Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-12-17, 17:43   #3121
lightangel
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89040362]Wydaje mi się, że certyfikat pojawia się po szczepieniu i to już po pierwszej dawce (wtedy jest wpisane, że przyjęta 1 dawka).
Ale użytkownik jest uważany za w pełni zaszczepionego chyba dopiero 14 dni po podaniu 2 dawki.
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/in...rtyfikat-covid
https://www.synevo.pl/paszport-covidowy/[/QUOTE]Przy szczepionce dwudawkowej certyfikat pojawia się dopiero po drugiej dawce, ale jest uważany za wiążący dopiero po 2 tygodniach od szczepienia bo wtedy są już odpowiednie przeciwciała. Ten po trzeciej dawce od razu jest przedłużany.
Cytat:
Napisane przez Fenenna Pokaż wiadomość
Od kilku dni boli mnie mały palec (nie tak mocno żebym nie mogła chodzić czy coś), myślałam że go odgniotlam w butach, ale właśnie zauważyłam takie coś na paznokciu. Pęknięcie wzdłuż Ten paznokieć zawsze miałam rozdwojony (taki podwójny) ale ta szpara nie była tak rozchylona ani nic nie bolało. Co powinnam zrobić? Iść do apteki po jakas maść z antybiotykiem żeby to się zroslo? Na razie popsikalam octanisept.
Mam to zakleić plastrem żeby nie zahaczyć o nic i nie wyrwać paznokcia (tej mniejszej odstającej części), czy raczej wietrzyć bez plastra i skarpetek?
Miałam kiedyś podobnie, tylko mi odpękał mniejszy kawałek więc mogłam go bez problemu odciąć.
Widziałam że idziesz do podologa, do czasu wizyty najlepiej chodź bez plastra i skarpetek to nic nie będzie Ci urażać palca i mnie jedzie boleć.
Cytat:
Napisane przez agga87 Pokaż wiadomość
Dokładnie o jajko chodzi, w razie gdyby ktoś miał sprawdzone super smaczne z nim. Wcześniej nigdy się nie wczytywałam w skład kupnym pierogów, więc nie wiem czy zdarzają się z jajkiem czy nie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Albo dodatek jakichś serwatek, laktoz itp

Co do smaku to moim zdaniem z kupnych najlepsze są pierogi z kapustą z Biedry i takie z marki własnej Auchan z czarną etykietą. Tylko musiałabyś sprawdzić skład, bo nigdy nie sprawdzałam czy na pewno są wegańskie.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 17:57   #3122
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Pytałam tu niedawno o suszarkę i prostownice dyson.
Tak się złożyło, ze koleżanka z pracy sobie niedawno kupiła suszarkę i pożyczyła mi na testy🤩 No i już wiem, ze suszarka jest mi potrzebna, bo po jej użyciu nie muszę już korzystać z prostownicy🤩 włosy są wygładzone (mam falowane, mogę z nich wyciągnąć całkiem spoko skręt, ale od dawna prostuje bo się w prostych lepiej czuje), miękkie, czadowe. Suszarka dostosowuje temperaturę na bieżąco i nie ma opcji ze gdzieś przegrzeje.
Czekam aż będzie znowu dostępna w sprzedaży i biorę

A możesz napisać jaki to konkretnie model lub wrzucić do niej linka?Przydałoby mi się coś takiego bo chyba powoli pora na nową.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 17:57   #3123
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Miałam kiedyś podobnie, tylko mi odpękał mniejszy kawałek więc mogłam go bez problemu odciąć.
Widziałam że idziesz do podologa, do czasu wizyty najlepiej chodź bez plastra i skarpetek to nic nie będzie Ci urażać palca i mnie jedzie boleć.
Właśnie wróciłam z wizyty. Pani powiedziała że te moje podwójne paznokcie to skrzydliki i że to powstało na skutek uszkodzenia macierzy (np. od noszenia za ciasnych butów w dzieciństwie bo mam to od zawsze) albo może być odziedziczone (w święta sprawdzę czy rodzice tak mają). W każdym razie ta szpara nie powinna być taka wielka i nadbiegnieta krwią, nie wiadomo czemu się to tak nagle rozchyliło ale zrobiła mi rekonstrukcję paznokcia jakimś przezroczystym elastycznym preparatem pod którym paznokcie raczej się nie złącza ale może szpara się trochę zbiegnie i tak zabezpieczona płytka nie naderwie się dalej. Mam przyjść na kontrolę za 6 tygodni.
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 18:18   #3124
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
To że wróciło z nawiązką nie ma związku z wcześniejszym odczulaniem? (pytanie pewnie głupie ale wybacz, jestem zielona w temacie)
Szczerze to nie mam pojęcia. Bardziej wydaje mi się, że od urodzenia mam alergię na mleko, jak byłam mała to po mleku krowim od rolnika miałam wysypkę, więc lekarze kazali rozcienczać mleko wodą (lata 80.te). Później wydaje mi się, że ta alergia na mleko mi się jakoś ukryła i siała takim marszem alergicznym. Gdzieś czytałam, że właśnie mleko, jako mocny alergen i nieleczona alergia na nie (w sensie nie ograniczająca tego czynnika) może powodować właśnie marsz alergiczny. No ale to taka moja własna, nieprofesjonalna teoria.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 18:28   #3125
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
A możesz napisać jaki to konkretnie model lub wrzucić do niej linka?Przydałoby mi się coś takiego bo chyba powoli pora na nową.

Tak, jasne:

https://www.dyson.pl/produkty/pieleg...ormacje-ogolne

Niestety niedostępna póki co, ale podtrzymuje opinie, od wczoraj włosy mi się nie napuszyły mimo wilgotnej aury jest super🤩

Jeszcze przydałoby się ta Philips SenseIQ przetestować ale nie znam nikogo kto ja ma

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 18:31   #3126
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie wróciłam z wizyty. Pani powiedziała że te moje podwójne paznokcie to skrzydliki i że to powstało na skutek uszkodzenia macierzy (np. od noszenia za ciasnych butów w dzieciństwie bo mam to od zawsze) albo może być odziedziczone (w święta sprawdzę czy rodzice tak mają). W każdym razie ta szpara nie powinna być taka wielka i nadbiegnieta krwią, nie wiadomo czemu się to tak nagle rozchyliło ale zrobiła mi rekonstrukcję paznokcia jakimś przezroczystym elastycznym preparatem pod którym paznokcie raczej się nie złącza ale może szpara się trochę zbiegnie i tak zabezpieczona płytka nie naderwie się dalej. Mam przyjść na kontrolę za 6 tygodni.
U mnie z czasem paznokcie przestały pękać, tak jak teraz się zastanawiam to chyba po tym jak przestałam nosić buty na obcasie. Mam brzydką, zgrubiałą płytkę w miejscu pęknięcia, ale w sumie lepsze to niż tamten ból.
Może u Ciebie to większe pęknięcie to właśnie pojawiło się z powodu jakiegoś ucisku od butów albo np. ktoś Cię nadepnął i nie zauważyłaś? Fajnie że masz to zabezpieczone, nawet jak się nie zrośnie to najważniejsze że nie będziesz się męczyć z bólem.

Stary 2021-12-17, 19:59   #3127
nervusX
Raczkowanie

Cześć!
Chcę popsrzedawać książki, do których już nie będę wracać. Gdzie najlepiej to zrobić? Olx? Vinted? A może próbować w antykwariatach online?
nervusX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-12-17, 20:16   #3128
Natuś-77
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89041392]Nie, to był ten sam odcinek. Kontrola torbieli ipmn...
Ja się denerwuję, ta osoba myśli, że może tak miało być.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Naprawdę lepiej, żeby zrobili jeszcze raz jak są wątpliwości i szybko reagowali a nie odsyłali na inny termin. Trzeba być dobrej myśli.

Stary 2021-12-17, 20:56   #3129
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Oo dobrze wiedziec jak to się nazywa bo mam takie coś po mamie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 22:46   #3130
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Naprawdę lepiej, żeby zrobili jeszcze raz jak są wątpliwości i szybko reagowali a nie odsyłali na inny termin. Trzeba być dobrej myśli.

No ale jakie jest logiczne uzasadnienie wykonywania badania x czasu po podaniu kontrastu, chciałabym to naprawdę zrozumieć. Nie podano kontrastu ponownie...
Tym bardziej, że i tak będę musiała robić tam jakaś walkę, bo wg pielęgniarki wynik do odbioru dopiero u lekarza (za 2 miesiące). A ja muszę go odebrać osobiście... Po co takie głupoty pacjentowi mówić, czasem już nie mam na to wszystko siły...

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-17, 23:23   #3131
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Na górze Messengera wyświetlają się dostępni ludzie. Nawet jak skasuję z nimi rozmowę to oni nadal tam są. Ktoś wie jak ich usunąć?
Już kiedyś tu o to pytałam ale zapomniałam jak to zrobić.

a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 02:02   #3132
lavieenrose789
Rozeznanie

ZE ZMYWARKI JEDZIE ZGNIŁYM JAJEM

Mam zmywarkę od wielu lat, ale totalnie jej nie ogarniam. Używałam tabletek typu 3w1, 5w1. Soli może użyłam raz z 4 lata temu, a tak to te tabletki.

Ostatnio zmywarka gorzej myła i doedukowałam się nieco. Filtr był czysty, to płaskie sitko też, więc kupiłam sól, nasypałam do zbiornika z 1 szklankę i włączyłam mycie (w zbiorniku była woda jak wsypywałam). Bez szału, nie widziałam poprawy. To było z 4 dni temu. Dziś ładuję zmywarkę i czuję, że śmierdzi zgnilizną. Otworzylam ten pojemnik na sól i to stamtąd ten fetor. Pogrzebałam nożem, sól tam była. Nie widziałam co zrobić, więc wystawiłam zmywanie. No i naczynia od godziny myją się w tym ścieku. Myślałam, że jakoś się to przeczyści, ale po prostu śmierdzi w mieszkaniu. Wlałam trochę octu, wsypałam torebkę sody, bo zwyczajnie nie mam pomysłu. Program się skończy niedługo, ale nie wiem co dalej robić.

Jak wstawiałam mycie, to woda na dnie nie stała. Teraz w trakcie otwieram i jest trochę wody, ale nie wiem ile jest normalne w trakcie programu.

Pomóżcie proszę, nie wiem czy wzywać fachowca czy to jakiś problem w stylu blondynki i sama mogłabym to naprawić.
lavieenrose789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 05:36   #3133
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Pytanie o masę krowkowa.

Chciałam zrobić ciasto bez pieczenia z masą krówkową.. czy ta masa jest sztywna? Czy mi się to nie będzie rozjeżdżać jak tak sobie wyleje na ciasto? Czy lepiej dodac.lyzke namoczonej żelatyny?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 05:57   #3134
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Pytanie o masę krowkowa.

Chciałam zrobić ciasto bez pieczenia z masą krówkową.. czy ta masa jest sztywna? Czy mi się to nie będzie rozjeżdżać jak tak sobie wyleje na ciasto? Czy lepiej dodac.lyzke namoczonej żelatyny?

Nie będzie się rozjeżdżać, bo jest kremowa, ale dość sztywna. ☺
Dobrze jest ją trochę podgrzać przez nakładaniem, bardziej współpracuje, czasami bez podgrzewania nawet z puszki nie chce wyjść.
Ja wrzucam puszkę do garnka z gorącą wodą i zostawiam na jakąś chwilę, później potrząsam i dopiero otwieram ☺
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 07:12   #3135
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Pytanie o masę krowkowa.

Ja robie mase krowkowa sama (poprzez gotowanie slodkiego mleka skondensowanego i im dluzej sie gotuje, tym jest twardsza, takze nie ma problemu z wylaniem na ciasto.

Help, zrobilam pierogi i sa pyszne, ale za twarde na brzegach. Co zrobilam zle? Za malo wody? Ciasto ciezko sie rozwalkowywalo. Najlatwiej bylo walkowac jak od spodu nie podsypywalam maka, ale wtedy z kolei nie udawalo sie podniesc kawalkow ciasta (lepilo sie). Dlatego nie podejrzewalam, ze ma za malo wody.
Mam jeszcze farsz na pierogi wiec chcialabym dzisiaj zrobic troche lepsze ciasto. Mam make 405.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 07:31   #3136
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lavieenrose789 Pokaż wiadomość

Mam zmywarkę od wielu lat, ale totalnie jej nie ogarniam. Używałam tabletek typu 3w1, 5w1. Soli może użyłam raz z 4 lata temu, a tak to te tabletki.

Ostatnio zmywarka gorzej myła i doedukowałam się nieco. Filtr był czysty, to płaskie sitko też, więc kupiłam sól, nasypałam do zbiornika z 1 szklankę i włączyłam mycie (w zbiorniku była woda jak wsypywałam). Bez szału, nie widziałam poprawy. To było z 4 dni temu. Dziś ładuję zmywarkę i czuję, że śmierdzi zgnilizną. Otworzylam ten pojemnik na sól i to stamtąd ten fetor. Pogrzebałam nożem, sól tam była. Nie widziałam co zrobić, więc wystawiłam zmywanie. No i naczynia od godziny myją się w tym ścieku. Myślałam, że jakoś się to przeczyści, ale po prostu śmierdzi w mieszkaniu. Wlałam trochę octu, wsypałam torebkę sody, bo zwyczajnie nie mam pomysłu. Program się skończy niedługo, ale nie wiem co dalej robić.

Jak wstawiałam mycie, to woda na dnie nie stała. Teraz w trakcie otwieram i jest trochę wody, ale nie wiem ile jest normalne w trakcie programu.

Pomóżcie proszę, nie wiem czy wzywać fachowca czy to jakiś problem w stylu blondynki i sama mogłabym to naprawić.
Wyglada na uszkodzoną i chyba po prostu wzruszyłas syf, ktory sie w niej zrobil. Nie uzywalas soli do regeneracji złoża
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 07:38   #3137
lightangel
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89041875]Ja robie mase krowkowa sama (poprzez gotowanie slodkiego mleka skondensowanego i im dluzej sie gotuje, tym jest twardsza, takze nie ma problemu z wylaniem na ciasto.

Help, zrobilam pierogi i sa pyszne, ale za twarde na brzegach. Co zrobilam zle? Za malo wody? Ciasto ciezko sie rozwalkowywalo. Najlatwiej bylo walkowac jak od spodu nie podsypywalam maka, ale wtedy z kolei nie udawalo sie podniesc kawalkow ciasta (lepilo sie). Dlatego nie podejrzewalam, ze ma za malo wody.
Mam jeszcze farsz na pierogi wiec chcialabym dzisiaj zrobic troche lepsze ciasto. Mam make 405.[/QUOTE]To podsypywanie mogło być problemem, przy wałkowaniu do ciasta mogłaś dodać za dużo mąki. Może też za długo wyrabiałaś ciasto? Jedno co mi jeszcze przychodzi do głowy to że nie przykryłaś ciasta w misce, w sensie tego którego w danym momencie nie wałkujesz. Ciasto na pierogi potrafi bardzo szybko wysychać, dlatego najlepiej je przykryć ściereczką i urywać tylko po kawałeczku. Co do wałkowania to polecam stolnicę silikonową np. z Ikei. Nic się do niej nie klei i nie trzeba podsypywać mąką.

Stary 2021-12-18, 07:53   #3138
Natuś-77
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89041800]No ale jakie jest logiczne uzasadnienie wykonywania badania x czasu po podaniu kontrastu, chciałabym to naprawdę zrozumieć. Nie podano kontrastu ponownie...
Tym bardziej, że i tak będę musiała robić tam jakaś walkę, bo wg pielęgniarki wynik do odbioru dopiero u lekarza (za 2 miesiące). A ja muszę go odebrać osobiście... Po co takie głupoty pacjentowi mówić, czasem już nie mam na to wszystko siły...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Wiesz, nie jestem lekarzem i nie wiem, jak długi kontrast utrzymuje się w organizmie, ale wychodzę z prostego założenia, że naprawdę lepiej robić badania niż zostawiać pacjentkę losowi.
Wynik trochę długo, moja mama przeważnie 3 tyg czeka. Tu bym cisnęła i dopytywała dlaczego tak długo.

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:

Najprawdopodobniej masz rury odpływowe zatkane. Więc trzeba by się jakoś dostać, żeby je wyczyścić..to są rury które dochodzą do syfonu, kolanka pod zlewem i od kolanka do ściany. Przy ścianie powinna być rura, szara najgrubsza, fi 50 kanalizacyjna i stamtąd przez sitko w zlewie może być ten odór a niekoniecznie że zmywarki.

Stary 2021-12-18, 08:12   #3139
lavieenrose789
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Wyglada na uszkodzoną i chyba po prostu wzruszyłas syf, ktory sie w niej zrobil. Nie uzywalas soli do regeneracji złoża
Cytat:
Wiesz, nie jestem lekarzem i nie wiem, jak długi kontrast utrzymuje się w organizmie, ale wychodzę z prostego założenia, że naprawdę lepiej robić badania niż zostawiać pacjentkę losowi.
Wynik trochę długo, moja mama przeważnie 3 tyg czeka. Tu bym cisnęła i dopytywała dlaczego tak długo.

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Najprawdopodobniej masz rury odpływowe zatkane. Więc trzeba by się jakoś dostać, żeby je wyczyścić..to są rury które dochodzą do syfonu, kolanka pod zlewem i od kolanka do ściany. Przy ścianie powinna być rura, szara najgrubsza, fi 50 kanalizacyjna i stamtąd przez sitko w zlewie może być ten odór a niekoniecznie że zmywarki.

Dzięki dziewczyny...

Odór na pewno jest ze zmywarki. Będę musiała te rury sprawdzić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-12-18, 08:57   #3140
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny...

Odór na pewno jest ze zmywarki. Będę musiała te rury sprawdzić.
Jak sprawdzisz rury to ja bym sprobowala podziałac z tym zbiornikiem na sól. Sprawdz w instrukcji do twojego modelu jak uruchomic cykl regeneracji, jak wsypalas ta szklanke soli to komunikat o braku soli zniknal czy nadal sie swieci? Bo szklanka to malo. Moze masz tam jeszcze jakies opcje dodatkowe, ktore mogą pomoc
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 09:02   #3141
Keket
Zakorzenienie

Znalazłam w szafce opakowani kalpi tone i amli rok po terminie. Można to to jeszcze nałożyć na włosy? Niby suche zioła, ale ...

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 09:27   #3142
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz, nie jestem lekarzem i nie wiem, jak długi kontrast utrzymuje się w organizmie, ale wychodzę z prostego założenia, że naprawdę lepiej robić badania niż zostawiać pacjentkę losowi.

Ja wiem, że lepiej zrobić, jeśli trzeba, ale wciąż zastanawiam się, dlaczego. Na wynik nie trzeba oczywiście tyle czekać, tylko ta informacja jest specjalnie, żeby pacjent nie daj buk nie zawracal im gitary (zgodnie z prawem, mamy prawo jako pacjenci uzyskać każdy wynik swojego badania).
Mi ostatnio wpisali w wyniku "artefakty oddechowe utrudniające badanie", miałam tk klp z kontrastem i ani słowa o tym, że pielęgniarka źle założyła wenflon i pół kontrastu poszło mi rękę, zamiast w żyłę - no pozdro dla kogoś, kto byłby spokojny xD
Po prostu nie znoszę takich sytuacji, że nie wiem, o co kaman i nie przekazują informacji. Nawet informacja 'cos nas zaniepokoiło i robimy to jeszcze raz' jest lepsza, niż brak informacji.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 09:39   #3143
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jasne:

Niestety niedostępna póki co, ale podtrzymuje opinie, od wczoraj włosy mi się nie napuszyły mimo wilgotnej aury jest super��

Jeszcze przydałoby się ta Philips SenseIQ przetestować ale nie znam nikogo kto ja ma

Dzięki Chyba jednak odpuszczę bo cena zaporowa, nie wydam tyle kasy na suszarkę, zostanę przy prostownicy którą i tak sporadycznie używam.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Stary 2021-12-18, 09:42   #3144
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Nie będzie się rozjeżdżać, bo jest kremowa, ale dość sztywna. ☺
Dobrze jest ją trochę podgrzać przez nakładaniem, bardziej współpracuje, czasami bez podgrzewania nawet z puszki nie chce wyjść.
Ja wrzucam puszkę do garnka z gorącą wodą i zostawiam na jakąś chwilę, później potrząsam i dopiero otwieram ☺
Robię dokładnie to samo Przy robieniu 3-bita jak nie podgrzeję to trochę mi się ciężko rozsmarowuje na herbatnikach, wolę jak jest podgrzana odrobinę, lepiej się rozprowadza.

-fasolinno-

siestowo

Stary 2021-12-18, 09:48   #3145
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89041875]Ja robie mase krowkowa sama (poprzez gotowanie slodkiego mleka skondensowanego i im dluzej sie gotuje, tym jest twardsza, takze nie ma problemu z wylaniem na ciasto.

Mam jeszcze farsz na pierogi wiec chcialabym dzisiaj zrobic troche lepsze ciasto. Mam make 405.[/QUOTE]Ciasto na pierogi zawsze robię w taki sam sposób i nie ma problemu ani z tym, że podsypuję, ani z tym, że jest twarde - pół kg mąki, 250g gorącej wody (daję świeżo zagotowaną, więc trzeba najpierw rozmieszać łyżką, bo parzy) i 50g oleju. Wychodzi zawsze, jest elastyczne, dobrze się wałkuje i nie rozpada się przy klejeniu.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 09:49   #3146
squirrelqa
Zakorzenienie

Nie przeszkadza Wam ta dzika słodycz nierozmieszanego z niczym kajmaku (mleka skondensowanego)? Dla mnie to zdecydowanie zbyt słodki ulepek, żeby to pakować na ciasto w takiej formie.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 10:05   #3147
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
Tak, jasne:

Niestety niedostępna póki co, ale podtrzymuje opinie, od wczoraj włosy mi się nie napuszyły mimo wilgotnej aury jest super🤩

philips działa podobnie do dysona tylko jest inaczej zbudowana. ale też mierzy temperaturę włosów na bieżąco, też nie muszę używać prostownicy na co dzień, bo fajnie wygładza włosy
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-18, 10:06   #3148
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Nie przeszkadza Wam ta dzika słodycz nierozmieszanego z niczym kajmaku (mleka skondensowanego)? Dla mnie to zdecydowanie zbyt słodki ulepek, żeby to pakować na ciasto w takiej formie.

Ja nigdy nie dodaję samego kajmaku, jak już to jest tylko cienką warstwą "dosmaczjącą" tak jak np. w batonikach a rolę głównego kremu spełnia zazwyczaj niezbyt słodka bita śmietana.

Stary 2021-12-18, 10:38   #3149
lavieenrose789
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Jak sprawdzisz rury to ja bym sprobowala podziałac z tym zbiornikiem na sól. Sprawdz w instrukcji do twojego modelu jak uruchomic cykl regeneracji, jak wsypalas ta szklanke soli to komunikat o braku soli zniknal czy nadal sie swieci? Bo szklanka to malo. Moze masz tam jeszcze jakies opcje dodatkowe, ktore mogą pomoc
W ogóle mi się ta kontrolka nigdy nie świeciła i nie świeci.
Gadałam z fachowcem i kazał przelać ten zbiornik czystą wodą. Na pewno stamtąd śmierdzi. Już litry wlałam i leję dalej.
Stary 2021-12-18, 11:07   #3150
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;89041971]Ciasto na pierogi zawsze robię w taki sam sposób i nie ma problemu ani z tym, że podsypuję, ani z tym, że jest twarde - pół kg mąki, 250g gorącej wody (daję świeżo zagotowaną, więc trzeba najpierw rozmieszać łyżką, bo parzy) i 50g oleju. Wychodzi zawsze, jest elastyczne, dobrze się wałkuje i nie rozpada się przy klejeniu.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Dziekuje! Moje ciasto bylo bez oleju. Dodam wiec dzisiaj troche.

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Zazwyczaj jest to tylko jedna z wielu warstw, a pomiedzy sa mniej slodkie warstwy np. z samodzielnie robionego budyniu czy smietany.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości