|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
U
- woda z cytryną śniadanie: 2 pojedyńcze tosty posmarowane masłem i dżemem, z grubymi plastrami tłustego sera białego, marchewka + 2 kawałki tarty ananasowej 2 śniadanie: 2 filety śledziowe z cebulką, + natka i polane sokiem z pół cytryny + szklanka soku pomidorowego, kromka chleba ze słonecznikiem. 3(?) sniadanie: Pół filiżanki jogurtu truskawkowego z garstką orzeszków nerkowca, mała puszka sardynek w pomidorach, kromka chleba żytniego z masłem. - gruszka obiad: talerz krupniku z mięsem+ natka + pół kromki chleba żytniego. kubek budyniu czekoladowego znów z orzeszkami nerkowca kolacja: miseczka sałatki "klasycznej" warzywnej, jajo na twardo, mały Reds
|
#3152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś obiad mały ;];]
|
|
|
#3153 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja wklejałam jakiś czas temu codziennie
Mały, ale zupy robię gęste że "łyżka staje". U nas zawsze obiady jednodaniowe, rodzina nie chce jeść 2 dań na raz to i "bez łaski".
|
#3154 |
|
Zadomowienie
|
co sądzicie o takim śniadaniu na U: 2 mini kromki razowca (45gram ważyły razem) z camembertem 12% tłuszczu, pomidorem i pietruszką, trzema pałkami świeżej papryki, kilkoma oliwkami i kilkoma łyżeczkami twarożku warzywnego. kawałek ciasta orzechowego z kremem karpatkowym i polewą czeko
? za mało czy ok?
Szczęśliwa. Edytowane przez Ska Czas edycji: 2008-11-20 o 08:43 |
|
|
|
#3155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3156 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Jadłospis pycha! Powodzenia na próbnej maturze!na pewno zdasz
|
|
#3157 |
|
Raczkowanie
|
R..
Ś - kromka zytniego mastermachera na to 25 g sera bialego szynka [nie za chuda] troche pomidora i ogorka [tu moje pytanie czy jedna kroma starczy? - zrobilam dwie ale nie dalam rady na dwie i zjdalam jabłko] te kromki sa dosc duze takie prostokaty. kiedys zjadlam dwie a teraz nie daje rady] Obiad - warzywka na teflonie zapieczone do nich pol woreczka ryzu brazwego i 2 jajka - i zapiekam na teflonie] P - serek homo naturalny z orzechami włoskimi [z 6 tych orzechow] i 2 lyzeczki dzemu truskawkowego light z fruktoza z materny Kolacja - serek wiejski ze szczypiorkiem, jedno cale jajko plus papryka Bardzo prosze o ocene bo nie wiem czy nie jem za mało 2 ś ne bedzie bo zjadlam o 9 sniadanie a na 12 mam obiad od 2 pazdziernika zjechalam z waga z 72 do 63.8 wiec nie wiem czy nie za szybko troszke...
Moj dzielny facet - Jaś , 33 tc, 2550, 50 cm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e0bbe32a2.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...309e52423.html Niedawno udało sie 13 kg - teraz tez tam rade.. Start - 27.07.2009 160 cm - cel 55 kg!
|
|
|
|
#3158 |
|
Rozeznanie
|
Mój plan na dziś
RŚniadanie: 3 kromki pieczywa chrupkiego posmarowanych białym serkiem fromage, 6 plasterków wędliny z indyka, pół pomidora, herbata z miodem i cytryną(jestem troche przeziębiona) II Śniadanie: serek wiejski light, 2 jabłka, dużo czerwonej herbaty przez całe przedpołudnie, może cappucino (jedna filiżanka, bo mam ochotę straszną) Obiad: ryż brązowy (pół woreczka) z sosem leczo (robiony przeze mnie z cukinii, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem mięsa mielonego), brokuły gotowane. Kolacja: jajko na twardo, serek homogenizowany, 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor. i jak? |
|
|
|
#3159 |
|
Przyczajenie
|
Dziesiejsze Utrzymanie:
o 7.30 zjadłam: 3 kanapki z chleba wieloziarnistego - kazda z margaryna, jedna byla z szynką, druga z plastrem zoltego sera topionego, a trzecia z ty ze serem i z ta szynka, mandarynka, 5 ciasteczek złożonych z samych ziarenek ![]() w sumie: ok 900 kcal, o matko;( ok 10 zjem tylko owoce i ważywa, bo nie chce mi sie az tak jesc, a pozatym trzeba zostawisc cos na druga czesc dnia ok 150 kcal o 13.15 do pracy biore obiad: ok 100 g makaronu swiderki z sosem pieczeniowym plus kotlet mielny, pomidorek i kilka pasków papryki ok 700 kcalo 16.30 2 manadarynki, kisc winogron, jakis jogurt lub serek waniliowy... ok300 kcal ok 20.30 zjem ok 200 g serka wiejskiego z rodzynkami i kromke chleba razowego ok 350 kcal... w sumie: 2400 ![]() Cholera jasna!!!!!!!!!!!! Przeciez to przytycie, co zrobic by mniej bylo?? Pomocy
|
|
|
|
#3160 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie ok, tylko to pieczywo chrupkie bym zamieniła na dobry razowiec (najlepiej na zakwasie), bo tymi "tekturkami" ciężko się najeść i są dość przetworzone, zdrowszy jest prawdziwy chlebek. Brakuje podwieczorka, kolacja jest 3h przed snem? |
|
|
|
|
#3161 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2400 to nie przytycie. to norma dla pracującej kobiety, która jest zdrowa i zdrowa pragnie pozostać. a jak chcesz zeby było mniej kcal to nie jedz ciasteczek, odchudz sobie obiad i najlepiej nie jedz kolacji, albo zastosuj jeszcze inne durne techniki... ![]() bylebyś tylko sobie krzywdy nie zrobiła.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#3162 |
|
Rozeznanie
|
Dziś staram się naprawdę jak mogę. Udało mi się zważyć i jest 200g mniej
Wiem, że to pewnie wahania, ale próbuję uzupełniać.... Dzisiejsze P: Ś: bułka 100g z ziarnami na to masełko, almette z ziołami i 2 plastry polędwicy z indyka curry, pomidor, dwa ogórki konserwowe, grejpfrut, kawa z mlekiem 2% ![]() godzinę po : 2 pomarańcze, 2 paski gorzkiej czekolady O: talerz zupy pomidorowej z makaronem, makaron z sosem pomidorowym i serem feta z oliwkami D: budyń czekoladowy z orzechami, cappuccino orzechowe P: omlet z 3 jaj z pomidorem i ogórkami konserwowymi, 2 starte marchewki z 5 orzechami włoskimi i po łyżce pestek dyni i rodzynków 3 cukierki kapitańskie Tu pewnie coś jeszcze wpadnie..... PII: drożdżówka z malinami 110g, jabłko 190g, 3 mandarynki kawa z mlekiem 2% - będzie K: sałatka śledziowa z majonezem, groszkiem, kukurydzą, ogórkiem + 2 kromki chleba z ziarnami z masłem - będzie I jak? Poproszę o ocenkę |
|
|
|
#3163 |
|
Zadomowienie
|
Postanowiłam dostosować się do porad wiosenki i cavy i wklejam mój odmieniony dzisiejszy jadłospis z zwiększoną liczbą kalorii
. Jako, że po tygodniu zjadania 2500 kcal schudłam 200 gramów (mam nadzieję, że to tylko wachania, ehh... ***any metabolizm -.-)A oto moje dzisiejsze Podtuczanko =Śniadanie - Fitella pomarańczowo-czekoladowa, Fitella jogurtowo-żurawinowa, Fitella tropikalna - zmieszane i zalane 200 ml mleka 2 %, gruby plaster ananasa świeżego, szklanka soku warzywnego II Śniadanie - Mars Delight , tost przygotowany z 2 kromek żytniego pieczywa, plastra sera żółtego, łyżeczki keczupu i dwóch plastrów pomidora - opieczony w tosterze, Activia do picia kiwi-trusawkaObiad - 3 rolki domowego sushi maki (z jednej rolki wyszło ok. 8 sztuk) z chrzanem wasabi, maczane w sosie sojowym:- jedna rolka z tuńczykiem i ogórkiem - druga z paluszkiem krabowym i ogórkiem - trzecia z krewetkami i ogórkiem, szklanka soku warzywnego. Były też z awokado i łososiem wędzonym, ale ja nie lubię ani awokado, ani łososia wędzonego ![]() Podwieczorek (będzie) - ok 300 ml lodów śmietankowo-truskawkowych, mandarynka Kolacja (będzie) - Tortilla. Nadzienie: pół kulki mozarelli (ok. 62,5 g), pomidor, cukinia, ananas. Zapieczone w piekarniku ![]() I jak, i jak ?
Edytowane przez Angienatelka Czas edycji: 2008-11-20 o 16:58 |
|
|
|
#3164 |
|
Rozeznanie
|
Moje RRRR
woda z cytryna IŚ miska platkow zwyklych z mlekiem 1,5%+jajko na twardo+ jabluszko IIŚ salatka z pomidora, ogorka, zielonej salaty, jajka na twardo+czerwona herbatka IIIŚ lub Podwieczorek bo nie mialam czasu w pracy na obiad 2 kromki ciemnego chleba z dżemem-tylko w pracy jest ![]() K Żurek z 2 jajkami na twardo+ activia Mam nadzieje ze tym razem jest lepije niz bylo...ehhh acha w miedzy czasie kilka plasterkow surowej marchewki
StArE cZaSy-NoWe ŻyCiE.. ![]() Edytowane przez Mimiusia Czas edycji: 2008-11-20 o 16:48 |
|
|
|
#3165 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba wieczne R
choć i tak nie wyszło ...Śn : bułka ziarnista z jajkiem,pieczarką,ciut twarożku,jogurt dietetyczny winogronowy IIŚn : bułka ziarnista z twarożkiem,papryką O : kalafior,kilka ziemniaków,pierś z kurczaka i jeszcze rogal pszenny wpadł K : ?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#3166 |
|
Raczkowanie
|
U : (proszę o ocenę
) Śń: kromka chleba żytniego słonecznikowego z masłem,szynką,plastrem sera żółtego,rzodkiewką i szczypiorkiem , szklanka kakao z mlekiem 2% i łyżeczką cukru II śń (szkoła) - banan, 50g orzechów laskowych w czekoladzie w drodze ze szkoły: princessa orzechowa O: 7 pierogów ruskich z tłuszczem i skwarkami, talerz zupy kalafiorowej zabielanej z ziemniakami jakis czas po obiedzie: 2 mandarynki, kiść winogron P: jogurt jogobella owoce leśne 150g + 3 łyżki musli bakaliowego K: kromka chleba żytniego słon. z łyżką miodu; sałatka z pomidora i cebulki z łyżeczką śmietany |
|
|
|
#3167 |
|
Wtajemniczenie
|
U;
Śn: owsianka Nesvita (196kcal) Przekąska I:Małe jabłko Przekąska II;150 ml soku pomidorowego Ob:200gr warzyw mieszanki chińskiej (31 kcal/100gr) + 2 kotlety sojowe gotowane (ok. 25 kcal szt.) Przekąska III; 100gr grejpfruta + 50 ml jog.nat (39kcal/100ml) K: activia wiśniowa (119kcal) + 15gr otrębów pszennych (154kcal/100gr) Poproszę o ocenę;] |
|
|
|
#3168 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja się dziś dowiedziałam, że maturę piszę tylko z polskiego i ang ale Ty na pewno dasz sobie radę a w których dniach piszecie? co do wagi to cieszy mnie nawet to 0,5 kg![]() Cytat:
dziękuję Ci ślicznie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() żart jakiś? to ma być U????? to jest Ubogie R!!!!
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||||
|
|
|
#3169 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jadłospis bardzo ładny, dorzuciłabym jedynie więcej nnkt, 6 orzechów to dość skromnie. Cytat:
więc bez obaw do P jeszcze daleko ![]() Cytat:
Cytat:
śniadanie skromne ale w ciągu dnia znaczna poprawa ![]() Cytat:
|
|
#3170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kawaa Ty tak wyglodzilas swoj organizm, ze cale jedzenie teraz przeznacza on na odbudowe komorek, poczekaj jeszcze, dokladaj ofc jedzenie, a wkrotce zacznie Ci się ten pokarm ładnie odkładać ![]() Airwaves... mam pytanie, bo naprawdę interesuje mnie jak można przeżyć na dłuższą metą jedząc tyle, co Ty nie odchudzałaś się czasem? nie zbyt drastycznie przypadkiem? czy po prostu jesteś takim 'niejadkiem', w co nie wierzę, bo życie mnie nauczyło, że nadzieja matką głupicj
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2008-11-20 o 18:35 |
|
|
|
|
#3171 | |
|
Rozeznanie
|
Kika, mówiłam, że pycha
![]() Ale wyobraź sobie, że mój zmiksowany banan z granatem przez noc "wyparował" z lodówki.... I musiałam się zadowolić bułą na śniadanie A najlepsze jest to, że nikt nie chce się przyznać![]() Mogę Ci jeszcze polecić świeżego ananasa również z jogurtem i tartą czekoladą lub z cukrem i cynamonem Cytat:
Dogadzam sobie jak nigdy. Nawet przed "dietą" tyle nie jadłam![]() Mam nadzieję, że waga ruszy, następne ważenie w niedzielę. Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2008-11-20 o 19:42 |
|
|
|
|
#3172 |
|
Rozeznanie
|
U
śniadanie - 7.00: owsianka( 7 łyżek płatków, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżeczka rodzynek, kokosa + danio jagodowe )+ kawa II śniadanie 10.30 (szkoła) : grahamka mała jakaś taka posmarowana warstwą serka topionego hochland, z dwoma plastrami kiełbasy żywieckiej i papryką, połowa banana, ćwiartka jabłka, mandarynka( dzieliłam się z koleżankami )obiad: 14.30 rissoto z kurczakiem( ryż, kawałki piersi z kurczaka , papryka, pieczarki, cebula, marchewka , mniam) podwieczorek 17.30 gdzieś tak : big milk śmietankowy+ niedawno garść migdałów kolacja(będzie) po 20 : wieśniak z warzywami (200 g) i jak? |
|
|
|
#3173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3174 |
|
Rozeznanie
|
za mało? ile mniej więcej jest kalorii w tym , co napisałam jeżeli mogłabym wiedzieć ?
|
|
|
|
#3175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#3176 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I rowerek 35 minut. Wiesz zanim zjadłam obiad to byłam głodna,już na ostatnich zajęciach w szkole,ale potem już było ok. ![]() Mi się wydaje,że to dużo wychodzi... i nie żartuję,naprawdę tak myślę... w porównaniu jak niektórzy ludzie jedzą to .... albo moja koleżanka np. pierwszy posiłek dziś zjadła dopiero po 13... wiem,że niemądre i w ogóle,ale jednak jak się coś takiego widzi to się człowiek zastanawia,czemu ta druga osoba tak robi,albo po prostu ma taki tryb życia...
|
|
|
|
#3178 |
|
Wtajemniczenie
|
iza_wiosenna- tak odchudzałam się, pisałam o tym wcześniej jeszcze w maju ważyłam 70 kg, dziś waga pokazała 49.
Na początku moje odchudzanie było w miarę mądre...a potem jadłam po 300 kcal dzienie staram się zwiększać dawkę kalorii,ale mam straszne obawy, że będzie jojo;/ a tak po za tym to co do niejadka...fakt faktem- rzadko kiedy czuję głód. Dziewczyny mogę prosić o poradę jak powinien wyglądać mój jadłospis taki żeby było ok? Z góry dzięki!! |
|
|
|
#3179 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w sumie piszą , że jem mało jak na u , ale ja dopiero wychodzę z diety. więc na początek dobijaj do tej sumy co ja a potem będziemy powoli zwiększać )
|
|
|
|
|
#3180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

coś obiad mały ;];]

już rozumiem
toż to poważna zniewaga
waga...no cóż...z utraconego kg powróciło 0,5 i dalej nic... ale walczę

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
staram się zwiększać dawkę kalorii,ale mam straszne obawy, że będzie jojo;/ a tak po za tym to co do niejadka...fakt faktem- rzadko kiedy czuję głód.