![]() |
#3151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy :)
o jak Ci dobrze
![]() ![]()
#3152 |
Zakorzenienie
|
![]() Wpadlam sie pozegnac,dzis jedziemy do Pl... Do zobaczenia wkrotce ![]() Dziewczyny,dziekuje za zaproszenie na watek mamuskowy ![]() ![]() Zycze Wam Wszystkim Wesolych i Snieznych Swiat! |
![]() ![]() |
![]() |
#3153 |
Konto usunięte
|
papapa Maja
|
![]() ![]() |
![]() |
#3154 |
Zakorzenienie
|
kod s. Oliver wazny do 24.12 -> XmasFF8eS12
![]()
#3155 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny sorry, że tak się Wam wpraszam na wątek, ale bardzo możliwe, że wkrótce wyprowadzę się do Niemiec, więc chłonę jak gąbka wszystko, co jest z Niemcami związane
![]() Mam kilka pytań, gdybyście mogły się ze mną podzielić swoimi spostrzeżeniami na ten temat to byłabym naprawdę bardzo wdzięczna ![]() Po pierwsze: czy istnieje jakaś strona internetowa typu polski otodom.pl gdzie można znaleźć oferty kupna nieruchomości? Nam chodzi konkretnie o samą działkę, na polskich stronach jest trochę działek, ale są one raczej położone przy pl granicy, a nam chodzi o coś w centralnych Niemczech, najlepiej w małym mieście. Wiem też, że jakiś czas temu można było od państwa prawie za darmo dostać ziemie we wschodnich, słabo zaludnionych landach. Czy dalej tak jest? Gdzie trzeba się udać w tej sprawie? I ostatnie, może trochę dziwne pytanie - co robicie po przeprowadzce do Niemiec? Musiałyście zmienić zawód, jakoś się dostosować? Ja wyjeżdżam ze względu na TŻ - nie żebym się skarżyła, poszłabym za Nim do piekła ![]() ![]() Pozdrawiam Was cieplutko i życzę Wesołych Świąt ![]()
#3156 |
Zakorzenienie
|
Oj tak
![]() ![]() Witaj Desti ![]() Wesolych Swia Dziewczyny ![]()
#3157 |
Rozeznanie
|
ho hoo hoo!!!
spoznione zyczenia swiateczne i noworoczne!!!! FROHE WEIHNACHTEN!!!! ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
ufff... to ja tez juz cos w nasz wymiankowy watek wrzucilam
![]() ![]() Nimrodel Wesolych Swiat ![]() wunia83 prawie kazde miasto ma posrednika nieruchomosci, nawet te male ale tak ogolnie to trudno powiedziec. Za darmo to raczej nic sie juz nie dostanie ![]() ![]() w necie mozesz poszukac na: -> http://www.immowelt.de -> http://www.immobilienscout24.de -> http://www.immobilien.de po przeprowadzce to najlepiej zabrac sie za jezyk, chyba ze sie juz zna to zawsze duze ulatwienie. Trzeba zalatwic wszystko w urzedach (meldunek, pozwolenie na prace itd.)
#3159 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3161 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3162 |
Zakorzenienie
|
do tego rozni sie w zaleznosci od landu... i czasami w zaleznosci od rajonu w danym landzie
![]() ![]() ![]()
#3163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do szkół - kiedyś pracę domową na niemiecki w liceum odrabiał mi chłopak, który 9 lat mieszkał w Niemczech. Dostałam jedynkę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3164 |
Zakorzenienie
|
Jedna z wizazanek poprosila o poprawienie zadania domowego. Nikt u mnie w domu nie potrafil napisac tego tak "sztucznym" niemieckim
![]() ![]() ![]()
#3165 |
Konto usunięte
|
hihihi ja mieszkam w NRW i tu sie mowi Hoch Deutsch, ale to nie znaczy ze tak jak w PL. W PL wymawiaja raczej tak jak na Bayerach, twardo. U mnie sie bardzo zmiekcza. np billig wymawia sie jak billis´ kreska musi byc nad s , nie mam polskich liter, wiec ciezko dokladnie napisac kazda koncowke ig i ich tak sie wymawia jak is´. Mutter, Vater nie wymwia sie tak jak sie pisze tylko kazda koncowke er wymawia sie jak w angielskim czyli a.
Niemiecki w PL przypomina bardziej niemiecki na Bayerach, a wielu nauczycieli mowi, ze to Hoch Deutsch, a to nie prawda. kazdego z PL ,ktory mowi tak jak sie pisze, odrazu poznaje na ulicy, za ta ciezka wymowe wlasnie. wunia a ty w jakiej czesci DE bedziesz mieszkac? |
![]() ![]() |
![]() |
#3166 |
Zadomowienie
|
Nam jest ...wszystko jedno właściwie
![]() Myślę, że z nauką niemieckiego w PL to wiele zależy od nauczyciela. Bo większość to - nie obrażając nikogo - panie w średnim wieku, które germanistykę skończyły x lat temu, a w Niemczech ostatni raz były jak jeszcze stał mur berliński. Tak jest przynajmniej w państwowych szkołach. Ja miałam niemiecki od 10 roku życia i właściwie nic nie pamiętam. A nawet jak pamiętam pojedyncze wyrazy, to widzę, że TŻ zupełnie inaczej je wymawia ![]() ![]() A Wy znałyście niemiecki przed wyjazdem?
#3167 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
o tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3168 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Jak ja zazdroszcze tym, co potrafia juz plynnie porozumiec sie po niemiecku ![]() ![]() ![]() ![]() Jak tam dziewyczyny po swietach? Do nas na pare dni przyjechali rodzice. Bylo bardzo sympatycznie. Szkoda, ze na tak ktorko ale jak zawsze cos ![]() Dziewczyny powiedzicie mi, czy sa tu jakie zimowe sale w DE?
#3169 |
Zakorzenienie
|
Co jak co ale to co ucza w polsce nie ma nic wspolnego z bawarskim ani w slownictwie ani w wymowie
![]() W Polsce ucza sztywna, przestarzala i nie majaca za wiele wspolnego z rzeczywistoscia odmiane Hoch Deutsch. a tu male co nieco po bawarsku -> klik ![]() ![]() albo to -> klik ![]()
Edytowane przez desti Czas edycji: 2008-12-26 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3170 |
Konto usunięte
|
desti moj szwagier i szwagierka mieszkaja w München, tam sie tez nauczyli mowic po niemiecku, bo w PL w szkole... jak juz ktos napisal. Wyjechali i nic nie umieli. To tak jak ja i moj rosyjski. 8 lat nauki i nie umie mowic, ale tak to jest jak nauczyciel mowi caly czas po polsku, a tylko czytamy czy robimy jakies cwiczenia.
Moja rodzina mowi sztywno po niemiecku, tak jak ucza w PL. Jak to wyglada opisalam wyzej, a typowe regiuonalne nazwewnictwo niektorych rzeczy, to juz inna para kaloszy. wunia ja wogole nie znalam niemieckiego. Wiedzialam jak nazywa sie kilka rzeczy i to wszystko. Tutaj poszlam na szybki kurs w VHS(prywatnie) i tutaj uczylam sie od podstaw. nauczycielka nie mowila po polsku bo nie znala tego jezyka. Mowila po niemiecku, znala tez perfekt wloski( jej rodzice sa wlochami), troche francuskiego, hiszpanskiego rosyjskiego i tureckiego, a takze potrafila dogadac sie po angielsku, wiec jak ktos czegos nie rozumial, to ona porbowala wytlumaczyc w innym jezyku, ale podstawa byl niemiecki i slowniczek. Skonczylam tylko stufe podstawowa. Szkole wspominam bardzo milo, zwlaszcza ze kilka osob chodzilo ze mna od podstaw, wiec sie znalismy od poczatku i nie bylo nikomu glupio, jak czegos nie rozumial, nie umial wymowic i inni sie smiali. Smialismy sie wszyscy, zwlaszcza osoba ktora zrobila blad. Bylo bardzo fajnie, a ze uczylam sie jezyka tutaj, to szlo mi to latwiej i uczylam sie odrazu z poprawna wymowa. Podejrzewam, ze jesli ty bedziesz mieszkac w innym landzie, to pewnie inna wymowa bedzie i w szkole tez tak beda uczyc. Jesli chcesz uczeszczaj do szkoly w PL, ja jednak radzilabym ci pochodzic do szkoly tutaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
Popieram Monike... nie ma nic lepszego jak nauczycielka, ktora nie zna polskiego
![]() ![]() taki kurs w pl dobry jest zeby zlapac troche gramatyki... zeby mniej wiecej wiedziec co i jak... ale mowic to sie chyba wiekszosc z nas dopiero tutaj nauczyla ![]()
#3172 |
Zakorzenienie
|
gdzie najblizej granic z polska jest zara? oprocz berlina.. moze w jakims mniejszym miescie? prosze o odp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Konto usunięte
|
a moze sprawdzisz na ichniej stronce? Skad my to mamy wiedziec gdzie przy granicy jest sklep Zary. Ja mieszkam 80km od granicy holenderskiej i moge ci powiedzic czy w moim miescie jest sklep, ale czy w innych. No skad mam to wiedziec?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3174 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam do oddania Gutscheine:
10€ na www.mytoys.de -- wazny do grudnia 2009 na zakupy od 30€ 10€ na http://www.brands4friends.de -- wazny do koncy stycznia 2009
#3175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w kazdym badz razie, dziekuje za odpowiedz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja niestety nie pomoge ![]()
![]() |
#3177 |
Raczkowanie
|
przyznam sie bez bicia, ze nie przeczytalam calego watku ale mam pare pytan do was.
otoz stoje przed wyborem uczelni i zastanawiam sie czy nie studiowac w niemczech. czy ktoras z was studiuje? jak wam idzie, na co zwracac uwage przy wyborze uniwersytetu etc etc. prosze was bardzo o porady i pomoc, bo naprawde jest to dla mnie trudna decyzja ![]() ![]()
![]() |
#3178 |
Zakorzenienie
|
Witam Was Kochane!! Mam ogromny problem, dostalam pismo urzedowe, po niemiecku probowalam tlumaczyc ze slownikiem ale niestety mi sie nie udalo tego zrozumiec tak jak bym chciala. Moze ktoras z Was bedzie potrafila mi pomoc.
Sprawa dptyczy finasow, dostalam pismo w ktorym jest napisane, ze w miesiacu grudniu dostane 460 euro (pomoc finasowa z miasta). Natomiast pod rozliczeniem jest napisana taka adnotacja: "Der Berechnung der Leistung liegen die personlichen und wirtschaftlichen Verhaltnisse aller Mitgelieder der Bedarfsgemeinschaft zu Grunde, wie Sie diese bei der Antragstellung angegeben und nachweisen haben. Folgenede Anderungen sind eingetreten: mit tatsachlichem Einkommen, die Nachzalung betragt 200,39 euro. Der Bescheid uber die Bewilligung von Leistungen zur Sicherung des Lebensunterhalts wird deshalb teilweise aufgehoben. Im beigefrugten Berechnungsbogen finden Sie Einzalheiten zur Berechnung und Anderung der Leistungshohe". Na konto przelali juz te 200,39 euro. I teraz nie wiem czy to juz jest calosc, czy moze dali w ratach? Bardzo, bardzo prosze o pomoc. Edytowane przez gusiagatko Czas edycji: 2008-12-28 o 23:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3179 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() U nas dzis okrpny mroz! Odczuwalna temperatura -10 stopni! ![]() desti gratuluje zapalu do nauki. Ja jak tak dalej pojdzie, skoncze nauke po 30-tce. Naprawde tacy ludzie jak ty motywuja mnie do nauki jezyka i wierze, ze i mnie sie uda opanowac go na tyle, zebym byla sama z siebie zadowolona ![]() Monika tez mam zamiar isc do VHS ale to pewnie jak juz dzidzia bedzie troche wieksza. Narazie nie mam czasu ![]() ![]()
#3180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.