylko z katarem związane i przejdzie...

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość

za zakup.
My też już mamy nowy fotelik, zamontowany w samochodzie ale jeszcze i tak w nosidełku jeździ.

Nosidełko jest o tyle fajne, że jak dziecko zaśnie w aucie, to można spokojnie przenieść w nosidełku do domu i ono sobie jeszcze dosypia. A z fotelika już trzeba wyciągnąć i nie ma gwarancji, że dziecko się nie obudzi....

Cytat:
Aaa i zapomniałabym, mojej też bardzo smakuje zupa z pora

A macie jakiś sprawdzony przepis na zupę z buraków ?
Ja robię taką buraczkową prawie "jak dla dorosłego", tzn. najpierw gotuję kawałeczek królika, po ok pół godzinie dodaję marchewkę, pietruszkę, pora; po 5 minutach ziemniaki i natkę, po kolejnych 5 starte buraczki. Wychodzi bardzo dobre i Oliwier lubi

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Śliczna Kinia

My kupiliśmy w zeszłym tygodniu fotelik romer. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Oski sobie siedzi jak król na tronie Wydaję mi się, że bardzo mu się podoba inna perspektywa w aucie.
To jest właśnie fajna zmiana - tej perspektywy. I dla Oliwiera fajna - właśnie tak jak piszesz - siedzi jak król i dla mnie też fajna, bo widzę go w lusterku, a jak się odwrócę do tyłu to też - od razu wiem czy np. zasnął.

Ufff przynajmniej trochę Wam poodpisywałam Może się wyrobię i od czasu do czasu coś mi się właśnie tak uda naskrobać Tylko w ciągu dnia jest ciężko, bo Oliwier raczkuje już jak mała wyścigówka i wdrapuje się po schodach na półpiętro (oczywiście wtedy go asekuruję, ale wchodzi sam, a jak położę rękę na schodek, na który on chce wejść, to mi tą rękę odpycha ), no i muszę go mieć cały czas na oku.

Dobrej nocki!
karalalalajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 21:52   #2974
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karalalalajna Pokaż wiadomość
Ja robię taką buraczkową prawie "jak dla dorosłego", tzn. najpierw gotuję kawałeczek królika, po ok pół godzinie dodaję marchewkę, pietruszkę, pora; po 5 minutach ziemniaki i natkę, po kolejnych 5 starte buraczki. Wychodzi bardzo dobre i Oliwier lubi

Tylko w ciągu dnia jest ciężko, bo Oliwier raczkuje już jak mała wyścigówka i wdrapuje się po schodach na półpiętro (oczywiście wtedy go asekuruję, ale wchodzi sam, a jak położę rękę na schodek, na który on chce wejść, to mi tą rękę odpycha ), no i muszę go mieć cały czas na oku.
o nieźle, to zrobię taką zupę kiedyś dla wszystkich, nigdy w życiu nie robiłam zupy z burakównawet na wigilię barszcz z kartonu

dla Oliwiera za raczkowanie i pokonywanie schodów klask i:

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

W piątek planujemy z dwiema koleżankami z pracy które też urodziły podobnie jak my odwiedzic ludzi z firmy. Jak będzie prezes to powiem mu, że przyjechałyśmy po te paczki mikołajkowe dla dzieci
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-03, 23:55   #2975
stefan89
Raczkowanie

ej dziewczyny widziałyście, że jest f&f online. i te ceny jakieś mniejsze niżw tesco..

15 17
17 15
16 20
stefan89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 08:02   #2976
karalalalajna
Raczkowanie

Cytat:
o nieźle, to zrobię taką zupę kiedyś dla wszystkich, nigdy w życiu nie robiłam zupy z burakównawet na wigilię barszcz z kartonu
Ja też nigdy wcześniej nie robiłam buraczkowej, dopiero dla Oliwiera pierwszy raz Taką mam nadzieję, że jak najpierw się wprawię w zupach w wersji mini, to potem będę ekspertem od zup w ogóle
Stary 2014-12-04, 08:15   #2977
mara86
Raczkowanie

frogutka Oski waży coś ok.10 kg. ma 73cm. Tyle że są to pomiary z przed 3 tygodni, więc troszkę się zmieniło pewnie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 08:19   #2978
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stefan89 Pokaż wiadomość
ej dziewczyny widziałyście, że jest f&f online. i te ceny jakieś mniejsze niżw tesco..
Ale nie można kupować chyba, tylko jest strona

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 08:21   #2979
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
Zmieniliśmy Hani przychodnie-poprzedni lekarze porażka
Byliśmy dziś na wizycie zapoznawczej i kontrolnej. Tak jak się obawiałam-Hania ma zleconą rehabilitację Powinna już siedzieć sama stabilnie, a ma za słabe mięśnie brzucha.
Szkoda tylko ja musiałam się sama tego domyślać, a poprzedni lekarze nic nie widzieli
tak jak pisała Monka, dobrze że wreszcie to wykryto, teraz to już tylko kwestia paru tygodni i wszystko naprostują
Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
My jeszcze w starym foteliku ale chyba też czas pomyśleć o przesiadce - bo waga dobrze ponad 10 kg i wzrost coś pod 76 cm.
u nas chyba podobne wymiary, ale nie miałam jeszcze w planie zmieniać fotelika. teraz to już sama nie wiem

Cytat:
no to fajnie macie, u nas ani paczek w pracy nie ma, ani bonów na święta, jest tylko "premia roczna...niewidoczna"
to tak jak u mnie
[QUOTE=ag9;49199438
frogutka - ja to już się boję jak to będzie jak Gabrych zacznie chodzić. Bo już teraz robi sajgon, przemieszcza się jakoś po podłodze (choć nie pełza do przodu), przesuwa mi meble, zrzuca książki z półki, grzebie przy dvd i dekoderze, chce wyciągać stolik, szuka kabli [/QUOTE]
dla Kuby najfajniejsze jest grzebanie w kwiatkach, wkładanie butów do buzi i oczywiście kable teraz to całymi dniami za nim chodzę i pilnuję

Cytat:
Nosidełko jest o tyle fajne, że jak dziecko zaśnie w aucie, to można spokojnie przenieść w nosidełku do domu i ono sobie jeszcze dosypia. A z fotelika już trzeba wyciągnąć i nie ma gwarancji, że dziecko się nie obudzi....
mój się budzi od razu po zaparkowaniu auta

Cytat:
W piątek planujemy z dwiema koleżankami z pracy które też urodziły podobnie jak my odwiedzic ludzi z firmy. Jak będzie prezes to powiem mu, że przyjechałyśmy po te paczki mikołajkowe dla dzieci

dzięki za odpowiedzi w sprawie parasolek. jutro jeszcze pooglądam na żywo w sklepie różne modele. jeszcze się waham czy wziąć najprostszy model czy taki, który ma np. rozkładane siedzenie. w sumie jestem zadowolona z naszej spacerówki i ją będę na co dzień używać

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 08:22   #2980
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez stefan89 Pokaż wiadomość
a co do ubioru. jak ubieracie dzieci jak zjeżdżacie do samochodu, który jest w parkingu podziemnym?
Yyyy... Nie mam pojęcia, bo moje auto stoi pod blokiem
Ale jeśli temperatura jest taka jak piszesz to raczej też bym nie ubierała za grubo.

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
dziewczyny, jakie zabawki do kąpieli polecacie? co się podoba Waszym dzieciom?
Zwykła gumowa kaczka u nas jest hitem

Cytat:
No właśnie my taki mamy, a nawet dwa bo dostaliśmy w prezencie.... Może któraś z Was jest miłośniczką takich nocników i chciałaby odkupić?
Wow - no to fajowe prezenty
Sama patrzyłam na ten nocnik, ale cena mnie przygwoździła

Cytat:
Moje dziecko boi się i zaczyna płakać jak kicham Fakt, że to moje kichanie to nie jest delikatne a-psik, no ale skąd mu się wzięła taka reakcja, to nie wiem...
Przypomniałaś mi o moim ulubionym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=ZP6vldAyZEU

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Emil ma już prawie 10 kg i 80 cm. No i czekamy jeszcze trochę aż urośnie i może koniec stycznia bądź luty kupimy nowe.
To co Wy macie za nosidło?
Kacper ma jakoś ok 75 cm i już ma głowę na równo, więc zmieniliśmy fotelik jakiś czas temu

Cytat:
Było już o prezentach ale nie było o Mikołaju Przynac się proszę, kto u Was się przebiera, jeśli się przebiera?
U nas Kacper będzie przebrany za mikołaja

Cytat:
Zazdroszczę jeśli macie taką możliwość - u nas już od baaaaardzo dawna wyciągnięcie nosidła z auta oznaczało pobudkę
Stary 2014-12-04, 09:09   #2981
TynkaG
Raczkowanie

