Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟 - Strona 106 - Wizaz.pl

Wr鵵   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal.

Zamknij w徠ek

Narz璠zia
Stary 2014-01-12, 10:00   #3151
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka wiadomo嗆
Weekendowe U

好iadanie: Tost z d逝giej kromki domowego razowca z domowym mas貫m migda這wym i plasterkami banana. Twaro瞠k p馧t逝sty z malinami, bor闚kami i 簑rawin. Kawa z mlekiem.

40 min jazdy na rowerze

II 郾iadanie: Sa豉tka z 這sosiem w璠zonym na ciep這, szpinakiem baby, pomidorem, kol璠r, kaparami, czerwon papryk,avocado, kawa趾ami mango i komos ry穎w. 安ie穎 wyciskany sok z grapefruita i pomara鎍zy.

Obiad: I: zupa krem z broku堯w, posypana startym owczym serem pecorino i p豉tkami migda堯w.
II: Filet z pstr庵a pieczony w folii z zio豉mi, cytryn i sezamem, sur闚ka z selera naciowego, og鏎ka i jogurtu greckiego, ciemny ry basmati

45 min zaj耩 fitness z obci捫eniem, 30 min szybkiego spaceru z si這wni

Kolacja: Omlet 篡tni z 2 jajek z 造磬 domowego hummusu,grillowan cukini, pieczarkami, pomidorem i bak豉瘸nem.
Mog prosi o szczeg馧y omletu ?

Ksi捫ki potrzebuj nowego domu

Ervisha jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 10:49   #3152
Erena
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 119

Cytat:
Napisane przez ona!!! Poka wiadomo嗆
tak dzem sklepowy, w sumie pod dzem dawalam troche masla, tylko zapomnialam wspomniec o tym. Ja liczylam podstawowa przemiane materii i wyszlo mi ze moge zjesc 2100 kcal. I myslalam, zeby jesc gdzies ok.1300 kcal, zeby schudnac. Bo do zrzucenia jest troche. Chcialabym 10 kg schudnac. Dalam sobie 3 miesiace na to. Nie wiem czy przy takim jadlospisie jest to mozliwe?
Takie zalozenie co do kalorycznosci Twoich jadlospisow to duzo za malo. Wez 1700-1800 kcal. Cwiczysz cos? Bo to tez ma znaczenie przy dobieraniu kalorycznosci.

Albo inaczej. Podpowiem Ci tak: przy rozsadnym odchudzaniu w pierwszej kolejnosci lepiej nie ciac kalorii, tylko oczyscic swoj jadlospis z wysoko przetworzonego jedzenia: bialego pieczywa, "bajeranckich" platkow sniadaniowych, margaryn, otrab, parowek, konserw itp. Rozumiesz mniej wiecej co mam na mysli? I to wszystko na zerowym bilansie kcal, czyli u Ciebie wlasnie na 2000-2100. Dopiero jak to nie przyniesie rezultatow, ucina sie maksymalnie 20% zapotrzebowania. I nie ma co sie spieszyc i robic zalozen, w ile czasu chce sie schudnac. Jesli chce sie to zrobic zdrowo i bez jojo najlepiej dac organizmowi redukowac we wlasnym tempie

Jedzac 1300 kcal prawdopodobnie jesz na granicy swojej podstawowej przemiany materii, jesli nie nizej. I moze na poczatku bedziesz na tym szybko chudla, ale trwalym efektem bedzie glownie spowolniony metabolizm i, co za tym idzie, tycie przy niewiele zwiekszonej ilosci jedzenia.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2014-01-12 o 11:00
Erena jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 11:47   #3153
Linn13
Rozeznanie

Wiadomo軼i: 845

R

1. owsianka z 5 造瞠k mieszanki p豉tk闚 z jogurtem naturalnym, kilka migda堯w, herbata rooibos

2. kawa z mlekiem 2%, 2 kromki lekkiego pieczywa 篡tniego z serkiem Capri

3. chudy ros馧 z makaronem

- szklanka 鈍ie瞠go soku z marchewki, jab趾a i selera

4. pieczona z odrobin oliwy pier z kurczaka, gotowane ziemniaki, sa豉tka z mieszanki sa豉t, papryki, pomidora, oliwek, kukurydzy z oliw, zielona herbata

5. serek wiejski z papryk
Linn13 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 12:07   #3154
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo軼i: 9 126

Niedzielna Rka

I owsianka ( 40 g platkow, banan, jajo, mleko 2 %, wiorki kokos)
II risotio ( ryz brazowy - 1/2 woreczka, marchewka, pieczarki, seler, pietrucha, zielony groszek, piers z kury, odrobine sera zoltego)
III gulasz warzywny z dodatkiem mi璚ha z kurczaka ( marchew, seler, por, seler naciowy, pietrucha, kasza gryczana, lyzka oliwy) + jab趾o
IV 2 jaja sadzone, kromka razowca posmarowana maslem, 1/2 pomidora, odrobina oleju rzepakowego do sma瞠nia

Cytat:
Waga najszybciej spada jak si j wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 12:48   #3155
Kreskaaa
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 4 076

