![]() |
#3151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Holandia
Aneta zgadzam sie, dla mnie sa trzy najwazniejsze rzeczy na ktorych nie oszczedzam, pieczywo ser i wedliny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdadzam się z Tobą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3153 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Mieszkam w Holandii od dłuższego czasu i z roku na rok bardziej mi się tu podoba , coraz częściej myślę o zostaniu tutaj. Pozdrawiam wszystkie emigrantki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3154 |
Raczkowanie
|
a ja kupuję zwykły chleb baltonowski w polskim sklepie, w którym codziennie pieką pieczywo
![]() ![]()
![]() |
#3155 |
Raczkowanie
|
Hej!
W piekarni Bakker Bart jest chleb w smaku podobny do polskiego - Oberlander, polecam. Co do obowiazku szkolnego - w Holandii jest on juz dla dzieci w wieku 5 lat!!! a nie 6 jak ktos wczesniej napisal. Jednak wszyscy posylaja juz czterolatki do szkoly...Tak wiec jesli masz synka w wieku 5 lat to juz MUSI chodzic do szkoly od jego 5 urodzin... Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3156 |
Raczkowanie
|
HEj
o gdzieś mi umknęło że ktoś pisał ze szkoła jest od 6 lat, tak od 5 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3157 |
Przyczajenie
|
witam, do wyboru mam dwa miasta
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3158 |
Przyczajenie
|
Heeej
![]() ![]()
![]() |
#3159 |
Zakorzenienie
|
to zmielony pies z buda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3160 |
Raczkowanie
|
haha się uśmiałam hehehe
ja tego w ogóle nie kupuje, od święta zjem jak na kantynie rzucą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3161 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3162 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Co to są frykandele? Wstyd pytać o to pewnie jak się w Holandii 2 lata mieszka ![]() ![]() Kobietki czy Wy też miałyście problemy z nauką holenderkiego z podowu znajomości języka angielskiego? Mając świadomość, że wszędzie dogadam się po angielsku nie mam parcia na naukę holenderskiego i przez to idzie mi jak krew z nosa. Mój TŻ co przyjechał z angielskim na dużo niższym poziomie holenderski zna dużo lepiej niż ja. A ja bym chciała już znać ten holenderki tak aby swobodnie się porozumiewać w sklepach czy urzędach ale dłuuuuga droga jeszcze przede mną. Dobrej nocki.
![]() |
#3163 |
Przyczajenie
|
https://zjedztam.pl/Zarow/11893-Piwi...-Frykadele/145 to długie ;D
Mnie osobiście holenderski w ogóle nie interesuje, planuję tu zostać jak na razie jeszcze 7 tygodni i mój angielski w zupełności mi wystarcza, poza ttym szczerze mówiąc przeraża mnie ich język, jak dla mnie to jeden wielki świst i to ich rrrr, irytujące ![]()
![]() |
#3164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mieszkam z mezem w Roermond ![]()
![]() |
![]() |
#3165 |
Rozeznanie
|
Czarnooka Ja mieszkam w DE 25km od Roermond, tam jeżdżę na zakupy do outletu i po sery
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() do Lidla i DM ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3167 |
Raczkowanie
|
A ja mieszkam w Hadze, ale jeżdzę i do Roermond i do Elmpt
![]() Kiedy przyjechałam mówiłam bardzo dobrze po angielsku, ale nie przeszkadzało mi to w nauce języka, bo się uparłam, że się nauczę i już! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3168 |
Przyczajenie
|
O jak fajnie, że się na wątku coś ruszyło
![]() Kurcze, tylko 20 dni i wyląduję w NL ![]() Jestem podekscytowana i zestresowana jednocześnie. Małżonek już od września tam mieszka i jest zadowolony. Załatwiliśmy sprawę z domem, szkołą dla syna, teraz znalezienie pracy, ale to już na miejscu. Póki co pakuję nasz "dobytek", pozbywam się zbędnych rzeczy, a końca nie widać ![]() Outlet powiadacie ![]() ![]() ![]() Co do jedzenia, jestem przyzwyczajona do kombinowania czegoś z niczego, bo jak przeprowadziłam się do Irlandii, polskich produktów w ogóle nie było, a kuchnia irlandzka jest paskudna. Jeżeli w NL nie będzie gorzej niż w Irl (a to chyba trudne ![]() ![]() Języka próbowałam się uczyć, nie jest łatwo, ale nie wydaje mi się baaardzo trudny. Jakoś nie mogę się zmobilizować do regularnych lekcji, ale jak już będę na miejscu to nie będzie wyjścia i wymówek. W jakich sklepach z reguły robicie zakupy żywnościowe ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja wlasnie w nocy dojechalam do roermond - bylam na 2 tyg w pl z mezem ![]() teraz zaczynamy szukac nowej pracy ![]()
![]() |
![]() |
#3170 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówię dobrze po angielsku ale nie przeszkadzało mi to w nauce holenderskiego, mam wrazenie ze troche szukasz wymowki ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3171 |
Raczkowanie
|
magire
Nie doczytałam gdzie będziesz mieszkać ale np. ja mieszkam koło Leiden i mam w co drugim mieście polski sklep. Co tydzień po szkole jestem w Groszku w Hadze bo wolę polskie wędliny a przy okazji kupuję to czego nie dostanę w normalnym sklepie np. Majonez Kielecki (kielczance nie wypada kupować innego ![]() Oferta polskich sklepów jakoś bardziej przypada mi do gustu ale może to dlatego, że uwielbiam polską kuchnię ![]() Resztę zakupów robię w Lidlu a parę produktów kupuję np. w Albert Heijn bo w Lidlu ich nie ma. Ciasteczka czasem kupuję w Bakker Niek Kaptein a desery w Hiuze van Wely ![]() madzia0007 Dziękuje za wyjaśnienie co to są te frykandele. 'Mówię dobrze po angielsku ale nie przeszkadzało mi to w nauce holenderskiego, mam wrazenie ze troche szukasz wymowki Na co dzień mam styczność z holendrami (rowniez tz) albo ludźmi którzy i tak nie znaja angielskiego.' Ja właśnie nie mam styczności z holendrami a jak już mam to i tak musi mówić po angielsku bo inni nie znają holenderskiego. I naprawdę nie czuję potrzeby ani parcia na naukę holenderkiego i nawet nie mam za bardzo kiedy osłuchać się tego języka. Jedyny prawdziwy kontakt z tym językiem mam w szkole gdzie się go uczę. 'JeszcZe zależy skad jestes bo w dużym mieście jeszcze nikogo nie zdziwi ze próbujemy sie dogadać po angielsku a ja mieszkam w małym miasteczku i nie powiem, jak na samym początku próbowałam dogadać sie po angielsku to budziło to zaciekawienie i zdziwienie, ludzie mi sie przyglądali ukradkiem, nie czułam sie z tym komfortowo.' Mieszkam w nadmorskiej miejscowości i non stop są tutaj jacyś turyści z różnych krajów i naprawdę nikogo nie dziwi człowiek gadający po angielsku. Dodatkowo w miejscowościach obok mieszka i pracuje wielu polaków (głównie sezonowo) i oni też poslugują się wszędzie angielskim. W Hadze czy Ledien nikogo nie dziwi angielski. Tez jestem w nl jakieś 2 lata i jestem w stanie (nie bezblednie ale potrafie wytlumaczyc o co mi chodzi) dogadać sie w urzedzie a nie chodziłam do szkoły językowej, po prostu trzeba sobie radzić. Tylko, że ja bardzo dobrze radzę sobie wszędzie po angielsku ![]() Jak przebrnę przez podstawy holenderskiego to będzie mi dużo łatwiej przyswajać ten język. Niestety, jestem wzrokowcem i ze słuchu nie portrafię się nauczyć języka a próbowałam. Nowe słowa potrafię zapamiętać tylko jak zobaczę je w wersji pisemnej. Moja pamięć genialnie się sprawdzała w szkole i na studiach ponieważ, 95% materiału bylo w książkach i notatkach. W nauce języka ze słuchu totalnie się nie sprawdza ![]()
![]() |
#3172 |
Raczkowanie
|
oo hej
a ja jak zwykle do tyłu bo te powiadomienia w kulki lecą ![]() zuzanna jezdzisz az z Hagi do Niemiec na zakupy?? mnie by sie nie chcialo Dziekować niebiosom za polskie sklepy, my w domu tez gotujemy typowo polskie potrawy bo te ichne tez mnie nie podchodza ![]() ![]() jeśli chodzi o holenderski to oboje z mężem chodzilismy do szkoły... sama nigdy bym nie miała motywacji zeby sie uczyc poza tym jak dla mnie zadna domowa nauka nie zastapi rad nauczycielki i cennych uwag ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3174 |
Zakorzenienie
|
My duzo z pl przywiezlismy gotowych juz potraw tylko pomrozonych
![]() ![]() A tak to wszystkie ziola i przyprawy kupujemy w pl bo tu połowy nie ma albo sa ale jakies dziwne ![]() A tak togotujemy rozne rzeczy, ja prowadze bloga i troche eksperymentuje w kuchni ![]() Ale u nas leje od kilku dni, szaro na podwórku... dupowata pogoda ![]() czekamy na srode i dni próbne w DHL, oby sie udalo ! ![]() A jak u was?
![]() |
#3175 |
Przyczajenie
|
Zakupy: Albert Heijn, Aldi, C1000, czasami Lidl.
![]() |
#3176 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mam zalatany tydzień strasznie i już nie mogę się doczekać weekendu aby odpocząć troszkę. Powodzenia na dniach próbnych ![]()
![]() |
![]() |
#3177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3178 |
Przyczajenie
|
Czy jest tu może ktoś z okolic Epe??
![]() |
#3179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz po ![]() mamy czekac na telefon z biura teraz jak beda nas chcieli do roboty ![]()
![]() |
![]() |
#3180 |
Zakorzenienie
|
A co musieliście robić w DHLu?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.