Niemcy :) - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-21, 19:16   #3151
desti
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy :)

o jak Ci dobrze ... popchnij troche slonka do nas... bo tu typowo listopadowa pogoda
desti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-22, 07:08   #3152
*majka*
Zakorzenienie

Wpadlam sie pozegnac,dzis jedziemy do Pl... Do zobaczenia wkrotce

Dziewczyny,dziekuje za zaproszenie na watek mamuskowy Wpadne na pewno po powrocie

Zycze Wam Wszystkim Wesolych i Snieznych Swiat!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 91738c17b9.jpg (38,9 KB, 1 załadowań)
Stary 2008-12-22, 19:10   #3153
201608040942
Konto usunięte

papapa Maja
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-22, 20:50   #3154
desti
Zakorzenienie

kod s. Oliver wazny do 24.12 -> XmasFF8eS12

Stary 2008-12-24, 15:20   #3155
wunia83
Zadomowienie

Dziewczyny sorry, że tak się Wam wpraszam na wątek, ale bardzo możliwe, że wkrótce wyprowadzę się do Niemiec, więc chłonę jak gąbka wszystko, co jest z Niemcami związane

Mam kilka pytań, gdybyście mogły się ze mną podzielić swoimi spostrzeżeniami na ten temat to byłabym naprawdę bardzo wdzięczna

Po pierwsze: czy istnieje jakaś strona internetowa typu polski otodom.pl gdzie można znaleźć oferty kupna nieruchomości? Nam chodzi konkretnie o samą działkę, na polskich stronach jest trochę działek, ale są one raczej położone przy pl granicy, a nam chodzi o coś w centralnych Niemczech, najlepiej w małym mieście.

Wiem też, że jakiś czas temu można było od państwa prawie za darmo dostać ziemie we wschodnich, słabo zaludnionych landach. Czy dalej tak jest? Gdzie trzeba się udać w tej sprawie?

I ostatnie, może trochę dziwne pytanie - co robicie po przeprowadzce do Niemiec? Musiałyście zmienić zawód, jakoś się dostosować? Ja wyjeżdżam ze względu na TŻ - nie żebym się skarżyła, poszłabym za Nim do piekła , ale ...zastanawiam się, jak to ze mną będzie

Pozdrawiam Was cieplutko i życzę Wesołych Świąt
Stary 2008-12-24, 22:07   #3156
raspberry69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijalea Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wpadajcie na watek mamusiowy, bedzie nam milo
Oj tak zapraszamy

Cytat:
Napisane przez desti Pokaż wiadomość
raspberry witaj
Witaj Desti

Wesolych Swia Dziewczyny
Stary 2008-12-25, 09:35   #3157
nimrodel
Rozeznanie

ho hoo hoo!!!

spoznione zyczenia swiateczne i noworoczne!!!!

FROHE WEIHNACHTEN!!!!
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-25, 18:11   #3158
desti
Zakorzenienie

ufff... to ja tez juz cos w nasz wymiankowy watek wrzucilam ... strasznie czasochlonne to bylo ... czyli jestem jako druga za Eternal... no dziewczyny, ktora nastepna ??

Nimrodel Wesolych Swiat

wunia83 prawie kazde miasto ma posrednika nieruchomosci, nawet te male ale tak ogolnie to trudno powiedziec. Za darmo to raczej nic sie juz nie dostanie ... a przy szukaniu gruntu trzeba patrzec czy w okolicy jest praca, chyba ze jest sie wolnym strzelcem

w necie mozesz poszukac na:

-> http://www.immowelt.de
-> http://www.immobilienscout24.de
-> http://www.immobilien.de

po przeprowadzce to najlepiej zabrac sie za jezyk, chyba ze sie juz zna to zawsze duze ulatwienie. Trzeba zalatwic wszystko w urzedach (meldunek, pozwolenie na prace itd.)
Stary 2008-12-25, 20:01   #3159
wunia83
Zadomowienie