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka wiadomo嗆
Niby tylko 3 posi趾i, ale i ja jestem zwolenniczk najedzenia si do syta zamiast podjadania w ci庵u dnia po 6 razy (cho i takie dni si zdarzaj). Generalnie ca這嗆 wygl康a warto軼iowo i smakowicie. Jak ju s te posi趾i to dobrze, 瞠by by造 naprawd wypasione. Dlatego do owsianki warto dorzuci orzechy, a na kolacj ze spokojem mo瞠 wpa嗆 ca豉 kromka chleba (albo i dwie je郵i nie przeszkadza Ci to w chudni璚iu). Jedna bardzo wa積a uwaga - olej sezamowy i oleje z orzech闚 (innych ni kokosowy) nie nadaj si do sma瞠nia!!! Do sma瞠nia najlepsze s olej kokosowy, smalec i mas這 klarowane, ewentualnie olej rzepakowy. Do kr鏒kiego sma瞠nia nadaje si te oliwa z oliwek.
Hmm a ja z kolei znalaz豉m w internecie info, 瞠 olej z orzeszk闚 ziemnych jest polecany do sma瞠nia, uzywany w kuchni azjatyckiej... Dodam, ze mam taki rafinowany. Tego sezamowego rzeczywi軼ie szkoda i b璠 u篡wa豉 ju tylko do sa豉tek. Dzi瘯i, tak jak piszesz - przy 5 posi趾ach chodzi豉m g這dna, lubi si naje嗆.

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2014-01-12 o 12:50
Kreskaaa jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 12:49   #3156
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo軼i: 6 518

R na dzisiaj.

I - kuskus na mleku z serkiem homo, bananem, mango i 簑rawin
II - dwa tosty z chleba 篡tniego z podw鎩n porcj szynki, papryk i pomidorem
III- kawa趾i piersi z kurczaka w przyprawach, kasza j璚zmienna polana 造磬 oliwy z oliwek, og鏎ek kiszony
IV-p馧 serka homo naturalnego z dodatkiem mango
V- sa豉tka: sa豉ta strz瘼iasta, pomidor, papryka, pier z kurczaka, grzanki z 篡tniego chleba, posypana odrobin startego 鄴速ego sera z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego plus tost z kromki chleba 篡tniego.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2014-01-12 o 12:54
syklamen jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 13:21   #3157
fusiacola
Wtajemniczenie

Wiadomo軼i: 2 499

Dziewczyny a macie jakie zdrowe zamienniki wapna musuj帷ego? mo瞠 jakiej konkretnej firmy? jestem na redukcji a ze wzgl璠u na alergi 3 razy dziennie musz bra wapno, kt鏎e po pierwsze ma radioaktywny kolor a po drugie jest tak mega s這dkie i chemicznie aromatyzowane, 瞠 a si nie dobrze robi w aptece nie ma zbytniego wyboru, bo co najwy瞠j smakiem si r騜ni, a nie sk豉dem... mo瞠 kt鏎a z Was ma jaki patent na to nieszcz瘰ne wapno? ewentualnie jakie zdrowe produkty mog 豉godzi alergi sk鏎n

moja wczorajsza R-ka do oceny
1) p豉tki owsiane, otr瑿y owsiane, p馧 banana, gar嗆 mro穎nych wi郾i
2) tu鎍zyk w sosie w豉snym, sa豉tka z papryki i pomidor闚 z vinegretem na bazie oleju z pestek winogron, 2 daktyle
3) krem z dyni na 鄉ietanie 15%, grzanki z chleba razowego na zakwasie
4) panga gotowana z cytryn, broku造, p豉tki migda堯w, marchewka z jab趾iem
5) mozarella, grillowane buraczki, pomidor, bazylia, ocet balsamiczny

fusiacola jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 14:10   #3158
ona!!!
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 257

Cytat:
Napisane przez Erena Poka wiadomo嗆
Takie zalozenie co do kalorycznosci Twoich jadlospisow to duzo za malo. Wez 1700-1800 kcal. Cwiczysz cos? Bo to tez ma znaczenie przy dobieraniu kalorycznosci.

Albo inaczej. Podpowiem Ci tak: przy rozsadnym odchudzaniu w pierwszej kolejnosci lepiej nie ciac kalorii, tylko oczyscic swoj jadlospis z wysoko przetworzonego jedzenia: bialego pieczywa, "bajeranckich" platkow sniadaniowych, margaryn, otrab, parowek, konserw itp. Rozumiesz mniej wiecej co mam na mysli? I to wszystko na zerowym bilansie kcal, czyli u Ciebie wlasnie na 2000-2100. Dopiero jak to nie przyniesie rezultatow, ucina sie maksymalnie 20% zapotrzebowania. I nie ma co sie spieszyc i robic zalozen, w ile czasu chce sie schudnac. Jesli chce sie to zrobic zdrowo i bez jojo najlepiej dac organizmowi redukowac we wlasnym tempie

Jedzac 1300 kcal prawdopodobnie jesz na granicy swojej podstawowej przemiany materii, jesli nie nizej. I moze na poczatku bedziesz na tym szybko chudla, ale trwalym efektem bedzie glownie spowolniony metabolizm i, co za tym idzie, tycie przy niewiele zwiekszonej ilosci jedzenia.

jezdze na rowerku stacjonarnym 4 razy w tygodniu po ok.30 minut, ale nie jestem jakos specjalnie zmeczona po tym. Czyli mowisz zeby narazie wyrzucic te produkty z diety? (pieczywo biale, platki itd)? Jeszcze jakies produkty wyrzucic? Ale przez jaki czas mam tego nie jesc.. Najwiekszy problem to odrzucenie chleba dla mnie, bo bez chleba jestem glodna..A ziemniaki moge jesc? Tzn ja jem tylko jedna kulke ziemniakow do obiadu i to nie zawsze bo lubie tez ryz i kasze...
Stary 2014-01-12, 14:37   #3159
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ona!!! Poka wiadomo嗆
jezdze na rowerku stacjonarnym 4 razy w tygodniu po ok.30 minut, ale nie jestem jakos specjalnie zmeczona po tym. Czyli mowisz zeby narazie wyrzucic te produkty z diety? (pieczywo biale, platki itd)? Jeszcze jakies produkty wyrzucic? Ale przez jaki czas mam tego nie jesc.. Najwiekszy problem to odrzucenie chleba dla mnie, bo bez chleba jestem glodna..A ziemniaki moge jesc? Tzn ja jem tylko jedna kulke ziemniakow do obiadu i to nie zawsze bo lubie tez ryz i kasze...
Nie chodzi o to, by w ogole nie jesc chleba. To sie tyczy bialego pieczywa. Jak dostaniesz jakis fajny pelnoziarnisty (tylko naprawde pelnoziarnisty, a nie barwiony karmelem ), to bedzie ok. Ziemniaki jak najbardziej. Ryz i kasza - idealnie.

Co wywalic? Biala make pszenna (czyli nie tylko pieczywo pszenne, ale dobrze byloby i makarony - mozesz spokojnie zastapic makaronem razowym, dalej - gotowe nalesniki i pierogi - ta sama zasada, jak raz na jakis czas zrobisz sobie sama z maki razowej, to bedzie ok). Zupki chinskie itp. "dania w 5 minut", torebkowe sosy w proszku. Kartonowe soki (ale np. soki jednodniowe moga byc). Ograniczyc nabial (tzn. jaja normalnie jedz, reszte ogranicz najlepiej do jednego razu dziennie i raczej dobry twarog niz np. jogurt - rzecz jasna jogurty owocowe odpadaja). No i jak sama zauwazylas - platki typu "fitness" czy te wszystkie Chocapic i podobne. Tak samo otreby - dostarczysz dosc blonnika i bez nich Za to praktycznie bez ograniczen jedz warzywa

Na jak dlugo? Ja takiego jedzenia nie traktuje w kategoriach "diety", tylko bardziej stylu zycia. Najlepiej nie nakladac sobie ram cztasowych, tylko po prostu zaczac nieco inaczej jesc - organizm w ktoryms momencie powinien sie przestawic i nie bedzie ciagnelo do np. slodyczy.

Dobra, tyle teoretyzowania. Jak wrzucisz tutaj jakis nastepny jadlospis, to bedzie latwiej wytlumaczyc na konkretach.
Stary 2014-01-12, 14:57   #3160
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka wiadomo嗆
Dziewczyny a macie jakie zdrowe zamienniki wapna musuj帷ego? mo瞠 jakiej konkretnej firmy? jestem na redukcji a ze wzgl璠u na alergi 3 razy dziennie musz bra wapno, kt鏎e po pierwsze ma radioaktywny kolor a po drugie jest tak mega s這dkie i chemicznie aromatyzowane, 瞠 a si nie dobrze robi w aptece nie ma zbytniego wyboru, bo co najwy瞠j smakiem si r騜ni, a nie sk豉dem... mo瞠 kt鏎a z Was ma jaki patent na to nieszcz瘰ne wapno? ewentualnie jakie zdrowe produkty mog 豉godzi alergi sk鏎n

1) p豉tki owsiane, otr瑿y owsiane, p馧 banana, gar嗆 mro穎nych wi郾i
2) tu鎍zyk w sosie w豉snym, sa豉tka z papryki i pomidor闚 z vinegretem na bazie oleju z pestek winogron, 2 daktyle
3) krem z dyni na 鄉ietanie 15%, grzanki z chleba razowego na zakwasie
4) panga gotowana z cytryn, broku造, p豉tki migda堯w, marchewka z jab趾iem
5) mozarella, grillowane buraczki, pomidor, bazylia, ocet balsamiczny
Z ca貫go serca odradzam Ci pang, poczytaj w jakich warunkach hodowane s te ryby i czym je faszeruj 瞠by jako wytrzyma造, a napewno przejdzie Ci ochota na nie. Lepiej je嗆 t逝ste ryby morskie takie jak makrela czy 這so a nawet nasz pospolity 郵ed. Ich t逝szcz jest bardzo korzystny dla naszych organizm闚. Chudsze dorsze, minaje czy morszczuki od czasu do czasu te b璠 lepsz alternatyw dla pangi

Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 15:05   #3161
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 212

U/P wci捫 si staram!
I owsianka (30g p豉tk闚 owsianych, 10g otr瑿闚) z 造磬 budyniu+100ml mleka z jab趾iem, gar軼i migda堯w siekanych i 1/3 serka Danio, mandarynka

trening nieca豉 godzina

II 2 kromki chleba s這necznikowego posmarowanych serkiem z sa豉t, szynk drobiow i serem twarogowym w plastrach z zio豉mi, du瞠 jab趾o, kawa z mlekiem + jogurt typu fantasia, czyli z "wsadem" - granol orzechow

III Miseczka zupy pomidorowej niezabielanej z 2 造磬ami makaronu nitki, 2 kawa趾i duszonego indyka w sosie, ga趾a ziemniak闚 i sporo gotowanej marchewki z groszkiem

IV b璠 u babci to co wpadnie

V kakao prawdziwe z mlekiem, mo瞠 jaki jogurt z p豉tkami (nie s康z, 瞠bym by豉 specjalnie g這dna po wizycie u babci)

+ s這necznik 30g, sporo p造n闚.

Co s康zicie?
Seducer jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 15:06   #3162
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 290

Cytat:
Napisane przez Linn13 Poka wiadomo嗆
R

1. owsianka z 5 造瞠k mieszanki p豉tk闚 z jogurtem naturalnym, kilka migda堯w, herbata rooibos Daj gar嗆 migda堯w, a nie kilka sztuk Do tego fajny by造 jeszcze jaki owoc.

2. kawa z mlekiem 2%, 2 kromki lekkiego pieczywa 篡tniego z serkiem Capri Lekkie pieczywo, czyli takie typu Wasa? Lepszy b璠zie dobry prawdziwy chleb - razowiec lub graham. No i warzywa do kanapek.

3. chudy ros馧 z makaronem Jaki makaron?

- szklanka 鈍ie瞠go soku z marchewki, jab趾a i selera

4. pieczona z odrobin oliwy pier z kurczaka, gotowane ziemniaki, sa豉tka z mieszanki sa豉t, papryki, pomidora, oliwek, kukurydzy z oliw, zielona herbata Tu 豉dnie

5. serek wiejski z papryk Ze spokojem mo瞠sz tu doda np. garstk jakich ziaren, albo troch oleju lnianego
Komentarze powy瞠j .

Cytat:
Napisane przez Unex Poka wiadomo嗆
Niedzielna Rka

I owsianka ( 40 g platkow, banan, jajo, mleko 2 %, wiorki kokos)
II risotio ( ryz brazowy - 1/2 woreczka, marchewka, pieczarki, seler, pietrucha, zielony groszek, piers z kury, odrobine sera zoltego)
III gulasz warzywny z dodatkiem mi璚ha z kurczaka ( marchew, seler, por, seler naciowy, pietrucha, kasza gryczana, lyzka oliwy) + jab趾o
IV 2 jaja sadzone, kromka razowca posmarowana maslem, 1/2 pomidora, odrobina oleju rzepakowego do sma瞠nia
Nie ma si do czego przyczepi, bardzo 豉dnie! Wsz璠zie bia趾o, dobre w璕le i t逝szcze, warzywa i owoce. Super!

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka wiadomo嗆
R na dzisiaj.

I - kuskus na mleku z serkiem homo, bananem, mango i 簑rawin
II - dwa tosty z chleba 篡tniego z podw鎩n porcj szynki, papryk i pomidorem
III- kawa趾i piersi z kurczaka w przyprawach, kasza j璚zmienna polana 造磬 oliwy z oliwek, og鏎ek kiszony
IV-p馧 serka homo naturalnego z dodatkiem mango
V- sa豉tka: sa豉ta strz瘼iasta, pomidor, papryka, pier z kurczaka, grzanki z 篡tniego chleba, posypana odrobin startego 鄴速ego sera z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego plus tost z kromki chleba 篡tniego.
安ietne menu, r闚nie nie mam si do czego przyczepi. Cho mo瞠 jakie orzechy do podwieczorku? Ale generalnie - jest MEGA!

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka wiadomo嗆
1) p豉tki owsiane, otr瑿y owsiane, p馧 banana, gar嗆 mro穎nych wi郾i Brak bia趾a i t逝szczy!
2) tu鎍zyk w sosie w豉snym, sa豉tka z papryki i pomidor闚 z vinegretem na bazie oleju z pestek winogron, 2 daktyle Olej z pestek winogron ma bardzo z貫 proporcje kwas闚 omega 3 do 6 - lepiej zamieni go na oliw z oliwek b康 olej lniany. Przyda造by si tu w璕le z這穎ne.
3) krem z dyni na 鄉ietanie 15%, grzanki z chleba razowego na zakwasie Ok, ale zn闚 brak bia趾a.
4) panga gotowana z cytryn, broku造, p豉tki migda堯w, marchewka z jab趾iem Panga to najgorszy wyb鏎 z mo磧iwych je郵i chodzi o ryb! Troch w璕li z這穎nych te mo瞠 wpa嗆...
5) mozarella, grillowane buraczki, pomidor, bazylia, ocet balsamiczny Fajna lekka kolacja, mo瞠 by
Komentarze powy瞠j.

Poa alpina jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 15:16   #3163
atilaaav
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 425

Cytat:
Witaj! To z Twojej strony zdrowe podej軼ie - skoro masz mo磧iwo嗆 zjadania domowych posi趾闚 nie ma sensu z nich rezygnowa. Zreszt, ten dzisiejszy obiad by naprawd spoko. Nie wiem, jaki jadacie w domu makaron, ale warto u篡wa tego z pszenicy durum (najlepiej pe軟oziarnisty), b康 innego razowego. Z do鈍iadczenia wiem, 瞠 mo積a stopniowo przekabaca domownik闚 i namawia ich na zdrowsze niuanse - to zaprocentuje dla Was wszystkich . Tego roso逝 mog豉 spokojnie zje嗆 ca造 talerz, skoro i tak w drugim daniu jesz jedynie mi瘰o i sa豉tk.

Prosta rzecz - 鈍ie篡ch og鏎k闚 nie warto 陰czy z pomidorami (i innymi czerwonymi warzywami), bowiem enzym w nich zawarty niweluje ca陰 witamin C. Nie wiem, czy w sa豉tce by og鏎ek 鈍ie篡 czy kiszony, ale wola豉m to zaznaczy .

Skoro rano w璠lina by豉 naprawd chudziutka - nie b鎩 si i posmaruj bu趾i mas貫m. Bardzo wa積e jest, aby pami皻a豉 o 廝鏚豉ch t逝szczu na R. Z tego te powodu, sa豉tk warto pola oliw z oliwek b康 olejem lnianym - jogurt i tak jesz na podwieczorek.

A kromki chleba na kolacj si nie b鎩 - to naprawd niewiele. Nie musisz z niej rezygnowa (tym bardziej, 瞠 1450 kcal to nie jest du穎 przy jedynie 6 kg do zrzucenia).
Dzi瘯uj za rady, dostosuje si do nich
Nigdy nie wiedzia豉m o tym 陰czeniu warzyw, ale lepiej dowiedzie si p騧no ni wcale.
Powoli mama zaczyna si wkr璚a w zdrowsze obiady, wi璚 jest nie幢e
atilaaav jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 15:23   #3164
Linn13
Rozeznanie

Cytat:
Komentarze powy瞠j .
Dok豉dnie takie pieczywo http://www.sonko.pl/x.php/1,367/Piec...ie-zytnie.html - zalega mi w szafce i trzeba je "zutylizowa" , ale chyba nie jest a takie z貫

makaron bia造 nitki - raz w tygodniu nie powinny zaszkodzi chyba
Stary 2014-01-12, 15:38   #3165
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka wiadomo嗆
U/P wci捫 si staram!
I owsianka (30g p豉tk闚 owsianych, 10g otr瑿闚) z 造磬 budyniu+100ml mleka z jab趾iem, gar軼i migda堯w siekanych i 1/3 serka Danio, mandarynka Nie wa p豉tk闚, tylko odmierzaj na 造磬i

trening nieca豉 godzina

II 2 kromki chleba s這necznikowego posmarowanych serkiem z sa豉t, szynk drobiow i serem twarogowym w plastrach z zio豉mi, du瞠 jab趾o, kawa z mlekiem + jogurt typu fantasia, czyli z "wsadem" - granol orzechow

III Miseczka zupy pomidorowej niezabielanej z 2 造磬ami makaronu nitki, 2 kawa趾i duszonego indyka w sosie, ga趾a ziemniak闚 i sporo gotowanej marchewki z groszkiem ziemniak闚 mog造 by by dwie ga趾i

IV b璠 u babci to co wpadnie

V kakao prawdziwe z mlekiem, mo瞠 jaki jogurt z p豉tkami (nie s康z, 瞠bym by豉 specjalnie g這dna po wizycie u babci)

+ s這necznik 30g, sporo p造n闚.

Co s康zicie?
Wida, 瞠 si starasz... Je郵i na tym przybierasz na wadze to oki

Stary 2014-01-12, 15:41   #3166
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Poka wiadomo嗆
Hmm a ja z kolei znalaz豉m w internecie info, 瞠 olej z orzeszk闚 ziemnych jest polecany do sma瞠nia, uzywany w kuchni azjatyckiej... Dodam, ze mam taki rafinowany. Tego sezamowego rzeczywi軼ie szkoda i b璠 u篡wa豉 ju tylko do sa豉tek. Dzi瘯i, tak jak piszesz - przy 5 posi趾ach chodzi豉m g這dna, lubi si naje嗆.
O kurcz, z tym olejem z orzeszk闚 ziemnych to rzeczywi軼ie gaf strzeli豉m, co mi si pokie豚asi這 . Zwracam honor! Ale sezamowy do sma瞠nia rzeczywi軼ie nieodpowiedni.

Cytat:
Napisane przez atilaaav Poka wiadomo嗆
Dzi瘯uj za rady, dostosuje si do nich
Nigdy nie wiedzia豉m o tym 陰czeniu warzyw, ale lepiej dowiedzie si p騧no ni wcale.
Powoli mama zaczyna si wkr璚a w zdrowsze obiady, wi璚 jest nie幢e
Ale prosz! Pomidor + og鏎ek to na tyle pospolite po陰czenie, 瞠 taka informacja mo瞠 wydawa si szokuj帷a, ale c騜 - brutalna prawda . Co do zmian nawyk闚 - moi rodzice i T te przeszli niez陰 metamorfoz, warto zara瘸 innych .

Cytat:
Dok豉dnie takie pieczywo http://www.sonko.pl/x.php/1,367/Piec...ie-zytnie.html - zalega mi w szafce i trzeba je "zutylizowa" , ale chyba nie jest a takie z貫

makaron bia造 nitki - raz w tygodniu nie powinny zaszkodzi chyba
Skoro mia豉 zrobione zapasy to zu篡j je, ale nie r鏏 nast瘼nych . Mi si kiedy wydawa這, 瞠 chrupkie pieczywo jest hiperzdrowe, ale wcale takie nie jest... Jest wysoko przetworzone i do嗆 zdradliwe - paradoksalnie ma wi璚ej energii w 100g ni zwyk造 chleb! Wiadomo, zjada si mniej - jedna kromka malutko wa篡, ale bardziej syc帷y i warto軼iowy b璠zie jaki porz康ny razowiec

Bia造 makaron (jajeczny zapewne, ze zwyk貫j pszenicy) nie zaszkodzi raz w tygodniu, ale jest wiele zdrowszych zamiennik闚 (IMO nawet smaczniejszych!) - wi璚 warto pr鏏owa .

Stary 2014-01-12, 15:48   #3167
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Skoro mia豉 zrobione zapasy to zu篡j je, ale nie r鏏 nast瘼nych . Mi si kiedy wydawa這, 瞠 chrupkie pieczywo jest hiperzdrowe, ale wcale takie nie jest... Jest wysoko przetworzone i do嗆 zdradliwe - paradoksalnie ma wi璚ej energii w 100g ni zwyk造 chleb! Wiadomo, zjada si mniej - jedna kromka malutko wa篡, ale bardziej syc帷y i warto軼iowy b璠zie jaki porz康ny razowiec

.
Ja jak dosta豉m za darmo te pieczywo to jad豉m jako przek御k Czasem z d瞠mem, ale nigdy jako posi貫k nie traktowa豉m...

Stary 2014-01-12, 15:56   #3168
Linn13
Rozeznanie

Cytat:

Bia造 makaron (jajeczny zapewne, ze zwyk貫j pszenicy) nie zaszkodzi raz w tygodniu, ale jest wiele zdrowszych zamiennik闚 (IMO nawet smaczniejszych!) - wi璚 warto pr鏏owa .
A czy wafle ry穎we s cokolwiek warte? Nie pytam o zamian zwyklego pieczywa razowego na wafle - jestem ciekawa co o nich s康zicie.
Stary 2014-01-12, 16:40   #3169
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
A czy wafle ry穎we s cokolwiek warte? Nie pytam o zamian zwyklego pieczywa razowego na wafle - jestem ciekawa co o nich s康zicie.
Tak w豉郾ie robi豉m kiedy... Stosowa豉m wafle ry穎we jako zamiennik pieczywa i dziewczyny w tym w徠ku skutecznie wybi造 mi to z g這wy. Tak samo jak chrupkie pieczywo, s mocno przetworzone i mog zgodnie z s這wami Ervishy stanowi przek御k (s np. dobrym zamiennikiem dla ludzi uzale積ionych od chips闚) - ale nie powinno ich si traktowa jako baz posi趾u i warto軼iowe 廝鏚這 w璕lowodan闚 z這穎nych. Naprawd lepiej zje嗆 grahamk z solidnym obk豉dem!

Stary 2014-01-12, 16:59   #3170
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 6 855

Cytat:
Napisane przez Erena Poka wiadomo嗆

A w og鏊e - wylicz sobie podstawow przemian materii i zapotrzebowanie kaloryczne, 瞠by mie cho熲y wst瘼ny obraz, ile jedzenia b璠zie w miar ok, a ile za ma這. Wzory znajdziesz w jednym z przyklejonych w徠k闚 na dietetyce.

Erena mia豉m to napisa ju wcze郾iej ale mi umkn窸o, zauwa篡豉m 瞠 wszystkim polecasz policzenie zapotrzebowania z w徠k闚 podwieszonych, a sama z nich korzysta豉
Nie pami皻am ju kto i nie chc nick闚 podawa ale i sta貫 u篡tkowniczki i moderatorzy nie raz pisali 瞠 te warto軼i s stare i z貫 i nie poleca si ich stosowanie, ju lepiej na prawd policzy sobie zapotrzebowanie na potreningu.pl bo to tutaj podwieszone nawet nie bierze pod uwag wzrostu sama sp鎩rz jakie brednie s tu napisane:

"Dla kobiety:
1. Mno篡my wag x 24 godziny = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x 0,9 = poprawiony BMR dla kobiet
3. poprawiony BMR x wsp馧czynnik aktywno軼i = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Wsp馧czynnik aktywno軼i:
-Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne 獞iczenia + praca fizyczna przez wi瘯sza cze嗆 dnia)
-Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne 獞iczenia + praca 'na nogach')
-字ednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (鑿iczenia 3 razy/tydzie + praca siedz帷a)
-Nisko Aktywny = 1 (brak 獞icze + praca siedz帷a)"

I sp鎩rz wchodzi na wiza taka kole瘸nka kt鏎a ma wag np. 54kg i stwierdza 瞠 si ma這 rusza i niech ma 1,7m i chce utrzyma wag (bro bo瞠 odchudzaj帷e co sobie tu licz to strach pomy郵e) i co liczy sobie taka:

54kgx24 =1296 kcal
1296kcal x 0,9= 1166,4 kcal i prosze bardzo BMR =1200 kcal dziewczyna wychudzona g這dzi sie b璠zie do tego stwierdza, 瞠 ma這 si rusza czyli wszystko razy 1!!!! czyli zapotrzebowanie = BMR
a nawet jak sobie pomno篡 razy 1,1 czy 1,2 to ma zapotrzebowanie:
1283,04 i odpowiednio 1399, 68 kcal

I zobacz Erena taka dziewczynka si zag這dzi i do tego 獞iczy 3 razy w tygodniu, jedna wielka MASAKRA!!!

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2014-01-12 o 17:02
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 17:09   #3171
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 506

Co do 陰czenia pomidora z og鏎kiem, to jedno z najsmaczniejszych po陰cze. A witaminy C to i tak ka盥y z nas dostarcza sobie pona zapotrzebowanie, wi璚 nie ma co si stosowa do tej zasady, bo to taki sam mit jak kolacja do 18. Nawet przeci皻ny Kowalski je wystarczaj帷 ilo嗆 wit C, bo w du瞠j ilo軼i zawieraj j chocia瘺y niezdrowe chipsy
piotrek1994 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 17:12   #3172
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Tak w豉郾ie robi豉m kiedy... Stosowa豉m wafle ry穎we jako zamiennik pieczywa i dziewczyny w tym w徠ku skutecznie wybi造 mi to z g這wy. Tak samo jak chrupkie pieczywo, s mocno przetworzone i mog zgodnie z s這wami Ervishy stanowi przek御k (s np. dobrym zamiennikiem dla ludzi uzale積ionych od chips闚) - ale nie powinno ich si traktowa jako baz posi趾u i warto軼iowe 廝鏚這 w璕lowodan闚 z這穎nych. Naprawd lepiej zje嗆 grahamk z solidnym obk豉dem!

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Cytat:
Tak jak napisa豉 Poa - jako przek御ka

Stary 2014-01-12, 17:14   #3173
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 6 855

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka wiadomo嗆
R (na jutro)

I. Placuszki wytrawne: cukinia, cebula, pieczarki, szynka, jajko, otr瑿y owsiane, orkiszowa m彗a pe軟oziarnista + sos czosnkowy na bazie jogurtu
安ie穎 wyciskany sok marchewkowo-jab趾owo-grejpfrutowy
II. Zupa kalafiorowa krem z szafranem (na bulionie mi瘰nym i mleku)
III. Schab wieprzowy 80g, kasza gryczana (p馧 woreczka), sur闚ka z kapusty peki雟kiej i pomidor闚 skropiona oliw z oliwek
IV. Chudy twar鏬 100g z jogurtem naturalnym, pomidorem i rzodkiewkami, 60g razowego 篡tniego chleba na zakwasie

Bardzo dobre eR !!!

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 17:45   #3174
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka wiadomo嗆
Erena mia豉m to napisa ju wcze郾iej ale mi umkn窸o, zauwa篡豉m 瞠 wszystkim polecasz policzenie zapotrzebowania z w徠k闚 podwieszonych, a sama z nich korzysta豉
Nie pami皻am ju kto i nie chc nick闚 podawa ale i sta貫 u篡tkowniczki i moderatorzy nie raz pisali 瞠 te warto軼i s stare i z貫 i nie poleca si ich stosowanie, ju lepiej na prawd policzy sobie zapotrzebowanie na potreningu.pl bo to tutaj podwieszone nawet nie bierze pod uwag wzrostu sama sp鎩rz jakie brednie s tu napisane:

"Dla kobiety:
1. Mno篡my wag x 24 godziny = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x 0,9 = poprawiony BMR dla kobiet
3. poprawiony BMR x wsp馧czynnik aktywno軼i = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Wsp馧czynnik aktywno軼i:
-Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne 獞iczenia + praca fizyczna przez wi瘯sza cze嗆 dnia)
-Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne 獞iczenia + praca 'na nogach')
-字ednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (鑿iczenia 3 razy/tydzie + praca siedz帷a)
-Nisko Aktywny = 1 (brak 獞icze + praca siedz帷a)"

I sp鎩rz wchodzi na wiza taka kole瘸nka kt鏎a ma wag np. 54kg i stwierdza 瞠 si ma這 rusza i niech ma 1,7m i chce utrzyma wag (bro bo瞠 odchudzaj帷e co sobie tu licz to strach pomy郵e) i co liczy sobie taka:

54kgx24 =1296 kcal
1296kcal x 0,9= 1166,4 kcal i prosze bardzo BMR =1200 kcal dziewczyna wychudzona g這dzi sie b璠zie do tego stwierdza, 瞠 ma這 si rusza czyli wszystko razy 1!!!! czyli zapotrzebowanie = BMR
a nawet jak sobie pomno篡 razy 1,1 czy 1,2 to ma zapotrzebowanie:
1283,04 i odpowiednio 1399, 68 kcal

I zobacz Erena taka dziewczynka si zag這dzi i do tego 獞iczy 3 razy w tygodniu, jedna wielka MASAKRA!!!
Ty, faktoza Mea culpa. Dobrze, ze to przyuwazylas. Tak to kurcze jest, jak czlowiek zalozy, ze jak "od redakcji" to na pewno godne zaufania Teraz pytanie - czy i gdzie wrzucic wiarygodny wzor uwzgledniajacy wiecej czynnikow. Bo chyba by sie przydal - znam zbyt duzo przykladow osob, ktore jedza za malo bedac jednoczesnie przekonane, ze ich jedzenie ma wiecej kcal niz ma w rzeczywistosci...

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2014-01-12 o 17:49
Stary 2014-01-12, 19:30   #3175
blax5
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 221

Co tam, co tam; bez kontrowersji:

I. kasza jaglana z duszonymi jab趾ami oraz rodzynkami w cynamonie podana z podgotowanym przez chwil twarogiem

II. sa豉tka z mixu sa豉t, og鏎ka, papryki, pokrojonych w plastry jajek, grzanek z kleksem serka wiejskiego na wierzchu

III. bigos z w璠zonymi skrzyde趾ami kurczaka w 鈔odku

+ marchewki, pietruszka

IV. rolada biszkoptowa z galaretk agrestowo-wi郾iow podana z serkiem wiejskim
blax5 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 20:37   #3176
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 97

r , prosz o zerkni璚ie

9:00 2 razowce z pieczon szynk, jajecznica z 2 jajek sma穎na na oleju z cebul

14:00 ros馧 z odrobin bia貫go makaronu, drugie: ziemniak, udko, 獞ik豉, og鏎ki

16:30 ma造 jogurt ze s這necznikiem, po 造盧e p豉tk闚 owsianych i kukurydzianych

19:30 p馧 wie郾iaka z wkrojonym pomidorem, w璠lin, kilka og鏎k闚 kiszonych, talerzyk mieszanki warzyw, kromka razowca z pieczon szynk
cukierkowa1 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 20:49   #3177
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo軼i: 6 518

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Poka wiadomo嗆
r , prosz o zerkni璚ie

9:00 2 razowce z pieczon szynk, jajecznica z 2 jajek sma穎na na oleju z cebul

14:00 ros馧 z odrobin bia貫go makaronu, drugie: ziemniak, udko, 獞ik豉, og鏎ki

16:30 ma造 jogurt ze s這necznikiem, po 造盧e p豉tk闚 owsianych i kukurydzianych

19:30 p馧 wie郾iaka z wkrojonym pomidorem, w璠lin, kilka og鏎k闚 kiszonych, talerzyk mieszanki warzyw, kromka razowca z pieczon szynk
Mo瞠 si za bardzo nie znam, ale wed逝g mnie p豉tki kukurydziane out.
Stary 2014-01-12, 20:56   #3178
Famijana
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 161

Moje weekendowe U/P do oceny:

Wczoraj
I Owsianka na szklance mleka 1,5% (2 造磬i 篡tnich, 1 owsianych, 1 otr帳 pszennych, 2 p豉tk闚 zdrowy b這nnik, 1 造瞠czka siemienia) z bananem, 造磬 nasion granatu, 造磬 pestek dyni i 造瞠czk wi鏎k闚 kokosowych

II 3 dro盥zowe racuchy(m彗a pszenna, dro盥瞠,jaja) z jab趾ami sma穎ne na ma郵e +jab趾o

III 50 g ry簑 br您owego, grillowana pier z indyka, sa豉tka w sosie jogurtowo czosnkowym(sa豉ta,kukuryd za,papryka,pomidor)

IV pomara鎍za

V 2 kromki razowca jedna z serkiem kozim i z rzodkiewk, druga z mas貫m, sa豉t i plasterkiem pol璠wicy sopockiej, jajko na mi瘯ko, pomidor ze szczypiorkiem

Dzisiaj:
I owsianka identyczna jak wczoraj

II jogurt naturalny 210g Activia, pomara鎍za

III 50 g kaszy jaglanej, ok 165g pol璠wiczki wieprzowej podsma瘸nej na odrobinie olliwy z warzywami (cukinia, papryka, pomidory,oliwki,cebula i pieczarki), broku

IV zapiekany ry z jab趾iem i cynamonem (50 g ry簑 br您owego, 1 kwa郾e jab趾o, 120 g serka homogenizowanego, cynamon i odrobina przyprawy do szarlotki)

Jak to wygl康a?
Famijana jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-12, 20:56   #3179
niezamienna_juz_na_nic
Wtajemniczenie

Wiadomo軼i: 2 319

Leniwe U niedzielne:

I: spora porcja p豉tk闚 gryczanych z pieczon dyni, dwoma 造chami wie郾iaka, wi鏎kami kokosowymi i cynamonem;
II: banan, kilka daktyli;
III: zupa fasolowa na kie豚asie; na drugie pier m這dego koguta; dwa ziemniaki, broku, sa豉ta z pomidorami i papryk;
IV: sa豉tka owocowa (pomara鎍ze, grejfrut, kiwi, rodzynki), kilka fawork闚;
V: siemi lniane zalane wrz徠kiem; g瘰ty koktajl (prawie p馧 litra) z kaszy jaglanej, szpinaku, selera naciowego i jab趾a (kolacja p造nna, bo jako nie mia豉m ochoty na nic innego).
Stary 2014-01-12, 21:57   #3180
PatrycjaBoo92
Przyczajenie

Wiadomo軼i: 13

U

Wczorajsze menu:

Sniadanie:
- Owsianka 40g z mlekiem migdalowym i duzym jablkiem.
2 Sniadanie:
- nastepne duze Jablko
Lunch:
- Zielona 'smoothie' ze szpinakiem, avocado, kawalkiem ogorka i gruszka.
Obiado-Kolacja:
- Spaghetti Bolognese ale takie moje bez cebuli z makaronem pelnoziarnistym.

Dzisiejsze menu:

Sniadanie:
- Owsianka (to samo co wczoraj)
2 Sniadanie:
- Smoothie z mango i ananasa z McDonalds (wiem ze nie sa zbyt zdrowe)
Obiad:
- U mamy 2 udka z kurczaka + salatka.
Kolacja:
- Ta sama zielona smoothie co wczoraj.
PatrycjaBoo92 jest offline Zg這 do moderatora  
Zamknij w徠ek

Nowe w徠ki na forum Dietetyka

Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i)

Zasady wysy豉nia wiadomo軼i
Nie mo瞠sz zak豉da nowych w徠k闚
Nie mo瞠sz pisa odpowiedzi
Nie mo瞠sz dodawa zdj耩 i plik闚
Nie mo瞠sz edytowa swoich post闚

BB code is W陰czono
Emotikonki: W陰czono
Kod [IMG]: W陰czono
Kod HTML: Wy陰czono

Gor帷e linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze穎ne.

Jakiekolwiek aktywno軼i, w szczeg鏊no軼i: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczeg鏊no軼i w celu ich eksploracji, zmierzaj帷ej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia system闚 uczenia maszynowego, algorytm闚 lub sztucznej inteligencji Obowi您ek uzyskania wyra幡ej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzgl璠u spos鏏 pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak r闚nie bez wzgl璠u na charakter tych tre軼i, danych i informacji.

Powy窺ze nie dotyczy wy陰cznie przypadk闚 wykorzystywania tre軼i, danych i informacji w celu umo磧iwienia i u豉twienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo磧iwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj帷ych serwisy internetowe w ramach indeksowania wynik闚 wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wi璚ej informacji znajdziesz tutaj.