Ciaza i porod w UK - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-11, 19:32   #3151
ewurka
Wtajemniczenie

Dot.: Ciaza i porod w UK

Dziewczyny mam nadzieje, że z Hanjah wszystko w porządku, strasznie się o nią martwie!!!!!!
Jolu kciukasy za Olivierka, oby mu się znudziło szybko w brzuszku i chciał zobaczyć nowy świat.
Całusy dziewczyny

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 20:11   #3152
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
aaliyah jak masz taki dar przekonywania, to może porozmawiaj z synkiem Joli, bo jak widać Olivier mamy nie chce słuchać

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Do synka najlepiej Mamusia dotrze. Trzeba tylko zastosowac odpowiednie argumenty.

No niech bedzie, wyslalam wiadomosc telepatycznie. Jolu, mam nadzzieje, ze jutro Ci pasuje?
Pasuje mi jak najbardziej

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam nadzieje, że z Hanjah wszystko w porządku, strasznie się o nią martwie!!!!!!
Jolu kciukasy za Olivierka, oby mu się znudziło szybko w brzuszku i chciał zobaczyć nowy świat.
Całusy dziewczyny

Cytat:
Napisane przez magdus25 Pokaż wiadomość
witam mamuski wpadam sprawdzic czy sie ktos rozpakowal ale widze ze jeszcze nieJolaoo trzymam zeby sie cos ruszylo po tym tzw masazunie denerwuj sie-wiem ze to czekanie jest dobijajace ale na pewno wszystko bedzie ok,ja Julke urodzilam 12 dni po terminienie pomagaly nawet grozby ze jak nie wyjdzie to bedzie cala na rozowo chodzic
Sysunia_d nie martw sie i nie denerwuj na zapas-wierz mi jak sie jest tyle po terminie to masaz nie taki straszny byle dziecko wyszlopoza tym nie jest tak zle jak sie wydaje.
mam pytanko do mam-czy macie jakies sprawdzone sposoby na to zeby dziecko oduczylo sie noszenia na rekach?tzn zeby nie plakalo jak sie je odklada...Julka zostala tak znianczona przez babcie i dziadkow i ciotki ze teraz jak jej nie wezme na rece to piszczy jak by ja ktos ze skory obdzieral-a na rekach odrazu jej przechodzi..myslalam ze ma kolki albo wzdecia ale widze ze ona sie poprostu tak nauczyla cwaniak maly i jak ja biore na rece to sie ze mnie perfidnie smieje jest to troche uciazliwe bo zostaje na noc sama i jak mi zaczyna piszczec i plakac to sasiedzi z gory skacza po podlodze az mi sie lampy na suficie kiwaja!i nie da sie jej uspokoic,moj tz ja poprostu zostawia jak placze ale ja nie mam serca bo mi sie wydaje ze cos jej sie stanie..jesli macie jakies sposoby to prosze was sprzedajcie mi je pozdrawiam i spadam karmic.

Kochana chyba nie ma łagodnego sposobu na oduczenie dziecka od "rączek". Jeśli będziesz ulegać małej,ta będzie to wykorzystywać... Jeśli się nie zanosi od płaczu i nic ją nie boli to przecież nie musisz jej nosić. Pomyśl,że teraz jest jeszcze malutka,ale za dwa,trzy miesiące będą naprawdę bolały Cię ręce i nic nie dasz rady zrobić w domu....
Powodzenia

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 23:20   #3153
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Vedma czy tobie lekarz powiedzial ile Adas wazy ?
Tak, podczas kazdego usg mi mowiono

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
dzis zaliczylam rano mdlosci w toalecie
Uuuu!!! a moze to nie woda, tylko....

Cytat:
Olivier mamy nie chce słuchać
No bardzo brzydko z jego strony!

Cytat:
Napisane przez magdus25 Pokaż wiadomość
mam pytanko do mam-czy macie jakies sprawdzone sposoby na to zeby dziecko oduczylo sie noszenia na rekach?
Niestety - najskuteczniejsze jest niepodnoszenie jej przy kazdym placzu. Tak, jak Jola napisala:

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Kochana chyba nie ma łagodnego sposobu na oduczenie dziecka od "rączek". Jeśli będziesz ulegać małej,ta będzie to wykorzystywać... Jeśli się nie zanosi od płaczu i nic ją nie boli to przecież nie musisz jej nosić. Pomyśl,że teraz jest jeszcze malutka,ale za dwa,trzy miesiące będą naprawdę bolały Cię ręce i nic nie dasz rady zrobić w domu....
Powodzenia
Dzieki za trzymanie kciukow, wygralam aukcje, moses basket jest moj! Bardzo mi na nim zalezalo, bo jest nowy. Poprzedni wlasciciel kupil go zaledwie 6 tygodni temu i nie uzywal (dziecko nie lubilo ). W Mamas&Papas zaplacilabym ponad 130 funtow, na ebayu - 1/5 tej ceny! Mam nadzieje, ze Adasiowi sie spodoba. Wklejam zdjecia - jedno jest aukcyjne, drugie ze strony M&P.
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 07:32   #3154
Diari
Rozeznanie

Vedma bardzo fajny tek koszyk, miejmy nadzieję, że Adaś go polubi
Stary 2010-06-12, 07:34   #3155
Jola00
Zadomowienie

Witam kochane
Moje dziecko uparte jest bardziej niż myślałam
Nic się niestety nie ruszyło...Plamienie też mniejsze,prawie znikome...
Tak więc to jeszcze chyba nie czas.

Vedma gratki za wygraną aukcję Moses basket śliczny

Stary 2010-06-12, 07:46   #3156
***luna
Zakorzenienie

Witam porankowo
Vedma gratuluję wygranej, ładniutki koszyk

Jola czekamy dalej, trzymam kciuki by się coś ruszyło.

Dziś piękne słońce, oby tak zostało

Miłego dnia
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 09:03   #3157
Vedma
Zadomowienie

Wczoraj tak zaszalalam z odkurzaczem i mopem pod nieobecnosc TZa, ze dzisiaj nie moge sie za bardzo ruszyc
Jem wlasnie sniadanko, za oknem pogoda nie bardzo... po lunchy jedziemy do znajomych z 2-miesiecznym synkiem, to moze byc bardzo pouczajace

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 09:03   #3158
Darianna25
Zakorzenienie

Hej,

Vedma cena tego moses basket w Mothercare to
Ja kupiłam na ebayu tez nowy za 10 funi z Disneya.

Nocka kijowa.Co szlam do wc to się zastanawiałam czy mi wody nie odejdą.

Dziś zapowiada się ładny dzien wiec wybierzemy się na mini wycieczkę.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 09:59   #3159
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Vedma cena tego moses basket w Mothercare to
To w Mamas&Papas - 99 funtow za kosz + 35 za rocking stand. Tez uwazam, ze placi sie polowe za metke, tzn. bardzo mi sie podoba design, rzeczy sa wykonane w miare starannie - ale bez przesady! W Mothercare podobny koszyczek mozna kupic za polowe tej ceny. Tylko ze ja sie oczywiscie uparlam na ten, bo strasznie mi sie spodobalo lniane, naturalne wykonczenie. Stad proba znalezienia czegoc na ebay'u. Ale za jeansy dla ciezarnych w M&P tez placi sie krocie, chociaz akurat tutaj musze przyznac, ze sa bardzo wygodne i sluza mi juz kilka miesiecy a uzytkowania po nich nie widac.
Stary 2010-06-12, 10:19   #3160
ursull
Zakorzenienie

Cześć Muszę się pochwalic,że moja córka zaczęła chodzić

Jolaoo ty jeszcze tutaj? No ile można czekać? I co kompletnie nic nie czujesz po tym masażu?

Vedma ładny ten moses basket,ale cena faktycznie powala . Gratuluję wygranej aukcji (uwielbiam wygrywać )

Darianna ja tez ma z basket z Disneya i też za 10 funtów

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 10:21   #3161
Awika
Raczkowanie

Ursull gratulacje ))) pamietam jakie to bylo niesamowite jak moj mlodszy brat zaczal chodzic. Ale teraz bedziesz musiala na wysokosci jej raczki poustawiac glownie zabawki Chyba, ze uda Ci sie tak ja nauczyc, zeby nie sciagala wszystkiego

Vedma
fajny ten basket, ja w sumie nigdy o takim roziwazaniu nawet nie myslalam. Do ilu mieiescy dziecko sie w takim baskecie trzyma? (jesli tak to moge nazwac ) Moze ja pomysle...
Vedma, czy Twoj nick jest od wiedzma?? bo moj tz jak zoabczyl liste wizazanek to pyta sie, czy to znaczy wiedzma On jest lotyszem, i kiedy wymiawial vedma i wiedzma brzmialo tak samo, bardzo lubie jak mowi po polsku bo tak slodko zmiekcza wszystko Kiedys czytal mi przez tel smsa mojej mamy, z zyczeniami na dzien dziecka

Jolaa
, ja sie boje porodu ale wierze, ze jestes w takim stanie, ze juz prooosisz o porod ;D nie wiem czy tak nawet nie jest lepiej

Ja w koncu poranek moge spedzic w domciu, w manchester jest dzis ladnie wiec zapowiada sie fajny dzien szkoda tylko, ze polowe spedze przed laptopem konczac testy na zajecia we wtorek.

Kurcze, mamy nieciekawych sasiadow, grupka angielskich nastolatow wprowadzila sie kilka tyg temu i od tego czasu sa nocne imprezy baardzo czesto i bardzo glosne, na ulicy . juz nawet angielkscy sasiedzi wzywali policje na nich wiele razy. Tydzien temu podczas takiej imprezy ktos zlamal tablice rejestracyjna od auta grrrrrrr oczywiscie moj odrazu zadzwonil na policje, i co powiedzieli? ze nic z tym zrobic nie moga, ze jak sie zdarzy cos nasteonym razem itd. a ponoc cos tam robia tylko moj nie chce mi mowic zeby mnie nie starszyc ale to ja nie wiem w takim razie na co mamy czekac?? az pospuszczaja powietrze kiedy czas jechac do pracy?? Wczoraj moj troche tej jednej, delikatnie mowiac, nagadal, ze nikt ma nawet nie dotknac jego samochodu, ale nie wiem...teraz to juz nie wiem Ci mlodzi anglicy, nie mowie wszyscy, nie szanuja i nie boja sie niczego. No i jestem niewyspana. a ze mna pewnie dzidzia.

Edytowane przez Awika
Czas edycji: 2010-06-12 o 10:24
Awika jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 10:57   #3162
***luna
Zakorzenienie

Awika problemu z hałasującymi sąsiadami zwykle nie załatwia się zwykle przez policję (w kazdy bądź razie, nie u nas na południu).
Tym zajmuje się environmental health (każdy council ma taki dział).
Istotne jest czy sąsiedzi mają mieszkanie z council'a czy wynajem prywatny, a jeszcze inna historia, gdy jest to mieszkanie własnościowe.
Jeśli jest to mieszkanie z council'a, hałas moze być jedną z podstaw do eksmisji (oczywiście nie odbywa się to w przeciągu jednego dnia.

cena moses basket, który pokazała Vedma jest wysoki wiadomo: bo płaci się między innymi za firmę, która poniekąd jest gwarancją jakości

Mnie się udało upolować John Lewis i M&P stojak. Uzywany, w świetnym stanie, za grosze zupełne (ktoś wystawił na bardzo krótką aukcję).
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-06-12, 17:22   #3163
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Cześć Muszę się pochwalic,że moja córka zaczęła chodzić
Super! Wiem, jakie jest to przezycie dla kazdego rodzica Ale teraz to dopiero bedziesz miala program fitness w domu - cos mi sie wydaje, ze w tej drugiej ciazy za duzo nie przytyjesz

Cytat:
Napisane przez Awika Pokaż wiadomość
Vedma fajny ten basket, ja w sumie nigdy o takim roziwazaniu nawet nie myslalam. Do ilu mieiescy dziecko sie w takim baskecie trzyma? (jesli tak to moge nazwac ) Moze ja pomysle...
Vedma, czy Twoj nick jest od wiedzma??
Wspolczuje uciazliwych sasiadow
Vedma z mojego nicka to "czarownica" po czesku Oj, jak mi sie przypomina jak kiedys taki jeden Czech mnie zabral, zeby sie powspinac na skalki w Utah... To byly czasy!
... ale wtedy jeszcze nie mialam takiego ciezkiego odwłoka...
Co do koszyczka (wiecie co jest najgorsze? ze moses basket nie ma swojego odpowiednika po polsku; a obiecalam sobie od Nowego Roku nie wtracac anglicyzmow) na dziecko (LOL ale to glupio brzmi) to bylismy dzisiaj u znajomych i ich 9-tygodniowy synek jeszcze ciagle w nim spi. Lozeczka nie uzyli ani razu. Mysle, ze generalnie wystarcza na pierwsze trzy miesiace.

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
cena moses basket, który pokazała Vedma jest wysoki wiadomo: bo płaci się między innymi za firmę, która poniekąd jest gwarancją jakości
No niestety, zawsze za metke sie doplaca, z tego co widac - niezaleznie od produktu. Rzeczy dla dzieci nie sa tu wyjatkiem.

Wiecie co? Udalo mi sie jeszcze dzisiaj zrobic pedicure co prawda tak jak ostatnio padlam przy bazie pod lakier, ale mysle, ze jutro uda mi sie zarzucic jakis kolor
Stary 2010-06-12, 17:34   #3164
Diari
Rozeznanie

Ursull gratulacje dla córeczki

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
Wiecie co? Udalo mi sie jeszcze dzisiaj zrobic pedicure co prawda tak jak ostatnio padlam przy bazie pod lakier, ale mysle, ze jutro uda mi sie zarzucic jakis kolor
Podziwiam, ja już ledwo co obcinam paznokcie, udaje mi sie tylko wtedy gdy siedze po turecku, ale tak ledwo ledwo
Stary 2010-06-12, 17:43   #3165
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Podziwiam, ja już ledwo co obcinam paznokcie, udaje mi sie tylko wtedy gdy siedze po turecku, ale tak ledwo ledwo
Diari, za 4 tygodnie pewnie nie bede juz taka cwana!
Kupilam sobie wczoraj kosmetyki do wlosow Clairol, w zestawie mial byc jedwab, a jest serum i... nie wiem, jak go uzywac No, ale czego sie mozna spodziewac po osobie, ktora rok temu dostala swoja pierwsza w zyciu suszarke...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 18:19   #3166
uwaga
Raczkowanie

GG do uwaga

luna
Co do wózka to jeszcze na 100% nie wybraliśmy,ale jesteśmy bardzo przekonani do Twister firmy Prampol.Jeździłam nim w sklepie (dziwnie brzmi) i wydawało się ok.Inny ciekawy wózek to Jumper X,ale jednak Twister mnie jakoś do siebie bardziej przekonuje.
http://www.prampol.pl/index.php?page...=twister_thumb

Mam swoje powody sprowadzania wózka z Polski i nie zmienię zdania.Poza tym w UK nie znalazłam (przynajmniej na ebay'u) wózka,który chcę.

Diari
Aż tak łatwo się nie obrażam

ursull
A dziękuję,że pytasz.Ostatnio lepiej.Skurcze są rzadsze i to mnie zaczyna martwić,ale w środę mam skan to podpytam co i jak.Nie wiem czemu,ale będąc w połowie 2 miesiąca brzuch mi do przodu już wypchnęło i mam twardy brzuch i zastanawiam się czy to normalne.Zawsze chciałam mieć najpierw chłopca,ale szczerze mówiąc to teraz już mi obojętne.Oby było jedno....bo po Clomifene (tabletki wspomagające zajście w ciążę kobietom z policystycznymi jajnikami) zdarzają się ciąże mnogie.Przeraża mnie to!
uwaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 18:33   #3167
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uwaga Pokaż wiadomość
Co do wózka to jeszcze na 100% nie wybraliśmy,ale jesteśmy bardzo przekonani do Twister firmy Prampol.

(...)Oby było jedno....bo po Clomifene (tabletki wspomagające zajście w ciążę kobietom z policystycznymi jajnikami) zdarzają się ciąże mnogie.Przeraża mnie to!
To bylo moje pierwsze pytanie na pierwszym usg "Czy ma pani pewnosc, ze jest tam tylko jedno???"
Kiedy dokladnie masz usg?

Wozeczek fajny, szczerze mowiac calkiem podobny do mojego. Macie mozliwosc wyboru koloru?
Stary 2010-06-12, 18:38   #3168
Diari
Rozeznanie

A ja miałam nadzieję, że zobaczę na USG dwa. Zawsze chciałam mieć dwójkę, chłopca i dziewczynkę i gdyby okazało się, że to bliźniaki to miałabym dwójkę, a tylko raz byłabym w ciąży.
Ale teraz stwierdzam, że jedno wystarczy a drugie za jakiś czas
Stary 2010-06-12, 18:40   #3169
uwaga
Raczkowanie

GG do uwaga

Cytat:
To bylo moje pierwsze pytanie na pierwszym usg "Czy ma pani pewnosc, ze jest tam tylko jedno???"
Kiedy dokladnie masz usg?

Wozeczek fajny, szczerze mowiac calkiem podobny do mojego. Macie mozliwosc wyboru koloru?
Drugie usg mam w tą środę.To będzie mój 8 tc.

Kolorów jest pełno.Od zielonego poprzez błękitny po granatowy.Ja oczywiście wybrałam granatowy,bo ta czerwień kuje w oczy (a ja czerwonego i różowego nie lubię).
A jaki dokładnie wózek Ty masz?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 19:07   #3170
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Drugie usg mam w tą środę.To będzie mój 8 tc.

Kolorów jest pełno.Od zielonego poprzez błękitny po granatowy.Ja oczywiście wybrałam granatowy,bo ta czerwień kuje w oczy (a ja czerwonego i różowego nie lubię).

To mamy USG tego samego dnia
tylko u mnie to 12 tygodniowe
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-06-12, 19:14   #3171
uwaga
Raczkowanie

GG do uwaga

Cytat:
A o której?Bo ja o 12:00
Stary 2010-06-12, 19:16   #3172
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
A o której?Bo ja o 12:00
o 14
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-06-12, 19:50   #3173
Vedma
Zadomowienie

Cytat:

Ale teraz stwierdzam, że jedno wystarczy a drugie za jakiś czas
Jaka chcialabys miec roznice wieku?

Cytat:
Taki: http://www.britax.co.uk/pushchairs/vigour-3-plus
Tylko w blekitnym kolorze - w czwartek chyba wklejalam zdjecia tu na watku

Cytat:
Jeszcze dobrze pamietam, jakie podekscytowanie towarzyszylo naszemu pierwszemu usg (ale to bylo w 14 tyg. przez te sniegi...)
Stary 2010-06-12, 20:39   #3174
Diari
Rozeznanie

Cytat:
Jaka chcialabys miec roznice wieku?
Zawsze chciałam żeby różnica była jak najmniejszą, tak max 3 lata, ale wszystko może się zmienić, zobaczymy jak poradzę sobie z jednym. Nie wyobrażam też sobie mieć małe dziecko, być w ciąży z drugim i czuć się tak, jak się czułam przez pierwsze 3 miesiące tej ciąży (prawie nie wstawałam z łóżka, tak źle się czułam).

Jola jesteś?
Stary 2010-06-12, 20:47   #3175
Jola00
Zadomowienie

Jestem kochane

Dzień mam dziś okropny,humor wisielczy...Do tego pokłóciłam się z małżem..Super!
Byłam dziś na długim spacerku...Moje plamienie prawie ustało,za to po powrocie zaczął odchodzić mi brunatny czop (chyba)... No i teraz zastanawiam się,czy to efekt wczorajszego masażu szyjki,czy jednak coś zaczyna się dziać...

Stary 2010-06-12, 22:07   #3176
agnieszka09
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy z UK jak wspominacie poród i opiekę na wyspach

ANN ja jestem barrrrrrrdzo zadowolona:eh em:
na poczatku zbulwersowana tak mala iloscia usg i wogole zero kontaktu z lekarzem
ale jak tylko zaczelam miec problemy przy samym koncu ciazy to i lekarz sie znalaz...czyli po prostu wczesniej nie byl mi potrzebny

mialam problemy z byt wysokim cisnieniem...mialam porod wywolywany...krew badali mi co chwile...bo tego wymagala sytuacja...tak samo siuski.
porod super mila atmosfera,do tego po 20 godz dyzur miala polka asystowala przy porodach...znieczuleni jakie tylko chcialam
po porodzie nie dawalm sobie w nocy rady z dzieckiem to pielegniarki sie nim zajely a ja moglam polozyc sie spac....
ja butla karmie i na szczescie zadnej presji nie mialam z tego powodu...
pozdrawiam i zycze szczesliwego rozwiazania

http://s6.suwaczek.com/201003261565.png

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
agnieszka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 22:53   #3177
Diari
Rozeznanie

Miejmy nadzieję, że coś się zaczyna dziać.
Daj znać zanim pojedziesz na porodówkę
Stary 2010-06-13, 00:05   #3178
Awika
Raczkowanie

Ogladalyscie mecz? Ja po moim okropnym dniu zostalam porwana do trafford centrum na mecz uk-usa i choc football tyle mnie interesuje co...nic, to dzis bylo ciekawie. Pewnie dlatego, ze z cala ta otoczka, duzo fanow do okola i skupienie wszystkich, zaparty dech i okrzyki radosci albo rozczarowania.

Mala jezdzi w brzuchu jak moze dziwne uczucie, jakbym miala tam male kroliki.

Dobrej nocy dziewczeta
Awika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 07:02   #3179
Jola00
Zadomowienie

Kochane ruszyło się Po 4 rano zaczęły się skurcze Wykąpałam się i nadal są.Nawet dosyć często bo co 5-6 min,ale krótkie i słabe jeszcze
Zaraz będę dzwonić do szpitala. Mam nadzieję,że synio zdecydował się już na dobre i dziś go urodzę
Poproszę o kciuki

Stary 2010-06-13, 07:19   #3180
Diari
Rozeznanie

trzymam kciuki

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości