|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
I to jest 'zdobycz' naszych czasów; jeszcze kilkadziesiąt lat temu, kiedy elementem codziennym była śmierć dziecka niedługo po narodzinach, poronienia też były czymś zwyczajnym. Teraz odchodzenie starych ludzi wypchnęliśmy ze świadomości, a powstałą pustkę wypełniamy sobie żałobą po pozytywnym teście ciążowym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3152 |
Zakorzenienie
|
rembertowa znowu mam wrazenie ze wyjmujesz mi mysli z glowy i je tu piszesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3155 |
Konto usunięte
|
Jak np. Kościół zajmuje się starszymi ludźmi? Serio pytam
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Raczkowanie
|
W samej Polsce Kościół prowadzi ponad 250 domów starców. W Niemczech, gdzie trudniej liczyć na pomóc rodziny jest ich mniej więcej 1500. Na całym świecie można mówić o dziesiątkach tysięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3157 |
Konto usunięte
|
A, myślałam, że w jakiś inny sposób pomaga starszym, niż opieka za ich emeryturę. W sumie u mnie robi to DPS, są też niekatolickie domy starców. Myślałam o jakiś zajęciach dla starców typu spotkania, może jakieś wycieczki, spacery, prowadzi jakieś dożywiania, pomoc doraźną. A tu się okazuje, że kościół robi dokładnie to, co każdy inny dom starców
Poza tym - nie widzę absolutnie nic złego w oddawaniu ludzi do domu starców. polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2015-06-12 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#3158 |
Raczkowanie
|
wg mnie aborcja jest dla ludzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3160 |
Konto usunięte
|
A, ok, dzięki za uświadomienie
![]() polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#3161 | |
po drugiej stronie szafy
|
Bardzo proszę o wypowiedzi o bardziej konstruktywnej treści.
Eutanazja znana jest od czasów starożytnych. Cytat:
Nie znam żadnego domu opieki prowadzonego przez Kościół, gdzie nie byłyby pobierane opłaty. Często te opłaty są niższe, z racji wspomagania przez parafian i pracy wolontariuszy, ale opieka nie odbywa się za darmo.
![]() |
#3162 |
Raczkowanie
|
"Eutanazja znana jest od czasów starożytnych."
Tylko co ma piernik do wiatraka? Nie piszę o tym co kto kiedy znał tylko co kto popiera. Wymień mi chociaż jedną partię / ugrupowanei konserwatywne popierające eutanazję. Podkreślam konserwatywne, a nie socjalistyczne typu narodowi socjaliści czy inne oszołomy. "Tak, bardzo popularne było oddawanie ludzi starszych do szpitali. Niestety dla rodzin, trochę się to ucięło, chociaż często widać i słychać, jak przyzwyczajeni od pokoleń do takiego modelu postępowania, są oburzeni że już się nie da." Trzymajmy się faktów, a nie demagogi. Publiczna służba zdrowia to jest względnie nowy wynalazek. Poza tym nie wiem od kiedy szpital miał służyć za dom starców. Warto popytać starszych ludzi jak wyglądały rodziny wielopokoleniowe albo poczytać jakieś książki na ten temat. "Nie znam żadnego domu opieki prowadzonego przez Kościół, gdzie nie byłyby pobierane opłaty. Często te opłaty są niższe, z racji wspomagania przez parafian i pracy wolontariuszy, ale opieka nie odbywa się za darmo." Przięcietny człowiek wiele rzeczy nie zna, ale to nie jest żaden konstruktywny argument. |
![]() ![]() |
![]() |
#3163 | ||
po drugiej stronie szafy
|
To że temat od zawsze co jakiś czas wraca, tak samo jak aborcja.
To są fakty. Cytat:
Wracając do tematu: Cytat:
![]() |
#3164 | |
BAN stały
|
Cytat:
Życie jest własnością osoby żyjącej. Dlatego kiedy czyjeś życie jest już samym cierpieniem dobrze jest mieć prawo do eutanazji czyli śmierci godnej człowieka. Mamy wiek XXI i do wyboru: eutanazję albo zwierzęce konanie. To chyba dobrze, że możemy sobie pozwolić na odpłynięcie w niebyt wtedy, kiedy potrafimy jeszcze świadomie pokierować swoim życiem, póki choroba nie odebrała nam resztek godności. Jeśli jesteś przeciw eutanazji to polecam film "Motyl still Alice". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3165 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Nie, to nie facet będzie rodził to dziecko, ale dziecko będzie/jest obojga, oboje się przyczynili do tej ciąży i oboje mają moim zdaniem prawo do przedyskutowania i podjęcia decyzji o sprowadzeniu potomka na świat. Dla mnie to oczywiste, że kwestie okołociążowe ma się z partnerem obgadane, zarówno te dotyczące antykoncepcji, jak i na przykład decyzji po otrzymaniu wiadomości o chorobie płodu.
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2015-06-12 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3166 |
Konto usunięte
|
Elve, oczywiście cię rozumiem, i też twierdzę, że sprawa powinna zostać przedyskutowana przez oboje partnerów, ale z drugiej strony jak sobie wyobrażasz, kobieta mówi, że chce usunąć, a facet, że nie zgadza się. Ostatecznie decyzja należy do kobiety, bo nie wyobrażam sobie, że facet zmusza kobietę do rodzenia
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#3167 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
To nie jest takie proste, dużo zależy jakie były ustalenia przed ciążą, czy dwie kreski spowodowały raptowny zwrot w zdaniu na ten temat u któregoś z partnerów, czy też nic się w ich zdaniu nie zmieniło. To zależy od tego co partner deklaruje i na co kobieta jest gotowa - znam parę, gdzie ona się zgodziła urodzić, po czym zrzekła się praw i facet wychowuje dziecko sam. Dlatego ważne jest, żeby mieć jedno stanowisko w tej sprawie, wtedy nie ma dylematu. Tak czy siak, nie wyobrażam sobie podjęcia decyzji bez rozmowy z partnerem. I nie widzę w tym pogardy do kobiecego rodu ![]()
![]() |
#3168 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale ogólnie jako rozwiązanie problemu na linii kobieta nie chcąca dziecka vs ojciec który go chce- niczym się nie różni tak na prawdę od podejścia prolajfowców, z którym jednak sporo osób się nie zgadza, czyli urodź i oddaj jak nie chcesz tego dziecka. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3169 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Tak jak napisałam wcześniej, to nie jest takie proste. Jeśli kobieta przez cały związek deklarowała chęć urodzenia, posiadania dziecka, a raptem jak się ciąża zdarzy zmienia zdanie, to moim zdaniem facet ma pełne prawo wymagać od niej co najmniej konkretnego powodu takiej zmiany poglądów.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3170 |
Zakorzenienie
|
bo domów starców nie było. Dom starców to przecież jest wyraz postępu: kiedyś, na wsiach, ludzi starszych się wystawiało zimą do sieni. Załatwiało ich zimno, bo dodatkowa, przyszłościowo nieproduktywna gęba do wykarmienia w tym trudnym czasie była zbyt dużym obciążeniem. Oraz praktykowało inne podobne obyczaje, chodzenia w las, czy gdzie tam. Nawet w liceum o obyczajowości związanej ze śmiercią było, w książkach o tym pisali.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3171 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3172 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Zakorzenienie
|
Jestem dzieckiem z wpadki, ojciec namawiał mamę na aborcje. Nie zgodziła się.
![]() komunikacja z partnerem to naturalna rzecz i w związku ważne decyzje podejmuje się razem, ale przecież kobieta nie pójdzie na zabieg z pisemna zgoda ojca ![]() Sama bym aborcji nie zrobiła na etapie życia w którym jestem, bo byłabym w stanie dziecko pokochać i wychować, ale popieram prawo wyboru. |
![]() ![]() |
![]() |
#3174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3175 |
Zakorzenienie
|
Żadne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3177 |
Konto usunięte
|
Feministki odkryły drony. I dlatego teraz chcą pigułki poronne przesyłać do Polski za pomocą bezzałogowych samolocików. 27 czerwca z Frankfurtu nad Odrą ma przylecieć dron z pigułkami.
Źródło: http://www.fronda.pl/a/do-boju-niech...yny,53080.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3178 |
Zadomowienie
|
prawie jak zrzuty ze szczepionką na wściekliznę dla lisów.
Ach ta fronda, rozumiem, że te tabletki to jak chemtrails, trucie z powietrza, a każdy Polak, chłopak czy dziewczyna wchłonie mimowolnie, razem z powietrzem? |
![]() ![]() |
![]() |
#3179 |
Zakorzenienie
|
Bardziej jak stonka specjalnie zrzucana przez zgnily zachód na niewinne pola jedynego słusznego ustroju
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3180 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.