Cytat:
wunia83 prawie kazde miasto ma posrednika nieruchomosci, nawet te male ale tak ogolnie to trudno powiedziec. Za darmo to raczej nic sie juz nie dostanie ... a przy szukaniu gruntu trzeba patrzec czy w okolicy jest praca, chyba ze jest sie wolnym strzelcem

w necie mozesz poszukac na:

-> http://www.immowelt.de
-> http://www.immobilienscout24.de
-> http://www.immobilien.de

po przeprowadzce to najlepiej zabrac sie za jezyk, chyba ze sie juz zna to zawsze duze ulatwienie. Trzeba zalatwic wszystko w urzedach (meldunek, pozwolenie na prace itd.)
Dzięki bardzo za te linki Za język zabieramy się już teraz, chociaż zdaję sobie sprawę, że to co można się nauczyć tu w Polsce może się troszkę różnić od "żywego" niemieckiego tam na miejscu.
Stary 2008-12-25, 20:57   #3160
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wunia83 Pokaż wiadomość
Dzięki bardzo za te linki Za język zabieramy się już teraz, chociaż zdaję sobie sprawę, że to co można się nauczyć tu w Polsce może się troszkę różnić od "żywego" niemieckiego tam na miejscu.
nie ma za co ... hmmm... co do niemieckiego to "troszke" to bardzo delikatnie powiedziane
Stary 2008-12-25, 21:41   #3161
nimrodel
Rozeznanie

Cytat:
nie ma za co ... hmmm... co do niemieckiego to "troszke" to bardzo delikatnie powiedziane

hehheee, rozni sie w takim stopniu, ze ja w Polsce nienawidzilam, za to tu na miejsu kocham

zwlaszcza jak TZ mowi po niemiecku... tzw. kisiel w gaciach

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-25, 21:51   #3162
desti
Zakorzenienie

do tego rozni sie w zaleznosci od landu... i czasami w zaleznosci od rajonu w danym landzie ... tak jest u mnie... czysty obled ... jak ostatnio mialam okazje uslyszec/przeczytac jakiego niemieckiego ucza w polskiej szkole to wlosy mi deba stanely... tu nikt tak nie mowi
Stary 2008-12-25, 22:13   #3163
wunia83
Zadomowienie

Cytat:
do tego rozni sie w zaleznosci od landu... i czasami w zaleznosci od rajonu w danym landzie ... tak jest u mnie... czysty obled ... jak ostatnio mialam okazje uslyszec/przeczytac jakiego niemieckiego ucza w polskiej szkole to wlosy mi deba stanely... tu nikt tak nie mowi
no właśnie wiem, bo TŻ już w tej chwili spędza w Niemczech bardzo dużo czasu i słyszę jak inaczej zupełnie brzmi jego niemiecki

a co do szkół - kiedyś pracę domową na niemiecki w liceum odrabiał mi chłopak, który 9 lat mieszkał w Niemczech. Dostałam jedynkę Za brak poprawności gramatycznej Wszystko na ten temat
Stary 2008-12-25, 22:16   #3164
desti
Zakorzenienie

Jedna z wizazanek poprosila o poprawienie zadania domowego. Nikt u mnie w domu nie potrafil napisac tego tak "sztucznym" niemieckim ... pomijajac, ze u mnie pewne slowa zupelnie inaczej sie nazywaja i jak bym napisala po bawarsku to nikt by tego u niej w szkole nie zrozumial
Stary 2008-12-26, 15:07   #3165
201608040942
Konto usunięte

hihihi ja mieszkam w NRW i tu sie mowi Hoch Deutsch, ale to nie znaczy ze tak jak w PL. W PL wymawiaja raczej tak jak na Bayerach, twardo. U mnie sie bardzo zmiekcza. np billig wymawia sie jak billis´ kreska musi byc nad s , nie mam polskich liter, wiec ciezko dokladnie napisac kazda koncowke ig i ich tak sie wymawia jak is´. Mutter, Vater nie wymwia sie tak jak sie pisze tylko kazda koncowke er wymawia sie jak w angielskim czyli a.
Niemiecki w PL przypomina bardziej niemiecki na Bayerach, a wielu nauczycieli mowi, ze to Hoch Deutsch, a to nie prawda. kazdego z PL ,ktory mowi tak jak sie pisze, odrazu poznaje na ulicy, za ta ciezka wymowe wlasnie.

wunia a ty w jakiej czesci DE bedziesz mieszkac?
Stary 2008-12-26, 16:51   #3166
wunia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
wunia a ty w jakiej czesci DE bedziesz mieszkac?
Nam jest ...wszystko jedno właściwie TŻ chce przeprowadzić firmę do Niemiec. Do tego potrzebna jest mu działka/plac, dlatego szukałam stron pośredniczących w handlu nieruchomościami. No i - podejrzewam - nie będzie to duże miasto tylko jakaś mniejsza miejscowość, bo tam ziemia jest tańsza.

Myślę, że z nauką niemieckiego w PL to wiele zależy od nauczyciela. Bo większość to - nie obrażając nikogo - panie w średnim wieku, które germanistykę skończyły x lat temu, a w Niemczech ostatni raz były jak jeszcze stał mur berliński. Tak jest przynajmniej w państwowych szkołach. Ja miałam niemiecki od 10 roku życia i właściwie nic nie pamiętam. A nawet jak pamiętam pojedyncze wyrazy, to widzę, że TŻ zupełnie inaczej je wymawia Trochę mi to odbiera zapał do nauki tu na miejscu jak sobie myślę, że po wyjeździe okaże się to zupełnie nic nie warte

A Wy znałyście niemiecki przed wyjazdem?
Stary 2008-12-26, 16:58   #3167
nimrodel
Rozeznanie

Cytat:

o tak jak slysze te polskie akcenty, to masakra. oczywiscie sama walcze ze swoim do teraz i pewnie sie nigdy do konca nie pozbede, no ale te polskie "wiR", " geJen" oraz "pOlen", ehhh
Stary 2008-12-26, 17:17   #3168
raspberry69
Zakorzenienie

Witajcie

Jak ja zazdroszcze tym, co potrafia juz plynnie porozumiec sie po niemiecku . Ja jestem na etapie nauki, i powiem wam, ze nawet mi sie podoba . Choc ciezko jest mi wymawiac niektore slowa, i jak sama siebie slysze to mi wlosy deba staja na glowie . No ale kto powiedzial, ze poczatki beda latwe. Gdyby nie to, ze wiekszosc ludzi mowi po angielsku to pewnie bym zginela jak ciotka w Czechach.

Jak tam dziewyczyny po swietach? Do nas na pare dni przyjechali rodzice. Bylo bardzo sympatycznie. Szkoda, ze na tak ktorko ale jak zawsze cos .

Dziewczyny powiedzicie mi, czy sa tu jakie zimowe sale w DE?
Stary 2008-12-26, 17:25   #3169
desti
Zakorzenienie

Co jak co ale to co ucza w polsce nie ma nic wspolnego z bawarskim ani w slownictwie ani w wymowie
W Polsce ucza sztywna, przestarzala i nie majaca za wiele wspolnego z rzeczywistoscia odmiane Hoch Deutsch.

a tu male co nieco po bawarsku -> klik ... usmialam sie ale prawde mowiac pare lat temu malo co bym z tego zrozumiala

albo to -> klik

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2008-12-26 o 17:53

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-27, 14:57   #3170
201608040942
Konto usunięte

desti moj szwagier i szwagierka mieszkaja w München, tam sie tez nauczyli mowic po niemiecku, bo w PL w szkole... jak juz ktos napisal. Wyjechali i nic nie umieli. To tak jak ja i moj rosyjski. 8 lat nauki i nie umie mowic, ale tak to jest jak nauczyciel mowi caly czas po polsku, a tylko czytamy czy robimy jakies cwiczenia.
Moja rodzina mowi sztywno po niemiecku, tak jak ucza w PL. Jak to wyglada opisalam wyzej, a typowe regiuonalne nazwewnictwo niektorych rzeczy, to juz inna para kaloszy.

wunia ja wogole nie znalam niemieckiego. Wiedzialam jak nazywa sie kilka rzeczy i to wszystko. Tutaj poszlam na szybki kurs w VHS(prywatnie) i tutaj uczylam sie od podstaw. nauczycielka nie mowila po polsku bo nie znala tego jezyka. Mowila po niemiecku, znala tez perfekt wloski( jej rodzice sa wlochami), troche francuskiego, hiszpanskiego rosyjskiego i tureckiego, a takze potrafila dogadac sie po angielsku, wiec jak ktos czegos nie rozumial, to ona porbowala wytlumaczyc w innym jezyku, ale podstawa byl niemiecki i slowniczek. Skonczylam tylko stufe podstawowa. Szkole wspominam bardzo milo, zwlaszcza ze kilka osob chodzilo ze mna od podstaw, wiec sie znalismy od poczatku i nie bylo nikomu glupio, jak czegos nie rozumial, nie umial wymowic i inni sie smiali. Smialismy sie wszyscy, zwlaszcza osoba ktora zrobila blad. Bylo bardzo fajnie, a ze uczylam sie jezyka tutaj, to szlo mi to latwiej i uczylam sie odrazu z poprawna wymowa. Podejrzewam, ze jesli ty bedziesz mieszkac w innym landzie, to pewnie inna wymowa bedzie i w szkole tez tak beda uczyc.
Jesli chcesz uczeszczaj do szkoly w PL, ja jednak radzilabym ci pochodzic do szkoly tutaj.
Stary 2008-12-27, 15:03   #3171
desti
Zakorzenienie

Popieram Monike... nie ma nic lepszego jak nauczycielka, ktora nie zna polskiego ... wtedy zupelnie inaczej sie do tego podchodzi i o wiele szybciej sie lapie... fajnie tez jak sa grupy mieszane, z roznych krajow... wtedy mozna zobaczyc, ze niktorym nauka niemieckiego przychodzi jeszcze ciezej

taki kurs w pl dobry jest zeby zlapac troche gramatyki... zeby mniej wiecej wiedziec co i jak... ale mowic to sie chyba wiekszosc z nas dopiero tutaj nauczyla
Stary 2008-12-28, 14:25   #3172
wspaniala
Zakorzenienie

gdzie najblizej granic z polska jest zara? oprocz berlina.. moze w jakims mniejszym miescie? prosze o odp. .
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 14:40   #3173
201608040942
Konto usunięte

a moze sprawdzisz na ichniej stronce? Skad my to mamy wiedziec gdzie przy granicy jest sklep Zary. Ja mieszkam 80km od granicy holenderskiej i moge ci powiedzic czy w moim miescie jest sklep, ale czy w innych. No skad mam to wiedziec?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-28, 14:57   #3174
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam do oddania Gutscheine:

10€ na www.mytoys.de -- wazny do grudnia 2009 na zakupy od 30€
10€ na http://www.brands4friends.de -- wazny do koncy stycznia 2009
Stary 2008-12-28, 15:22   #3175
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
a moze sprawdzisz na ichniej stronce? Skad my to mamy wiedziec gdzie przy granicy jest sklep Zary. Ja mieszkam 80km od granicy holenderskiej i moge ci powiedzic czy w moim miescie jest sklep, ale czy w innych. No skad mam to wiedziec?
szukalam.
w kazdym badz razie, dziekuje za odpowiedz.
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 15:33   #3176
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wspaniala Pokaż wiadomość
gdzie najblizej granic z polska jest zara? oprocz berlina.. moze w jakims mniejszym miescie? prosze o odp. .

Ja niestety nie pomoge ... nie ten rejon.
Stary 2008-12-28, 17:52   #3177
TheTen
Raczkowanie

przyznam sie bez bicia, ze nie przeczytalam calego watku ale mam pare pytan do was.

otoz stoje przed wyborem uczelni i zastanawiam sie czy nie studiowac w niemczech. czy ktoras z was studiuje? jak wam idzie, na co zwracac uwage przy wyborze uniwersytetu etc etc. prosze was bardzo o porady i pomoc, bo naprawde jest to dla mnie trudna decyzja pozdrawiam

TheTen jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-28, 23:34   #3178
gusiagatko
Zakorzenienie

Witam Was Kochane!! Mam ogromny problem, dostalam pismo urzedowe, po niemiecku probowalam tlumaczyc ze slownikiem ale niestety mi sie nie udalo tego zrozumiec tak jak bym chciala. Moze ktoras z Was bedzie potrafila mi pomoc.
Sprawa dptyczy finasow, dostalam pismo w ktorym jest napisane, ze w miesiacu grudniu dostane 460 euro (pomoc finasowa z miasta). Natomiast pod rozliczeniem jest napisana taka adnotacja:

"Der Berechnung der Leistung liegen die personlichen und wirtschaftlichen Verhaltnisse aller Mitgelieder der Bedarfsgemeinschaft zu Grunde, wie Sie diese bei der Antragstellung angegeben und nachweisen haben.
Folgenede Anderungen sind eingetreten:
mit tatsachlichem Einkommen, die Nachzalung betragt 200,39 euro.
Der Bescheid uber die Bewilligung von Leistungen zur Sicherung des Lebensunterhalts wird deshalb teilweise aufgehoben.
Im beigefrugten Berechnungsbogen finden Sie Einzalheiten zur Berechnung und Anderung der Leistungshohe".

Na konto przelali juz te 200,39 euro.
I teraz nie wiem czy to juz jest calosc, czy moze dali w ratach?

Bardzo, bardzo prosze o pomoc.

Edytowane przez gusiagatko
Czas edycji: 2008-12-28 o 23:35
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-29, 07:43   #3179
raspberry69
Zakorzenienie

Witajcie

U nas dzis okrpny mroz! Odczuwalna temperatura -10 stopni! az sie z domu wychodzic nie chce. Od dzis tez solidnie zasiadam nad ksiazkami, bo straszne zaleglosci mi sie narobily.

desti gratuluje zapalu do nauki. Ja jak tak dalej pojdzie, skoncze nauke po 30-tce. Naprawde tacy ludzie jak ty motywuja mnie do nauki jezyka i wierze, ze i mnie sie uda opanowac go na tyle, zebym byla sama z siebie zadowolona

Monika
tez mam zamiar isc do VHS ale to pewnie jak juz dzidzia bedzie troche wieksza. Narazie nie mam czasu . Jesli chodzi o kursy VHS slyszalam juz wiele podzielonych zdan. Fajnie, ze Ty bylas zadowolona
Stary 2008-12-29, 07:51   #3180
raspberry69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
Witam Was Kochane!! Mam ogromny problem, dostalam pismo urzedowe, po niemiecku probowalam tlumaczyc ze slownikiem ale niestety mi sie nie udalo tego zrozumiec tak jak bym chciala. Moze ktoras z Was bedzie potrafila mi pomoc.
Sprawa dptyczy finasow, dostalam pismo w ktorym jest napisane, ze w miesiacu grudniu dostane 460 euro (pomoc finasowa z miasta). Natomiast pod rozliczeniem jest napisana taka adnotacja:

"Der Berechnung der Leistung liegen die personlichen und wirtschaftlichen Verhaltnisse aller Mitgelieder der Bedarfsgemeinschaft zu Grunde, wie Sie diese bei der Antragstellung angegeben und nachweisen haben.
Folgenede Anderungen sind eingetreten:
mit tatsachlichem Einkommen, die Nachzalung betragt 200,39 euro.
Der Bescheid uber die Bewilligung von Leistungen zur Sicherung des Lebensunterhalts wird deshalb teilweise aufgehoben.
Im beigefrugten Berechnungsbogen finden Sie Einzalheiten zur Berechnung und Anderung der Leistungshohe".

Na konto przelali juz te 200,39 euro.
I teraz nie wiem czy to juz jest calosc, czy moze dali w ratach?

Bardzo, bardzo prosze o pomoc.
Ja ci niestety nie pomoge.

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości