![]() |
#3121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Holandia
Witam się
![]() Pisałam tutaj już dawno temu, bo planowaliśmy przeprowadzkę z Irlandii do Holandii. Trochę nam zeszło, ale w poprzedni weekend byliśmy w Holandii, gdzie mój małżonek podpisał kontrakt ![]() Uczucia mieszane, mieszkam już 8 lat w Irlandii, mąż ponad 9, ale zdecydowaliśmy się na zmiany.. Będziemy mieszkać w Eindhoven, M zjeżdża tam już we wrześniu, ja z synkiem (5lat) pod koniec roku. Ogólnie moje życie stanęło na głowie i po trzydziestce (niedługo 32 stuknie) zacznę wszystko od nowa ![]() Na razie nie pytam o nic konkretnego, przewałkuję wątek od począku do końca i mam nadzieję, że wiele moich wątpliwości się wyjaśni. Z czasem jednak pytań będzie pewnie przybywać, licze na Waszą cierpliwość ![]() Póki co witam się i pozdrawiam ![]() Magda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3122 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie w Holandii!! Mam bardzo chory problem, mianowicie mieszkam obecnie z EX poniewaz musze-wynajelam juz mieszkanie ale musze czekac na 30 sierpnia na klucze,zaplacilam mu za miesiac normalnie. Kiedys zanim zamieszkalismy razem pozyczyl mi na mieszkanie u takiego Slowaka ktory mnie oszukal na kase. Potem pare razy dawalam mu troche mniej do czynszu poniewaz mialam kiepsko z kasa-oddawalam pozniej ale juz nie przelewem tylko placac za cos dla niego badz nas np. kupilam Telewizor,komody,jakies sprzety kuchenne,karnisze i ogolnie rzeczy do domu ale nie jestem materialistka poprostu juz nie pamietam ile to wszystko kosztowalo ale pare ladnych stowek napewno.I nie jestem taka zla wiec nie licze mu tego,za to on mi tak. Wiec nie mam dowodu. On teraz cwaniakuje bo umowa jest na niego,czesc przelewow ode mnie za mieszkanie jest mniejsze i teraz mowi ze wszystko co jest w mieszkaniu ma udokumentowane zdjeciem-ze jestem mu winna 1000 euro itd. obstawiam ze nie bedzie chcial mi oddac telewizora(bedzie chcial go jako zaplate)a mi na nim zalezy bo mam tez Telewizje z PL za ktora place no i mam rachunek bo ja placilam wiec jesli go wezme to nie jest kradziez nie??Tak samo on nie ma dowodu ze jestem mu winna kase,chce mu oddac ale pozniej bo teraz biorac mieszkanie daje duza kase za maklera itd.Co wy byscie zrobily???Prosze pomocie mam na to 2 tygodnie! Straszy mnie ze wyrzuci mi rzeczy albo zmieni zamki w drzwiach-ale o tym juz czytalam i nie moze tego zrobic!! Mam meldunek jak cos.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3123 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
Piszę tutaj, bo chciałabym wysłać paczkę mojemu kuzynowi który mieszka w Holandii. On wie tylko o pocztówkach, które mam mu wysłać, ale chciałabym sprawić mu niespodziankę w postaci polskich produktów, których tam nie ma. Niestety nie wiem, jakie polskie słodycze można tam kupić, więc ślicznie proszę o pomoc ![]() Myślałam nad czekoladami Wedla, mieszanką krakowską, krówkami, jakimiś paluszkami. Co Wy na to? ![]() Z góry mówię, że alkoholu nie chcę wysyłać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3124 | |
Carpe Diem!
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3125 | |
Zakorzenienie
|
Bardzo wiele zależy od tego, jak macie między wami spisaną umowę . Skąd wiadomo jaką kwotę miałaś mu dopłacać do czynszu ? Ma to na papierze ? Jeśli ma, to jest w prawie żądać od Ciebie zwrotu tzw. niedopłat, bo jak czytam - Ty pokwitowań na gotówkowe zwroty nie masz, a do tego "nie pamiętasz". Może być droga lekcja. Jeśli tak jest, to tylko ugoda pozwoli Ci coś ugrać.
Jeśli faktura ze sklepu za TV jest na niego, to jeśli go zabierzesz, będzie to kradzież. Piszesz "kupiłam" - na kogo są faktury ? Drobiazgi się nie liczą, bo Ty także z nich korzystałaś. Nieważne, że płacisz za dekoder telewizyjny, wszak z niego korzystasz. Nie jest to adekwatne do własności. Jeśli nie ma między wami pisemnej umowy, że taką a taką kwotą masz partycypować w koszty utrzymania mieszkania i nie ma świadków, że taka ustna umowa była, to nic mu nie dopłacaj. Rachunki na meble i większe sprzęty na Ciebie - przy wyprowadzce zabieraj. Nie da - wzywaj policję. Cytat:
Uprzesz się, to jest rozwiązanie. Jeśli oboje mieszkacie gdzieś w pobliżu przystanków trasy autobusów, kursujących Polska - Holandia, można przesłać przesyłkę przez "kierowcę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja nie mam daleko do jakiegoś busa, ale nie wiem jak kuzyn ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do słodyczy to tutaj w polskich sklepach wszystko można dostać. Nie wiem, gdzie twój kuzyn mieszka, ale w większych miastach jest normalnie dostęp. No i można też online zamawiać z dostawą do domu na przykład tutaj: http://polskimarket.nl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3128 | |
Raczkowanie
|
Ja bym dodała do tego prince-polo lub/i torcik wedlowski (taki wafel w kształcie koła oblany czekoladą)
![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
Dziewczyno, ogarnij się i pomyśl trzeżwo.Jak to się stało że jakiś facet tak Cię zastrasza, ma nad Tobą taką władzę? Ile masz lat?My Twoich życiowych problemów nie rozwiążemy, możemy jedynie coś poradzić, lecz nawet nasze rady na nic się zdadząWyboru i działań musisz dokonać Ty. Porozmawiaj z nim trzeżwoo bez krzyku i rozwiążcie sprawę jak dwoje dorosłych, trzeżwo myślących osób. Taka moja rada.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A kuzyn mieszka w Alkmaar, z mapy google widziałam że to ładne miasto ![]() Edytowane przez BlackCaaat Czas edycji: 2013-08-20 o 13:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3130 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Dziewczyny, jak to jest z obowiązkiem szkolnym w Holandii ?? Od jakiego wieku dzieci zaczynają szkołę ?? Posyłacie dzieci do szkół holenderskich czy międzynarodowych ?? Kwestia szkoły jest dla nas najistotniejsza przed przeprowadzką, jak to ogarniemy, to już będzie "z górki".. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bardzo chciałabym posłać dziecko do międzynarodowej szkoły, bo nie odpowiada mi program w holenderskich szkołach, ale międzynarodowe szkoły są drogie, więc nie wiem czy nam się uda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3132 | |
Carpe Diem!
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3133 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Heroldin;42343445]"Bardzo wiele zależy od tego, jak macie między wami spisaną umowę . Skąd wiadomo jaką kwotę miałaś mu dopłacać do czynszu ? Ma to na papierze ? Jeśli ma, to jest w prawie żądać od Ciebie zwrotu tzw. niedopłat, bo jak czytam - Ty pokwitowań na gotówkowe zwroty nie masz, a do tego "nie pamiętasz". Może być droga lekcja. Jeśli tak jest, to tylko ugoda pozwoli Ci coś ugrać.
Jeśli faktura ze sklepu za TV jest na niego, to jeśli go zabierzesz, będzie to kradzież. Piszesz "kupiłam" - na kogo są faktury ? Drobiazgi się nie liczą, bo Ty także z nich korzystałaś. Nieważne, że płacisz za dekoder telewizyjny, wszak z niego korzystasz. Nie jest to adekwatne do własności. Jeśli nie ma między wami pisemnej umowy, że taką a taką kwotą masz partycypować w koszty utrzymania mieszkania i nie ma świadków, że taka ustna umowa była, to nic mu nie dopłacaj. Rachunki na meble i większe sprzęty na Ciebie - przy wyprowadzce zabieraj. Nie da - wzywaj policję. " Heroldin Umowy na platnosci za mieszkanie pisemnej zadnej nie ma. Umowilismy sie jako para. Placimy 1077 euro na 4 osoby miesiecznie. W tym 2 osoby placa mu za pokoje po 240 euro a reszte my na pol-czyli umowilismy sie na 300 euro. Faktura jest ze zwyklego sklepu z TV,na nikogo poprostu faktura za TV na 550 euro,ale ja ja mam bo to ja placilam za to. Ogolnie dziekuje za wyjasnienie. Mysle zeby zabrac wszystko za jednym razem gdy nie bedzie go w domu bo inaczej mi nie da. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- "Dziewczyno, ogarnij się i pomyśl trzeżwo.Jak to się stało że jakiś facet tak Cię zastrasza, ma nad Tobą taką władzę? Ile masz lat?My Twoich życiowych problemów nie rozwiążemy, możemy jedynie coś poradzić, lecz nawet nasze rady na nic się zdadząWyboru i działań musisz dokonać Ty. Porozmawiaj z nim trzeżwoo bez krzyku i rozwiążcie sprawę jak dwoje dorosłych, trzeżwo myślących osób. Taka moja rada...." Femilionek Masz racje i dlatego kombinuje bo nie pozwole sobie wejsc na glowe. Tylko jesli chodzi o porozumienie to nie ma mowy. Nawet nie krzyczac-probowalam. To ciezki przypadek. Chlopak ze wsi ktory nie mial ojca-jego myslenie polega na tym,ze cokolwiek by nie zrobil to jest w tym najlepszy. I wogole wszystko on zrobil-ja nic. W skrocie narcystyczny mamisynek. Ludzie-jego wlasni znajomi maja go dosc a co dopiero ja. Dlatego musze to rozegrac inaczej niz dogadaniem sie-ale chce uniknac klotni bo pracujemy razem i potem bedzie problem. Dzieki za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3134 |
Raczkowanie
|
@Kala925
OK, tak trzymać, widać, że się pozbierałaś, bo już nie piszesz tak chaotycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3135 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony wszyscy mi mówią (łącznie ze znajomą, która jest psychologiem), że Młody sobie poradzi w holenderskiej szkole bez problemu, dzieci szybko się adaptują. Pytanie z innej beczki-jakie są szanse na znalezienie pracy z samym angielskim? I w jakich branżach ewentualnie można pracę dostać? Holenderskiego oczywiście zamierzam się uczyć, ale pewnie to trochę potrwa... Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o pracę bez holenderskiego, to owszem jest. Oczywiście trzeba się postarać i uzbroić w cierpliwość. Nie wiem jakie masz doświadczenie zawodowe. Oczywiście zawsze można szukać w produkcji, ale praca biurowa też jest. Ja na przykład pracuję w międzynarodowej korporacji i holednerskiego w ogóle nie używamy. Jeśli masz doświadczenie w obsłudze klienta/administracji/logistyce, to coś się w końcu znajdzie. Polecam szukać przez Linkedin oraz te srony: http://www.unique.nl/umls/68384/Vacancies.html http://bluelynx.nl/ http://www.undutchables.nl/ Najlepiej ulokować się w Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Haga, Utrecht), bo tu najwięcej międzynarodowych firm jest. Doświadczenie w pracy za granicą na pewno będzie atutem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3137 |
Raczkowanie
|
Witajcie drogie Wizażanki
![]() Od dwóch miesięcy mieszkam w Holandii. Niderlandzkiego nie znam w ogóle, angielski raczej na średnim poziomie - tzn. czytanie, pisanie, rozumienie, gorzej z rozmową, bo po prostu bardzo się stresuje, mam zaraz pustkę w głowie i nie wiem co powiedzieć ![]()
![]() |
![]() |
#3138 |
Zadomowienie
|
Pewnie bedzie to rozmowa kwalifikacyjna, nikt z marszu nie rzuci cie raczej od razu do pracy. Na wszelki wypadek ubierz sie uniwersalnie i oszczedz sobie stresu, jedz samochodem. ja bym juz nie dzwonila ale jezeli ma cie to uspokoic to dzwon. A tak wogole to gdzie mieszkasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3139 |
Zakorzenienie
|
wiecie może czy w Tilburgu jest primark?
![]() |
![]() |
#3140 |
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Holandia
Jest
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3141 |
Przyczajenie
|
Dobrze że w Eindhoven w listopadzie Primarka otwierają
![]() ![]() Mój małżonek już we wtorek wyjeżdża do Holandii ![]() Jestem jednocześnie podekscytowana i zestresowana... Jest tutaj ktoś z Eindhoven lub okolic ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jak sobie radzicie z tutejszym jedzeniem? Holendrzy to jednak smaku nie mają i nie wiedzą, co dobre ![]() ![]()
to Ci daje setki powodów aby żyć" Edytowane przez elinka92 Czas edycji: 2013-09-07 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3143 |
Zadomowienie
|
Re: Holandia
W zoetermeer w październiku otwierają primarkt (;
Co do sernikow ja robię z kwarka Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3144 | |
Zakorzenienie
|
Wiedzą. Oj, wiedzą !
A co Ci w holenderskiej kuchni nie smakuje ? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Chociaż w tej części Holandii przeważają knajpki chińskie/wietnamskie itp., typowej kuchni holenderskiej nie zasmakowałam. Super, dzięki. Tak mi się wydawało, że kwark to powinien być twaróg, ale konsystencją przypominał mi raczej właśnie serki homo.
to Ci daje setki powodów aby żyć" Edytowane przez elinka92 Czas edycji: 2013-09-08 o 13:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3146 |
Zakorzenienie
|
Odp: Holandia
Ja jak chcę sernika to twaròg kupuję po prostu w polskim sklepie i po kłopocie a tego tutaj nie brakuje.Bez przesady,aktualnie wszystko można dostać
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3147 |
Raczkowanie
|
hej
ale dawno tu nie zaglądałam, najpierw urlop potem inne sprawy a tak w ogóle to dopiero teraz przyszlo mi powiadomienie ze mam wiadomosc na wątku a jest ich od groma wiec nie wiem czemu to nie działa jak należy... ja też wciaz kupuje wiele rzeczy tylko w polskim sklepie, typu chleb ser zolty wedliny, herbate nawet bo liptona nie lubie a pickwick w ogole okropny... primark bedzie takze otwierany w Hadze w 2014 roku .. tak slyszalam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo z wędliną. Co prawda zwyczajnej na wagę nie ma, ale to co rzeźnik oferuje, ja uważam za smakowite i nawet lepsze niż te oferowane obecnie w Polsce. Co do parówek w słoikach - nie wiem. Przez kilkanaście lat pobytu w Holandii nigdy nie jadłam. No właśnie - bez przesady. "U mnie" polskiego sklepu nie ma. Do Niemiec trzeba pojechać, na targ, gdzie raz w tygodniu jest stoisko z polskimi wędlinami. Tylko te "polskie wędliny" rodzina polskich rzeźników / masarzy w Niemczech robi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3149 |
Raczkowanie
|
Herlodin, swojego czasu jak nie miałam poslkich sklepów pod nosem to kupowałam dobry chleb w c1000 tylko nei zawsze on był, był drozszy i na serio smaczny... nigdy nie miałam okazji byc w takiej piekarni bo poprostu z wygody chodze do polskiego sklepu ktory mam blisko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3150 |
Zakorzenienie
|
Rzadko kupuję polski chleb a to dlatego,że znalazłam "swój" chlebek w Albert Heijn (w moim mieście są trzy,chlebek jest tylko w jednym).Skórka twarda,z makiem i sezamem.Fakt,jest drogi,bo prawie 2,50 euro,ale co jak co,jeśli się chce dobrze zjeść to nie można oszczędzać
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.