|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 |
na przekór do celu
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Yyy, że jak powinno być?
![]() |
![]() |
#3152 |
BAN stały
|
Jak dla mnie liczy sie cywilny, jesli o ktos robi w pospiechu to jego sprawa, prezent jest jeden, teraz dostanie, potem nie. kosciol nie jest obowazkowy,i obrzadek nie musi sie odbyc bo mlodzi zapominaja, sa na swoim a mamusie nie truja ze w grzech. a ja tez wcale nie musze chciec isc za 2 lata na wesele i slub nr 2
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3153 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3154 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Problemy z tyłka mogą być i przy jednym ślubie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3155 |
BAN stały
|
Jesli koscielny polacza ze chrztem to ok, ale jesli oddzielnie to siara jest spraszac 140 gosci dwa (wpisz liczbe) lata po faworkach
Gdyby kuzynka dalaby mi (ponowne)zaproszenie tym razem na slub w kosciele pomyslalabym ze to popisowa i chec zarobku, a w sumie guzik mnie interesuje czy to wiara w potwora spaghetti czy w skrzaty niewidki, nie robia tego dla mnie, byliby juz dawno panstwem x wg urzedu Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-08-17 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3157 |
BAN stały
|
Mysle ze konkordat mozna tez szybko zalatwic, obstawiam ze przelozony koscielny to tylko wymowka dla rodzin zeby daly spokoj
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3158 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy powinien robić ślub taki jaki chce w granicach swoich możliwości. Dziwnie bym się poczuła dostając drugi raz zaproszenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3160 |
na przekór do celu
|
Pierwsze słyszę, na nic nie musiałam czekać...
![]() |
![]() |
#3161 |
Konto usunięte
|
U nas jak poszliśmy ustalać termin kościelnego, chcieliśmy za rok, to ksiądz się pytał po co aż rok czekać. Zamawialiśmy datę na czerwiec w kwietniu. Więc nie ma czegoś takiego jak czekanie 6 miesięcy.
A co do samej sytuacji i kwestii jednego prezentu, raz itp. Skoro nie zostałam zaproszona w żaden sposób na ślub brata to nie poczuwam się również w żaden sposób do dawania prezentu. Kupię bukiet kwiatów i tyle. I może ktoś sobie pomyśli, że to chamstwo itp., ale nie będę dawać prezentu komuś, kto nie życzy sobie nawet mojej obecności... Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3162 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Co do tego brata - poszłabym, kupiła ewentualnie kwiatki, ale prezent?! Jeżeli brat uważa, że cywilny to formalność, a zaproszenia, prezenty i tańce chce sobie zostawić na kościelny, to po c nawracać go na silę na swoje? To jego ślub(-y), niech je bierze jak ON chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3163 |
Zakorzenienie
|
Tylko zeby zapowiedzi sie oglosily i slub mozna robic
![]() Moim zdaniem slub to slub czy cywilny czy koscielny Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3164 |
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52448868]Rozmawiam... Na mój ślub i wesele dostał zaproszenie... Ale tu nie będzie wesela, obiadu, niczego to chyba uznał, że zapraszać nie trzeba...
Cleopadra no w sumie biorą ślub, bo dziecko w drodze - ogólnie ślub planowali na za 2 lata kościelny z weselem. Pomyślałam, że kupię jakiś bukiet kwiatów i pójdę na ceremonię, korona mi z głowy nie spadnie. A jak będzie ślub kościelny, wesele i oficjalne zaproszenia to wtedy będzie i koperta i wszystko inne ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() gdybym byla w takiej sytuacji przez mysl by mi nie przeszło sie gniewac, obrazac ZASTANAWIAC czy isc. Twoj brat? Twoj! no bierze slub, wszyscy wiedza kiedy gdzie... to tak jakby moja mama musiala mnie na swoje imieniny zapraszac.. nie dosc ze no tego nie robi to jeszcze ją pytam czy do domu przyjechac(mam prawie 200km) dzien wczesniej i jej pomoc.
![]() |
#3165 |
Przyczajenie
|
Ja nie miałam problemu takiego choć wizytówki przyszły mi dzień przed ślubem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3166 |
Konto usunięte
|
SQuaara, ale tu jest inna sytuacja. O imieninach wiedzą wszyscy, bo są zapisane w kalendarzu. A tu nikt nie wie, brat nikogo nie poinformował o tym kiedy, gdzie i o której godzinie bierze ślub... Ci którzy wiedzą wiedzą, bo się go zapytali. Ja wiem tylko kiedy, o godzinie i miejscu wiem, bo powiedziała mi o tym moja mama, która się go zapytała, bo sam też nic nie powiedział. Sorry, ale brat tak robi? Dla mnie to wygląda tak, jakby on sam własny ślub miał gdzieś, to dlaczego ja mam ten ślub traktować jakoś inaczej? I tak jak wyżej było napisane, dla niego ten ślub to tylko formalność, nie ma to dla niego znaczenia, a przynajmniej tak to traktuje..
Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52450741]SQuaara, ale tu jest inna sytuacja. O imieninach wiedzą wszyscy, bo są zapisane w kalendarzu. A tu nikt nie wie, brat nikogo nie poinformował o tym kiedy, gdzie i o której godzinie bierze ślub... Ci którzy wiedzą wiedzą, bo się go zapytali. Ja wiem tylko kiedy, o godzinie i miejscu wiem, bo powiedziała mi o tym moja mama, która się go zapytała, bo sam też nic nie powiedział. Sorry, ale brat tak robi? Dla mnie to wygląda tak, jakby on sam własny ślub miał gdzieś, to dlaczego ja mam ten ślub traktować jakoś inaczej? I tak jak wyżej było napisane, dla niego ten ślub to tylko formalność, nie ma to dla niego znaczenia, a przynajmniej tak to traktuje.. Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() A nie możesz najzwyczajniej w świecie zapytać "Andrzej, o której ten ślub macie bo nic mi nie powiedziałeś nawet?" i możesz spytać czemu nie powiedział. Nie ogarniam takich niedomówień w rodzinie. Przecież to nie jest obca osoba, że trzeba się zastanawiać co ma na myśli, mozna po prostu zapytać go o to.
![]() |
![]() |
#3168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3169 |
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52450823]Cały pies jest pogrzebany w tym jak wygląda mój kontakt z bratem a jego ze mną. Jego narzeczona spodziewa się dziecka, ja też. Tu nie chodzi o żadne złośliwości ani nic takiego, ale każdy nasz kontakt jest inicjowany przeze mnie: "jak się czuje K., jak córka rośnie, czy wszystkie badania w porządku, kiedy idziecie do lekarza itp." i jeśli brat odpowie na sms (z dzwonieniem ciężko, bo pracuje tak, że jest nieosiągalny, poza tym mają problem z zasięgiem w domu), to czasem odpowie po kilku dniach, czasem wcale. Ale nigdy nie pojawiło się w tym smsie zwrotnym pytanie "a co u Ciebie? Jak się czujesz, jak synek?". I teraz zwyczajnie w sprawie jego ślubu mam znowu ja się dopominać o to, żeby dał mi znać gdzie, co i jak? Nie widzę tego... Nie dlatego, że wredna ze mnie małpa, tylko dlatego, że jest mi zwyczajnie przykro.
Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() bo faceci tacy sa.... moj brat tez mnie nie pyta jak moj slub czy planuje dziecko a ja go o kazda dziewczyne wypytam, co u niego itp.. no jednak to siostry ogarniaja czesto relacje w rodzenstwie ![]() generalnie ja tez nie ogarniam takiego niedomowienia i tupania noga troche ze ZAWSZE ja i dlaczego TEZ w rodzinie na glos sie mowi kiedy slub po co naco... poszłabym. zlozyla zyczenia... nawet tube z kwiatkami bym przygotowałą ![]() dla samej siebie ![]() Ty widac nie bardzo chcesz skoro skupiasz sie na tym czy brat laskawie chce...
![]() |
#3170 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I jest mi przykro, że nawet w kwestii głupiego smsa z informacją "Słuchaj siostra, żenię się w sobotę o 12.30 tam i tam, zapraszam na ceremonię" nie stać mojego brata na to, żeby to zrobić. Jest jeszcze kwestia mojej mamy, która uważa, że ja MUSZĘ pójść, ale nie może mojemu bratu powiedzieć, że on MUSI wysłać chociaż informację... Wiem, że to wygląda jakbym się na głupotach tylko skupiała. Ale to tak jak z ciążą, zapytanie w odpowiedzi na sms "a co u Ciebie?" nie wymaga chyba większych wysiłków... A tak ja nawiązuję kontakt, a on go ucina. Gdyby chociaż raz zapytał to wiedziałabym, że też chce mieć kontakt ze mną tym bardziej, że między dziećmi będzie ok. 2 tygodni różnicy, więc fajnie by było, żebyśmy mieli jednak trochę lepszy kontakt... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
A ja myśle, że trochę przesadzasz
![]() Jeśli przykro Ci z powodu Waszych relacji to z nim pogadaj o tym. Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie zebyś miała pwoeidzieć "Andrzej, mógłbyś czasem zapytać co u mnie, przecież jestem Twoją siostra". Nie wiem jakie relacje mieliście za dzieciaka ale ja np. teraz ze swoim bratem rzadko się widuje i gadam ale oczywistym jest, że jak jest jakaś ważna uroczystość to się mówi o tym w domu otwarcie i nie zastanawiam się czy mnei zaprosi czy nie. Też nie pyta mnie co umnie ani nic, bo wiem ze to facet i o takich rzeczach nie myśli. jakbym jednak potrzebowała jego pomocy to by na głowie stanął, żeby mi pomóc. Tak samo z prezentem. ja bym mogła bratu i 5 prezentów dać, żeby tylko był szczęśliwy. Oczywiście takich na jakie mnie stac. Nikt nie wymaga, że oddasz trzey pensje na prezenty... ![]()
![]() |
#3172 |
Konto usunięte
|
Ja z nim rozmawiałam, nie raz o tym, że mógłby od czasu do czasu się odezwać i zapytać co u mnie. Efekt jest jaki jest - jak ja nie zagadam to po kilka miesięcy kontaktu nie ma.
Może przesadzam, fakt. Ale ileż można? Zresztą to już off-top. Pójdę z kwiatami, bo to mój brat. Złożę życzenia i tyle. Nie mieszkamy razem w jednym domu, więc nie ma mówienia o rodzinnych uroczystościach, moja rodzina jest co najmniej dziwna w takich sprawach, bo przypominają sobie nr telefonu wtedy, kiedy czegoś potrzebują. Ja się staram podchodzić do tego normalnie i nie odzywać tylko jak coś potrzebuję, ale też żeby się dowiedzieć co u kogo słychać. Mniejsza z tym, dzięki za opinie. ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Dla mnie fp z ich strony, że nikogo nawet nie poinformowali... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3173 |
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52450741]Ci którzy wiedzą wiedzą, bo się go zapytali. Ja wiem tylko kiedy, o godzinie i miejscu wiem, bo powiedziała mi o tym moja mama, która się go zapytała, bo sam też nic nie powiedział. Sorry, ale brat tak robi?[/QUOTE]
Ja bym zadzwoniła i zapytała wprost - czy chciałby Waszej obecności na ceremonii, czy mógłby podać szczegóły - data, miejsce. Uważam, że jeśli nic nie mówił Wam o ślubie, to wręczenie kwiatów czy innego drobiazgu po ceremonii jest miłym prezentem z Waszej strony - nikt o zdrowych zmysłach nie oczekuje od Was ogromnego prezentu. Na spokojnie ![]()
![]() |
#3174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jakbym poszła to z prezentem teraz, przy koscielnym juz raczej nie...bo teraz nowa droge zycia zaczna ![]()
![]() |
![]() |
#3175 |
Konto usunięte
|
No ok, a jak powie, że nie potrzeba, żebyśmy byli? To co? Iść mimo wszystko, bo to brat, czy nie iść, bo powiedział, że nie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3176 |
Konto usunięte
|
no jak powie, że nie ma potrzeby to bym nie szła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale w opisywanym przypadku nie wiadomo, czy poprzestaną na tym ślubie, czy kiedyś planują ślub kościelny z przyjęciem. Dlatego też w kwestii prezentów - nie ma obowiązku, wynikają jedynie z dobrej woli i możliwości. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52451940]No ok, a jak powie, że nie potrzeba, żebyśmy byli? To co? Iść mimo wszystko, bo to brat, czy nie iść, bo powiedział, że nie?[/QUOTE] Jak nie trzeba, to nie. Po co wpraszać się na siłę - z tego co piszesz, Wasze relacje nie są "idealne".
![]() |
![]() |
#3178 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Absolutnie nie uważam, aby mój cywilny był mało ważny, czy mało wartościowy. Nawet pod względem emocjonalnym okazał się większym przeżyciem niż kościelny, ku mojemu zaskoczeniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że trafiłam na ten wątek. Jak kiedyś będę urządzać wesele, to będę uważać, żeby czasem nie wypisać komuś kto ma kogoś zaproszenia z osobą towarzyszącą. Gdyby nie wizaż nie wiedziałabym, że tyle osób czuje się tym urażonych. Co do sytuacji Gryzeldy to ja tam Ci się nie dziwię. Też nie poczułabym się za fajnie, gdyby mój rodzony brat nie zaprosiłby mnie wprost na swój ślub. Miałabym wrażenie, że w ogóle ma w nosie to czy przyjdę czy nie, skoro nawet tyle się nie pofatygował. Wystarczyłoby słowne zaproszenie, no ale zaproszenie.
![]() |
![]() |
#3180 |
Konto usunięte
|
Mc266 dzięki, bo zaczynałam myśleć, że fakt iż jest mi przykro z takiego powodu, świadczy o tym, że coś ze mną nie tak... Wystarczyłoby, żeby powiedział/wysłał sms i nie miałabym absolutnie żadnego problemu...
![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.