Aborcja - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-10, 20:34   #3151
rembertowa
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Zmieniły się czasy, obyczaje. Kiedyś (XIX wiek), gdy fotografia była słabo dostępna zatem zarezerwowana dla uprzywilejowanych, fotografia post mortem była zazwyczaj jedyną fotografią zmarłej osoby. Inne było też pojmowanie i podejście do śmierci: to była naturalna kolej rzeczy, ludzie rodzili się i umierali w otoczeniu rodziny, nikogo nie szokowały fotografie pośmiertne, na których zmarłemu nadawano pozory życia i fotografowano z innymi członkami rodziny tak, jakby wciąż żył. Dziś śmierć to tabu, nie przyjmujemy jej do wiadomości mimo, że wiemy, że istnieje. Ludzie umierają samotnie, rzadko kiedy w domu i wśród najbliższych. Stąd też fotografie umarłych tak nami wstrząsają. Po prostu przypominają o tym, co nieuchronne i przeraża nas tak bardzo, że śmierć wypieramy ze świadomości i udajemy, że nie istnieje. Fotografie zmarłych naruszają po prostu to delikatne status quo naszego umysłu w tej kwestii, stąd też nasze silne, emocjonalne reakcje.
te przemiany kulturowe są w ogóle ważnym tłem dla dyskusji. Z jednej strony mamy tabu śmierci, jej totalne zmedykalizowanie i wypchnięcie poza codzienność, co skutkuje rozmaitymi aberracjami, z drugiej zaś przecież mocno zmieniło się - wskutek postępu medycyny - pojmowanie dzieciństwa, zmienił się też stosunek do dziecka, ciąży, i, co ważniejsze, poronienia. Przecież dyskurs prolajferski nie pozostaje bez wpływu na postrzeganie poronienia przez kobiety, które go doświadczają; potrzeba przeżycia pełnowymiarowej żałoby, pochowania dziecka, które nie osiągnęło jeszcze wymiarów pozwalających, by było co zapakować do trumny, są całkiem nieźle podsycane przez dominujące bleblanie o dzieciach poczętych / nienarodzonych. Kiedyś czytałam dość ponury artykuł o chowaniu testów ciążowych i innych takich obyczajach - no bo co niby ma wydać lekarz, jak ciąża kończy się na etapie, na którym trudno w ogóle płód znaleźć - i o postawie rozmaitych psychologów, grasujących po oddziałach położniczych. Była tam historia pani, która poroniła w bardzo wczesnej ciąży. Mąż płodu grzebać nie chciał, ona zdaje się początkowo też nie (ale może konfabuluję), psycholożka ją przekonała, coś po miesiącu męża zmusiła. No i grzeje regularnie na grób dzieciątka ze starszą córką, która ma cztery czy pięć lat i brata Jasia na cmentarzu. Biorąc pod uwagę napiny na pochówek poronionych płodów, jakieś zbiorowe ceremonie pogrzebowe płodów porzuconych przez rodziców, urządzane przez odnośne organy - to jest teraz obowiązujący model.

I to jest 'zdobycz' naszych czasów; jeszcze kilkadziesiąt lat temu, kiedy elementem codziennym była śmierć dziecka niedługo po narodzinach, poronienia też były czymś zwyczajnym. Teraz odchodzenie starych ludzi wypchnęliśmy ze świadomości, a powstałą pustkę wypełniamy sobie żałobą po pozytywnym teście ciążowym.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-10, 20:50   #3152
favianna
Zakorzenienie

rembertowa znowu mam wrazenie ze wyjmujesz mi mysli z glowy i je tu piszesz
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 13:14   #3153
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
I to jest 'zdobycz' naszych czasów; jeszcze kilkadziesiąt lat temu, kiedy elementem codziennym była śmierć dziecka niedługo po narodzinach, poronienia też były czymś zwyczajnym. Teraz odchodzenie starych ludzi wypchnęliśmy ze świadomości, a powstałą pustkę wypełniamy sobie żałobą po pozytywnym teście ciążowym.
Co jak co, ale to środowiska liberalne forsują przeróżną dezintegrację rodziny, a w szczególności tej wielopokoleniowej. Eutanazja to pomysł nowoczesnych liberałów. Poza tym kiedyś nie do pomyślenia było oddać dziadka do domu starców. Dzisiaj na zachodzie to normalka. Na szczęście akurat Kościół przejął dużą rolę w zajmowaniu się ludźmi starszymi, bo gdyby nie on to ludzie gnili by na ulicach, bo młodzi mają swoje sprawy.
andrzejwyluzowany jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 13:30   #3154
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andrzejwyluzowany Pokaż wiadomość
Co jak co, ale to środowiska liberalne forsują przeróżną dezintegrację rodziny, a w szczególności tej wielopokoleniowej. Eutanazja to pomysł nowoczesnych liberałów. Poza tym kiedyś nie do pomyślenia było oddać dziadka do domu starców. Dzisiaj na zachodzie to normalka. Na szczęście akurat Kościół przejął dużą rolę w zajmowaniu się ludźmi starszymi, bo gdyby nie on to ludzie gnili by na ulicach, bo młodzi mają swoje sprawy.
Ale durnoty piszesz
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 13:50   #3155
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jak np. Kościół zajmuje się starszymi ludźmi? Serio pytam

