|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
dubel
to moze jakis żarcik (wpisuję w google KAWAŁ NA DZIŚ i co mamy?): Sekretarka odbiera telefon: – Niestety, szef jest na naradzie, ale jeśli ma pan bardzo pilną sprawę, to go obudzę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3152 |
Zakorzenienie
|
monia - jaki śliczny chłopczyk
ja po wizycie - mała przybrała 500gr przez miesiąc i 12 dni! ![]() ![]() pisałam o tych kropeczkach na dziąsłach - lekarz mówi że to dziąsełka ![]() ![]() kmat - wiem o co chodzi, będę tak robić ![]() i jeszcze pomyślałam że może przez to że ona tak mało je tak wolno załapuje? tzn nie przekręciłą się, pupy nie dźwiga, stopek nie łapie... ![]() lekarz mówi że kleik i kaszki dodawane do mleka to wtedy jak już będę wprowadzała inne stałe pokarmy - czy wy właśnie tak robicie? pytam bo może można wcześniej ![]() zapomniałam się go spytać o te przekręcanie się - czy tak ma być i czy jakaś rehabilitacja by się nie przydała |
![]() ![]() |
![]() |
#3153 |
Rozeznanie
|
kjane-w sklepach zazwyczaj te nosidło kosztuje ok400zł ja kupiłam w sklepie internetowym za 219 razem z przesyłką. maja dwa kolory czarny i z różowa wstawką ale muszę na spokojnie poszukać gdzie ja to kupiłam i prześlę Ci linka jak chcesz.
gothika-ja tak nieśmiało ale może to przebłyski ząbków co? czytam i czytam wasze posty choć wybiurczo bo w całości nie mam aż tyle czasu. fajnie, że możemy się tu spotkać i poopowiadać o rozwoju swoich dzieci ![]() jeśli chodzi o jedzenie to u nas jest malutki-narazie-problemik otóż wsyscy twierdzą że jest za gruby tzn on waży ok8500 i ma ok.70cm wzrostu. niby centyle ok ale on ma tak grube poliki i uda że szok. na dodatek zaczynają mu sie robić wysokie podbicia i pewnie na zimę będzie problem z butami. niewiem co robię nei tak, idę zgodnie w miare ze schematem. 8:00 samo mleko ok.160ml 11:00 mleko z 4 miarkami kaszki smakowej ryżowej 14:00 125g zupki lub obiadku czyli cały słoiczek 15:00 ok160ml mleczka samego 18:00mleczko ok160ml ok.21:00 mleczko z 4 miarkami kleiku ryzowego w miedzyczasie herbatka lub soczek rozcieńczony wodą(jak dostaje owoc lub deserek to nei dostaje soczku itd) czy może Wy dziewczyny widzicie gdiześ błąd bo ja nie wiem.... martucca-fajnei że to wkleiłaś przypomniałam sobie jak to u nas było, mały ostro wędrował do cyca nawet na śpiąco otwieral buźkę i szukał jakie to było słodkie ah i oh... pomponik-ja popieram Monię ja także jestem za Nutricią, choć akurat kleik mam z nestle. co do twojego pytania to opisujesz sytuację w której byłam na początku musiałam robić w razie czego ok.90ml modyfikowanego jakby pierś nei starczyła żeby szybko podac tamto szybko jednak sie oakzało że mały moim mleczkiem się nei najada tak więc stopniowo zwiększaliśmy modyfikowane choc to samoczynnie jakoś tak wyszło i w gruncie rzeczy karmiłam modyfikwanym ale dokarmiałam nadal piersią ile się dało, lekarka powiedziała mi że jeśli karmienie jest mieszane to trzeba zadać sobei pytanie czego jest więcej czy piersi czy modyfikowanego? jesli piersi-wprowadzasz od 6 miesiąca, jeśli modyfiokowane to od 5...ja sobie to tak wypośrodkowałam że jak mały miał ok4 i pół miesiąca zaczęłam dawać słoiczki stopniowo wprowadzałam po łyżeczce dwie aż doszliśmy na dzięń dzisiejszy do całego ![]() ![]() prepraszam że sie tak rozpisałam ale i tak nie napisałam to co zamierzałam:/ mam jeszcze do was pytanko czy miałyście wymrażanie lub wypalanie nadżerki? zastanawiam się czy to faktycznie nic nie boli i czy w ogóle sie to różni??!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3154 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak wymrażanie ale wypalanie boli Cytat:
![]() laszki i kleiki dawałam dopiero jak polubił marchewkę. bałam się bo nawet na mleko wymiotował |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3155 |
Wtajemniczenie
|
suziaa - zgadzam się z Monia - nie przejmuj się opiniami innych - przecież nie zaczniesz go odchudzać. Jedyne co możesz zrobić to dawać samą wodę zamiast herbatki - jeśli bedzie chcial pić - mój nie chce dlatego dostaje bardzo rozcieńczoną herbatke żeby nie podawać zbędnych kalirii. Zresztą zobacz na pirwszą stronę wątku - jest tam waga naszych słoneczek i zobacz ile dzieci przekroczyło już 8kg- nawet synek Matruccy a jest tyle młodszy od Miłoszka. Mój też ma pucki duże - taka już jego uroda.
Co do nadzerki nie wiem ale słyszałam że mrożenie mniej boli. |
![]() ![]() |
![]() |
#3156 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dopiero co byla u nas pielegniarka dziecieca i powiedziala, ze jest wszystko ok, nic nie mowila, ze za gruby. Nie sluchaj innych, rob po swojemu!
![]() |
#3157 |
Rozeznanie
|
dzieki kochane jestescie
zobaczcie co znalazlam...pod koniec sie popłakałam z zaskoczenia i wzruszenia...nawet nei umiem przetłumaczyć ale może Wy rozumiecie o co chodzi??http://pl.youtube.com/watch?v=B0rd_I...eature=related |
![]() ![]() |
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
Za mna kolejna noc z przebojami, ale domyslałam się, ze tak będzie bo przed spaniem nie chcial nic zjeść. Nie wiem co mu się stało. potem przez sen to trudno bo on śpi na brzuchu.
Monia cudny ten twój Arturek. Stella moje dziecko tez malo mówi. Czasmi tylko buuum,aaa,eee i inne proste dzwieki. Tak jak twoje czesto śpiewa, zwlaszcza jak mu właczę pozytywke. Byly tygodnie , ze nic nie mówił tylko piszczał. Teraz znowu jak u Martuccy nauczyl się pierdziec, wszystko oplute ![]()
#3159 |
Zadomowienie
|
Martucca duzy Twoj synus
![]() suziaa fajne fotki, wesolek z tego Twojego Miloszka ![]() gothika moja corka tez miala dluuuga przerwe w gadaniu a jak zaczela ostatnio trajkotac to szok budzi mnie gadaniem, zasypia gadajac.. nie martw sie lada momemt Twoja cora zacznie gadac jak nakrecona ![]() sybilla gratuluje sukcesu, tylko pozazdroscic zycze jak najwiecej przespanych nocy ![]() kmat, stella, dziekuje za odp ![]() 83monia slodziak z Arturka ![]() Dziewczyny RATUNKU ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3160 |
Rozeznanie
|
martucca chcialabym jak najbardziej naturalne produkty podawac dziecku i nie przyzwyczajac do cukrow, dlatego tez nie podaje maluchowi herbatek. tak samo chcialabym znalezc kaszki mysle ze sa wstarczajaco slodkie bez dodatkow cukru
karolakep u mnie tankowanie przez sen nie dziala, obojetnie czy maly dostanie mleko o 23 czy nie i tak budzil sie o 1 czy 2. Wiec przestalam karmic przez sen i zyskalam to ze jak poloze go o 2O to spi do 1-2 (jak jestem zmeczona klade sie razem z nim i te 5 godzin snu jest zapewnione) co wiecej od jakiegos czasu maly jakos tak naturalnei sie przestawil i zaczyna wiecej wypijac mleka na noc - okolo 200 ml, a w ciagu dnia pije porcje 120 monia no w koncu zdjecie z usmiechem! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3161 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja wczoraj po szczepieniu. Monia proszę zmień wage, mały waży 6800 i mierzy 70, ponoć długia a chudy. Jakoś się nie przejmuje skoro się mieści w normach i panie lekarz też tak powiedział. Po prostu każde dziecko ma inaczej i już. Grunt że są zdrowe... Mój pije Bebilon Pepti 2 i je dania z Bobo Vity. Dostałam zresztą od nich taki darmowy zestawik..a reszta jak na razie mnie olała
Ja nie kupuje żadnego nosidła bo jakoś go wole na rękach a jak coś to w wózku. Pozdrawiam
#3162 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bardzo mało je. Potrafi co 5 godzin jeść 120 ml. choć oststnio jadła tylko po 40 ml (dwa razy jej sie tak zdarzyło) Zaczynam się martwić, chyba pójde do pediatry... Jest strasznie ruchliwa, ale tez dużo spi. W dzień po 4 drzemki po 1,5 godz. , noc cała przespana (odpukać!!)..czy to normalne? Martucca mam jeszcze pytanie natury medyczniej - więc do Ciebie ![]() strasznie wypadaja mi włosy i chciałam pobrac jakies witaminy na włosy, ale biorę jeszcze taki zestaw witamy (prenatal) co mi z ciąży został. Czy jak kupię coś na włosy (silica itp) to nie przedobrzę z tymi witaminami??
![]() |
#3163 |
Zakorzenienie
|
a moje dziecko własnie obślinia i obsmarkje zabawki
![]() suziaa - widzialam ten filmik, nie rozumie ale to chyba jakas straszna choroba musi być... KTÓRA PISAŁA ŻE JUŻ KARMI BUTLĄ A JA NIE ZMIANIŁAM NA LIŚCIE? |
![]() ![]() |
![]() |
#3164 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja od razu wyłączyłam. Nie mogę na to patrzeć. ![]()
![]() |
#3165 |
Wtajemniczenie
|
Asiu - nie wiem czy normalne, ale też chciałabym żeby mój Szymon tyle spał
![]() A co do wagi - moja kuzynka ma córeczkę 3 tyg młodszą od Szymona - czyli urodzila się na początku czerwca - nistety nie pamietam dokładnie kiedy i ona waży ok 5500 - to jest dopiero chudzina. Jak się urodziła ważyła coś ok 3kg więc nawet jeszcze wagi urodzeniowej nie podwoiła. Monia - ja pisałam o butli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3166 |
Zakorzenienie
|
sorki sonia, nie moglam znalezc kto to byl a pamietalam ze mialam komus zmienic
|
![]() ![]() |
![]() |
#3167 |
Zakorzenienie
|
Moj tez około 70 cm i 6800. pewnie dlatego, ze mało je, duzo się rusza i jeszcze ulewa. Pediatra nic nie mowila, ze za malo wazy. Przeciez ja mu jedzenia nie zaluje, nie moja wina, ze on niejadek
![]() suzia przetłumaczyc to ci nie przetłumacze, ale ten filmik jest straszny ![]()
#3168 |
Zakorzenienie
|
suzia - to raczej nie ząbki bo są wyżej niż zęby wychodzą i po prostu wygladają jak krostki
Asia - dzięki za pomysł z tymi aftami, właśnie czytam - ale żeby lekarz ich nie poznał ![]() karolakep - co trzy godz. to nie jest tak źle ![]() Asia - i moja jest chuda - waży 6.600 i mierzy 68cm (monia - prośba o zmianę)- a filigranowa nie ma po kim być ![]() naprawdę się martwię czy ona przez to jedzenie krótkie nie robi rzeczy które już powinna robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3169 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Od dwóch dni cała noc Oliwier spi w swoim pokoju w łóżeczku ,wczesniej spał przy naszym łóżku w kołysce.Teraz mam pobutki o 2 ,4 ,5,6 ,7 .Jestem troche niewyspana bo musze wstać dać mu smoka i połżyc na bok .Mam nadzieje że szybko sie przyzwyczai,dobrze że nie budzi sie z płaczem tylko sobie gegla i od razu jak mnie zobaczy dostanie smoka to zasypia ![]() W poniedziałek ide na szczepienie dopiero drugie przez jego ciągły katar ,dowiem sie ile wazy bo nie wiem. Asiu napisz mi gdzie sie kupuje te homeopatyczne krople na katar i jak sie nazywają ![]() Musze się pochwalić że Oliwier juz chwilke sam siedzi bez podparcia i od przed wczoraj jak przychode z pracy to cieszy sie tak że aż piszczy. Cudny widok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3170 |
Rozeznanie
|
ja wlasnie wracam od pediatry jestesmy na antybiotyku bo maly ma infekcje drog moczywych, dostalismy skierowanie na usg brzuszka i do nefrologa mam nadzieje ze to tylko chwilowa infekcja
ale chcialam wam napisac ze spotkalam mame z 9 miesiecznym synkiem. maly karmiony piersia i ciagle w nocy je co dwie trzy godziny ![]() ![]() pytanie dziewczyny czy ktoras z was zauwazyla jakas roznice w snie po kaszkach mleku typu na dobry sen? gothika a czemu myslisze ze twoja corka jest chuda, z tego co widze to jest na 50 centylu wiec kobieto czym ty sie martwisz - masz jak ulal core :à monia ja cos kojarze ze mala stopka sie chwalila ze sa na butli asia mi tez wszyscy mowili, ze jak dobrze dziecko przybiera na wadze to jest ok, ze ma poprostu gorszy dzien i nie chce tyle jesc zmienilam lekarza- no i co okazalo sie ze maly ma niedokrwistosc (popatrz na malej uszka, u mnie lekarka zlecila badania bo maly mial porcelanowe uszka, jak jest wszystko ok najczesciej sa delikatne czerwone popatrz na swoje i porownaj). niedokrwistosc bardzo czesto zdarza sie w tym okresia, dziecko przechodziz hemoglobiny matki na swoja. ponadto moj mial takie dni ze w ciagu calego dnia potrafil wypic w sumie 300 ml - dostalam skierowanie na posiew, okazalo sie ze ma bakterie. wlasnie jestem po wizycie u lekarza mamy antybiotyk a niedokrwistosci narazie nie mozemy leczyc - czekamy az pozbedzie sie bakteri. Asiu dodam ze moj maly jest w dobrym anstroju, nikt nie zwrocil mi uwagi ze jest blady, nie byl senny nic .... tylko mial dni gdzie praktycznie nic nie jadl i wtedy ewidentnie bolal go brzuszek - wydawal taki dzwiek jak by ciagle pchal - no tos ie rozpisalam ![]() moze warto sprawdzic u kaliny mocz? popros lekarza tak profilatktycznie braxa hej, dawno sie nie odywalas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
kmat martwię się bo te centyle u niej spadają, a jest na 50 bo urodziła się spora i dużo tyła na początku - teraz nie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3172 |
Rozeznanie
|
no i stało się to czego sie obawiałam-mały nauczył się tzn ja go nauczyłam zasypiać w dzień w spacerówce, opatulam go w kokon, wożę kilka minut i kimono
![]() Monia dopisz mnie do butelkowych. mój mały ma swój pokoik ale pókico łóżeczko stoi u nas a u niego tylko go przewijamy i takie tam...buziaczki |
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Rozeznanie
|
gothika wazne zeby nie bylo drastycznych spadkow w centylach, nanies punkty na siatke centylowa z jej waga od urodzenia az dodzis i zobacz jak ta linia wyglada jak nie ma drastycznych spadkow czy skokow to jest ok. tak byanjmniej mowia pediatrzy, a jak sie martwisz to zrob posiew moczu moze mala nie ma apetytu bo jej cos dolega - przeczytaj posta nizej co napisalam do asi
|
![]() ![]() |
![]() |
#3174 |
Rozeznanie
|
upsss cos wizaz nawala
|
![]() ![]() |
![]() |
#3175 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Kmat, dzieki ze zwrociłas i nato uwage ![]() Ja tez niedługo bede muiała zrezygnować z kołyski (ale Kalina śpi w swoim pokoju od urodzenia). Martwię się, bo nowe łóżeczko jest duze 140x70, boję się jak ona zniesie przeniesienie na "lotnisko".....
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
Kmat ja właśnie dziś mam taki dzień, ze mały nie chce jesc. Zjadł 500ml i to tylko dlatego, ze go zmuszalam. Ten posiew to robiłaś na niedokrwistość? jak pobrac próbkę moczu do posiewu? Kurcze martwię się bo on dziś strasznie marudny był i stękający...Moze miał zły dzien, a może tez ma te bakterie...
#3177 |
Wtajemniczenie
|
Funieczka odezwij się, co u Ciebie?? (widze Cię na dole
![]()
#3178 |
Rozeznanie
|
ona zeby stwierdzic niedokrwistosc maly mial pobierana krew - mial za niska hemoglobine - satd diagnoza anemi. dostawal przez miesiac zelazo i niestety nic sie nie poprawilo bo ma te bakterie.
jezeli chodzi o posiew to musisz kupic w aptece pojemnik sterylny, i czekac rano az dziecko cie osiusia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3179 |
Raczkowanie
|
kmat mój mały od urodzenia ma niedokrwistość, ale odstawiliśmy żelazo i jest oki. Ale przez zmianę diety mam straszne problemy z kupą. lekarz radzi dawać jabłuszko starte, ponoć rozwalnia. Ale dzisiaj daje tylko mleko bo całą noc nie spał. Czy zagęszczacie każde mleko?? Czy tylko np rano i wieczór???
A z innej baki: To co kiedyś pisała Monia w sprawie ZUS, to jeżeli 7 lipca byłyście bądź na zasiłku macierzyńskim, bądź chorobowym to będziecie mieć przeliczane "z urzędu" czyli nie musicie nic pisać oni sami wam sprawdzą i przeliczą wynagrodzenie. Byłam wczoraj na szkoleniu, w poniedziałek następne może dowiem się coś jeszcze. Miłego weekendu, Asia w sprawie włosów, polecam szampon DERMENA i lotion Seboratin mi pomogło ![]()
#3180 |
Zakorzenienie
|
w czasie jak mały spał ja tworzyłam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.