|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Dziewczyny, mam problem z falem.
![]() ![]() ![]() ![]()
Każdy z Nas jest "białym krukiem"! Współżyjesz = jesteś gotowy na potomstwo! A.A.B.-P. AV by jaga_2001 Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2009-09-13 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#3122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3123 |
Raczkowanie
|
hmmm u mnie tez lata kika muszek, ale jak wyrzuciłam wszystko z doniczki to korzonki są ładne nie ma żadnych robali, larw itp. a może to te małe owocówki?
![]() |
#3124 |
Zakorzenienie
|
W Biedronce od 24.09 będą storki
![]()
![]() |
#3125 |
Raczkowanie
|
super!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój jeden sabotek to napewno będzie bordowy tyle tylko że nie wiem jaki bedzie miał pyszczek bo gdy go kupiłam miał urwany pyszczek dlatego był po przecenie, natomiast drugi to niespodzianka w pełnym tego słowa znaczeniu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Scrapkowa ziemiórki można bez problemu odróżnić do owocówek- owocówki to takie grubaski brązowe natomiast ziemiórki są czarne i chudziutkie i sprawiają wrażenie jakby im się latać nie chciało- można je zabijać palcami : ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- no i widzę że w sam raz na moje urodziny rzuca storczyki- sama sobie prezenty sprawię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3127 |
Zakorzenienie
|
Scrapkowa niestety sie nie dowiedzialam, gdzie to jest, jakos wypadlo mi z glowy
![]() Ale byłam ostatnio na giełdzie kwiatów ![]() ![]() ![]() Dziewuszki pomozcie mi ![]() otóż moja przyszła teściowa za często podlewa swoje storki, i przedwczoraj, korzystając z okazji że wyjechała na działkę pooglądałam sobie jej okazy i się przeraziłam :wow: to co zobaczyłam to az szkoda gadac ![]() ![]() ![]() pierwszy storek maxymalnie wysuszony nastomiast drugi przegniły ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3128 |
Przyczajenie
|
blaaagam po0mozcie !! otoz dostalam storczyka od chlopaka .. bo caly czas mu trulam jakie to te kwiatki sa piekne .. moje slicznosci zostaly zakupione w carefourze i sa u mnei w domku jakies 3 tygodnie (moze mniej) balam sie go podelwac poniewaz ma zielone korzenie a wyczytalam ze powinny byc srebrzyste .. w koncu ze strachu podlalam mojego kwiatuszka przegotowana woda... poczekalam jak woda przeleci i uki co ma w miare wilgotna kore w ktorej siedzi wiec nie chce go znowu podlewac .. martwia mnie jego korzenie i kwiatki ktore usychaja .. jestem ielona w tym temacie i nie wiem jak pielegnowac ta cudna roslinke .. czytam co moge i juz mi sie kreci w glowie od tego wszystkiego .. kwiatuszek stoi na moim biurku niedaleko okna ( umiejscowilam go w tym miejscu z obawy przed poparzeniem kwiatka przez promienie sloneczne) ... blagam pomozcie mi jak mam go nie usmiercic ??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3129 |
Zakorzenienie
|
korzonki są w dobrej kondycji choć zdjęcia niewyraźne i nie wszystko widać.
natomiast jesli ten storczyk nie wypuści keika to w końcu zginie sam bo wypuścił pęd kwiatowy z liścia sercowego przez co nie będzie mógł tworzyć nowych listków. a kwiatki opadaja albo ze starości albo przez to że storczyk miał zmianę miejsca pobytu i musi się u ciebie zaklimatyzować |
![]() ![]() |
![]() |
#3130 |
Raczkowanie
|
bwgirl
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3131 |
Przyczajenie
|
a co to jest keik ?? ? i jak mam pielegnowac kwiatka zeby wypuscil to "cos" ?? moglabym zamiescic lepze zdjecia z tym co potzreba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3132 |
Zakorzenienie
|
ewelinka, no to mnie pocieszylas...
![]() ostrowczanka, to juz wiem co kupie mezowi na jego urodziny, hehehe ![]() bwgirl, keiki to "dziecko" storczyka wytastajace w pedu, na ktorym normalnie sa liscie. To wyglada tak jakby na lodydze byly nowe korzenie i liscie. Dosc smiesznie to wyglada. Jak zrobic. Raczej sie nie da. Storczyk sam musi do tego "dorosnac". ![]()
Każdy z Nas jest "białym krukiem"! Współżyjesz = jesteś gotowy na potomstwo! A.A.B.-P. AV by jaga_2001 Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2009-09-14 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#3133 |
Zakorzenienie
|
hej!
dawno mnie tu nie było a tu nadal same piękności ![]() ![]() ![]() ja już 3 miesiąc walczę z wełnowcami i co już mi się wydaje że jest ok to gdzieś znów to paskudztwo wynajdę ![]() może jakieś inne rady? szkoda mi tych moich kwiatków , tyle je zbierałam i teraz głupi szkodnik niszczy kolekcje ![]()
![]() |
#3134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tak jak juz pisałam wcześniej używałam spirytusu salicylowego do przemywania ale u mnie w pracy Pani która opiekuje sie kwiatami powiedziała że jest jeszcze lepszy sposób który od lat stosuje, a mianowicie rozcieńcza w proporcjach pół na pół denaturat z wodą. Sama jeszcze nie próbowałam tego sposobu ale chyba spróbuje.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3136 |
Zakorzenienie
|
u mnie Provado wytępiło mszyce a jeśli chodzi o wytepienie wełnowcow to mi się udało z ProAgro
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3137 |
Zakorzenienie
|
hej!
dzięki za rady, ja stosowałam i provado i spirytus i nadal wraca ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3138 |
Raczkowanie
|
Ja po bliższych obserwacjach doszłam do wniosku, że te muszki to jednak nie są owocówki. Idę kupić Namolt i biorę się za tępienie póki jeszcze nie ma całego roju
![]() |
#3139 |
Zakorzenienie
|
Bwgirl, to ze korzonki sa zielone sie zdarza, tez mam takiego ktory mimo ze ma piekielknie sucho wlasnie ma zielone korzenie
![]() A jaka sliczna psiunie tu widzialam ![]() Musze sie wam przyznac ze u mnie tez lataja muszki od kilku miesiecy i czym bym nie pryskala to nadal zyja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na kambrii za to pojawily mi sie slimaki, na razie zabijam je mechanicznie ale czy lepiej by nie bylo czyms tego spryskac? Przylazly z nowym podlozem... Co do tesciowych - moja jest ekspertem w usmiercaniu kwiatow domowych - wiem juz to z doswiadczenia jak zostawiam jej do opieki kwiatki domowe... W kazdym razie na dzien kobiet kupilam jej falka i powiedzialam spokojnie obstrukcjeinslugi ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-09-15 o 11:09 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3140 |
Raczkowanie
|
Drogie Panie.
Przybyły moje śliczności allegrowe - 2 sabotki. Stan bdb. ![]()
![]() |
#3141 |
Zakorzenienie
|
Norko- ja na ślimaki mam sposób z ziemniakiem- na noc kładę w doniczce plaster ziemniaka a rano wszystkie ślimaczki grzecznie siedzą koło ziemniaka i wtedy je zbieram
![]() Scrapkowa- prosimy o zdjęcia Paphiopedilum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3142 |
Raczkowanie
|
Oba są po przekwitnięciu. Ten z marmurkowymi listkami powinien być zielony, bo taka notatka była na doniczce. Ten drugi hmm.. zobaczymy jak zakwitnie. Tylko czy to na pewno sabotek?
![]()
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-15 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#3143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3144 |
Zakorzenienie
|
znalazlam u siebie paleczki provago bayera. Powsadzalam do kazdego storczyka, bo to co zobaczylam po odsunieciu kory u falta to wola o pomste do nieba...
![]()
#3145 | |
Zakorzenienie
|
Scrapkowa- chcę Ci powiedzieć że ja mam dokładnie takiego samego sabotka o marmurkowych listkach i też pisało że ma być zielony- okaże się jak zakwitnie a mój drugi sabotek ma ciemno zielone listki takie jak Twój drugi okaz
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
u mnie pomogło dopiero 4 krotne zastosowanie Namoltu tak więc trzeba liczyć się z tym że to długa i monotonna droga do sukcesu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3146 |
Zakorzenienie
|
Diana, akurat na to jestem przygotowana. Z nobilka ponad pol roku pozbywalam sie tarcznikow. Ale w koncu sie mend pozbylam na dobre.
![]() ![]() ![]() Za to dendrobium phal. juz dobre poltora roku mi nie kwitnie i nic sie nie zapowiada na to, ze to sie zmieni... Ale... puscil nowy ped z liscmi, ktory rosnie w zastraszajaco szybkim tempie. Czyli, ze jest wszystko ok. ![]()
#3147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3148 |
Przyczajenie
|
wstawilam lepsze zdjecia .. (tak mi sie przynajmniej wydaje) przepraszam ze zawracam Wam glowy ale mam jeszcze pare pytan ..
- czy rozne odmiany storczykow powinno sie inaczej pielegnowac? - jaki to jest dokladnie gatunek ?? jakbym moze to wiedziala to bym predzej znalazla odowiedniejszy sposob jego pielegnacji .. jeszcze chcialam zapytac o nawozy - jakie sa najlepsze i jak sie je powinno stosowac .. ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3149 |
Zakorzenienie
|
bwgirl, to jest hphalaenopsis. Mam identycznego.
![]() -tak, rozne odmiany maja nieco odmienne wymagania. Szczegolnie dotyczy to stanowiska, w ktorym stoi. - nawozy specjalne do storczykow (dostepne w kazdym hipermarkecie). Przynajmniej ja takie stosuje. ![]()
#3150 |
Zakorzenienie
|
jaga z dendrobium mam takie samo doświadczenie jak Ty , pędy z liściami nowe puszcza a kwiatów niet
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.