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 14:45   #3156
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jak np. Kościół zajmuje się starszymi ludźmi? Serio pytam

W samej Polsce Kościół prowadzi ponad 250 domów starców. W Niemczech, gdzie trudniej liczyć na pomóc rodziny jest ich mniej więcej 1500. Na całym świecie można mówić o dziesiątkach tysięcy.
Stary 2015-06-12, 14:50   #3157
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A, myślałam, że w jakiś inny sposób pomaga starszym, niż opieka za ich emeryturę. W sumie u mnie robi to DPS, są też niekatolickie domy starców. Myślałam o jakiś zajęciach dla starców typu spotkania, może jakieś wycieczki, spacery, prowadzi jakieś dożywiania, pomoc doraźną. A tu się okazuje, że kościół robi dokładnie to, co każdy inny dom starców
Poza tym - nie widzę absolutnie nic złego w oddawaniu ludzi do domu starców.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2015-06-12 o 14:55

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-12, 14:55   #3158
jantrzeci
Raczkowanie

wg mnie aborcja jest dla ludzi jeśli ktoś chce ją zrobić to powinien mieć taką legalną możliwość. to kobieta decyduje o tym czy dziecko się w ogóle spłodzi, później czy przeżyje. to jej ciało i ma prawo decydować
jantrzeci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 14:57   #3159
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
A, myślałam, że w jakiś inny sposób pomaga starszym, niż opieka za ich emeryturę. W sumie u mnie robi to DPS, są też niekatolickie domy starców. Myślałam o jakiś zajęciach dla starców typu spotkania, może jakieś wycieczki, spacery, prowadzi jakieś dożywiania, pomoc doraźną. A tu się okazuje, że kościół robi dokładnie to, co każdy inny dom starców
Poza tym - nie widzę absolutnie nic złego w oddawaniu ludzi do domu starców.

To niestety się mylisz, bo zakonnice nie pobierają zapłaty w przeciwieństwie do ludzi zatrudnionych na etat. Poza tym w Kościołach zbierane są dobrowolne datki na opiekę nad ludźmi starszymi.
Stary 2015-06-12, 14:59   #3160
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A, ok, dzięki za uświadomienie

Stary 2015-06-12, 15:12   #3161
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Ale durnoty piszesz
Bardzo proszę o wypowiedzi o bardziej konstruktywnej treści.

Cytat:
Eutanazja to pomysł nowoczesnych liberałów.
Eutanazja znana jest od czasów starożytnych.
Cytat:
Poza tym kiedyś nie do pomyślenia było oddać dziadka do domu starców.
Tak, bardzo popularne było oddawanie ludzi starszych do szpitali. Niestety dla rodzin, trochę się to ucięło, chociaż często widać i słychać, jak przyzwyczajeni od pokoleń do takiego modelu postępowania, są oburzeni że już się nie da.

Cytat:
To niestety się mylisz, bo zakonnice nie pobierają zapłaty w przeciwieństwie do ludzi zatrudnionych na etat. Poza tym w Kościołach zbierane są dobrowolne datki na opiekę nad ludźmi starszymi.
Nie znam żadnego domu opieki prowadzonego przez Kościół, gdzie nie byłyby pobierane opłaty. Często te opłaty są niższe, z racji wspomagania przez parafian i pracy wolontariuszy, ale opieka nie odbywa się za darmo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-12, 15:40   #3162
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

"Eutanazja znana jest od czasów starożytnych."

Tylko co ma piernik do wiatraka? Nie piszę o tym co kto kiedy znał tylko co kto popiera. Wymień mi chociaż jedną partię / ugrupowanei konserwatywne popierające eutanazję. Podkreślam konserwatywne, a nie socjalistyczne typu narodowi socjaliści czy inne oszołomy.

"Tak, bardzo popularne było oddawanie ludzi starszych do szpitali. Niestety dla rodzin, trochę się to ucięło, chociaż często widać i słychać, jak przyzwyczajeni od pokoleń do takiego modelu postępowania, są oburzeni że już się nie da."

Trzymajmy się faktów, a nie demagogi. Publiczna służba zdrowia to jest względnie nowy wynalazek. Poza tym nie wiem od kiedy szpital miał służyć za dom starców. Warto popytać starszych ludzi jak wyglądały rodziny wielopokoleniowe albo poczytać jakieś książki na ten temat.

"Nie znam żadnego domu opieki prowadzonego przez Kościół, gdzie nie byłyby pobierane opłaty. Często te opłaty są niższe, z racji wspomagania przez parafian i pracy wolontariuszy, ale opieka nie odbywa się za darmo."

Przięcietny człowiek wiele rzeczy nie zna, ale to nie jest żaden konstruktywny argument.
Stary 2015-06-12, 15:59   #3163
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Tylko co ma piernik do wiatraka?
To że temat od zawsze co jakiś czas wraca, tak samo jak aborcja.
Cytat:
Trzymajmy się faktów, a nie demagogi.
To są fakty.
Cytat:
Przięcietny człowiek wiele rzeczy nie zna, ale to nie jest żaden konstruktywny argument.
U Ciebie też tych konstruktywnych argumentów nie widzę, tych bezpłatnych 250 domów opieki tym bardziej.

Wracając do tematu:
Cytat:
Napisane przez jantrzeci
wg mnie aborcja jest dla ludzi jeśli ktoś chce ją zrobić to powinien mieć taką legalną możliwość. to kobieta decyduje o tym czy dziecko się w ogóle spłodzi, później czy przeżyje. to jej ciało i ma prawo decydować
Ja akurat uważam, że oprócz gwałtu i bycia zostawioną przez partnera na wieść o ciąży, to powinna być decyzja obojga partnerów.
Stary 2015-06-12, 16:21   #3164
CzarodziejkaGorzalka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ja akurat uważam, że oprócz gwałtu i bycia zostawioną przez partnera na wieść o ciąży, to powinna być decyzja obojga partnerów.
A to facet będzie rodził to dziecko? Gratuluję ci pogardy dla kobiet wtłoczonej przez KK.

Cytat:
Eutanazja to wymysł liberałów
Życie jest własnością osoby żyjącej. Dlatego kiedy czyjeś życie jest już samym cierpieniem dobrze jest mieć prawo do eutanazji czyli śmierci godnej człowieka. Mamy wiek XXI i do wyboru: eutanazję albo zwierzęce konanie. To chyba dobrze, że możemy sobie pozwolić na odpłynięcie w niebyt wtedy, kiedy potrafimy jeszcze świadomie pokierować swoim życiem, póki choroba nie odebrała nam resztek godności. Jeśli jesteś przeciw eutanazji to polecam film "Motyl still Alice".
CzarodziejkaGorzalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 16:28   #3165
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez CzarodziejkaGorzalka Pokaż wiadomość
A to facet będzie rodził to dziecko? Gratuluję ci pogardy dla kobiet wtłoczonej przez KK.
A ja Tobie gratuluję wyciągania wniosków z sufitu

Nie, to nie facet będzie rodził to dziecko, ale dziecko będzie/jest obojga, oboje się przyczynili do tej ciąży i oboje mają moim zdaniem prawo do przedyskutowania i podjęcia decyzji o sprowadzeniu potomka na świat. Dla mnie to oczywiste, że kwestie okołociążowe ma się z partnerem obgadane, zarówno te dotyczące antykoncepcji, jak i na przykład decyzji po otrzymaniu wiadomości o chorobie płodu.

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2015-06-12 o 16:33
elvegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 16:54   #3166
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Elve, oczywiście cię rozumiem, i też twierdzę, że sprawa powinna zostać przedyskutowana przez oboje partnerów, ale z drugiej strony jak sobie wyobrażasz, kobieta mówi, że chce usunąć, a facet, że nie zgadza się. Ostatecznie decyzja należy do kobiety, bo nie wyobrażam sobie, że facet zmusza kobietę do rodzenia

Stary 2015-06-12, 17:22   #3167
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Elve, oczywiście cię rozumiem, i też twierdzę, że sprawa powinna zostać przedyskutowana przez oboje partnerów, ale z drugiej strony jak sobie wyobrażasz, kobieta mówi, że chce usunąć, a facet, że nie zgadza się. Ostatecznie decyzja należy do kobiety, bo nie wyobrażam sobie, że facet zmusza kobietę do rodzenia
Ciężko też wyobrazić sobie, że kobieta usuwa wbrew prośbom i deklaracjom partnera - też krzywdząca opcja.
To nie jest takie proste, dużo zależy jakie były ustalenia przed ciążą, czy dwie kreski spowodowały raptowny zwrot w zdaniu na ten temat u któregoś z partnerów, czy też nic się w ich zdaniu nie zmieniło. To zależy od tego co partner deklaruje i na co kobieta jest gotowa - znam parę, gdzie ona się zgodziła urodzić, po czym zrzekła się praw i facet wychowuje dziecko sam.
Dlatego ważne jest, żeby mieć jedno stanowisko w tej sprawie, wtedy nie ma dylematu.

