|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Julka konczy za tydzien 4 miesiace i ma juz wprowadzone jablko i gruszke, wczoraj dalam troszke marchewki ale nie smakowala jej, wiec sprobuje ze swieza, tzn sama zmiksuje a nie ze sloiczka, jak nie bedzie dalej smakowac to widocznie gust do potraw bedzie miala po tacie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja tez szlam do porodu z trzycyfrowa waga - u gina kilka dni przed porodem mialam 99,8 w ubraniach, a przed samym porodem jeszcze nabralam wody, no i nie oszukujmy sie zarlam na zapas bo bylam pewna ze bede karmic piersia i np bigosu nie pojem czy fasolki po bretonsku to sie napychalam ![]() ![]() ![]() ![]() Nie napisze Wam jak moje dziecko bo pewnie bym znowu zapeszyla,powiem tylko ze troszke odetchnelam dzisiaj ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
U nas zdjęcia i filmiki na porządku dziennym - Zosia wtedy strzela takie miny że aż żal nie chwytać za aparat ![]() Płacze z głodu, więc nakarmię ją i pochwalę się jak ślicznie przespała wczorajszą noc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3153 |
Zadomowienie
|
ja jeszcze 1kg i 7 z przodu
![]() ![]() na maila wrzuciłam fotki ze chrztu ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do wszy to nieciekawie. A to Anglicy je mają, czy narodowości muzułmańskie? ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Papaya, moja Andrea też w te upały nie chce spać ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cziqua ładne zdjęcia ![]() ![]() ![]() Emigra Julisiek na zdjęciu z Panem Metką jest Och Ach ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3155 | ||||||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Wczoraj mialam chrzciny Szymonka. Wszystko ładnie sie udało, tylko wieczorem bylam juz tak umeczona, ze ledwo chodzilam. Robilam skromną impreze w domu, ale bylo bardzo milo, a Szymonek byl bardzo spokojny ![]() Co do karmienia mm z butli, to idzie coraz lepiej, moze dlatego ze stwierdzilam, ze nic na siłę, ze musze byc przy tym spokojna, bo Szymon wyczuwal moje zdenerwowanie... Wiec teraz robie tak, ze jak glodny, klade na rogalu do karmienia, klade sie obok, daje mu cyca zeby sie nacieszyl i jak troszke poje z cyca to od razu daje po cycu butle i juz nie placze tak i moze dzieki temu nauczy sie pic z butli, majac tez w poblizu cyca na uspokojenie ![]() Potem bede ograniczac ilosc minut z cyca przed butla az w koncu moze uda mi sie od razu dac butle zeby Szymonek od razu z niej bez marudzenia wypił mleczko. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Tak wlasnie dzis bylo jak bylysmy na mszy. Zjadl sobie przed msza, potem w wozeczku sie bawil i zrobil sie senny i probowalam go ululac do snu w wozeczku to juz prawie sie rozplakal widzac mnie, ale mama go przejęła i jej sie udalo, zasnal w wozku ![]() ![]() Potem mi juz Szymonka zal sie zrobilo i dalam mu cyca bo pomyslalam, ze nauka nauką, ale nie moge mu tak uciekac ![]() Cytat:
![]() No nic, moze teraz nowy sposob o ktorym pisalam wyzej bedzie lepszy. Nic na sile, na spokojnie, w koncu sie kiedys musi nauczyc i bez nerwow bo to dziecko najbardziej wyczuwa i sytuacja robi sie gorsza, bo dziecko placze my sie denerwujemy, wtedy ono placze jeszcze bardziej bo nas wyczuwa no i z nauki nici. ![]() Cytat:
![]() No trudno, jak nie ma ani jednej ławki przed kosciolem, tylko jedna przed domem księży na szczescie pod gestym drzewem, a w zachrystii siedzi koscielny wiec tam tez nie mam zamiaru swiecic cycem, to karmilam ostatnio tak. Na szczescie miejsce zaciszne, nie stoja tam ludzie wiec moglam spokojnie nakarmic. Co do tego placzu na widok Twojej tesciowej, podobno dzieci wyczuwaja ludzi i np moj Filip czesto plakal na widok mojej tesciowej i dlugo tak mial, ale moze dlatego ze ona taka nachalna a dzieci nie lubia nic na siłe, do nich trzeba pomalutku, a nie tak jak moja tesciowa na sile buziaka musiala Filipowi dawac a on zawsze wtedy plakal bo tego nie lubial. I dlugo mial tak, ze plakal na jej widok i nie chcial sie z nia bawic. A moze dzieci wyczuwaja nasze emocje, bo wiesz ja tez nigdy nie ciesze sie z powodu wizyt tesciowej i byc moze przelalam ta "radosc" na dziecko? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-07-01 o 17:04 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Zakorzenienie
|
Cziqua to chyba mamy podobne cele wagowe bo ja bym chciala wazyk ok 67-68 kg ... Mma nadzieje ze mi sie uda, choc z drugiej strony boje sie tak chudnac bo moja skora juz teraz wyglada okropnie, jest jej za duzo i jest wiotka...
![]() ![]() Tikki slodka nie? hihi grzeje Julce kaszke, kupilam w sloiczku z Hippa .. zobaczymy czy jej bedzie smakowac i jak zareaguje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3157 |
Gang Iren
|
Anglicy.W Wiki szkole jest tylko kilka dzieci innej narodowosci.
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
To masakra
|
![]() ![]() |
![]() |
#3159 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczynki
![]() ![]() Agusia bardzo się cieszę, że się wszystko udało i naprawdę się nie dziwię że nie miałaś wieczorkiem siły na nic. My mamy chrzciny 12 sierpnia, już zaklepana data tylko teraz muszę kupić kreację Zuzi i sobie ![]() Ja ostatnio strasznie źle się czuję, głowa mnie boli i w ogóle tragedia... Dosyć często odczuwam ból pod żebrami, lekarz mówił że to może być ból okostnej po porodzie, bo jak robił usg to nic nie widział niepokojącego. A ja i tak jakaś taka obłożnie chora się czuję, muszę zrobić sobie badanie krwi bo może jakiejś anemii dostałam i stąd takie moje samopoczucie. ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Właśnie zerknęłam na maila ![]() ![]() ![]() ![]() Agusia i Cziqua super że już chrzest za Wami, mamusie odstrojone i zadowolone, znaczy że już diabełek wypędzony z dzieciaczków ![]() ![]() A jak na razie to na chrzcinach będę miała świeżąbliznę po zabiegu na ręku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3160 |
Zakorzenienie
|
gosiu wspolczuje Ci tego problemu z wszami
![]() ![]() Asika dzieki. Ja rowniez zle funkcjonuje w takie upały a dzieci moje to juz wogole maja dosc, sa bardziej marudne no ale co sie dziwic. Robie im w dzien kąpiel chlodzaca zeby sie rześko poczuli i sobie tez czasem funduje jak znajde chwilke wiec jakos trzeba sie ratowac. ![]() Zycze udanych chrzin i zdrowka, dbaj o siebie kochana ![]()
#3161 |
Raczkowanie
|
Drogie mamy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Myślałam, że może to coś nowego w jej życiu ale dzisiaj już standardowo o 5 było śniadanko, poprawiny jej nie przekonały do powtórki z wielkiej drzemki ![]() Cóż, po 2 dniach zarwanych nocy i nieziemskich upałów dzisiaj czas na odpoczynek ![]() Ps. jeśli mogę być odrobinę niemiła i obgadać kogoś, to chciałabym podzielić się z wami spostrzeżeniem - na weselu był malutki co miał miesiąc - jeździł w wózku do 23 a jego brat biegał między stołami prawie całą noc a ma 2 latka. kiedy zapytałam ich mamy, o której godzinie chadzają spać (zapytałam dużo wcześniej, kiedy to myśmy odstawiali naszą do spania, żeby nie było, żę tak bezpośrednio wyrażam swoją dezarobatę) usłyszałam odpowiedź,że chodzą spać jak im się zachce .... hyym zastanawiam, się jak to działa bo ja odliczam każdą minutę do 19 aby móc odprawić Zosię do spania. Jak wy działacie? macie schemat czy idziecie na żywioł?? podziwiam spontaniczne mamy bo dla mnie nie ma większego szczęścia kiedy wiem, że po 19 czas jest dla mnie/nas a dzieciątko smacznie sobie śpi. |
![]() ![]() |
![]() |
#3162 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odezwę się jutro dodam zdjęcia i filmiki na maila ![]() Pyt. kiedy wprowadziłyście jedzonko dla waszych smerfiątek? już na początku 4 miesiąca? w trakcie czy po 4? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Claudia, czasami Andrei uda się piszczeć ze śmiechu ![]() A najlepsze jak chce robić "brrrrrm" językiem. Powtarza za mną i czasami się cała popluje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3164 |
Zakorzenienie
|
ratunku rozpływam sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3165 |
Zakorzenienie
|
Cytrynka ja też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3166 |
Zakorzenienie
|
U nas wczesniej bylo tak ze Jula zasypiala o 21-22, teraz jest to 19-20... Bede sie starala to utrzymac bo tez delektujemy sie wtedy z mezem czasem dla nas, mam chwile na spokojny prysznic, przygotowanie butelek na noc i ogarniecie chatki
![]() Julcik dostala dzisiaj pierwsza kaszke -jeny malo brakowalo a by zjadla z miseczka ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3167 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
Eryk dosc pozno zasypial,bo kolo polnocy.Teraz na szczescie juz wczesniej,kolo 21-22 zasypia na noc. Cytat:
![]() Cytat:
Ty jaka jej dalas? Jak tak czytam to juz tez sie nie moge doczekac karmienia czyms innym niz mleko,ale Eryk ma dopiero 10 tygodni,wiec jeszcze duzo czasu ![]()
![]() |
#3168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz o 18 jest kąpiel, potem masażyk i ćwiczenia bo Hania ma delikatny przykurcz mięśni bioderek, potem karmienie, odbijanie - Hania przysypia... potem za jakąś godzinkę lub pół przebudza się więc znów karmienie (do pełna), odbijanie i Hania zasypia w swoim łóżeczku. No i tak ok 19.15 już mam wieczorek dla siebie (chyba, że jakiś dureń zacznie krzyczeć z okna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3169 |
Zakorzenienie
|
Heloł, ja dopiero teraz bo jakoś nam niedziela upłynęła. Nocka upłynęła spokojnie teraz Ania już śpi, a u Antka chyba obudził się gronkowiec bo od wczoraj gorączkuje ale jutro jadę do Pani pediatry więc jestem spokojna
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3170 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hej ![]() nie dam rady niestety nadrobić, bo tak jak mówiłam to ciężko teraz ogarnąć mi wszystko. Muszę chyba jakąś lepszą organizację mieć ![]() ![]() wczoraj robiliśmy grilla pożegnalnego TŻ, było trochę znajomych ![]() ![]() ![]() Laura robi mi zielone i kleiste kupy ![]() ![]() Też się rozpływam z tego upału... A teraz kibicuję HISZPANII! ![]()
![]() |
#3171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Julka za tydzien powinna dopiero cos nowego dostac, ale ja az tak nie przestrzegam tabelek, tydzien roznicy wiekszej nie zrobi ![]() ![]() ![]() Julka poki co spi, chyba jej nie bede dokarmiac na spiocha (no chyba ze sama sie obudzi) po 22, bo chce zobaczyc na ile takie zatankowanie jej wystarczy... Jutro wizyta u gina, jeny jak mi sie nie chce ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ktore klada dzieci codziennie o tej samej porze spac
![]() ![]() ![]() i nie wiem jak ulozyc sobie zeby byla zawsze ok 18.30 kapiel, 19 jedzenie i potem spac? Dzisiaj mi sie udalo bo system byl od 7 rano co 3 h mniej wiecej, o 18 mala juz byla glodna ale zajelam ja kapiela, pielegnacja, maz z nia pogadal, potem pochlonela te kaszke, mleko i w sumie chwile przed 20 spala. Chcialabym zeby codziennie tak juz bylo. Czy Wy zawsze karmicie po kapieli obojetnie ile wczesniej maluch jadl?
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3174 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Desia co do odbicia położna mówiła mi że w nocy zbytnio nie trzeba brać bo po 1. dziecko je spokojniej bo jeszcze jest trochę senne a po 2. można je zbytnio rozbudzić. Nie wiem na ile to prawda ale tak mi powiedziała. Cytat:
I u Nas to samo jest jak tylko usiądę do odpoczynku lub zacznę coś robić zaplanowanego to Oskar się budzi. Cytat:
![]() Cytat:
A karmisz na siedząco?? U Nas w upały też Oskar strasznie płacze i trudniej go przystawić do piersi wtedy karmię na leżąco i od razy chwyta cycka i je . Może spróbuj. Jeżeli chodzi o upały to Oskar jest wtedy mega marudny nie potrafi spać i prawie ciągle płacze. Co do sposobów to podłączam się po Twoje pytanie chętnie skorzystam z porad. Mravka super że Robsonowi podobało się na basenie. Też się tak zastanawiam czy w mojej okolicy jest gdzieś możliwość iść z takim maluszkiem na basen.. Co do herbatki lub wody jak zrobię 100ml to Oskar wypija tylko 30-50ml Cziqua na to fajnie że chrzciny się udały. No i niezłą sumkę Filipek uzbierał. Zamierzacie coś mu za to kupić?? U Nas Oskar uzbierał 2500 i założyliśmy mu książeczkę ![]() No i ładne sztućce dostał . Aguśka super że chrzciny udane. Asika to 12 sierpnia bawimy się obie ![]() Mama d to super że Zosia dała wyspać się wstawionym rodzica ![]() Nie na miesięczny maluch i dwulatek którzy chodzą spać jak im się zechce to szczerze dla mnie nie do pomyślenia. No ale każdy robi jak uważa. Oskar fakt zasypia różnie ale generalnie między 20-21 już śpi. Tikki to Oskar próbuje „grrrrrr” ![]() ![]() Emigra a to lekarz już kazał wprowadzać kaszki czy sama od siebie?? Udało mi się Was nadrobić ![]() Dzień dobry a raczej dobry wieczór ![]() Nie dałam rady w ciągu dnia wejść na wizaż bo Oskar strasznie marudny przez te upały. W ciągu dnia spał może ok 1,5-2 godz tylko a tak to było mu za ciepło. Co do tego usypiania jeszcze.... to u mnie jest coś dziwnego. Jest jedzonko potem aktywność gdzie się uśmiecha , "bawi" itp. Jak widze ziewanie , tarcie oczek to biorę na ręce idę do sypialni i próbuję wyciszyć a tu się zaczyna płacz, smoczek pomaga ale i tak jest wiele razy wypluwany przez płacz aż w końcu go załapie i po wielkiej "bitwie" bujania i chodzenia w końcu się uspakaja i zamyka oczka. No dziewczyny mówię Wam usypianie Oskara to wielka przeprawa przez dżunglę pełną niebezpieczeństw. Nie wiem dlaczego tak jest ![]() Próbowałam brać i dawać do wózka jak widziałam oznaki senności to samo płacz, w łóżeczku płacz. Przydała by mi się taka TH aby przyszła i pomogła ![]() Jak jeszcze będą takie upały to ja zwariuję.... Zastanawiałam się czy nie robić Oskarowi kąpieli też w ciągu dnia aby go ochłodzić i potem wieczorem normalnie. Ale boje się że pomysli że to już kąpiel wieczorna. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3175 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tesciowa niezawodna ![]() Jak slodko ze tz tak przezywa, fajny facet z Niego z tego co piszesz Cytat:
![]() I nie gadaj o pletwalu - nie jestes obiektywna co do siebie samej-wiadomo. Wygladalas bardzo ladnie i sliczna mialas sukienke ![]() Co do wagi, to musimy sie spiac, ja mam twarde postanowienie i zaczynam od jutra ![]() Cytat:
![]() Co do karmienia to masz racje, nie mozna dziecka meczyc, powolutku i napewno dacie rade ![]() Cytat:
O skore tez sie martwie, ale kremuje sie ujedrniajacym , nic wiecej nie zrobie ![]() No i jak sie odchudzam to koniecznie cwicze, inaczej nie dalabym rady, aktywnosc fizyczna bardzo mnie motywuje ![]() Julka slodka na tym misiu ![]() I jak pieknie sie podpiera na ramionkach! Rewelacja! Cytat:
![]() Ja widze ze co wieczor jak Viki rozbieram do kapania i zawijam w pieluszke tetrowa to ona juz wie co jest grane i sie cieszy - usmiecha, bo Ona uwielbia byc w wanience ![]() Adas jak jest weekend to oglada bajki u siebie w pokoju jak dlugo chce, ale tylko dlatego ze wiem ze dluzej niz do 22 nie wyrobi ![]() Teraz w wakacje rowniez troche dluzej nie spi bo moze rano pospac. A jak bylo przedszkole to tez mielismy mniej wiecej stala pore. Cytat:
Cytat:
![]() To teraz powinna Wam pospac. Co do zasypiania to ja tez sie ciesze ze wieczorkiem mamy spanie o 20, to my mozemy jakis film obejrzec czy cos ![]() Cytat:
![]() Ja z tych naszych nocek najbardziej sie ciesze bo jak sie czlowiek wyspi to wszystko od razu lepiej wyglada! No i tak jak pisalam wyzej - od jutra startuje z dietka, kto sie dolaczy? Dzisiaj zjem loda w ramach pozegnania z pysznosciami ![]()
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
Co do wszy to tez zlapalam jak mialam chyba 7-8 lat od mojej kuzynki
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3178 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdrowka dla Niego, byliscie na grillu w ten weekend? ![]() Cytat:
![]() Smutna taka imprezka ![]() Jestesmy z Toba! Kleiste kupki moga byc na mm, takie jak pasta do zebow, a co do koloru to sama nie wiem ![]() Cytat:
![]() Dziwne ale prawdziwe! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Viki jakos nie odczuwa upalow wiec nie pomoge zbytnio, bedzie cieplolubna ![]() Aguska, piekne zdjecia z chrztu! Szymek widac ze bardzo zadowolony po ![]() Moja mam tez jest chrzestna Adasia ![]()
![]() |
#3179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3180 |
Zakorzenienie
|
Niki89, mam to samo z usypianiem Julki - wypatruje ciagle pierwszym objawow sennosci, bo ostatnimi dniami ciagle zauwazalam dopiero jak byla przemeczona i byl juz wrzask i nie szlo jej uspokoic, ale jak zauwaze ze ziewa i probuje ja ulozyc do spania to placz, ryk i kopanie nozkami ...
Lekarz nic nie mowil nam o wprowadzaniu nowych posilkow, tylko wprowadzenie jablka na brak paetytu konsultowalam bo Julka miala wtedy chyba niecale 2,5 miesiaca. Desia, pewnie ze dolaczam, ale ja z tych raczej leniwych ![]() ![]() ![]() Zebys widziala jak ona lykala ta kaszke, a jak sie ociagalam z nabraniem na lyzeczke to krzyczala na mnie i otwierala szeroko buzie ![]() ![]() ![]() a moj maz ... nie zdziwie Cie jak powiem o swoim mezu ze jest super facetem, w koncu za innego bym sie nie brala ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.