Cytat:

dla Oliwiera za raczkowanie i pokonywanie schodów klask i:

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Hahaha, u nas też paczek nie ma, może u męża cos jest, ale nie wiem. jak ja byłam mała to od rodziców z pracy były takie wypasione- mnóstwo smakołyków!!
U nas burak jest feeee

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
zazdroszczę, u nas raz się udało wyciagnąć bez pobudki. Dlatego cale lato i jesień miałam w aucie książkę, bo ja wyznaję zasadę- jak śpi, nie budzę, bo się zemści
My Mikołaja też nie planujemy, Emilka raczej strachliwa, teraz jeszcze boi się obcych, to na widok mikołaja byłaby masakra. Pewnie wpadnie każdy z rodzinki.
Ag9- a ty się nie boisz ze Gabryś się zadławi tymi plackami? Kurcze tez bym chciała, ale już dwa razy ratowałam mala, raz po bananie, raz po jabłku jak dałam do reki.
U nas nadal choroba, dziś rano gorączka 39 stopni, noc koszmarna, bo katar nie pozwala na ssanie smoka i się wybudza. Co robicie jak katar taki gęsty, że fridą nie da się ściągnać??? Słyszę jak jej tam wszystko furczy a jak ściągam to prawie nic nie idzie. Wg lekarki dzis już nie powinno byc goraczki, wiec sama nie wiem, ale trzymam się tego ze 3-dniówka może trwać do 5 dni.
Życzcie nam zdrowia, bo w pon. powinnam być w pracy....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 09:20   #2982
stefan89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Ale nie można kupować chyba, tylko jest strona
ela można! bo już kupiłam ;d f-f.com

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

http://www.f-f.com/pl/home

15 17
17 15
16 20
stefan89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 09:21   #2983
margo80
Zakorzenienie

Alwa - lepiej rozkładana, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Możesz nigdy nie użyć tej funkcji albo być w potrzebie i nie moc jej użyć

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 09:39   #2984
filupka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość

[/COLOR]
my też jesteśmy na etapie kupowania fotelika
Hania waży 8kg i ma ok. 77cm i ja się zastanawiam powoli nad przesiadką, ale Emil jest duuużo większy, a ktoś fachowo ocenił, że za młody/mały na kolejny fotelik to ja już sama nie wiem....

Emil faktycznie ma jeszcze miejsce. Jakieś 4 cm. Nasze nosidlo jest do 13 kg. Pani "doradczyni" mówiła, że nosidla są po prostu bezpieczniejsze dla kręgosłupa dziecka dlatego jeżeli dziecko się jeszcze mieści (nie wystaje głowa) to radzi nie zmieniać.

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość

No i tak z ciekawosci, filupka dlaczego jeszcze u was za wczesnie na nowy fotelik? Bo dla mnie to niezrozumiale.

jak wyżej

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

To co Wy macie za nosidło?
Kacper ma jakoś ok 75 cm i już ma głowę na równo, więc zmieniliśmy fotelik jakiś czas temu
wyżej wyjaśnienie.

Tynka duuuużo zdrówka dla Emilki. Może spróbuj podłożyć coś pod materac, tak żeby główka była ciut wyżej. Może będzie jej się lepiej oddychalo.

I krótka relacja z pierwszego dnia próby nocnikowania:
Wszystkie siusiu i kupy lądowały jak dotychczas w pieluszce. Kupę widziałam, że będzie robił ale tak jak podejrzewałam, nie zdążyłam go rozebrać. ..dziś dzień drugi prób

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png

Edytowane przez filupka
Czas edycji: 2014-12-04 o 09:44
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 09:55   #2985
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Co robicie jak katar taki gęsty, że fridą nie da się ściągnać???
Inhaluję. Zdrówka Wam życzę

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Emil faktycznie ma jeszcze miejsce. Jakieś 4 cm. Nasze nosidlo jest do 13 kg. Pani "doradczyni" mówiła, że nosidla są po prostu bezpieczniejsze dla kręgosłupa dziecka dlatego jeżeli dziecko się jeszcze mieści (nie wystaje głowa) to radzi nie zmieniać.
My też mieliśmy fotelik do 13kg i tak jak pisałam głowa już była na równi a Kacper jest dużo krótszy od Emila... No ale może to zależy od firmy
Co do zderzenia to zgadzam się że ten tyłem jest bezpieczniejszy - ale jeśli chodzi o zwykłe siedzenie to przecież oba foteliki są tak samo wyprofilowane, nie bardzo rozumiem o co chodziło pani doradczyni

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2014-12-04 o 09:56
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 10:06   #2986
filupka
Rozeznanie

Cytat:
Inhaluję. Zdrówka Wam życzę

My też mieliśmy fotelik do 13kg i tak jak pisałam głowa już była na równi a Kacper jest dużo krótszy od Emila... No ale może to zależy od firmy
Co do zderzenia to zgadzam się że ten tyłem jest bezpieczniejszy - ale jeśli chodzi o zwykłe siedzenie to przecież oba foteliki są tak samo wyprofilowane, nie bardzo rozumiem o co chodziło pani doradczyni
Pewnie zależy od firmy.
Nie do końca są tak samo wyprofilowane. W nosidle dziecko jest w pozycji bardziej leżącej a w siedzonku już siedzi. Nawet w tych co można trochę rozłożyć nie uzyskaliśmy pozycji z nosidła. To jest ta różnica, którą miała ta pani na myśli.

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 10:29   #2987
tygrysek83
Zadomowienie

Stwierdzam, że posiadanie małego dziecka ma dużo zalet. Nie muszę się zastanawiać nad fotelikiem, wymieniać ciągle ciuchów i wykańczać swoich pleców Kinga w szpitalu zmierzona miała 69cm i nadal poniżej 7kg

ag9 z tego co zrozumiałam tych wszystkich lekarzy to powinna zacząć już sama siadać oraz martwi ich niechęć mojego dziecka do przemieszczania się. Ona minimalnie pełza do tyłu, ale bardziej przez przypadek. Nigdy się nie turlała i na plecy przekręca się właściwie jedynie w łóżeczku. O czworakowaniu to nawet nie mam co pisać. Mam więc dziecko punktowe

Zdrówka dla wszystkich zakatarzonych maluszków. U nas też katar się utrzymuje, ale podjęłam już decyzję o jakimś nawilżaczu do powietrza.

Alwa, ja bym nie powiedziała,że Kuba ma dość matki tylko tęskni za tatą. Zresztą na swój sposób słodkie to.

W temacie Mikołaja. Mieliśmy iść w tą sobotę do mnie do pracy na mikołajki, ale przez te choroby odpuścimy bo boję się, że odporność Kingi po antybiotyku jest zbyt niska. Podobno 270 dzieci się spodziewają. Niestety więc paczka nas ominie
A w wigilię u mnie w domu zawsze pod jakimś pretekstem wyprowadzano mnie i brata do innego pokoju i wtedy pojawiały się prezenty pod choinką Myślę, że z Kingą też tak będziemy robić. Jakoś nie przekonuje mnie przebieranie kogoś za mikołaja.

Przepis na buraczka oczywiście jest na pierwszej stronie. U nas niestety nie przypasował.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 11:16   #2988
ag9
Zadomowienie

Tynka - jabłko i banan to wbrew pozorom jedno z trudniejszych produktów dla maluchów. Ja dałam kilka razy jabłko ale miałam serce w gardle jak próbował je jeść i co chwila musiałam wyjmować z paszczy wielkie odgryzione kawały. Banan tak samo, łatwo jest odgryźć (nawet bez zębów), bo jabłko jest kruche i łatwi je ułamać ale potem jest problem bo dziecko nie umie sobie poradzić z czymś twardym w buzi.
Spróbuj podać brokuła, kalafior - to najłatwiejsze na początek.

A plackami jeszcze mi się nie zadławił. Ale z kolei dławił się chlebem. Placuszki są miękkie i łatwo je rozmemłać w buzi. Oczywiście obserwuję jak je, czasem jak weźmie za duży kawał to wyjmuję, mam też pod ręką wodę do popicia gdyby np mu się przykleiło do podniebienia coś.

tequiba - u nas w maxi cosi też Gabryś nie wystaje jeszcze głową, a wzrostowo jest dość spory. Problem tylko taki jest, że jak ubiorę w kombinezon to mu ciasno. I w nosidle jest dziecko na półleżąco a w foteliku już siedzi raczej.

Wielkie dzięki za info o tym f&f online!

My na żadne mikołajki się nie wybieramy. Chociaż mój wyrywny TZ zakupił strój mikołaja i ma zamiar w nim wystąpić w święta
A ja kupiłam strój mikołaja dla Gucia.

My dziś mamy na obiad zupę dyniową ale w trochę innej odsłonie, bo bardziej "doprawioną po dorosłemu". Z cebulką i czosnkiem i odrobiną curry. Zobaczymy jak przejdzie. Do tego kuleczki ryżowo-warzywne. Matka zaszalała

tygrysek - to rozumiem Twój niepokój, mam nadzieję że rehabilitacja szybko przyniesie efekty.
Stary 2014-12-04, 11:29   #2989
elgie
Raczkowanie

Hej
My już po badaniach szpitalnych. Tygrysku - pytałaś jaką Krzyś ma wadę - urodził się z ubytkiem przegrody międzykomorowej. Wczoraj podczas echo serca okazało się jednak, że ubytek się prawdopodobnie zarósł Jeszcze mamy kontrolę za pół roku, ale jestem do niej pozytywnie nastawiona.
Trochę tylko dziwią mnie ci lekarze - w piątek jak mieliśmy EKG i RTG lekarka mówiła, że EKG Krzysio ma dobre, ale coś tam wyszło, co jest typowe dla wady Krzysia, wczoraj inna lekarka stwierdziła, że to badanie jest prawidłowe. Zupełnie nie wiem co o tym myśleć
W ogóle Krzyś po dawce leków uspokajających, po których miał zasnąć i się wyciszyć nie spał przez 6 godzin, a spokojny był przez jakieś 15 minut. Potem zaczął zaczepiać lekarza robiącego echo, łapać za kable i sondę i w ogóle nie widać po nim, że przyjął jakieś leki
Ponadto - z racji tego, że Krzyś jeszcze nie siedzi ponownie zostaliśmy skierowani na rehabilitację (ale najpierw skonsultujemy się z neurologiem). Z pozytywnych rzeczy Krzysio zaczął przybierać pozycję do raczkowania i od jakiegoś czasu wspina się na sofę i opiera się na kolankach. I obecnie waży 10,210 kg i ma 79 cm

U nas nikt za Mikołaja się nie przebiera. Jak byłam mała to Mikołaj przychodził w nocy, gdy spałam i tak też do Krzysia będzie przychodził.

Odnośnie fotelika - mój tz kupił Roemera, ale takiego montowanego tylko tyłem. Któraś z Was (niestety nie pamiętam kto ) wklejała linka o fotelikach montowanych tyłem, mnie przekonują argumenty na temat wożenia dziecka tyłem tak długo jak się da.

Ja jutro zrobię zupkę buraczkową, bo mam buraki w lodówce i coś by trzeba było z nimi począć. Dzięki za przepis

Tynka zdrówka dla Emilki A na gęsty katar inhalacje i woda morska nie pomagają?
Tygrysku a może Kinga zacznie siadać, pełzać, raczkować i stawać za jednym zamachem? Znam takiego chłopaczka, teraz ma z półtora roku, który do 10 miesiąca z miejsca się nie ruszył, a jak zaczął się przemieszczać to prawie równocześnie pełzał, raczkował i chodził. I teraz zupełnie normalnie się rozwija. Widziałam zdjęcie Kingi - śliczna jest
alwa my za parasolką dopiero na wiosnę zaczniemy się rozglądać Dużo zdrówka dla Kuby
Pola dużo sił przy ząbkowaniu życzę
elgie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-04, 11:47   #2990
ag9
Zadomowienie

Pokaże wam Gabrycha:
1. zajadam wafla
2. jak to już nie ma?!
3. to wychodzę z tego baru
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg collage.jpg (56,7 KB, 90 załadowań)
Stary 2014-12-04, 12:02   #2991
elgie
Raczkowanie

Cytat:
Pokaże wam Gabrycha:
1. zajadam wafla
2. jak to już nie ma?!
Super zdjęcie! Minki Gabrysia przeurocze
elgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 15:50   #2992
monkaa321
Zakorzenienie

U nas odpinanie nosidla od razu budzilo jasnie pana wiec zmiana fotelika dla nas nie robi roznicy

Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2014-12-04, 16:26   #2993
madziga88
Przyczajenie

Szanowne Panie,
jestem studentką VI roku I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie przygotowuję pracę naukową poświęconą aktywności fizycznej u kobiet w ciąży.
Byłabym niezwykle wdzięczna gdyby znalazły Panie chwilkę czasu na wypełnienie poniższej ankiety.
Jeśli były Panie kilka razy w ciąży proszę udzielać odpowiedzi w kontekście ostatniej ciąży.

Link do ankiety https://docs.google.com/forms/d/1O-6...?usp=send_form

Z góry dziękuję za pomoc
Magdalena
Stary 2014-12-04, 16:37   #2994
karalalalajna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
zazdroszczę, u nas raz się udało wyciagnąć bez pobudki. Dlatego cale lato i jesień miałam w aucie książkę, bo ja wyznaję zasadę- jak śpi, nie budzę, bo się zemści

Co robicie jak katar taki gęsty, że fridą nie da się ściągnać??? Słyszę jak jej tam wszystko furczy a jak ściągam to prawie nic nie idzie. Wg lekarki dzis już nie powinno byc goraczki, wiec sama nie wiem, ale trzymam się tego ze 3-dniówka może trwać do 5 dni.
Życzcie nam zdrowia, bo w pon. powinnam być w pracy....
No jakoś takie szczęście mamy, że w większości przypadków, jak auto się zatrzyma, to jeszcze śpi. Tylko teraz jak jedziemy do teściów do sąsiedniej miejscowości, to właśnie mogę go wtargać do domu, tylko zostawiam auto pod oknem, uchylam w samochodzie szybę i z domu nasłuchuję, czy się Niuniu nie budzi

Na katar mamy sól morską albo czasem wkrapiam sól fizjologiczną, no i bywa, że to pomaga. Mamy też kropelki do nosa ale staram się jak najrzadziej używać. Na pewno inhalacje są super. Właśnie szukam inhalatora i nie mogę znaleźć takiego, jaki bym chciała...

Cytat:
Wow - no to fajowe prezenty
Sama patrzyłam na ten nocnik, ale cena mnie przygwoździła
Przypomniałaś mi o moim ulubionym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=ZP6vldAyZEU

Zazdroszczę jeśli macie taką możliwość - u nas już od baaaaardzo dawna wyciągnięcie nosidła z auta oznaczało pobudkę
A to może byś chciała taki nocnik? Albo ktoś? Odsprzedam w promocyjnej cenie

No już teraz nie ma takiej możliwości właśnie z powodu zmiany fotelika. Ale jakoś kombinujemy tak jak napisałam wyżej. Tylko takie spanie po wyciągnięciu nosidełka miało też swoje minusy, bo czasami wracaliśmy do domu wieczorem no i jak zasnął to nie budziliśmy, ale przez to chodził spać na noc dopiero o 22:00 zamiast np. o 19:00 czy 20:00.

A filmik czaderski

Cytat:
Pokaże wam Gabrycha:
1. zajadam wafla
2. jak to już nie ma?!
Ekstra zdjęcia!
Stary 2014-12-04, 17:19   #2995
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Frogutka przynajmniej teraz bedziecie pod lepsza opieka niz tam a pewnie zaraz beda widoczne efekty.
.
Cytat:
Napisane przez alwa Pokaż wiadomość
tak jak pisała Monka, dobrze że wreszcie to wykryto, teraz to już tylko kwestia paru tygodni i wszystko naprostują
dzięki dziewczyny Mimo to mam do siebie żal, że tak późno zdecydowałam się na zmianę lekarza. Szczególnie, że czytam na bieżąco jakie postępy ruchowe robią wasze szkraby, wiele jest młodszych od Hanki to powinno mnie już dawno zastanowić

Cytat:
Napisane przez elgie Pokaż wiadomość
Hej

Ponadto - z racji tego, że Krzyś jeszcze nie siedzi ponownie zostaliśmy skierowani na rehabilitację (ale najpierw skonsultujemy się z neurologiem).
Idziecie do neurologa z własnej inicjatywy? Czy macie skierowanie?
Hanka też jeszcze nie siedzi, ale też słabo pełza, nie mówiąc już jakiem kolwiek raczkowaniu

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
ag9 z tego co zrozumiałam tych wszystkich lekarzy to powinna zacząć już sama siadać oraz martwi ich niechęć mojego dziecka do przemieszczania się. Ona minimalnie pełza do tyłu, ale bardziej przez przypadek. Nigdy się nie turlała i na plecy przekręca się właściwie jedynie w łóżeczku. O czworakowaniu to nawet nie mam co pisać. Mam więc dziecko punktowe
.
U nas pediatra stwierdziła opóźnienie ruchowe ok.2 m-ce Też powinna już siedzieć samodzielnie.

Zadzwoniłam dziś do ośrodka rehabilitacji i oczywiście najbliższe terminy na nfz to styczeń/luty Jakiś koszmar, przecież dla takiego malucha 2m-ce to szmat czasu!
Umówiłam nas prywatnie, tylko po jaką cholerę płacimy te wszystkie składki

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Gabryś fantastyczny Super foty

Ma ktoś jakieś wiadomości od Virgini Co z Natalką
Stary 2014-12-04, 19:17   #2996
Limonka1987
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Ag9- patrzę na zdjęcia Gabrysia, który jest tak słodki, że można by go zjeść i aż nie chce mi się wierzyć, że potrafi tak dać w kość, jak nas nieraz przekonujesz
Wykwintna zupka smakowała?

Frogutka- na pewno rehabilitacja przyniesie szybki efekt! Najważniejsze, że wiecie na czym stoicie.
Niestety nie wiem co się dzieje u Virgini. Pisałam do niej, ale bez odzewu. Martwię się trochę.

Tynka- u nas przy gęstym katarze też pomagały inhalacje. Jeszcze raz zdrówka dla córeczki!
Jeśli chodzi o produkty podawane do ręki, to rzeczywiście banan, jabłko i gotowana marchewka są podobno najbardziej zdradliwe. Ja na początku podawałam brokuł, kalafior, ziemniaczki, długie strąki fasolki szparagowej, miękką gruszkę. Fajne są też warzywne "frytki": marchewkę, pietruszkę, buraka, dynię kroję w podłużne paski, skrapiam delikatnie oliwą z oliwek i posypuję ziołami prowansalskimi. Piekę ok. 20 minut w piekarniku. Emi bardzo je lubi.

Elgie-
cieszę się, że usłyszeliście takie pozytywne wieści po badaniu. Trzymam kciuki, żeby wada zniknęła bez ingerencji lekarzy. Na Krzysia jak widzę nie ma mocnych

Alwa- jak bardzo Kubuś musi tęsknić za tatą. Ależ będzie radość ja TŻ jutro wróci!

U nas w rodzinie akurat jest tradycja przebierania się za Mikołaja i zawsze bardzo to lubiłam. Dzieciaki mają mnóstwo radochy. W tym roku starsze są już za duże, a maluchy jeszcze za małe, ale myślę, że za rok mój TŻ albo brat będą mieli przyjemność paradowania w czerwonej czapie. Mamy profesjonalny strój Mikołaja, ale słabo zasłania twarz, więc Mikołaj co roku ma ogromne, przeciwsłoneczne okulary, jakby właśnie wrócił z wakacji w tropikach. Zawsze mnie to rozwala.

Emilki w kombinezonie też nie wcisnę w nosidełko. Na szczęście przewidująca matka już jesienią kupiła fotelik Maxi Cosi Tobi. W weekend będzie inauguracja, bo przez ostatnie dni nie mieliśmy potrzeby nigdzie jeździć.

Miałyśmy tragiczną noc. Milka nie spała od 23.00 do 5.00. Wczoraj wieczorem zastanawialiśmy się z TŻ czy nie zdecydować się na kolejne dziecko, gdy Emi skończy roczek i nie odchować całego towarzystwa hurtem. Dziś nad ranem kombinowaliśmy jakby się wymiksować z wychowywania dziecka, które już mamy
Stary 2014-12-04, 20:27   #2997
monkaa321
Zakorzenienie

Tynka u nas pomoglo nasivin i euphorbium. Od razu sie nos odtykal. Mielismy identyczna sytuacje

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Filupka dzieki. Dzis bylam w sklepie z fotelikami i tez uslyszalam ze maly jest za maly

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Alwa super ze sie przegroda zarasta
Brawa za wage. Imponujaca

Ag a jak robilas te kuleczki ryzowe ? Ja mudze cos urozmaicic obiadki bo chce je w formie blw dawac

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Filupka kciuki za kolejne proby nocnikowania, obys osiagnela sukces

Nie ma to jak moc wizazu dwie napisza i kazda bedzie probowac teraz

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Frogutka niestety na nfz nie ma co liczyc. Ja tez dopiero niedawbo zmienilam pediatre ktora byla beznadziejna i na mohe pytanie o twarda prege na czole odpowiedziala ze poprostu on ma brzyxkie czolo a jak ma sie brzydkie czolo to snosi grzywke... Taaa chlopak z grzywka... A to zarastajacy szew byl. Na szczescie niegrozny bo nic sie z nim nie dzieje. Wiec niw miej do siebie zalu. Teraz sie naprawisz

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

A u nas pieczona marchew ma wlokna ktorych Piotrus nie mogl przelknac. Lepsze sa 'gladkie' warzywa typu cukinia ziemniak pietruszka. Natomiast z bananem nie mamy zadnych problemow. Odgryza kawalki u pieknie zjada ale musze mu trzynac sama bo on sie brzydzi zlapac

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Ag zdj musze na kompie zobaczyc ale z Tego mi zdolnosciami i pieknym modelem na pewno wyszlo pieknie

Stary 2014-12-04, 20:53   #2998
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Ag9- patrzę na zdjęcia Gabrysia, który jest tak słodki, że można by go zjeść i aż nie chce mi się wierzyć, że potrafi tak dać w kość, jak nas nieraz przekonujesz
Wykwintna zupka smakowała?

Emilki w kombinezonie też nie wcisnę w nosidełko. Na szczęście przewidująca matka już jesienią kupiła fotelik Maxi Cosi Tobi. W weekend będzie inauguracja, bo przez ostatnie dni nie mieliśmy potrzeby nigdzie jeździć.

Miałyśmy tragiczną noc. Milka nie spała od 23.00 do 5.00. Wczoraj wieczorem zastanawialiśmy się z TŻ czy nie zdecydować się na kolejne dziecko, gdy Emi skończy roczek i nie odchować całego towarzystwa hurtem. Dziś nad ranem kombinowaliśmy jakby się wymiksować z wychowywania dziecka, które już mamy
Tak tak, on potrafi się dobrze maskować

Odważni jesteście z drugim dzieckiem

Daj znać jak się sprawuje fotelik bo ja też się nad nim zastanawiam. Mam bazę isofix pod niego i szkoda by się jej było pozbywać.

Cytat:

Ag a jak robilas te kuleczki ryzowe ? Ja mudze cos urozmaicic obiadki bo chce je w formie blw dawac
dzięki za komplimenta

Kulki ryżowe składają się z ryżu (tak na maksa rozgotowanego) i dowolnych warzyw. Ja dałam tylko te co mi zostały z wywaru, czyli marchew, pietruszka, seler. Warzywa rozgniotłam widelcem, wymieszałam z ryżem i łyżką oliwy i uformowałam kilki. Na trochę wstawiłam do lodówki.
Ale niezbyt się ten patent sprawdził, bo trzeba by je było delikatnie brać i kłaść do ust, a jak Gabrych z impetem złapał to wszystko rozgniótł w ręce
Stary 2014-12-04, 20:53   #2999
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Pokaże wam Gabrycha:
1. zajadam wafla
2. jak to już nie ma?!
ojej minki robi przecudne
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-04, 21:26   #3000
tygrysek83
Zadomowienie

ag i jak zupa, przypasowała? Wrzucać na pierwszą stronę?
Kolaż super

elgie za wyniki. Trzymam mocno kciuki, aby kolejne badanie tylko potwierdziło znakomitą tendencję. Lekarze powiedzieli Ci skąd taka reakcja młodego na leki uspokajające?
Poza tym bardzo mi się podoba zdjęcie profilowe

frogutka, widzę że twoja Hanka z moją Kingą sztamę trzymają jeżeli chodzi o ruszanie się. Trzymam kciuki za postępy.
Współczuję terminów. Ja od września czekam na rehabilitację z NFZ i na razie czekam dalej, i płacę za prywatne spotkania

Limonka, współczuję nocki. Oby kolejne już były spokojniejsze. To ząbki tak dają znać czy coś nowego?

Monka, mówisz że takiego delikatnego masz delikwenta, że brzydzi się banana złapać

Nie wiem czy wam mówiłam, ale w weekend w końcu poszłam na plener z kursu fotograficznego. Powinnam była tam być rok temu ale wtedy mi przepadł przez szpital. Dziś miałam podsumowanie zdjęć, które pstrykaliśmy i moje zdjęcia dostały bardzo mało negatywnych uwag Na 12 prac 10 było dobrych, jedna prawie i jedna do dyskusji. Mogę więc uznać, że już jako tako umiem zrobić portret Oczywiście przy założeniu, że światło jest ok. Jestem bardzo szczęśliwa.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości