|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3031 |
Zakorzenienie
|
Dot.: bieganie po artroskopii kolana
No wlasnie mialam mamo sily do biegu a wiem ze ludzie biegają w ramach aerobów po siliwym (na bieżni np), chyba jestem za slaby gracz. Zwykle biegam w dni niesilowe, ale mialam ochote sie "dobic"
![]() --- Piszę z telefonu, możliwe błędy.
#3032 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV
Też tak miałam,że biegałam bezpośrednio po treningu siłowym,ale złapałam się na tym,że po siłowni jestem tak wyczerpana,iż w zasadzie "człapię" cały dystans zamiast biegać. Nie miałao to sensu i biegam teraz w dni wolne od treningu siłowego i jestem zadowolona,bo wkładam wszystkie siły w bieg
Mój kolejny trenbing biegowy w sobotę rano ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3033 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem jeszcze tylko rozciaganie i do domu. Nie biega się po siłowym żeby robić wydolnosć (czyli długo lub interwały) tylko luźny truchcik na rozluźnienie skatowanych miesni ![]() Ewentualnie robi się długie wybieganie na drugi dzień po siłowym treningu (chodzi mi o siłowy obejmujacy nogi, bo jak był na górne partie to w ogóle nie ma co rozkminiać). Chodzi o efekt kumulacji który daje organizmowi bardzo silny bodziec- robisz długi niezbyt intensywny wysiłek na zmęczonych miesniach, co wzmacnia korzyści treningowe. Ale to już raczej fortele dla dobrze wytrenowanych biegaczy parcujacych w konkretnym systemie który zawiera w sobie odpowiednio dobrane akcenty wysiłu i regeneracji(!!!!) U początkujacych moze się skończyć powazną kontuzją, bo zmęczone miesnie traca zdolnosc do amortyzacji i mozna zniszczyć stawy lub dorobić się zmeczeniowego złamania kości.
![]() |
#3034 |
Raczkowanie
|
witajcie, mam pytanko .
Otóż często się zdarza że biegam wieczorem i nie mam ochoty jeść... co się dzieje z organizmem, mięśniami ,jesli powiedzmy spale 400 kcal i zjem tylko kanapke o wartosci 100 kcal albo nic ? dodam iż biegam aby schudnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
#3035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kilka razy w roku biegam po siłowych, ale wtedy buduję kondycję pod zawody biegowe. Tak jak teraz to tylko podtrzymanie formy w dni niebiegowe ćwiczę. Siłowe a po nich bieganie może być ale to bieganie tylko na ostygnięcie, więc bez walki o czas, czy np. bez podbiegów. Za dużo na raz dla nieprzygotowanego organizmu zakończy się tylko kontuzją
![]() ![]() |
![]() |
#3036 |
Wtajemniczenie
|
Bezpośrednio po siłowym to ja zawsze robię 30-40 minut aerobów: bieżni lub steppera i nie dla żadnego rozluźnienia mięśni tylko w celu spalenia tłuszczu.
Bywało tak,że w dniu,w którym miałam trening siłowy,robiłam jeszcze trening biegowy.Cel ten sam: spalenie tłuszczu Jednak był to błąd treningowy,bo mięśnie były wyczerpane treningiem siłowym i katowanie ich w tym samym dniu biegowym nie miało sensu,o czym przekonałam się na własnej skórze. Obecnie więcej przyjemności sprawia mi bieganie,niż siłownia,na którą chodze ponad 20 lat.Organizm potrzebuje nowych bodźców i "odkryłam" dla siebie nie tylko bieganie,ale również narciarstwo zjazdowe,ćwiczenia ze skakanką |
![]() ![]() |
![]() |
#3037 | ||
Raczkowanie
Lokalizacja: Skąd piszę? może inaczej chciałabym pisać z pięknego zakątką jakim jest Polinezja Francuska
|
Cytat:
20 letni staż ? Nieźle nieźle ![]() ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
Twaróg ze szczypiorem z ogórkami lub pomidorami ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3038 |
Raczkowanie
Lokalizacja: Skąd piszę? może inaczej chciałabym pisać z pięknego zakątką jakim jest Polinezja Francuska
|
Zaliczone dzisiaj wieczorną porą 7 km ostatnie kółko na bieżni sprintem mam dość. Teraz mega porcja białka 1,5 kostki twarogu z szczypiorkiem i jogurtem naturalnym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3039 |
Wtajemniczenie
|
Jak Ci się bieglo wieczorem? ja mam zaplanowany bieg na sobotę wieczorem lub niedzielę rano i zastanawiam się kiedy lepiej pobiec,bo jak wczoraj wieczorem wyszłam z psem,to było tak zimno,że przemarzłam na kość
|
![]() ![]() |
![]() |
#3040 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ma co myśleć, że zimno myśl tak: spinaj babo dupę i idź biegać najgorzej to szukać wymówek, a bo zimno, a bo może będzie padać, a bo za gorąco itd. ![]() ![]() ![]() Ja mogę biegać w każdych warunkach byle nic nie leciało z nieba, bo jak człowiek przemoczony to łatwo o jakieś choróbsko dlatego wtedy biorę skakankę i skaczę w domu ;p Edytowane przez megiii85 Czas edycji: 2014-11-28 o 08:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3041 |
Wtajemniczenie
|
Tak,najtrudniej to ruszyć "cztery litery" z cieplutkiego mieszkanka.Ale jak się już jest na trasie,to dalej jakoś idzie.
Mąż mi ostatnio powiedział,że przez 20 lat treningów (wyczynowych) na siłowni nie miałam tak ładnie wyrzeźbionych posladków,jak teraz,gdy regularnie biegam.I to jest właśnie motywacja ![]() Niestety,zawsze biegam z "ogonem" w postaci psa,przyczepionego do uprzęzy biegowej,bo na trasie w lesie nie czuję się sama zbyt komfortowo.Tym bardziej wieczorem |
![]() ![]() |
![]() |
#3042 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja po lesie biegam tylko z kimś sama jak już biegam to, albo na bieżni przy pobliskim kompleksie sportowym gdzie o każdej porze dnia jest ludzi dużo, albo biegam po parku gdzie ludzie też aktywnie spędzają czas w godzinach tych co ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3043 |
Zakorzenienie
|
Hej
Ja w czwartek tradycyjnie 5 km, jak mąż wróci do domu to też machne piątke ![]() Na styczeń zapisuje się na bieg na 10 km z okazji WOŚP. Tylko nie wiem czy dam radę przebiec dyche i zastanawiam się czy nie iść z kijami. Chociaż dużo większą przyjemność sprawia mi bieganie nawet jeśli biegam bardzo wolno. |
![]() ![]() |
![]() |
#3044 |
Zakorzenienie
|
Biegnij ;-) w tłumie dostaje się moc i w momencie gdy wydaje ci się że już nei dasz rady słyszysz "dawaj, dawaj" i nogi same niosą
![]() ![]() Ja nie biegałam od sierpnia/września a przebiegłam w listopadzie dyszkę (pierwszy raz). Tylko chodzić nie moglam ze 3 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, tylko ja nie biegałam do początku listopada ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3046 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3047 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez na początku bieg z marszem. No i robie wszystko z umiarem bo jednak zostało mi trochę kg po ciąży. Po porodzie naturalnym można dość szybko zacząć ćwiczyć. Specjalne ćwiczenia opracowane z myślą o kobietach, które urodziły. Jednak są to delikatne i lajtowe ćwiczenia wiec nie brałam się za nie. Nie kręcą mnie takie mało intensywne ćwiczenia Gdzieś czytałam ze juz 4 tygodnie po porodzie można normalnie ćwiczyć, ale ja odczekalam 6 i wszystko jest ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3048 |
Wtajemniczenie
|
Ja już tydzien po cesarce byłam na siłowni i nic złego mi się nie stało,bo ćwiczyłam "z głową". Ale też i chodziłam na siłownię prawie do samego porodu. Wszystko zalezy od stopnia wytrenowania. Jeśli ktoś nie ćwiczy regularnie przed ciążą i podczas ciąży,to jednak ze 3-4 tygodnie po porodzie na pewno ni epowinien podejmować wysiłku fizycznego.Natomiast jeżeli ktoś regularnie ćwiczy,jest wytrenowany,to może zacząć szybciej.Same poczujecie czy juz można czy nie.Oczywiście na początku nalezy bardzo ostrożenie i rozważnie podejść do treningu,bo nie wiemy jak organizm po przerwie spowodowanej ciążą zareaguje na wysiłek fizyczny
|
![]() ![]() |
![]() |
#3049 | |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam moja 5
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3050 |
Zakorzenienie
|
No niestety ja 6tyg po porodzie od razu Chodakowska i bieganie i zle sie to skonczylo - przerwa na dobre 3 mies ;] moja glupota.
Dzisiaj dyszka po Wisle, z kilometrowym mega podbiegiem, za to konczylam 3ostatnie kilometry grubo ponizej 5min/km ![]() ![]() A w polowie grudnia 30km po Szczyrku ![]() Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
Edytowane przez LadyWhisper Czas edycji: 2014-11-29 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#3051 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3052 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z bieganiem byłabym ostrożna i jednak odczekała co najmniej te 6 tygodni. Siłownia to co innego,bo tam robimy sobie trening statyczny,dłużej odpoczywamy.Bieganie to jednak większy wysiłek. Zawsze można zacząć od marszu i potem stopniowo przechodzić do biegu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3053 |
Zakorzenienie
|
Mandragorrka nie, w zyciu, to nie dla mnie
![]() ![]() Kiedy wpadasz do nas na NR? ![]() Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
#3054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak tylko moje dziecko nie będzie mnie tak bardzo potrzebować wieczorem ![]() Natomiast chyba wybieram się, na leśne run. Akurat piąteczka to dystans dla mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3055 |
Raczkowanie
|
To mnie dziewczyny pocieszyłyście, że można tak szybko po porodzie zacząć ćwiczyć, bo jeszcze nie mam dzieci i nie planuję, ale ostatnio byłam u kumpeli i tak mówiliśmy o porodzie połogu ciąży i ja oczywiście ubolewałam jak ja to zniosę bez biegania ćwiczeń przez dłuższy okres nie wiedziałam, że można aż tak szybko to ogarnąć. Wiecie ja to mam koleżanki w większości same lenie śmierdzące mało która cokolwiek ze sobą robi, a te co zaszły w ciąże i mają dzieci to się tylko zapuściły zatłuściły zaniedbały krew mnie zalewa jak na nie patrzę typowe matki polki w dresie i wszystko dla dzieci i rodziny zero dla siebie. Smutne to
![]() Kobietki pomóżcie mi, bo się pogubiłam dzisiaj w sklepie ze sportową odzieżą. Nie wiem jaką bieliznę termoaktywną wybrać i jak dobrać rozmiar.. te tabelki w ogóle do mnie nie pasują ![]() ![]() Edytowane przez megiii85 Czas edycji: 2014-11-29 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3056 |
Zadomowienie
|
Wlasnie ja tez chce od Chodakowskiej i Skalpela zaczac... Czyli 6 tyg to jeszcze za szybko? Kiedy wg Ciebie jest najlepszy czas zeby zaczac cwiczyc nie robiac sobie przy tym krzywdy? Ja jestem poczatkujaca. To bieganie moze faktycznie odloze az do wiosny?
#3057 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale widziałąm że w Lidlu ma być bielizna termoaktywna. Lidlowa jest tania a bardzo dobra. Kupiłąm ze 4 lata temu chyba i cały czas uzywam, jest w bardzo dobrym stanie, a zapłaciłam jakieś śmieszne pieniądze. Mam tez koszulkę Brubecka i ona leży gdzieś na dnie szafy, Wyciągam ją tylko na ostre mrozy jako drugą warstwę termowaktywną zakładaną na lidlowską bieliznę- koszulkę z długim rękawem To polecam, bo nie wiem jakie ceny mieli w tym sklepie, to moze taniej. W Lidlu trzeba brać rozmiar niżej niż się nosi. Mnie coś cały czas kolano dokucza, jakoś dziwnie. Na siłowni robię normalnie, z obciązeniem i nie boli. A przebiegnę te 6-7 km i juz cos tam czuję ![]() A pogoda do biegania dziś była cudna ![]() I niestety tylko 6km bo to cholerne kolano... ![]()
![]() |
#3058 |
Raczkowanie
|
cava dzięki za pomoc. Jestem w kropce i nie wiem co zrobić może kupię tą z Lidla o ile się na nią jeszcze załapię, bo z rana zawsze tłumy jak coś rzucą z tego typu rzeczy ;p
Ja mam w planach jutro iść biegać o 7:00 Mnie coś głowa pobolewa ;/ Edytowane przez megiii85 Czas edycji: 2014-11-29 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3059 |
Zakorzenienie
|
Megii jak cava radzi kup w Lidlu, fajne są. Brubecka kocham
![]() Typowe matki idą z duchem czasu, jak się ma dzieci to trzeba zainwestować czas w dbanie o siebie żeby jak najdłużej muc je wspierać. Druga sprawa to każdy musi mieć jakieś hobby, odskocznię żeby nie wegetować, i po prostu mieć temat do rozmów. Nic mnie tak nie nudzi jak rozmowa z jakąś koleżanką i ona rozmawia tylko o dzieciach, braku czasu i narzeka na zdrowie ![]() Mam dwóch synów i chcę żeby pamiętali mnie jako aktywną kobietkę uśmiechniętą. Cava gdzie dokładnie kolano boli?
![]() |
#3060 |
Raczkowanie
|
To widzę, że na tym forum sporo mamy mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.