|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 |
Zadomowienie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
A mnie sie marzy odkurzacz do okien
![]() ![]() Zmywarki nie mam- I jakos szczegolnie nie tesknie za nia. W sumie to ja bardzo lubie myc naczynia ![]()
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
![]() Po za tym mam 2 szafki nad blatem - jedna idzie do wymontowania bo okap beda w koncu montowac, I dwie szafki pod blatem w tym jedna pod zlewem. I tak sie ledwo upycham z garami I reszta - ot taka mam gigantyczna kuchnie ![]() Suszarke na pranie tez bym chciala miec, szczegolnie teraz kiedy bedzie dziecko - I tez moge pomazyc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3153 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Trele to gdzie ty wieszasz pranie?
![]() Cytat:
![]() ![]() Dostalysmy takie cienkie książeczki z tego book start czy jakos tak ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie meczace miec takie male mieszkanie .. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez mam mala, ale jakos sie mieszcze ![]() ja mam pralke razem z suszarka ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to i tak fajnie że masz ogród i możesz tam ranie suszyć . Ja susze tak jak ty w zimie w pokoju , obecnie w salonie i mnie to drażni bo mam pranie na okrągło bo nim jedno wyschnie to trzeba robić kolejne. Żałuje że nie moge prania suszyć na sznurkach w łazience tak jak to jest w Pl . Raz jak wstawiłam suszrkę do łazienki to musiałam prac odnowa tak mi ubrania śmierdziały - jakby się zaparzyły . Mialam wrażenie ze te ubrania rok w piwnicy leżały - masakra
![]() |
#3157 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Trele_Morele;429827 74]A ja marze o zmywarce I moge pomarzyc .. Najzwyczajniej w swiecie nie mam na nia miejsca :/
Też bym chciala ale mam dokładnie ten sam problem brak miejsca w kuchni. [QUOTE=Trele_Morele;429842 43]Poki co na ogrodzie. Przyjdzie zima to na suszarce w domu, tylko musze pomyslec gdzie ja postawic bo zawsze stala w dzieciecym pokoiku albo w livingu gdzie teraz stoi wozek . Strasznie meczace miec takie male mieszkanie .. Ja nie mam ogrodu ani nawet balkonu ale mamy dużą łazienkę i zamontowalismy suszarkę na suficie a że mamy wywietrznik to pranko schnie w przeciągu dnia i nic nie śmierdzi. Po dwóch latach patrzenia non stop na suszace się pranie w salonie już bym tego nie zdzierzyla chyba. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
14.08.2010 - Ślub 05.05.2011 - Nadia 20.10.2013 - Daria ![]() 2014 - 55 2015 - 48 Edytowane przez Fikusek82 Czas edycji: 2013-09-25 o 13:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#3158 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Seba w przedszkolu to mam chwile wolnego ![]() ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2013-09-25 o 13:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to mi wysuszy pranie normalnie jak zwykla suszarka? Rachunek mnie nie zezre ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3160 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3161 |
Rozeznanie
|
Witam
My już po wizycie brata TŻta z narzeczoną. Ten tydzień jak byli, zleciał bardzo szybko, chyba zawsze tak jest ![]() Jagody 3 urodzinki też już odprawione ![]() Nie mogę uwierzyć, że nasza Młoda już taka duża ![]() My też w czerwcu dostaliśmy od znajomych nowy czajnik na rocznicę ślubu ![]() Nasz stary w prawdzie jeszcze działa (od ponad 5 lat) ale wieczko się źle zamyka i otwiera. Co do suszenia prania, to jak jest pogoda to wszystko idzie na sznurki na zewnętrzny (oczywiście oprócz osobistej bielizny, skarpet itp) Jak pada to mam rozkładaną suszarkę, która stoi w naszej sypialni. Zawsze tam jest choć uchylone okno. Nie przeszkadza mi w sypialni, bo tylko tam śpimy, przebieramy się itp. . Jak uzbiera się więcej prania to rozkładam wszystko po grzejnikach w domu ![]() Będę mieć większy problem jak już do sypialni wsadzimy łóżeczko naszej Niespodzianki ![]() Jak dla mnie zmywarka to zbawienie. Wprawdzie mamy taką małą, ale załadujemy tam sztućce, kubki, talerze, mniejsze i średnie garnki i inne drobne rzeczy i z głowy ![]() Ręcznie musimy jedynie umyć większe garnki, bardziej zabrudzone patelnie itp. Jak dla mnie rewelacja. 75% mniej kłótni z TŻ o to kto gotował obiad a kto ma po nim zmywać ![]() W załączeniu nasza zmywarka (akurat mam zdj.bo kiedyś wysyłałam żeby pokazać rodzicom) Jagoda i jej tort (w końcu sama nie robiłam, zaoferował się mąż koleżanki- cukiernik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3162 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pradu pewnie pobiera troche, ale przeciez nie uzywa sie tego codziennie ![]() Jak odpieluchowywałam Sebe to uzywałam codziennie i jakos nie odczułam wiekszego rachunku za prad ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale córeczka do Ciebie podobna ![]()
![]() |
#3163 |
Zakorzenienie
|
Re: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Z taliwj suszarki bebnowej trzeba wyjac pranie jak jeszcze jest gorace. Wtedy nie trzeba nawet prasowac
![]() ![]() Uwielbiam wszelkie sprzety ulatwiajace zycie. Niestety w obecnym mieszkaniu nie mamy ani suszarki, ani zmywarki (z reszta pralke musielismy sami.kupic i podlaczenie do wody robic na wlasna reke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3164 |
Rozeznanie
|
To w sumie nawet nie jest tak ze ja nie lubie zmywac, bo w sumie nawet lubie w porownaniu do innych prac domowych, ale zwyczajnie szkoda mi na to czasu. Po sniadaniu zmywanie, po obiedzie zmywanie po kolacji zmywanie w miedzyczasie milion szklanek.
W tym czasie, jak damian spi to zamiast zmywac moglabym zrobic cos pozyteczniejszego a tak brak mi czasu na wiele innych rzeczy |
![]() ![]() |
![]() |
#3165 |
Rozeznanie
|
A jaki ślad? Może jeszcze zniknie. Mój miał, to co ja przynajmniej zauważyłam, ślad na oku, źle go złapali. Całe oczko i policzek były opuchnięte przez kilka dni, na początku prawie tego oczka nie otwierał i potem wszystko zniknęło.
Widzę, wszystko tu omawiacie ![]() A z domowych prac, najbardziej lubię prasować ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3167 |
Zakorzenienie
|
ja nie znosze i prasuje to co naprawde musze
![]() Staram sie tak wszystko rozwiesic by za wiele nie trzeba było prasowac ![]() ...ale lubie miec ładnie w szafce ciuchy wyprasowane i poskładane ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Od dzisja u mnie w lidlu sa ubrania dla dzieci. Kupilam Sebie zimowe buty ![]() ![]() Były jeszcze kurtki, bardzo ładne, ale jakies za cienkie mi sie wydawały i nie wziełam. Kupiłam jeszcze 2 komplety bielizny chlopiecej ![]()
#3168 |
Zakorzenienie
|
Aż zobaczę co u mnie w Aldi i Lidlu za oferta jest
![]() Piję sobie herbatkę z cytrynką ![]() ![]() Młoda od 9tej w przedszkolu szaleje ![]()
#3169 |
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny,
3 miesiące temu przyleciałam do Londynu, od 2 miesięcy pracuję i mam zaszczyt dołączyć do Waszego wątku ![]() ![]() Ciąża nieplanowana, ale cóż ja teraz poradzę ![]() Niestety dopiero teraz zetknę się z największymi problemami, bo nie wiem jak to wszystko wygląda na bieżąco apropo ciąży i porodu, zwolnień lekarskich, urlopu macierzyńskiego. Krótko o sobie ![]() mój TŻ pracuje tutaj już ponad pół roku (straciliśmy pracę w Polsce, mój TŻ wcześniej, ja później- stąd TŻ wyjechał od razu bo ma kredyt do spłacenia) a ja do niego dołączyłam. Jak przyjechałam okazało się, że mój angielski wcale nie jest taki super jak myślałam, poza tym nadal ciężko mi zrozumieć ludzi bez brytyjskiego akcentu, zwłaszcza filipińczyków... (wiem, wiem, że to dopiero początek, że każdy ma kryzys) Strasznie przeżyłam pierwsze 3 tygodnie w pracy, przychodziłam do domu, płakałam, że nie dam rady, nic nie kumam i w ogóle chcę wracać. Mój TŻ po 3 tygodniach kazał mi się pakować i wracać do Polski skoro nie potrafię sobie poradzić, bo on już nigdy nie zamierza wracać do Polski, bo ma do spłacenia kredyt i musi pracować, a nie jest w stanie mi pomóc... kolejne tygodnie były straszne, nie mogłam w to uwierzyć... prawie nic nie jadłam , nie spałam, łaziłam jak trup do pracy ... Potem zrobiłam test i okazało się, że będę mieć bobasa No i tu zastanawiam się co robić, TŻ stwierdził, że chce być ze mną pomimo, że sam zerwał ( ja z nim też chcę być- w końcu go kocham) ale nie wiem jak to będzie ... W Polsce na tą chwilę nie mam gdzie się podziać, żadnych praw do zasiłku, czegokolwiek (no może dla bezrobotnych ok. 700zł ale za to nie wynajmę mieszkania i nie wyżyje sama na miesiąc) Tutaj z koleii mam pracę, full time. Jednak mam umowę taką, że nie płacą mi chorobowego. Ani nie liczy mi się staż pracy do emerytury. Nie wiem jeszcze jak to jest tutaj. Przyjechałam, żeby tu żyć, pracować, osiedlić się. Pierwsze co muszę teraz zrobić to poszukać GP, nie wiem jak znaleźć najbliższego lekarza, nie mam pojęcia jak nazywają się tutaj przychodnie, żadnej w okolicy nie widziałam. I już tam powinni się mną zająć, pokierować do położnej itd. Niestety pracuję piątek, sobota, niedziela po 13 godzin, więc dopiero mogę szukać GP w poniedziałek jak odeśpię. W ogóle to mam straszne mdłości, zawroty głowy i słabo mi. Do tego miałam jednodniową gorączkę. No i bóle brzucha jak bym miała dostać miesiączkę. Podejrzewam, że te objawy są tak nasilone, bo mam zaleczoną chorobę wrzodową żołądka, a teraz w ciąży hormony nasilają wszelkie zmiany. Najchętniej zostałbym w domu, na zwolnieniu... ale nic mi nie zapłacą- a za pokój muszę płacić. Nie wiem czy mam jakieś szansę godnie tą ciążę przebyć. Nie wyobrażam sobie pracować do 5-go cy 6-go miesiąca w tej pracy, zeby nabrać praw do zasiłku chorobowego. Zbyt duże ryzyko infekcji, poronienia. Słyszałam, że muszę się udać do Job Centre i zarejestrować to może jakiś zasiłek dostanę, ale obiło się komuś o uszy, że tylko 87Ł tygodniowo ![]() Nie chcę narzekać, ale nie planowałam teraz ciąży, tylko pracę, ale w ciąży nie wyobrażam sobie pracować. Moje koleżanki z doświadczenia mówiły mi, że nikt nie docenia poświęcenia, że kobiety w ciąży pracują do końca, że nie usłyszały dobrego słowa ani więcej też nie zarobiły, a nawet często słyszały "ooo ta jest w ciąży to teraz może sobie odpuścić w pracy część obowiązków, a reszta musi za nią robić". Będąc w Polsce za pierwszym razem nie udało mi się donosić ciąży, dostałam krwawienia, miałam zapalenie nerki i pęcherza z krwiomoczem ![]() Dlatego tak bardzo się obawiam (te kobiety, które to przeszły wiedzą o czym mówię ;( ) Tyle, że w Polsce od razu po pierwszej wizycie dostałam zwolnienie lekarskie a i zasiłek chorobowy wynosił 100% i lekarz stwierdził, że muszę przebyć całą ciążę w domu, na zwolnieniu, bo nie chciał ryzykować poronienia. A teraz tutaj nie mam chyba żadnych praw by skorzystać ze zwolnienia. Będę wam pisać na bieżąco, co u mnie słychać. Może, któraś jest w takiej sytuacji co ja, to może jakoś pomogę przekazując najbliższe informacje, co z takimi kobietami jak ja? A jeśli wy macie jakieś wskazówki, to chętnie z nich skorzystam. Co do TŻ to już kiedyś mnie zostawił, jak mieszkaliśmy w Polsce... nie mam już do niego zaufania, zrobił to dwa razy, o dwa razy za dużo, a może i dwa kolejne razy jeszcze mnie zostawić ![]() Wizja samotnej matki w UK na zasiłkach mi się nie podoba- nie jestem jedną z tych kobiet, które siedzą i rodzą rok po roku dzieci . Przynajmniej nie chciałbym siedzieć na zasiłku, chciałbym wrócić do pracy po macierzyńskim. Pozdrawiam gorąco! Szczęśliwa przyszła mamusia! ![]() Edytowane przez Karlain Czas edycji: 2013-09-26 o 15:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3170 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Przejrzyj ten wątek trochę stron wstecz: na pewno znajdziesz mnóstwo info co do samej ciąży: opieki medycznej, obowiązków pracodawcy itd. Przychodnie możesz znaleźć na stronie nhs ( wystarczy ze wrzucisz w Google surgery/ Gp finder; a na stronie wpiszesz swój kod pocztowy) Powodzenia.
![]() |
#3171 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i czytam wątek. Będę pisać na bieżąco co mogą zrobić kobiety w mojej sytuacji. buzia ![]() PS. jak tylko znalazłam przychodnię, poleciałam się zarejestrować i zapisać do lekarza, wizytę mam na 1 października. Także dowiem się coś ![]() Edytowane przez Karlain Czas edycji: 2013-09-26 o 19:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie mieszkasz? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak pisza dziewczyny zapisz sie najpierw do GP. Napewno wszystko powoli ogarniesz ![]() Seba był dzis u dentysty ![]() ![]() Był u Nas dzis hydraulik, chyba ze 3 godz zakładal nowy kaloryfer. Ale juz mamy cieplutko i gotowi jestesmy na zime ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3174 |
Zadomowienie
|
Karlain witaj i powodzenia
![]()
#3175 |
Zakorzenienie
|
My dzis z TZtem mamy szosta rocznice zwiazku
![]() ![]() ![]()
#3176 |
Rozeznanie
|
Tak, znalazłam przychodnię, zarejestrowałam się, 1 października mam wizytę GP
|
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Bo koleżanki nie zostay docenione? To chyba jest tak,że cżłowiek racuje w ciąży nie dla kogoś a dla samej siebie. Jeśli ciąża jest bez komplikacji wiekszych to nie ma powodu by nie pracować. Chamskie komentarze to tylko słowa. Znam osoby, które rezygnowały z pracy ze względu na jakieś pseudonieprzyjemnosci. Odpoczywały w domu i robiły co chciły, a później zastanawiały się skąd wziąć kasę. Każdy ma wybór. Dla mnie siedzenie w domu podczas zdrowej ciązy jest nieporozumieniem.
![]() |
#3178 | |
Raczkowanie
|
Karlain, witaj i powodzenia
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3179 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego prace w ciazy nazywasz poswieceniem ![]() I dlaczego mialabys miec wieksza pensje tylko dlatego, ze jestes w ciazy ![]() NIe rozumiem twojego toku myslenia ![]() Kasiu jak sie czujesz ?? ![]() Cytat:
![]() ![]() Moja sasiadka oswiadczyla sie swojemu mezowi, rok temu wzieli slub ![]() NIe lubie samotnych wieczorow ![]() ![]()
![]() |
#3180 |
Zadomowienie
|
Ewi a dziekuje
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.