|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89040362]Wydaje mi się, że certyfikat pojawia się po szczepieniu i to już po pierwszej dawce (wtedy jest wpisane, że przyjęta 1 dawka).
Ale użytkownik jest uważany za w pełni zaszczepionego chyba dopiero 14 dni po podaniu 2 dawki. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/in...rtyfikat-covid https://www.synevo.pl/paszport-covidowy/[/QUOTE]Przy szczepionce dwudawkowej certyfikat pojawia się dopiero po drugiej dawce, ale jest uważany za wiążący dopiero po 2 tygodniach od szczepienia bo wtedy są już odpowiednie przeciwciała. Ten po trzeciej dawce od razu jest przedłużany. Cytat:
Widziałam że idziesz do podologa, do czasu wizyty najlepiej chodź bez plastra i skarpetek to nic nie będzie Ci urażać palca i mnie jedzie boleć. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3123 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie wróciłam z wizyty. Pani powiedziała że te moje podwójne paznokcie to skrzydliki i że to powstało na skutek uszkodzenia macierzy (np. od noszenia za ciasnych butów w dzieciństwie bo mam to od zawsze) albo może być odziedziczone (w święta sprawdzę czy rodzice tak mają). W każdym razie ta szpara nie powinna być taka wielka i nadbiegnieta krwią, nie wiadomo czemu się to tak nagle rozchyliło ale zrobiła mi rekonstrukcję paznokcia jakimś przezroczystym elastycznym preparatem pod którym paznokcie raczej się nie złącza ale może szpara się trochę zbiegnie i tak zabezpieczona płytka nie naderwie się dalej. Mam przyjść na kontrolę za 6 tygodni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, jasne: https://www.dyson.pl/produkty/pieleg...ormacje-ogolne Niestety niedostępna póki co, ale podtrzymuje opinie, od wczoraj włosy mi się nie napuszyły mimo wilgotnej aury ![]() Jeszcze przydałoby się ta Philips SenseIQ przetestować ale nie znam nikogo kto ja ma Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może u Ciebie to większe pęknięcie to właśnie pojawiło się z powodu jakiegoś ucisku od butów albo np. ktoś Cię nadepnął i nie zauważyłaś? Fajnie że masz to zabezpieczone, nawet jak się nie zrośnie to najważniejsze że nie będziesz się męczyć z bólem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3127 |
Raczkowanie
|
Cześć!
Chcę popsrzedawać książki, do których już nie będę wracać. Gdzie najlepiej to zrobić? Olx? Vinted? A może próbować w antykwariatach online? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3128 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89041392]Nie, to był ten sam odcinek. Kontrola torbieli ipmn...
Ja się denerwuję, ta osoba myśli, że może tak miało być. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Naprawdę lepiej, żeby zrobili jeszcze raz jak są wątpliwości i szybko reagowali a nie odsyłali na inny termin. Trzeba być dobrej myśli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tym bardziej, że i tak będę musiała robić tam jakaś walkę, bo wg pielęgniarki wynik do odbioru dopiero u lekarza (za 2 miesiące). A ja muszę go odebrać osobiście... Po co takie głupoty pacjentowi mówić, czasem już nie mam na to wszystko siły... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3131 |
Konto usunięte
|
Na górze Messengera wyświetlają się dostępni ludzie. Nawet jak skasuję z nimi rozmowę to oni nadal tam są. Ktoś wie jak ich usunąć?
Już kiedyś tu o to pytałam ale zapomniałam jak to zrobić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3132 |
Rozeznanie
|
ZE ZMYWARKI JEDZIE ZGNIŁYM JAJEM
![]() Mam zmywarkę od wielu lat, ale totalnie jej nie ogarniam. Używałam tabletek typu 3w1, 5w1. Soli może użyłam raz z 4 lata temu, a tak to te tabletki. Ostatnio zmywarka gorzej myła i doedukowałam się nieco. Filtr był czysty, to płaskie sitko też, więc kupiłam sól, nasypałam do zbiornika z 1 szklankę i włączyłam mycie (w zbiorniku była woda jak wsypywałam). Bez szału, nie widziałam poprawy. To było z 4 dni temu. Dziś ładuję zmywarkę i czuję, że śmierdzi zgnilizną. Otworzylam ten pojemnik na sól i to stamtąd ten fetor. Pogrzebałam nożem, sól tam była. Nie widziałam co zrobić, więc wystawiłam zmywanie. No i naczynia od godziny myją się w tym ścieku. Myślałam, że jakoś się to przeczyści, ale po prostu śmierdzi w mieszkaniu. Wlałam trochę octu, wsypałam torebkę sody, bo zwyczajnie nie mam pomysłu. Program się skończy niedługo, ale nie wiem co dalej robić. Jak wstawiałam mycie, to woda na dnie nie stała. Teraz w trakcie otwieram i jest trochę wody, ale nie wiem ile jest normalne w trakcie programu. Pomóżcie proszę, nie wiem czy wzywać fachowca czy to jakiś problem w stylu blondynki i sama mogłabym to naprawić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3133 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Pytanie o masę krowkowa.
Chciałam zrobić ciasto bez pieczenia z masą krówkową.. czy ta masa jest sztywna? Czy mi się to nie będzie rozjeżdżać jak tak sobie wyleje na ciasto? Czy lepiej dodac.lyzke namoczonej żelatyny? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze jest ją trochę podgrzać przez nakładaniem, bardziej współpracuje, czasami bez podgrzewania nawet z puszki nie chce wyjść. Ja wrzucam puszkę do garnka z gorącą wodą i zostawiam na jakąś chwilę, później potrząsam i dopiero otwieram ☺ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Help, zrobilam pierogi i sa pyszne, ale za twarde na brzegach. Co zrobilam zle? Za malo wody? Ciasto ciezko sie rozwalkowywalo. Najlatwiej bylo walkowac jak od spodu nie podsypywalam maka, ale wtedy z kolei nie udawalo sie podniesc kawalkow ciasta (lepilo sie). Dlatego nie podejrzewalam, ze ma za malo wody. Mam jeszcze farsz na pierogi wiec chcialabym dzisiaj zrobic troche lepsze ciasto. Mam make 405. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3137 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89041875]Ja robie mase krowkowa sama (poprzez gotowanie slodkiego mleka skondensowanego i im dluzej sie gotuje, tym jest twardsza, takze nie ma problemu z wylaniem na ciasto.
Help, zrobilam pierogi i sa pyszne, ale za twarde na brzegach. Co zrobilam zle? Za malo wody? Ciasto ciezko sie rozwalkowywalo. Najlatwiej bylo walkowac jak od spodu nie podsypywalam maka, ale wtedy z kolei nie udawalo sie podniesc kawalkow ciasta (lepilo sie). Dlatego nie podejrzewalam, ze ma za malo wody. Mam jeszcze farsz na pierogi wiec chcialabym dzisiaj zrobic troche lepsze ciasto. Mam make 405.[/QUOTE]To podsypywanie mogło być problemem, przy wałkowaniu do ciasta mogłaś dodać za dużo mąki. Może też za długo wyrabiałaś ciasto? Jedno co mi jeszcze przychodzi do głowy to że nie przykryłaś ciasta w misce, w sensie tego którego w danym momencie nie wałkujesz. Ciasto na pierogi potrafi bardzo szybko wysychać, dlatego najlepiej je przykryć ściereczką i urywać tylko po kawałeczku. Co do wałkowania to polecam stolnicę silikonową np. z Ikei. Nic się do niej nie klei i nie trzeba podsypywać mąką. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3138 | |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89041800]No ale jakie jest logiczne uzasadnienie wykonywania badania x czasu po podaniu kontrastu, chciałabym to naprawdę zrozumieć. Nie podano kontrastu ponownie...
Tym bardziej, że i tak będę musiała robić tam jakaś walkę, bo wg pielęgniarki wynik do odbioru dopiero u lekarza (za 2 miesiące). A ja muszę go odebrać osobiście... Po co takie głupoty pacjentowi mówić, czasem już nie mam na to wszystko siły... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Wiesz, nie jestem lekarzem i nie wiem, jak długi kontrast utrzymuje się w organizmie, ale wychodzę z prostego założenia, że naprawdę lepiej robić badania niż zostawiać pacjentkę losowi. Wynik trochę długo, moja mama przeważnie 3 tyg czeka. Tu bym cisnęła i dopytywała dlaczego tak długo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#3139 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Odór na pewno jest ze zmywarki. Będę musiała te rury sprawdzić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3140 |
Zakorzenienie
|
Jak sprawdzisz rury to ja bym sprobowala podziałac z tym zbiornikiem na sól. Sprawdz w instrukcji do twojego modelu jak uruchomic cykl regeneracji, jak wsypalas ta szklanke soli to komunikat o braku soli zniknal czy nadal sie swieci? Bo szklanka to malo. Moze masz tam jeszcze jakies opcje dodatkowe, ktore mogą pomoc
![]() |
#3141 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam w szafce opakowani kalpi tone i amli rok po terminie. Można to to jeszcze nałożyć na włosy? Niby suche zioła, ale ...
![]() |
#3142 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi ostatnio wpisali w wyniku "artefakty oddechowe utrudniające badanie", miałam tk klp z kontrastem i ani słowa o tym, że pielęgniarka źle założyła wenflon i pół kontrastu poszło mi rękę, zamiast w żyłę - no pozdro dla kogoś, kto byłby spokojny xD Po prostu nie znoszę takich sytuacji, że nie wiem, o co kaman i nie przekazują informacji. Nawet informacja 'cos nas zaniepokoiło i robimy to jeszcze raz' jest lepsza, niż brak informacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3145 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89041875]Ja robie mase krowkowa sama (poprzez gotowanie slodkiego mleka skondensowanego i im dluzej sie gotuje, tym jest twardsza, takze nie ma problemu z wylaniem na ciasto.
Help, zrobilam pierogi i sa pyszne, ale za twarde na brzegach. Co zrobilam zle? Za malo wody? Ciasto ciezko sie rozwalkowywalo. Najlatwiej bylo walkowac jak od spodu nie podsypywalam maka, ale wtedy z kolei nie udawalo sie podniesc kawalkow ciasta (lepilo sie). Dlatego nie podejrzewalam, ze ma za malo wody. Mam jeszcze farsz na pierogi wiec chcialabym dzisiaj zrobic troche lepsze ciasto. Mam make 405.[/QUOTE]Ciasto na pierogi zawsze robię w taki sam sposób i nie ma problemu ani z tym, że podsypuję, ani z tym, że jest twarde - pół kg mąki, 250g gorącej wody (daję świeżo zagotowaną, więc trzeba najpierw rozmieszać łyżką, bo parzy) i 50g oleju. Wychodzi zawsze, jest elastyczne, dobrze się wałkuje i nie rozpada się przy klejeniu. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3146 |
Zakorzenienie
|
Nie przeszkadza Wam ta dzika słodycz nierozmieszanego z niczym kajmaku (mleka skondensowanego)? Dla mnie to zdecydowanie zbyt słodki ulepek, żeby to pakować na ciasto w takiej formie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gadałam z fachowcem i kazał przelać ten zbiornik czystą wodą. Na pewno stamtąd śmierdzi. Już litry wlałam i leję dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3150 | |
Konto usunięte
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;89041971]Ciasto na pierogi zawsze robię w taki sam sposób i nie ma problemu ani z tym, że podsypuję, ani z tym, że jest twarde - pół kg mąki, 250g gorącej wody (daję świeżo zagotowaną, więc trzeba najpierw rozmieszać łyżką, bo parzy) i 50g oleju. Wychodzi zawsze, jest elastyczne, dobrze się wałkuje i nie rozpada się przy klejeniu.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dziekuje! Moje ciasto bylo bez oleju. Dodam wiec dzisiaj troche. ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.