Tak czy siak, nie wyobrażam sobie podjęcia decyzji bez rozmowy z partnerem. I nie widzę w tym pogardy do kobiecego rodu
Stary 2015-06-12, 17:42   #3168
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
To zależy od tego co partner deklaruje i na co kobieta jest gotowa - znam parę, gdzie ona się zgodziła urodzić, po czym zrzekła się praw i facet wychowuje dziecko sam.
Dlatego ważne jest, żeby mieć jedno stanowisko w tej sprawie, wtedy nie ma dylematu.

Tak czy siak, nie wyobrażam sobie podjęcia decyzji bez rozmowy z partnerem. I nie widzę w tym pogardy do kobiecego rodu
No ale właśnie- to była jej decyzja.Widocznie porządnie sobie przemyślała za i przeciw i była skłonna się poświęcić, żeby donosić ciążę. Przecież facet by jej do tego nie zmusił. Pewnie wpływ na to miało ogólnie podejście do ciąży (czyli była przeciwniczką aborcji)- zamiast urodzić i oddać do adopcji obcym ludziom, to zostawiła dziecko do wychowania ojcu.
Ale ogólnie jako rozwiązanie problemu na linii kobieta nie chcąca dziecka vs ojciec który go chce- niczym się nie różni tak na prawdę od podejścia prolajfowców, z którym jednak sporo osób się nie zgadza, czyli urodź i oddaj jak nie chcesz tego dziecka.

Cytat:
Ciężko też wyobrazić sobie, że kobieta usuwa wbrew prośbom i deklaracjom partnera - też krzywdząca opcja.
To nie jest takie proste, dużo zależy jakie były ustalenia przed ciążą, czy dwie kreski spowodowały raptowny zwrot w zdaniu na ten temat u któregoś z partnerów, czy też nic się w ich zdaniu nie zmieniło.
Wiadomo, że to cholernie trudna sytuacja. Szczególnie, jeśli to nie wpadka z pierwszym lepszym, a w kilkuletnim związku. Niemniej to już w kobiety kwestii mocno to sobie premyśleć i zdecydować, czy urodzi, czy nie.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 17:52   #3169
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez zielonkava Pokaż wiadomość
No ale właśnie- to była jej decyzja.Widocznie porządnie sobie przemyślała za i przeciw i była skłonna się poświęcić, żeby donosić ciążę. Przecież facet by jej do tego nie zmusił. Pewnie wpływ na to miało ogólnie podejście do ciąży (czyli była przeciwniczką aborcji)- zamiast urodzić i oddać do adopcji obcym ludziom, to zostawiła dziecko do wychowania ojcu.
Tutaj akurat była niechęć do posiadania dziecka, kobieta po prostu nie widziała problemu w zrobieniu tego dla faceta i donoszeniu ciąży, byle tylko nie musieć potem mieć z tym dzieckiem nic wspólnego.
Cytat:
Napisane przez zielonkava Pokaż wiadomość
Wiadomo, że to cholernie trudna sytuacja. Szczególnie, jeśli to nie wpadka z pierwszym lepszym, a w kilkuletnim związku. Niemniej to już w kobiety kwestii mocno to sobie premyśleć i zdecydować, czy urodzi, czy nie.
Tak jak napisałam wcześniej, to nie jest takie proste. Jeśli kobieta przez cały związek deklarowała chęć urodzenia, posiadania dziecka, a raptem jak się ciąża zdarzy zmienia zdanie, to moim zdaniem facet ma pełne prawo wymagać od niej co najmniej konkretnego powodu takiej zmiany poglądów.
Stary 2015-06-12, 19:19   #3170
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym kiedyś nie do pomyślenia było oddać dziadka do domu starców.
bo domów starców nie było. Dom starców to przecież jest wyraz postępu: kiedyś, na wsiach, ludzi starszych się wystawiało zimą do sieni. Załatwiało ich zimno, bo dodatkowa, przyszłościowo nieproduktywna gęba do wykarmienia w tym trudnym czasie była zbyt dużym obciążeniem. Oraz praktykowało inne podobne obyczaje, chodzenia w las, czy gdzie tam. Nawet w liceum o obyczajowości związanej ze śmiercią było, w książkach o tym pisali.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 19:52   #3171
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Tak jak napisałam wcześniej, to nie jest takie proste. Jeśli kobieta przez cały związek deklarowała chęć urodzenia, posiadania dziecka, a raptem jak się ciąża zdarzy zmienia zdanie, to moim zdaniem facet ma pełne prawo wymagać od niej co najmniej konkretnego powodu takiej zmiany poglądów.
Ale ja się jak najbardzej zgadzam że to powinno być na spokojnie, acz konkretnie obgadane z każdej możliwej strony. Mimo, że uważam iż ostateczna decyzja należy do kobiety, to nie popieram podejścia 'moje ciało, moja ciąża, a facet ma się nie wtrącać'. W każdym razie próbuję się postawić w takiej sytuacji, i chociaż byłabym skłonna usunąć w razie wpadki, to nie potrafiłabym olać kompletnie zdania swojego faceta- choć to też by zależało od jego podejścia. Wiadomo, w idealnej sytuacji temat jest obgadany, wyjścia zaakceptowane prze obie strony, a w razie wpadki nikt nie zmienia zdania, więc wiadomo co robić, jest wsparcie drugiej strony.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 09:03   #3172
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
bo domów starców nie było. Dom starców to przecież jest wyraz postępu: kiedyś, na wsiach, ludzi starszych się wystawiało zimą do sieni. Załatwiało ich zimno, bo dodatkowa, przyszłościowo nieproduktywna gęba do wykarmienia w tym trudnym czasie była zbyt dużym obciążeniem. Oraz praktykowało inne podobne obyczaje, chodzenia w las, czy gdzie tam. Nawet w liceum o obyczajowości związanej ze śmiercią było, w książkach o tym pisali.
albo szli żebrać pod kościół
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 09:06   #3173
Mahdab
Zakorzenienie

Jestem dzieckiem z wpadki, ojciec namawiał mamę na aborcje. Nie zgodziła się.
komunikacja z partnerem to naturalna rzecz i w związku ważne decyzje podejmuje się razem, ale przecież kobieta nie pójdzie na zabieg z pisemna zgoda ojca
Sama bym aborcji nie zrobiła na etapie życia w którym jestem, bo byłabym w stanie dziecko pokochać i wychować, ale popieram prawo wyboru.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 10:36   #3174
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem z wpadki, ojciec namawiał mamę na aborcje. Nie zgodziła się.
komunikacja z partnerem to naturalna rzecz i w związku ważne decyzje podejmuje się razem, ale przecież kobieta nie pójdzie na zabieg z pisemna zgoda ojca
Sama bym aborcji nie zrobiła na etapie życia w którym jestem, bo byłabym w stanie dziecko pokochać i wychować, ale popieram prawo wyboru.
jakie są twoje relacje z ojcem?
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 11:06   #3175
Mahdab
Zakorzenienie

Żadne.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 12:54   #3176
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
A ja Tobie gratuluję wyciągania wniosków z sufitu

Nie, to nie facet będzie rodził to dziecko, ale dziecko będzie/jest obojga, oboje się przyczynili do tej ciąży i oboje mają moim zdaniem prawo do przedyskutowania i podjęcia decyzji o sprowadzeniu potomka na świat. Dla mnie to oczywiste, że kwestie okołociążowe ma się z partnerem obgadane, zarówno te dotyczące antykoncepcji, jak i na przykład decyzji po otrzymaniu wiadomości o chorobie płodu.
Zgadzam się.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 16:14   #3177
201605090949
Konto usunięte

Feministki odkryły drony. I dlatego teraz chcą pigułki poronne przesyłać do Polski za pomocą bezzałogowych samolocików. 27 czerwca z Frankfurtu nad Odrą ma przylecieć dron z pigułkami.

Źródło: http://www.fronda.pl/a/do-boju-niech...yny,53080.html
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 16:40   #3178
Littlejackie
Zadomowienie

prawie jak zrzuty ze szczepionką na wściekliznę dla lisów.

Ach ta fronda, rozumiem, że te tabletki to jak chemtrails, trucie z powietrza, a każdy Polak, chłopak czy dziewczyna wchłonie mimowolnie, razem z powietrzem?
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 17:14   #3179
favianna
Zakorzenienie

Bardziej jak stonka specjalnie zrzucana przez zgnily zachód na niewinne pola jedynego słusznego ustroju
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 17:16   #3180
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Bardziej jak stonka specjalnie zrzucana przez zgnily zachód na niewinne pola jedynego słusznego ustroju
haha też trafne porównanie
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości