Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-06, 20:11   #3151
eweelinaa91
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

R
śn: omlet z 3 jaj, 2 plasterki szynki z indyka, 2 plasterki serka topionego fit, zioła prowansalskie, pieprz, papryka
II śn: jogurt naturalny 200g, garść nerkowców, 2 mandarynki, troszeczkę musli - wiem, węgle i tłuszcze, ale to było pyszne
ob: chili con carne
podw: 2 kostki czekolady gorzkiej, 1/4 ptasiego mleczka ze zwykłej galaretki i jogurtu naturalnego
Trening aerobowy
kol: grahamka, wieśniak, makrela w pomidorach

Baaardzo proszę o ocenę.

Edytowane przez eweelinaa91
Czas edycji: 2009-04-06 o 20:12
eweelinaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 20:38   #3152
Jorelia
Rozeznanie

Moje R, raczej kiepskie dziś wyszło...

I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, pół jabłka, kiwi, dwie łyżki serka wiejskiego.
II. Kromka grahama z białym serem, sałatą i rzodkiewką, pół jabłka.
III. Jogurt naturalny z łyżeczką kakao.
IV. Serek wiejski lekki z garstką pestek słonecznika, ogórek kiszony.
V. Pół grahamki, surowa marchewka, jajko sadzone na teflonie.
Wiem, że posiłek kiepski ale do domu wróciłam bardzo późno, byłam zmęczona i nie miałam siły na gotowanie. Tym bardziej, że jestem przed zakupami i lodówka świeci pustkami
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 20:41   #3153
Kalina:D
Raczkowanie

GG do Kalina:D

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
chyba sama do konca nie wiem ale wiem ze je tez mam ... ale to znaczy ze boisz sie zwiekszac kcal bo myslisz ze utyjesz i metabolizm jest skopany .. hm.. a moge wiedziec ile masz wzrostu i waga?? i wiek
dokładnie... ja miałam duże problemy z metabolizmem a od kiedy troszkę zwiększyłam (teraz jestem na 1000kcal) wszystko wraca do normy. Do tego niedojrze, ze nie przytyłam to schudłam o,5kg Moze jednak nie będzie tak źle... Póki co kontroluje cały czas wagę czy nie tyję... ale postanowiłam, że nawet jak przytyje 1kg czy 2kg to się nie zniechęce... Czas najwyższy wrócić do normalności. A waże 49kg przy wzroście 162 najlepiej się czułam ważąc 47kg więc do tego będę dążyła ale to dopiero wtedy gdy dojde do mojego zapotrzebowania czyt. 1600-1700kcal. Wtedy ogranicze do 1300-1400 i będę wreszcie w zdrowy sposob chudła

Edytowane przez Kalina:D
Czas edycji: 2009-04-06 o 20:42
Kalina:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 20:55   #3154
Magdalena0603
Rozeznanie

uprzejma prosba o ocenke i ewentualne baty
śniadanko..grahamka z wieśniakiem plus szczypiorek

2 śniadanko..drożdżówka z serem

w międzyczasie..ta sama bułka z serem,jak sniadanie numer 1

około 19..warzywa na patelnię(pol paczki) plus skrzydelko kurczaka-smażone na oliwie z oliwek...

ocenicie???please...:cmok :
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 21:21   #3155
201604211131
Konto usunięte

P(wracam na P - mam dla kogo walczyć )
Iśn:Kaszka Bobovita na mleku sojowym z orzechami laskowymi, mieszkanką studencką, rodzynkami, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi
(duża miska), herbata z cukrem
IIśn: kanapka z szynką, sałatą i ogórkiem kiszonym oraz masłem w bułce kajzerce, petitki Lu Go, rogal z czekoladą, herbata, woda niegazowana cytrynowa
Ob: sałatka - makaron ryżowy, kurczak smażony, szpinak, fasola czerwona, herbata z cukrem
P: jogurt turecki z wiórkami kokosowymi i rodzynkami
W międzyczasie: 2 łyżki sałatki, parówka
K: kanapka z żółtym serem (jestem tak najedzona, że więcej nie wepchnę, dodatkowo brzuch mnie boli ).
201604211131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 22:02   #3156
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

U (dla mnie troszkę P)

1. owsianka z 4 łyżek, pół szklanki mleka, truskawek mrożonych, dwie kromki słonecznikowego z masłem

2. dwie kromki słonecznikowego z masłem i twarożkiem domowym, 0,5l herbaty

3. ryba gotowana, warzywa

4. lód włoski, pasek milki z tej 300g, z 75g marcepana, 6 schogottenów, 1,5l wody

5. trzy kromki chleba, dwie z masłem, jedna z masłem i serem żółtym

dużo zielonych etc.
proszę o ocenkę.!

Edytowane przez moniczkaaSnk
Czas edycji: 2009-04-06 o 22:03
moniczkaaSnk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 23:44   #3157
can4i
Przyczajenie

Witam Was dziewczyny

Na forum mimo, że buszuję już od dłuższego czasu, rzadko się odzywałam i stwierdziłam, że dość tego ukrywania się

Bardzo podobają mi się wasze jadłospisy i wzorując się na Was dążę do ideału.

Oto moje dzisiejsze R

śn Płatki owsiane 6 łyżek, szklanka mleko, jabłko

IIśn 1 kromka razowca, ogórek, rzodkiewka, ketchup, sopocka

obiad cebula+ pierś z indyka podduszone+ pomidory, kapusta, brokuły

podwieczorek razowiec kromka, rzodkiew, sałata

kolacja 2 łyżki twarożku chudego z 2 garściami słonecznika i szczypiorkiem

godzina siłowni, 20 min biegania

proszę o ocenę!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 09:42   #3158
klaudynka18
Rozeznanie

Hej
Chciałam zapytać doświadczone w kwestiach diety Wizażanki,czy moje kolacje są komponowane prawidłowo.Otóż niejednokrotnie czytałam,że na kolacje należy spożywać białko a unikać węglowodanów i tak też robię,nadal jednak mam obawy,że robię coś nieprawidłowo.Napiszę więc kilka przykładowych rzeczy,które jadam na kolację i proszę o wszelkie uwagi i sugestie
Pasta z jajka
2 jajka ugotowane na twardo+groszek lub ewentualnie rzeżucha+pół łyżeczki margaryny(nie używam majonezu).Wszystko wymieszane na konsystencję pasty.
Pasta z tuńczyka
Tuńczyk w kawałkach+ogórki małosolne+cebula+jajko na twardo. Wymieszane na konsystencję pasty.
Faszerowane pomidory
Składniki takie same jak w paście z tuńczyka. Odkrawam górną część pomidora,drążę go i nakładam do środka pasty.
Ser biały
Chudy twaróg+2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego(nie jestem w stanie strawić samego twarogu bez dodatków).Wszystko wymieszane na jednolitą konsystencję.
Sałatka grecka
Ser feta+pomidory+ogórki.Ugni atam całość na papkę.Tego typu kolację zjadam średnio raz na 2 tygodnie.
Poza tym,kiedy nie mam czasu na przygotowanie kolacji,to zjadam albo twarożek wiejski(czysty lub ze szczypiorkiem)albo serek homogenizowany(naturalny lub waniliowy)
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły na białkowe kolację,to z chęcią zrobię coś nowegoCzekam na uwagi

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 10:10   #3159
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczkaaSnk Pokaż wiadomość
U (dla mnie troszkę P)

1. owsianka z 4 łyżek, pół szklanki mleka, truskawek mrożonych, dwie kromki słonecznikowego z masłem ladnie

2. dwie kromki słonecznikowego z masłem i twarożkiem domowym, 0,5l herbaty jakies warzywko?owoc?

3. ryba gotowana, warzywa kasza?ryz?makaron?cos by sie przydało ,zwłaszcza na U

4. lód włoski, pasek milki z tej 300g, z 75g marcepana, 6 schogottenów, 1,5l wody słodko

5. trzy kromki chleba, dwie z masłem, jedna z masłem i serem żółtym
na u moze byc, choc tez byc mogla dac jakies warzywo w koncu sa dla wszytskich zdrowe

dużo zielonych etc.
proszę o ocenkę.!
jw.moniczko jestes na U czy P bo juz sie pogubiłam
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 10:56   #3160
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
U

sniadanie:
1/2 bajgla bezglutenowego z maslem, poledwica grubo krojona i pomidorkiem
1/2 bajgla z maslem i miodem (tost)
banan

lunch
2 lyzki musli + ok 100g jogurtu kremowego kokosowego (3-4 lyzki?) + garsc orzechow
1/2 szklanki smoothie.

obiad
ogromny pstrag teczowy (260g) upieczony, 2 ugotowane marchewki + ziemniak duzy ugotowany + lyzeczka masla+ koperek
duzo salatki (salata+pomidory+sloneczn ik prazony na oleju z orzechow brazylijskich)

100g suszonego mango.

I jak??? Ktos oceni plizzzz????
Up up, czy ktos to oceni, proszeeee .

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 12:00   #3161
wisienka90
Zadomowienie

GG do wisienka90 Send a message via Skype™ to wisienka90

Moje dziejsze R. Bardzo prosze o ocene
sniadanie: otreby z mlekiem (spieszylam sie)
II sniadanie (nadrobilam;p): jajecznica z 2 jaj, buleczka razowa, kromka chleba razowego, puszka szprota w sosie pomidorowym, pomidor
obiad: smazona piers z kurczaka, brokuly
podwieczorek: garsc orzechow wloskich, 4 plasterki chudej szynki, pol pomidora
kolacja: chudy twarog, maly jogurt naturalny, otreby, zarodki

-przygoda z białą perłą i olejkiem rycynowym
-MŻ+WR!
61(19.07)- 60(28.07) - 59 -58 - 57 - 56 - 55!
17.08 przedłużanie i zagęszczanie rzęs
wisienka90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 12:07   #3162
MaGniFiQue
Raczkowanie

Wszystko ładnie pięknie tylko to SMAŻONE
Stary 2009-04-07, 12:24   #3163
eweelinaa91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eweelinaa91 Pokaż wiadomość
R
śn: omlet z 3 jaj, 2 plasterki szynki z indyka, 2 plasterki serka topionego fit, zioła prowansalskie, pieprz, papryka
II śn: jogurt naturalny 200g, garść nerkowców, 2 mandarynki, troszeczkę musli - wiem, węgle i tłuszcze, ale to było pyszne
ob: chili con carne
podw: 2 kostki czekolady gorzkiej, 1/4 ptasiego mleczka ze zwykłej galaretki i jogurtu naturalnego
Trening aerobowy
kol: grahamka, wieśniak, makrela w pomidorach

Baaardzo proszę o ocenę.
Up!
Stary 2009-04-07, 12:26   #3164
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
jw.moniczko jestes na U czy P bo juz sie pogubiłam
Dziękuję Orzeszku
Jestem na U, ale dla mojego metabolizmu to jest P, więc czekam aż się ureguluje i dlatego tak piszę Więc oficjalnie mówiąc, nie chcę przytyć, ale tyję.. no i czekam
Stary 2009-04-07, 12:44   #3165
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczkaaSnk Pokaż wiadomość
Dziękuję Orzeszku
Jestem na U, ale dla mojego metabolizmu to jest P, więc czekam aż się ureguluje i dlatego tak piszę Więc oficjalnie mówiąc, nie chcę przytyć, ale tyję.. no i czekam
rozumiem

moja dzisiejsza R.
Sn : dwie kromki chleba pełnoziarnistego z ziarenkami,jedna posmarowana masłem,serek wiejski200g,jabłko,cynamo n,zielona herbata
2Sn : 2jajka na twardo,duza marchewka,pol papryki,zielone male jablko
aeroby
O : warzywa duszone na 1lyzeczce oleju slonecznikowego,piers z kurczaka gotowana na wodzie(przyprawy:papryka, majeranek,oregano),4lyzki ryzu
P: serek wiejski200g,2marchewki,po l papryki
K: pol puszki tunczyka wsw (wczoraj zjadlam pół wiec dzis dokanczam wczorajsza puszke),pol ogorka szklarniowego

1,5l wody,2zielone herbaty z cytryna bez cukru.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez wisienka90 Pokaż wiadomość
Moje dziejsze R. Bardzo prosze o ocene
sniadanie: otreby z mlekiem (spieszylam sie) nie ma białka,jakis owoc moze?
II sniadanie (nadrobilam;p): jajecznica z 2 jaj, buleczka razowa, kromka chleba razowego, puszka szprota w sosie pomidorowym, pomidor to w sosie pomidorowym bym odpuscila,pewnie dodawane jakies chemiczne rzeczy tam sa
obiad: smazona piers z kurczaka, brokuly ww?
podwieczorek: garsc orzechow wloskich, 4 plasterki chudej szynki, pol pomidora ok
kolacja: chudy twarog, maly jogurt naturalny, otreby, zarodki otreby i jogurt naturalny to węglowodany,

jw.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
U

sniadanie:
banan

lunch
2 lyzki musli + ok 100g jogurtu kremowego kokosowego (3-4 lyzki?) + garsc orzechow
1/2 szklanki smoothie.

obiad
ogromny pstrag teczowy (260g) upieczony, 2 ugotowane marchewki + ziemniak duzy ugotowany + lyzeczka masla+ koperek
duzo salatki (salata+pomidory+sloneczn ik prazony na oleju z orzechow brazylijskich)

100g suszonego mango.

kurcze Santos, nie wiem jak oceniac Twoje jadłospisysa i ww,jest bialko,warzywa,nnkt,owoce . Współczuje choroby, bo ja bym padła gdybym mogła jesc tylko 3x dziennie.

Stary 2009-04-07, 12:46   #3166
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
U

sniadanie:
banan

lunch
1/2 szklanki smoothie.

obiad

100g suszonego mango.

Z tego co pamiętam pisałaś kiedyś, że masz problemy trawienne i dlatego tylko 3 posiłki ? Moim zdaniem nie jest źle, urozmaicasz, co prawda nei sa to ilosci powalające (może np. postraj się zjadac więcej na II śnaidanie, dorzuć musli, jakieś owoce o ile możesz), a jesli nie chodzisz głodna to jak najbardziej ok.

Cytat:
R
śn: omlet z 3 jaj, 2 plasterki szynki z indyka, 2 plasterki serka topionego fit, zioła prowansalskie, pieprz, papryka - bardzo ładnie
II śn: jogurt naturalny 200g, garść nerkowców, 2 mandarynki, troszeczkę musli - wiem, węgle i tłuszcze, ale to było pyszne - właśnie ww i tł, choć jeśli nie utrudniaja ci chudnięcia to możesz spokojnie je lączyć, obserwuj swój organizm.
ob: chili con carne -nie wiem za bardzo jaki skład itp,
podw: 2 kostki czekolady gorzkiej, 1/4 ptasiego mleczka ze zwykłej galaretki i jogurtu naturalnego - myślę że nawet na R od czasu do czasu przejdzie czekolada i ptasie mleczko, ale lepiej w pierwszej części dnia.
Trening aerobowy
kol: grahamka, wieśniak, makrela w pomidorach - kolacja na R lepiej czysto białkowa, chyba że na 2-3 h przed snem.

Baaardzo proszę o ocenę.
j.w

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Moje R, raczej kiepskie dziś wyszło...

I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, pół jabłka, kiwi, dwie łyżki serka wiejskiego. -ok
II. Kromka grahama z białym serem, sałatą i rzodkiewką, pół jabłka.-ok
III. Jogurt naturalny z łyżeczką kakao.- tak mało konkretnie, raczej przekąska niz posiłek
IV. Serek wiejski lekki z garstką pestek słonecznika, ogórek kiszony. - a gdzie coś ciepłego??
V. Pół grahamki, surowa marchewka, jajko sadzone na teflonie. - i taka nie redukcyjna kolacja.
Wiem, że posiłek kiepski ale do domu wróciłam bardzo późno, byłam zmęczona i nie miałam siły na gotowanie. Tym bardziej, że jestem przed zakupami i lodówka świeci pustkami
Te posiłki takie liche, jogurt na zmianę z serkiem, nic ciepłego, brakuje mi porządnego ciepłego obiadu, jakiejś rybki itp.

Cytat:
Napisane przez can4i Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczyny

Na forum mimo, że buszuję już od dłuższego czasu, rzadko się odzywałam i stwierdziłam, że dość tego ukrywania się

Bardzo podobają mi się wasze jadłospisy i wzorując się na Was dążę do ideału.

Oto moje dzisiejsze R

śn Płatki owsiane 6 łyżek, szklanka mleko, jabłko - ok

IIśn 1 kromka razowca, ogórek, rzodkiewka, ketchup, sopocka- o ile sopockiej sporo było to ok

obiad cebula+ pierś z indyka podduszone+ pomidory, kapusta, brokuły - może jakiś ryż, kasza, makaron do tego??

podwieczorek razowiec kromka, rzodkiew, sałata - a białko??, może tuńczyk, makrela , jakaś wędlina??

kolacja 2 łyżki twarożku chudego z 2 garściami słonecznika i szczypiorkiem -najadlaś sie tym ??

godzina siłowni, 20 min biegania

proszę o ocenę!
j.w
Stary 2009-04-07, 12:48   #3167
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
R
śn: omlet z 3 jaj, 2 plasterki szynki z indyka, 2 plasterki serka topionego fit, zioła prowansalskie, pieprz, papryka serek topiony nie na redukcje
II śn: jogurt naturalny 200g, garść nerkowców, 2 mandarynki, troszeczkę musli - wiem, węgle i tłuszcze, ale to było pyszne tu sama wieszjakie musli?slodzone odpada
ob: chili con carne znaczy sie co to jest?
podw: 2 kostki czekolady gorzkiej, 1/4 ptasiego mleczka ze zwykłej galaretki i jogurtu naturalnego tu srednio z wartoscia odzywcza,przydałoby sie białko,warzywo,nnkt
Trening aerobowy
kol: grahamka, wieśniak, makrela w pomidorach,makrela w pomidorach z puszki?jesli z puszki to ja bym sobie odpuscila na Twoim miejscu

Baaardzo proszę o ocenę.
jw.

Stary 2009-04-07, 13:21   #3168
eweelinaa91
Zadomowienie

Funky i Orzeszek, dziękuję Wam za sprawdzenie. Makrela niestety z puszki, a łączenie węgli i tłuszczy chyba mnie gubi, bo od 1,5 miesiąca mam zastój. Muszę się porządnie wziąć za dietę, choć będzie ciężko. Co można wrzucać do jogurtu naturalnego? Kompletnie nie mam pomysłu, a serków homo u mnie nie ma.

Przepis na chili con carne, polecam osobiście.
Cytat:
Chili con Carneprzepis Ahcak
- pierś z kurczaka - mielona lub pokrojona w kawałeczki, lub inne chude mięsko mielone
- puszka czerwonej fasolki (razem z zalewą)
- 1 cebula
- czosnek
- puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, pieprz cayenne, + co tam sie lubi

Cebulę duszę na patelni, dodaję czosnek, przyprawy, wrzucam mięsko, do tego pomidory, po jakimś czasie fasolę, próbuję jak tam z pikantnością (kocham ostre) i w ogóle ze smakiem i już
Stary 2009-04-07, 13:27   #3169
aniaesz88
Rozeznanie

Moge prosić o ocenę? rrrr...

śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki bran flakesów z otrębami + szklanka mleka 2%
drugie: 3 małe kromki chleba pełnoziarnistego z lekkim serkiem, pomidorem, sałatą, papryką
obiad: sałatka (puszka tuńczyka wsw, pomidory, sałata, oliwa, ocet winny)
podwieczorek: jogurt naturalny (mogę?)
kolacja: serek wiejski lekki

z góry dziękuję
aniaesz88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 13:37   #3170
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez aniaesz88 Pokaż wiadomość
Moge prosić o ocenę? rrrr...

śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki bran flakesów z otrębami + szklanka mleka 2%
drugie: 3 małe kromki chleba pełnoziarnistego z lekkim serkiem, pomidorem, sałatą, papryką
obiad: sałatka (puszka tuńczyka wsw, pomidory, sałata, oliwa, ocet winny)
podwieczorek: jogurt naturalny (mogę?)
kolacja: serek wiejski lekki

z góry dziękuję
na podwieczorek raczej proponuje serek homo + orzechy, bo jogo to węgle

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 13:38   #3171
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość

około 19..warzywa na patelnię(pol paczki) plus skrzydelko kurczaka-smażone na oliwie z oliwek...

up.....
Stary 2009-04-07, 15:21   #3172
funky87
Zakorzenienie

Cytat:

to R , U, P??

Cytat:
Funky i Orzeszek, dziękuję Wam za sprawdzenie. Makrela niestety z puszki, a łączenie węgli i tłuszczy chyba mnie gubi, bo od 1,5 miesiąca mam zastój. Muszę się porządnie wziąć za dietę, choć będzie ciężko. Co można wrzucać do jogurtu naturalnego? Kompletnie nie mam pomysłu, a serków homo u mnie nie ma.

Przepis na chili con carne, polecam osobiście.
Przepis bardzo fajny, musi być pyszne , niestety nie wypróbuję gdyż jedzenie strączkowych mi nie służy.
Stary 2009-04-07, 15:31   #3173
Magdalena0603
Rozeznanie

Funky....to r....
Stary 2009-04-07, 15:53   #3174
klaudynka18
Rozeznanie

A czy ktoś może coś powiedzieć na temat moich białkowych kolacji???
PS.Przepraszam zapomniałam dodać,że chodzi mi o R

Edytowane przez klaudynka18
Czas edycji: 2009-04-07 o 16:23 Powód: Dopisek
klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 17:19   #3175
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Hej
Chciałam zapytać doświadczone w kwestiach diety Wizażanki,czy moje kolacje są komponowane prawidłowo.Otóż niejednokrotnie czytałam,że na kolacje należy spożywać białko a unikać węglowodanów i tak też robię,nadal jednak mam obawy,że robię coś nieprawidłowo.Napiszę więc kilka przykładowych rzeczy,które jadam na kolację i proszę o wszelkie uwagi i sugestie
Pasta z jajka
2 jajka ugotowane na twardo+groszek lub ewentualnie rzeżucha+pół łyżeczki margaryny(nie używam majonezu).Wszystko wymieszane na konsystencję pasty.
Pasta z tuńczyka
Tuńczyk w kawałkach+ogórki małosolne+cebula+jajko na twardo. Wymieszane na konsystencję pasty.
Faszerowane pomidory
Składniki takie same jak w paście z tuńczyka. Odkrawam górną część pomidora,drążę go i nakładam do środka pasty.
Ser biały
Chudy twaróg+2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego(nie jestem w stanie strawić samego twarogu bez dodatków).Wszystko wymieszane na jednolitą konsystencję.
Sałatka grecka
Ser feta+pomidory+ogórki.Ugni atam całość na papkę.Tego typu kolację zjadam średnio raz na 2 tygodnie.
Poza tym,kiedy nie mam czasu na przygotowanie kolacji,to zjadam albo twarożek wiejski(czysty lub ze szczypiorkiem)albo serek homogenizowany(naturalny lub waniliowy)
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły na białkowe kolację,to z chęcią zrobię coś nowegoCzekam na uwagi
Zasada że na kolacje lepiej rezygnować z ww dotyczy głównie redukcji. Na U można jeść co sie chce. Z tych zestawów wszystkei oprócz jednego sie nadają. Twaróg z dżemem lepiej na śniadanie,a serki smakowe zamień na naturalne.

Cytat:

Po pierwsze śniadanie jest za małe, nie podajesz gramatury, ale i tak mało. Po drugie drożdżówki itp na R odpadają. Po trzecie brak obiadu, chyba że zamieniłaś kolejność obiadu z kolacją. Po czwarte na kolacje lepiej coś białkowego, smażone potrawy na noc mogą obciążać żołądek i raczej nie sprzyjają diecie. Następnie bardzo mało warzyw, białka teznie za wiele i nnkt.
Stary 2009-04-07, 17:26   #3176
paszka016
Raczkowanie

U ( do P jeszcze nie jestem gotowa )

Sn: dwie kromki zwykłego chleba z pasztetem ogórkiem i pomidorem
2śn: jabłko
O: dwa naleśniki z gratką truskawkową 120g
P: witaminka Hortex
K: 100g płatków choco muszelki z szklanką mleka 2%

wpadnie jeszcze pewnie jabłuszko

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 17:38   #3177
Magdalena0603
Rozeznanie

to może ja dzisiejszą Redukcję...
  • sniadanie..jajko na miękko,kromka razowca z szynką chudą i 2 plasterki ogórka
  • 2 śniadanie..kromka razowca z polędwicą sopocką i pomidorkiem,2 plasterki ogórka
  • obiad..hym(porażka)..pół zapiekanki,tzw.gotowiec,z pieczarkami,kapka keczupu..
  • będzie jajko na twardo
któs mogłby ocenic?iza?funky?...prosz ę...
Stary 2009-04-07, 18:21   #3178
Murron
Rozeznanie

a moge ja?>
Cytat:
to może ja dzisiejszą Redukcję...
  • sniadanie..jajko na miękko,kromka razowca z szynką chudą i 2 plasterki ogórka( może byc niby, ale da się lepiej. np wez z jajka samo bialko i razem z szynka polóz na razowcu dodaj duuuuzo salaty i chociazby z 200 plastrów ogórka:P
  • 2 śniadanie..kromka razowca z polędwicą sopocką i pomidorkiem,2 plasterki ogórka(znowu chleb? szynka i ogórek> XD korzystaj z okazji, ze jest wczesnie i zjedz jakies owoce moze truskawki z jogurtem naturalnym albo cos z twarożkiem?)
  • obiad..hym(porażka)..pół zapiekanki,tzw.gotowiec,z pieczarkami,kapka keczupu..( jesli juz cos takiego jesz to dorzuc warzywa i do zapiekanki jakis ostry meksykanski sos :P zeby spalil kalorie niepotrzebne z zapiekanki )
  • będzie jajko na twardo( znowu jajko? może rybę jakąs, zeby bylo białko na kolacje i WARZYWA:P
któs mogłby ocenic?iza?funky?...prosz ę...
ciagle jajka, chleb i szynka,. Więcej warzyw
Stary 2009-04-07, 18:35   #3179
paszka016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
U ( do P jeszcze nie jestem gotowa )

Sn: dwie kromki zwykłego chleba z pasztetem ogórkiem i pomidorem
2śn: jabłko
O: dwa naleśniki z gratką truskawkową 120g
P: witaminka Hortex
K: 100g płatków choco muszelki z szklanką mleka 2%

wpadnie jeszcze pewnie jabłuszko

dostałam okres mam jednak nadzieje ze nie bedzie trwał jeden dzien ..

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 18:55   #3180
bekii
Rozeznanie

Bardzo proszę o ocenę:
RRRRR
Na czczo godz.8.30: 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: serek wiejski lekki z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g,do tego 3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów,3 rzodkiewki pokrojone w małą kosteczkę
II śniadanie 12.00: sałatka owocowa : 2 jabłka,2 pomarańcze,1 grapefruit,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu z Łowicza (180 g),6 kostek gorzkiej czekolady,z tej porcji zjadłam 1/3 ,bo podzieliłam się z dwiema córkami
Obiad godz. 15.00: salaterka zupy pomidorowej ugotowanej na udkach z kurczaka(bez skóry) z marchewką,selerem,porą,po midorami krojonymi z puszki 400g i koncentratem pomidorowym+1/2 szklanki makaronu świderki z pszenicy durum ugotowanego aldente
Podwieczorek 18.00: ugotowane udko z kurczaka bez skóry,surowa kapustka kiszona,butelka soku pomidorowego 300 ml, 4 orzechy włoskie
Kolacja będzie o 21.30 :1/2 kostki chudego twarogu 0 % tłuszczu z Łowicza,tj. 100 g
Napoje codziennie te same: po śniadaniu szklanka pokrzywy+skrzyp,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po południu i wieczorem herbata zielona sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości