Oleje i olejki do włosów - cz. V - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-27, 18:22   #3121
ana_masri
Raczkowanie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - cz. V

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Dziewczyny, SLS to Sodium Lauryl Sulfate, tak? Jest przecież w prawie każdym szamponie, czy muszę do zmywania olei kupować coś nowego? Póki co zmywają mi się dobrze, ale boję się, czy nie nadbudowują się na włosach?

Kupiłam dziś oliwkę BD niebieską. Wahałam się między nią a olejem sezamowym, ale ten jest drugi w kolejce. Wizaz to zuo

Używałyście żelu aloesowego na włosy? Można go kupić w aptece podobno.
Możesz zmywać oleje szamponem z SLS, jednak krąży opinia, że taki mocno oczyszczający szampon ściągnie z włosów całe dobro, które olej zrobił. Nabudować się na włosach mogą silikony lub parafina. Dziewczyny polecają używanie szamponu bez SLS na codzień i używanie szamponu bardziej oczyszczającego (z SLS) raz na jakiś czas (raz na 2-3 tyg., zależnie od rodzaju włosów, używanych produktów itd).
O żelu aloesowym jest na prawie każdej stronie, dużo dziewczyn używa i są zadowolone

Jedna miłość!
ana_masri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:27   #3122
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana_masri Pokaż wiadomość
Możesz zmywać oleje szamponem z SLS, jednak krąży opinia, że taki mocno oczyszczający szampon ściągnie z włosów całe dobro, które olej zrobił. Nabudować się na włosach mogą silikony lub parafina. Dziewczyny polecają używanie szamponu bez SLS na codzień i używanie szamponu bardziej oczyszczającego (z SLS) raz na jakiś czas (raz na 2-3 tyg., zależnie od rodzaju włosów, używanych produktów itd).
O żelu aloesowym jest na prawie każdej stronie, dużo dziewczyn używa i są zadowolone
Krąży też opinia, że co się miało wchłonąć to się wchłonęło
A olej też może się nabudowywać (nie tak jak parafina czy silikony oczywiście), u mnie się tak działo dosyć często jak używałam szamponów bez SLS.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:41   #3123
blackberry8
Zakorzenienie

Od kilku dni zastanawiam się, czy można 'wydobyć skręt' z prostych włosów? Mam takie bardzo proste, nie odstają, schną w około 1 - 1,5h i szybko nasiąkają przy zmoczeniu.
Myślałam nad wałkami zakładanymi na noc, ale myję rano włosy
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 19:01   #3124
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackberry8 Pokaż wiadomość
Od kilku dni zastanawiam się, czy można 'wydobyć skręt' z prostych włosów? Mam takie bardzo proste, nie odstają, schną w około 1 - 1,5h i szybko nasiąkają przy zmoczeniu.
Myślałam nad wałkami zakładanymi na noc, ale myję rano włosy
Chyba nie da się wydobyć skrętu z czegoś, co go nie ma Ale gdzieś na wątku SG opisywałam metodę no-heat z opaską, której używam na moich prostych drutach (najlepiej sprawdza się na pół h, więc może starczyłoby Ci czasu) i efekt:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0773.jpg (39,7 KB, 84 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0789.jpg (21,8 KB, 81 załadowań)

książki
Stary 2012-03-27, 19:07   #3125
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Czarna mam podobne odczucia jeśli chodzi o wydajność
Stary 2012-03-27, 19:12   #3126
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Wyczytałam gdzieś, że można też stosować na włosy masło shea np. z mydlarnia franciszka i podobno działa tak samo jak oleje, próbował ktoś?
Masło shea ma działanie dość podobne do kokosa, też jest olejem nasyconym wnika wgłąb włosa i mocno go odżywia, jednak nie wszystkie włosy się nim cieszą, mi aplikacja nie sprawia najmniejszego problemu o ile rozpuszczę je sobie do konsystencji olejku w kąpieli wodnej (trwa to jednak znacznie dłużej niż przy kokosie), ale niestety ze względu na wysoką porowatość moich włosów, puszy je tak samo jak kokos

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez AdaiBambi Pokaż wiadomość
Dziewczyny a Wy kładziecie olej rycynowy na skalp?

Jak ja tak zrobiłam to była tragedia. Włosy myłam 4x a i tak miałam tłuste Na szczęście był to dzień w którym siedziałam w domu.

Może dlatego, że ogólnie mam włosy przetłuszczając się (myję codziennie).

Dzisiaj spróbuję na same włosy (z dal od skalpu) i lecę zaraz do rossmana po tą olej .
Ja rycyne właściwie stosuje wyłącznie na skalp, hmm nigdy nie miałam problemu ze zmyciem go, nawet odżywką, jednak teraz preferuje do mycia mieszanie delikatnego płynu (bez sls) z odżywką

PandaBear jak tam amla?

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Czarna Orchidea Pokaż wiadomość
Czarna mam podobne odczucia jeśli chodzi o wydajność
Ja niestety również co się z nią do cholery dzieje?

"Nieszczęście dzielone na dwa to o połowę nieszczęścia mniej , szczęście dzielone na dwa to dwa razy więcej szczęścia."

Edytowane przez beatgirl
Czas edycji: 2012-03-27 o 19:12
beatgirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 19:19   #3127
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ana_masri Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Krąży też opinia, że co się miało wchłonąć to się wchłonęło
A olej też może się nabudowywać (nie tak jak parafina czy silikony oczywiście), u mnie się tak działo dosyć często jak używałam szamponów bez SLS.

I bądź tu mądry... Trudno, mam butlę szamponu Stapiza to ją zużyję do końca, a potem pomyślę.

Ja z tym aloesem to nie zrozumiałam, bo jakoś uwidziało mi się, że wy używacie, ale takiego z mazideł i innych sklepów z półproduktami, gdzie ja nie robię zakupów. Ale widać ten z apteki jest taki sam, więc śmigam jutro kupić.

Mam obserwację: u mnie oleje milion razy lepiej działają jak są nakładane na włosy wilgotne. Mam wrażenie, że wtedy lepiej się wchłaniają.
Stary 2012-03-27, 19:19   #3128
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Chyba nie da się wydobyć skrętu z czegoś, co go nie ma Ale gdzieś na wątku SG opisywałam metodę no-heat z opaską, której używam na moich prostych drutach (najlepiej sprawdza się na pół h, więc może starczyłoby Ci czasu) i efekt:
Mogłabyś przypomnieć tę metodę? Bo szukałam i nie znalazłam, a śliczne masz te loczki
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 19:26   #3129
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
Mogłabyś przypomnieć tę metodę? Bo szukałam i nie znalazłam, a śliczne masz te loczki
Ja również bym bardzo prosiła Bo efekt super!!

"Nieszczęście dzielone na dwa to o połowę nieszczęścia mniej , szczęście dzielone na dwa to dwa razy więcej szczęścia."
beatgirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 19:30   #3130
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Znalazłam: http://thepapermama.com/2011/07/hair...curl-html.html
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 19:30   #3131
NoBoTak
Rozeznanie

Cytat:
Chwalę sobie Ze wszystkich produktów nakładanych na włosy ten jest moim ulubieńcem
w takim razie rozpoczynam przygodę z masłem shea o dziwo taka konsystencja mi pasuje dużo lepiej niż płynna Dzięki dziewczyny
NoBoTak jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-27, 20:16   #3132
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Chwalę sobie Ze wszystkich produktów nakładanych na włosy ten jest moim ulubieńcem
A miałaś może kiedyś masło karite? Zastanawiam się nad nim przy kolejnym zamówieniu na mazidłach, bo niestety tam nie mają shea

Cytat:
Napisane przez PandaBear Pokaż wiadomość
Dziewczyny - mam pytanie, kupiłam szampon z SLS (barwa pokrzywowa, rumiankowego nie było ) i zamierzam nim raz na jakiś czas umyć włosy dla lepszego oczyszczenia, ale z drugiej strony czy nie lepiej od razu po kolejnym naolejowaniu amlą nim zmyć? Czy może za którymś razem, później? (nie korci mnie myśl o nawarstwieniu się parafiny na włosach). Z drugiej strony dziwnie chodzi za mną myśl, że zmyję to, co naolejowałam i nie będzie to miało sensu

Ja Amlę zmywałam normalnie delikatnym szamponem, a po Barwę sięgam raz na jakiś czas

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Dziewczyny, SLS to Sodium Lauryl Sulfate, tak? Jest przecież w prawie każdym szamponie, czy muszę do zmywania olei kupować coś nowego? Póki co zmywają mi się dobrze, ale boję się, czy nie nadbudowują się na włosach?

Kupiłam dziś oliwkę BD niebieską. Wahałam się między nią a olejem sezamowym, ale ten jest drugi w kolejce. Wizaz to zuo

Używałyście żelu aloesowego na włosy? Można go kupić w aptece podobno.
Teraz częściej spotykany jest SLeS

Ja staram się zmywać delikatnym szamponem, ale zdarzało mi się również tymi z SLeS i zbytniej różnicy nie widzę

Trzeba testować na sobie, bo co kobieta, to inne zdanie
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 20:17   #3133
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
A miałaś może kiedyś masło karite? Zastanawiam się nad nim przy kolejnym zamówieniu na mazidłach, bo niestety tam nie mają shea
Masło shea i masło karite to to samo

Nuova, tak, to to

książki
Stary 2012-03-27, 20:39   #3134
moooniek
Zakorzenienie

kto mnie pokusi olejem khadi?
Stary 2012-03-27, 20:57   #3135
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Co tak marudzicie,ze Sesy az tak ubywa?Mi tam nie ubywa, znaczy ubywa normalnie
Może takie wrażenie sprawia, bo gupi kształt buteleczki i nie jest napełniana do końca...jak oderwałąm to sreberko spod korka w nowiutkiej, to one kiepsko napełniane, butla za duża do takiej ilości
A używam ostatnio często
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 21:14   #3136
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beatgirl Pokaż wiadomość
PandaBear jak tam amla? [COLOR="Silver"]
A powiem Ci, że bardzo fajnie, przestraszyłam się tylko trochę tej parafiny, pierwszy raz zmyłam ją HiPPem, ale dzisiaj potrzymałam i po zakupie Barwy doszłam do wniosku, że tak w ogóle to dawno nie myłam włosów SLSem i dobrze im to zrobi. Schną ale jak narazie to co zauważam i już w miarę wyschło to jestem zadowolona, a jeśli już jestem to Sesa mnie pewnie rozpieści do gorącości.
+ dziś moja koleżanka macnęła moich kłaków i powiedziała do swojej siostry "Patrz, Nela używa indyjskich olejków, zobacz jakie miękkie i błyszczące!" to nic, że to był pierwszy raz z Amlą, lol.
Cytat:

Ja Amlę zmywałam normalnie delikatnym szamponem, a po Barwę sięgam raz na jakiś czas

O, to nie mam się co stresoooować

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
Ja i beatgirl szybka decyzja, zakup na spółkę i w ciągu 12 godzin już był nasz i chociaż jeszcze nie znam jego działania na sobie to już się nim cieszę jak dziecko

Edytowane przez 201606242139
Czas edycji: 2012-03-27 o 21:16
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 22:02   #3137
VanilQ
Rozeznanie

A ja nałożyłam właśnie maść brodawkową. Fuj, jak ona śmierdzi... No, ale mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający. Poza tym jest strasznie tępa w aplikacji, ciekawe żeby ją lekko podgrzać, albo dodać odrobinę olejku do tego i wtedy nakładać... Zadanie na jutro.
Stary 2012-03-27, 22:08   #3138
marwel33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
marwel33, tak patrzę po Twoim opisie - jak Ci się sprawdza olej sojowy i jaśminowy?
Olej sojowy super, ale nie nakładałam go jeszcze solo. Głównie idzie do odżywki, czyli Żółtko+Rycyna+Cytryna+wła śnie olej Sojowy. Ja to w ogóle kocham sojowy i więcej mi go idze do peelingów solnych
czy kawowych, skóra po nim jest fantastyczna. I stosuję też przed opalaniem

Jaśmin też jeszcze nie poszedł solo bo zmieszany z soją właśnie. Zaczynam testowanie olejków samodzielnych i akurat zaczęłam od Amli. Dam znać jak przyjdzie na niego kolej, bo kocham olejki

Cytat:
Napisane przez justusia16 Pokaż wiadomość
marwel a nie ma u was tych odżywek z Isany w Rosmanie, ta z babasu jest delikatna i raz na jakiś czas na włoski omijając skalp..
U nas nie ma Rossmanna niestety

Cytat:
Napisane przez swieczka23 Pokaż wiadomość
marvel33 ja mojej córce (5 i pól roku) czasem nakładam olej na włosy i skórę głowy (przy okazji robię jej masaż głowy, co jest dla niej bardzo odprężające, bo ma adhd)
Też ma włosy proste, do połowy łopatek, kolor to taki mysi blond, bardzo jej się plączą i kołtunią i ja sobie nie wyobrażam nie dać jej odżywki po myciu, bo chyba za nic bym jej nie rozczesała .
Po za tym trochę takie suchawe ma więc stąd odważyłam się na olej, nakładamy go jakiś raz na tydzień/dwa.
Ja tak sobie pomyślałam, że w sumie to sama natura jest i zaszkodzić na pewno nie powinno.
Swieczka a zdradzisz jaki olej jej nakładasz i na jak długo? Myślałam o lnianym albo jaśminowym (KTC). Lniany bardzo dobrze sprawdza się na moich, no ale ja mam zniszczone farbowaniem, pasemkami i prostownicą a ona naturalne ... a jaśmin gdzies w opisach czytałam że do jasnych, chyba Dabur tak ma opisany, więc pomyślałam, że może byłby dobry. Ja go solo nie nakładałam sobie i nie nałożę pewnie za dwa tygodnie zacznę jego właśnie testować a teraz już 5 raz z rzędu amlę mam na głowie, nie chcę przestać, zeby znów zaczynać.

Nałożyłam jej wczoraj po myciu na końce oliwkę Bubchen Calendula i "weszła" ona wyżej na włoski, nie ładnie to wyglądało, ale w dobierańcu nie było tak widać. Pobiegała trochę w rozpuszczonych po dworze i włoski jak pióra
Kokos mam tu tylko rafinowany (nie pachnący z KTC też), na moich średnio na jeża , no ale po 1 czy 2 olejkowaniach po godzinie nie można się wypowiadać

Ach tyłki Wam tylko zawracam.

dobra spadam na zakręcone dzieci.

Dziękuję raz jeszcze.

marwel33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 22:12   #3139
em!L!a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez VanilQ Pokaż wiadomość
A ja nałożyłam właśnie maść brodawkową. Fuj, jak ona śmierdzi... No, ale mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający. Poza tym jest strasznie tępa w aplikacji, ciekawe żeby ją lekko podgrzać, albo dodać odrobinę olejku do tego i wtedy nakładać... Zadanie na jutro.
ee no aż taka śmierdząca to nie jest, pachnie jak maść, trochę mdląca ale minimalnie, ja smaruje na włosy spryskane aloesem i wtedy lepiej sie smaruje

co ciekawe dzisiaj powąchałam aloes zmieszany z gliceryną i jakby budyniem mi pachniało a sam aloes taki trawiasty bardziej

juz kilka godzin siedzę z olejem, chyba ten alterra migdał i papaja zapachem mi najbardziej podchodzi, najdelikatniejszy, lepszy niż cytrusowy celulitowy

korci mnie alterra granat i awokado ktoś ma może porównanie z innymi alterry?

2 cel -> 60kg (BMI: 21.50)
Od stycznia na diecie MM: 64,2 (-15,8kg)
18.05.2013

Edytowane przez em!L!a
Czas edycji: 2012-03-27 o 22:14
em!L!a jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-27, 22:22   #3140
marwel33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
woooohooow super !!!!!

marwel33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 22:32   #3141
blackberry8
Zakorzenienie

Jak już jesteśmy w temacie loków i fal to muszę się pochwalić, że siedzę z trzema koczkami i podpiętą grzywką
Z nudów spięłam włosy na czubku w weekend, właśnie w trzy koczki, leciutko namoczyłam i zostawiłam na 2 godziny. Po rozpuszczeniu miałam śliczne fale. Zobaczymy co będzie po całej nocy. Grzywkę podpięłam bo z kręconą wyglądam przedziwnie.
Godzinę temu zmyłam maskę z maści BD, gliceryny, glorii, a+e, keratyny, rycnynowego, oliwy, miodu i aloesu. Na szczęście moje włosy zdążyły już wyschnąć i teraz macam tą nieszczęsną grzywkę, takie są mięciutkie
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 22:37   #3142
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Masło shea i masło karite to to samo

Nuova, tak, to to
Ale ja czasami głupia jestem

Przecież nawet jak się mówi o Garnier AiK, to raz piszę karite, a raz shea
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-03-27, 22:43   #3143
vyenna
Zadomowienie

Cytat:

No bez przesady, ledwo co jej zapach czuć.

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

Cytat:
Napisane przez marwel33 Pokaż wiadomość
woooohooow super !!!!!
Ja testowałam patent na skarpetkę i był świetny :}

Zmyłam amlę w proszku (tak, znalazłam! chociaż potwooornie drogą :/ ), zobaczymy co będzie jak wyschną

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 22:49   #3144
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja czasami głupia jestem

Przecież nawet jak się mówi o Garnier AiK, to raz piszę karite, a raz shea
E tam, z karite się chyba rzadziej można postać, mogłaś nie wiedzieć

U mnie skarpetka powoduje zawijanie się końców, bardziej naturalny efekt, ale nie loki

książki
Stary 2012-03-27, 22:55   #3145
VanilQ
Rozeznanie

Ja czuje tą maść i jak dla mnie niezbyt ładnie pachnie. Ale to tylko moje indywidualne odczucie. Pomimo zapachu mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania.
Stary 2012-03-27, 22:55   #3146
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
E tam, z karite się chyba rzadziej można postać, mogłaś nie wiedzieć

U mnie skarpetka powoduje zawijanie się końców, bardziej naturalny efekt, ale nie loki
Tylko ja to wiedziałam, ale jakoś mi umknęło

Te fale miałaś śliczne, bardzo mi się podobały jak wstawiłaś na SG
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-03-27, 22:58   #3147
Shazney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
Tym na porost ? Na Twoim miejscu długo bym się nad nim nie zastanawiała, bo to właśnie po nim nabawiłam się mnóstwa baby hair . Najlepiej mi się go aplikuje na lekko zwilżone włosy i oczywiście pozostawiam na całą noc. Po zmyciu kłaczki są gładkie, miękkie i błyszczące.

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ----------

Jigoku, to Twoje zawijańce? Przepiękne!

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 23:02   #3148
patusia88
Raczkowanie

Cytat:
czy mi się wydaje czy już nie ma tej maści w rossmanach? chciałąm wypróbować ale nie znalazłam...
patusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 23:14   #3149
vyenna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patusia88 Pokaż wiadomość
czy mi się wydaje czy już nie ma tej maści w rossmanach? chciałąm wypróbować ale nie znalazłam...
Tak, już ja wycofują.

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 23:52   #3150
ana_masri
Raczkowanie

nałożyłam lniany na noc, jestem mega ciekawa efektu!

Jedna miłość!
ana_masri jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości