|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Jak najbardziej mozna, zachecam! Ja sama nie wyjezdzalam za granice zeby sie nauczyc, ogladalam filmy, czytalam ksiazki, gazety, sluchalam podcastow itp
|
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
![]()
![]() |
#3153 |
Zakorzenienie
|
Alillah, a czego uczyłaś?
#3155 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale szybko uciekłam, mam kilka koleżanek, które pracują w szkołach, ale są np. z Poznania i pracują w Poznaniu albo rodzice kupili im mieszkania, a nie tak, że muszą wynajmować, jakoś się utrzymać i jeszcze odkładać na kupno własnego M. Dlatego niestety szkoła w moim przypadku to był nieprzemyślany do końca wybór. Nie stac mnie było po prostu żeby tam pracować. Jak tam pracowałam to praktycznie nic nie odkładałam. A teraz jest bez porównania lepiej. Korpo nie takie straszne jak je malują, a nawet całkiem ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Zakorzenienie
|
Mój ukochany język
![]() Ale to wszystko też zależy od przedmiotu jakiego się uczy. Muzycy, czy przyrodnicy nie mają raczej wiele prac do sprawdzania w domu.
#3157 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jednak uznałam, że za misja mi mieszkania nie kupi i za rachunki nie zapłaci i nie żałuję absolutnie. Teraz szkoła to agresywne przedsiębiorstwo, które chce nałapać tylu uczniów ilu zdoła, bo mamy niż demograficzny. Co wrzesień to loteria w stylu: czy będą dla mnie godziny czy jednak nie ma tyle klas, bo mało dzieci? Szkoda nerwów. Moje koleżanki, które robiły ze mna w szkole staż, teraz "odczekują", aby za rok mogły przystąpić do dwu czy tam trzyletniego stażu na uzyskanie stopnia nauczyciela mianowanego, który zarabia 2200 na rękę ![]() Nie miałam siły udowadniać, że jestem więcej warta niż te ochłapy, które mi płacą. Najlepsze co mogłoby mi się tam zdarzyć to to, że nic gorszego mi się nie podzieje i że będę mieć etat. A teraz nigdy nie wiem kiedy jakiś rekruter z propozycją nie zadzwoni ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
Miałam opcję pracy w technikum (przedmioty zawodowe).
1,5 etatu, potrzebowali "od już". Dodatkowo była opcja "fuch" zlecanych przez męża pani dyrektor. Wahałam się, ale zrezygnowałam ze zmiany pracy bo miałam w planach ciążę. Uczyłam wcześniej i w technikum i w gimnazjum (matematyka). Nauczanie super, ja się w tym realizuję. Dobijały mnie natomiast problemy osobiste uczniów, czyli wychowawstwo. Byłam wtedy młoda, a niektóre z tych dzieciaków miały takie problemy o których mi się nie śniło. Nie potrafiłam przestać o tym myśleć po pracy. Dużo nauczycieli narzeka na układy w pokojach nauczycielskich. Ja też przyjaciół tam nie znalazłam, ale to mi akurat nie przeszkadzało. Nie wszyscy muszą mnie lubić. W mojej pracy zarabiam śmiesznie mało. Wiem co powinnam zrobić, żeby wejść na kolejny poziom wtajemniczenia i zarabiać 5x tyle co obecnie. Jest to trudne (zwłaszcza z dwójką małych dzieci na głowie) ale gdybym się spięła, miała motywację, to jestem w stanie za rok-dwa to osiągnąć. Problem w tym, że nie mam wcale chęci. Dopiero pracując w zawodzie zobaczyłam jak to funkcjonuje i za co tak na prawdę bierze się te pieniądze. Jest to sprzeczne z moimi zasadami, nie mogłabym spać spokojnie. Wolę zostać tym szaraczkiem z mizerną pensją niż zarabiać sporo i czekać na ewentualne sprawy sądowe. Marze o tym żeby mój mąż przestał pracować na zmiany i żebym mogła wrócić do tego co kocham, czyli do korepetycji. |
![]() ![]() |
![]() |
#3159 |
Zakorzenienie
|
Od jutra będę miała umowę o pracę
![]()
#3160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3161 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do dorabiania, to niestety też szkoła u mnie wypadała słabo - po lekcjach usiłowałam dawać korki i non stop musiałam odwoływać, bo jak nie rada to wywiadówka i w każdym tygodniu miałam minimum jeden dzień siedzenia w szkole do wieczora. Serio. Teraz to przynajmniej zawsze wiem kiedy wyjdę z pracy. I lepiej mi się dorabia ![]() Nie mówiąc o tym, że po 6 godzinach w szkole wychodziłam jak z roboty w łagrach, jechałam do domu i padałam na pysk. W korpo robota wcale nie jest męcząca, to jakieś mity są (chyba że ktoś się wybierze pracować do kołchozu a nie do normalnej firmy). Nadgodziny 150% płatne, ale i tak każdy łaskę wielką robi, że ewentualnie jak już koniecznie trzeba to zostanie. A niektórzy nie zostają "bo nie" i też jest ok. Niemniej jednak musze przyznać, że nie wszystkie szkoły są złe, ja po prostu wybitnie źle trafiłam. Szczególnie na dyrektorkę w gimnazjum, w którym musiałam non stop za darmo po godzinach siedzieć i organizowac wszystko i dla wszystkich za 900 zł miesięcznie, 10 h na papierze, w praktyce ponad 20h tygodniowo poświęcone na tę dziurę. Czułam się tam jak popychadło, starsze nauczycielki to ledwo na dzień dobry odpowiadały, masakra, tragiczna atmosfera. Dopiero jak walnęłam wypowiedzeniem to odzyskałam wiarę w siebie. _Aneta - gratulacje z okazji zmiany umowy!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3164 |
Zakorzenienie
|
To też na pewno zależy od kierownictwa tak jak piszesz.
#3165 |
Zakorzenienie
|
Alillah nigdy nie pracowałam w korpo. Pracuje tam kilku moich znajomych. A w zasadzie byłych znajomych, bo przez to że są nonstop w pracy nie mają czasu na podtrzymywanie kontaktów. Z tego co mówią, to nadgodziny nie są płatne. Pracownicy sami nakręcają spiralę nadgodzin siedząc coraz dłużej. W myśl zasady, że skoro idę do domu już o 17, to znak że nie mam pracy, a skoro nie mam co robić, to można mnie zwolnić. Dlatego siedzą do 21 udając że pracują, a spokojnie obrobiliby się z tym w przewidziane 8h.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3166 |
Zakorzenienie
|
Alillah trafiłaś z tą praca bardzo dobrze i nic tylko pogratulować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3168 |
Zakorzenienie
|
Zamyślona, pracują w różnych firmach?
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-07-01 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3169 |
Konto usunięte
|
Ja też słyszałam, że praca w korporacji nie jest wcale taka kolorowa. Opisem to przypominało bardziej wypowiedź Zamyślonej.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3170 |
Zakorzenienie
|
Współczuję. Nie, zebym ja była jakąś materialiśtką, ale dzieci powinny być traktowane po równo. My teraz remontujemy mieszkanie i mama sama wyszła z inicjatywą, że nam część rzeczy zasponsoruje. To pierwszy raz taki czas, kiedy ma okazje mi pomóc. Do tej pory rodzice pomagali mojemu bratu (wesele, remont dwóch mieszkań) i byłoby mi przykro, gdyby stwierdzili że mi pomagać nie muszą.
#3171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zgodze sie natomiast ze sa masy ludzi z dobrymi kwalifikacjami ktorzy latami nie moga zmienic pracy. Albo te ich kwalifikacje sa nikomu niepotrzebne, albo w ich sciezce kariery jest sciana i nie ma jak awansowac, albo nie potrafia sprzedac sie na rozmowie kwalifikacyjnej albo maja nakitrane w papierach. Mowie to jako byly juz rekruter. Nie ma czegos takiego jak np. swietny finansista znajacy jezyki obce i kiszacy sie na jednym stanowisku latami. Albo dobry informatyk placzacy z powodu braku roboty. A nawet jak ktos skonczyl malo przydatne studia jak ja, to majac twarde umiejetnosci w reku nie bedzie problemu z praca. Mi tez tak mowili w szkole - siedz, nie jest tak rozowo, nie znajdziesz tak szybko dobrej pracy. Jak znalazlam w korpo i juz po paru miesiacach mnie nosilo bo dostalam kolo trojki na reke i bylo mi malo to tez gadali - siedz, trafisz jeszcze gorzej, nikt ci wiecej nie zaplaci z paroma miesiacami doswiadczenia. Teraz moje kolezanki z tamtej firmy dalej w niej siedza i zarabiaja jeszcze mniej niz ja tam zarabialam bo sie baly negocjowac na rozmowie. Zyje w troche innej rzeczywistosci i moi znajomi zarabiaja dobrze, nie maja problemow ze zmiana pracy. I nie, nie do konca uwazam ze dobrze "trafilam". Firme , w ktorej obecnie pracuje mialam na oku od kilku miesiecy. Wiedzialam, ze zeby sie tam dostac potrzebuje konkretnego doswiadczenia, dobrego cv i jezykow. Na to pracowalam sama, swiadomie. Jesli kiedys nie bede miec pracy i nie bede mogla jej znalezc to uznam ze nie przystosowalam sie odpowiednio do rynku pracy, moje umiejetnosci sa niepotrzebne i gdzies popelnilam blad. Ja ten blad popelnilam, nie swiat. A jak kiedys gdzies utkne to tez sie nic nie stanie. Lepiej byc odrzuconym na 10 rozmowach z powodu za wysokich wymagan finansowych i przyjetym na 11/spotkaniu niz brac co daja i byc wiecznie niezadowolonym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłabys mi napisac na priv miasto i korpo? Bo nie wiem czy iść do jednej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stary koń bez pracy, wiecznie finansowany przez rodziców. Ja nigdy nie wyskoczyłam do nich z tekstem, że mają mi dać kasę - sama dorabiałam bardzo wcześnie i oszczędzałam większość kieszonkowego. W ten sposób zostałam niejako ukarana za swoją zaradność ![]() Dwa lata temu zamieszkaliśmy z TŻ, opłaciliśmy cały ślub i wyposażenie. Moi rodzice trochę nas wspomogli, mimo własnych problemów, za co jestem im cholernie wdzięczna, ale też nigdy nie zapomnę tego, jak przez lata musiałam ze wszystkiego rezygnować tylko dlatego, że trzeba było wiecznie wyciągać głąba z opresji.
![]() |
#3174 |
Raczkowanie
|
U mnie tez rodzicie odkladaja teraz na dom siostry ale ona nie mysli o zadnej wyprowadzce. Ja wyprowadzilabym bym sie z checia by sie usamodzielnic ale zanim uzbieram na cos swojego...jej fundowali prezenty gdy zostala chrzestna itd , a za mnie po ukonczeniu szkoly nie chca 5 zl za koncert zaplacic jesli mialabym z nimi jechac. Mi to chce sie az smiac... i tak najbardziej boli mnie niesprawiedliwosc w pomocy w codziennych sprawach np jej zalatwali dokumenty od ksiedza, a ja musze robic wszystko sama. A to , dlatego ze ona ich traktuje jak smieci, a ja mam ogromny szacunek...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
Współczuję Wam dziewczyny, naprawdę. To przykre, że rodzice mogą faworyzować jedno dziecko
![]() A tak w ramach oszczędności pochwalę się, że już mam prawie cały strój na własny ślubny (tzn. suknię i skórzane buty) w sumie za 250 zł ![]() ![]() ![]()
#3177 |
Konto usunięte
|
Masakra jakaś dziewczyny! Nie rozumiem takiego traktowania przez rodziców
![]() A najlepsze jest jeszcze to, że zwykle te osoby najbardziej wspierane przez rodziców później się na nich wypinają gdy trzeba im pomóc i znowu ci "zaradni" się wykazują... Terha gratulacje! Jak to możliwe, że za buty+sukienkę zapłaciłaś jeno 250 zł. ?Nawet mnie przebiłaś- ja wydałam 600 zł. ale 8 lat temu! Edytowane przez 201711281320 Czas edycji: 2015-07-02 o 09:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Suknię kupiłam na OLX za 120 zł, a skórzane buty za 129 zł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi za ubranie do ślubu wyszło 1600zł za sukienke (nowa, ale ją wypożyczam a nie kupuje), buty 130zł. Ślub za miesiąc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3180 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ------- I ona wypożyczenie kosztuje aż 1600 zł? Troszkę dużo jak dla mnie ![]() ![]() A stresik musi być- w końcu to niecodzienne wydarzenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.