![]() |
#3121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
Mnie chyba trochę pomogło na przetłuszczanie twarzy, ale dodatkowo mam bardzo wysuszoną skórę głowy...
A powiedzcie mi, czy znacie osobę, która wyleczyła trądzik Tetralysalem? Mam na myśli całkowite wyleczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3122 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o twarz, to Tetralysal mi pomógł w 100%, nie mam żadnego pryszcza, nie używam podkładu, bo nie muszę, czasami wyskoczy coś, ale zasmarowane wysuszającym żelem punkowym znika przez noc. A miałam podskórne, głębokie, bardzo bolące, długo wychodzące na powierzchnię pojedyncze pryszcze, które pojawiały się w tych samych miejscach nawet po zagojeniu oraz dużo "drobnicy" z białymi łebkami, na czole, brodzie, linii żuchwy i na linii włosów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3123 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3125 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3126 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#3127 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tetralysal
U mnie radość trwała rok.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3128 |
Zakorzenienie
|
U mnie po pierwszej kuracji może trzy miesiące ... fakt że trądzik nie był aż tak bardzo nasiolny jak przed, no ale był.
Teraz odstawiłam kilka dni temu. Zobaczymy ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3129 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- Ja tak mam, brałam ten antybiotyk, odstawiłam dwa tyg temu z dnia na dzien i mam wysyp taki ze szok, swedzi, piecze, leje sie ropa, jutro ide do jakiegos lekarza mam nadzieję, ze to tylko uczulenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3131 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
mi dermaltolog przepisał Tetralysal + epiduo. 300 mg. 1 raz dziennie. codziennie. wybrałam juz 1 opakowanie, czyli 16 kapsułek. na kontrolę ide 13 sierpnia. pytałam go czy mogę spokojnie chodzic po słoncu, czy to nie pogorszy sprawy itp itd, a on na to, ze nie ma zadnych przeciwskazań. ze na ulotce z pewnoscia bedzie zeby unikac slonca, ale mam się tym nie sugerowac i nie przejmowac. nic mi podobno nie grozi. no zobaczymy opalalam sie w tym czasie raz, i byl to dosc intensywny plażing. skora twarzy była zaczerwieniona i łuszczyłą sie, jednak po dwóch dniach wszystko wróciło do normy i jestem ładnie opalona. przebarwienia stały się nieco mniej widoczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3132 |
Raczkowanie
|
Ja gdy brałam tetralysal to nie miałam specjalnych problemów z przebywaniem na słońcu, chociaż nie opalałam sie intensywnie bo to było w maju czyli trochę za chłodno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie radze Ci się opalać a w dodatku powinnaś używać kremu z filtrem codziennie przy takiej pogodzie
![]() |
![]() |
#3134 |
Przyczajenie
|
Moje leczenie leży i kwiczy czyli znaczy to tyle, że mamy lato.
Nałykałam się tego tetralysalu oj nałykałam ( hmm...ponad 4 miesiące, może 5?). Efekty może i są ale nie takie, jakich bym sie spodziewała. Wciąż co jakiś czas wyskoczy coś nowego na twarzy. Głównie na brodzie. Na czole i policzkach pozostały głównie blizny i ślady. Od razu mówię- zrobiłam badania. Hormony i wątroba w normie. Prolaktyna była tylko minimalnie podwyższona. Bliżej października ( czytaj: po okresie letnim) udaje się znów do mojej dermatolog by walczyć dalej. I dlatego tak z ciekawości- jak było u was? Tetralysal od razu zadziałał czy przerzuciliście się na coś mocniejszego? Jeśli tak- na co i czy było warto?
![]() |
#3135 |
Raczkowanie
|
Ja jestem w trakcie 2 kuracji (wcześniej leczyłem się u mało kompetentnego dermatologa).
Obecnie jestem po 2 miesiącach brania leku. Przepisane zostały mi jeszcze 3 opakowania, a więc kończę w połowie września. Moim problemem jest trądzik zaskórnikowy i łojotok na twarzy oraz grudki na plecach. Po 2 miesiącach widać rezultaty. Na twarzy nie wyskakuje mi już nic, czasem jakiś mały zaskórnik zamknięty. Łojotok nieco się zmniejszył. Ilość "wągrów" na nosie zmniejszyła się, plecy również są o wiele gładsze. Jednak lekarz już teraz mnie poinformował, że w razie powrotu (a taki jest bardzo możliwy po tetrze) przejdziemy do kuracji izotretynoiną. Jestem pod opieką dobrego fachowca, więc się nie obawiam takiej kuracji ![]() Masz do Was jeszcze pytanie ![]() Czy podczas kuracji Tetrą stosowałyście peelingi domowe (enzymatyczne lub mechaniczne) ? Jak długo brałyście specyfik Duac ? Można go brać przez 3,5 miesiąca? Edytowane przez BehindU Czas edycji: 2014-08-12 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3136 |
Raczkowanie
|
Hej, od 12 maja biorę codziennie 1 tabletkę tetry (300 mg), mam silny trądzik pozostawiający blizny.
Dermatolog zaproponował mi kilkuletnią kurację tym antybiotykiem (3-4 lata) albo izotek. Na izotek nie chcę się decydować jak na razie. Postanowiłam brać ten antybiotyk nadal, jednak zaczęły mi bardzo wypadać włosy, więc myślę o ewentualnym odstawieniu. Teraz bardzo rzadko mi coś wyskakuje. Czy ten antybiotyk powinno odstawiać się stopniowo? (teraz np. zaczęłabym go brać co 2 dni, potem co 3 aż w końcu całkowicie odstawiłabym). Pytam tutaj, ponieważ nie mam teraz możliwości wybrania się ponownie do lekarza, a bardzo mnie martwi to wypadanie. No i oczywiście niektóre z moich narządów też mogłyby ucierpieć z powodu takiej długiej kuracji. Od 2 dni używam także Epiduo, liczę, że trochę zapobiegnie powstawaniu nowych pryszczy... Proszę bardzo o jakiekolwiek rady co do ostawienia tetry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3137 |
Raczkowanie
|
przyłączam się do wątku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3138 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A bierzesz coś osłonowo?
![]() |
![]() |
#3139 |
Raczkowanie
|
Biorę Biotyk, na razie nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych poza nasilonym wypadaniem włosów...
Edytowane przez curlier Czas edycji: 2014-08-13 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3140 |
Przyczajenie
|
Lepiej sprawdzić ; )
![]() |
#3141 |
Przyczajenie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe
ja brałam prze pol roku acnenormin na tradzik i na razie jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3142 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny ,
w terapi przeciwtradzikowej np. tetralysal plus epiduo - jak czesto nawilzacie twarz ?codziennie ?? czy stosuje ktos z was jakies herbatki ? lub witaminki polecone przez waszych dermatologow ? Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#3145 |
Raczkowanie
|
Tetrę przyjmuję od 2,5 miesiąca, więc się wypowiem
![]() W skrócie : jestem chłopakiem, mam 19 lat, problemy z trądzikiem około 3 lat, leczę się 2 lata. Jest to trądzik zaskórnikowy, czasem są tez zmiany zapalne. *Stany zapalne w zasadzie nie pojawiają się od miesiąca, pojawiły się jedynie 2 na szyi, gdy przesadziłem z niezdrowym jedzeniem. *Przetłuszacznie się lekko zmniejszone. Możliwe że pomaga w tym Cetaphil DermaControl kremik nawilzająco-matujący. Cera dalej się błyszczy, ale jakby mniej *Zaskórniki. I tu właśnie szału nie ma... Po miesiącu zauważyłem lekką poprawę (na nosie i okolicach, bo tam mam sporo otwartych, a także brak zamkniętych na czole). Jednak później zaczęły wracać. I na dziś mam kilka na czole, kilka na skroniach (zamknięte) oraz sporo na nosie (otwarte). Dodam, że cały czas stosuję również Duac, stosowałem go również rok temu z Tetrą i wtedy wydaje mi się, że radził sobie z zaskórnikami. Mam teraz pytania do was 1)Czy stosowaliście Duac więcej niż 2 miesiące? Ja mam go stosować jeszcze 1,5 miesiąca. Wydaje mi się, że nie pomaga mi on już. 2)Czy po kuracji tetrą braliście Izotretynoinę? Ja chciałbym ją brać, wiem sporo o niej, o zaletach i skutkach ubocznych, ale mam dobrego dermatologa który mnie prowadzi. Ile czekaliście po kuracji tetrą aby móc zacząć przyjmować Izotek? 3)Jak u Was wygląda kuracja Tetrą. Pomaga Wam na stany zapalne/łojotok/zaskórniki? 4)Zauważyłem, że na moim nosie do silnego światła (np w lustrze w łazience) widać naczynka. Być może spowodowane są moimi złymi nawykami z przeszłości (wyciskanie, parówki). Mieliście tez taki problem? 5) W styczniu wyskoczył mi pod okiem spory stan zapalny. Do dzis mam po nim czerwony ślad. Wygląda jak blizna, ale jest płaska. Macie jakiś sposob na to? ![]() Edytowane przez BehindU Czas edycji: 2014-08-20 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3146 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam,
po długim czasie leczeniu się na własną rękę udałam się do dermatologa, który przepisał mi Tetralysal 1x dziennie, do tego rano i wieczorem normacilin a po południu benzance . Miałam trądzik grudkowy najwięcej na czole i policzkach) oraz zaskórniki. Grudki, których próbowałam pozbyć się przez bardzo długi okres czasu z czoła zniknęły po 1,5 miesięcznej kuracji. Na policzkach i w okolicy brody jeszcze są, choć mniejsze. Ogólnie jestem zadowolona, moje samopoczucie i pewność siebie wzrosło. Byłoby zdecydowanie lepiej, gdybym pozbyła się uporczywego wyduszania "na chama" krost. Niestety lękam się, że po odstawieniu antybiotyku trądzik powróci. Jednak jestem dopiero na początku walki z trądzikiem. Będę zdawać relacje z mojej kuracji tetralysalem. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3147 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() 2) Tetralysal skończyłam brać w maju. Zdecydowałam się na izotretynoinę, przeczekałam lato - lek jest silnie fotouczulający i teraz w piątek, już z badaniami idę odebrać (mam nadzieję) pierwszą receptę! Też bałam się skutków ubocznych, zastanawiałam się półtora roku, ale trądzik zniszczył mi twarz (blizny) i pewność siebie, więc stwierdziłam że czas najwyższy. 3) Brałam pięć miesięcy - nie pomogło ani trochę. Ale każda cera jest inna i reaguje inaczej. 4) Mam naczynka na nosie. Pojawiły mi się kiedy stosowałam epiduo na wieczór i effaclar duo na dzień, więc może to być też kwestia mazideł ![]() 5) Moja twarz jest cała usiana czerwonymi kropeczkami płaskimi i trochę głębszymi po różnych stanach zapalnych (chyba kwestia cery - czy wyciskam, czy nie, są zawsze) i schodzą mieeeeesiącami, nawet do roku. Więc również chętnie dowiedziałabym się jak się ich pozbyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3148 |
Raczkowanie
|
Ja mam już drugą terapię Tetralysalem i tak jak poprzednio po 3 miesiącach barania antybiotyku jest za☠☠☠iście
![]() ![]() Zastanawiam się co będzie jak przestanę brać antybiotyk, czy po 3 miesiącach znów wróci moja największa zmora. Czy znów dostanę ten zasrany Tetralysal, który rozwala mi wątrobę i żołądek ? Czy w końcu derma się zlituje i przepisze izotek...Bo to chyba nie jest normalne, żeby mając 24 lata leczyć trądzik :/ Czy Was też podczas terapii boli żołądek albo wątroba?
![]() |
![]() |
#3149 |
Przyczajenie
|
Witam
Moja dermatolog przepisała mi tetralysal. Tabletki biorę od 12 dni. Po dwóch tygodniach miałem zacząć smarować twarz kremem Acne derm. Jednak tego kremu nie było w żadnej aptece, którą odwiedziłem, a było ich sporo. Kremu nie mogę znaleść też w aptekach internetowych. Gdzieś wyczytałem, że ponoć został wycofany. Nie wiem teraz co robić. Umówić sie na kolejną wizyte u dermatologa, żeby przepisała coś innego(ale nie chce wydać znów 100zł na wizyte;/), czy zacząć sie smarować czymś innym, jeśli tak to czym? i czy nie bedzie miało znaczenia to jeśli nie będe się smarował kremem, który mi przepisała. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sent from my GT-S6500 using Wizaz Forum mobile app
Laissez-moi rêver Laissez-moi y croire Laissez-moi dire Qu'on peut changer l'histoire. Edytowane przez Thumbelina9512 Czas edycji: 2014-09-25 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.